Delta Lloyd zegt het als eerste: woningmarkt is gevaarlijk

Door Fleur de Bruijn

Delta lloyd geeft bijna alleen nog maar een hypotheek als er een nationale hypotheekgarantie aan gekoppeld is. De bankverzekeraar verhoogt daarmee de druk op de Nederlandse schatkist.

Share Button
Tagged with:
95 comments on “Delta Lloyd zegt het als eerste: woningmarkt is gevaarlijk
  1. xenobinol says:

    De woningmarkt nu pas gevaarlijk? Ik vond het altijd al gevaarlijk met al die briesende stieren…

  2. nhz says:

    Nog even en er wordt geen huis meer verkocht waarvoor de bank of de ‘huiseigenaar’ zelf het risico draagt, kortom belastingbetaler mag overal voor opdraaien. Ze zeggen het heel duidelijk: deze risico’s zouden ze zelf nooit nemen, maar omdat de overheid het garandeert willen ze wel lenen tegen kunstmatig lage rente, met minimale garanties en bovendien met minimaal balanstotaal er tegenover.

    De Nederlandse woningmarkt wordt pas gezond als NHG is afgeschaft. En als bedrijven als Delta Lloyd failliet zijn, die blijkbaar geen enkel maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef hebben.

  3. V says:

    Als we de officiële cijfers er bij pakken:

    Aantal koopwoningen: 3.9M
    Gemiddelde koopsom: 240k
    Totale “marktwaarde”: 936 Mld
    Totale hypotheekschuld: 665 Mld

    Als de prijzen dus nog met 30% zakken staat heel Nederland onder water. Het cijfer van 665 Mld is overigens feitenlijk een saldering van de totale hypotheekschuld (>1000 Mld) en de opgebouwde spaar en beleggingsvermogens.
    Voor sommige banken die veel later in de markt zijn gestapt zal bij een veel kleiner daling al negatieve balansen onstaan. Een LTV ratio van onder de 100% voor nieuwe hypotheken ligt dan erg voor de hand. De AFM zal dat wel moeten afdwingen. Ook een saldering van alle spaar en beleggingshypotheken lijkt me voor de hand liggen. Al zal dit laatste via de politiek moeten worden afgedwongen door bestaande gevallen ook aan te pakken.

  4. Bert says:

    Het is makkelijk geven, geld van de belastingbetaler. Wat vindt de belastingbetaler hier van?

    Bert

  5. azijnseikerT says:

    Ok, dat betekent dus dat ik als zzper (nog maar 1 jaar) geen hypotheek kan krijgen. Ondanks dat ik nu meer verdien dan ooit en om kom in het werk.
    Dat op het moment dat de woningen in mijn regio al bijna op een niveau zitten waar ik in wil stappen. Om een idee te geven. In 2009 was een bepaalde woning nog 559 K euro. Nu staat hij voor 399 K op funda. Ook de verkochte huizen zijn scherp gedaald. Degene die (nog) niet hoeven houden hun prijs hoog, maar verkopen niet.

  6. Adamus says:

    nhz:
    Nog even en er wordt geen huis meer verkocht waarvoor de bank of de ‘huiseigenaar’ zelf het risico draagt, kortom belastingbetaler mag overal voor opdraaien. Ze zeggen het heel duidelijk: deze risico’s zouden ze zelf nooit nemen, maar omdat de overheid het garandeert willen ze wel lenen tegen kunstmatig lage rente, met minimale garanties en bovendien met minimaal balanstotaal er tegenover.

    De Nederlandse woningmarkt wordt pas gezond als NHG is afgeschaft. En als bedrijven als Delta Lloyd failliet zijn, die blijkbaar geen enkel maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef hebben.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Corporatisme

  7. maria says:

    In ieder geval eerlijk, ook wat waard!

  8. ll says:

    Het verdienmodel van de verzekeraars ( woekerpolissen en spaarhypotheken ) is naar de knoppen.

    Overlevingsproblemen……

    http://amweb.nl/nieuws/in-de-media/levensverzekeraars-in-problemen.183819.lynkx

  9. piep says:

    Lees ook het stuk van onze eigen prinses Maxima die de banken opsomt om duidelijker en eerljker te zijn tegenover hun klanten. Dus geen onzin producten etc.

  10. nhz says:

    Bert: Het is makkelijk geven, geld van de belastingbetaler. Wat vindt de belastingbetaler hier van?

    Henk en Ingrid vinden het prima zolang ze denken dat ze hier meer van profiteren dan de buren.

    azijnseikerT: Ok, dat betekent dus dat ik als zzper (nog maar 1 jaar) geen hypotheek kan krijgen. Ondanks dat ik nu meer verdien dan ooit en om kom in het werk.

    ik zou als bank een zzp’er met 1 jaar ervaring ook nooit een gangbare hypotheek geven. Graag houden zo dus, en vooral niet van die GL flauwekul met dit soort subprime hypotheken ook nog onder NHG geven. Als je omkomt in het werk dan betaal je een huis toch gewoon cash, ik zie het probleem niet …

    ll: Het verdienmodel van de verzekeraars ( woekerpolissen en spaarhypotheken ) is naar de knoppen.

    tijd voor een verzekering tegen dalende huizenprijzen 🙂

    Oh nee, die is er al en hij is ook nog goedkoper dan gratis. Karel Schiffer weet er alles van …

  11. nhz says:

    over ‘gevaarlijk’ gesproken, zie diverse posts vandaag op ZeroHedge over de marsipulamies van JPM. Blijkbaar iets misgegaan daar bij de trading desk, met minimaal 3 miljard maar vermoedelijk eerder 10-20 miljard schade; te betalen door de belastingbetaler, uiteraard. En nu afwachten wat dit voor aanvullende schokeffecten heeft op de markt.

    Mogelijk verklaart dit waarom de goudprijs al een paar dagen fors aan het dalen is terwijl de beurs (tot nu toe) nauwelijks daalde. JPM is ook de Big Elephant in de goudmarkt, de grootste manipulator wereldwijd. Misschien moeten ze wat posities gladstrijken; de Chinezen lachen in hun vuistje 😉

  12. Steve says:

    Nieuws van het BKR:
    700.000 huishoudens met grote financiële moeilijkheden
    293.000 huishoudens die tot hun nek in de schulden zitten
    http://www.ad.nl/ad/nl/1100/Consument/article/detail/3254038/2012/05/11/Steeds-meer-werkenden-in-financiele-nood.dhtml

    Dominostenen…

  13. Ma Ling says:

    hoera! Olli verklaart dat de recessie bijna voorbij is.
    Kunnen we weer op oude voet verder. Hoezee

  14. azijnseikerT says:

    @nhz,

    Wie betaalt cash zijn huis? Maar ik zal zeker wel aan de hypotheekrentesubsidie moeten bijdragen, maar er geen recht op hebben. Hoe verzin je zoiets vraag ik me af?
    Dan laat ik nog de veranderingen op de arbeidsmarkt achterwege.
    Dit kan alleen van een socialist afkomstig zijn.

  15. RealisT says:

    Gevaarlijk???

    Nou daar denkt Hans André de la Porte van VEH heeeel anders over:

    Het blijft nog een tijdje kwakkelen op de Nederlandse huizenmarkt. Pas vanaf 2015 zullen de prijzen weer gaan stijgen. De verwachting is dat de huizenprijzen dit jaar nog wat verder gaan dalen. Niet dramatisch, maar wel een lichte daling. Voordat de prijzen weer gaan stijgen, moet er een verandering zijn van de economie. Dan praat je toch pas weer over 2015.

    http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/19/huizenprijzen-stijgen-pas-vanaf-2015.xml

    Nou dan is er dus helemaal geen probleem. Gewoon nog ruim 2 jaar met z’n allen blijven zitten en de prijzen gaan vanzelf weer stijgen.

