Hans de Geus vertelde vandaag op RTLZ nog maar eens een keer dat de nationale hypotheekschuld een enorm risico voor de Nederlandse economie vormt. Omdat de politiek dit jarenlang bleef ontkennen gaan we nu zeer grote problemen krijgen.
lees ook: Economie en vastgoed: terug naar 1982? en IMF bezorgd over Nederlandse huizenmarkt en De aflossingsvrije hypotheek
Eén op de drie hypotheeksluiters die een volledig aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten, geeft aan voor aflossing van de hypotheek een spaar of beleggingsproduct afgesloten te hebben. Dit betekent automatisch dat tweederde niet bijspaart voor de aflossing van de hypotheek. De hoogte van het vermogen waarvoor men spaart is in ruim de helft (53%) van de gevallen niet bekend. Ongeveer één op de vijf „bijspaarders‟ geeft aan 50% of meer van het hypotheekbedrag bij te sparen.
Waarom zouden die pensioentegoeden een compensatie zijn voor dalende huizenprijzen? Het een heeft toch niet met het ander te maken? Bovendien: hoe spijkerhard is dat pensioen; bestaat dat “tegoed” deels uit aandelen en obligaties, dan is het drijfzand.
De systeemcrisis komt in een stroomversneling de bodem is eruit.
Zet uw schrap.
Nou 1/3 is een beetje overdreven. We hebben een woningvoorraad van 3,5 miljoen koopwoningen. De prijsniveau is op die van 2007. Laten we zeggen dat we 150.000 huizen per jaar verkopen. en dan komen we op 450.000 woningen die onder water zitten.
Als mensen extra leningen afsluiten voor consumptie is dit het probleem van de mensen.
Een huis is nog steeds om in te wonen. Ik was op vakantie in noord-afrika. Ze konden daar niet begrijpen dat de huizenprijzen konden dalen. Ik kreeg het er maar niet in bij ze. Sprak ook iemand van de bank in noord-afrika en die begreep ook niet dat je als consument 110% kon lenen.
Maar dan is Nederland ineens anders. We hebben hier geleefd op de welvaart van onze kinderen en kleinkinderen en daar gaan zij later heel veeel van merken
gelukkig voor Krullebol is het weer het heerlijk avondje van tovenaarsleerling waarop alle schulden weggeinflateerd gaan worden en alles weer goed komt met de economie; voor zolang het duurt ;(
@1: de pensioentegoeden zitten voor een flink deel in vastgoed en daaraan gerelateerde waardes. Dus inderdaad niks compensatie, eerder dubbel risico. Ja, als je wilt gokken dan moet je het goed doen en tot het naadje gaan, dat heeft men in Nederland wel begrepen.
‘k Zie het probleem niet. Waarom zou je uberhaupt moeten sparen voor de aflossing van je hypothecaire lening? Huizenprijzen kunnen toch alleen maar stijgen.
@4:
blijkbaar waren de meeste scheefleners je voor met deze conclusie 😉
Dit nog even afgezien van het feit dat sparen sinds pakweg 2000 niet meer bestaat, dankzij de ECB en hun broeders in het kwaad (met daar bovenop nog de box3 belasting).
@1 (Jos de Man)
Zo spijkerhard is je pensioen;
-GREEK PENSION CUT FOR THOSE EARNING MORE THAN EU1,200 A MONTH
-GREECE TO REDUCE PENSIONS BY 40% FOR THOSE UNDER 55
-GREECE TO CUT PENSIONS OVER EU1,200 BY 20%: STATEMENT
Zie voor meer hier;
http://www.zerohedge.com/news/meet-greek-austerityat-long-last
A government big enough to give you everything you want is a government big enough to take from you everything you have
nhz,
Ho, ho. De spaarder in het eurogebied heeft niets te vrezen van inflatie. Handhaving van prijsstabiliteit is namelijk een in verdragen vastgelegde prioriteit van de ECB. Zo’n zelfde soort verplichting heeft de BoE trouwens ook:
http://goldnews.bullionvault.com/bank_of_england_090920115
Voor de historische statistiek…
Vandaag op Jaap.nl:
“Zoek in 300.381 koophuizen”
We zijn de 300.000 huizen op Jaap.nl dus gepasseerd. Op Funda staat de teller nog net onder het kwart miljoen:
“249.927 huizen te koop”
Cheerio,
Dow Jones
Omdat de politiek dit jarenlang bleef ontkennen gaan we nu zeer grote problemen krijgen.
Nou, het was (en is nog steeds) niet alleen de politiek die het probleem ontkende. Er lopen genoeg malloten in de polder rond die tegen beter weten blijven geloven in een goede afloop. Het gezegde ‘De crisis ben jezelf’ gaat geheel aan hen voorbij.
Wellicht een leuke groeimarkt voor nog meer populistische politici. Naast een partij voor de Vrijheid, Grootverdieners, Subsidiesponzen, Dieren, Europa en het Millieu, kan er ook nog wel eentje bij voor zielige scheefleners. Nu nog een pakkende naam…
Privaten schulden worden publieke schulden.
@9 Hans,
Dat truukje hebben ze in Ierland ook gedaan. Voor Ierland & NL zijn er 2 problemen:
1. Financieele sector is heel groot in verhouding tot de rest van de economie
2. We hebben geen eigen munt dus devaluatie en geld bijdrukken is dus geen optie dus de rente explodeert (zie de PIIGS).
Als NL deze weg bewandeld is Ierland waarschijnlijk ons voorland.
Alle waardeloze schulden kunnen vanaf heden bij de ECB worden gedumpt. Oplossing voor waardeloos geworden hypotheken? Dump ze als bank bij de ECB. Krijgt het kabinet zo een cadeautje om toch de huizenmarkt jaren en jaren verziekt te houden?
http://www.ecb.int/press/pr/date/2011/html/pr110921.en.html
Overigens voor degenen welke denken dat de wet ze tegen willekeur van de politiek beschermd, think again.
Uitspraak hoge raad ID moet gratis. Donner, ik pas dan meteen de wet met terugwerkende kracht! aan. http://www.nu.nl/politiek/2621977/toch-weer-betalen-id-kaart.html
Hoe heet zo een politiek systeem ook al weer. Meen dat het met een f begint.
Ik heb het idee dat wij terug moeten naar de basis zoals al 2x terug te zien is in tegenlicht afleveringen, de ene van de de denktank uit Portugal en die van california dreaming waarin mensen uit california fruitbomen en andere groenten planten in hun tuin om zo te zorgen dat ze iig nog te eten hebben.
Misschien moeten wij ook maar een groep creëren. De Glass-Steagall act groep? Het blijft in de buurt van onze zeepbel notie en reikt direct een oplossing voor ons probleem aan.
discussieer onder de streep.
——————————–
Correctie, groenten kan je niet planten 😉 en er staat 2x de achter elkaar.
Ik kan nog steeds niet editen :-S.
@6(hugo):
maar als je een huis of jacht hebt van een paar miljoen betaal je nog steeds geen cent belasting in Griekenland (dit even om lorenzo c.s. gerust te stellen). En dokters die opgeven dat ze 10.000 euro per jaar verdienen worden nog steeds op hun blauwe ogen geloofd. Over tweedeling in de samenleving gesproken …
@8(Realist):
zeker, elk volk krijgt de regering die het verdient. De schurken die dit allemaal georganiseerd hebben zijn ooit enthousiast door het volk de regering in gestemd. Dus voor een de meesten geldt straks: eigen schuld, dikke bult.
@11:
misschien gaat de ECB wel de nog brutalere methode van de FED gebruiken, gewoon alle hypotheken in heel Europa (en daarbuiten) opkopen tegen de droomprijs. Probleem opgelost!
@13(Laurens):
terug naar de basis gebeurt vanzelf als het systeem instort; dit in kombinatie met natuurlijke selectie en het resultaat zal in een dichtbevolkt land als Nederland niet vrolijk zijn. Ik denk ook niet dat je op een gemiddeld balkon driehoog achter veel groente kunt verbouwen …
Dit is niet zo relevant. 100% aflossingsvrij, wie zijn dat? Dat zijn niet de starters of ‘eerste doorstromers’, die hebben bijna allemaal NHG en dus max 50% aflossingsvrij. Nee, dit zijn vooral de mensen die al gecasht hebben: huisje verkocht, geld op de spaarrekening en een nieuw huis gekocht 100% aflossingsvrij. Dit zijn de mensen van eind 50, begin 60 die al enige tijd niet meer werken (zij wel!), de ene vakantie na de andere plannen en hun geld lekker opmaken. Nee, die sparen niet. Een eventueel probleem bij verkoop is na 30 jaar voor hun kinderen, niet voor henzelf.
Nee, dit stukje zegt weinig over de hypotheekrisico’s.
wordt het dan straks hyperstagflatie?
@15 (nhz)
Hebben we die tweedeling of misschien driedeling hier ook niet? Een groeiende onderklasse, een afnemende middenklasse en een stabiel groepje, steeds rijker wordende, ‘boven de wet staanders’ welke op grote schaal plunderen en frauderen. Die doktoren zijn peanuts vergeleken met de ‘boven de wet staanders’.
Griekenland is allicht wat erger dan hier maar scheelt het heel veel? Volgens mij niet.
@ 15
“misschien gaat de ECB wel de nog brutalere methode van de FED gebruiken, gewoon alle hypotheken in heel Europa (en daarbuiten) opkopen tegen de droomprijs. Probleem opgelost!”
Dat is allemaal te laat. Geen enkele truuk zal nog werken.
Aandeelhouders hebben er ook totaal geen vertrouwen meer in.
Oogjes gaan eindelijk open.
Let morgen maar op het bloedbad op de AEX.
Jan Klaas Vaak zei het al “We gaan een zware storm in”
Pipo Rutte had wel een zoethoudertje.
“We komen er sterker uit”
Met deze geruststelling ga ik dan maar slapen…grr
@ nhz: ook in Nederland is een (prive) jacht uitgesloten van belasting: moet je natuurlijk wel BTW hebben betaald)
Een jacht is een gat in het water waar je geld in gooit, dus geen bron van inkomsten.
Funda: 250.317 huizen te koop
Feestje ? Waar ? Hoe laat ?
Zal er nu een levende handel gaan ontstaan ( of is die er al ) in credit default swabs, die verzekeren op default van de grote obligatie portefeuille van 347 miljard aan derivaten, met als onderpand de hypotheken ?
De banken moeten zich nu gaan indekken tegen verlies.
Komt Geitner dan ook naar Olland, om zijn AIG te redden ?
De derivatenmarkt van 347 miljard is de grootste bom……., het worden Griekse toestanden hier….. 😉
Juan kom er eens in……..
Wat de regering al zou kunnen doen om de hoge hypotheekschuld in te kunnen dammen, is de hypotheekrenteaftrek te beperken op tegoeden die staan op spaar- of beleggingshypotheken door te verplichten dat deze tegoeden worden afgelost op de schuld. Ik geloof dat er iets van 130 miljard opstaat. Dat zou het al een stukje verminderen, bovendien bespaart het weer een miljard of zo aan box 1-aftrek.
Verder zou iedereen die een spaarhypotheek heeft deze tegen kostprijs moeten kunnen overzetten naar een annuiteiten of lineaire hypotheek. Sparen zonder HRA zal over het algemeen geen enkel nut hebben.
Als laatste zou iedereen die een volledig aflossingsvrije hypotheek heeft door de bank verplicht moeten worden deze om te zetten in een lineaire hypotheek.
Alles volledig of voor mijn part 50% van de executiewaarde. Voldoe je niet aan de regels, dat mag (we zijn een vrij land), maar dan geen enkele HRA.
Nieuwe hypotheken liefst volledig lineair (of annuiteiten).
Op die wijze los je het probleem redelijk op/af, zonder dat je mensen erg in de problemen brengt. Sterker nog: je helpt hen. Maar nog belangrijker: je neutraliseert de hypotheekbon voor een gedeelte.
Vandaag is het zover.
Funda: 250.259
@21 Wellicht weer eens aardig om de Pagina 1000-check op Funda te doen. Het bovenste huis op pagina 1000 is op 2 september te koop aangeboden (geen verkeerd huis trouwens voor die prijs, wat is Rotterdam toch goedkoper dan Amsterdam).
Op pagina 1000 bij de verkopen staat een huis die van Funda is afgehaald (lees: dus niet per se verkocht op die datum) op 29 juli.
Er zit dus een hele maand tussen. Als de verlaging van de overdrachtsbelasting idd iets heeft veroorzaakt, dan lijkt het wel dat mensen hun huis te koop hebben aangeboden. Ik denk ook dat door de nieuwe hypotheekregels mensen al een stukje meer gaan nadenken wat ze eigenlijk doen. Als je weet dat je ruim de helft moet aflossen in 30 jaar, terwijl je over het algemeen nog geen 100 euro per maand overhoudt, dan besef je wellicht meer hoe vaak een netto-inkomen een huis zou moeten kosten.
@ 23 Claude, goed idee inderdaad. Wel beetje lullig voor diegenen met een beleggingshypotheek om juist in deze tijd de beleggingen te moeten verzilveren.
Maar goed, dan blijft er dus alsnog zo’n 500 mjd aan hypotheekschuld, dus heel veel lost dit ook niet op.
@21 (Paul99) en 24 (momento)…
Inderdaad een gedenkwaardig moment, maar het gaat me er ook om dat we hier in kaart brengen, of in ieder geval een beetje bijhouden, hoe de woningvoorraad zich ontwikkelt. Die ontwikkeling is interessant omdat de gestaag groeiende voorraad aantoont dat vraag en aanbod elkaar nog steeds niet vinden, waarschijnlijk omdat de gemiddelde vraagprijs – onder de huidige en toekomstige financiële omstandigheden – nog steeds aanzienlijk hoger ligt dan het niveau waarop een koop kan worden gesloten.
Een voorbeeld: van een apartement dat al langere tijd te koop staat in mijn woonplaats is de vraagprijs al bijna 100.000 euro gezakt. De hoofdprijs was 270.000 euro, en de huidige vraagprijs is 175.000 euro. Toch hapt niemand toe. Waarom? Omdat de Nederlandse huizenmarkt vroeger gebaseerd was op virtuele leencapaciteit en we nu steeds meer in de richting van verdiencapaciteit bewegen. In een situatie van loonmatiging kunnen huizenprijzen dus helemaal niet stijgen, zeker niet als hypotheekrentes stijgen en financieringsmogelijkheden worden beperkt; een voortgaande neerwaartse correctie is veel waarschijnlijker. Het verlagen van de rentes is niet mogelijk en beperkte financieringsmogelijkheden behoren tot de realiteit van het tijdperk na 2008. De voorraad zal dus blijven toenemen, tenzij de gemiddelde vraagprijs van Nederlandse woningen wordt verlaagd.
Cheerio,
Dow Jones
ja, principieel vergelijkbaar maar in Griekenland is het wel vele malen erger, ik wed dat een groot deel van de veelverdieners daar minder dan 1% belasting betaalt. In NL betaalt de gemiddelde veelverdiener netto 10-30% IB.
een belangrijker verschil is dat als je in NL een duur jacht hebt, de belastingdienst kan vragen waar het geld vandaan kwam om dat te kopen, om te checken of er wel belasting over betaald is (dus even afgezien van BTW). Dat deden ze 25 jaar geleden regelmatig, ik weet niet of dit onder Rutte inmiddels is afgeschaft in het kader van ‘terugdringen van overbodige regelgeving’ (ik ben nergens meer verbaasd over).
misschien komt TurboTaxTimmy wil hier naar toe om alle centjes van de FED te investeren, geen land heeft tenslotte zo’n effectief Ponzi systeem dat al 20 jaar overeind blijft. Zoals Jan Kees zegt: wij hebben onze zaakjes goed op orde, dus misschien kunnen we wel profiteren van de crisis. Mooi toch dat er nog sprookjes zijn?
ik denk dat dit veel makkelijker kan door alleen nog aftrek toe te staan voor het netto openstaande bedrag (wijziging van box1/box3 systeem, het huidige systeem is absurd), en alleen uitgaande van een fictieve lineaire hypotheek. Scheefleners mogen dan zelf besluiten of ze oversluiten of niet (en anders zal de bank dat wel voor ze doen), geen sprake van dwang 🙂
@27 Dow Jones
De verdiencapaciteit had nooit verlaten mogen worden, dan hadden we ons veel ellende bespaard.
P.S.: @29:
en dan moeten de pensioenfondsen nog beginnen met afstempelen op hun vastgoed investeringen. Linksom of rechtsom gaan er harde klappen vallen, maar tot nu toe zijn de scheefleners nog steeds spekkoper vergeleken met de rest van de bevolking. Komt voor een deel natuurlijk omdat ze in hetzelfde schuitje als de vele scheeflenende overheden zitten.
Drama drama nietwaar.
De helft is aflossingsvrij.
Daarvan 60% zonder verder te sparen.
Op de totale populatie betekent dat 30 procent.
Echter niet alle hypotheeknemers hebben te maken met het feit dat er geen overwaarde is. Dat is afhankelijk van de vraag wanneer een woning is gekocht en waar.
Blijft wellicht over 15%. Daar zal gerust een behoorlijk deel gewoon door kunnen gaan met aflossen, en kleiner deel niet bij werkloosheid, scheiding etc.
Laat er wat overblijft een procent of vijf zijn op zijn hoogst.
5% op 2 miljoen woningen (totaal aantal woningen?) maakt 100.000.
Gemiddeld verlies ik gok 30.000.
maakt in totaal 3 miljard wat hergefinancierd moet worden.
NHG neemt 80% voor zijn rekening, dat scheelt alweer.
Hou je over zo’n 600 miljoen.
Nou dat is voor de banken nog wel te dragen.
@27; De hypotheekrente daalt…
@27 Ralph
Tja, hypotheekrente daalt.
EURIBOR stijgt omdat de banksters zo veel vertrouwen hebben in elkaar.
Olieprijs daalt.
AEX ook een “minnetje” vandaag en verder niet volatiel.
Pensioensfondsen helemaal niet in de gevarenzone.
Slechts 1/3e van de hypotheken staat onder water.
Reproductiegraad ver onder 2,1 terwijl 2,1 minimaal vereist is voor een demografisch stabiele bevolkingsomvang en samenstelling. Is ook helemaal niet belangrijk in het kader van het omslagstelsel. Gelukkig denken steeds meer jonge stelletjes, ondanks ze beiden fulltime moeten werken om een huis te kunnen financieren, minimaal aan 3 kinderen…
Deze crisis is zo weer voorbij en dan kunnen de huizenprijzen gelukkig weer door het dak.
Gaat hartstikke goed. Ik “schenk” de rekening alvast aan mijn kinderen.
Maar goed, eerlijk is eerlijk, ik ben een zwartkijker.
Oh ja…
Straks ook nog QE3 en Eurobonds. Inflatie door nulletjes en eentjes…
Ga nu op zoek naar m’n emmertje prozac.
Heb een mooie dag allen! (Dit dan weer wel zonder cynisme)
@31 (Ralph)…
Ja, maar zou het hier echt een langdurige daling betreffen? En wat is het koersdoel van die hypotheekrente dan volgens jou? Tweeënhalf procent of zo? Ik heb trouwens vorige week ook dat zwaar tendentieuze item op RTL-Z en op hun website gezien, maar nu dus even de feiten…
Door de economische problemen in Griekenland (en de dreiging van besmetting naar andere Zuid-Europese landen) begonnen – zoals dat heet – de “spreads” op te lopen. Hoger risico > meer rente op staatsobligaties. Hoewel het rendement op dat soort investeringen dus heel hoog is (op enig moment zelfs meer dan 17% voor Griekse staatsobligaties), is het risico dat ook. Banken, pensioenfondsen, overheden en particuliere en institutionele beleggers beginnen er nu dus serieus rekening mee te houden dat de ingelegde gelden zullen moeten worden afgeboekt. Beleggers beginnen dus veilige havens voor hun liggende gelden te zoeken. Duitsland en Nederland lijken zulke veilige havens te zijn, wat verklaart waarom onder andere deze twee landen nog tegen een relatief laag percentage kunnen lenen op de financiële markten.
Doordat Nederlandse en Duitse banken weten dat hun overheden gemakkelijk en goedkoop aan geld kunnen komen (en dus de belastingdruk op hun onderdanen relatief weinig stijgt) kan er voorlopig een lagere risicopremie op hypotheken worden gerekend omdat de betalingsdiscipline van Nederlandse en Duitse hypotheekgevers voorlopig gehandhaafd blijft. Het is echter de vraag of dat spelletje lang vol te houden is. Het klinkt vreemd, maar als Kostas en Maria de eurozone zouden moeten verlaten, dan is dat dus heel jammer voor Henk en Ingrid, want die gaan dan meer belasting betalen.
Een andere verklaring is dat de banken door de op 1 augustus ingestelde GHF (met als voornaamste eis de verplichte aflossing van hypotheken) verwachten minder hypotheken te gaan afsluiten tegen een lager risico. Er wordt immers ondanks een iets lager rentepercentage per maand wel meer betaald door de hypotheekgevers, en ook wordt de restschuld elke maand kleiner door aflossing. De maandlasten voor deze huizenleners zullen de komende jaren echter wel toenemen door stijgende rentes. En aflossen kost natuurlijk ook geld.
Ik hoorde op BNR dat het aantal zelfmoorden onder Griekse mannen tussen de 20 en 45 jaar was gestegen met zo’n veertig procent. Ik kan dus alleen maar hopen dat Nederlanders zich niet weer gek laten maken door een paar hypotheekadviseurs van het Faustiaanse soort en zich weer tot de nek in de schulden gaan steken. Uiteindelijk wil de bank toch elke maand een deel van Jan Modaals zuur verdiende centjes incasseren, ook als er een beetje minder centjes worden verdiend.
En die bank, die houdt niet van verliezen.
Cheerio,
Dow Jones
PS: Nog even een plaatje. ‘t Kan verkeren…
http://www.hypotheker.nl/Hypotheken/Ik+zoek+een+hypotheek/Wat+doet+de+rente/Historische+rentestanden
PPS: De rente kan trouwens nog verder omlaag hoor. Als Nederlanders bereid zouden zijn om slechts 80% van de aankoopwaarde van hun huis te financieren, is het risico van de bank op wanbetaling namelijk al een stukje lager. En als je bereid bent om nul procent van de aankoopwaarde te financieren, rekent de bank helemaal een zeer interessant risicotarief: nul procent…
en hoeveel zat er ook alweer in het WeW fonds? Juist ja, dit gaat de belastingbetaler dus een paar miljard kosten; je zit er weer eens helemaal naast. Bovendien gebruik je de mateloos optimistische aanname dat hierdoor de prijzen niet verder onder druk komen, en de verliezen niet veel hoger worden. Volgens mij kan de schade met het grootste gemak ver door de 10 miljard euro zijn, op korte termijn al.
fijn he, zo’n vrije markteconomie 😎
Zoals ik al aangaf, scheefleners worden uit de wind gehouden maar dit veroorzaakt een vele malen grotere schade bij spaarders en mensen met een pensioen. Leve het overheidsingrijpen dat de hele economie kapot maakt ten bate van banken en vastgoed maffia.
