DNB wijt woningprijsstijging aan deregulering hypotheekmarkt

DNB wijt woningprijsstijging grotendeels aan deregulering hypotheekmarkt, niet aan ‘fudamentals’:

 1.2.1 Balansschade bij huishoudens

De economische problematiek waar Nederland momenteel mee kampt, is niet los te zien van de sterk veranderde gezinsbalansen. Het netto vermogen nam in de afgelopen decennia weliswaar in omvang toe, maar dit ging gepaard met een verlenging van de balans. Hoewel de pensioen- en huizen – vermogens sterk groeiden, kwamen daar steeds grotere verplichtingen tegenover te staan.

Sinds begin jaren tachtig vervijfvoudigde de hypotheekschuld, gemeten in procenten van het beschikbare gezinsinkomen. Die hypotheekgroei was het gevolg van een samenstel van factoren. Vanaf midden jaren negentig mochten tweede inkomens meegeteld worden bij de bepaling van de maximale hypotheek. Tegelijkertijd introduceerden banken nieuwe hypotheekvormen waarmee huizenbezitters optimaal gebruik konden maken van de hypotheekrenteaftrek en werden de kredietnormen versoepeld. De ruimere bancaire kredietverlening leidde tot een sterke stijging van de huizenprijs doordat het huizenaanbod nauwelijks groeide.

De prijsdaling sinds medio 2008 vormt daarmee een correctie op de uitbundige huizenprijsstijging sinds midden jaren negentig. Eind 2012 lagen de Nederlandse huizenprijzen op het niveau van eind 2003. De kwetsbaarheden zitten vooral bij de huishoudens die sinds dat moment zijn ingestapt met een hypotheek die boven de woningwaarde uitkwam (de ‘top – hypotheek’) en voor een aflossingsvrije hypotheek hebben gekozen.

Voor kwetsbare huishoudens was het tot nog toe niet eenvoudig om hun financiële balans te verbeteren. De inkomensontwikkelingen in de afgelopen jaren lieten immers weinig ruimte voor een verhoging van de vrije besparingen (zie grafiek 1.2). al vanaf 2008 neemt het reële gezinsinkomen af.

De Nederlandsche Bank geeft dus aan dat de starters van de afgelopen 8 jaar een enorm probleem hebben. Daarom vind ik het vreemd dat politici als Jacques Monasch meer en meer jongeren die problemen in wil helpen. Waarom doe je dat Jacques?

Bron: Twitter (Merijn Knibbe)

Share Button
Tagged with: ,
85 comments on “DNB wijt woningprijsstijging aan deregulering hypotheekmarkt
  1. tufkaj says:

    Die hypotheekgroei was het gevolg van een samenstel van factoren. Vanaf midden jaren negentig mochten tweede inkomens meegeteld worden bij de bepaling van de maximale hypotheek. Tegelijkertijd introduceerden banken nieuwe hypotheekvormen waarmee huizenbezitters optimaal gebruik konden maken van de hypotheekrenteaftrek en werden de kredietnormen versoepeld.

    En ook toen al vervulde ABP een voorvechtersrol in deze uitwassen.

  2. nhz says:

    Late we doen alsof de bubble pas rond 1995 begon, dan lijkt ‘2003’ al enigszins in de buurt van de bodem. Maar de bubble (prijsstijgingen van meer dan 10% per jaar) begon al in 1991. Nog een héél lange weg te gaan, en ik denk dat ook de kopers van pakweg 1995 nog onder water gaan komen, gecorrigeerd voor inflatie.

    Oja, en die stijging had natuurlijk helemaal NIKS te maken met geld pompen en neerwaartse rentemanipulatie door de centrale banken waaronder de Nederlandse Bank. Zou deze tekst nog bedacht zijn door Dagobert Duck Wellink?

  3. azijnseikerT says:

    Klaas Vaak vanavond nog horen zeggen dat de huizenprijzen zullen gaan stijgen. Goed moment om in te stappen. Met droge ogen.

  4. asd says:

    Het hele “Umfeld” van de NL huizenmarkt – “Gelooft u de overheid, de banken en de makelaars nog?” – is gevormd door deze drie categorieën, m.a.w. die zijn verantwoordelijk voor de uit de hand gelopen ellende.

    Het volk kun je niks verwijten. Dat consumeerde zijn “overwaarde”, een inmiddels tot het verleden behorende groeisector van de NL-economie.

    Behalve een waterhoofd van een financiële sector hebben we niet veel meer over om wat te verdienen. Worden de banken ook nog eens afgewaardeerd en is Basel III nog niet tot volle werking gekomen. Ga toch tafels en stoelen maken in het bankwezen en aanverwant, ander perspectief is er niet!

    De rest van Europa heeft al decennia geleden wijselijk zijn hoofd geschud over de manier waarop de NL’ers hun samenleving op vele punten hebben ingericht. Een kind had al aan zien kunnen komen, dat we eens tot de “FISH-landen” zouden gaan behoren.

    “Holland, industrial delta in Europe”, “Nederland, gidsland in de wereld”, allemaal voorbeelden van vernauwd geografisch besef, dat niet te stoppen was. Waarin een klein land dacht groot te zijn.

    Tja en nou moeten – over de “regering” zullen we het maar niet hebben – adviesinstanties als CBS en CPB zich in alle bochten draaien om de weg “back to normal” te vinden.

    Die adviezen en analyses zijn volstrekt gespeend van de realiteit omdat ze teveel rekening houden met gevestigde belangen. Bedenk zelf maar van wie. En ook, wie de kans loopt “de sjaak” te worden, zoals iemand dat hier op dit blog wel eens heeft verwoord.
    Het gaat allemaal nog langer duren en niks “de bodem is bereikt”.

    Knot zou eens in de leer moeten gaan bij Jens Weidmann, en niet alleen Knot.

  5. Apekool says:

    Om nog maar te zwijgen van het monstrum spaarhypotheek, alweer van 1985. En natuurlijk z’n lelijke zusje, de aflossingsvrije, liefst 125% gefinancierd.

  6. nhz says:

    asd: Ga toch tafels en stoelen maken in het bankwezen en aanverwant,

    persoonlijk ga ik liever aan hun stoelpoten zagen, maar vooruit 😉

    asd: Knot zou eens in de leer moeten gaan bij Jens Weidmann, en niet alleen Knot.

    Helaas vormen de verstandige Duitse bankiers een hele kleine minderheid in de ECB raad en Eurozone in het algemeen; aangezien bijna alles bij meerderheid beslist wordt maken ze geen schijn van kans om het beleid nog bij te stellen, zeker driekwart van de stemmen is van landen die profiteren van doorgaan met bailouts-forever en lekker potverteren.

    Knot had bij zijn aantreden een aantal goede uitspraken; maar daarna was het snel gedaan met het gezond verstand, en hij is snel omgevormd tot een echte bankster 🙁

  7. à says:

    Veel berichten laatste tijd hier weer. Paar topics terug stond er een link naar Radar van deze week over de opeethypotheek. Gebruikelijk stukje huilde huilie tv, zielige naïeve mensen, gladde financieel adviseurs en op het eind de meneer van de Rabobank voor een toelichting. Tot zo ver niks nieuws dacht ik…. totdat ik plots de meneer van de Rabobank hoor vertellen dat de Rabobank op grote schaal kadastergegevens aan het inkopen is, om “tijdig met onze klanten in contact te kunnen treden, zodat we in overleg het huis te koop kunnen zetten”.

    Voor mij is dit HET nieuws van de week, want de stap naar het hier al zo vaak besproken “dwingende verzoek tot bijstorting” lijkt daarmee erg dichtbij te komen. Zeker in combinatie met de aangekondigde ontslagen bij Rabo en met de verkoop van het prima draaiende Robeco krijg ik sterk het vermoeden dat Rabo achter de schermen zich aan het voorbereiden is op het ergste. Ik durf geen keiharde voorspelling te doen, maar het lijkt me niet ondenkbaar dat Rabo binnen een jaar of 2-3 aan het staatsinfuus zal moeten. Ik las overigens ook nog dat het percentage onderwater hypotheken bij Rabo hoger is dan bij ABN. Kan iemand dit bevestigen of ontkennen? In mijn beleving had Rabo toch de minst slechte portefeuille?

  8. John says:

    Nu nog de erkenning dat banken, overheid en DNB zelf in dit verhaal een beroerde rol hebben gespeeld, dan zijn we een eind verder.

