De markt giert naar beneden: gemeente Amsterdam stopt volledig met nieuwbouw

De gemeente Amsterdam heeft besloten honderden plannen voor nieuwbouwprojecten in de stad stop te zetten. Het gaat daarbij zowel om de bouw van woningen als die van kantoren.

Crisis
Aanleiding daarvoor is de kredietcrisis en het instorten van de kantorenmarkt. Een uitzondering geldt voor projecten die op basis van noodzaak, financierbaarheid en maatschappelijke wenselijkheid doorgang moeten vinden. Dat heeft verantwoordelijk wethouder Maarten van Poelgeest vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de gemeenteraad.

”De markt giert naar beneden,” aldus Van Poelgeest in Het Parool. ”Daarom moeten we fors ingrijpen.”

Lager
De verwachte grondopbrengsten in de hoofdstad zijn de laatste tijd steeds lager geworden. De gemeente grijpt nu in omdat ze geen forse tekorten wil oplopen. Ze kijkt vanaf nu dan ook zorgvuldig naar welke projecten de gemeente de komende tien jaar kan en wil ontwikkelen, aangezien er geen ruimte is om alle geplande ruimtelijke ontwikkelingen uit te voeren.

Miljoen vierkante meter
Alleen al doordat de markt een streep zet door de bouw van zeker een miljoen vierkante meter kantoorruimte, loopt Amsterdam 345 miljoen euro aan verwachte inkomsten mis.

Straat dicht
Enkele projecten die al in gang zijn gezet of al gefinancierd zijn, gaan nog door. Van Poelgeest in de krant: ”Als de straat is opengebroken, is het wel zo netjes de steentjes terug te leggen.”

Projecten geschrapt
Honderden Amsterdamse bouwplannen worden geschrapt. Van Poelgeest gaat vervolgens ‘beginnend vanaf nul’ met bouwers, ontwikkelaars en corporaties overleggen welke plannen alsnog van start moeten gaan. ”We gaan niet meer project voor project schrappen. In plaats daarvan zetten we alle projecten eerst stil . Vervolgens kijken we wat we misschien nog wel kunnen doen.”

”In enkele jaren tijd zijn de verwachte inkomsten van de gemeente op de kantorenmarkt met meer dan een miljard euro teruggelopen.”

bron: RTL Z

Share Button
Tagged with: ,
20 comments on “De markt giert naar beneden: gemeente Amsterdam stopt volledig met nieuwbouw
  1. adamus says:

    maar moeten we dan schiphol verkopen?

  2. adamus says:

    Pak de scheefhuurder aan………

  3. Juan Belmonte says:

    Alleen al doordat de markt een streep zet door de bouw van zeker een miljoen vierkante meter kantoorruimte, loopt Amsterdam 345 miljoen euro aan verwachte inkomsten mis.

    Zo bouwden -volgens NRC eind mei- de projectontwikkelaars er in de afgelopen 10 jaar 7 miljoen vierkante meter kantoor bij en steeg de vraag met 1 miljoen meter. Die overige 6 mijoen staat of leeg of creerde via vervangingsvraag elders leegstand
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-06-2010/brinkman-wil-dat-we-nog-meer-lenen/#comment-41302

    De hoofdstad wordt dus grotendeels gefinancierd door vastgoedmaatschappijen die wel van sushi houden ?

    Juan zegt: bouw nog even een metro (b.v. Zuid-West Noord-Oost) en verhoog de parkeertarieven 🙂

  4. adamus says:

    €345 per m2

    maarten zegt alle steentjes worden keurig teruggelegd. Bestuurders dempen op tijd de put.

    Noodfonds voor A’dam. A’dam een grote krachtwijk met de nieuwe burgemeester. Zeer betrouwbare man; advocaat geweest.

  5. nhz says:

    is er daar nog niemand op het idee te komen om misschien eens te kijken of er met lagere grondprijzen wél markt is (voor woningen, speelt bij kantoorgebouwen veel minder). Of is dat net zo onbespreekbaar als het H-woord en de grondpolitiek?

    welke gemeente ziet als eerste in dat ze door halveren (of misschien wel decimeren?) van de grondprijzen nieuwe kopers kunnen trekken. Beter iets dan niets zou ik zeggen, op de meeste lokaties maken ze zelfs bij 80% korting op de grondprijs nog winst …

    of is er dan iemand bang dat de hogehuizenprijzen gaan dalen?

  6. Juan Belmonte says:

    Exact nhz

    Met de huidige vastgoedprijzen en wisselkoers kan men toch niet meer concurreren ?

    Het is onverklaarbaar dat de financiële industrie zich zo tot de reële industrie verhoudt.

    Een beetje “invisible hand” zou zeggen: leegstand is waardevernietiging, zoek een prijs waarbij die meters wel renderen.

    Nee, liever leeg laten staan en niet hoeven afschrijven op balansposten vanwege lagere huren en dan maar sushi eten….

  7. nhz says:

    @8:
    “leegstand is waardevernietiging, zoek een prijs waarbij die meters wel renderen.”

    vandaar het kraakverbod 🙁

    om een probleem echt uit de hand te laten lopen heb je politici nodig.