@36:
nog even en Griekenland betaald 100x meer rente op een staatslening (actuele stand 170% dacht ik) dan een Nederlandse (of Spaanse) scheeflener, terwijl de overeenkomst is dat beide vrijwel zeker nooit meer terug gaan betalen. Ergens klopt er iets niet, lijkt me.
@ 29 nhz
“en dan moeten de pensioenfondsen nog beginnen met afstempelen op hun vastgoed investeringen. Linksom of rechtsom gaan er harde klappen vallen,”
Zoals ik hierboven in post 19 gisteren al aangaf dat het vandaag een bloedbad op de beusr zou worden is helaas waar gebleken. De shit is niet meer op te lossen. Reken hierbij ook de afschrijvingen op alle investeringen en beleggingen van de pensioenfondsen en het drama zal nog veel erger worden. Vandaag kwam DNB ook naar buiten met het rapport dat de dekkinsgraad achteruit holt.
Ik citeer
“Deze verslechtering van de dekkingsgraad – de verhouding tussen beschikbare middelen en verplichtingen – hangt samen met de daling van de aandelenkoersen, waardoor de waarde van de beschikbare middelen verminderde. ”
Dat valt ook Rutte en zijn bende natuurlijk tegen want dit geld wordt vroeg of laat ook geconfisqueerd door de dieven.
Uiteraard vindt iedereen dat wel best want het is voor het algemeen belang. Voor het algemeen belang leg je ook je kop van jezelf, kinderen en achterkleinkinderen gewillig op het schavot.
Dat het bloedbad invloed heeft op de huizenmarkt staat vast. Hoe ga je nu je hypotheek aflossen, hetgeen verplicht is bij een verkoop, met een aanzienlijk verlies op je beleggingshypotheek?
Dit soort hypotheek werd destijds door alle zogenaamde adviseurs aangesmeerd want ook de aandelen gingen maar een richting op >>> omhoog.
Zou er toen ook bij hebben gestaan “deze belegging is niet zonder risico” hetgeen verplicht is met financiele producten.
Ik zie de rechtszaken al aankomen en denk aan het knullige gedoe met dexia die een paar duizend rechtzaken heeft verloren of geschikt.
Ik hoorde van collega’s dat men zich nu al aan het indekken is.
Maar niet getreurd
“We komen er sterker uit” (pipo en marionet Rutte)
Zijn toekomstige baan staat al vast. Een mooie baan samen met eelco brinkman. In welke sector? Raad eens?……..
Ha ha , die dr. T
Ik weet nog dat ie voor het eerst kwam spinnen, nu draait ie wat bij en zometeen volgt ook bij hem de blinde paniek.
Was ie echt dr. geweest had ie vooruit kunnen denken.
Ik kijk alleen nog maar naar mooie kasteeltjes, deel de prijs door 2 (soms 3) en geniet van wat ik zpmeteen allemaal kan kopen zonder de bankjongens.
Ik neem er nog een biertje op……
250.000 op funda leuk hoor…
Jammer alleen dat ik op feestjes nog steeds geen gelijk krijg van de T-tjes.
ik ben ook benieuwd welk percentage financials er in veel van die beleggingshypotheken zit. Ik heb wel eens wat gezien bij kennissen en die zullen momenteel zekerheidshalve vast niet kijken wat de portefeuille nog waard is.
Wat betreft Dexia: mijn moeder wordt nog steeds hardnekkig lastig gevallen door ‘colporteurs’ van de Amerikaanse incasso firma die de vorderingen van Dexia blijkbaar heeft overgekocht. Wel jammer trouwens dat dat is overgeheveld naar een apart bedrijf, want Dexia is één van de banken die waarschijnlijk het einde van 2011 niet gaan halen. Hoewel veel Legiolease zaken nog onder de rechter zijn proberen ze met allerle truuks (‘we gaan uw probleem oplossen’) mensen over te halen om hun persoonlijke gegevens te verstrekken en ze vervolgens financieel helemaal uit te persen. Ja, de fin. sector heeft een hoop geleerd van Legiolease. In dit geval doen ze dat alleen bij mensen waar wat te halen valt, want de rest heeft van de politiek een vrijbrief gekregen om niet (of nauwelijks) terug te betalen. Zo zal het bij de scheefleners ook gaan vrees ik nadat de huizenmarkt is ingestort: wie zijn hypotheekgeld heeft opgemaakt aan ‘leuke dingen’ is zielig (zeker volgens PvdA, GL, SP, D66 etc.) en hoeft niets af te betalen; wie daarentegen nog wat spaargeld achter de hand heeft zal keihard aangepakt worden, door de fiscus of rechtstreeks door de banken (ongetwijfeld via één of andere Amerikaanse tussenpersoon die niet onder het Nederlands recht valt, wel zo makkelijk).
Gaat Rutte straks aan de slag bij de ‘stoere jongens’ van de bouwsector?
Zelfs McDonald’s Corp zie ik op de Dow J in elkaar klappen. Zou ook Henk en Ingrid het niet meer zien zitten?
Wat nu? Bankaandelen dan maar want dat zit altijd goed…..toch
PS dit is geen oproep tot een bankrun. U zit heeel veilig bij ons.
een klein kasteeltje of buitenverblijf in slechte staat (pakweg 1 miljoen opknappen) moet bij mij in de buurt nog steeds 3-4 miljoen euro kosten. Je kunt kiezen uit diverse exemplaren, en de verkopers lijken verbaasd dat er niet gelijk toegehapt wordt. Als die prijs door 3 gedeeld wordt is het nog véél te duur, tenzij we echt hyperinflatie krijgen.
Nee, zoals het er nu naar uit ziet ga ik nooit meer een huis kopen in de polder.
intussen: de DJ gaat down the drain.
Geen zorgen “wij staan er goed voor”
Wat daar gebeurt heeft totaal geen invloed op onze economie.
Nederlandse bedrijven zitten voor de schijn in Amerika en zijn daar niet genoteerd.
PS even niet cynisch. Wel verbazingwekkend dat verkopers hardnekkig aan een hoge prijs blijven vasthouden. Ik zie huizen te koop staan die al > 3 jaar dezelfde prijs vragen. Wachten die nu echt op de lotto of op blinde japie. Hier ligt toch wel een taak voor de makelaar of voor de psychiater.
De Zwitserse rogue trader heeft 2 miljard verloren. Hier een plan om dit op de bevolking af te wentelen om zo de banksters bonuspool te redden.
http://www.bloomberg.com/news/2011-09-22/swiss-must-save-ubs-bonus-pool-or-die-trying-commentary-by-jonathan-weil.html
De laatste tijd we wat huizen aan het bezichtigen. Sommige verkopers willen wel behoorlijk zakken (laatst 1 die na ons bezoek in fasen 20% was gedaald en dat in 7 maanden tijd), andere houden echt vast aan te hoge prijzen. De houding van sommige makelaars is ook nog steeds de houding van de zomer van 2007! Ik heb er geen medelijden mee dat dat soort makelaars failliet gaan. Laatst ook weer een verhaal van makelaar gehoord dat je vooral nu moet kopen omdat 1 juli de OB weer op 6%, lol, en dat het huis wat we bezichtigden goed in de markt staat (daarom staat hij al een jaar te koop zeker?). Je blijft je al met al nog steeds verbazen.
dalen,
We spelen allemaal mee in een spelletje “make belief”. Peter Schiff omschrijft het zo:
“Rather than allowing the debt to default and allowing creditors to actually lose money, rather than let asset prices fall and the economies restructure, the politicians are under intense pressure to prevent this from happening by printing money and creating inflation. So central banks are waging war against their own currency, which means it’s a war against their own people.”
http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2011/9/21_Schiff_-_Central_Banks_Waging_War,_Expect_Higher_Gold_Prices.html
‘t Is wachten tot de ballon wordt doorgeprikt.
bij mij in de omgeving is dat volkomen normaal, en veel van de panden staan al langer dan drie jaar te koop (sommige al bijna tien jaar, waarvan al jaren leeg). Denial fase, nog steeds; ook bij de bank waar de hypotheek loopt vermoed ik. Maar … iedereen wil toch in Middelburg wonen? Gaat allemaal goed komen 🙂 (variant op dr.t argument).
leuk artikel, valt me mee dat ze zoiets durven publiceren.
Het zou fijn zijn als het bij die 2 miljard bleef, maar ik denk dat er na vandaag weer pakweg 200 miljard extra verliezen op belastingbetalers afgewenteld gaan worden. Want inderdaad, wat er ook gebeurt de bankster bonussen moeten nog hoger zijn dan vorig jaar; de politici gaan er voor zorgen want zodra ze afgeserveerd zijn mogen ze ook toetreden tot de gelederen der banksters, al was het maar een commissariaatje waar je voor 10 uur werk per jaar pakweg een ton inkomen krijgt (of nog veel meer zoals onze zogenaamde vakbondsman).
Even ander vraagje, wie stapt er volgens jullie het eerst uit de EMU, Frankrijk of Duitsland?
@45 (floor)…
Hahaha, Duitsland natuurlijk niet! De Duitsers bevinden zich nu namelijk in een ideale situatie: ze kunnen én goedkoop lenen én ze hebben de euro aan een touwtje. Vroeger was dat natuurlijk niet mogelijk, maar nu – dankzij de EU – wel…
Waarom ziet niemand dat toch?
Trouwens nog even wat feiten:
Nederland exporteert 80% van de binnenlandse produktie aan de EU, Duitsland ongeveer 60%. De Duitsers hebben dus veel meer belang bij een zwakke euro dan wij. Wij hebben echt helemaal niets aan een zwakke euro. Ook de Duitsers moeten oppassen dat de euro niet teveel terrein prijsgeeft tegenover de dollar trouwens, want dan worden grondstoffen te duur. Ook niet fijn…
Cheerio,
Dow Jones
Zeker. Maar ja, die man die daarvoor had kunnen zorgen ging liever een potje flipperen met Katja en Bridget. Hij werkt nu als CEO bij ABN AMRO…
Cheerio,
DJ
Duitsland zal als eerste de EMU moeten verlaten, gedwongen door Frankrijk en de PIGS.
Een mooi voorbeeld is dit verhaal:
http://climategate.nl/2011/09/22/griekse-schuldenberg-verdiept-door-europese-klimaatdoelen/
Duitsland leent Griekenland geld om windmolens te kopen die niet in Griekenland geproduceerd worden. Waar wel? Nou, zeer waarschijnlijk in Duitsland.
R-KNOW,
Wees gerust, zoals al eerder aangegeven hier via een link naar BNR radio is er maar werk voor 3.000 makelaars en er zijn er nu 10.000.
Wat mij ook verbaast is dat geen ene makelaar op zondag werkt en ik heb echt gezocht in omg. Rotterdam. Blijkbaar moeten ze hard bloeden voordat ze eens harder rennen voor hun potentiële klanten.
Bij mijn collega’s (MBOers en HBOers) zijn er nog steeds mensen die geloven in de eeuwige groei. Het zou bijna hilarisch zijn als het niet zo ontzettend triest zou zijn.
Overigens raad ik iedereen aan goud te kopen nu iedereen loopt te speculeren op de currency markt, omdat ze verwachten dat Griekenland failliet gaat.
PS De AEX staat op het niveau van 1996 volgens RTLZ, al kan ik niet de directe link hier plaatsen :S
@48 (AVE)…
Ja, en we weten allemaal dat het in Griekenland vaak hard waait en dat de zon daar bijna nooit schijnt…
Maar ja, politiek heeft natuurlijk niets te maken met de beste oplossing voor iedereen vinden. “Trek die Grieken maar leeg,” lijkt men te denken…
Cheerio,
Dow Jones
@48 (AVE)…
Interessant artikel trouwens. Wist je trouwens dat een Rothschild telg zich tegenwoordig ook bezighoudt met alternatieve energie en klimaatverandering?
http://en.wikipedia.org/wiki/David_Mayer_de_Rothschild
Hij ziet eruit als Jezus Christus en is op 25 augustus 33 jaar geworden. Soms is een verhaal zo stom dat het bijna overbodig wordt om het nog te vertellen…
Cheerio,
Dow Jones
En wij maar blazen 😉
Niemand gaat uit de EMU stappen en Duitse spaarder gaat subtiel van haar spaarcentjes afgeholpen worden. Opel bvb horen we ook niets meer van, hoe kan dat?
Het is ook onzin natuurlijk!
Goedkoop geld lenen om dat vervolgens aan Griekenland en consorten weg te geven doet Nederland en Duitsland natuurlijk helemaal geen goed. En producten weggeven aan het zuiden, die zij kopen met schulden die nooit afbetaald gaan worden en waarvoor wij ze het geld lenen al helemaal niet!
Een lage rente betekent natuurlijk ook niet gratis geld en reden om meer te lenen. Het zou mooi zijn geweest als alle doorgerolde schulden tegen lage rente voor lange termijn zouden zijn weggezet (geconverteerd). In dat geval hadden we er van geprofiteerd als economie, maar nee…er moest gestimuleerd worden en gesteund.
Ondertussen….de staatsschulden van de “sterke” landen zijn geëxplodeerd onder de lage rente en de economische groei houd er geen pas bij. Sterker nog, we gaan gewoon weer reële krimp tegemoet met nu als uitgangspunt een veel zwakkere financiële situatie vanwege grotere schulden. Onze regering heeft van de gelegenheid gebruikt gemaakt ons aller hoofd netjes in de strop te steken!
En die rente, tja die gaat ook wel weer een keer omhoog. Denk je dat wij voor die tijd onder deze omstandigheden al die schulden wel even hebben weggewerkt?
Natuurlijk niet!
En dan krijgen we die slappe onzin dogma’s natuurlijk van rente op schuld als onderdeel van BNP en zo. En het valt allemaal wel mee, niets aan de hand.
Maar van lage rente en hoog BNP overgaan naar hoge rente en laag BNP dat veranderd het plaatje nogal. De wereld is niet statisch mensen, maar toch trappen de meesten nog altijd in de sprookjes die dat wel veronderstellen.
Dus graag stoppen met sprookjes over hoe Nederland en Duitsland de boosdoener zijn en economisch parasiteren op de zuidelijke lidstaten en zo.
De Grieken uit de euro zou goed passen in de neo Ottomaanse droom van Erdogan; aardig kruispunt in de geschiedenis van morgen, de belangen konden wel eens nog veel groter zijn dan de aflossing van wat schulden.
Dat kan Erdogan wel vergeten, hij heeft nu eenmaal geen reserve als de USD. Of zie je Turkije al met een Marshallplan komen? Allemaal misplaatste trots m.i.
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/10606701/__Knot__In_Grieken_blijven_investeren__.html
En zo is het…..
Het monetaire stelsel is een Ponzi Sceme, opgeblazen door inflatieverhogende input door de Centrale Banken ( fiat geld ), we zitten nu aan de top, en we moeten samen en allemaal voor de kosten gaan opdraaien, en die zijn hoog….., helaas het is niet anders.
Eigenlijk kinderlijk eenvoudig…..:-)
http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/10603241/__Als_de_hypotheek_te_zwaar_weegt__.html?sn=overgeld
In Nederland heeft de financiële crisis nog relatief weinig mensen uit hun huis gejaagd. Echte tophypotheken zijn hier zeldzaam….
Dit laatste moet een grapje zijn 🙂
33% heeft een hypotheek die al hoger is dan de woning waarde. Of maken we nu al onderscheid tussen een tophypotheek en een echte tophypotheek.
Bouwend Nederland huilt:
http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/10606787/___Banken_smoren_herstel_op_woningmarkt___.html?sn=overgeld
De makelaars in NL zijn nu helemaal van het padje, ze weten echt niet meer wat ze moeten doen om een huis te slijten, opeens heb je het: GEDICHTEN….
http://www.destentor.nl/regio/zwolle/9533860/Gedichten-op-koophuizen.ece
nu de huizenmarkt nog terug naar nivo 1996, dan ga ik misschien weer eens rondkijken voor een koopwoning 🙂
dit lijkt me gebaseerd op slechte informatie; ik weet toevallig dat delen van Griekenland zeer geschikt zijn voor windenergie omdat het er bijna altijd waait, meer dan hier. Niet dat ik een grote fan ben van windenergie, maar die molens zijn daar meer op hun plaats dan in veel andere lokaties. Overigens denk ik dat er ook wel in zonne energie geinvesteerd wordt. Sterker nog: zou heel slim zijn van de Grieken, als ze dan failliet gaat kunnen ze de panelen gewoon houden (ik zie de duitsers die nog niet terug komen halen) en hebben ze tientallen jaren gratis energie.
voor zover ik begrepen heb houdt hij zich vooral bezig met alternatieve methodes on trendy chicks in bed te krijgen; dit is er één van.
met Turkije i.p.v. Griekenland in de euro was Europa wel 10x beter af geweest, ondanks alle kletspraatjes van Wilders c.s. Een jong en ondernemend land dat volop de handen uit de mouwen steekt, een enorm kontrast met de Grieken.
ik denk dat ze voor ‘tophypotheek’ alleen kijken naar de waarde bij aanschaf (en dan vermoedelijk met als definitie meer dan 150% ofzo) en niet naar wat die huizen nu waard zijn. Mensen met NHG die de laatste paar jaar kochten staan per definitie onder water, en van de rest heeft een groot deel overgesloten (mede vanwege NHG grens) dus die hebben nu ook (weer) een tophypotheek.
@62:
jammer dat die éne bank die wél goed geluisterd heeft naar de maffia van Nico binnenkort hardstikke failliet gaat. Maar Nico zal dat wel prachtig vinden, weer wat mensen een te duur huis aangesmeerd met alle kosten voor de samenleving.
@63:
bij mij in de stad doen ze dat al jaren, niet specifiek op huizen die te koop staan overigens; gedicht niet op een lullige raamposter maar over de volle breedte van de gevel. Het laatste huis dat van een gedicht voorzien werd is recent afgebrand; ik wil geen verband suggereren met wanhopige eigenaars of makelaars 😉
Telegraaf pakt vanochtend wel flink uit zeg met drie artikelen. Volgens mij is de liefde tussen Bouwend Nederland en de banken flink bekoeld: “De projectontwikkelaarsclub roept minister De Jager (Financiën) en toezichthouder NMa op krachtig op te treden tegen de banken zodat ze gaan financieren. „Om voor een NGH-hypotheek, waar bijna geen risico op zit, meer dan 200 basispunten meer rente te vragen getuigt van inhaligheid die geen grenzen kent maar wel een hele sector onderuit haalt”, briest NVB-directeur Rietdijk. ”
Toe maar. ‘Doe eens normaal man’ 🙂
@66:
ik ben er voor om die 200 basispunten weg te geven aan de spaarders van de bank, ter compensatie van het enorme risico dat ze lopen (en de veel te lage rente) als gevolg van deze subprime hypotheken. De inhaligheid kent geen grenzen inderdaad, bij de NVB; uitroken deze criminele organisatie.
Net van krullebol gehoord. QE 3 MONDIAAL triljarden dollars, euro’s, yennen, ( een wanhoopsdaad ), alle politieke geesten zijn nu rijp gemaakt, zal dit weekend een feit worden, HOERA
😉
Lieve burgers van onze ganse wereldbol……de komende 20 jaar zult gij uw belastingcentjes gaan inleveren om het financiele stelsel nog even verder op te blazen……
Ondertussen wordt in Griekenland feest gevierd, door de EU Troika en de Griekse Ministers, couverts van 300 dollar per persoon…….het kan niet op……
@66 Spaarrenten zijn in andere landen volgens mij ook niet echt om over naar huis te schrijven. Als de hypotheekgevers op deze manier de banken wat stabieler maken (Basel), dan gun ik hen dat graag 😉 .
Daar zijn de meningen over verdeeld, op zerohedge staan diverse artikelen waarin met inschat dat er voorlopig geen QE3 komt, o.a. omdat dit in de VS nu politiek gevoelig ligt. In ieder geval is duidelijk dat de kleuters van Wall Street etc. teleurgesteld zijn dat ze geen extra snoepjes krijgen; dus ze gaan nu net zo lang dwarsliggen (kopersstaking?) totdat de centrale banken met heel veel QE-zoveel aankomen. Ik denk wel dat de QE ruim voor het eind van het jaar komt, anders komen de bonussen van de banksters, en daarmee de carrieres van de meeste politici, in gevaar.
Wel mooie gelegenheid om met korting goud bij te kopen; ik hoop op een dip naar $1620-1640 en misschien nog wel lager. Helaas zakt de pleuro ondertussen als een baksteen en wil de euro goudprijs niet echt omlaag 🙁
@57 (Peter2)…
“Dus graag stoppen met sprookjes over hoe Nederland en Duitsland de boosdoener zijn en economisch parasiteren op de zuidelijke lidstaten en zo.”
Nederland en Duitsland zijn inderdaad niet de boosdoener, Peter (hoewel je zou kunnen claimen dat dat voor onverantwoordelijk opererende Nederlandse, Duitse, Engelse en Franse banken wel geldt), en “parasiteren” is ook een groot woord. Het woord “profiteren” geeft de situatie echter wel vrij precies weer. In ieder geval staat de huidige politieke praktijk ver weg van het Europese ideaal en kan het huidige, nationalistische financiële beleid in de EU enorme gevolgen hebben voor het Europese project.
Het is natuurlijk wel te begrijpen dat men er overal voor kiest om de problemen voor zich uit te schuiven. Op korte termijn hebben Nederland en Duitsland namelijk gewoon profijt van de situatie in o.a. Griekenland. Wat de miljardengarantstellingen echter op de lange termijn gaan doen met onze en de Duitse staatsschuld, dat valt nog maar te bezien. Tegen die tijd zal de belastingbetaler de write-off echter wel weer oplossen. Voor nu klopt de begroting – zeker in vergelijking met de rest van de wereld – nog vrij aardig, en verder dan vier jaar kijkt een politicus natuurlijk nooit.
Over een tijdbom gesproken…
Cheerio,
Dow Jones
Nog even iets om alle TV-programma’s over “droomhuizen in de zon” (in Nederland?) even op de hak te nemen. Leuk…
http://www.youtube.com/watch?v=9CrLTwpJlBA
Cheerio,
Dow Jones
Kijk even naar deze interessante filmpjes. Blijkbaar hebben Amerikaanse (alleen Amerikaanse?) makelaars al een tijdje veel te stellen met huizenverkopers die hun huis voor een onrealistisch hoge prijs te koop zetten…
http://www.youtube.com/watch?v=WK_MErZfH0s
http://www.youtube.com/watch?v=6sMdtwsFJ34
http://www.youtube.com/watch?v=WK_MErZfH0s
Cheerio,
Dow Jones
Pfff, wie heeft afgelopen week “uitstel van executie” gezien? Het gezin in kwestie zag diep in de problemen, omdat hun vorige appartement niet verkocht raakte en ze bezig waren ten onder te gaan aan de dubbele lasten.