  9. Drummer says:

    Aan de staatspropaganda zal het in elk geval niet liggen.

    Maandag 11 maart zapte ik tijdens het avondeten wat rond.

    Wat ik toen tegen kwam, heb ik even genoteerd.
    Het was dus (nogmaals) 11 maart om 18.45u, en dit draaide tegelijk op dat tijdstip:

    RTL4: Eigen huis en tuin
    SBS6: De grote verbouwing
    Net5: Gezocht: droomhuis
    TLC: Four Houses (nooit van gehoord)

    Tja.
    Zal wel toeval zijn.
    Of niet.

  10. Dawg says:

    Goed gezien. Toezichthouders die de gang van zaken op de huizenmarkt nu natuurlijk het liefst voorstellen als een soort onbeheersbare natuurramp. Toezicht?

    http://www.golemxiv.co.uk/2013/03/unpleasantness-in-belgium-silence-in-ireland/

  11. Dr. t says:

    nhz:
    Late we doen alsof de bubble pas rond 1995 begon, dan lijkt ’2003′ al enigszins in de buurt van de bodem. Maar de bubble (prijsstijgingen van meer dan 10% per jaar) begon al in 1991. Nog een héél lange weg te gaan, en ik denk dat ook de kopers van pakweg 1995 nog onder water gaan komen, gecorrigeerd voor inflatie.

    Oja, en die stijging had natuurlijk helemaal NIKS te maken met geld pompen en neerwaartse rentemanipulatie door de centrale banken waaronder de Nederlandse Bank. Zou deze tekst nog bedacht zijn door Dagobert Duck Wellink?

    Hoi NHZ, het probleem lijkt me eerder dat de ECB juist geen geld mag en kan creeren. Dat is nu voorbehouden aan de banken. Banken, landen en institutionele beheerders van geldstromen vertrouwen ekaar niet met als gevolg hogere rentes.
    De oplossing is relatief eenvoudig, geldcreatie terug naar de centrale bank en zoveel mogelijk weg bij de normale bank. De ECB kan per definitie niet failliet gaan, dus deze optie geeft enorm veel vertrouwen en rust op de financiele markten.

  12. ll says:

    Nog steeds klein Ierland Merijn Knibbe ? 😉

    Juan ?

    NL een klein landje maar waar het groot in is……. sub-prime hypotheken, en uiteraard off-balance 🙂

    à: Rabobank op grote schaal kadastergegevens aan het inkopen is

    Enig idee waarom ? Gegevens bij het kadaster kopen om te zien wie nu eigenlijk de rechtmatige eigenaar is van de Rabo-hypotheken ?

    Dit begint wel erg te lijken op Amerikaanse toestanden …… waar zitten de eigendomsrechten, die kunnen wel in Timboektoe zitten, want zonder die rechten kan Rabo niemand uit hun huis zetten………., en waarom weet Rabo dit dan niet ?
    Vreemd……..

  13. ll says:

    nhz: Late we doen alsof de bubble pas rond 1995 begon

    Klopt als een bus, en het toverwoord was securitisatie 🙂

  14. ll says:

    ll: Klopt als een bus, en het toverwoord was securitisatie 🙂

    Uit het plaatselijke krantje van toen…….. 🙂

    De hypotheekmarkt is nu 450 miljard gulden ( 1995 ), maar als we daar nou eens derivaten op loslaten, kan je deze markt verdrievoudigen, door de derivaten apart in een vehickel te stoppen, voor de beleggingsfondsen.

    En dat is precies wat er is gebeurt, en nu weer trouwens weer en binnenkort ? NOG eens een keer met de pensioenfondsen 😉

    DNB had er geen controle op want alles stond buiten de balans.

    ENRON en nu ook Vestia in het hééél erg groot……….

    Het beest is zó groot dat je het niet meer ziet

  15. Maria says:

    à: Tot zo ver niks nieuws dacht ik…. totdat ik plots de meneer van de Rabobank hoor vertellen dat de Rabobank op grote schaal kadastergegevens aan het inkopen is, om “tijdig met onze klanten in contact te kunnen treden, zodat we in overleg het huis te koop kunnen zetten”.
    Voor mij is dit HET nieuws van de week, want de stap naar het hier al zo vaak besproken “dwingende verzoek tot bijstorting” lijkt daarmee erg dichtbij te komen. Zeker in combinatie met de aangekondigde ontslagen bij Rabo en met de verkoop van het prima draaiende Robeco krijg ik sterk het vermoeden dat Rabo achter de schermen zich aan het voorbereiden is op het ergste. Ik durf geen keiharde voorspelling te doen, maar het lijkt me niet ondenkbaar dat Rabo binnen een jaar of 2-3 aan het staatsinfuus zal moeten. Ik las overigens ook nog dat het percentage onderwater hypotheken bij Rabo hoger is dan bij ABN. Kan iemand dit bevestigen of ontkennen? In mijn beleving had Rabo toch de minst slechte portefeuille?

    ll: Enig idee waarom ? Gegevens bij het kadaster kopen om te zien wie nu eigenlijk de rechtmatige eigenaar is van de Rabo-hypotheken ?

    De Rabobank zal koopprijzen en gevestigde hypotheken willen weten en de daarbij behorende daling.

    Mochten klanten onder water komen te staan worden zij waarschijnlijk aan het een of het andere “care-centrum” overhandigd om ervoor te zorgen dat de Rabobank haar centjes terug krijgt.

    Er gaan op dit moment bedrijven en private personen failliet omdat de bank haar geld terug eist.
    En die bedrijven en die private personen zijn geen kleine jongens.
    Het begint aan de top en zakt door naar beneden!

  16. ll says:

    Maria: De Rabobank zal koopprijzen en gevestigde hypotheken willen weten en de daarbij behorende daling

    Maria, 50% van de hypotheken is aflossingsvrij, opeet, of krediet.

    Als deze hypotheken niet kunnen worden afgelost, staat straks de helft van de NL’se koopwoningen te koop ………., wat een schrikbeeld…….

  17. Maria says:

    ll: Maria, 50% van de hypotheken is aflossingsvrij, opeet, of krediet.

    Als deze hypotheken niet kunnen worden afgelost, staat straks de helft van de NL’se koopwoningen te koop ………., wat een schrikbeeld…….

    En zakken de huizenprijzen van de overige woningen verder door het ijs!!

  18. Maria says:

    Ik denk dat we eens voorzichtig moeten gaan kijken wat er in Ierland gebeurt, goed voorbeeld lijkt me!

  19. Maria says:

    De Rabobank heeft in ieder geval al genoeg ervaring opgedaan met hun Ierse avontuur:

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-08-2009/ierse-strop-voor-rabobank/

    Die ervaring zal nu wel ingezet worden op de Nederlandse markt.

  20. StommeZ says:

    Voor zover ik weet is Rabobank redelijk conservatief met het aanhouden van eigen vermogen. Een relatief gezien “stabiele” bank. Maar ze zitten dus wel diep in hypotheken (en commercieel vastgoed?). Kan iemand onderbouwen hoeveel prijsdaling ze nog zouden moeten kunnen verdragen?

  21. Bor de Wolf says:

    Eerlijk gezegd vind ik het meest tekenend van de afgelopen dagen dat de mededelingen van Knot en Teulings op de diverse mainstream websites (Telegraaf, Nu.nl, geen stijl) gepaard gaan met honderden, honderden honende commentaren. Een, twee, drie jaar geleden zou dat anders zijn geweest. De geest is uit de fles; mijn persoonlijk glazen bolletje suggereert eerst flinke stilstand en dan een wat rappe gang naar beneden. Maar goed, meer argumenten voor die verwachting dan de waarneming van hoe in 2008 het in de VS verliep heb ik niet.

    Overigens denk ik dat de belangrijkste reden voor de boodschap van beide heren was om de geesten rijp te maken, en rugdekking aan deze en gene te verschaffen, voor het doorschuiven van de hypotheken naar de pensioenfondsen. Opdat die straks kunnen zeggen, als ze af mogen schrijven op de `investering’, tja, DNB en CBS zeiden dat de bodem echt wel in zicht was… Die get out of jail card willen ze graag in handen hebben.