    Telkens als ik Hansje hoor blaten denk ik altijd: Murdock you crazy fool!

  16. nhz says:

    Steve: Dominostenen…

    zeg dat wel, want de echte daling moet nog beginnen …
    vandaar het Kunduz akkoord: een poging alle dominosteentjes stevig vast te plakken zodat ze niet kunnen omvallen. Over de neveneffecten moeten ze nog nadenken.

    Ma Ling: hoera! Olli verklaart dat de recessie bijna voorbij is.

    alweer, houdt iemand bij hoeveel keer de recessie al over geweest is? Kan zo in het Guiness Book of Records denk ik.

    azijnseikerT: Wie betaalt cash zijn huis? Maar ik zal zeker wel aan de hypotheekrentesubsidie moeten bijdragen, maar er geen recht op hebben. Hoe verzin je zoiets vraag ik me af?

    er zijn zat mensen die gedwongen zijn om hun huis (grotendeels) cash te betalen, bijvoorbeeld omdat ze wél geld hebben maar geen significant box1 inkomen, of sterk varierend box1 inkomen (voor ondernemers heel normaal, maar zzp’ers snappen dat blijkbaar nog niet).

    Ja, ik ben zo’n socialist van het type die nooit een cent van de overheid krijgt, maar inmiddels wel al een paar miljoen heeft opgehoest om o.a. flauwekul hypotheken te subsidieren voor al die Nederlanders die boven hun stand willen wonen.

  17. nhz says:

    RealisT: Nou dan is er dus helemaal geen probleem. Gewoon nog ruim 2 jaar met z’n allen blijven zitten en de prijzen gaan vanzelf weer stijgen.

    sterker nog: buy-the-dip!! Net wat de banksters de laatste weken ook steeds zeggen: het gaat nog even dalen, maar daarna gaat de pret weer vanouds van start. Dus gebruik deze once-in-a-lifetime kans om in te stappen in het Grote Pyramidespel!

  18. Cinelux says:

    4 AsijnseikerT : Dat op het moment dat de woningen in mijn regio al bijna op een niveau zitten waar ik in wil stappen.

    Welke regio woon jij ?
    Want hier in de buurt zijn er op een paar “opknapwoningen” na nog weinig echte dalingen te zien.Als je sinds 2008 op 10 a 15% zit is het veel.

  19. nhz says:

    Cinelux: Welke regio woon jij ?

    tja, ik schat dat hier ‘in de provincie’ 90% van de daling nog moet komen. En dan heb ik het alleen nog over de huizen waarvan ik denk dat de eigenaar wel wil verkopen, in plaats van dat ze alleen hengelen naar een lot uit de Staatsloterij. Zolang de vraagprijzen boven het nivo anno 2000 liggen ga ik niet eens kijken of bieden; ik denk dat we ongeveer terug moeten naar het prijsnivo van 1995 (= bubble startnivo van ongeveer 1991, plus ruim 50% inflatie correctie).

  20. RealisT says:

    @15

    Het ergste is nog dat dit soort idioten in de MSM alle ruimte krijgen om hun onzinnige propaganda te verkondigen. Geen redactie of hoernalist die het durft om zo’n leugen onderuit te halen. Kost lezers en dus advertentieinkomsten.

    Diezelfde media berichten nu wel sappig over het grote aantal NLers die – mede dankzij strophypotheken – diep in de financiele problemen zitten. Maar een verbandje leggen tussen de twee zaken is er niet bij.

    @17

    Precies. Voor de huidige 10-15% kom ik m’n bed ook niet uit 😉

  21. bosa says:

    Ik ga er van uit dat mijn woning vanaf 2008 gezien, qua waarde wordt gehalveerd. Woon in Utrecht en in een kleine vier jaar is er op dit moment al 16% van af. Nog drie jaar en dan is het klaar. Dan is het weer net zoveel waard zoals de prijs waar ik het voor kocht. Ik heb me nooit rijk gerekend en wist: wat naar boven kan komt ook naar beneden. (zelfs een natuurwet)

  22. ll says:

    Snap je dit nou ? Verkopers gaan bijdrage leveren aan sub-prime leningen, waarom zakken ze gewoon niet met de prijs ?

    http://www.eigenhuis.nl/actueel/nieuws-2011/verkoper-betaalt-mee-aan-starterslening/

  23. RealisT says:

    Weet je wat ook gevaarlijk is? Dakkapellen!

    Ruiter Dakkapellen uit Ursem is in zware financiële problemen terechtgekomen als gevolg van een teruglopende omzet, een krimpende markt en stijgende kosten.

    http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/19/ruiter-dakkapellen-over-de-kop.xml

    Waar moeten al die mensen die hun hutje willen verrijken met zo’n extralijke puist nu naar toe?

  24. ll says:

    Heel Europa op negative watch door Fitch als Griekenland uit de Euro stapt, of wordt gezet.

    http://online.wsj.com/article/BT-CO-20120511-711584.html

  25. nhz says:

    RealisT: Waar moeten al die mensen die hun hutje willen verrijken met zo’n extralijke puist nu naar toe?

    Goh, en ik dacht dat inmiddels heel Nederland wel volgezet was met overprijsde dakkapellen, en dat Ruiter daarom in de problemen kwam … Ik ben iedere keer opnieuw verbaasd over de peperdure reclames die ik zie van firma’s die dakkapellen, kunststof kozijnen, glazen veranda’s etc. leveren. Blijkbaar zit daar een stevige winstmarge die alle ‘overwaarde’ absorbeert. Een sector die overduidelijk draait op overheidssubsidie 🙁

    @21:
    vandaar dat de beurs weer lekker omhoog schiet vandaag. Of misschien komt het wel door de crash van JPMorgan: we gaan toch crashen de komende weken/maanden, laat ik nog eens een pak aandelen (of een paar overprijsde huizen …) kopen!

  26. CharlieM says:

    @ 21 we gaan toch crashen de komende weken/maanden

    Ik hoop dat je gelijk hebt.

  27. asd says:

    @ artikel en @28 (Maria), vorige onderwerp:

    Eigenlijk triest, die ongebreidelde geldcreatie, waarop de DNB in de laatste decennia geen goed toezicht heeft gehouden – hetgeen in strijd is met de statuten – de huizenmarkt zo heeft verziekt.

    Jongeren, doorgedraaid door de consumptiegekte, weten niet beter en zijn bij het nemen van cruciale beslissingen onbegrijpelijke risico’s aangegaan.

    Gewoon weer terug naar “back to normal”van weleer: eerst sparen voor een kleine investering en vervolgens lineair of op annuïteitenbasis aflossen zonder allerlei zieke regeltjes en lapmiddelen van de overheid. Zal moeite kosten hoor “voor als je jong bent en je wat wilt” om 50.000 gulden (Euro is dan verdwenen) bij elkaar te sprokkelen, een jaartje of vijf niet op vakantie te gaan, te wachten met de aanschaf van een tweedehands supermerk Duitse auto “auf Pump”, de fiets te pakken en nog wat langer in “hotel Mama” te bivakkeren.

    Maar aldus beweeg je je op den duur wel weer in de richting van een gezonder functionerende samenleving, inclusief huizenmarkt, waar de samenleving baat bij kan hebben.