Het appartement wordt opgeknapt en te koop gezet voor 140.000 euro. Een koper biedt 125.000 euro. Bij verkoop was er ook nog een uitkering van een levensverzekering, waardoor de restschuld een magere 2500 euro zou bedragen. Alle problemen opgelost. Wat zegt de makelaar? “Ik zou nog niet toehappen, mijn gevoel zegt dat we 140.000 euro moeten kunnen vangen”. Aaaaargh….
Wat mij opvalt is dat Italie too big to fail is, dus er wordt openlijk gesproken over een vergroting van het steunfonds. Dat steunfonds wat uiteindelijk bestaat uit ons spaargeld.
Niet alleen onze kinderen mogen hiervoor gaan betalen, zelfs onze kleinkinderen :S.
1 goed ding wat de crisis voortbrengt.
”Greece will significantly reduce its participation in Nato and EU military missions due to the economic crisis”
http://www.zerohedge.com/news/not-sparta-greece-threatens-partially-withdraw-nato-citing-poverty
@74:
het laatste gerucht is dat de EU dit weekend gaat bekendmaken dat ze alle Griekse schulden voor het volle pond opkopen; zou me niks verbazen. Niemand loopt risico in de EU 🙂 Mooi precedent voor alle junk die in de andere PIGS landen nog op de plank ligt; de Euro zal met pakweg 95% moeten devalueren om op deze manier verder te kunnen gaan. Maar geen kleptocraat die er een traan om zal laten, meer geld in omloop = hogere bonussen voor de banksters = nog meer vette flutbaantjes voor geflipte politici. Dat spaarders terroristen zijn daar waren ze het toch al over eens. Alweer een geslaagde overval, het wordt weer goed schransen voor de varkentjes, op de vele topconferenties dit weekend.
reken maar dat defensie het laatste is waarop bezuinigd wordt (helemaal in Griekenland met al zijn kolonels en andere ijzervreters, dat al jaren een enorm en volledig geheim militair budget heeft). Puur dreigement voor de Buehne.
Ik wacht nog op een terzake bijdrage van onze Blonde God op dit punt in de discussie. Kan hij gelijk wraak nemen voor zijn gehackte website. Heeft Israel veel geld tegoed van Griekenland?
@72 (Laurens)
”’Dat steunfonds wat uiteindelijk bestaat uit ons spaargeld.”
Dat steunfonds bestaat uit gratis geld vers van de drukpers. Al ‘ons’ spaargeld is al tussen de 25 en 90 keer geleveraged uitgeleend, geïnvesteerd (lees gegokt) etc.
Mooiste is dat de eigenaar van de drukpers welke het fonds gaat vullen +-2.5% rente krijgt voor het intikken van wat getalletjes. Zeg 12,5 miljard per jaar uitgaande van 500 miljard steunfonds en 2,5% rente. Woeker waar de maffia van zou gaan blozen. Kijk ik kan het ook 500.000.000.000 Euro. Kan ik even vangen?
@ 72
“Niet alleen onze kinderen mogen hiervoor gaan betalen, zelfs onze kleinkinderen :S.”
Vergeet je achterkleinkinderen niet. We moeten tenslotte zorgen dat de elite en het gespuis in Den Haag de komende 20 jaar goed gevuld zijn.
Wie zei ook weer dat iedere jurist een anargist is?
@75 (nhz)
Jammer…. Allicht dat Israel eea tegoed heeft. Griekenland en Israel zijn tegenwoordig holmaatjes. Dit ivm Turkije.
@77 (dalen)
Maar niet elke anarchist is jurist 😀
“Anarchist” natuurlijk
Je zou er dyslectisch van worden
Laurens,
En daarom gaat de euro ook niet vallen: die staat los van de staat en ons spaargeld…..
@81 (adamus)
Wel blijven opletten. De Euro is inmiddels gekoppeld aan Europaland. Spaargeld, pensioen etc ben je kwijt.
http://www.beursduivel.be/nieuws/114720/EU_haalt_4_miljard_op_voor_Ierland,_Portugal
Wat mij betreft is FOFOA psyops. Tijdslijn van die gast klopt voor geen meter. Van middenstander naar dat soort texten schijven in 3-4 jaar. No way.
Mooi verhaal maar ondertussen wordt de flow of oil losgekoppeld van goud en afgedwongen met DU munitie. EU en de VS hebben wat mij betreft dezelfde eigenaren.
Lol amerikaanse presidentskandidaat bevestigd dat ie kan worden gekocht. Alleen niet voor $5.000
”If you say I can be bought for $5.000 I’am offended”.
http://www.youtube.com/watch?v=sCmvEuYjQSI
Ik vraag me af wat zijn prijs is. Gezien bLIAR, Bush, Clinton et al gok ik rond de $10 miljoen
@72 Laurens
Dus omdat de banken in elkaar dreigen te donderen moet de staat geld lenen bij diezelfde banken.
Lijkt me dat de staat dat geld dan maar beter zelf kan maken. Inflatie krijg je sowieso of de staat dat geld nu maakt of de banken. Met de banken als ntermediair hou je er alleen ook nog een dikke staatsschuld aan over.
@ Dawg
Die inflatie komt er niet, althans niet hier.
Overheden moeten momenteel alles uit de kast trekken om de deflatie te lijf te gaan en dat lukt al niet.
Ik ben er van overtuigd dat Frankrijk en Duitsland de plannen voor het verlaten van de EMU allang klaar hebben liggen en diegene die er het eerst uitstapt heeft er het meest bij te winnen.
@84 (Dwag)
Kleine aanvulling. Door dit mechanisme is de steeds dikker wordende staatsschuld per definitie nooit aflosbaar, moet per definitie parabolisch gaan en zal per definitie altijd ineenstorten.
Dawg, we zouden Wouter Bos om zijn zienswijze kunnen vragwn? Uch.
Is er een ooit een staat geweest die haar schuld afloste? Doorrollen ook i.g.v. een nieuwe munt.
@85 (floor)
Mag ik vragen waar je deflatie ziet? Ik merk er niets van in voedsel, energie, zorg, diverse premies etc etc. Alleen de zaken zoals huizen waar je alles voor kon lenen ipv betalen zie je dat er minder geleend wordt. Dat is geen deflatie. Alle schulden welke defaulten worden via de printingpresses gewoon goed gemaakt danwel via market to fantasy op prijs worden gehouden.
Hier een leuk grafiekje waaruit blijkt dat M3 nog steeds toeneemt http://www.google.nl/imgres?q=ecb+money+growth&um=1&hl=nl&sa=N&biw=1680&bih=957&tbm=isch&tbnid=tfNNTBwJ3lU74M:&imgrefurl=http://rwer.wordpress.com/2011/07/05/trichet-to-the-european-parliament-curb-wages-not-inflation/&docid=9ddpQGLyjHRzEM&w=466&h=307&ei=xdV8TrfzCMGWOv_M9fIP&zoom=1&iact=rc&dur=376&page=1&tbnh=126&tbnw=191&start=0&ndsp=38&ved=1t:429,r:1,s:0&tx=103&ty=61
Heb die van Martijn Knibbe genomen aangezien die hier zo af en toe post. Het laten toenemen van geldhoeveelheid lukt ze dus zonder problemen. Dat het voornamelijk bij de Troika terechtkomt is een ander verhaal.
@88 (adamus)
Ja zover ik weet 1. Andrew Jackson toen hij de 2e centrale bank van de VS omlegde (en vervolgens een tijdperk van welvaart inluidde).
@artikel
Dat wisten we kennelijk in 2005, 2006,2007, 2008, 2009 en 2010 nog niet, dat huizenprijzen dreven op teveel schuld ?
De beste stuurlui
dempen de put
In een markt in een neerwaartse spiraal moet men -om wèl te verkopen- gewoon iets lager prijzen dan de rest van de markt. Hier het advies van vastgoed professionals uit Spanje (voor wie Spaans min of meer begrijpt):
Si llegas mucho tiempo con la casa en vente, tienes que estudiar porqué que ha vendido tus casa.
Tienes que poner un precio adelantado al mercado….
Tu piso un poco por debajo de lo que se esta vendiendo.
http://www.elmundo.es/elmundo/2011/09/22/suvivienda/1316692751.html
(zie video)
Vrij vertaald:
In Holland is de NVM nog lang niet zo ver, immers de NVM stelde recent (vlak voor de -20% scenario van Minister De Jager)nog dat de negatieve spiraal op de huizenmarkt doorbroken zou zijn.
Het enige dat de NVM hiermee doet is erkennen dat er een negatieve spiraal is, die was er ook in 2008, 2009, 2010 en het duurde tot 2011 vooralleer ze dat wilden toegeven….
Over Geduld gesproken 😛
Verders, met dergelijke kopen valt er weinig te wapperen voor een stierenvechter.
De gratis cabaret lijkt wel op 🙂
ik las pas dat exclusieve etentjes met Saint Obama in de aanbieding zijn voor $18.000, omdat de belangstelling wat ingezakt is. Misschien schatten de grote schurken in dat het geld opraakt en dat het daarom niet meer zo rendabel is om even te komen buurten.
volgens mij lukt dat dan juist heel goed, want ik zie geen spoor van deflatie 😎
Voor de goede orde: ik dacht dat we het er hier inmiddels over eens waren dat dalende huizenprijzen geen deflatie zijn, aangezien niemand die huizen meer koopt maar ze alleen nog op krediet gekocht worden. Je moet dus niet naar de ‘waarde’ kijken maar naar ‘how-much-a-month’.
Verder bespeur ik alleen deflatie in de geloofwaardigheid van bankiers en politici, maar dat is al langer aan de gang en echt hard gaat het niet.
@hugo
Een parabool stort per definitie niet in 🙂
floor,
Dit is de situatie waar we in zitten:
Rather than allowing the debt to default and allowing creditors to actually lose money, rather than let asset prices fall and the economies restructure, the politicians are under intense pressure to prevent this from happening by printing money and creating inflation.”
http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2011/9/21_Schiff_-_Central_Banks_Waging_War,_Expect_Higher_Gold_Prices.html
In Europa kunnen we niet zo makkelijk printen als in de VS, dus moeten we daar een omweggetje, het EFSF, voor verzinnen. Kijk maar eens hoe we ons best doen om te voorkomen dat Griekenland officieel default op z’n schulden, hoewel het land defacto allang failliet is.
Holland gaat van
huizen leasen (aflossingsvrij met HRA subsidie op een reeds kunstmatig lage rente)
naar gewoon lenen en terugbetalen.
Alleen is de manier waarop dat in de U.K. gedaan is, weelicht ietsje minder krampachtig dan wat er nog voor de polderboeg ligt ?
We zullen zien.
Buenas noches
Juan
hugo,
Tijdje geleden wat video’s bekeken over de Amerikaanse monetaire geschiedenis. ‘t Viel me op dat die Jackson verdomd goed in de peiling had hoe het geldsusteem werkte.
@Juan
Mijn buren hebben net hun huis verkocht. Stond ruim 3 maanden te koop. Ze moesten het kwijt (slim emigreren) en zaten Ruim onder de gemiddelde vraagprijs in de buurt terwijl het huis er top uitziet. Jammer dat ze gaan, waren leuke lui.
@94 (papo)
Lol, in de oneindige getallenreeks van de wiskunde heb je helemaal gelijk. In het eindigende planeetje aarde moeten er af en toe wat nullen afgehakt worden. Anders wordt het te beschamend qua geldbedragen. Ik zou het wel leuk hebben gevonden om te zien hoeveel nullen de Deutsche Mark nu zou hebben indien we hadden doorgenummerd (die van voor WO I). http://www.google.nl/imgres?q=Deutsche+mark+hyperinflatie&um=1&hl=nl&biw=1680&bih=957&tbm=isch&tbnid=NEVoaNJ9EXueKM:&imgrefurl=http://www.filavaria.nl/Dmark.htm&docid=drwDpwJM9deDgM&w=573&h=599&ei=F918TrD0BsGZOtDz6NIP&zoom=1&iact=rc&dur=236&page=1&tbnh=140&tbnw=134&start=0&ndsp=42&ved=1t:429,r:0,s:0&tx=100&ty=62
Dat het aantal te koop staande woningen enorm stijgt, is niet alleen hier opgemerkt.
http://www.artikel7.nu/?p=70329
“Aantal onverkochte huizen op hoogtepunt”
De reacties op dat artikel zijn ook aardig. Je zou bijna zeggen
“Doe even normaal man”
“Doe zelf eens normaal, man”
”
Even allemaal normaal doen nu. …”
Best wel goed gekozen woorden want het wordt de hoogste tijd dat het idiote ‘leen maar raak’ systeem en het nog ‘niet verdiende geld uitgevende potverteren’ eens ophoudt.
Kennelijk kan dat alleen maar met het mes op de keel, hetgeen inmiddels waarheid wordt.
“Doe even normaal plebs” het feestje is over en komt niet meer terug, althans niet voor de plebs.
@ 88 Hugo
Wellicht een vreemd voorbeeld van deflatie maar de prijzen van de X-box, Playstation e.d. zijn verlaagd.
Ik denk dat er wel degelijk sprake is van deflatie. Goederen worden steeds goedkoper, TV’s, auto’s, fietsen, bouwmaterialen, meubelen, etc.
Zelfs brandstofprijzen zijn stabiel als je het belasting/accijnsgedeelte niet meetelt.
Het enige dat stijgt, zijn de sociale lasten en belastingen.
De overheden proberen inflatie te stimuleren, maar het lukt niet of niet goed!
@88 Hugo
Waarom het wiel nog 1 keer uitvinden, zie onderstaand:
Maria Zegt:
16 July 2011 om 1:44 am Maria(Quote) (Reply)
In het voorgaande topic heb ik al aangegeven dat ik verwacht dat er deflatie optreedt en heb mijn mening daarna gecorrigeerd naar biflatie, iets wat al heel duidelijk aanwezig is.
Kondratieff heb ik daarbij aangeduid.
De vraag die Stephane stelt om hier een duidelijke richting aan te geven kan ik niet wetenschappelijk onderbouwen en beantwoorden. Het heeft met het gevoel en de dagelijkse realiteit te maken, en met zaken die ik nog niet zo lang geleden heel belangrijk vond maar waarvan ik nu weet dat het allemaal gebakken lucht is.
Een aantal alledaagse voorbeelden: het grote aantal veilingen van Troostwijk in o.a. keuken-en badkamer zaken of jacuzzi’s, de on-line juwelier die (gedragen) hele dure horloges en prachtige diamanten ringen te koop aanbiedt en waarvan het aanbod steeds groter wordt, de auto handelaar in exclusieve merken die zijn deur sluit, het aanbod in de outlet centra van Gucci, Hermes, Prada, Dolce en Gabbana en zo meer wat alleen maar groeit ten opzichte van zeg 3 jaar geleden, de uitverkoop die steeds vroeger begint en zich manifesteert met volle rekken, de mevrouw die normaal gesproken het nieuwste van het nieuwste droeg, en duur, en nu in alle openheid zegt dat het een sport is om een leuk kledingstuk te vinden voor een lage prijs en het artikel in de laatste Linda (glossy) wat handelt over het achteloos kopen van dure kleding met een creditcard. Nooit gezien of gehoord, de afgelopen 10 jaar.
Dat is menswetenschap en inderdaad iets waar de meeste economen (want vaak mannen) zich niet mee bezig houden. Ik denk dat ik het kan weten, mijn partner heeft econometrie gestudeerd. (nog erger!)
Wat begint aan de top (de Philippe Starck douchezuil) sijpelt door naar beneden, de Gamma douchezuil.
Narrow Escape in @1 zat aan die top en heeft zich gerealiseerd wat gaande was en heeft zijn huis verkocht. Ik heb me 3 jaar geleden gerealiseerd wat gaande was en heb een dure levensstijl vaarwel gezegd en heel veel geld terug gebracht naar de bank. We moeten nog even, en dat gaat best lukken, maar dan kan ik met een goed gevoel mijn middelvinger naar de “banksters” opsteken.
Narrow Escape en ik, zei de gek, zijn mensen die het geluk hebben om dit a. in te zien en b. de financiele mogelijkheden hebben om dit te doen. De top.
Maar die is klein en heel veel mensen achter ons moeten nog beginnen.
Dus ja, deflatie is in aantocht. Ook het komende jaar zal ik mij onthouden van dure kleding, een andere auto, de skivakantie en het exclusieve etentje waar ik zo ontzettend van kan genieten. Mijn boodschappen doe ik niet meer alleen bij Albert Heijn of de speciaalzaak, ik bezoek ook de Nettorama of de Jumbo. De uitverkoop biedt vele mogelijkheden en ik onderhandel over de prijs zonder mij daar over te schamen.
We gaan terug naar “eenvoudig”, soms omdat we het willen, soms omdat we moeten. Ik kan me grotendeels vinden in het verhaal van Narrow Escape, het roer omdraaien en met beide benen op de grond.
Over een aantal jaren heten we “trendsetters”.
@88 Hugo
En dit was het onderdeel van het voorgaande topic, als ik het nu weer herlees weet ik wat mijn mieuwe job wordt (zie 7000 makelaars moeten op zoek naar een nieuwe baan) ik word waarzegger op de kermis!
maria Zegt:
15 July 2011 om 1:17 pm maria(Quote) (Reply)
@52 en 54
Inderdaad een sterk argument en ik zal mijn mening bijstellen.
Het wordt biflatie:
Biflatie: Een economische situatie die gekenmerkt wordt door zowel inflatie als deflatie. De prijs van grondstofgerelateerde producten (zoals voedsel en olie) stijgt, terwijl de prijs van schuld gerelateerde producten (zoals huizen en andere goederen) daalt. Er is sprake van grondstofinflatie en kredietdeflatie tegelijkertijd. (Lees: Biflatie in stroomversnelling door QE2)
http://www.biflatie.nl/
@101 (Maria)
Perfecte uiteenzetting. Heb heel wat ontwikkelingen in de loop der tijd voorbij zien komen(laten we dat de z.g. levenservaring noemen) en ik deel je zienswijze dan ook volledig. Was economie vroeger geen onderdeel van de psychologie c.q. de filosofie? Had zo moeten blijven met veel meer filosofen en biologen (Darwin!) op sleutelposities.
In ieder geval: you go gírl!
@ 103 asd
Thank you, maar het is levenservaring!!
@102 (Maria)
Ik denk dat we totaal andere levens leiden qua welvaartsniveau en dus verschillende brillen op hebben.
Ik zal mijn bril wat toelichten bij deze. Niet eerder geschreven dus het typen waard (smiley)
Ik ben niet rijk en welvarend. Dat Gucci, Hermes inbouw jacuzzi’s, dure horloges en prachtige diamanten ringen minder waard blijken te zijn dan de prijs welke je hebt betaald, tja ….paying to much. Om dat nu deflatie te noemen?
Wil je echt stellen dat omdat dit soort extra luxe zaken dalen in prijs (beschikbaar voor de 5% rijksten van de wereld)) en voedsel, energie, zorg etc etc met double digits stijgt in prijs er deflatie is? Ja voor de Troika is er deflatie maar niet voor de gewone mens. Ik ervaar het in de rekeningen.
”Dus ja, deflatie is in aantocht. Ook het komende jaar zal ik mij onthouden van dure kleding, een andere auto, de skivakantie en het exclusieve etentje ”
Is dat deflatie? lol. Ik zou zeggen zet alles om in cash en vervolgens in US treasuries voor 30 jaar vast nu het nog ietsmeer dan 2,5% oplevert.
Ik blijf bij fiatgeld niet te lang aanhouden en fysiek kopen. Hoe dan ook zal ik nooit aan dat soort ‘conspicuous consumption’ doen, los van wat mijn fysiek doet. http://en.wikipedia.org/wiki/Conspicuous_consumption
Eens dat elektronica steeds goedkoper wordt. Dat is echte deflatie!
@102 Maria
In mijn leefomgeving zie ik niet zo gek veel van het door jou waargenomen streven naar soberheid en consuminderen. Als er al sprake van is dan wordt dat gedrag misschien wel eerder in de hand gewerkt doordat aan het eind van de maand de bodem van de portemonnaie steeds vroeger in zicht lijkt te komen, dan door veranderde opvattingen.
Maar hoe het ook zit, we kunnen niet zomaar met z’n allen gaan consuminderen. Daar hebben we ons, hoe gek het ook klinkt, te diep voor in de schulden gewerkt. Minder besteden betekent minder productie en minder productie betekent minder inkomen. En dat op wereldwijde schaal. Een vicieuze cirkel van krimp die de schuldenlast alleen maar zwaarder te dragen maakt. Niet voor niets vind je de meest overtuigde Keynesianen vandaag de dag bij onze zakelijke elite en hun roeptoeters in de MSM. Zij beseffen als geen ander dat het wel eens snel afgelopen zou kunnen zijn met hun business als de economie wordt losgekoppeld van het schuldinfuus.
@ 105 Hugo
Wellicht heb je, misschien, het verkeerde stuk weergegeven.
Misschien zou dit meer werkelijkheid kunnen zijn:
“Wat begint aan de top (de Philippe Starck douchezuil) sijpelt door naar beneden, de Gamma douchezuil.
Narrow Escape in @1 zat aan die top en heeft zich gerealiseerd wat gaande was en heeft zijn huis verkocht. Ik heb me 3 jaar geleden gerealiseerd wat gaande was en heb een dure levensstijl vaarwel gezegd en heel veel geld terug gebracht naar de bank. We moeten nog even, en dat gaat best lukken, maar dan kan ik met een goed gevoel mijn middelvinger naar de “banksters” opsteken.”
Het punt is dat personen, in de meeste gevallen, toch altijd naar boven kijken.
Die heeft dit, die heeft dat, ik moet ook…..
Even voor alle duidelijkheid, ik niet.
Maar ik kijk, luister en zie…!
En ik denk, dat als iedereen dat even zou doen, een aantal mensen in de omgeving waarin je leeft, die voorheen “dik” deden, er niet meer zijn….
En het begint in de top.., Gucci, Starck douchezuil, horeca (?), uit eten (?), kledingzaken, noem het.
Het wordt minder en het begint wellicht bij die 5%. Daar zitten een aantal mensen die die stijl geruisloos kunnen doorvoeren. Dit omdat ze meer dan voldoende middelen hebben.
Daaronder komt de laag van de “whanna have’s”, en als je even verder gaat kom je uit bij het “Nederlandse” feit dat het gras altijd groener is bij de buren.
En daar zit het probleem, want gras groeit niet meer..