    Dit paper heb ik trouwens min of meer gelezen:
    http://www.cpb.nl/publicatie/afbouw-van-consumentenschuld-welke-rol-voor-de-overheid

    Goed verhaal, en de belangrijkste conclusies: voor ondersteuning van de overheid bij het afbouwen van private schulden kunnen twee scenarios werken: afbouwen fiscale bevoordeling, en efficiente mechanismen organiseren voor het weer in omloop brengen van die onbetaalbaar verhypotheekte huizen. In het eerste geval dus: afbouwen HRA voor bestaande gevallen, oftewel ombuigen naar annuiteiten hypo voor aflossingsvrijen.

  22. johan says:

    Monasch van de Pvda denkt alleen aan zichzelf, want zijn overwaarde moet in stand blijven met hulp van starters of huurders.
    De Pvda moet Monasch uit zijn functie zetten als woordvoerder voor de woningmarkt, want hij behartigt de belangen van huurders totaal niet.
    Een jaar geleden als oppositie piepte hij heel anders , toen CDA het voor het zeggen had.

  23. snorkel says:

    à: krijg ik sterk het vermoeden dat Rabo achter de schermen zich aan het voorbereiden is op het ergste.

    Waarom denk je dat de pensioenfondsen ‘gevraagd’ is een deel van de hypo-portefeuille over te nemen? Als het aan de banken (niet alleen de Rabo vermoed ik) ligt dan doen ze ook de niet-NHG-hypo’s van de hand, maar dat willen de pensioenfondsen (nog) niet (of is dat alleen maar stoere praat?). Maar de heren hypotheekverpakkers zitten al een paar jaar uit hun neus te vreten, dus die hebben weer wat te doen nu: mooie vehikels maken die er voor de pensioenfondsen goed uitzien en waarmee de bank zo veel mogelijk shit te deur uit kan doen. De staat garandeert immers toch alles.

    En de rest halen we wel bij de huizen’bezitter’: Bijstorting eisen, als niet mogelijk het huis inbeslagnemen, verkopen aan een investeringmaatschappijtje, in beheer geven bij een verhuurpartijtje, terugverhuren aan de ‘eigenaar’ + een loonbeslagje om de restschuld af te lossen.

  24. Maria says:

    Bor de Wolf: Overigens denk ik dat de belangrijkste reden voor de boodschap van beide heren was om de geesten rijp te maken, en rugdekking aan deze en gene te verschaffen, voor het doorschuiven van de hypotheken naar de pensioenfondsen. Opdat die straks kunnen zeggen, als ze af mogen schrijven op de `investering’, tja, DNB en CBS zeiden dat de bodem echt wel in zicht was… Die get out of jail card willen ze graag in handen hebben.

    Helemaal juist!

    Coen Teulings stond hardop te liegen op tv en hij wist hetzelf!!

  25. lorenzo says:

    Maria: Er gaan op dit moment bedrijven en private personen failliet omdat de bank haar geld terug eist.
    En die bedrijven en die private personen zijn geen kleine jongens.
    Het begint aan de top en zakt door naar beneden!

    maar wordt ook in de volle breedte teruggefloten , de Rabo die volgens de hypotheekakte geen roerende zaken mag uitwinnen , het Europeesche Hof die gisteren een uitspraak inzake huisuitzettingen heeft gedaan , de komende zorgplicht van banken ….
    kortom , de feiten of sensatie ?

  26. nhz says:

    à: Ik durf geen keiharde voorspelling te doen, maar het lijkt me niet ondenkbaar dat Rabo binnen een jaar of 2-3 aan het staatsinfuus zal moeten.

    denk ik ook, maar de politiek is wel druk bezig om de Basel eisen af te zwakken, zodat het mark-to-fantasy spelletje nog wat langer kan doorgaan.

    Drummer: RTL4: Eigen huis en tuin
    SBS6: De grote verbouwing
    Net5: Gezocht: droomhuis
    TLC: Four Houses (nooit van gehoord)

    Tja.
    Zal wel toeval zijn.
    Of niet.

    het viel mij ook op dat na een periode van 1-2 jaar waarin dit soort programma’s wat schaarser waren, ze weer helemaal terug zijn. De vraag is waarom: worden ze betaald om het fabeltje overeind te houden, tegen de werkelijkheid in – of dromen Henk&Ingrid nog steeds massaal over slapende rijk worden met een eigen huis, want ‘de bodem is bereikt’ (vraag maar aan onze trollen)? Ik denk vooral het laatste.

    Dr. t: dat de ECB juist geen geld mag en kan creeren.

    de ECB creëert geld in overvloed bijvoorbeeld via het onbeperkt opkopen van waardeloze staatsobligaties tegen zeer hoge fantasieprijzen. De ECB balans is niet voor niks een keer of drie hoger dan tien jaar geleden …

    Dr. t: De ECB kan per definitie niet failliet gaan, dus deze optie geeft enorm veel vertrouwen en rust op de financiele markten.

    je bedoelt net als het rotsvaste vertrouwen in de FED met zijn gierende bankbiljettenpers? 😎

    Maria: Ik denk dat we eens voorzichtig moeten gaan kijken wat er in Ierland gebeurt, goed voorbeeld lijkt me!

    in Ierland mag iedere burger vijf jaar voor niks werken om de strop die mede veroorzaakt is door al die kleine vastgoed speculantjes (plus een paar hele grote speculanten) te betalen.

  27. maria says:

    lorenzo,

    Ik zie toch dagelijks andere dingen gebeuren!

  28. snorkel says:

    maria,

    Terugfluiten is meer een soort van “Het kalf uit de put takelen”. Natuurlijk moet je het doen, maar of je het beestje nog tot leven kunt krijgen is nog maar de vraag. Of ‘ie daarna nog dezelfde is, is ook maar de vraag. Bovendien blijft de put gewoon open, dus het volgende kalf loopt er zo weer in…

  29. Michel says:

    Deregulering hypotheekmarkt? Oké. Nu nog de gehele woningmarkt dereguleren! Dan had het nooit zover kunnen lopen, met dat manipuleren en reguleren van de ‘vrije’ markt.

  30. Frank says:

    snorkel,

    ik ga er vanuit dat achter de schermen de overheid/DNB flinke druk uitoefent op de pensioenfondsen om tot een akkoord te komen met de banken.

    Ze weten dondersgoed wat er gaat gebeuren als ze de balansen van de banken niet snel opschonen van een boel van de hypotheken op overgewaardeerd vastgoed. Echter, het lijkt me logisch dat ze hierover niet in de
    openbaarheid treden omdat ze dan vrezen voor afstraffing door de kapitaalmarkt, en burgers die hun geld uit de banken trekken.

    Nu is de vraag of de gekozen koers de meest verstandige is. Keer op keer krijg ik het idee dat deze koers (het redden van banken en hun obligatiehouders te kostte van huidige en toekomstige belastingbetalers en spaarders) onhoudbaar is, omdat het balansen probleem te groot is om nog op te lossen.

    Verder is er nog een zeer grote kans dat er vroeg of laat een politicus opstaat die tegen de koers in durft te gaan en die massaal door een ontevreden bevolking wordt verkozen. In de Zuid-Europese landen is dit proces in volle gang.

    Echter, het establishment kiest telkens voor korte termijn oplossingen, in de hoop dat de boel niet knapt tijdens hun termijn (probleem voor hun opvolgers). Vroeg of laat knapt een onhoudbaar systeem toch.

  31. 2Cent says:

    nhz: het viel mij ook op dat na een periode van 1-2 jaar waarin dit soort programma’s wat schaarser waren, ze weer helemaal terug zijn. De vraag is waarom: worden ze betaald om het fabeltje overeind te houden, tegen de werkelijkheid in – of dromen Henk&Ingrid nog steeds massaal over slapende rijk worden met een eigen huis, want ‘de bodem is bereikt’ (vraag maar aan onze trollen)? Ik denk vooral het laatste.

    Waarschijnlijk is het geen complot maar gewoon slimme marketing. Met al die stakende verkopers en starters is er een grote hoeveelheid mensen die graag zouden willen verhuizen naar een mooi koop huis, maar dat niet kunnen, of die zitten te wachten op een prijs daling.

    Het enige wat je hier aan kan zien is dat er een groot aantal mensen droomt over verhuizen naar een mooier huis.

  32. maria says:

    2Cent: Waarschijnlijk is het geen complot maar gewoon slimme marketing. Met al die stakende verkopers en starters is er een grote hoeveelheid mensen die graag zouden willen verhuizen naar een mooi koop huis, maar dat niet kunnen, of die zitten te wachten op een prijs daling. Het enige wat je hier aan kan zien is dat er een groot aantal mensen droomt over verhuizen naar een mooier huis.