    Is in de actuele situatie natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, een situatie, waarin iedereen zijn financiële sores zoveel mogelijk bij een ander probeert te leggen. Slachtoffers zijn nauwelijks te vermijden en de “overheid” laat dat dan maar op sluipende wijze toe, wat vooral weer een kwestie is van onmacht. Daar bij die overheid zit teveel “lullepot”.

    Maar om nou ouderen te betrekken in het corrigeren van de markt is gewoon een onsmakelijk idee: ouderen beschikken i.h.a. over een soort “built-in-stabilizer” om risico’s op de juiste manier in te schatten, waardoor zij minder vaak in wespennesten terecht zijn gekomen. Die moet je met rust laten en eventueel de gelegenheid hun eigen nazaten – met hulp – een financieel lesje te geven.

    Van een solide generatie met ingebakken verantwoordelijksgevoel schijnt het toch te moeten komen, vooral wanneer je prof. Heertje leest over de mentaliteit van de huidige generatie.

  28. tufkaj says:

    Allemaal de rekenkunsten van Jos Koets over de impact van de annuïteitenverplichting al gezien? http://www.iex.nl/Column/76105/Kunduzhypotheken-II.aspx

  29. nhz says:

    CharlieM: Ik hoop dat je gelijk hebt.

    en dan maar hopen dat de beurs crasht voordat je spaarbank in rook opgaat?
    😎

    @24:
    eens. Het is tijd voor consuminderen; maar de meesten zullen dat alleen noodgedwongen doen, als de overwaarde helemaal opgesoupeerd is, de creditcard limiet bereikt en de portemonnee leeg.
    Ik denk wel dat ouderen een ingebouwde stabilizer hebben omdat ze toevallig op een (achteraf gezien) gunstig moment ter wereld kwamen, hun generatie een ongekende greep op de macht heeft gehad overal in het westen en er nog veel minder mogelijkheden waren om groot te gokken met andermans geld (dat begon pas echt 20-25 jaar geleden, toen veel ouderen van nu al een huis etc. hadden). Ik denk dat ook de ouderen nog een lesje gaan krijgen in de vorm van het kortwieken van de pensioenen; want ook dat is een pyramidespel dat onhoudbaar is in de huidige vorm.

  30. asd says:

    @8 (Piep),

    Wie kan het daar nou niet mee eens zijn. Alleen heeft Maxima – vind ik een leuke meid hoor – een andere pet opgezet.

    Toen ze nog burgermeisje was en o.a. bij Deutsche Bank,afdeling investmentbanking, werkte heeft ze ongetwijfeld het toen daarbij behorend hoofddeksel opgezet.

    Zou ook kunnen, dat ze haar bekomst daarvan heeft gekregen en nu in de juiste omgeving zit.

  31. Claude says:

    @24 Column is precies wat ik en anderen hier ook best vaak zeggen. Het is bizar dat niemand zich eigenlijk beseft hoe ingrijpend het Kunduz-akkoord is voor de woningmarkt. En het bespaart geen euro de komende tien jaar, wellicht wat grijpstuivers. Beperken van de hypotheekrenteaftrek naar 42% of zelfs 32% levert direct veel geld op, raakt iedereen en de woningmarkt wordt niet kalltgestellt. Of volledig afschaffen (leve de markt!) en de helft van de besparing als IB-tarief-korting aanwenden.

    Maar we hebben nog niet de uitgewerkte versie gezien van het akkoord. Ben ook benieuwd of er een paragraaf in komt te staan over het stimuleren van aflossing, zoals in het Catshuis-akkoord. Met andere woorden: wat starters verplicht wordt met lokkertjes bij de zittende ‘eigenaren’ geven.

  32. hugo says:

    voor degenen welke zin hebben in een diepte verkenning hoe papier en fysiek goud werken hier een uitstekende discussie in de comments http://www.chrismartenson.com/blog/harvey-organ-get-physical-gold-silver/73933?page=0#comments

  33. tufkaj says:

    grond die nog niet in exploitatie is genomen moet voor de landbouwwaarde in boeken. Een en ander maakt het verwachte tekort 50 miljoen euro hoger.

    http://bd.nl/nieuws/tilburg-stad/tilburg-verliest-78-miljoen-op-gronden-1.162659

  34. tufkaj says:

    Gaat top in de bouw. Na verlaging OVB ook nog 2% extra BTW is doodsteek lijkt me zo.
    http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2012/05/11/crisis-decimeert-verkoop-nieuwbouwwoning

  35. ll says:

    @ tufkaj, foei toch er rust een copyright op dat artikel bd.nl Weg ermee…….

  36. tufkaj says:

    ll:
    @ tufkaj, foei toch er rust een copyright op dat artikel bd.nl Weg ermee…….

    Op alles rust copyright. Quoten onder 150 karakters mag 😉

  37. hugo says:

    op mijn woorden rust geen copyright. Alles quoten mag 🙂

  38. tufkaj says:

    hugo:
    op mijn woorden rust geen copyright. Alles quoten mag

    nietus, ook op jouw woorden rust copyright 😛 Mooiste vind ik nog de waarschuwingspagina van BD: “linken naar de site mag in beginsel, maar we stellen het op prijs als de redactie wordt ingelicht.” 🙂

    Die lui leven echt in pre-internet-tijd 😀

  39. Peter2 says:

    Kwart Nederlands vastgoed onder water

    http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/19/kwart-nederlands-vastgoed-minder-waard-dan-onderpand-media-dowjones1123495.xml

    Het onderzoek zal best wel eens een katalysator kunnen worden voor veel ingrijpende maatregelen. Als het te minste geloofwaardig gaat zijn natuurlijk, we weten allemaal hoe het eerder met de banken stresstests is gegaan. Namelijk alles testen behalve wat er gebeurd als het meest waarschijnlijke en pijnlijke mis gaat.

  40. tufkaj says:

    Peter2,

    Mooiste van dat verhaal is nog dat het een kwart van het vastgoed is, volgens taxaties van vóór de afwaardering van Uni-invest met 40%.
    Maar commercieel vastgoed voelt wel als een tsunami die al gaande is terwijl er nog bar weinig in de mainstream media te vinden is.
    Het kan iig tot grote problemen bij banken leiden. Op dit vastgoed zit geen NHG en banken moeten een hoger eigen vermogen zien aan te houden. Als dan de bodem weg slaat onder een groot deel van je “vermogen” zou ik niet vrolijk worden.

  41. Adamus says:

    Failliete scholenclub Amarantis heeft ook nog voor 3.5 miljoen aan heipalen in de Amsterdamse bodem staan. Prachtig om in het prg Zembla te zien hoe CDA’ers elkaar de bal toespelen en de handjes boven het hoofd houden. Ook nog een politieconnectie: mevr.Verkerk van RvB en de afgekochte voorzitter. De Schulden, 48 miljard, zijn nu verdeeld over 5 nieuwe clubjes……….van Bijsterveld (CDA) doneerde ook nog 🙂

  42. haasje says:

    Uit “Overzicht Financiële Stabiliteit Voorjaar 2012”:

    * De Nederlandse economie is gebaat bij een solide overheid, zeker gezien de relatief grote bankensector en hoge private schuld. De gezondheid van de overheidsfinanciën bepaalt niet alleen de rente die de overheid zelf betaalt, maar werkt ook door op de financieringskosten voor het bedrijfsleven en huishoudens.