@Maria
Toch zijn er wel die de economie van de menskant benaderen zoals george Soros (niet de minste) met zijn reflectie theorie in zijn boek “De crash van de financiele markten” en ook Prechter (ook deflationist) met zijn socionomics. Hun benadering lijkt naar mijn mening best goed weer te geven wat er nu gaande.
Ik kan me ook vinden in het biflatie verhaal.
@106 Dwag
We gaan consuminderen, omdat we moeten!
En ik denk, dat wat jij ziet in je omgeving, een laatste stuiptrekking is van mensen die weten hoe ze anders moeten acteren!
@ 109
Die niet(!!) weten hoe ze anders moeten acteren!!
Zag vanavond een stukje op het rtl-journaal
http://www.rtl.nl/xl/#/u/157c2fac-ee6c-49ca-a318-87cd6d48cf9c/
Nu een hypotheek afsluiten loont wellicht.
Door een lagere rente stand je hypotheek omsluiten kan ‘tientjes’ per maand schelen in je maand lasten.
Misschien nog wachten?
En nog 1 keer in de herhaling:
Maria Zegt:
12 July 2011 om 11:54 pm Maria(Quote) (Reply)
Ik lees verbazing in bovenstaande en voorgaande berichten over hetgeen in de EU en in Nederland en “met” Nederland gebeurt op het financiele vlak. Het wordt zo ondertussen herhaling want het blog loopt al vanaf april 2008. Ieder weldenkend mens, met een klein beetje boerenverstand, had het zich nu afspelende scenario kunnen bedenken. Leven op de pof kan niet! De bijstandsmoeder die een televisie koopt van wand tot wand met een lening, de jongen van 18 die net zijn rijbewijs heeft gehaald en BMW3 koopt terwijl hij een enorme schuld heeft op zijn telefoonrekening, het pasgetrouwde stel dat een speklap doormidden snijdt om hun hypotheek te betalen, Nederland dat kwistig rondstrooit met zijn PGB, rollator’s en uitkeringen, de Griekenen die op kosten van de EU enorme snelwegen aanleggen die naar niemands land leiden en Italie dat, ondanks dat het het een mooi produktieland (!!!!) is, door ratingsburo’s de grond wordt ingetrapt omdat hedgefondsen hierop kunnen verdienen.
Dat de PIGS landen de Euro zijn binnengekomen door liegen en bedriegen weten we al van voor 2001. We hadden er alleen geen rekening mee gehouden dat wij er het slachtoffer van zouden worden.
Ik heb heimwee, en ik denk met mij velen, naar de mooie briefjes van onze gulden, naar het gevoel dat als je 50,= D-mark in je hand had, je rijk was, de stapels Griekse Drachmen die mee moesten naar Kreta en tanken met Belgische francs net over de grens.
Laat ons met de onzin en het geld verkwisten ophouden. Die 2000,- Euro die ik volgens Neelie verdiend heb met de Euro heb ik 4-voudig al verloren toen de gulden een Euro werd.
Griekenland en alle landen die nog gaan volgen met time-out uit de Euro.
We houden niets meer over wat authentiek en echt was, zelfs geen schimmelkazen meer, want niet hygienisch volgens de regeltjes.
Alweer herhaling, maar ik probeer het nog een keer:
De overheid dat ben jij!
De bank dat ben jij!
Maar in Nederland blijven we muisje stil en vieren onze angst en woede over zoveel onrechtvaardigheid, angst voor de toekomst en woede over mensen en organisaties die ons dit aandoen (en dan gaat het even niet over huizen kopen,huren of verkopen)uit achter een toetsenbord terwijl we lezen en zien dat de een (meer) en de ander (minder) op een lijn zit. Het blijft zonde dat we zo stil blijven!
Maria Zegt:
13 July 2011 om 1:03 am Maria(Quote) (Reply)
246.031 huizen te koop op 13-07-2001 om 1.00 uur.
Ik heb de pagina nu al 10 keer ververst maar het blijft stil aan de overkant.
Wanneer zeggen we stop?
Bij 250.000 woningen te koop op Funda, in laat ons zeggen Utrecht. Met een fles champagne, meegenomen door diegene die het willen vieren en een flesje “magenbitter” meegenomen door diegene die er niet blij mee zijn?
Ik zou een hypotheek bij bijv. een Engelse bank afsluiten in euro’s. Geen idee of die er nog instinken, maar valt te proberen.
Grote kans dat je dadelijk nog maar 10% af hoeft te betalen.
Dit valt natuurlijk onder de noemer speculatie, maar indien Duitsland uit de EMU stapt is het zeer lucratieve handel.
Dawg,
“dan wordt dat gedrag misschien wel eerder in de hand gewerkt doordat aan het eind van de maand de bodem van de portemonnaie steeds vroeger in zicht lijkt te komen, dan door veranderde opvattingen.”
Whan way, or the other….
@110 Maria
Of consuminderen nu voortkomt uit barre noodzaak of een bewustzijnsverandering doet uiteindelijk niet terzake:de schulden zijn zo hoog opgelopen dat ons systeem geen lagere bestedingen meer aankan. Dan implodeert de financiele sector. En dat is een situatie die de overheden tot het laatst toe zullen trachten te voorkomen. Vraag je eens af waarom de Centrale Banken overal ter wereld de rente door de vloer jagen en zelfs schulden opkopen met cash (repeat: schulden opkopen met cash. Zelfs onze brave ECB ontkomt er niet aan.
Mensen zijn hun centjes van de bank aan het halen…….
Het systeem is weer eens aan het imploderen….
http://www.telegraaf.nl/incoming/10611901/__Trichet__ECB-krediet_zonder_beperking_gereed_voor_banken__.html?sn=dft
Kunnen we de brave Centrale Bank nog wel vertrouwen Dawg ? 🙂 De Centrale Bank is er toch alleen voor de banken, en niet voor de burger.
Zorg dat je 3 maanden cash in je binnenzak hebt, voor het geval dat het systeem implodeert.
Hugo, jij hebt volgens mij als enige dezelfde mening over Nederland als ik, to-taal corrupt, 70% die nog ‘werkt’ doet dat alleen nog maar bij de overheid of met indirect overheidsgeld. Interim manager, opdracht van de overheid, subsidie van de overheid etc. Als je dat weet en zelf echt moet werken voor weinig geld word je gek, maar bijna niemand begrijpt het, onhoudbaar.
Dalen, wat betreft die prijzen van huizen die ze niet lager maken. Zo zijn de draadjes in hun hoofd gevormd in de afgelopen 10 jaar, soort drugs maar dan in plaats van drugs een lachende persoon tegenover je of op televisie of bij het schoolplein die zegt dat een huis kopen goed is en je altijd geld oplevert. Zelfde met aandelen, die drug was zo on-voor-stel-baar fijn eind jaren negentig dat ik nog babyboomers zie die toen begonnen zijn en maar blijven geloven dat ze er weer geld mee gaan verdienen terwijl ze even verdienden in de jaren ’90 en daarna veel verloren.
Blijkbaar zijn mensen achterlijk en ‘mensen willen ogpelicht worden’ klopt blijkbaar. Een knappe persoon lacht naar ze, vertelt ze iets, ze worden blij, geloven het, klaar. Iets negatiefs of realistisch mag je nooit meer zeggen.
Enniewee, dit is gewoon het einde. Dit is de echte crisis wat mij betreft die nu begint.
Wat de oorzaken worden is niet relevant. Rente is een ‘leuke’. Is nu extreem laag. Als die stijgt is het einde oefening maar dat weten ze, dus gaan de centrale banken de staatsleningen ondersteunen, dus krijg je inflatie.
Het is of in 1x instorten in een superdeflatie, superdepressie, werkeloosheid >50%, huizenprijzen >80% eraf of het rekken, rekken, rekken. Uiteraard gaan ze het laatste doen. Maar het eindresultaat zal hetzelfde zijn..
Heb het al eerder gezegd, inflatie is verschrikkelijk omdat alles duurder wordt maar je salaris niet meegaat. Behalve natuurlijk als je lekker bij de overheid zit, dat is gewoon een van de allerbelangrijkste problemen van onze tijd, een te grote overheid maar bijna niemand begrijpt het, werkelijk absurd.
@116 de ecb gaat ZONDER BEPERKINGEN krediet verlenen..
Het is of dat en nog een jaar doormodderen of nu totale ineenstorting..
Wat ze doen is trouwens voor mij het beste scenario moet ik toegeven, geeft tijd om voor te bereiden.
Vraag me af hoevelen op dit forum dat doen.
Heerlijk lunchen op de terrassen , smartphone bij de hand , een lekker klaar sigaretje nadien. Heerlijk , het leven van een student , volgens mij.
Toch een slecht en niet realistisch begin van je productieve (.)leven , ook weer volgens mij.
maria, je bent erg goed in verhaal opbouw, je zou moeten gaan bloggen!
ook al vertel je zulke erge dingen, door de woord compositie is het toch een plezier om te lezen.
De nieuwe norm, geen terrasjes, maar een lunchbox.
Niets zal bij het oude blijven.
http://inveztor.nl/2011/09/regenbogen-zijn-zeldzaam/
119 ja , het product van een cyclische leefwijze. In die zin denken W. Buffett en ik op veel punten hetzelfde , anti-cyclisch nl. Ik zal hem weer eens bellen , is al weer een tijdje geleden.
@120 goed gezien. Maar ze hebben dat leventje terwijl ze studeren en daarna heeft mijn generatie het in ieder geval daarna ook gekregen, de kinderen van de babyboomers. Iedereen die ik ken is rijk, steenrijk en/ of superrijk. Allemaal gestudeerd, allemaal werkzaam bij de overheid of hoge positie in bedrijfsleven.
To-taal onhoudbaar maar dat krijg je niemand uitegelegd. Begreep het vroeger zelf ook niet moet ik toegeven.
Anticyclisch moet je nu doen maar 99% begrijpt niet wat het is, apen.
door de globalisering zullen we er aan moeten wennen dat een chinees straks net zo veel koopkracht krijgt als een nederlander. dus daar omhoog en hier omlaag. Ben je zo stom geweest om 10 jaar salarissen te hebben neergelapt voor een hut dan zal je daar letterlijk de rente voor moeten betalen.
@125 en bedank de overheid daar ook maar voor. Ze gaven Nederlandse bedrijven honderden miljoenen subsidie om hun productie naar China, India, Oostblok etc. etc. verplaatsen. Nederlandse productie bedrijven zijn door de Nederlandse overheid aangemoedigd om hun fabrieken hier te sluiten en ze in China, India, Oostblok opnieuw op te zetten.
Daar sta je van te kijken he.. waarschijnlijk geloof je het niet, wil je het niet geloven, begrijp ik wel.
@dawg:zeg je dan feitelijk niet dat we nog meer schulden moeten maken om uit de schulden te komen? Dat kan toch helemaal niet? En enkel de banken profiteren er van.
Je ziet bij de banken dat die tijdelijke opleving in de economie bij hun er enkel voor zorgde meteen meer kosten te rekenen voor hun producten, minder rente te geven op de spaarrekeningen en gewoon als vanouds weer bonussen en loonsverhogingen in te voeren.
Ze hollen gewoon weer de economie uit en leven op de pof van een toekomst die nu ondertussen leeggeroofd is.
Maar braaf burgertje zijn en doorwerken, oude partijen blijven stemmen, Wilders is een racist, een beschaafd mens stemt daar niet op, en help het systeem te redden. Anders kunnen dit soort mensen, waarvan er nu miljoenen zijn, niet meer door, dus kom op, even aanzetten..
—-
Het topsalaris van COA-directeur heeft tot felle reacties geleid. Op Telegraaf.nl spreken honderden mensen schande van het exhorbitante bedrag dat Nurten Albayrak – familie van – de afgelopen jaren op haar bankrekening mocht bijschrijven. “Het is tijd voor een Quote 500 voor de overheid!”
Hoewel de meeste mensen de broekriem moeten aanhalen vanwege de aangekondigde bezuinigingen, is Albayrak de afgelopen jaren steeds meer gaan verdienen. In 2004 verdiende Albayrak nog een ton. In 2005 was dat 175.109 euro, en in 2009 bedroeg haar salaris 273.526 euro.
Goed idee! Je kunt wel zien dat jij weet hoe het werkt, zeg!
Dit is trouwens ironie, voor de goede verstaander…
Misschien is het je ontgaan, maar precies om die reden is afgelopen zomer de Zwitserse franc gedevalueerd. Veel Oost-Europeanen werken in Zwitserland en hadden daar een hypotheek afgesloten op hun huis in bijvoorbeeld Kroatië, Polen of Tsjechië. Er is van de zomer aardig gelobby’d om dat nog een beetje netjes op te lossen. Zwitserland had natuurlijk ook al een tijdje de export en het toerisme in zien storten, dus erg veel weerstand tegen devaluatie van de Zwitserse franc bestond er ook al niet meer.
Het voorbeeld van een hypotheek in euro’s bij een Engelse bank is trouwens wel heel slecht gekozen. Als er één centrale bank de afgelopen vijf decennia van devaluatie een nationale sport heeft gemaakt, dan is het namelijk wel The Bank of England…
Cheerio,
Dow Jones
Nog zo’n goed idee! De vraag blijft natuurlijk alleen wel waarop de hypotheek dan precies gebaseerd is. Lees de kleine lettertjes in de hypotheekovereenkomst toch nog maar even goed, i.v.m. bijstorten enzo…
Cheerio,
Dow Jones
Maria – en nu ben ik voor de verandering even niet ironisch of sarcastisch – jij begrijpt meer van wat er aan de hand is dan onze regering (en een aanzienlijk deel van dit blog). Ik ben het volledig met je eens. In zo’n biflatiescenario zou het dus nog niet eens zo’n heel gek idee zijn om boer of bosbouwer te worden…
Cheerio,
Dow Jones
@123 Heiny
We kopen tijd, ten koste van nog meer schuld die steeds slechter gaat performen. Daar komt het op neer.
@106 Waarom denk je dat? Er zijn veel mensen die niet eens hun rekening kunnen betalen voor reparaties aan auto’s, motoren, boten.. je zegt het maar, ik heb de nodige boot en motor nog staan hier 😉
De afgelopen maanden zie ik steeds meer de werkelijke armoede, niet de schijnwereld op FB of in kroeg. Maar de terrassen zitten vol en de alimentatie bar voor nieuw geluk draaien volle toeren! Indien aan het eind van de maand als het salaris er is haha
Het is trouwens opvallend om te zien dat sinds afgelopen week op Funda voor het eerst een kwart miljoen huizen te koop stonden het gas er nu pas echt op lijkt te gaan…
Vandaag op Funda:
“251.576 huizen te koop”
Ik ben benieuwd waar wittenboordenboef Donner straks weer mee aan komt zetten om deze knollenhutten als citroenenvilla’s in de markt te zetten. Misschien een verlaging van de overdrachtsbelasting van twee naar nul procent? Nog eens een half miljard uit de schatkist richting het zwarte gat van de woningmarkt? Moet kunnen; de belastingbetaler betaalt wel…
… en ik wacht wel…
Cheerio,
Dow Jones
@128 Dow Jones
Er komen steeds meer aanvragen voor waardebepalingen binnen, waarschijnlijk van mensen die gedacht hebben dat ze nog even moesten wachten met verkopen omdat de huizenprijzen nog zouden stijgen.
Ook het verlagen van de overdrachtsbelasting heeft alleen maar aan die stijging van te verkopen woningen bijgedragen. Het werkt precies de verkeerde kant uit.
Ik denk dat we dat feestje in Utrecht maar moeten houden bij 275.000 woningen op Funda.
Dat zal niet lang meer duren!
@133 waar zitten de terrassen vol? Begin ook steeds meer in te zien dat in de grote steden een groot nep overheids banencircus is opgezet de laatste tientallen jaren. Die gaan wel door ja.
Dit kan alleen maar instorten, zo ontzettend triest voor die gezinnen met een hardwerkende vader, helaas ook vaak moeder, die het allemaal goed bedoelen en die arme kindjes.
dat heet technologische vooruitgang. Gelukkig worden de kosten van DNA sequencing nog niet meegenomen in de prijsindex, anders zouden ze vrolijk schermen met -50% inflatie terwijl de kosten van alle eerste levensbehoeften het zo hard blijven oplopen als de afgelopen jaren.
excuus, er is hierboven wat misgegaan bij het quoten …
119 ja , het product van een cyclische leefwijze. In die zin denken W. Buffett en ik op veel punten hetzelfde , anti-cyclisch nl. Ik zal hem weer eens bellen , is al weer een tijdje geleden.
Oh, je gaat ook weer met de trein.
@125, 128 (Dow Jones)
@129 (Maria)
Het is al eens eerder gezegd: Maria (ook Dow Jones), je zou een eigen weblog moeten opzetten om de mensen in het land meer inzicht bij te brengen. Want daar schort het aan.
Speciaal voor jullie:
http://www.youtube.com/watch?v=Jhud0n3UluU
Heigh-ho cheerio!
. Ik ben het volledig met je eens. In zo’n biflatiescenario zou het dus nog niet eens zo’n heel gek idee zijn om boer of bosbouwer te worden…
In spannende tijden zal blijken dat het aanschaffen van een riek en een paar klompen niet voldoende is. Boer zijn is een levenswijze, ga je niet zomaar leren.
Eens dat elektronica steeds goedkoper wordt. Dat is echte deflatie
Eens kijken of de winterbanden ook weer in de echte aanbieding gaan.
De internetproviders forse kortingen gaan geven.
Brandstof down?
Top stereo installatie voor de klassieke muziek in de ramsj. Ik kom het allemaal niet tegen.
Hoewel, op marktplaats: “ivm kleiner wonen, te bezichtigen in blaricum”.
En terwijl wij praten, werken de Chinezen (voornamelijk door hun volstrekt andere demografie) gestaag door en maken ze af en toe een leuke “gratis” cheque (ook schuld natuurlijk) over om ons niet te laten zinken. En toch zijn er nog mensen die geloven dat dat gewoon door kan en zal gaan en dat inflatie de problemen wel zal oplossen.
Inflatie als aanjager van welvaart is echter een spel dat steeds meer aan zijn einde komt. Er zal dus iets moeten veranderen tussen 2012 en 2020, en stevig bezuinigen de komende jaren lijkt het devies. De bestedingsruimte van de consument zal dus steeds een beetje krapper worden. Dat zie je nu eigenlijk ook al gebeuren, ongeacht de politieke keuzes van het volk, dat natuurlijk liever gewoon comfortabel wil blijven leven.
Een voorbeeld: de HRA zou door de VVD niet worden afgebouwd, maar per 1 augustus 2011 is die faciliteit de facto al gewoon gehalveerd. Via de hypotheekverstrekkers natuurlijk, maar toch, het is wel gebeurd. Het zou dus zomaar kunnen dat men in Den Haag ook niet helemaal gek is en ook wel eens een grafiekje of een tabelletje over demografische ontwikkelingen bekijkt.
Door de vergrijzing zal de komende decennia de netto verdiencapaciteit van Nederland (en West-Europa als geheel) teruglopen en de handelsbalans verschuiven, tenzij we weer massa-immigratie gaan toestaan, wat gezien de recente politieke ontwikkelingen niet heel waarschijnlijk lijkt. De overheid moet dus gaan sparen voor de toekomst en oppassen met al te optimistische projecties.
Ik heb ook geen glazen bol, maar ik kan me geen voorbeeld herinneren waarbij er in een periode van recessie niet van het volk is gevraagd te bezuinigen. Natuurlijk is dat niet altijd terecht (meestal niet), maar er is eigenlijk geen andere optie. Nu zal dat dus ook weer gaan gebeuren. Ik heb er dus grote moeite mee me voor te stellen hoe tijdens een periode van bezuinigingen inflatie kan ontstaan. Voor het merendeel van de consumenten was de bestedingsruimte al negatief; als de lasten door bezuinigingen nog verder worden verhoogd, zal die alleen maar krapper worden. Door geldcreatie kan inflatie ontstaan, maar geldcreatie wordt op het moment eigenlijk alleen aangewend om het financiële systeem draaiend te houden.
Ik weet het ook niet, maar ik denk dat we de komende decennia gewoon met minder genoegen zullen moeten nemen. In de parktijk zal dat trouwens vooral een verschuiving van kosten inhouden. Wonen (zowel kopen als huren) wordt – door de dalende huizenprijzen en krappere financieringsmogelijkheden – goedkoper, terwijl voedsel en energie relatief duurder worden. Verder kunnen we nog te maken krijgen met effecten die we nu nog niet goed kunnen voorspellen, zoals de loonontwikkeling in China.
We zullen zien.
Cheerio,
Dow Jones
Hahaha, thanks!
Cheerio,
DJ
Turkije is hier al even genoemd als buurland van Griekenland.
Wat ik me afvraag, is het mogelijk dat er bij de redding van Griekenland nog andere (strategische) belangen meespelen dan alleen financiele ? En maakt dat Griekenland daardoor belangrijker dan bijvoorbeeld Portugal en Ierland ?
Of zie ik spoken die er niet zijn of spreek ik wartaal ? Kan ook natuurlijk. 🙂
Valt reuze mee hoor. Onze voorouders zijn allemaal ooit boer geweest, en hoewel sommige technieken echt gecompliceerd zijn, berust de meeste kennis nog steeds op ervaring. Alleen het werken met dieren, daar moet je mee zijn opgegroeid. Dat zie ik ook altijd aan mijn vader, die kan echt met dieren communiceren, net Tarzan…
Cheerio,
DJ
Die belangen zijn er absoluut! Griekenland is een NATO-ally, en ligt op een strategische plek ik Europa. Dat is zelfs een van de voornaamste redenen waarom Griekenland toch tot de EU mocht toetreden, hoewel het land destijds natuurlijk geenszins aan de Europese begrotingsvoorwaarden voldeed…
Cheerio,
DJ
Even lezen als jullie tijd hebben!
http://www.telegraaf.nl/overgeld/experts/peterbeszelsen/10608904/__Het_ratteninstinct_van_banken__.html
@136 Dow Jones
Als de demografie van Europa al een probleem gaat worden dan is dat een probleem voor de middellange of lange termijn. Het acute probleem waar we op dit moment wereldwijd tegen aan lopen is, terug van nooit weggeweest, de SCHULDENcrisis.
We lijken aan het eind te zijn gekomen van een 40-jarig periode van schuldgedreven groei. De inkomensgroei is onvoldoende gebleken om de schuldenberg die hierdoor ontstond op een normale manier te laten performen. Massale defaults konden tot nu toe alleen voorkomen worden met een kunstmatig lage rentestand en het doorrollen/collectiviseren van schuld. Niet dat het schuldenprobleem daardoor kleiner werd. Integendeel, er werd slechts tijd gewonnen. Tijd waarin we een door debtdeflation veroorzaakte implosie van het banksysteem voor ons uitschoven.