    Wat te denken van alle bedrijven die dit soort programma’s sponsoren en geen omzet meer draaien?
    Denk aan de keukenboeren, de woonboulevards en de tuinwinkels!

  33. snorkel says:

    Frank,

    Yup! Zal wel uitgeruild worden tegen een verhoging van de rekenrente oid. En tegen de tijd dat we er met zijn allen achter komen dat het toch niet zo’n strak plan was om die hypo’s en bijbehorende risico’ over te nemen… Tegen die tijd zijn de huidige topmannen toch al met de noorderzon vertrokken, met een dikke bonus. Ze achteraf op het matje roepen kan ook niet, want “Begin 2013 werd er door verschillende experts, marktpartijen en toezichthouders nog een stijging van de huizenprijzen verwacht. Niemand kon voorspellen wat er daarna allemaal gebeurd is.”

  34. erik says:

    Keek vandaag is om me heen bij het winkelen.

    1,5 liter bacardi in de aanbieding voor 25,- euro.
    1 komkommer voor 95,- cent
    1 fles coca cola 2,15,-
    1 Brood 1,79,-
    1 grote pot nutella 3,20,-

    Reken dat nou is om naar ouwerwetse guldens en beweer dan met droge ogen dat we teruggaan met de woningmarkt naar het prijsnivo van 1995 zoals sommige hier beweren, lazer toch op. Alles is duurder geworden.

  35. Bor de Wolf says:

    snorkel,

    Ik ben het hier mee eens. Maar wat wel kan: schrijf een pissig mailtje aan je vakbondsvertegenwoordiger of pensioenfonds dat ze de rug recht moeten houden.

    Jongeren kunnen moeten zich dit allemaal laten welgevallen omdat ze totaal afwezig zijn bij het polderoverleg. Gerommel met die 500 van Sywert: daar lachen die insiders gewoon om. Ik heb me wel aangemeld voor zo’n grijze bondsclub, en in het clubblaadje stond onlangs gewoon kort, bondig en exliciet hoe men weer een procentje bij grijs erbij en bij jong er af had weten te praten. Dan moesten die jongeren maar lid worden, werd er bij gezegd.

  36. erik(trol) says:

    Rente gaat nu als een raket verder omlaag.
    Huren gaan als een raket omhoog.
    Hypotheken kunnen zo snel mogelijk weer verstrekt worden etc etc.

    Denk nou is na, al die politieken warhoofdjes en grijze muizen op de ministerie’s en bij CBS, banken etc etc, wonen allemaal in die veel te dure koophuizen, denk je nou werkelijk dat niet alles uit de kast wordt gehaald om er voor te zorgen dat de pijn te overzien blijft.

    Wishfull thinking mag natuurlijk, realiteit is anders.

  37. maria says:

    erik: Keek vandaag is om me heen bij het winkelen.1,5 liter bacardi in de aanbieding voor 25,- euro.1 komkommer voor 95,- cent1 fles coca cola 2,15,-1 Brood 1,79,-1 grote pot nutella 3,20,-Reken dat nou is om naar ouwerwetse guldens en beweer dan met droge ogen dat we teruggaan met de woningmarkt naar het prijsnivo van 1995 zoals sommige hier beweren, lazer toch op. Alles is duurder geworden.

    Laat ik nou toevallig gisteren bij een Grieks restaurant geweest zijn waarbij, buiten onze tafel, nog 4 andere gasten aanwezig waren!
    En dat voor een donderdagavond!

  38. Nico de Geit says:

    erik:
    Keek vandaag is om me heen bij het winkelen.

    1,5 liter bacardi in de aanbieding voor 25,- euro.
    1 komkommer voor 95,- cent
    1 fles coca cola 2,15,-
    1 Brood 1,79,-
    1 grote pot nutella 3,20,-

    Reken dat nou is om naar ouwerwetse guldens en beweer dan met droge ogen dat we teruggaan met de woningmarkt naar het prijsnivo van 1995 zoals sommige hier beweren, lazer toch op. Alles is duurder geworden.

    Erik, je vergeet de gestegen kosten van gas licht en water. Belastingen gaan omhoog, alles wordt inderdaad duurder. Maar mensen zijn niet heel veel meer gaan verdienen. Dus blijft er minder over voor wonen.

    Als de inkomens verder dalen en de kosten van voedsel en energie verder toenemen blijft er nog minder over voor woonkosten.

  39. Nico de Geit says:

    Griezelig interessant om de ideeën van Erik te lezen. ‘De huizen moeten duurder worden want alles is duurder geworden’. Vergeet niet dat de mening van Erik gedeeld wordt door de massa. En ze gaan straks allemaal van de koude kermis thuiskomen. Berg je dan maar, en zorg dat je schaapjes zo veel mogelijk op het droge zijn.

    Reken er op dat ze iedereen de schuld gaan geven: de Joden, de Turken, de moslims, de negers, de homo’s, de Geiten, Europa, de bankers, enz.

  40. xenobinol says:

    erik:
    Keek vandaag is om me heen bij het winkelen.

    1,5 liter bacardi in de aanbieding voor 25,- euro.

    Een liter Bacardi koste in 1995 zo’n Fl. 37,- omgerekend zo’n 17 euro (ik had in die tijd nogal een voorkeur voor dit goedje 😳 ). Voor anderhalve liter betaalde je dus toen zo’n 25 euro. M.a.w. de prijs van Bacardi is al zo’n 20 jaar op een stabiel niveau.

    Toegegeven dat de Bacardi superior Carta Blanca toen een alcohol percentage van 40% had.

    Als Bacardi zijn prijzen had verhoogt conform de huizenprijs inflatie dan koste een fles Bacardi nu minstens 100 euro.

  41. Nico de Geit says:

    Als ik vandaag een krat cola koop met het doel hem later voor meer door te verkopen en het lukt niet, dan ben ik toch ook niet zielig? Dan ben je gewoon dom. ‘Maar iedereen deed het’.

    Tja, stel je eens voor dat iedereen een krat cola kocht met het doel hem voor meer door te verkopen, of tulpenbollen. Wat een kneuzen, en dat ook nog met geleend geld.

    Ik wil die cola best financieren voor een deel, dan verdien ik er ook nog wat aan. Sukkels.

  42. xenobinol says:

    Nico de Geit:

    Reken er op dat ze iedereen de schuld gaan geven: de Joden, de Turken, de moslims, de negers, de homo’s, de Geiten, Europa, de bankers, enz.

    Je vergeet de huurders, dat is wel het meest verachtelijke volk dat er rondloopt in dit land. Dankzij deze profiteurs rijzen de prijzen niet langer de pan uit.

    Het is maar te hopen dat de banksters het leenvolk een beetje slaafs aan de ketting kan houden 🙂

  43. erik(trol) says:

    Juist Nico en de enige manier om betaalbaar te wonen is een woning te kopen als je nog geen woning bezit. sociale huur is namelijk niet meer te krijgen boven 33k en vrije sector kost een vermogen. aangezien de grootste groep huishoud inkomens tussen de 33k en 50k zitten zullen ze wel moeten kopen.

  44. Nico de Geit says:

    Bacardi is niet goed om te vergelijken, een Big Mac is veel beter, omdat alles daar in zit: arbeid, groente, vlees, bedrijfshuisvesting, enz.

  45. svg says:

    erik:
    Keek vandaag is om me heen bij het winkelen.

    1,5 liter bacardi in de aanbieding voor 25,- euro.
    1 komkommer voor 95,- cent
    1 fles coca cola 2,15,-
    1 Brood 1,79,-
    1 grote pot nutella 3,20,-

    Reken dat nou is om naar ouwerwetse guldens en beweer dan met droge ogen dat we teruggaan met de woningmarkt naar het prijsnivo van 1995 zoals sommige hier beweren, lazer toch op. Alles is duurder geworden.

    1,5 liter bacardi in de aanbieding voor 25,- euro.zal vast niet de winkel uitvliegen.
    1 komkommer voor 95,- cent volgens mij laatst nog eentje voor 39 cent gekocht.
    1 fles coca cola 2,15,-koop dat spul voor 78 cent de 2 liter, heb weinig behoefte om Warren Buffett nog rijker te maken.
    1 Brood 1,79,- voor 1 euro en 9 cent heb je al heerlijk brood.
    1 grote pot nutella 3,20,-Je moet zeker vaak naar de tandarts?