    * De door het parlement voorgestelde maatregelen gaan de risico’s van de verzwakkende overheidsfinanciën en de hoge hypotheekschuld tegen.

    * Banken moeten de afhankelijkheid van marktfinanciering op termijn terugdringen en de toegang tot financiering borgen via het verder versterken van de buffers.

    * Het is voor de financiële stabiliteit noodzakelijk dat huishoudens meer aflossen opdat de hypotheekschuld geleidelijk wordt teruggebracht

    Drie DNB scenario’s nominale hypotheekschuld:

    1. de woningprijzen nemen met 2,5 procent per jaar toe, het aantal transacties herstelt tot het niveau voor de crisis, en het aantal koopwoningen groeit zoals in het verleden.

    2. het aantal transacties herstelt en het aantal koopwoningen groeit zoals in het verleden, maar de huizenprijzen dalen de komende vier jaar met ruim vijfentwintig procent.

    3. een vergelijkbare prijsdaling vindt plaats , maar het aantal transacties halveert permanent ten opzichte van de jaren voor de crisis en de woningvoorraad groeit nauwelijks.

    Conclusie DNB: Alleen in het derde scenario neemt de nominale hypotheekschuld licht af.

    Mijn conclusie: scenario 3 is volgens DNB rapport het enige scenario dat de financiële stabiliteit verbeterd. Scenario 1 en 2 leiden voor banken tot niet meer internationaal herfinancierbare hypo-schuldenberg. Als banken hun hypo-berg niet meer kunnen herfinancieren, of alleen tegen een nog veel hogere rente-opslag, dan raakt dat de financiële stabiliteit van Nederland.

    Oftewel: DNB wijst de financiële top van Nederland op scenario 3 (duwt in die richting?).

    Dus:
    * een prijsdaling van ruim 25 procent
    * een permanente halvering van het aantal woningverkopen
    * minimale nieuwbouw
    * hypotheekbezitters gaan aflossen

  43. tufkaj says:

    haasje: Dus:
    * een prijsdaling van ruim 25 procent
    * een permanente halvering van het aantal woningverkopen
    * minimale nieuwbouw
    * hypotheekbezitters gaan aflossen

    Het kan simpeler.
    -Grondprijs delen door 4.
    -Rijtjeshuizen bouwen voor 150K.
    -starters kopen nieuwbouw (en lossen af)
    -huizentreintjes gaan roest happen

    Zelfde effect, toekomstbestendiger in mijn opinie. Heb niet veel op met de bouw, maar een beetje nodig hebben we ze wel 😉

  44. Adamus says:

    nhz,

    In Goes is het denk ik heel slecht kersen eten, daar heeft prijsverlagen geen zin.

  45. Adamus says:

    RealisT,

    Tja, waarom van die lelijke dakkapellen maken, terwijl wijlen familie Niek Jonk van die leuke beelden hakte.

  46. Adamus says:

    tufkaj: bd.nl/nieuws/tilbu…-op-gronden-1.162659

    En voor welk bedrag moet landbouwgrond in de boeken? Verhuren voor maisteelt (veevoer) levert 550 tot €1000 per ha. op. Glastuinbouw doet Rabo niet meer aan mee -het Poolse werkgelegenheidsproject in de Wieringermeer is ze slecht bevallen?

  47. Adamus says:

    Peter2,

    vastgoed is niet alleen bedrijfs OG maar ook blokken huurhuizen of stuk nieuwbouw dat niet wordt verkocht.

  48. Adamus says:

    De enige zekere klant van DL is Mises 😉

  49. Dawg says:

    @26 Claude

    Inderdaad, bizar dat het besef niet lijkt in te dalen.Dat de hypotheekrente aftrek voor de “bestaande gevallen” gehandhaafd blijft zal wel het hopium zijn dat de blik voorlopig nog even een beetje beneveld houdt. Voor zolang als het duurt dan, want in het stuk van Koets worden terecht ook de nodige woorden gewijd aan de constatering dat de plannen de schatkist voorlopig vrijwel niks gaat op leveren.

  50. Frans says:

    )*@#!@)$&!)#&%$!
    Haasje 35 je wordt bedankt :-): als ik dit stuk over/van de DNB lees gaan mijn nekharen overeind staan en voel ik een onbeheersbare noodzaak een vertaling te geven op het stuk: een hoop werk! Of zal ik het houden dat de inhoud van de commentaren van de DNB met een emmer kots te vergelijken is?

    “De Nederlandse economie is gebaat bij een solide overheid, zeker gezien de relatief grote bankensector en hoge private schuld. De gezondheid van de overheidsfinanciën bepaalt niet alleen de rente die de overheid zelf betaalt, maar werkt ook door op de financieringskosten voor het bedrijfsleven en huishoudens”

    Dit is werkelijk waar een totale gotspe! Het lef!
    Vertaald: de Nederlandse overheid moet ten koste van het volk er voor zorgen dat de banken sector niet omvalt door de rente op hun staatsobligaties laag te houden, wat inhoud dat er moet worden bezuinigd tot op het bot.
    Met andere woorden: we moeten doorgaan met de kunstmatige lage rente, en daarmee ten koste van de spaarders en de pensioenfondsen de banken redden. J@_)I!@#+I)!@#+#(_UU#$&*(#$)&*@#)&!!!!!!!!!!

    “De door het parlement voorgestelde maatregelen gaan de risico’s van de verzwakkende overheidsfinanciën en de hoge hypotheekschuld tegen”.

    Vertaling: zie hierboven.

    “Banken moeten de afhankelijkheid van marktfinanciering op termijn terugdringen en de toegang tot financiering borgen via het verder versterken van de buffer”.

    Commentaar: en how about eens fatsoendelijke rente gaan betalen op spaargeld, en de staatsobligaties qua rente op te laten lopen? Ik weet het dan gaat de overheid failliet, maar in feite zijn alle banken en overheden zo’n beetje wereldwijd al failliet.

    “Het is voor de financiële stabiliteit noodzakelijk dat huishoudens meer aflossen opdat de hypotheekschuld geleidelijk wordt teruggebracht”

    Nee! Het is te laat voor financiële stabilteit!
    Vertaling: wij hebben eerst de burgers onverantwoord hoge hypotheken verstrekt, en een huizenbubbel gecreëerd, en nu willen deze te hogen bedragen snel cashen omdat we in de problemen komen, oftewel, wij zien dat de huizenbubbel in elkaar stort, en sporen nu de consument aan af te lossen om ze later de schuld te kunnen geven dat het aan de consument ligt, en natuurlijk niet aan de banken: de schoften!

    1. “Drie DNB scenario’s nominale hypotheekschuld:
    1. de woningprijzen nemen met 2,5 procent per jaar toe, het aantal transacties herstelt tot het niveau voor de crisis, en het aantal koopwoningen groeit zoals in het verleden.
    2. het aantal transacties herstelt en het aantal koopwoningen groeit zoals in het verleden, maar de huizenprijzen dalen de komende vier jaar met ruim vijfentwintig procent.
    3. een vergelijkbare prijsdaling vindt plaats , maar het aantal transacties halveert permanent ten opzichte van de jaren voor de crisis en de woningvoorraad groeit nauwelijks.”