Stel je eens een bankbalans voor. Met op de creditkant een eigen vermogen dat twintig tot veertig keer geleveraged is met schulden. Wat zal er met zo’n balans gebeuren wanneer in een door economische krimp veroorzaakte debtdeflation de debetkant van zo’n balans begint te verschrompelen? Dan wordt het simpelweg een kwestie van debiteuren failliet en crediteuren die naar hun geld kunnen fluiten. En, gegeven de verwevenheid binnen de financiele sector, een implosie
zonder weerga.
Beter is het dus die debetkant van de bankbalansen op peil te houden via marking to fantasy en door inflatie aangewakkerde nominale groei.
@140 Maria,
Mooi artikel 🙂
Deze is ook wel leuk; de overeenkomst tussen ratten en beurshandelaren.
http://www.z24.nl/bijzaken/artikel_238758.z24/Waarom_beurshandelaren_op_ratten_lijken.html
@Dow Jones
Ben blij dat jij zo’n goed verstaander bent, ook dat is ironie.
Indien Duitsland of Frankrijk uit de EMU stapt, zou ik graag een euro hypotheek bij een Engelse bank willen hebben ja.
Mag jij mij uitleggen waarom dat een slechte deal zou wezen.
Leuk allemaal om te lezen. Als het straks ook nog leuk is en iedereen lekker kan typen over ‘de crisis’ blijft het bij een nep crisis. Dat zal wel niet. Dus als er een echte crisis komt moeten we het alleen doen, niet meer lekker met een kopje koffie en een zak chips wat filosoferen. Daar kijk ik niet naar uit..
en al helemaal niet het type boeren dat nodig is als de economie instort (zonder zwaar te leunen op goedkope energie, goedkoop water, kunstmest, pesticiden, antibiotica enz.).
dat lijkt me erg overdreven, in de maandlasten is er voorlopig nauwelijks wat van te merken.
o.a. juist DOORDAT het volk niet wil bezuinigen, en de overheid dus een steeds grotere greep in de kas doet om Henk en Ingrid (en vooral mensen die meer dan hen verdienen) aan alle kanten te blijven subsidieren. Wat zich vertaalt in gierende inflatie van alle noodzakelijke uitgaven; linksom of rechtsom …
voor Wilders en zijn aanhang zal dat zeker een rol spelen: lidmaatschap Turkije van de EU (‘mosliminvasie van Europa’) moet voor hen tot iedere prijs gestopt worden; desnoods via oorlog – wat de Grieken graag willen regelen namens EU/NAVO, dat land heeft niet voor niks een buitenproportioneel leger. Een geschikt incidentje is vlug geregeld (Cyprus bijvoorbeeld).
behalve dan dat met de traditionele methodes, zonder goedkope energie enz., de opbrengst van de landbouw pakweg 10x lager zal zijn. Piek-mens dus.
U gaat allen voor het EFSF stemmen! ‘t is maar dat u het weet. Mooi systeem toch, representatieve democratie zonder representatie?
‘Versterking EFSF nog deze maand bekrachtigd’
ANP VANDAAG 17:06
De nationale parlementen van de eurolanden stemmen nog deze maand in met de afspraken die hun regeringsleiders ruim 2 maanden geleden maakten over de versterking van hun noodfonds (EFSF) en nieuwe hulpleningen voor Griekenland. Dat stelde Eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) zaterdag in zijn bijdrage aan de najaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
@143 (floortje)…
Dat is in dat hypothetische geval helemaal geen slechte deal, maar indien ik Windsor zou heten, zou ik elke dag in Buckingham Palace thee drinken met Koningin Elizabeth…
Waarom zouden Frankrijk of Duitsland in vredesnaam uit de EMU stappen? Vooral de Duitsers en de Fransen (met hun grote secundaire sectoren en 40% export naar landen buiten de EU) bevinden zich nog steeds in een ideale situatie: tegen een laag tarief het begrotingstekort financieren en – als men er zin in heeft – de euro een beetje laten wegglijden tegen de dollar (door de Europese schuldencrisis lekker laks en incompetent aan te pakken). Dat is een combinatie van voordelen die voor de komst van de euro helemaal niet bestond (voor de EMU was het namelijk ofwel sterke munt en lage rente of zwakke munt en hoge rente). Bovendien houden het Britse pond en de euro al een jaar of drie gelijke tred, nadat het pond eerst flink was weggezakt tegen de euro in 2009.
Waarom probeer je het niet met Singapore dollars, Nieuw-Zeelandse dollars, de yen of de Zwitserse franc? Wel even in de gaten houden wat Soros doet, want dat soort jongens hebben op de golfbaan al gehoord wat de valutakoersen de komende zes maanden gaan doen.
Trouwens wel vreemd dat goud de laatste drie weken met een duikvlucht bezig is, net als de aandelenmarkten. Kan iemand daar een verklaring voor geven? Het doet mij denken aan een Ferrari die in zijn zes al een tijdje 320 km/h aan het rijden was, als ik naar de goudprijs kijk. Ik dacht zelf dat de goudprijs naar een niveau van 2500 dollar kon stijgen, en dat denk ik nog steeds, maar de curve begint nu wel te laten zien dat er ook zoiets als piekvorming voor goud bestaat. Een tijdje terug kostte een kilo goud meer dan 40.000 euro. Stel je eens voor dat dat 70.000 euro zou worden… Gelooft men nu echt dat je dan meer aan goud hebt dan aan private equity, landbouwgrond of zelfs een goedkoop appartementje in een achterbuurt om te verhuren. Kom op zeg, er zijn grenzen…
Cheerio,
Dow Jones
@141 (Dawg)…
Ik ben het gewoon met je eens.
DJ
@136 Dow Jones
Deze en soortgelijke oproepen van van Geithner en het IMF laten precies zien waar de schoen wringt.
,,De risico’s rond Europese overheidsschulden en banken vormen momenteel het grootste gevaar voor de wereldeconomie”, hield Geithner zijn internationale collega’s voor.”
Schulden zijn het probleem en daar moet onmiddelijk wat aan gedaan worden.
Alleen …..niet nu.
“De oplossing van de schuldencrisis kan volgens Geithner niet alleen worden verwacht van de bezuinigingen die de probleemlanden moeten doorvoeren. ,,Hervormingen en begrotingsdicipline zijn cruciaal, maar kosten tijd”, stelde hij.
Ondertussen moeten Europese overheden en de Europese Centrale Bank (ECB) ervoor zorgen dat de rente voor landen met een verantwoord beleid niet te hoog oploopt en dat banken over voldoende kapitaal beschikken. ,,De dreiging van wanbetalingen, bank runs en andere catastrofale risico’s moet verdwijnen. Anders worden alle inspanningen ondermijnd, zowel in Europa als in de rest van de wereld.”
Eerst nog even door gaan met schuldstapelen/liquiditeitpompen.
@136 Dow Jones.
Dit waren voor mij drie zeer leerzame artikelen m.b.t. de vraag of we op deflatie dan wel (hyper)inflatie afkoersen:
http://fofoa.blogspot.com/2010/09/just-another-hyperinflation-post.html
http://fofoa.blogspot.com/2010/09/just-another-hyperinflation-post-part-2.html
http://fofoa.blogspot.com/2010/09/just-another-hyperinflation-post-part-3.html
en bovenal zorgen dat de WallStreet firma’s die CDO’s op EU banken en overheden verstrekt hebben niet hoeven uitbetalen.
@151:
serieuze deflatie (het type waar men de bevolking nu bang mee maakt, gezien sommige bijdrages op het forum met succes) is historisch gezien EXTREEM zeldzaam. Een (hyper-)inflatoire afloop van een fiat regime, en/of een volledig faillissement, zijn historisch de regel. Statistiek geeft geen garanties, maar wie denkt dat we serieuze deflatie gaan krijgen moet m.i. met hele sterke argumenten komen. ‘deze keer is alles anders’ hebben we nu wel genoeg gehoord.
Grappig, CERN (pererduur reserch ding) heeft geobserveerd dat bepaalde zaken sneller dan het licht kunnen gaan.
http://www.nieuws.nl/661280
Klaarblijkelijk zijn de HFT daar al lang achter en halen hun voordeel daarmee.
http://www.zerohedge.com/news/its-official-hft-breaks-speed-light-barrier-sets-trading-speed-world-record
Waarom gewone mensen nog aandelen etc willen verbaast me.
@147 (dwag)
Exters pyramide vind ik toch ook overtuigen. http://www.google.nl/imgres?q=exters+pyramid&um=1&hl=nl&biw=1680&bih=957&tbm=isch&tbnid=35UmQmdeWwbEjM:&imgrefurl=http://paperempire.net/exters-pyramid/&docid=DXZOYyXSTFornM&w=938&h=646&ei=5gl-TvOoDtCfOu6_jZYB&zoom=1
Deflatie in goud en zilver geloof ik wel in. In papier niet. Ook niet biflatie. Ferrari’s worden nog steeds duurder, net zoals kunst.
De 5 grootste USA banken ‘bezitten’ 250 biljoen aan derivaten. Hehe zien wanneer die moeten gaan betalen middels de printing pre$$ http://www.zerohedge.com/news/five-banks-account-96-250-trillion-outstanding-derivative-exposure-morgan-stanley-sitting-fx-de
Zoals groenespam (greenspan) mooi stelde, de VS kan niet failliet gaan aangezien ze eigenaar zijn van de drukpers en dus altijd alle schulden kunnen betalen. http://www.dailypaul.com/173037/front-page-material-greenspan-us-can-pay-any-debt-it-has-because-it-can-print-money-to-pay-it
@148 nzh
Je zou het wel zeggen. Verreweg de meeste schuld van de PIIGS (ik dacht zo’n 85 tot 90%) staat op de balans van Europese banken. Als de yanks iets te vrezen hebben van defaults dan heeft dat misschien wel met die credit defaultswaps te maken.
@150 hugo
Actie, Daadkracht en Leiderschap = meeprinten
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/38/geithner-roept-europa-op-tot-actie.xml
Eurocommissaris Rehn laat ondertussen even zien hoe de eurocratie denkt over de nationale parlementen van de lidstaten.
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/38/versterking-efsf-nog-deze-maand-bekrachtigd.xml
@156(Dawg):
ja, het gaat ons door de strot geduwd worden, net als het Verdrag van Maastricht en al die andere EU-nep-democratie. Net zolang naar de stembus totdat we ja zeggen; of misschien beslist de bende van Rutte namens ons gewoon dat we allemaal voor zijn want er is haast bij. Ik begreep dat in Duitsland 70-90% van de bevolking tegen een groter EFST is (beetje afhankelijk van hoe je het vraagt).
@147 (Dawg)…
Thanks! Ik ga die teksten morgen even lezen. Ik heb nu even wat minder tijd door een deadline. (Wat doe ik hier dan toch altijd?)
@148 (nhz)…
Natuurlijk is trendmatige deflatie niet mogelijk. Dat komt natuurlijk door al die fijne mandaten van de centrale banken. We hebben gezien wat er gebeurt als de inflatie richting de nul procent of zelfs even onder het nulpunt duikt: dan zet de ECB de korte herfinancieringsrente meteen op één procent (in Europa het laagst mogelijke tarief) en gaat men allerlei staatspapier van failliete landen opkopen.
Ik kan me nog wel herinneren dat er toen dat mandaat van de ECB werd opgesteld (“prijsstabiliteit” garanderen door inflatie tussen de nul en twee – maar dichtbij de twee – procent te houden) ook meningsverschillen over waren. Er zijn toen ook mensen opgestapt (zullen wel goede Duitsers van het kaliber Axel Weber geweest zijn). Ik zal morgen eens kijken of ik daar nog iets over kan vinden.
Het mandaat had natuurlijk als volgt moeten zijn: De ECB moet prijsstabiliteit garanderen door inflatie tussen de -2 en +2, maar dichtbij de 1, procent te houden. Dan hadden we nu waarschijnlijk al een stuk minder problemen gehad omdat de rentes dan wat hoger hadden kunnen blijven de afgelopen tien jaar, ook bij tijdelijke deflatie. Ik sluit trouwens niet uit dat zo’n mandaat er ooit nog komt. Het lijkt natuurlijk vreemd om dat te zeggen, maar oude mensen hebben altijd een grafhekel aan inflatie (pensioenen niet geïndexeerd etc). Ik ben daarom ook best benieuwd wat de vergrijzing gaat doen met het monetair beleid.
Ik zal nog maar eens even een quasi-diepzinnige spreuk lanceren:
“Nothing is constant, except change.”
Cheerio,
DJ
@Dwag,
Dat is een prestatie van de EU, ongezien het beetje democratie wat er was vervangen door een printing press dictatuur. Kleine aanpassing van anothers text .
“My friend, debt is the very essence of fiat. As debt defaults, fiat is destroyed. This is where all these deflationists get their direction. Not seeing that hyperinflation is the process of saving debt at all costs, even buying it outright for cash. Deflation is impossible in today’s Euro terms because policy will allow the printing of cash, if necessary, to cover every last bit of debt and dumping it on your front lawn! (smile) Worthless Euro’s, of course, but no deflation in Euro terms! (bigger smile)”
Enige waar de Eurokleptocratie voor gaat is beroven en domineren. Goud hebben ze in overvloed, zilver niet. Je weet dat die 160.000 ton gebaseerd is op een docu van National Geographic? Wat we nodig hebben is schuldvrij gecreëerd geld. Stukken stabieler en brenger van welvaart.
Voor de mensen die het gemist hebben:
http://omroep.vara.nl/media/71297
Kassa’s aflevering over beleggingshypotheken.
Hier een goed interview met Nigal Farage over de situatie. Lid van het EU parlament die eea goed op een rijtje heeft. Helaas mag ik niet op hem stemmen. Voorbeeld van ‘democratie’ in Europa. http://www.kingworldnews.com/kingworldnews/Broadcast/Entries/2011/9/23_MEP_Nigel_Farage.html
Ik lees hier nogal het e.e.a . van degenen die de hyperinflatietheorie aanhangen. Ik sluit zelf niets uit, dus ook hyperinflatie niet, maar dit zijn de consequenties:
– Spaargelden, pensioenen en andere vermogensopbouw uitgedrukt in geld, verdampen naar nul of bijna nul.
– In de fase na de hyperinflatie moet alles qua waarde opnieuw gedefinieerd worden. Dit houdt in dat ook de fysieke en intellectuele vermogensbestanddelen (productiecapaciteit, grond, huizen, intellectuele rechten zoals patent e.d.) ook opnieuw gedefinieerd moeten worden. In de praktijk houdt dit in dat blijkt dat deze zaken ook door de hyperinflatie getroffen zijn.
Hyperinflatie is allesvernietigend, dat wil je niet, ook niet als schuldenaar.
@157 (AVE)…
Goede post. Het voorbeeld van hyperinflatie dat ik me nog heel goed herinner uit het recente verleden is Joegoslavië. Dat moet je dus inderdaad niet willen. Dan is je huis namelijk wel afbetaald, maar dan ziet het er zo uit:
http://www.windsofchange.net/Destroyed%20House%20and%20Fence%20Bosnia.jpg
…en waarschijnlijk zijn er dan ook wat naaste familieleden dood. Laten we alsjeblieft blijven nadenken met zijn allen, en dat voorkomen door op tijd maatregelen te nemen.
Men heeft het altijd over de etnische strijd tussen Serviërs, Kroaten en Bosniërs, maar eigenlijk was de oorlog in Joegoslavië gewoon de uiterste consequentie van het leven op kredieten dat al sinds de jaren zeventig erg populair was en na de dood van Tito in 1980 ontaardde in een schaamteloos graaien door partijbonzen, corrupte ambtenaren en uiteindelijk burgers.
Ik kan me een vakantie in Kroatië (toen noemde men dat natuurlijk nog Joegoslavië) herinneren aan het begin van de jaren tachtig. Mijn ouders hadden postzegels gekocht om ansichtkaarten te versturen (ik was toen nog klein), maar we hadden die kaarten niet meteen verstuurd. Na een week was de munt (toen nog de Joegoslavische dinar) zo sterk gedevalueerd dat al mijn vrienden in Nederland strafport moesten betalen. Het was trouwens wel een goedkope vakantie. Een paar jaar later stond het land in brand…
DJ
Nog een voorbeeldje van de gevolgen van hyperinflatie. Bind ze vast op een stoel en dwing alle scheefleners die je kent hier naar te kijken…
http://www.youtube.com/watch?v=rLlhVc5qErY
DJ
En nog maar een voorbeeld…
http://www.youtube.com/watch?v=NLk1IuPI5xM
DJ
@159 Dow Jones
Om het maar eens een beetje zwart-wit te stellen: scheefleners ontstaan waar schulden niet mogen/kunnen defaulten. In Nederland (NHG), in Europa (EFSF) en op wereldschaal (“we can always print more dollars”.
EFSF wil les van G.S. 🙂
Gossie toch, hebben ze nou nog steeds niet in de gaten, hoe deze crisis is ontstaan……….
Leverage.
,,We moeten een mechanisme vinden die van elke euro in het EFSF 5 euro maakt, maar daar is nog geen beslissing over genomen”, aldus de ambtenaar. De omvang van het noodfonds, waarbij de eurolanden garant staan voor 440 miljard euro, kan vanwege weerstand in vooral Duitsland volgens de ambtenaar waarschijnlijk niet worden verhoogd.”
Trouwens strakjes in Buitenhof Arnold Boot, zag hij de crisis nou wel of niet aankomen adamus 🙂
Het uur U voor de financiële sector
Ooit was de sector de smeerolie van de economie, maar sinds de val van Lehman Brothers in 2008 is duidelijk dat de financiële sector een zelfstandig opererende machine geworden is waar zeer veel winst gemaakt wordt. Na drie jaar crisis maakt oud RABO-topman Herman Wijffels de balans op. Samen met een tiental andere wetenschappers gaat hij lezingen/discussie avonden organiseren om tot een gezonde financiële sector te komen. In Buitenhof lichten Herman Wijffels en Arnoud Boot hun plannen toe.
@170 ja, daar moet je naar gaan kijken, mensen die rijk geworden zijn binnen het establishment als ambtenaar of manager bij een aanleunend groot bedrijf en die het dan gaan hebben over ‘de boel bijelkaar houden’ en ‘we moeten het samen doen’ met maar één doel, hun eigen positie/ geld vasthouden.
Er zal maar één einde zijn, bijna alles kapot en dat is goed.
Als ‘ze’ de boel gaan redden zal dat maar op één manier gaan, noggggggg veel meer overheid, nog minder vrijheid, nog meer macht voor de banken, weg kleine mkb’ertjes, weg zelfstandigen, weg ontwikkeling, een soort DDR.
http://www.youtube.com/watch?v=ZVDiaYQXBVs
Here we go…… TRAP I, 1 tot 2 triljoen.
http://www.nrc.nl/nieuws/2011/09/24/g20-landen-werken-aan-biljoenenplan-om-eurozone-te-redden/
Het is 2011, er is nog geen echte crisis en nu treedt de overheid al zo op tegen protesters. Als je je afvraagt waarom de vrouwen in het tweede filmpje gillen, traangas. Ja, de overheid gaat ons redden….
http://www.youtube.com/watch?v=iNyMr6VmGJo&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=moD2JnGTToA&feature=player_embedded#!
ondanks het geld gepomp zakken de aandelen. Het geld wordt namelijk in een zwart gat gepompt. Wij zien het niet terug op de loonstrook en kunnen dus niet meer aandelen kopen. Ook zorgt extra geld uiteraard niet voor meer winst voor bedrijven als dat geld alleen aan banken “gegeven” wordt.
Leuk plaatje, 😉
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f3/Nl-staatsschuld-1946-2001.png
@Il
Vooral dat “georganiseerd failliet gaan” van Griekenland vind ik wel een leuke.
Kan me vergissen, maar dacht dat dat land toch al enige tijd failliet was.
dat geldt juist niet voor veel van de oude mensen met invloed van nu, want die zitten vol in de huizenmarkt en aandelen – en die profiteren juist van flinke (maar niet té hoge) inflatie. En omdat hun pensioenen ook nog op diezelfde assets drijven denken ze dat we vooral niet te lage inflatie moeten hebben. In de VS werd recent door economen gepleit voor een paar jaar met bijna 10% inflatie – zie ik er in de EU ook wel van komen, ik wed dat de EU kleptocratie enthousiast vóór stemt.
er is een groot verschil tussen hyperinflatie verwachten (ik hoor bij de groep die dat als meest aannemelijke uitkomst ziet) en het wensen.
dat geldt voor heel veel oorlogen, het is een makkelijk eindspel voor de elite – ze kunnen dan een andere groep de schuld geven van het resultaat van jarenlang wanbeleid.
oftewel: ‘moral hazard’
(scheefleners overigens inclusief banksters en regeringen)
tja, hoe dom kun je zijn om zoiets op te schrijven: er wordt record verlies gemaakt, alleen dumpt men alle verliezen bij de belastingbetaler en houdt de ‘winsten’ in eigen zak.
niet helemaal, dat zwarte gat komt uit op WallStreet en de City, in de zakken van een klein kartel van superrijken. Als het echt een zwart gat was zou het niks uitmaken wat er gebeurde ;(
je moet toch toegeven dat het spel briljant ‘georganiseerd’ is, door o.a. de Griekse kleptocratie en Goldman Sucks.
@166 ll
Eerder een misleidend plaatje dat laat zien hoe hoog de inflatie is geweest sinds de jaren ’70.
Beter is dit plaatje:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Staatsschuld_pct_bbp.PNG
zeker mooi plaatje. Je zou haast een verband gaan zien met het loslaten van de goudstandaard in ’71 en de trendbreuk in de grafiek 😉
Over trendbreuken gesproken, zoals jullie gemerkt hebben is de fundateller in een stroomversnelling naar boven beland. Vrijwel gelijktijdig is het aanbod dat “sinds 1 dag” in de verkoop staat fors omlaag gegaan: http://fundacijfers.staanhier.nl/graph2.php?soort=koop&gegeven=1-dag
Ik vermoed dat makelaars de afgelopen twee weken zo druk zijn met het invoeren van nieuwe verkoop, dat ze niet meer toekomen aan het opnieuw aanbieden van huizen om zo de “in de verkoop sinds” te resetten.
Ik was aan het denken om deze statistiek aan mijn site toe te voegen, maar bedacht me dat vanwege het opnieuw aanbieden van woningen (65% van alle nieuwe invoer volgens mijn berekeningen) er geen goed beeld kan ontstaan. Misschien dat dit wel zou lukken met sites als Jaap of huizenzoeker trouwens..
Verder hoop ik trouwens dat de vacatures voor hoger opgeleiden in dit jaargetijde altijd teruglopen? http://statistieken.staanhier.nl/?soort=intermediair&gegeven=Totaal
Ook leuk om bij te houden, vacatures in financiële dienstverlening. Ik denk niet dat dat heel hoog blijft: http://statistieken.staanhier.nl/?soort=intermediair&gegeven=Financiele+dienstverlening
Ben trouwens voor een 250K borrel in Utrecht! of een 275K voor mijn part.