    Mijn overgrootvader kocht in 1891 een huis voor 2205 gulden, voer dat even in http://www.iisg.nl/hpw/calculate-nl.php en je krijgt € 25 372.55 voor 2012, kortom het blijft net zolang dalen totdat er huizen op dat prijsnivo zijn.

  46. Nico de Geit says:

    erik(trol):
    Juist Nico en de enige manier om betaalbaar te wonen is een woning te kopen als je nog geen woning bezit. sociale huur is namelijk niet meer te krijgen boven 33k en vrije sector kost een vermogen. aangezien de grootste groep huishoud inkomens tussen de 33k en 50k zitten zullen ze wel moeten kopen.

    Erik, als het nodig is rijd ik heen en weer om in Nederland te werken. En als er hier niets meer te verdienen is, wat moet ik hier dan nog?

  47. xenobinol says:

    Nico de Geit:
    Als ik vandaag een krat cola koop met het doel hem later voor meer door te verkopen en het lukt niet, dan ben ik toch ook niet zielig? Dan ben je gewoon dom. ‘Maar iedereen deed het’.

    Whisky is dan wel weer een goede belegging.

  48. xenobinol says:

    erik(trol):
    Juist Nico en de enige manier om betaalbaar te wonen is een woning te kopen als je nog geen woning bezit. sociale huur is namelijk niet meer te krijgen boven 33k en vrije sector kost een vermogen. aangezien de grootste groep huishoud inkomens tussen de 33k en 50k zitten zullen ze wel moeten kopen.

    Er is vrijwel geen aanbod aan koopwoningen voor de inkomensgroep die jij noemt. Vandaar dat de bouw stil ligt, de markt muurvast zit.

    Kwestie van tijd natuurlijk want het aanbod zal zich aan de vraag gaan matchen. Als het moment daar is dan is kopen weer een verstandige keuze, tot die tijd daar is blijft kopen een ‘no go’.

  49. svg says:

    Mijn overgrootvader kocht in 1891 een huis voor 2205 gulden, voer dat even in http://www.iisg.nl/hpw/calculate-nl.phpen je krijgt € 25 372.55 voor 2012, kortom het blijft net zolang dalen totdat er huizen op dat prijsnivo zijn.

    Toegegeven, zal misschien geen superdeluxe woning a la 2013 zijn geweest , maar nietemin zullen de goedkoopste woningen tot dat nivo moeten dalen.

  50. Nico de Geit says:

    maria: Wat te denken van alle bedrijven die dit soort programma’s sponsoren en geen omzet meer draaien?
    Denk aan de keukenboeren, de woonboulevards en de tuinwinkels!

    Voorheen kwam er ieder jaar 50 miljard euro aan hypotheken bij – dat bedrag verdween in de economie – werd uitgegeven. De groei van de hypotheken is vrijwel tot stilstand gekomen. De keuken- badkamer en vloeren- en meubelverkopers snappen niet helemaal hoe het in elkaar zit, dat het niet meer wordt wat het was. Ze hopen dat het binnenkort beter gaat.

    Een oplossing: ieder jaar 50 miljard euro pensioengeld in de economie pompen. Uitlenen tegen lage rentes, enorme bedragen uitlenen. Dan stijgen de huizenprijzen weer. Tot de 1.050 miljard euro pensioengeld op is. 🙂

  51. snorkel says:

    erik:
    Keek vandaag is om me heen bij het winkelen.

    1,5 liter bacardi in de aanbieding voor 25,- euro.
    1 komkommer voor 95,- cent
    1 fles coca cola 2,15,-
    1 Brood 1,79,-
    1 grote pot nutella 3,20,-

    Reken dat nou is om naar ouwerwetse guldens en beweer dan met droge ogen dat we teruggaan met de woningmarkt naar het prijsnivo van 1995 zoals sommige hier beweren, lazer toch op. Alles is duurder geworden.

    Als al die producten meer duurder zijn geworden dan door de looninflatie gerechtvaardigd zou zijn, dan hebben mensen dus gewoonweg geen geld meer om een (duur) huis te kopen. Dat hebben we 20 jaar kunnen verdoezelen door ze dat geld te lenen, maar ook daar lopen we nu tegen de max aan. Klassiek biflatiescenario dus Erik.

    Oftewel; je kunt wel blijven roepen dat product X (auto, Bacardi, huis, etc) duurder gaat worden in de hoop dat het dan ook gaat gebeuren, maar waar gaat het geld vandaan komen om het te kopen? Van een lening? Vergeet het maar, de bank moet deleveragen! Van de starter? Dat onhoudbare pyramidespel is ook wel uitgespeeld ondertussen. Alle andere opties (pensioenpot opeten, huizenaankopen direct financieren, bouwbedrijven nationaliseren, banken dwingen, etc) zijn ook niet houdbaar en die betalen we als burger bovendien zelf waardoor er weer minder geld overblijft om mee te kopen.

  52. Nico de Geit says:

    Frank: en burgers die hun geld uit de banken trekken.

    Ik wil mijn spaargeld best in hypotheken stoppen, maar alleen in de onderste 50% van de WOZ-waarde. En dan ook graag een 100% overheidsgarantie tegen verliezen.

  53. Deutsche Mark says:

    erik:
    1 komkommer voor 95,- cent

    Bij ons kostte zo’n nederlandse komkommer gisteren “slechts” 59 Cent ipv 95!
    Je wordt in NL gewoon belazerd waar je bij staat. De transportkosten maken het ding zo maar effies 36 Cent goedkoper. Of liep je in de “nationale blauwe buurtsuper” rond en niet bij een discounter, Eric?

  54. erik(trol) says:

    Heb nog even bij het CBS gekeken helaas geen bacardi. Wel de prijs van een glas bier in de horeca over de afgelopen 10 jaar.

    Van 1,28 naar 2,01.

    Zat me vorig jaar in Landal Vennebos te verbazen over de hoeveelheid bier die werd besteld bij een prijsje van 4,75,- voor een flesje………..Heb zelf maar gepast.

    Glas bier 1,28 1,41 1,54 1,60 1,62 1,67 1,71 1,79 1,86 1,94 1,96 2,01

  55. Nico de Geit says:

    svg: Mijn overgrootvader kocht in 1891 een huis voor 2205 gulden

    Een veel gemaakte denkfout is dat woningen eeuwig meegaan. Op een gegeven moment moet alles plat en kan er nieuwbouw gepleegd worden, als daar geld voor is. Anders hou je een mooi trapveldje over, of een jungle.

    Ooit stond Nederland vol bomen, ik denk dat we daar naartoe terug moeten.

  56. erik(trol) says:

    Deutsche mark. Aangezien ik in inderdaad ja een showroom werk en ik inderdaad de laatste jaren vele malen minder klanten zie en dus minder bonussen vang, doe ik vaak boodschappen bij de discounters. 3x raden waar de komkommer 95 cent was. JA bij de ALDI. Niet gekocht natuurlijk. Overigens waren alle bovenstaande prijzen van de Aldi met uitzondering van de bacardi, tis maar dat je het ff weet haha. Je kan beter actie’s kopen en euro shop bij AH dan naar de discounters gaan.

  57. Nico de Geit says:

    erik(trol): Wel de prijs van een glas bier in de horeca over de afgelopen 10 jaar.

    Maar beste Erik, hoe kom je er toch bij dat de huizenprijs omhoog moet als het bier duurder wordt? ‘Alles wordt duurder, dus mijn huis wordt ook meer waard’. Ik kan je redenering niet volgen.

  58. snorkel says:

    Nico de Geit,

    Wens.
    Vol.
    Denken.

  59. Marketwatch says:

    Minster Blok is met zichzelf in tegenspraak:

    “Als u starter was, zou u dan zélf op dit moment een huis kopen?

    Ja hoor. Waarom niet? De prijzen zijn inmiddels tot een heel aantrekkelijk niveau gedaald. Sinds de jaren tachtig zijn de maandlasten niet meer zo laag geweest. En we hebben de overdrachtsbelasting permanent kunnen verlagen. Dat hadden we twee jaar geleden nog niet durven dromen.”