    1: dream on!
    2: lulkoek!
    3: het meest waarschijnlijk.
    Waarbij ik wil aantekenen dat het natuurlijk een soort dreigement is om te zeggen dat de het aantal koopwoningen niet groeit. Komt de bank wel uit: grotere voorraad, lagere prijzen. Maar goed, we wisten het al Klaas Knot is zoals ik meteen heb gezegd een even grote koekenbakker als al zijn voorgangers, en natuurlijk gaat het onder het mom van wat goed is voor Nederland alleen om de positie van de banken.
    Voor de mensen die het nog niet door hebben: we leven onder een werelwijde bezetting van de banken: laat ze _@#*@$ allemaal maar omsodemieteren.
    We zijn gehersenspoeld dat dit het einde van de wereld is: het is de enige goed oplossing om daarna uit te huilen en opnieuw te beginnen. Natuurlijk moeten wel duizenden personen wereldwijd worden berecht en waar toepasselijk de hoogste mogelijke straf krijgen. Zeer veel mensen komen in aanmerking voor landsverraad.

  51. maria says:

    @41 Frans

    Denk om je hart!!!

  52. maria says:

    @ 41 Frans

    De verklaring van de DNB hadden we toch niet nodig om te weten dat dit hele circus draait om 1 ding:

    Privatiseer de winsten en socialiseer de verliezen!!

    Misschien wordt het toch wel eens tijd om te bekijken wat er gebeurt als een bank omvalt.
    Wie van de politici durft?

  53. Cinelux says:

    17 NHZ : Regio Haaglanden, prijsdaling is op gang aan het komen, maar nog lang niet genoeg.

    34 Tufkaj : De leegstand bij commercieel vastgoed ga ik hier in de omgeving ook steeds meer zien, het lijkt wel of er elke week een nieuw groot kantoorpand leeg komt te staan.Ze worden ook niet meer verhuurd.

  54. Frans says:

    S Maria: dank je haha!

    Smashing interesting explosive interview: Jim Willie meetst the turd:

    Een van de beste interviews en inzichten over de toekomst die ik de laatste jaren heb gehoord: luisteren!!

    http://www.tfmetalsreport.com/podcast/3782/tfmr-podcast-19-jim-willie

  55. Frans says:

    @ Maria 43: de banken & landen worden nog alleen kunstmatig in de lucht gehouden. Het systeem is zo verweven dat het laten vallen van een grote bank meteen de rest meeneemt zonder buitensporige kunstmaige ingrepen, welke uitieindelijk tot een nog snellere dood van “het systeem” zal leiden.
    (luister maar eens naar bovengenoemde podcast: ben een tijdje geabonneerd geweest op de nieuwsletter van Jim Willie, maar vond dat hij zijn beste stukken altijd gratis aan de buitenwereld meedeelde. Dit ook weer: FANTASTISCH en EXPOLOSIEF!

  56. Frans says:

    (ik ben benieuwd hoe lang het duurt dat nhz reageert dat het allemaal niet aan de banken ligt haha! Zou ie zelf bij de bank werken?)

  57. Steven says:

    aan Maria en Frans

    Altijd zijn nepgeld systemen fout gegaan. Door het simpele feit dat bijdrukken en buitensporig lenen of tot enorme schulden leidt voor de leners, of juist tot een enorme waardedaling van het geleende geld. Het is nu natuurlijk absurd dat er door banken gewoon al jaren geld uit het niets wordt gecreeerd. Banken doen/deden echt bijna niets behalve dat. Het lijkt allemaal te kunnen omdat er een enorme vraag is naar geld; met steeds meer mensen zal je ook meer geld nodig hebben, maar toch gaat het een keer fout. Denk dus dat het financiele systeem inderdaad een keer klapt en spaar zelf dus gewoon wat zilveren munten elke maand en houd me absoluut niet bezig met lenen of uitlenen. (zeker niet wat betreft huizen)

  58. Frans says:

    @ Steven: van alle tijden inderdaad! Kenmerkend voor het ineenstorten van een rijk, zoals het romeinse rijk, is het ineenstorten van het monetaire systeem, wat altijd komt door te grote uitgaven van de overheid.
    Bovendien is de manier van geld creeren het probleem: dit zou aan de overheid moeten worden overgelaten die het zonder rente te betalen er over kan beschikken.
    Het zou dus niet mogelijk moeten zijn dat overheden schulden maken.
    We leven letterlijk onder banksters occupation.

  59. Steven says:

    @Frans

    Volgens mij was het vroeger ook altijd de overheid, maar dat ging uiteraard ook vaak mis. Alleen heb je daar nog wat vat op door democratie. Op de banken die steeds gered moeten worden (waarom eigenlijk inderdaad?) hebben we helemaal geen zicht zolang die too big to fail zijn. lijkt me duidelijk dat er te veel banken zijn en veel te veel mensen met hoge opleidingen daar die niets anders doen dan productie uit de maatschappij trekken (rente). Hoe het wel moet lijkt me duidelijk: lage rente en stabiele munt: dus gewoon terug naar edelmetaal bijvoorbeeld en schaf 90 procent van de banken af (ze redden het niet toch? ga dan failliet en zet de mensen in voor iets nuttigs)

  60. Frans says:

    @ Steven: de rente die moet worden overgelaten aan de marktwerking lijkt me. Het belangrijkste is de manier van geldcreatie: de centrale bank moet de overheid zijn, en de overheid moet het geld tegen 0% rente creeren.
    Edelmetaal zal een oplossing (kunnen) zijn als de monetaire systemen ten ziele gaan. Op zich zijn er ook geldsystemen gebaseerd op fiat geld die wel werkte: ze werden echter door de overheid uitgegeven en niet door een centrale bank in handen van particulieren.
    Google eens op tally sticks bijvoorbeeld.

  61. Frans says:

    @ Steven: ook edelmetaal is onderhevig aan fraude.
    De oorlog van Vietnam heeft ervoor gezorgd dat er meer papieren USD werden gedrukt dan er goud was om dit te ondersteunen, vandaar dat Nixon in aug 1971 van de goudstandaard afstapte.

    Ik denk dat toekomstige monetaire systemen slechts gedeeltelijk een ondersteuning van goud krijgen.

  62. Steven says:

    aan Frans

    Heb je gelijk in.. De rente aan de marktwerking overlaten, maar was het niet zo dat men juist voor huizen zo’n lage rente rekende omdat dat zo’n stabiele investering was? (WAS!). ook dat gaat dus fout. Maar gelijk heb je. Belachelijk dat geldcreatie aan particulieren wordt overgelaten (Fed, Bilderberg), je kent ze wel..

  63. Frans says:

    @ Steven: Yep, ik ken ze! (vergeet Rothschild niet)
    Inderdaad heeft de relatief laage rente van huizen te maken met het onderpand: rente is een functie van risico. Nou valt veel meer over te vertellen, maar houd nu even op om naar het vierkante scherm te staren! 🙂

  64. ll says:

    René Tissen verwoordt het weer goed……. ‘de burgers zijn nergens’….. oftewel de burger is de pisang 😉

    http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2012/articles/burgers-zijn-nergens.xml

  65. SchuurHuurder says:

    Rutte probeert weer wat huizenbezitters terug te scoren:

    http://www.nrc.nl/nieuws/2012/05/12/rutte-hypotheekrente-niet-verder-aanpakken-stem-op-pvv-is-verloren-stem/

    Wat ik hier tussen de regels lees is dat de andere partijen dus wel de HRA verder wilde beperken, maar dat de VVD hier nog niet over wilde praten. Kwestie van tijd voordat het verder wordt afgeknepen dus.

  66. ll says:

    Mooier kan het niet gezegd worden 😉

    Alle geld in de wereld is niet genoeg om de schulden te kunnen herfinancieren 🙂

    http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9258455/Companies-must-raise-28-trillion-to-finance-wall-of-debt.html

    by harry wilson.