@173:
en dan nu nog het plaatje inclusief de privé schulden … dan ziet het er ineens weer heel anders uit. Feit is dat in bijna alle Westerse landen de schulden (staat + privé, onderlinge verdeling varieert afhankelijk van o.a. huizenbubbles) sinds halverwege jaren zeventig geëxplodeerd zijn. De oorzaak is bekend: loslaten goudstandaard in 1971, sterk gegroeide invloed van de financiële sector op politiek en economie, easy money in het algemeen. Alleen rasoptimisten geloven dat je een dergelijke megabubble gecontroleerd kunt laten leeglopen.
ll,
Doel van het plan zou zijn om ervoor te zorgen dat naast de probleemlanden Griekenland, Portugal en Ierland grotere Europese economieën als Italië en Spanje niet serieus in de problemen zullen raken.
Spanje is volgens dit artikel kennelijk géén probleemland.
Lijkt er wellicht ook niet op met:
– 300.000 hypothecaire executies in de afgelopen 3 jaar en
– 20% werkloosheid ?
Wie het weet mag het zeggen, de tijd zal het leren.
MikeStrike,
Goede post, wellicht iets voor de admin.
Extreem voorbeeld van Lenen maar ondanks polisbetalen niet aflossen.
In dit voorbeeld was verzekeraar ASR het haasje, wat zou er gebeuren bij het doorlichten van DSB polissen?
Effectenhandelaren gedragen zich meedogenlozer en manipulatiever dan psychopaten. De universiteit van St. Gallen (CH) onderzocht recentelijk de bereidheid tot samenwerking en het egoïsme van 28 brokers. Uit de onderzoeksresultaten bleek dat zij zich nog zelfzuchtiger en met meer bereidheid tot het nemen van risico’s gedroegen dan een groep psychopaten, die dezelfde test hadden ondergaan.
In plaats van zakelijk en nuchter het hoogste profijt na te streven, ging het de handelaren er vooral om meer te krijgen dan hun tegenspelers en die dan ook met veel energie schade toe te brengen.
Zie: http://www.spiegel.de/spiegel/vorab/0,1518,788185,00.html
We weten dat niet alleen de PIIGS landen de oorzaak zijn van de wereldcrisis, maar vooral degenen, die à la baisse speculeren en zich in de derivatenhandel hebben begeven. Daarom is het onderzoek van de universiteit van St. Gallen zo belangrijk om dit ongewenste gedrag te analyseren.
Zo kan het ook:
http://www.youtube.com/watch?v=aAFQ5kUHPkY&feature=related
En, herinnert u zich deze nog, nog, nog, nog?
http://www.youtube.com/watch?v=hGGtSkyasNA
Heigh-ho cheerio!
@170 (dwag)
Wat mij betreft zijn dat soort plaatjes allemaal wat misleidend. Volgens mij hanteren de meeste landen allemaal andere definities van staatsschuld.
Woningbouwcorporaties hebben bijvoorbeeld 80 miljard aan schuld. Is vanwege een aangepaste definitie geen staatsschuld. Schulden van netwerkbedrijven, NHG, ziekenhuizen, NS en overige vervoerders, waterschappen, gemeenten, provincies, allemaal gedefinieerd als zijnde geen staatsschuld waar de staat bij een default wel voor opdraait.
Met andere woorden ik denk dat de staatsschuld er stukken slechter voorstaat dan dat plaatje doet voorkomen.
@172 hugo
Mij valt het op dat het schuldprobleem overwegend geduid wordt als een probleem met staatsschulden. Dat wijst toch wel in de richting van een zekere ideologische vooringenomenheid. Kijk alleen maar eens hoe economen elkaar in de afgelopen tien jaren vliegen afvingen over een mogelijk hoger financieringstekort in 2040. Onderussen leken ze niet in de gaten te hebben dat de particuliere hypotheekschuld onder hun ogen verdrievoudigde van 200 naar 600 miljard euro. Een bedrag twee en half maal zo groot als de Nederlandse staatsschuld vlak voor het uitbreken van de schuldenkcrisis. In de afgelopen veertig jaar zijn de pariculieren schulden, gecorrigeerd voor inflatie en uitgedrukt als percentage van het bbp, bijna vier maal zo snel gestegen dan de staatsschulden. In heel veel landen daalde de staatsschuld als percentage van het bbp. Totdat dus die de kredietcrisis roet in het eten gooide.
Vergeet je in je opsomming van quasi-collectieve bedrijfstakken trouwens niet de financiele sector? Als de burger ergens voor vele miljarden borg staat, dan is het wel voor die sector.
@175 (dwag)
Jup geheel onterecht heb ik de financiële sector niet genoemd. Heb jij trouwens zicht op de ontwikkeling van de schuldpositie van de diverse multinationals en andere grote bedrijven? Ik kan me zo voorstellen dat ook deze zijn geëxplodeerd en de kracht hebben het systeem onderuit te halen.
Hier nog een leuke opmerking van Jan Kees de schoothond.
”De markten willen weten hoe een monetaire unie van 17 landen, met 17 verschillende parlementen, kan overleven zonder mechanisme om het juiste beleid af te dwingen, zei De Jager.”
Maak je borst maar nat voor weer wat macht aan Brussel geven. http://www.nu.nl/economie/2624483/eurolanden-beloven-actie.html
Vergeet niet dat het ESM totale immuniteit geniet. Let the plunder continue! Hier een ietwat cynische analyse van het ding. http://witteringwitney.blogspot.com/2011/08/eu-esm-treaty.html
@175(Juan):
doel van het plan heeft niets met problemen in die landen te maken, het doel is om te voorkomen dat er banksters geld verliezen. Dat is het enige dat telt, de bevolking van de EU kan de pot op.
@177(asd):
ik mis nog politici in het plaatje naast ‘gewone’ psychopaten en financiële psychopaten.
Overigens is het onzin dat a la baisse speculeren oorzaak van de crisis zou zijn; naked shorts zijn een probleem, maar short gaan in het algemeen is juist heel gezond om excessief optimisme (wat we de afgelopen 30 jaar voortdurend zagen op de beurs) de kop in te drukken.
@178(hugo):
inderdaad, inclusief andere schulden zit Nederland volgens mij heel hoog in de top tien.
@179:
kan iemand mij trouwens uitleggen waarom wij borg staan voor schulden van onze financiële sector, en niet voor schulden van een willekeurige anders sector van de samenleving? Staat dat ergens in de grondwet, of proberen de politici ons wat wijs te maken??
Ik denk dat wij alleen borg staan als onze politici iets beloofd hebben waarover wij niet geraadpleegd zijn.
@179 nzh
Het is een de facto borgstelling. De financiele sector regelt het betalingsverkeer en onze besparingen staan er geparkeerd.
Dus zien we die sector niet graag kapot gaan. We worden als het ware gegijzeld. TBTF zou eigenlijk too big to exist moeten worden.
@174 hugo
Ik kan zo vlug alleen het volgende totaaloverzicht opduiken:
http://www.gfmag.com/tools/global-database/economic-data/10403-total-debt-to-gdp.html#axzz1Yy23sPjQ
Het begin langzaam aan door te dringen:
De financiële sector moet dienstbaar worden aan de samenleving en het kortetermijndenken laten varen. Dat zei voormalig topman van de SER en de RabobankHerman Wijffels zondag in het televisieprogramma Buitenhof. De sector heeft de afgelopen decennia ,,destabiliserend en parasiterend” gefunctioneerd voor de economie en maatschappij en daar moet een einde aan komen.
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/38/financiele-sector-moet-dienstbaar-worden.xml
“Ban the Banksters!!”
Maria,
Ja, die brave Wijffels kreeg weer volop de gelegenheid van de staatsomroep wat lelijke vouwen glad te polderen. We konden weer veel mooie voornemens met een hoog “glas-plas-was”-gehalte van hem beluisteren.
Het meest concreet werd hij op het volgende punt:
“Wijffels liet doorschemeren dat op het moment dat de bank weer in private handen overgaat, een beursnotering niet de meest verstandige optie zou zijn. ,,Niet-genoteerde banken hebben de crisis over het algemeen beter doorstaan dan banken met een beursnotering”. Volgens Wijffels moet ABN Amro ,,een stevige set van aandeelhouders” hebben die de bank ,,in de samenleving verankeren”. Een overname van de bank door pensioenfondsen noemde hij ,,een mogelijkheid”.
Nog steeds kan de poldermaffia het niet laten te doen alsof pensioengelden hun eigendom zijn.
Message van Geither in Polen was dat de EU moest gaan QE’en.
Daar heeft Merkel een duidelijk NEE op laten horen.
Het bericht wat gisteren naar buiten kwam was dat de duitse economische elite er mee instemt het EFSF uit te breiden, maar tegen een prijs:
50% haircut voor private partijen, de Merkel way zullen we maar zeggen.
Neem aan dat we over dat EFSF op 3 november in Cannes duidelijkheid gaan krijgen, mits “shit does not hit the fan” reeds daarvoor.
Want volgens mij is dit gewoon slecht nieuws voor Bernanke/FED en die zouden zomaar ineens nogmaals de europese banken de duimschroeven aan kunnen draaien.
Maar schijnt voor de franse banken aucun de problème te zijn volgens Noyer.
http://www.zerohedge.com/news/france-resets-rumormill-no-plan-recapitalize-banks-until-tomorrow
@187 dat Wijffels zegt dat de banken dienstbaar moeten worden aan de samenleving is maar een deel van het verhaal. Er zijn twee groepen psychopaten die ons met plezier kapot maken. Dit is abstract de groep psychopaten van de overheid die ons waarschuwt dat vooral de andere groep psychopaten gevaarlijk is. Ja meneer, bedankt voor de waarschuwing.
De geschiedenis heeft ons wel geleerd wie de gevaarlijkste is..
Geitner verwacht ook een run on the bank…. Ik vraag me af waarom hij dit heeft gezegd…..
Tijdens de vorige depressie ( jaren 30 )was er een run on all the banks of America. Daarna volgde er een algemene bank holiday ( sluiten alle banken ), een tijdje daarna volgde ‘een praatje aan de haard’
Mr. Rooseveld vertelde in dat praatje aan de haard ( er was alleen radio ) dat er een grondige inspectie van alle banken zou komen en dat al het geld dat nu onder matrassen zou liggen, op de dan weer geopende banken veiliger zou zijn, dan onder het matras. Daarna gingen één voor één sommige banken weer open, en het geld stroomde weer naar de banken.
Waarom heeft hij dit gezegd, is dat misschien de beste oplossing ? Slechte banken eruit en de goeden wel weer open ? Hij zegt het echt niet voor niets. Eigenlijk is het een oproep tot…….
@dwag,
Helaas dat je, net zoals ik, dat inzicht niet hebt. Ik heb wel eens wat cijfers bekeken van oa Shell. Hier een langere termijn reeks.
Sept. 30, 2001 3.61B
Sept. 30, 2010 45.08B
http://ycharts.com/companies/RDSA/historical_data/long_term_debt
Ik heb geen inzicht wat er off balance is geparkeerd.
Verder ben ik het eens dat het een show is. Eentje welke in de lijn van de shock doctrine past. Het idee dat we worden voorbereid op werelddictatuur vind ik niet geheel ongefundeerd. Het centraliseren/consolideren van macht en geld gaat maar door. Verantwoording afleggen over belastinggeld wordt steeds verder afgebroken. Neo feodalisme noem ik niet voor niets zo af en toe als mogelijke toekomst. Onze elite vind het allemaal prachtig deze ellende. Dat is me wel duidelijk.
Dit is dus wat er volgens enkelen op dit forum gaat gebeuren. Volgens mij ook maar kan het me niet voorstellen moet ik zeggen..
Dat schrijft de Briste journalist Paul Mason in The Telegraph. Mason is op bezoek gegaan bij de “gewone” man in “gewone” straat. Hij bezocht onder anderen een echtpaar met 2 kinderen. Man en vrouw hebben beiden een goede baan (hij makelaar, zij onderwijzeres) maar er komt nauwelijks nog geld binnen. Het spaargeld is op, alle abonnementen zijn opgezegd (inclusief de tv), geld voor onderwijs van de 2 dochters is er niet en al het geld gaat naar de basisbehoeften: een beetje melk en brood. Ze komen het huis niet meer uit, want dat kost ook geld. Geen geld, geen hoop. En een pensioen kunnen ze later wel helemaal vergeten.
Mason schetst het beeld van de Griekse middenklasse. De middenklasse die straks niet meer bestaat. De middenklasse die buiten haar schuld alles verliest. Daarom zijn ze ook boos. Heel boos. Wanhoop, wantrouwen en nachtmerries. Boos op de politici en boos op de banken. De middenklasse haakt af, aldus Masson. En als dat gebeurt is dat een groter gevaar voor Griekenland dan een faillissement.
En dit zijn volgens de krant niet de enige gevolgen van de crisis: het aantal zelfmoorden neemt schrikbarend toe, evenals de misdaad, maar ook de agressie tegen migranten. Tot voor kort stonden er alleen migranten in de rij voor de gaarkeuken, maar nu staan er ook Grieken: 39% van de Grieken onder de 24 jaar is werkloos.
Ze hadden er vast niet op gerekend dat het helemaal mis kon gaan. Net als bij kerncentrales.
Hier een leuke quote met dezelfde strekking als Bilderberger Ben Knapen, oud NRC hoofdredacteur nu minister.
“We are grateful to the Washington Post, the New York Times, Time magazine and other great publications whose directors have attended our meetings and respected the promises of discretion
for almost forty years. It would have been impossible for us to develop our plan for the world if
we had been subject to the bright lights of publicity during those years. But, the world is now more sophisticated and prepared to march towards a world-government. The supranational sovereignty
of an intellectual elite and world bankers is surely preferable to the National auto determination practiced in past centuries”–David Rockefeller in an address to a Trilateral Commission meeting
in June of 1991
In de jaren ’80 kon je een huis kopen voor drie maal je bruto-jaarinkomen. Je kon een huis kopen voor 8 tot 14 maal de jaarhuur, wat op hetzelfde neerkwam.
Prijzen daalden zo’n 25% sinds januari 2008. Als er nog eens 50% af gaat zijn we weer terug op het oude niveau.
Er komen wel wat economische problemen aan: veel mensen kloppen bij de overheid aan voor steun: heel veel oude mensen die niet meer werken , heel veel zieke mensen die niet werken, heel veel nieuwkomers uit de derde wereld met een gemiddeld lage arbeidsproductiviteit, veel mensen met hoge schulden, een overheid met hoge schulden.
Steeds meer van de overheid afhankelijke mensen, steeds minder mensen die productief zijn. Dat zal zijn gevolgen hebben voor de welvaart en de huizenprijzen.
@186 (nico)
Natuurlijk hebben ze hierop gerekend. Het is een historisch feit dat fiat of fractional reserve banking altijd faalt. Om zeker te zijn dat het zou falen hebben ze er maar fiat fractional banking van gemaakt. Geen toevalligheden hier. Zeker gezien het roekeloze uitlenen.
Dit blijft een mooie quote;
FDR once said “In politics, nothing happens by accident. If it happens, you can bet it was planned that way.”
He was in a good position to know. We believe that many of the major world events that are shaping our destinies occur because somebody or , somebodies have planned them that way.
floor,
DE VS en het IMF zien inderdaad graag dat de EU lekker meedoet met schuldstapelen en printen, maar Merkel zit klem tussen wat de financieel-economische elite wil en de publieke opinie in Duitsland. Ik neem haar publieke uitspraken dus niet al te serieus.
wilt u uw euro’s nog converteren naar goud?
Dan wellicht niet te lang wachten:
http://beurz.com/frankrijk-verbod-kontante-goudaankopen-boven-de-450euro/
Lees ook de reactie.
Stagnatie van reele groei en inkomens? Is al gaande. Deflatie? Onwaarschijnlijk.
“The Chancellor went on to say that he is open to the idea of the Bank of England ring-fencing cash for loans to small or medium-sized firms that are in need of help to expand. There is a growing belief that the Bank of England will authorise another emergency injection of cash with a second round of “quantitative easing” – printing money. As much as £300bn may be pumped into the economy.”
http://www.independent.co.uk/news/business/news/meltdown-fears-for-euro-as-g20-makes-plans-for-athens-to-default-on-debt-2360641.html
In hetzelfde bericht:
The Finance Minister, Evangelos Venizelos, was quoted by two Greek newspapers as suggesting that a 50 per cent writedown for the holders of Greek bonds would be the “best option”.
Dus nieuw geld bijdrukken en de griekse schuld voor 50% afschrijven. Ik geloof dat ik maandag ook wat centen ga opnemen. Jan Kees, we krijgen toch alles terug inclusief rente?
@215 (scheefwoner)
”Jan Kees, we krijgen toch alles terug inclusief rente?”
Natuurlijk krijg je alles terug. In vers geprinte Euro’s zonder enige waarde. Dat is een detail welke Jan Kees niet verteld. Opnemen alleen helpt niets. Zorg dat je wat echt geld (niet die monopolie meuk) krijgt anders ben je alsnog de sjaak.
Hier wat vermaek (vanaf ongeveer de 4e minuut) http://www.youtube.com/user/fknnewz#p/a/u/0/CA5Lp9-ntbk
Vandaag demonstratie in New York tegen het financiële systeem. Hoe kleiner het clubje kleptocraten hoe groter het proletariaat. Wanneer slaat de Arabische lente over naar de USA?
Denk toch niet dat de opwaartse beweging van de dollar met deze actie van de trouwe USA bondgenoot te stoppen valt.
Net zo min als de crash van de euro trouwens.
floor,
Het grote verschil tussen de Griekse en de Amerikaanse overheidsschuld:
http://www.youtube.com/watch?v=q6vi528gseA
En zolang je over de ijzerwinkel beschikt waarmee je betaling van olie in US dollars kunt afdwingen zal dat verschil misschien nog een tijdje in stand blijven.
Nog een lol, geldbomen bestaan;
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2036581/Mystery-wishing-trees-studded-coins-illness-away-sick.html
@dwag,
Wat mij betreft is de EU een poging om de structuur van de VS na te bootsen. De EU kan ongelimiteerde schulden aangaan (en trappelt om dat te doen) aanzien ze de printingpre$$ bezit. De lidstaten niet. Same difference met de US of A.
Logische conclusie is om zo snel mogelijk zoveel mogelijk waarde eruit te halen en dus onbetaalbare schulden aan te gaan. Who defaults first wins most.
@nhz
Take 2 on goed nieuws; ‘Britse defensieproducent schrapt duizenden banen’
http://www.nu.nl/economie/2624750/britse-defensieproducent-schrapt-duizenden-banen.html
Blijft opvallend dat men het defensie ipv offensie noemt.
Trouwens ik zie nu net de reactie van nhz in post 141
Wat mij betreft is technologische vooruitgang deflatie. Iets waar spaarders recht op hebben aangezien zij degenen zijn welke daarin hebben geïnvesteerd. Zij verdienen de opbrengsten, niet de corrupte inflateerders.
@222 hugo
‘tLijkt me in ieder geval zo dat zolang de eurozone haar huidige politieke structuur heeft, printen moeizamer gaat dan in de VS. Je zit immers nu nog vast aan het Stabiliteitspact waarmee overheidstekorten formeel aan een maximum worden gebonden. Dat pact is wel eens “gestold wantrouwen” genoemd. Wantrouwen dat jouw land zich netjes gedraagt, maar andere landen een inflatoir beleid voeren. Eens er een politieke unie is, kun je van dat pact af. Bijvoorbeeld om “tijdelijke” tekortvergroting mogelijk te maken en dus bij te printen.
@Dawg
Mee eens, de ami’s zijn er brutaal genoeg voor om door te gaan met printen.
Alleen nu even niet, vandaar dat de UK het even overgenomen heeft, nadat de EU even paste voor de uitnodiging.
De FED is aan het eind van z’n “tether” zoals ze dat zo netjes noemen in de States.
De FED is leveraged 60-1 .
Wanneer ze gaan printen zullen ze toch ergens schuld moeten creëeren en de ami’s zitten pp allemaal reeds tot over de oren in de schuld. Bovendien is de rente nagenoeg 0, dus daar kunnen ze ook niet zoveel mee.
Weet het, heb het ook gelezen, ze kunnen zowiezo printen, maar das heel brutaal zoals ik al stelde.
Kennelijk vinden ze dat zelf nu ook nog, vandaar de UK.
Verder ga ik er vanuit dat Duitsland (en wij dus) dadelijk de euro verlaten, kan een foute gok zijn, maar je moet ergens vanuit gaan anders ga je dwalen.
@dwag (225)
”zolang de eurozone haar huidige politieke structuur heeft”
Wat is die structuur? Is die structuur niet een permanente flux om te kunnen doen waar ze zin in hebben? Bijvoorbeeld in het geval Ierland. Eerst het strippen van de bevolking van alles wat ze hebben, staatsschuld voltanken, belastingen absurd verhogen en de rest monetariseren. De ultime clusterfuck voor de bevolking welke er niet aan meedeed. Niet profiteren wel alles inleveren dat is het spel. Mij benieuwen wanneer mijn deur wordt ingetrapt om mijn metaal af te nemen voor het collectieve goed.
Denk wel eens dat ik een sukkel ben om niet zoveel mogelijk te profiteren door schulden aan te gaan welke ik toch niet kan betalen. 20 jaar fun, 3 jaar WSPN. Eerlijkheid duurt het langs zegt men. Ik betwijfel het.
@227 (hugo)
Moet zijn ”door GEEN schulden aan te gaan welke ik toch niet kan betalen
grapje zeker?
?? bij mij in de stad moet er nog minstens 75% van de prijs af voordat we in de buurt komen van het nivo van de jaren ’80 (en dan corrigeer ik nog voor 25 jaar inflatie, als ik dat niet meereken moet er nog veel meer vanaf).
ja, ik las al diverse berichten dat er keihard wordt opgetreden; protesteren prima, maar niet op (tegen) WallStreet. De banksters staan tenslotte boven de wet.
nou, Tricky Trichet zit daar dus helemaal niet meer aan vast. Die koopt zoveel staatsobligaties als hij wil; ik denk als je het optelt dat het de laatste maand aanzienlijk meer wat dan de QE van de FED.
Ik ben niet zo zeker van hyperinflatie. Wie daarop speculeert speelt met vuur. Als de banken geen kredieten meer geven ontstaat er enorme vraag naar geld omdat mensen hun schulden af willen lossen. Ze dumpen al hun bezittingen om aan geld te komen. Dat zorgt voor lagere prijzen op de aandelen- vastgoed- en grondstoffenmarkt.