    En vlak daarna:

    “Mijn eerste functie was bankdirecteur in Nieuwkoop. Dat was ook in de tijd dat ik mijn eerste huis kocht. Gewoon een dertigjarige annuïteitenhypotheek op basis van drie keer mijn jaarinkomen, mijn vrouw had toen nog geen vast inkomen. Later is dat een tijdje tot zes keer het dubbele inkomen geworden. Die lucht moet er een keer uit.”

    http://www.vno-ncw.nl/Publicaties/Forum/Pages/Minister_Stef_Blok_Ik_overleg_me_suf_18006.aspx#.UUMUFxc9qfV

    Oftewel de prijzen zouden weer naar 3x het huishoudinkomen moeten (is nu zo’n 50.000 Euro) met 100% annuitaire aflossing. De meeste lezers op dit blog begrijpen wel dat we daar nog niet op zitten…

  60. xenobinol says:

    erik(trol):
    Heb nog even bij het CBS gekeken helaas geen bacardi. Wel de prijs van een glas bier in de horeca over de afgelopen 10 jaar.

    Van 1,28 naar 2,01.

    Zat me vorig jaar in Landal Vennebos te verbazen over de hoeveelheid bier die werd besteld bij een prijsje van 4,75,- voor een flesje………..Heb zelf maar gepast.

    Glas bier 1,28 1,41 1,54 1,60 1,62 1,67 1,71 1,79 1,86 1,94 1,96 2,01

    Als grootverbruiker ga je natuurlijk niet naar de lokale kroeg om je hobby te beoefenen. Sterke drank is bij de slijter niet heel veel duurder dan 20 jaar terug, de horeca is echter een heel ander verhaal.

    Zuipketen zijn nog nooit zo populair geweest onder de jeugd, geef ze eens ongelijk.

    Misschien kunnen de vastgoedmannen daar nog eens in gaan beleggen, met de prijsexplosie in de horeca is er nog wel wat ruimte voor extra zuipketen.

  61. erik(trol) says:

    Nico, Ik denk echt niet dat de huizenprijzen omhoog gaan, in geen 10 jaar. Ik denk wel dat de bodem aan de onderkant inderdaad vrijwel bereikt is. De keuze is dus of huren of kopen of emigreren. Dat laatse is niet voor iedereen weggelegd. Huren is duur en wordt nog duurder. Kopen wordt goedkoper en de betaalbaarheid neemt met de dag toe(verlaging rente,startersleningen etc), omslag punt is bijna daar.

    Koop een woning en sluit een hypotheek verzekering af bij BNP pardidas en je zit veiliger dan in een sociale huurwoning.

  62. xenobinol says:

    Marketwatch:

    Oftewel de prijzen zouden weer naar 3x het huishoudinkomen moeten (is nu zo’n 50.000 Euro) met 100% annuitaire aflossing. Demeeste lezers op dit blog begrijpen wel dat we daar nog niet op zitten…

    Met betaalbaarheid doelt Blok natuurlijk op de maandlasten. Wat hij vergeet te vermelden is dat de schuldencrisis het gevolg is van te hoge schulden en dat de huidige hoge prijzen alleen te rechtvaardigen zijn dankzij de lage rente en de fiscale voordelen van kopen met geleend geld.

    Natuurlijk weet Blok dat ook wel maar wat moet deze man anders? Principes moet je niet hebben als je in de politiek gaat, dus ik verwacht eigenlijk ook dat Blok alles bij elkaar liegt, bedriegt en roept om het systeem een zachte landing te laten maken.

  63. Mastah says:

    erik(trol):
    Juist Nico en de enige manier om betaalbaar te wonen is een woning te kopen als je nog geen woning bezit. sociale huur is namelijk niet meer te krijgen boven 33k en vrije sector kost een vermogen. aangezien de grootste groep huishoud inkomens tussen de 33k en 50k zitten zullen ze wel moeten kopen.

    Je hoeft niet per se te huren van een corporatie, hoor. Er zijn zat leegstaande huizen die te huur worden aangeboden, en je mag gewoon een ‘sociale prijs’ betalen ongeacht je inkomen.

    erik: 1,5 liter bacardi in de aanbieding voor 25,- euro.
    1 komkommer voor 95,- cent
    1 fles coca cola 2,15,-
    1 Brood 1,79,-
    1 grote pot nutella 3,20,-

    Ik weet niet waar jij winkelt, maar het lijkt er op dat je niet zo goed de prijsjes kan spotten:

    Komkommers kosten 50 tot 69 cent: http://www.supermarktaanbiedingen.com/zoeken/komkommer

    Cola kost een euro per liter:
    http://www.supermarktaanbiedingen.com/zoeken/coca+cola

    Lekker Waldkorn brood kost ongeveer 1.39:
    http://www.supermarktaanbiedingen.com/zoeken/Bruin%20brood

    Grote Pot Nutella kost je 3 euro (was nog weekje terug bij AH trouwens voor 2.25 euro, toen kocht ik hem namelijk):
    http://www.supermarktaanbiedingen.com/product/nutella-pot-agrave-630-gram

    Overigens, als het dagelijks leven zo veel duurder wordt, dan gaan mensen toch niet extra veel geld over houden voor luxe producten zoals huizen? Ik zie de mensen in Zimbabwe en hun geweldige inflatie niet massaal huizen kopen en slapend rijk worden 😛

    erik: beweer dan met droge ogen dat we teruggaan met de woningmarkt naar het prijsnivo van 1995

    Toen was het stijgende prijzen-feestje al 5 jaar aan de gang, he?
    En volgens mij heeft ook niemand het over dat de prijzen nominaal terug zullen moeten gaan, maar terug zullen gaan zakken naar het niveau dat in pas loopt met de looninflatie van voor 1995. Met hoogstens een correctie voor dat een 2e inkomen structureler voorkomt. En dit nog allemaal *mits* (en dat is een grote mits) de NL’se werkloosheid niet te sterk oploopt. Als mensen wel en masse hun werk verliezen (zoals rond Detroit en in Griekenland is gebeurd) dan is een undershoot erg aannemelijk.

  64. Deutsche Mark says:

    erik(trol),

    Op Landal Vennebos moeten ze kennelijk de waardedaling van het onroerend-vakantie-vastgoed compenseren.

  65. Michel says:

    Michel:
    Deregulering hypotheekmarkt? Oké. Nu nog de gehele woningmarkt dereguleren! Dan had het nooit zover kunnen lopen, met dat manipuleren en reguleren van de ‘vrije’ markt.

    Ik zie dat je dezelfde naam hebt… maar we zijn toch verschillende personen.

    Dereguleren in zoverre dat het sociale component in leven blijft, en deze wordt uitgevoerd door de woningcorporaties. Desnoods weer in beheer van de staat.

    Alle huurwoningen boven een 120.000 zijn vrij te laten aan de markt.

    Zul je zien dat er in het gehele spectrum vanaf 120.000 vanzelf betere kwaliteit en zelfs lagere huurprijzen markttechnisch afgedwongen worden.

    Dit werk automatisch door in de koopwoningmarkt…..

  66. Mastah says:

    erik(trol): Huren is duur en wordt nog duurder.

    Pure bull: http://www.nu.nl/geldzaken/2995181/huur-58-euro-gestegen-in-2012.html

    De gemiddelde huurprijs is gestegen omdat mensen steeds grotere woningen gaan huren (gezinsuitbreiding etc, maar natuurlijk niet zo dom om nu te gaan kopen) en onderwijl zakken de huurprijzen per m2.

    Onderwijl pleit meer dan de helft van de kamer voor het ombouwen van al die leegstaande kantoorpanden tot nieuwe woonruimte die ter huur aangeboden zal worden (zoals voor studenten). Ik weet wel zeker dat de huurprijzen voor *nieuwe* huurders niet meer harder zal gaan stijgen dan de lonen.
    Degenen die nu nog voor een prikkie huren doordat ze al heel lang in een huurwoning zitten, en de stijging van hun jaarlijkse huur lager was dan de stijging van de prijzen als ze er als nieuwe huurder in zouden gaan, ja, die zal langzaam bijtrekken. Maar ik weet wel zeker dat degenen die in die situatie zitten (vaak zijn dit al oudere mensen) voor een paar tientjes extra direct naar de koopmarkt toe gaan rennen? Ik weet wel zeker van niet 😛

  67. Mastah says:

    Mastah: Maar ik weet wel zeker dat degenen die in die situatie zitten (vaak zijn dit al oudere mensen) voor een paar tientjes extra direct naar de koopmarkt toe gaan rennen? Ik weet wel zeker van niet

    Herstel:

    Maar ik weet wel zeker dat degenen die in die situatie zitten (vaak zijn dit al oudere mensen) onder geen beding voor een paar tientjes extra per maand direct naar de koopmarkt zullen rennen, hoor.