  8. FT says:

    Dat gaat niet werken NHZ,

    Wat hoe denk jij jouw ondergrondse parkeer-zwembad dan te betalen? 🙂

  9. nhz says:

    @10:
    het ondergrondse parkeerzwembad in Middelburg had al lang afgeboekt moeten worden; ze komen daar alleen nog uit de kosten als de huizenbubbel nog veel groter wordt en ze het hele blok huizenhoog volbouwen met luxe appartementen, waar geen markt meer voor is. Ik denk dat zelfs de gemiddelde ambtenaar moet inzien dat het een bodemloze put is.

    Bovendien, met lagere grondprijzen minder ambtenaren, dan is er hier in de buurt ook veel minder behoefte aan parkeerruimte voor al die asociaal grote ambtenaren auto’s.

  10. Hans- says:

    Den Haag is anders, hier worden nog woningen en kantoren gebouwd,
    Woningen heten ecologische woningen!!( Dat is anders )
    Voor het centraal station worden woningen en kantoren gebouwd.
    Een kolosaal groot gebouw (soort toren van Babel)
    Het heet het M-gebouw.
    En nu komt het: Voorwaarde is wel dat de gemeente zich garant stelt voor de afname van 12.500m² kantoorruimte in het gebouw.
    Dat betekent dat in het uiterste geval, als er geen andere huurders te vinden zijn, de gemeente die ruimte zelf zal gebruiken.

    Op dit moment wordt het terrein bouwrijp gemaakt. Alle fietsenrekken op het plein zijn weggehaald, fietsen mogen niet meer op het plein gestald worden.

    Dus het is duidelijk dat de gemeente zich garant stelt voor niet verhuurbare kantoorruimte. Dat wordt verhaald op de bewoners van Den Haag (de arrogantie).

    Met andere woorden, het betaald parkeren zal snel in prijs stijgen. (Betaald parkeren is een bestaand probleem verschuiven.)

  11. nhz says:

    @13:
    maar Hans, je weet toch dat er in Den Haag een systematisch tekort is aan kantoorruimte voor ambtenaren? Zelfs in crisistijd neemt het aantal ambtenaren fors toe, en dit geldt in versterkte mate voor de ministeries. Die 12.500 m2 hebben ze zo gevuld als de nieuwe regering er zit, helemaal als het Paars-plus wordt; er zouden zomaar hele ministeries er bij kunnen komen. Ja, Den Haag is anders 😉

  12. Peter2 says:

    @14: nhz,

    LOL, goed gevonden 🙂

  13. Peter2 says:

    Bovendien, ze hebben in den Haag geld zat. Als de gemeente financieel bijna omvalt dat mogen ze:

    * nog meer financieel gezondere rand gemeenten opslokken;
    * nog eens een miljard uit de staatskas ontvangen;

    Ze kunnen het dus nooit fout doen, net zoals de bonussen bij banken, waar de politiek altijd haar mond over vol heeft.

  14. RealisT says:

    @nhz – 7

    Precies. Dat is waar ik ook al een tijdje op deze site voor pleit. De veel te ruime finacieringsmogelijkheden hebben vooral de gemeentelijke kat op het spek gebonden. Door de grond ‘marktconform’ te prijzen konden gemeenteambtenaren heel veel andere leuke dingen doen. Bovendien snijdt het mes aan twee kanten want hogere grondprijs = hogere OZB.

    Maar de taak van de lokale overheid is niet om zo veel mogelijk winst op de goedkoop aangeschafte grond te maken, maar om er voor te zorgen dat mensen voor een betaalbare prijs kunnen wonen. Dat kan best zoals al hier en daar is aangetoond, maar de wil om dat structureel te doen is er niet. Daarom zal ik nooit meer een huis in NL kopen zolang dit blijft doorgaan. Genoeg keuze over de grens.

  15. nhz says:

    @17:
    het beleid van de afgelopen jaren heeft van de grondprijzen – net als van de inflatie – een stealth tax voor spaarders en huurders gemaakt; en een riante bonusregeling voor schuldenaars, gemeentes en landelijke overheid.

    helaas is de Duitse grens bij mij ver weg, en net over de Belgische grens zijn de prijzen al lang door d’n Ollanders besmet.

  16. adamus says:

    helaas is de Duitse grens bij mij ver weg, en net over de Belgische grens zijn de prijzen al lang door d’n Ollanders besmet.

    maar misschien dat de hra het eerst “over de grens” aangepakt gaat worden? Als tegemoetkoming aan EU regels. Zou zomaar kunnen.

  17. lexion says:

    @maar misschien dat de hra het eerst “over de grens” aangepakt gaat worden? Als tegemoetkoming aan EU regels. Zou zomaar kunnen.

    Ik maak er dankbaar gebruik van. Helaas voor jou, maar door een uitspraak van het europese hof is Nederland verplicht HRA toe te staan. Ook als het onderpand net over de grens is. Het is een aftrekpost voor de inkomstenbelasting die in Nederland geheven wordt. Juridisch kan Nederland niet anders. Anders is er sprake van rechtsongelijkheid.

    Dus jou wens kun je wel vergeten.

  18. adamus says:

    20
    beste lexicon, je hebt mijn “wens” helemaal niet gelezen. Blijkbaar heb je überhaupt niet gelezen wat hier het afgelopen jaar geschreven is…….

  19. Marketwatch says:

    B&W van Zwolle geloven nog steeds in het sprookje van ongebreidelde kantoorbouw:

    http://www.destentor.nl/regio/zwolle/6941153/Kijk-op-kantoren-niet-reeel.ece

    Gelukkig zijn er ook wat kritische geluiden te horen over de realiteitzin van deze visie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*