227 , die 20 jaar heb je nu gehad moeten hebben , dat was slim geweest . Boef zijn we toch allemaal wel zo’n beetje ( london, geldcassette uit auto gevallen ). Nu kijken we de koe in de kont.
Nog even wat anders,
De huizen zijn in augustus gem. 2,8% in waarde gedaald t.o.v. aug. 2010. Per saldo was het bijna 7% goedkoper aanschaffen dan in 2010 !!!!!!
@227 hugo
“Politieke structuur” = formeel nog de bevoegdheid om het begrotingsbeleid op nationaal niveau vast te stellen.
Nico de Geit,
Ik ben ook nergens 100% zeker van, maar ik begrijp wel dat de autoriteiten er alle belang bij hebben om debt deflation in ieder geval te voorkomen.
In de UK is de inflatie bijvoorbeeld op dit moment zo’n 5% op jaarbasis, maar toch laat de BoE de ijskoud op 0,5% staan. Reken er in ieder geval niet op dat de autoriteiten netjes gaan aankondigen de komende tijd een inflatoir beleid te gaan voeren. Dat wordt aan je zelf overgelaten om te ontdekken.
Ja, als, als, das verbrande turf zei mijn moeder altijd.
Denk niet dat de ami’s de tijdspanne aan hun kant hebben en wij al helemaal niet.
Heb het hier al vaker gezegd, hoe alles zich gaat ontwikkelen zal van de volgorde afhangen. En wat die volgorde betreft vinden er continue allerlei kat en muis spelletjs plaats.
Zoals nu de UK weer met z’n QE, allemaal om die dollar te drukken en de beurzen (en commodities Hugo) hoog te houden.
Wat mij betreft komt deflatie in de USA eerst en dat betekent beurzen en commodities down en niet zo’n beetje ook.
Ondertussen dient Duitsland + een aantal anderen uit de EMU te stappen, enige zinnige oplossing wat mij betreft.
En laat verders die amerikanen het dan maar bekijken. Volgorde dus.
Hyperinflatie in de Weimar….met buitenlandse valuta kopen…….
Voor 100 dollar kon men in Berlijn hele rijen huizen van zes verdiepingen kopen.
Werklozen stonden bij duizenden hun vuisten te ballen tegen profiteurs en buitenlanders die hele straten opkochten alsof het pakjes boter waren.
Geciteerd uit het boek, deflatie in aantocht.
Dus als Europa in een hyperinflatie terecht zou komen, kunnen de Amerikanen en Chinezen en Japanners en Russen met hun eigen valuta hier goede zaken doen.
Zal dus nooit gebeuren, dacht ik maar zo 🙂
edit
Denk dat Duitsland gewoon voor Duitsland gaat kiezen en daar moeten ze niet te lang over nadenken want anders gaat Frankrijk voor Frankrijk kiezen.
En diegene die er het eerst uitstapt maakt de grootste klapper.
edit
Dus ik hoop dat Jan Kees iets meer in zijn mars heeft dan het gedraai wat ‘ie tot nu toe ten beste gegeven heeft en heel stiekem ook reeds bezig is met een nieuwe munt.
@233:
blijft de vraag hoeveel degelijker die noordelijke euro dan is. NL heeft zijn huizenbubble, Oostenrijk heeft een probleem met onbetaalbare Oosteuropese hypotheken, ik lees net dat de staatsschuld van Duitsland eigenlijk 185% en geen 85% is (dus nog hoger dan Griekenland), blijven de Finnen dan over om de kar te trekken? Mogen ze wel hopen dat Nokia het weer wat beter gaat doen …
dat was ook een belangrijke factor voor wat er in WOII gebeurde, men kan raden wie er financieel voldoende onderlegd was om uitgebreid te profiteren van deze situatie … niet de gewone Duitsers dus.
en nog een edit en dan kap ik ermee.
Dit alles heeft wat mij betreft geen moer met de nederlandse huizenmarkt te maken, aangezien ik er vanuit ga dat de euro minimaal 1 op 1 omgewisseld gaat worden.
Wat betreft onze buitenlandse schuld zou het dan wel prettig zijn wanneer Jan Kees zn zaakjes op orde heeft en direct mee kan met Duitsland of Frankrijk, want oh wat zal die euro hard en snel down gaan.
Nhz, echt wel, er waren er ook die wel profiteerden…
De grote ondernemers ontdekten nieuwe mogelijkheden. Zij leenden kapitalen van de Rijksbank voor de uitbreiding van hun fabrieken en investeerden dit in nieuwe gebouwen en machines. Als zij een halfjaar later de lening terubetaalden, was de koers van de Mark zo gezakt dat de vernieuwingen hun zo goed als niets hadden gekost.
citaat uit deflatie in aantocht.
@233 (dwag)
Ik snap je opmerking niet. Zoals Ierland heeft laten zien is het printen geen enkel probleem en had ‘men’ het plunderen van de pensioenen, bailen van de banken ed niet hoeven doen. TBTF bank A en TBTF bank B lenen elkaar geld en gebruiken dat beide als onderpand voor geld van de ECB. Voila, probleem opgelost.
@236 (ll)
”Voor 100 dollar kon men in Berlijn hele rijen huizen van zes verdiepingen kopen.”
Dat heb ik ook gehoord maar nooit bewijs voor gezien. Heb jij onderbouwing van die stelling? Zover ik weet gaan in hyperinflatie de meest brute capital controls in werking.
@242 hugo
‘t Is nog krasser: ik dacht dat banken zelfs schuldtitels aan zichzelf kunnen uitgeven om die als onderpand te gebruiken. Wat in Ierland gebeurt is wel over ‘t randje.
Niets is te gek voor banken.
http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/
Denk dat het ook tijd wordt om een bommetje los te laten op Brussel, even die EU huftertjes weer wakker schudden en met beide beentjes op de grond zetten. Of het zal helpen, geen idee, volgens mij is dat soort niet meer te redden.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2040678/An-hour-day-Not-say-EU-pen-pushers.html
zoals gezegd, geen gewone Duitsers, maar de mensen met veel geld en financiële connecties; en die hadden voor een belangrijk deel een bepaalde achtergrond.
mensen die het zagen aankomen hadden voor die tijd al hun Marken omgezet in dollars op Amerikaanse banken, of in goud. Later waren dat de ‘profiteurs’ (waarschuwing?), want zij konden na de hyperinflatie Duitse bezittingen opkopen voor een habbekrats (aangezien bijna niemand meer geld had).
@246:
misschien heeft iemand vrijdag al even geoefend bij Fort Rammekens; ik hoop dat ze voor Brussel dan nog een maat groter bommetje gebruiken, dan kan ik van hieraf weer verifiëren of het gelukt is. Of de Eurocraten daarna met beide beentjes op de grond komen durf ik niet te voorspellen.
http://www.bnr.nl/meernieuws/554463-1109/politie-caisson-gesprongen-door-zwaar-explosief
Het beste bewijs dat boer worden loont:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/2926965/2011/09/25/Decennium-van-schaarste-van-voedselgrondstoffen-op-komst.dhtml
Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zullen in de komende jaren de zorgvuldig aangelegde en gefinancierde design-tuinen ontdaan worden van hun onderhoudsvrije toestand om plaats te maken voor stronken prei en rijen aardappelen.
Het terras waar vroeger de lounche set stond, gaat plaats maken voor een kippenhok.
En bezuinigingen, en hogere lasten, en geen salarisverhogingen en rap duurder wordende voedingsstoffen gaan zorgen voor nieuwe tv-serie’s:
“Hoe onderhoud ik mijn groentetuin?”
“Masterchef in de provincie: hoe slacht ik een konijn?””
“De kippendans”
Dat dacht ik een jaar geleden al van dat voedsel en die tv programma’s. Is gelukkig niet uitgekomen. Wel een van m’n beste aandelen aankopen ooit is in die tijd gigantisch gestegen, hebben een mijn met een ingrediënt voor kunstmest, wat dat betreft..
Mijn nieuwe baan wordt, waarzegger op de kermis, zie onderstaand en @247:
Maria Zegt:
17 May 2011 om 9:57 am Maria(Quote) (Reply)
Nog even voor wat betreft de babyboomgeneratie. De huidige zestigers hebben hun jaren 70 woning (je weet wel, gele steen en bruine kozijnen) verkocht in de afgelopen jaren en zijn op een appartement gaan wonen omdat ze niet meer in hun grote tuinen wilden werken en van het leven wilden gaan genieten. En zo zitten ze op hun 3-persoons balkon te genieten van het niets doen. Laat nou net die appartementen met – 12,2% gedaald zijn!! En daar gaat waarschijnlijk nog meer van af want de afgelopen jaren zijn teveel appartementen gebouwd. Per slot van rekening leverde dat het meest op, dat kun je de projektontwikkelaars niet kwalijk nemen. We gaan nog even verder: de verwachting is dat vanaf juli 2011 de voedselprijzen extreem zullen stijgen. Waar die babyboomers vroeger nog hun tuinen gebruikten om prei, aardappelen en boontjes te planten, rest hun niets anders als hun balkon waar net een potje met bieslook op past. Ook hun lasten stijgen alleen maar en hun pensioenen leveren ook aan waarde in, net zoals hun appartement. Hun overwaarde is inmiddels te gelde gemaakt aan een nieuwe inrichting, auto, fietsen en vakanties. Omdat ze niets te doen hebben brengen ze hun tijd door op terrasjes (koffie voor € 3,00) of passen op hun kleinkinderen want de ouders moeten, let wel moeten, werken om de lasten te kunnen betalen. We zitten allemaal in hetzelfde schip en we zullen allemaal terug moeten naar af.
Mijn dochter (17 en zeer intelligent) kwam er vorige week pas achter dat een bepaalde Amerikaanse televisieserie over rijke jongens en meisjes niet waar was!! En dat is wat wij, met zijn allen, gedaan hebben. Gekeken naar een wereld die niet echt was en waarmee je met een creditcard en een hypotheek alles kon kopen wat je hartje begeerde. Met de eerste McDonalds in Nederland, ergens in de buurt van Utrecht, ca. 25 jaar geleden, hebben we ook in Nederland een leefwijze geaccepteerd die alleen op krediet bestaat. Er is niemand beter van geworden, alleen de geldverstrekker! En ik ben echt geen `geitewollen sok`, hoewel daar ook absoluut niets op tegen
@175 Dow. Ad voormalig Joegoslavië:
op zich heb je gelijk, dat het elkaar bevoordelen door partijbonzen, ambtenaren e.d. het land (mede) de afgrond heeft ingewerkt. Dat komt overal wel in allerlei gradaties voor.
Er is juist een boek verschenen van Francis Spufford “De rode belofte”, dat beschrijft hoe het communisme ontaard is in een graaicultuur met alle gevolgen van dien.
Wat Joegoslavië betreft, kennen de conflicten tussen Serviërs, Kroaten en Bosniërs – zoals bekend – een eeuwenoude voorgeschiedenis, ooit begonnen met de verovering van grote delen van de Balkan door de Osmanen. Toen die, zoals elders uit Europa (Wenen [koffiehuizen],Boedapest, Boekarest en Sofia. m.u.v. Konstaninopel) waren verdreven, is er desondanks een rest aan Moslimbewoners op de Balkan achter gebleven.
Tot op de dag van vandaag kan je daar dan ook spreken van een ingevroren etnisch conflict. Ik vrees, dat daar in de toekomst niet veel aan zal veranderen, maar wie weet. Lees overigens maar eens de boeken van A. den Doolaard over het kruitvat De Balkan.
@197 NHZ Het onderzoek in Zwitserland ging niet over het gedrag van politici, maar over dat van effectenhandelaren. De verleiding is inderdaad groot daar ook politici bij te betrekken. Zou wel interessant zijn, die aan een dergelijk onderzoek te onderwerpen. Ze zouden eigenlijk een stevig toelatingsexamen moeten afleggen.
Ik zeg niet, dat uitsluitend à la baisse speculeren de oorzaak is van de crisis (naked short, c.q. Leerverkäufen sowieso,daar heb je gelijk in) maar een groter geheel van activiteiten, w.o. de derivatenhandel. Samengevat onder de begrippen: Raubtierkapitalismus en Kasinokapitalismus, dat zich teveel van de reële economie heeft losgekoppeld.
@247 Maria. Een best geestig toekomstscenario om al die vreselijke (stenen) tuinen met (lounge)tuinsets noodgedwongen in echte natuur te zien veranderen. Is het milieu ook nog mee gediend.
247
Zojuist een programma op tv over ruilhandel.
Ik een vaatwasser of (trouw?) ring en de gooise vrouw een bedje preitjes 🙂
Hypothekenoorlog Vanaf vandaag 0.45 % lagere rente bij Duitse hypotheekbank.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/10619684/__Huis_betalen_met_goedkope_Duitse_lening__.html?sn=binnenland
@251 Van Z24:
“Wie zo’n Duitse hypotheek wil, moet wel eigen geld meebrengen. Volksbank Emmerich-Rees financiert tot maximaal 90 procent van de executiewaarde van het huis. Dat is gebruikelijk in Duitsland. Die executiewaarde is doorgaans zo’n 85 procent van de koopsom.
In de praktijk betekent dat, dat je bij een huis van 3,5 ton circa 83.000 euro aan eigen vermogen paraat moet hebben.”
Bij de Telegraaf staat nog:
“Het hypotheekbedrag is minimaal 265.000 euro en er moet direct maandelijks op de hypotheek worden afgelost.”
Goed nieuws dus. Maar ongetwijfeld niet de concurrentie die de belangenorganisaties graag willen zien.
ik betwijfel het. De boerensector draait op talloze subsidies en megaschulden, vooral de grote bedrijven. Hoe levensvatbaar is dat als het geld van de overheden opraakt, blijven de boeren altijd en volle vinger in de subsidiepap houden? Zelf boeren heeft wel toekomst denk ik, als je een betaalbaar stuk grond kunt vinden (erg moeilijk in de polder), maar niet in de vorm die je nu ziet bij pakweg ‘Boer zoekt vrouw’.
beetje slechte timing voor een waarzegster, zie de grafiek van RICI Agri commodities, die weer terug (omlaag) zijn op het nivo van begin juli, oftewel het nivo van voor zomer 2008 (wat gebeurde er ook alweer in zomer 2008?)
http://markets.rbs.com/EN/Showpage.aspx?pageID=10&ISIN=NL0000451821
ik ken wel een aantal van dergelijke onderzoeken waaruit blijkt dat politici, topmanagers van grote bedrijven en grote criminelen (inclusief de piraten van WallStreet zullen we maar zeggen) veel gemeen hebben.
inderdaad, ik ben benieuwd hoeveel polderbewoners in aanmerking komen gezien de vereiste aanbetaling; bijna niemand lijkt me.
overigens hilarisch wat er met goud en zilver gebeurt, na een mega daling vorige week (o.a. door margin hikes) goud vanmorgen nog eens bijna $100 omlaag en hoewel de dag net begonnen is ook alweer bijna $100 omhoog. De bewegingen bij zilver zijn nog spectaculairder. Zat er in na zo’n enorme stijging, maar het ruikt wel weer heel erg naar manipulatie (‘reloading the gun’ voor Heliben en zijn broeders in het kwaad in de EU).
Ik volg het topic op de voet, maar graag zou ik een concreet advies willen wat ik het beste kan doen.
Ik ben 24 jaar en huur momenteel een woning waar ik nog circa 2 jaar in kan blijven wonen. Vorige maand wilde ik een huis kopen, omdat dit mij financieel verstandiger leek. Het lijkt mij inmiddels verstandiger om een woning te kopen wanneer de huizenprijzen zo laag mogelijk zijn.
Concreet ben ik benieuwd hoe lang deze crisis ongeveer zal duren. De grootste klap lijkt mij in 2018 te komen, omdat dan de 10 jarige aflossingsvrije hypotheken uit 2008 opnieuw afgesloten moeten worden. Wanneer schatten jullie dat ongeveer de beste tijd is om een woning te kopen? En wat is verstandig om tot die tijd te doen? Nu ben ik hard aan het sparen om straks een grotere woning te kunnen kopen voor dus minder geld, waar ik ook meteen voor een lange in zou kunnen wonen. Ik lees ook reacties om in goud te investeren, maar ik vind de huidige goudprijs al vrij hoog. Ik koop liever wanneer er weinig vraag is en verkoop als er veel vraag is.
Ondanks dat jullie geen glazen bol hebben, ontvang ik graag jullie advies!
Vers van het CBS
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/publicaties/archief/2011/2011-k3-b15-pub.htm
“Emigratie stijgt harder dan immigratie
…
De stijging … toe te schrijven aan in Nederland geboren personen
die vertrekken.
De stijging van het aantal immigranten betreft vooral
mensen die in de Europese Unie zijn geboren (staat 2). Het
meest toegenomen is het aantal Polen. De grootste groep
immigranten, in Nederland geboren personen die terugkeren,
daalde echter.
In de eerste helft van 2011 werden in Nederland 88,5 duizend
kinderen geboren, 500 minder dan in dezelfde periode
een jaar geleden. Tegenover de geboorten stonden 68 duizend
overleden personen. Dat zijn er 900 minder dan in de
vergelijkbare periode van vorig jaar.
…
Per saldo groeide de bevolking met bijna 29 duizend personen.”
Mijn conclusie is dat NL steeds succesvoller wordt in:
– het permanent over de grens jagen van de eigen bevolking
– aantrekken van goedkope oost europese handjes
– het ontmoedigen van het nemen van kinderen
Dat mogen Rutte c.s. mooi op hun c.v. zetten 😉
@258 Kevin: Wat er zich de komende tijd gaat ontvouwen is erg moeilijk in te schatten.
Een huis kopen is nu alleen interessant als je voldoende spaargeld hebt om in aanmerking te komen voor die nieuwe duitse financiering en je de koopprijs zover kunt drukken dat je je schuldig gaat voelen t.o.v. de verkoper.
Hoewel geld op de bank nu ook zeker niet risicoloos is ben je in mijn optiek nog steeds beter af in een scenario waar spaargeld in waarde afneemt dan in een scenario waar je door de bank uit je woning gezet wordt en met een enorme restschuld achterblijft. In het eerste geval ben je nog steeds vrij man, in het 2e voor de rest van je leven een slaaf van de bank. (ik ga er even vanuit dat je in een dergelijke toekomst niet meer wegkomt met 3 jaar schuldsanering).
Een huurder is in roerige tijden ook een stuk vrijer om te verkassen dan iemand met een koophuis.
Laat dr T het koop scenario maar verdedigen.
@258
Beste Kevin,
* Tip 1: een huis is vooral om in te wonen, en niet om geld mee te verdienen! Dus als je een betaalbaar droomhuis vindt…
* Maar dan moet het wel een droomhuis zijn. Want: het is allemaal weliswaar wat onvoorspelbaar. Maar erg goed ziet het er niet uit. Een financiele crisis kan een langzame aardverschuiving zijn, zoals in Nederland op de huizenmarkt het geval is, maar het kan ook ontaarden in een plotselinge lawine. En het exacte tijdstip daarvan is lastig aan te geven. Wat economen wel kunnen zeggen (maar wat ze niet deden, integendeel) is dat als (wat gebeurd is) huizenprijzen vele, vele jaren veel sneller stijgen dan zowel het algemene prijspeil als de bouwkosten (exclusief grond) er steeds meer lucht in de zeepbel komt. Maar deze zeepbel is ondertussen al met ergens tussen de 10 en 15% leeggelopen (gecorrigeerd voor geldontwaarding). En als ik naar de vraagprijzen van nieuw te koop gezette huizen kijk, dan is de prijsdaling eigenlijk al 20%.
Maar dat kan nog wel meer worden… het overheidstekort zorgt ervoor (bezuinigingen) dat de besteedbare inkomens in Nederland de komende drie, vier jaar niet of nauwelijks zullen groeien, er zit nog steeds lucht in de prijzen, de banken zijn (terecht) minder scheutig geworden met geld, het aantal te koop staande huizen stijgt nog steeds – en op dit moment dreigen we in de economische ‘double dip’ terecht te komen, met als gevolg oplopende werkloosheid. En dan kan er zomaar nog een keer 20% van de prijzen afgaan… Bovendien zal, ooit, de hypotheekrente-aftrek toch worden beperkt.
Positieve aspecten in de markt: de hypotheekrente die Nederlandse banken vragen is absurd hoog (wil de ECB graag: dan verdienen ze veel zodat de banken niet alleen bonussen kunnen uitkeren maar ook kapitaalbuffers kunnen opbouwen)en deze kan nog omlaag gaan. Bovendien ligt de nieuwbouw nog niet plat, maar het scheelt niet zo heel veel meer – er kan een woningtekort ontstaan.
Al met al: wacht nog even, er is een aanzienlijke kans dat je over twee jaar voor 20% minder (dat is bij een startershuis van 200.000,– dus 40.000,– oftewel een heleboel geld) toch een mooi huis kunt komen. Tenzij je dan toch je betaalbare droomhuis tegenkomt…
Overigens is jouw vraag een schoolvoorbeeld van wat er gebeurt in een situatie van deflatie – mensen gaan zitten wachten met uitgeven totdat hun geld en hun inkomen, door de prijdaling, meer waard wordt, zodat de bestedingen in elkaar storten, zodat de economie nog slechter wordt, zodat er nog meer deflatie ontstaat, zodat… En jij bent zeker niet de enige die ik heb gehoord over het uitstellen van de koopbeslissing. Een van de fouten van de Nederlandse economen is dat ze inflatie en deflatie te veel afmeten aan alleen de consumentenprijsindex, die (overigens op zorgvuldige wijze) enkel de ‘dagelijkse’uitgaven meet, en niet het aankopen van zaken als een huis.
ik zie bij mij in de buurt inmiddels nieuwbouw appartementen van 250-400K koop waar je voor 550-650 euro pm kan huren. Lijkt mij een makkelijke beslissing behalve voor de bubbledenkers die denken dat vastgoed prijzen alleen maar omhoog kunnen (en die bang zijn dat ze de volgende giga stijging gaan missen als ze huren).
Voor iemand die flexibel is (makkelijker zonder gezin of baan met strikte wooneisen) valt er op de huurmarkt voorlopig een hoop voordeel te vinden. Gezien de verbetenheid waarmee de politiek de huizenbubble overeind probeert te houden denk ik niet dat er de komende 5 jaar veel koopjes te vinden zijn op de koopmarkt, het is meer een markt voor wie graag vallende messen opvangt.
om nog maar niet te spreken van het aannemelijk scenario dat NL straks voor minstens 100 miljard gaat bijdragen aan het EFSF, en weer voor tientallen miljarden kadootjes aan de banken gaat uitdelen (uit uw portemonnee!), en een Verenigde Staten van Europa – vooral in fiscale zin – snel wordt doorgedrukt (bye bye HRA …).
ik zou eerder zeggen dat mensen minder uitgeven omdat ze minder kunnen uitgeven, bijv. omdat geldschieters iets beter gaan opletten of er een kans is dat het geld dat ze uitlenen ooit terug komt.