  68. Deutsche Mark says:

    Zat net even met http://www.iisg.nl/hpw/calculate-nl.php te spelen en de diverse huizentransacties van m’n ouders er door te halen.
    Lees en huiver:

    1e koop einde ’70er jaren 2-3jaar voor barsten zeepbel-1: ~150k€ (alles naar 2013 omgerekend)
    verkoop einde ’80er: ~125k€ (verlies door klappen zeepbel-1!!)
    2e koop einde ’80er: ~210k€
    2e verkoop rond 2000: ~350k€ (140k€ plus in ~14 jaar!!)
    3e koop rond 2000: 290k€
    Waardeschatting 3e huis nu: ~270k€.

    2 van de 3 objecten waren dus verliezers, maar huis 2 bracht ~10.000€/jaar (zonder er wat voor te doen) in het laatje.
    Dat “gratis geld” moet nu dus gecompenseerd gaan worden. Ofwel door een waardedaling van onroerend goed, danwel door het bestelen van derden en het gestolen geld gebruiken om de prijzen hoog te houden, waardoor de huizenbezitters nog langer van gratis inkomsten kunnen genieten.

    Vergelijkbaar huis-1 staat momenteel voor net boven de 2 ton te koop, en moet dus minstens 30% zakken, en eigenlijk wel zo’n 50% omdat ze inmiddels ~45 jaar oud zijn ipv ~8 jaar jong! (Opknappen kost een vermogen)
    Huis-2 is te uniek om vergelijkingmateriaal te vinden, en huis-3 wordt naar alle tevredenheid bewoond, wat nog wel een tijdje zo zal blijven.
    Hypotheekschuld is laag en kan naar wens afgelost worden.

    Kortom, we zitten qua prijzen waanzinnig hoog in de boom, ondanks een lichte daling van ~20% of soms zelfs wel ~25% (de handige Erik’s onder ons!).

  69. Michel says:

    Nico de Geit: Een veel gemaakte denkfout is dat woningen eeuwig meegaan. Op een gegeven moment moet alles plat en kan er nieuwbouw gepleegd worden, als daar geld voor is. Anders hou je een mooi trapveldje over, of een jungle.

    Ooit stond Nederland vol bomen, ik denk dat we daar naartoe terug moeten.

    Mijn woning staat al 110 jaar… beetje aangepast, geïsoleerd, verwarming e.d.

    Gaat dus al ruim eeuwig mee… (met wat onderhoud en aanpassen)

    Dus hoezo moet plat?

  70. nhz says:

    2Cent: Het enige wat je hier aan kan zien is dat er een groot aantal mensen droomt over verhuizen naar een mooier huis.

    maar denk je dan dat dat twee jaar geleden niet zo was?

    erik: Alles is duurder geworden.

    gelukkig niet 10x duurder in 20 jaar tijd zoals met de huizen, want dan werd er geen huis meer verkocht omdat mensen geen cent meer over hadden om de hypotheek van te betalen.

    erik(trol): Rente gaat nu als een raket verder omlaag.

    de Euribor (waar de meeste hypotheken enigszins aan gerelateerd zijn) is omlaag gemanipuleerd van ongeveer 5 naar 0.75%. Ik zie niet in hoe die nog als een speer omlaag zou moeten gaan. Of denk je echt iedereen straks een huis kan lenen tegen 0.1% rente als de inflatie 10% per jaar is?

    xenobinol: M.a.w. de prijs van Bacardi is al zo’n 20 jaar op een stabiel niveau.

    zoals het ook zou moeten; ik vrees wel dat van veel voedingsproducten de inhoud verwaterd is en de kwaliteit hollend achteruit is gegaan. De ophef over geknoei met voedsel heeft ALLES te maken met de manipulatie van de geldmarkten door de centrale banken; voedsel moet steeds goedkoper worden om de ‘inflatie’ laag te houden, maar uiteindelijk lukt dat alleen nog door er steeds minder produkt en steeds meer troep in te stoppen.

    erik(trol): vrije sector kost een vermogen.

    ik betaal anders in de vrije sector minder huur dan de kosten voor een hypotheek voor het pand op basis van de huidige vraagprijs; en dan reken ik alle andere kosten voor een huiseigenaar en de maandelijkse waardevermindering nog niet eens mee…

    Nico de Geit: Bacardi is niet goed om te vergelijken, een Big Mac is veel beter, omdat alles daar in zit: arbeid, groente, vlees, bedrijfshuisvesting, enz.

    Uh … zit er dan nog echt vlees in een Big Mac?
    weer wat geleerd 😎

    svg: Mijn overgrootvader kocht in 1891 een huis voor 2205 gulden, voer dat even in http://www.iisg.nl/hpw/calculate-nl.php en je krijgt € 25 372.55 voor 2012,

    van het huis waar ik tien jaar geleden in woonde was ook een koopkontrakt uit 1875 ongeveer; de prijs anno 2000 was niet 25x hoger zoals je uitrekent, maar ruim 1000x hoger. Waarbij het wellicht uitmaakt dat het in mijn woonplaats anno 1875 niet zo goed ging, maar toch …

  71. nhz says:

    Nico de Geit: Ooit stond Nederland vol bomen, ik denk dat we daar naartoe terug moeten.

    ooit stond een groot deel van Nederland onder water 😉

    xenobinol: en dat de huidige hoge prijzen alleen te rechtvaardigen zijn dankzij de lage rente en de fiscale voordelen van kopen met geleend geld.

    inderdaad, kopen voor rekening en risico van een ander; en ook daar gaat een eind aan komen, al zal dat nog wel een paar jaar duren. Pas dan gaan we ontdekken waar de prijsbodem ligt.

    Michel: Mijn woning staat al 110 jaar… beetje aangepast, geïsoleerd, verwarming e.d.

    Gaat dus al ruim eeuwig mee… (met wat onderhoud en aanpassen)

    Dus hoezo moet plat?

    mijn laatste woning was officieel van 1720, maar in werkelijkheid (eerdere versie) al zeker vijf eeuwen oud. Ik heb het hier al vaker genoemd, bij oude woningen heb je een soort natuurlijke selectie, waarbij uiteindelijk vooral de zeer degelijke of anderszins aantrekkelijke woningen (prettig om te wonen, mooie afwerking/indeling etc.) overblijven.
    Natuurlijk moet je onderhoud blijven plegen, maar als de basis goed is kan een huis uit vroeger eeuwen héél lang mee, want dan gaat het vaak om huizen waar niet op de laatste cent beknibbeld is bij de bouw – zoals ze dat nu vaak doen.

  72. Nico de Geit says:

    Michel: Mijn woning staat al 110 jaar… beetje aangepast, geïsoleerd, verwarming e.d.

    Gaat dus al ruim eeuwig mee… (met wat onderhoud en aanpassen)

    Dus hoezo moet plat?

    Energieprijzen zouden wel eens flink kunnen gaan stijgen. En op een gegeven moment voldoet een huis gewoon niet meer. Achterstallig onderhoud terwijl het jaren te koop staat doet de rest.

    Ik zou een huis van 110 jaar oud niet meer willen financieren tenzij het een bijzonder waardevol object is op een unieke locatie. En dan nog moeten er mensen zijn die voor die uniekheid willen betalen.

  73. Cartoonist says:

    Hier in zeeland worden huizen soms gratis weggegeven bij een perceel grond. Dan is de grond vaak ook nog goedkoper dan de grond van gemeenten of speculanten en de locatie ook een stuk beter.

    Zoals dit perceel van 735 meter voor 149.000 vraagprijs (200 euro/meter met gratis huis): http://www.vbo.nl/koopwoningen/aanbod/17-5540127184/donkereweg-30-noordgouwe.html

    Speculant op nog geen 3 km daarvandaan vraagt voor bouwgrond 330 euro/meter ( pijlerdam kavel 5 , zierikzee ) en voor andere locaties op het eiland worden door gemeente prijzen gerekend tussen 200 en 250 euro/meter.