  67. nhz says:

    @36:
    “Overzicht Financiële Stabiliteit Voorjaar 2012″
    wat een ongelofelijk KUL document, zoals alleen ambtenaren dat kunnen produceren. Volledig losgeslagen van de werkelijkheid. Eén ding is duidelijk: de crisis is in Den Haag nog niet doorgedrongen.
    Zolang de HRA niet wordt aangepakt (en van links tot rechts is men blijkbaar nog steeds daarop tegen!) verandert er niks aan de buitensporige hypotheekschuld, en zal alleen de omzet in de huizenmarkt krakend tot volledige stilstand komen.

    Adamus: nhz,

    In Goes is het denk ik heel slecht kersen eten, daar heeft prijsverlagen geen zin

    ??

    Adamus: Verhuren voor maisteelt (veevoer) levert 550 tot €1000 per ha. op.

    plus €10000 per ha vanwege alle varkensdrek die je erop mag storten?
    Mijn gemeente boekt hun gigantische grondportefeuille (die de komende 30 jaar in ieder geval overbodig is) tegen aankoopprijs (25-50 euro/m2) en dan ieder jaar 4% waardestijging erbij. Als ze waarderen tegen de prijs van landbouwgrond (hooguit 3.50/m2 hier) dan zijn ze gelijk failliet denk ik, net als veel andere gemeentes.

    @42(Frans):
    inderdaad, allemaal hersenspoeling; niks geleerd van de crisis. In de oorlog was het trouwens ook heel rendabel om ‘fout’ te zijn, en veel van die lieden werden na de oorlog ook nog beloond met topbaanjes; net als nu dus.
    Momenteel loopt er weer blikken vol van zulk fout volk rond bij mij in de buurt (de meeste tijd wordt er natuurlijk geschranst en zijn ze bezig om elkaars ego te strelen), met minstens zoveel bewaking er omheen. Waarom zou dat nou nodig zijn, om zulke fantastische mensen te beschermen tegen gewone burgers?

    Frans: (ik ben benieuwd hoe lang het duurt dat nhz reageert dat het allemaal niet aan de banken ligt haha! Zou ie zelf bij de bank werken?)

    ik bemoei me zo weinig mogelijk met banken, helaas ontkom je niet aan een spaarrekening. Ik vind de politici overigens VEEL meer schuldig aan alles wat er gebeurt dan de gewone banken; die maken gewoon gebruik van de mogelijkheden die de politici (en de centrale banken/ NWO) ze bieden; zou jij ook doen denk ik, als je de kans kreeg.

    Frans: Bovendien is de manier van geld creeren het probleem: dit zou aan de overheid moeten worden overgelaten die het zonder rente te betalen er over kan beschikken.

    ga je nou beweren dat in de tijd van de denarius de geldcreatie aan banken werd overgelaten, i.p.v. door de overheid zelf??

    Steven: Volgens mij was het vroeger ook altijd de overheid, maar dat ging uiteraard ook vaak mis.

    inderdaad

    Steven: Hoe het wel moet lijkt me duidelijk: lage rente en stabiele munt:

    lage rente, bedoel je lage spaarrente? Dan gaat niemand zijn geld meer uitlenen hoor. In principe is rente gewoon de kosten van geld (uitgestelde consumptie, risico dat het niet terug betaald wordt etc.; tegenwoordig komt daar nog inflatie en belasting bij), daar is m.i. niks mis mee.
    Nee hoor, lage rente is heel slecht want dan krijg je bubbles; dat lijkt me na de afgelopen 30 jaar toch overduidelijk. Als geld duur is dan gaan mensen nadenken waar ze het voor gebruiken, en krijgen alleen de meest rendabele investeringen geld. Geld lenen voor een eigen luchtkasteel kun je dan op je buik schrijven, en dat lijkt me uitstekend.

    SchuurHuurder: Wat ik hier tussen de regels lees is dat de andere partijen dus wel de HRA verder wilde beperken, maar dat de VVD hier nog niet over wilde praten. Kwestie van tijd voordat het verder wordt afgeknepen dus.

    Rutte durft gewoon hardop te zeggen wat heel Den Haag, van links tot rechts denkt: ‘we gaan het Ponzi spel gewoon doorzetten, maar dan met een paar cosmetische aanpassingen zodat niemand straks als de boel in elkaar flikkert kan zeggen dat we niks gedaan hebben. Tenslotte moeten we veelverdieners wél in de watten blijven leggen en gewone burgers maximaal een poot uitdraaien.’

    @57:
    alle geld in de wereld is niet eens genoeg om de derivatenpositie van JPMorgan te kunnen gladstrijken.

  68. Claude says:

    @55 Schuurhuurder, ofwel zitten we weer terug in de situatie van de vorige verkiezingen. Met dien verstande dat VVD en CDA de HRA voor nieuwe hypotheken hebben verminderd. De vraag is nu: what to do met bestaande hypotheken. Een verplichting tot annuiteitenhypotheken en vermindering van 52% naar 42% zou interessante gevolgen kunnen hebben.

    Ik lees weer dat Rutte aflossen wil gaan stimuleren, net als in het Catshuis-akkoord. Hoe dat precies gaat weet ik nog steeds niet. Tijd dat er iets concreets van onze Kunduz-vrienden gaat komen.

    Zolang Rutte (en in mindere mate Buma) verdere minimalisering van de HRA niet als ‘breekpunt’ (daarissieweer) gaat verklaren, heeft het niet zo gek veel zin om een hypotheek te ‘nemen’ die aan de ruime kant is.

  69. Adamus says:

    Frans:
    (ik ben benieuwd hoe lang het duurt dat nhz reageert dat het allemaal niet aan de banken ligt haha! Zou ie zelf bij de bank werken?)

    Zijn digits zijn daar niet veilig 😉

  70. V says:

    Claude,
    Alle hiaten van het Kunduz akkoord ten spijt is er wel een goede uitgangssituatie. Het tekort is op papier naar acceptabel nivo teruggebracht en het HRA taboe is doorbroken. Het gedoe over buitenlanders zijn de meeste Nederlanders ook wel zat.
    Partijen uit de Kunduz coalitie moeten zich dus in de komende verkiezingsstrijd gaan onderscheiden op gebied van hervormingen die verder gaan dan dit akkoord.

  71. asd says:

    @(allen),

    Geweldige reacties. Die laten maar weer eens zien hoe ziek de politiek en het financiële systeem is en hoe terminaal de NL huizenmarkt. Frappez toujours!

  72. nhz says:

    Claude: Ik lees weer dat Rutte aflossen wil gaan stimuleren, net als in het Catshuis-akkoord. Hoe dat precies gaat weet ik nog steeds niet.

    kan ik je zo vertellen: dat gaat in de vorm van nog meer belastingsubsidie voor deze groep. Ik las ergens al de suggestie dat ze het bedrag dat ze aflossen dubbel mogen aftrekken; leuke deal als je een aflossingsvrije tophypotheek hebt. En als je dan een flink deel afgelost hebt neem je gewoon weer een nieuwe tophypotheek.