De beurs is weer terug bij het nivo van 1996, en de salarissen zijn sinds 1996 – gecorrigeerd voor inflatie – nauwelijks gestegen. Maar in mijn woonplaats zijn de huizenprijzen nog nauwelijks gedaald, en minstens 4-5x hoger dan in 1996. Ik ga voor het Roadrunner scenario.
Bedankt voor je reactie Ronald E en Merijn Knibbe.
Ik ben zelf als (bedrijfs)makelaar werkzaam, dus ben vrij goed op de hoogte van waardedalingen die er de komende jaren zullen volgen in de woningmarkt.
Mijn doel is de komende jaren een kleine woning te huren en zoveel mogelijk te sparen, om zo over circa 8 jaar een woning te kopen. Maar hoe groot is de kans dat mijn spaargeld straks niets meer waard is of is het juist slim om zoveel mogelijk te sparen om over 8 jaar een groter huis (luxe behoefte) te kunnen kopen tegen een lagere prijs?
@263 Keven: Ik denk niet dat iemand je daar een zinvol advies over kan geven. Het is volledig afhankelijk van het scenario dat je het meest waarschijnlijk lijkt en daarbij kun je kiezen tussen deflatie, inflatie, hyperinflatie, alle schakeringen daar tussenin en ook nog combinaties in verschillende volgorde.
Ik zou zeer wantrouwend zijn t.o.v. iedereen die met enige zekerheid denkt te weten waar we over 8 jaar staan.
Je kunt het huur scenario eenvoudiger omzetten in een koop scenario als de ontwikkelingen daarom vragen dan andersom.
@252 (asd)…
Ik ken A. den Doolard (pseudoniem voor Cornelis Spoelstra) vrij goed; hij stond zelfs op mijn leeslijst (Het land achter Gods rug) toen ik mijn eindexamen gymnasium deed. Leuke schrijver, hoewel hij de boel wel vaak iets te veel romantiseert. Ik kan je ook de boeken van Robert Kaplan aanraden, vooral vanwege zijn aandacht voor de religieuze aspecten van conflicten op de Balkan. Hij weet vrij precies de “ziel” van de Roemenen, Kroaten, Moldaviërs, Bosniërs, Serviërs et cetera te beschrijven.
Zoals in de meeste boeken over de conflicten op de Balkan wordt echter weinig aandacht besteed aan de financiële aspecten daarvan. Natuurlijk is het voor de Servische identiteit belangrijk dat ze in 1389 die slag op het Merelveld verloren tegen de Ottomanen, en men moet ook de Roemeense stijl van “anger management” een beetje kennen om te begrijpen waarom de revolutie in 1989 – in tegenstelling tot de omwenteling in Tsjechoslowakije – meer op een afrekening dan op een wisseling van de wacht leek. Maar de financiële component is volgens mij ook niet geheel onbelangrijk, en dat ontbrak vaak wel in zulke analyses. Jammer, want als je de financiële kanten van het verhaal niet goed onderzoekt, zie je volgens mij maar zo’n 30% van het plaatje.
Een hypothese: Men (de kredietwaardige Europese landen) bood schijnbaar eindeloze kredieten aan en stuurde zo aan op hyperinflatie – en dus oorlog – in bijvoorbeeld het voormalige Joegoslavië. Het zou heel goed kunnen dat dit gedaan is om de Balkan “open te breken” voor de gezamenlijke Europese markt.
Deze hypothese is moeilijk te bewijzen en vereist bovendien het nodige talent om te geloven in samenzweringstheorieën, maar de stelling is wel al vaker geopperd en zeker niet bij voorbaat onmogelijk. Ik heb in ieder geval met eigen ogen gezien dat, nog voordat kerken, scholen en bibliotheken waren hersteld, er filialen van Lidl, Oostenrijkse banken en bouwmarkten werden gevestigd in Kroatië.
Waarom brak er in Roemenië geen burgeroorlog uit, maar werd Ceaucescu wel afgezet en vervangen door een “nieuwe en democratische” volksvertegenwoordiging (die voor het merendeel bestond uit dezelfde, maar moreel buigzamere, parlementariërs)? Zoals bekend was Ceaucescu niet van zins begrotingstekorten te laten ontstaan in Roemenië. Om die reden was hij dus ook onafhankelijk van Westerse geldschieters. Het mag bekend verondersteld worden dat hierdoor (in combinatie met Ceaucescu’s megalomane en narcistische bouwdrift) het volk in grote armoede leefde, maar het blijft een feit dat het financieel beleid van Roemenië nog niet eens zo heel slecht was. Bovendien had Roemenië een sterk leger. Het was dus zaak het land van binnenuit te veranderen middels de bekende propaganda en beloftes van voorspoed en geluk. Dat het iets anders is gelopen dan de Roemenen in 1990 nog dachten, mag geen verrassing heten; ze zijn nu vooral consumenten en goedkope arbeidskrachten, of goed opgeleide maar werkloze ICT-specialisten die zich hebben bekwaamd in het skimmen van pinpassen in het Rijke Westen.
Ik heb een en ander ook niet altijd op deze manier bekeken, maar ik raak er steeds meer van overtuigd dat de Europese eenwording vooral de afgelopen twintig jaar juist heeft laten zien dat de belangen van het individu stelselmatig ondergeschikt worden gemaakt aan de belangen van de grote multinationals. Het Romeinse Rijk had slaven nodig, en de Europese Unie dus ook. Ik ben nog steeds voor een Europese Unie, maar we moeten er wel voor waken dat Europa niet ontaardt in een bordeel voor de superrijken (tegenwoordig zijn dat dus de supergecrediteerden), zoals in de nadagen van het Romeinse Rijk.
Geld en reële belangen spelen dus een zeer grote – maar consequent onderbelichte – rol, en dit soort etnisch-mythologische zaken zijn veel minder belangrijk dan men vaak denkt:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Battle_on_Kosovo1389.jpg
Cheerio,
Dow Jones
Bedankt voor je reactie Ronald.
In ieder geval zullen de huizenprijzen gaan dalen, dus ik zal wachten met de aankoop van een woning. Sparen is nooit verkeerd, maar wanneer straks blijkt dat mijn spaargeld in waarde verminderd tegenover de prijs van een koopwoning, dan is het toch zonde van mijn spaargeld.
Maar hoe groot is de kans dat mijn spaargeld straks niets meer waard is
Nogal groot. Ze drukken dat geld waar jij (hard?) voor werkt onafgebroken bij.
Met goud is dat (bijdrukken) een stuk lastiger.
Eens, het scenario van voorlopig huren heeft een laag risico, nu kopen geeft grote risico’s. Als de inflatie uit de hand gaat lopen (duurzaam boven de 5% bijvoorbeeld) kun je altijd van strategie wijzigen (de vraag is dan namelijk wat de spaarrente en de hypotheekrente doen, ook dat is moeilijk voorspelbaar door alle manipulatie). Zolang je minder dan 100.000 euro spaart (of dubbele met partner) bij een Nederlandse bank loop je m.i. relatief heel weinig risico dat het zomaar weg is – als dat wel gebeurt zijn er veel grotere problemen dan dat je spaargeld weg is.
inderdaad, vrijwel alle oorlogen van de afgelopen eeuwen hadden vooral een financieel/economische achtergrond. Meestal wordt er wel een religieus of anderszins sausje overheen gegoten om het voetvolk tot grote offers (kanonnenvlees etc.) aan te zetten. Niets nieuws onder de zon, ook de kruistochten gingen voor 95% om geld en macht, en niet over islam of christendom. Kijk naar hoe de Rothschilds groot zijn geworden, het is een en al financiële manipulatie waarbij oorlog een doeltreffend instrument is; binnenkort ook weer vrees ik.
@266 Kevin, over hoeveel spaargeld hebben we het nu eigenlijk? Je bent 24 jaar en met een boel goede wil kun je in vier jaar tijd 40.000 euro (extra) e sparen (vergeet ook niet om te leven in de tussentijd en ‘leuke dingen te doen’, wat nog veel belangrijker is, maar dit terzijde). Dat is niet direct een bedrag dat je je nou erg zorgen moet maken om inflatie. Als het nou miljoenen zijn en je bent afhankelijk van de rente-inkomsten voor je bestaan, dan hebben we het ergens anders over.
Aangezien je nog zo jong bent ga je waarschijnlijk ook geen woning kopen waar je langer dan 10 jaar gaat wonen. Op die leeftijd koop je meestal iets voor de range van vier tot zes jaar. Dat is net een gevaarlijke tijd, omdat je de komende zes jaar niet weet wat er gaat gebeuren en dat het een te korte periode is om te herstellen door (normale) looninflatie, wat je wel hebt bij >15 jaar woonverwachting.
Van de andere kant maakt het natuurlijk ook uit waar je woont. Als je lekker in de provincie woont, daar iets kunt vinden tegen de een ton aan, je daarnaast even veel kan sparen als hier boven genoemd, dan maakt het natuurlijk geen zak uit. Als je voor 2,5 ton 55 vierkante meter in Amsterdam wilt gaan kopen, dan is het natuurlijk potentieel een ander verhaal.
just in case: als je het grootste deel van het bedrag (bijv. 80-90%) moet lenen kan de hypotheekrente en kredieteisen belangrijker zijn dan de waardedaling. Het is m.i. nog steeds extreem makkelijk om grote bedragen te lenen voor een eigen woning, vergeleken met bijv. 25 jaar geleden; dat zou door een grote crash flink kunnen veranderen. Je moet dus proberen in te schatten hoeveel huis je kunt financieren gezien je inkomen en je spaargeld, en hoe dat verandert. Als je straks bijv. 20% of meer van de vraagprijs kunt aanbetalen denk ik dat je een relatief goede positie hebt.
@Kevin
Wij zijn ook huurders.
Ons contract loopt per 1 augustus 2012 af, dus voor die tijd moeten we een Besluit nemen.
Er zijn in onze ogen dan drie opties:
1. We huren een ander huis.
2. Wij kopen een huis met een flinke lap grond, zodat wij zoveel mogelijk zelfvoorzienend kunnen worden (hier in Drenthe een reële en ook zeer betaalbare optie)
3. Er blijft na alle bezuinigingen zo weinig over van ons bruto inkomen dat wij niet meer kunnen sparen voor de opleiding van de kinderen, zodat wij ons genoodzaakt zien te emigreren.
Er zijn nu echter nog teveel onzekerheden om een dergelijk besluit te kunnen nemen.
Wij verwachten dat er na de winter veel meer duidelijk is geworden.
OT: Ik wil eigenlijk wel verhuizen en bekijk af en toe funda. Ondanks alles blijf ik me verbazen over de vraagprijzen, die vaak nog steeds op piekniveau hangen.
Sta me toe u te vervelen met een voorbeeldje. 275.000 euro, oh wacht, herstel: slechts 274.900 euro voor dit piepkleine krotje ergens in een afgelegen polder:
http://www.funda.nl/koop/bergambacht/huis-47199984-dijklaan-46/
@ Kervin:
spaargeld is inderdaad in deze tijden een risicovolle bezitting.
Ondanks (of juist dankzij) dat de zilver en goudprijs een grote knauw heeft gekregen laatste dagen is het beleggen in deze edel metalen waarschijnlijk een veel betere manier om de huidige economische en monetaire tijden te overleven dan geld.
Naar mij mening zou je *minimaal* 20% moeten beleggen in *fysiek* goud en zilver als was het maar voor verzekering van je geld.
Aandelen, obligaties zijn volgens mij niet the place to be, en sparen levert negatief rendement.
Ik denk dat de huizenprijzen voorlopig niet in Eur uitgedrukt gaan stijgen. De prijs van huizen MOET naar beneden, geen ontkomen aan, de geldontwaarding zal hierbij een handje helpen: psychologisch ligt het gemakkelijker voor de huizenbezitter omdat de meeste mensen niet zo slim zijn om de inflatie te verrekenen bij de waardedaling van hun huis.
By the way: ik blijf erbij dat het dom is nu een huis te kopen.
Ten eerste ben je verzekerd van een dalende markt, ten tweede gaan we (zitten we) een depressie tegemoet, ten derde zie zitten we in een zeer ernstige crisis betreft europa en de EUR.
Het is maar zeer de vraag hoe gemakkelijk het wordt om inkomen te (blijven) genereren in te toekomst.
Door nu een huis te kopen stapel je naar mijn inzicht twee belangrijke negatieve aspecten op elkaar: dalende huizen prijs, en een negatieve ontwikkeling in de economie.’
Dus nu kopen: dom, dom, dom.
Ik sluit een hyperinflatie uit, en wel om de volgende redenen:
– Pensioenen verdampen.
– Spaartegoeden verdampen.
– Onderliggende waardes van aandelen en derivaten verdampen.
– Werkkapitaal van bedrijven verdampt.
– Het vertrouwen in de overheid daalt naar het nulpunt.
– De mogelijkheden en voorwaarden om geld te “lenen” worden uiterst moeilijk (beperkende voorwaarden i.c.m. enorme rentepercentages)
Een hyperinflatie is een waanzinnige kapitaalvernietiging en zo betekenen dat de toekomst van meerdere generaties uiterst schamel zal zijn.
Momenteel vecht men tegen deflatie, hetgeen al in de huizenprijzen tot uiting komt. Ook de duurzame verbruiksartikelen (wasmachines, auto’s, TV’s etc.) hebben te maken met een negatieve prijsspiraal
Bouwmaterialen beginnen inmiddels wezenlijk te dalen in prijs vanwege vraaguitval.
Wat doen de overheden nu, ze pompen geld in het systeem en belasten dat weer om dat dan weer zo snel te kunnen verdelen, in de hoop dat de groep “oppotters” zo klein mogelijk blijft en om op deze wijze de economie draaiende te houden.
Even wat tegengas.
Er komt eindelijk wat meer concurrentie in de hypotheekmarkt en dat zet hopelijk wat druk op de te hoge rentetarieven dat banken rekenen voor de consument.
De ECB laat doorschemeren dat de rente verder omlaag gaat.
Ljkt me logisch nu inflatie door de stagnerende economie niet meer aannemelijk lijkt.
De internationale druk op europese politici neemt enorm toe om door te pakken op het griekenlanddossier.
Vermoed wordt dat het leidt tot een vergroting van de noodfonds in combinatie met afschrijving van griekse leningen.
Naar deze optie zal het hoe dan ook wel naar gaan.
De vraag is namelijk hoe schrijf je gecontroleerd af op giftige leningen zonder het hele financieringsstelsel onder uit te laten gaan.
En de spaarrente gaat omhoog.
Zo heeft iedereen weer wat wils.
En een beetje vertrouwen in de economie mag er toch wel zijn. De treinen blijven rijden, de bakker bakt zijn brood, de kinderen gaan ook volgende week weer naar school, iedereen heeft een dak boven zijn hoofd en er komt eten op de plank.
Kees de Kort reageert nog maar eens op de lagere hypotheekrente van de nieuwe Duitse prijsvechter:
http://www.bnr.nl/?service=player&type=column&audioId=1237393
“Niet de rente is het probleem, de prijzen moeten omlaag.”
@273:
je noemt allerlei argumenten waarom de bankiers en politici juist zullen overgaan tot hyperinflatie. Over kapitaalvernietiging zit men niet in, tenslotte heeft bijna iedereen (overheden voorop) vooral grote schulden. Sommige grote banken, bedrijven en privé personen hebben wél veel kapitaal (hoewel vaak zeer de vraag is hoeveel het netto is), maar die zullen ook een hyperinflatie wel overleven omdat ze alle regels naar hun hand kunnen zetten – bijvoorbeeld doordat de overheid ze automatisch compenseert voor eventuele verliezen.
nogmaals, er is helemaal geen deflatie, alleen een leeglopende huizenbubble (met een aantal daaruit gefinancierde zaken) waar heel langzaam de lucht uitloopt.
@sorry, mijn voorgaande post was reactie op de post van AVE die nu ineens nummer 275 heeft.
de rente is helemaal niet te hoog, ik garandeer je dat in een vrije markt (zonder overheidsgaranties) de hypotheekrente in Nederland VEEL hoger zou zijn, ter compensatie van het enorme risico dat op al deze subprime hypotheken zit.
Van stijgende spaarrente heb ik nog niks gemerkt, die zit nog steeds op de laagste waarde in eeuwen (tenzij je bij een subprime bank spaart, die betalen graag 0.5% extra per jaar voor het risico dat jouw geld ineens weg is).
Wat betreft vertrouwen in de economie: bijna alles is enorm overgewaardeerd, inclusief de meeste aandelen. Dividend rendementen zijn historisch laag, dat is altijd een slecht teken. Allemaal een bubble die nog moet leeglopen, ook als de economie niet overlijdt aan de schuldenziekte en ‘gewoon doordraait’.
nhz
Spaarrentes gaan wel geleijk omhoog, kan de link niet zo gauw vinden, maar ik kwam het vandaag tegen en logisch is het wel, nu de positie van banken onder druk komen te staan.
Of de hypotheekrente wel of niet te hoog is, daarover kun je eindelos discussieren, maar dat de huizenbezitter een soort melkkoe is voor de banken staat buiten kijf. Banken kunnen zelfgoed koper lenen, maar geven deze situatie niet door aan de consument.
Ongeveer hetzelfde principe als de handelsprijs voor olie en de benzenieprijs bij de tankstation.
Het duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuurt wel heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel erg lang voordat neerwaartse prijsbewegingen worden doorgegeven.
Het feit dat een buitenlandese bank daar op inpsringt zegt al genoeg.
Wat betreft vertrouwen in bijvooreeld de hoogte van een aandeel, stel dat je wilt inkopen op AH, zou je dan zeggen, dat de huidige koers overgewaardeerd is? Consumenten zullen toch ergens broood dienen te kopen.
Of ze nu willen of niet.
Het bedrijfsleven heeft bovendien al naar aanleiding van de afgelopen crisis al enorm haar best gedaan haar bedrijfskosten te minimaliseren.
Daar zou de overheid en de gemiddelde consument nog heel wat van kunnen leren.
Ik denk dat het de bank daar niet echt om te doen is. Ze willen 25 miljoen aan hypotheken uitschrijven. Dan hebben we het over 100 woningen misschien. Ik denk dat dit vooral hele goedkope reclame is voor die bank, zeker gezien de halleluja berichten die uit makel/vastgoed-land de media in worden geschoten.
@ 280 NHZ
Vandaag bericht gekregen van Robeco dat zij hun spaartarieven per 1 oktober verhogen.
@ 256 nhz. Die onderzoeken naar politici, managers en jawel, criminelen zullen er zeker zijn. Maar je houdt de vinger aan de pols, zoals ik bemerk. Heb in de jaren negentig eens een boek gelezen: “Nieten in Nadelstreifen”. Nou dat loog er niet om. Laten we hopen, dat er eens een echt wetenschappelijk onderzoek naar bepaalde “sleutelfiguren” wordt ingesteld, zoals in Zwitserland recentelijk met effectenhandelaren is gebeurd.
@265 Dow. Dank voor je lezenswaardige uiteenzetting. Aan Den Doolaard o.a. kon je op het Gymnasium en de 5j.-HBS niet ontsnappen. Hij is een romanschrijver. Robert Kaplan ken ik wel (en natuurlijk Dr. Clavan), maar heb nog niets van hem gelezen. Ga ik doen.
Eerlijk gezegd is voor mij de ziel van de volkeren op de Balkan (en andere landen) interessanter dan de financiële kanten. Maar je kan er niet omheen. Zo is het nu eenmaal. De Balkanlanden heb ik lang geleden vrij goed leren kennen. Sindsdien ben ik verslingerd aan hun volks- en klassieke muziek om maar eens wat te noemen.
Je hypothese om het voormalige Joegoslavië, al weer enkele decennia geleden, open te breken met kredieten om de westerse wereld betere toegang te verschaffen, klopt aardig. Sterker nog: van zeer dichtbij heb ik heel wat lieden meegemaakt, die plotseling “meer brood” zagen in voormalig Joegoslavië en andere Oost Europese landen dan in Afrika ( “persoonlijke groeikansen”, “promotiekansen”, “scope”).
Waarschijnlijk afgekeken van de Amerikanen, die na de oorlog met hun Marshallhulp ongeveer hetzelfde hebben gedaan. Dat was deels wel liefdadigheid, maar deels ook eigen belang om afzetmarkt en “scope” te creëren.
Ceaucescu was een stalinist van de ergste soort, die zijn kansen in het feodale Roemenië wist te pakken. Ik heb daar in het oude prachtige Bucarest (dat later door zijn grootheidswaanzin werd vernield en dat voordien op Parijs leek) nogal wat contacten gehad met het ancien regime. Dat waarschuwde voor hetgeen stond te gebeuren.
Het is gelopen zoals je hebt beschreven. Ik vind het dan ook pijnlijk te constateren, dat er zoveel criminelen uit Roemenië en Bulgarije de grens over steken. NL moet dan ook dwars blijven liggen het Verdrag van Schengen voor die landen niet van toepassing te verklaren, wegens het niet voldoen aan een aantal eisen.
Je vergelijking van het Romeinse Rijk met de EU is raak. Niet alleen worden heden ten dage grote multinationals (middels arglistig lobbywerk in Brussel) uitstekend bediend, maar zorgen de EU-ambtenaren ook bijzonder goed voor zichzelf. Ik heb dat gemanoeuvreer jarenlang van dichtbij meegemaakt.
Daarom ben ik niet zo voor de EU (zeker niet in de huidige vorm) maar veeleer voor “l’Europe de deux (ou trois?) velocités en nog veel liever voor grensoverschrijdende regionale samenwerking!
Zwitsers zeiden mij indertijd al: “wat denken jullie daar in Brussel wel niet, dat je van een Fransman een Duitser kan maken als het bij ons niet eens lukt met bewoners van twee dalen verderop tot overeenstemming te geraken?” Vandaar, dat ze zo hechten aan hun kantonsysteem met anderzijds het nadeel van de “Kantönligeist”. Dat ook wel weer.
Al met al denk ik, dat socio-etniciteit een bron kan vormen voor het aanjagen van materie, zoals geld en reële belangen. Hoe je het ook bekijkt, het één sluit het ander niet uit en is onlosmakelijk met elkaar verbonden.
dr. t”Of de hypotheekrente wel of niet te hoog is, daarover kun je eindelos discussieren”
als je niet veel begrijpt van de hypotheekrente wel , anders niet .
en je hebt ook nog mensen als NHZ die het simpelweg niet wil begrijpen. Een missie , zeg maar. Boos , boos , boos….
in ieder geval snap ik wat van economie en jij blijkbaar helemaal niks, gezien je koppige en idiote standpunten over de ‘afgeschafte HRA’ en ‘veel te hoge hypotheekrente’.