    Hoezo is bouwgrond te duur geprijsd ?
    Nee hoor, de bodem is bereikt voor goedkopere huizen volgens de trollen van Nederland.
    Huizenprijzen gaan natuurlijk vrolijk door met hun daling van +/- 0,5% per maand. Dat kan ook moeilijk anders zolang krediet schaarser wordt.
    Wie gelooft er de sprookjes dat het geld van de pensioenfondsen in de economie terecht komt ? Alleen goedgelovige sukkels geloven de staat/banken/makelaars propaganda. Want er moeten zoveel mogelijk leenslaven gemaakt worden. Leenvee is makkelijker te manipuleren en kan men makkelijker melken.

  74. nhz says:

    Nico de Geit: En dan nog moeten er mensen zijn die voor die uniekheid willen betalen.

    het mooiste is als je zelf de enige bent die inziet hoe uniek het is, kun je voor een dubbeltje op de eerste rang zitten 🙂
    Energieverbruik is inderdaad vaak een probleem bij oude panden, moet je dus steeds beter op gaan letten. Maar dat probleem hadden ze vroeger ook hoor, werd opgelost door in zomer of winter andere delen van het huis te gebruiken resp. af te sluiten, en zo het energieverbruik en binnenklimaat te optimaliseren. De isolatie is meestal niet best, maar zo’n vrijstaande betonkolos van nu verliest meestal ook een hoop warmte. En soms kun je tegen redelijke kosten een monumentaal pand toch upgraden naar de 21e eeuw met zonnepanelen, zonneboiler etc.

  75. nhz says:

    Cartoonist: Zoals dit perceel van 735 meter voor 149.000 vraagprijs (200 euro/meter met gratis huis): vbo.nl/koopwoninge…g-30-noordgouwe.html

    ik zag zelfs in speculatie hotspot Veere deze week een ‘kluswoning’ (formaat bezemkast) voor 99K pleuro aangeboden. Even verderop vragen ze voor een zelfde huisje in betere staat misschien 400-500K. Maar dan woon je wel op een toplocatie, waar ze niet eens meer een winkel en vergelijkbare voorzieningen hebben 😎 Ik schat dat daar nog 80-95% van de prijs af moet.

  76. Belletje says:

    Stel dat er pensioengeld in de NHG hypotheken gestopt wordt, welke invloed zou dit dan hebben op de rechten van de crediteur tov de debiteur? Zou er dan eerder bv een loonbeslag worden gepleegd, om de oude mannetjes en vrouwtjes van Nederland van hun pensioentje te voorzien? Of zou juist opa gemaand worden de broekriem aan te halen zodat de kleinkinderen niet in de daklozenopvang terechtkomen?

  77. Cartoonist says:

    Belletje,

    Ik stel me zo voor dat dat in de eertse plaats een negatief effekt gaat hebben op de hoogte van het pensioen. Het ligt voor de hand dat , om de banken te spekken, de hypotheken tegen boekwaarde worden overgenomen. Dus eerst lagere pensioenen als gevolg van afschrijvingen op de hypotheken.
    Als iedereen dan aan z’n kleinere pensioentje gewend geraakt is gaat de hypotheekrente flink omhoog waardoor de pensioenfondsen meer inkomen krijgen.
    Daardoor hoeft het bonusfeest niet beperkt hoeft te blijven tot de banksters maar ook de pensioen bobo’s zullen er een leuke oude dag aan over houden.

    En de pensioengerechtigden ?
    Die moeten gewoon hun bek houden.

  78. lorenzo says:

    maria: Er gaan op dit moment bedrijven en private personen failliet omdat de bank haar geld terug eist.
    En die bedrijven en die private personen zijn geen kleine jongens.
    Het begint aan de top en zakt door naar beneden!

    lorenzo :maar wordt ook in de volle breedte teruggefloten , de Rabo die volgens de hypotheekakte geen roerende zaken mag uitwinnen , het Europeesche Hof die gisteren een uitspraak inzake huisuitzettingen heeft gedaan , de komende zorgplicht van banken ….

    maria: lorenzo,
    Ik zie toch dagelijks andere dingen gebeuren!

    Antwoord lorenzo :
    ‘probleem’ met meerderheid van de mensen is dat ze groepsgedreven , cyclisch denken en handelen , daarom hebben we nu een emotie crisis.
    Jouw antwoord geeft ook duidelijk aan slechts de kranten (media) te observeren , want het nu .
    Mijn geld verdienen bestaat hierin dat ik vooruit moet kijken en vandaaruit handelen, de massa voorzijn zeg maar , en dat lukt aardig 🙂
    Geen verwijt , wederom slechts een geconstateerd feit.

  79. lorenzo says:

    nhz: de Euribor (waar de meeste hypotheken enigszins aan gerelateerd zijn) is omlaag gemanipuleerd van ongeveer 5 naar 0.75%. Ik zie niet in hoe die nog als een speer omlaag zou moeten gaan. Of denk je echt iedereen straks een huis kan lenen tegen 0.1% rente als de inflatie 10% per jaar is?

    Komt overeen met wat je al jaren meent te moeten concluderen . Ergo , behoorlijk naif niet te weten hoe deze verder omlaag moet .
    Samen kunnen we hopen op het onderzoek van de NMA , die ons hopelijk gaat vertellen dat we te veel hebben betaald , met ditmaal de juiste argumenten.

  80. Michel says:

    Nico de Geit: Energieprijzen zouden wel eens flink kunnen gaan stijgen. En op een gegeven moment voldoet een huis gewoon niet meer. Achterstallig onderhoud terwijl het jaren te koop staat doet de rest.

    Ik zou een huis van 110 jaar oud niet meer willen financieren tenzij het een bijzonder waardevol object is op een unieke locatie. En dan nog moeten er mensen zijn die voor die uniekheid willen betalen.

    Beetje som gelul van je…. er staat toch aangepast?!

    Dubbel glas, geïsoleerd, 5 min lopen van binnenstad/station.
    En nee staat niet te koop, en nee geen achterstallig onderhoud, en ja wel alles op niveau deze eeuw! Over 50 jaar weer… eens kijken, behoudens wat schilderwerk.

  81. Michel says:

    S=D

  82. Drummer says:

    Drummer:
    Aan de staatspropaganda zal het in elk geval niet liggen.

    Maandag 11 maart zapte ik tijdens het avondeten wat rond.

    Wat ik toen tegen kwam, heb ik even genoteerd.
    Het was dus (nogmaals) 11 maart om 18.45u, en dit draaide tegelijk op dat tijdstip:

    RTL4: Eigen huis en tuin
    SBS6: De grote verbouwing
    Net5: Gezocht: droomhuis
    TLC: Four Houses (nooit van gehoord)

    Tja.
    Zal wel toeval zijn.
    Of niet.

    Op zaterdag, 16-03-2013 om 16.51 sta ik in mijn keuken en mijn mobieltje draait tv.
    Wat draait op dit moment?
    Verrek…ik had laatst toch een post…?

    We vullen de lijst aan:

    RTL4 : Droom van een tweede huis
    (dus het 2e huizengerelateerde programma van deze zender voor zover ik weet)
    SBS6: Mijn droomboerderij
    NET5: Extreme home make over

    De huizenpropaganda is een beetje zielig aan het worden:)

  83. Drummer says:

    Iemand merkte al op dat deze programma’s behoorlijk gesponsord zijn door de ‘branche’ in de brede zin van het woord.

    Binnenkort kunnen we deze zenders dus ook wel opdoeken.

  84. renren says:

    Drummer:
    Iemand merkte al op dat deze programma’s behoorlijk gesponsord zijn door de ‘branche’ in de brede zin van het woord.

    Binnenkort kunnen we deze zenders dus ook wel opdoeken.

    Zullen wel allemaal herhalingen zijn uit de goede tijd.

  85. Drummer says:

    renren,

    LOL..weemoed naar de tijd dat ‘we’ hier een huis van 4 ton met een verbouwing van een ton met 2 auto’s plus de boot van het jaar op de HISWA op de pof konden lenen, en dan met het pofgeld gelijk doorpakken met een oude boerderij op de meest idyllische plek in Zuid Frankrijk.

    Ja zo’n soap is wel een herhaling waard voor sommige mensen!

    Maar zonder gekheid: de achterliggende bedoeling van die herhaling is om te doen alsof er niks aan de hand is, en dat noemde ik dus zielig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*