    V: Het tekort is op papier naar acceptabel nivo teruggebracht

    daar waren ze in Griekenland ook jarenlang heel goed in, en Italie heeft een begrotingstekort wat nog veel kleiner is dan NL. Allemaal windowdressing zolang er niks gebeurt aan de giga hypotheekschuld van subprime land nummer één. En daar gaat dus niks aan gebeuren als het aan Den Haag (of DNB) ligt, want dat is niet in het belang van politici (stemmen) of de banken, op de korte termijn in ieder geval.
    Ik ben ook heel benieuwd hoe dapper die Kunduz partijen gaan zijn met hervormingen, als er nu al moord en brand geschreeuwd wordt over de minimale aanpassingen van de HRA voor nieuwkomers; voor bestaande scheefleners hebben ze feitelijk alleen maar kadootjes uitgedeeld (zoals met de overdrachtbelasting), resp. aanpassingen die de eerste 10-15 jaar niks voorstellen.

  73. Dawg says:

    @61 V

    Goede uitgangssituatie? Waar heb je het over? Dezelfde figuren die aandringen op bezuinigen door de overheid laden Nederland via de achterdeur vol met een veelvoud aan schulden. Hervorming en herstructurering zijn nu klaarblijkelijk de mantra’s waar het volk mee dom gehouden wordt. Hervorming en herstructurering (lees: afknijpen van de doorsnee burger) moeten weer voor groei gaan zorgen. Maar er gaan geen groei en gelijktijdige vermindering van en publieke en private schuldenlast komen. Dat is gewoon godsonmogelijk.

  74. jim says:

    Als er iemand is die solliciteert naar ‘n baan in de bancaire sector straks is het Mark Rutte wel!

    In de aanloop van de vorige verkiezingen riep hij al ‘Als de hypotheekrenteaftrek niet al bestond had ik ‘m vandaag uitgevonden’. Hij vergist zich wel eens in de cijfers maar hij weet ons woningmarktprobleem handig te marginaliseren. Het gaat om onze export, de groei, en P&W (good cop bad cop) hadden hier duidelijk niet mee gerekend! Was Jeroen Pauw maar bij de wereldomroep gebleven! Presentatoren hoeven niet op ‘n houtje te bijten natuurlijk. Hoe herken je ‘n politicus? Als ie z’n mond open doet! Vlot trekken? 30 jaar aftrekken, d’r aan vasthouden, eindeloos klaarkomen. Fundamentele hervorming muhahaaaa!
    http://pauwenwitteman.vara.nl/Uitzending-detail.113.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=26521&tx_ttnews%5BbackPid%5D=116&cHash=66fdb38c2278f08401f37e304c83ec23

    NHZ wegzetten als mogelijk bankier is belachelijk wanneer je dit blog al langer volgt. Misschien dat hij liever piano speelt. Gelijk heeft ie! Spelen is niet alleen belangrijk voor kinderen! Als troost. Het leven is korter dan je denkt.

    Omdat ik ook van Schubert houdt (hoewel meer van Chico Buarque)deze ‘mix-up’ van Jules de Corte en Frans Halsema waarbij ik mij kan voorstellen dat er hele coupletten aan het refrein zouden kunnen worden toegevoegd door hedendaagse cabaretiers met de hedendaagse kennis over bubbles. http://www.youtube.com/watch?v=TWnYe1ZMpLw

    Zalm, Rutte, wereldburgers, rotte vis!
    Whatever flows your bank.

  75. Steven says:

    aan NHZ

    I bedoel gewoon dat als de munt stabiel is je met een kleinere rente toe kan. Als je nu geld op de bank zet wordt het elk jaar minder waard. (eigenlijk zou de rente dus nu omhoog moeten)

  76. Steven says:

    i= ik

  77. jim says:

    mz floats your bank!

  78. duufbier says:

    Ja, de Nederlandse economie is op sterven na dood.
    Toch wil ik bendrukken om te blijven kijken naar het grotere geheel. De bubbel in de vaderlandse huizenmarkt is weliswaar geheel van eigen makelij, maar de toekomst van de economie ligt buiten de landsgrenzen.
    Mocht Griekenland omvallen of eerst uit de euro treden en dan omvallen (kijk even naar deze timeline op zerohedge: http://www.zerohedge.com/news/greece-next-next-steps ), dan is de kans groot dat andere PIIGS erachter aan gaan. Dan moeten de banken uit de kerneurolanden massaal met belastingcenten worden gered, waardoor de staatsschulden oplopen tot boven de 100%, waarmee dit de nieuwe PIIGS worden.

    Voor dit pleidooi zie ook: http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/12115008/__Het_begin_van_het_einde__.html

    Als dit gebeurt, is de huizenmarkt een van de problemen, maar misschien niet eens het grootste.

    Ik zie niet hoe dit nog goed moet aflopen.In ieder geval lijkt mij de discussie of de jongelui al dan niet een huis kunnen kopen, met of zonder spaargeld, in het licht van de internationale ontwikkelingen, navelstaarderij.

  79. maria says:

    @ 67 Duufbier

    In 2008 meende ik te denken dat de hoge huizenprijzen een probleem zouden kunnen zijn.

    In het licht van het grote geheel stelt het, inderdaad, weinig voor.

    De vraag is niet of Griekenland omvalt of uit de Euro stapt, de vraag is wanneer?

    We kunnen met zijn allen niet recht houden wat niet meer te houden is, of we moeten alles wat we hebben hiervoor willen inruilen.

    Willen inruilen om de banken recht te houden!
    Als het voor de arme Griek of Spanjaard in de straat zou zijn, zou het nog een ander verhaal zijn.

    Mensen en instellingen die te hoog gevlogen hebben moeten recht gehouden worden door de belastingbetaler die mag inleveren waar hij zijn leven voor gewerkt heeft.
    Let wel, gewerkt, daadwerkelijk geld verdiend en niet uit de lucht geschapen!

    Ik persoonlijk niet heb hier geen interesse in.

    Mocht in september duidelijk zijn welke partij dat met mij eens is………

  80. hugo says:

    ll,

    Goh de MSM komen ook uit hun winterslaap. Hier een researchstuk uit april 2010 van Gordon T long; ”Hitting the maturity wall”. Is sindsdien in het publieke domein. http://news.goldseek.com/GoldSeek/1270238435.php

  81. Adamus says:

    “De vraag is niet of Griekenland omvalt of uit de Euro stapt, de vraag is wanneer?”

    Niet dus. Ik snap ook niet waar die gedachte op gebaseerd is. Euro is nou eenmaal een sociaal contract volgens Duisenberg – “severed from the nation state and gold”. Toespraakje 1999.

  82. Adamus says:

    @80 wij zijn toch ook subprime, dus waarom een grote mond over Griekenland?

  83. Frans says:

    @ nhz: goede reacties!
    Inderdaad is het geen garantie als de overheid over het creeren van geld gaat, dat er geen fraude is. (Zilvergehalte van de zilverlingen werd naar bijna nihil gereduceerd aan het einde van het romeinse koninkrijk)

    Qua banken versus politiek: ik zie de banken als het middel waarmee macht wordt uitgeoefend, je hebt echter wel gelijk als je stelt dat de overheid, de regering, (theoretisch) uiteindelijk verantwoordelijk is voor het uit de hand geven van de macht. In de historie van de US zijn er enkele presidenten geweest die de macht van de banken wilde breken: is ze meestal niet zo goed bekomen.

    Tegenwoordig met de global bankster occupation begin je weinig als enkele politicus als je begrijpt hoe de zaak in elkaar steekt. Het is meedraaien in de dog en pony show of exit.

  84. Adamus says:

    Dawg:
    @61 V

    Goede uitgangssituatie? Waar heb je het over? Dezelfde figuren die aandringen op bezuinigen door de overheid laden Nederland via de achterdeur vol met een veelvoud aan schulden. Hervorming en herstructurering zijn nu klaarblijkelijk de mantra’s waar het volk mee dom gehouden wordt. Hervorming en herstructurering (lees: afknijpen van de doorsnee burger) moeten weer voor groei gaan zorgen. Maar er gaan geen groei en gelijktijdige vermindering van en publieke en private schuldenlast komen. Dat is gewoon godsonmogelijk.

    Rekenmeester Rutte zal het niet be-amen, ik wel -(meer rentmeester)

  85. maria says:

    @ 72 NHZ

    “kan ik je zo vertellen: dat gaat in de vorm van nog meer belastingsubsidie voor deze groep. Ik las ergens al de suggestie dat ze het bedrag dat ze aflossen dubbel mogen aftrekken; leuke deal als je een aflossingsvrije tophypotheek hebt. En als je dan een flink deel afgelost hebt neem je gewoon weer een nieuwe tophypotheek.”

    Toen ik laatst de bank aan de lijn had kreeg ik de opmerking dat er eens een hypotheekgesprek moest plaats vinden. Dit werd door mij gepareerd met de opmerking dat dat toch werkelijk nergens voor nodig was. Of ik verder nog vragen had. Had ik!
    Welk bedrag ik als bonus van de bank zou krijgen als ik onze aflossingvrije hypotheek verder zou aflossen.

    Daar wist de jongeheer aan de telefoon geen antwoord op, ik zou terug gebeld worden.
    Des middags reeds telefoon. Vraag opnieuw gesteld.
    Helaas, daar kon de bank niet mee instemmen.

    Maar what if? Banken hebben geld nodig, wellicht dat er mensen zijn die kunnen en willen aflossen.

    Mijn inziens is daarbij geen belasting subsidie nodig.
    Voor de bank heet het een beetje afschrijven maar de zekerheid van het geld binnen hebben.

    Voor de aflosser betekent het minder rentekosten, let wel kosten!!

  86. hugo says:

    @ adamus,

    Ik neem aan dat je mij niet bedoelt. Verder eens Greece is the world; http://fofoa.blogspot.com/2010/02/greece-is-word.html

  87. maria says:

    @ 81 Adamus

    We houden Griekenland niet recht, we houden de banken recht die Griekenland met leningen volgestopt hebben.

    Ik heb geen grote mond over Griekenland.
    Als je leest en ziet dat moeders hun kinderen naar tehuizen moeten brengen omdat ze geen geld hebben om voor hun kinderen te zorgen past alleen maar diepe treurnis.

    Geweldig dat we dat in Europa bereikt hebben, petje af voor de “Euro-builders”.

    Had ze rustig hun olijven laten plukken en feta laten maken. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid waren ze gelukkiger geweest!

    Groei is, zeker in dit geval, geen vooruitgang.

  88. nhz says:

    Steven: I bedoel gewoon dat als de munt stabiel is je met een kleinere rente toe kan.

    OK, als je bedoelt dat er dan geen inflatiecorrectie nodig is zijn we het eens; maar een vergoeding voor die andere zaken lijkt me normaal, is ook altijd zo geweest (rente pakweg 4-6% per jaar, terwijl de inflatie eeuwenlang ongeveer nul was).

    De spaarrente zou momenteel meer dan 5% moeten zijn om quitte te draaien, voor wie een wat groter bedrag heeft; dan verdien je dus nog niks.
    Maar 5% of meer kun je op je buik schrijven zolang de pleuro nog bestaat. En parallel daar aan zullen ze wel met stimuleren van de allerslechtste investeringen doorgaan tot het hele zaakje instort, risico correct prijzen is het laatste wat politici en centrale bankiers willen.

    duufbier: Als dit gebeurt, is de huizenmarkt een van de problemen, maar misschien niet eens het grootste.

    de vraag is wie er dan eerst gered moet worden: de scheefleners, of de bankiers. Dus de scheefleners mogen hopen dat de huizenmarkt nu heel snel instort, anders gaan de bankiers voor en is straks het geld helemaal op.

    duufbier: In ieder geval lijkt mij de discussie of de jongelui al dan niet een huis kunnen kopen, met of zonder spaargeld, in het licht van de internationale ontwikkelingen, navelstaarderij.

    eens; maar een waarschuwing kan nooit kwaad.

    Adamus: @80 wij zijn toch ook subprime, dus waarom een grote mond over Griekenland?

    inderdaad, alleen hebben wij de fraude wat slimmer opgezet zodat veel politici het nog niet in de gaten hebben, of kunnen doen alsof hun neus bloed. Als de huizenmarkt klapt staat Nederland er niet beter voor dan Griekenland; volgens mij moet er 75% van de prijzen af, dan heeft een groot deel van de bevolking misschien wel een ton hypotheekschuld; daar zijn geen simpele (goede) oplossingen voor.

    maria: Mijn inziens is daarbij geen belasting subsidie nodig.

    natuurlijk is er geen subsidie nodig. Maar dat zal VVD en CDA niet weerhouden om het te geven, onder het mom dat het goed is voor het land (net zoals HRA en NHG jarenlang uitstekend was voor Nederland).

    Ik betwijfel of het goed is voor de balans van de bank als die hypotheek wordt afgelost, vanwege fractional reserve banking. Maar ik overzie het niet helemaal, met al die securitisatie en merkwaardige manieren waarop balansen gewaardeerd worden etc. Misschien heeft de bank wel het liefste dat je aflost en toch de hypotheek aanhoudt (voor 0 euro, heel handig als u straks even geld wilt lenen!!), dan laten ze de volle waarde van het pand misschien lekker op de balans staan 😉

  89. Adamus says:

    nhz,

    Vanwege het ” fractionele” verstoren staat er een boete op aflossen. Men doet er alles aan om het onderpand voor het hoogst mogelijke bedrag in de boeken te hebben. Ik heb dit al eerder geïnsinueerd en geen commentaar gekregen. Nu zwerven hier ook geen kenners 😉

  90. maria says:

    @87 Adamus

    Vertel, jij bent een kenner!!

  91. Adamus says:

    maria,

    Ik ga denken dat ik gelijk heb en wat nhz over fractioneel bankieren vermoedt ook klopt.

  92. hugo says:

    @adamus maria,

    Zoals ik al vaker heb gesteld, inflate or die. Aflossing door huishoudens betekend harder inflateren op andere posten. MOPE, mooi principe.

  93. Adamus says:

    hugo,

    Ook china gaat lagere kapitaalseisen stellen aan haar banken 😉

  94. hugo says:

    Adamus,

    Veel releventer, China gaat niets meer aan Europa lenen. Net zoals het SWF van Noorwegen de periferie niets meer gaat uitlenen. Je kan je partners maar zoveel naaien.

  95. Pieter says:

    Ik denk dat de dijken door gaan breken (fysiek) en we jarenlang voor niets zo gezeurd hebben over woningprijzen….vanavond allemaal een biertje of colaatje van mij, goed! Als de huizenmarkt instort, stort alles in, de economie, de gezondheidszorg (allemaal aan de antidepressiva en het gesticht in, gratis bewoning en eten). Kijk eens positief! Zijn jullie blij met je (in)woning? Niet liever een eigen stekkie dan in je achterbuurt blijven bivakkeren wachtend tot “alles instort”? Voorraadkelders al vol? Huis al verkocht en gaan huren? Aan duo-wonen gedacht met je familie of je vrienden (als ze dat wel willen met zoveel zwartkijkerij)?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*