Het maandagavonddebat
Iedere eerste maandag van de maand organiseren Het Financieele Dagblad, Nova en BNR Nieuwsradio een actueel debat. De gasten, veelal topondernemers, politici en wetenschappers, gaan in debat met de samenleving. Het te bespreken thema heeft altijd maatschappelijke urgentie.
De huizenmarkt kraakt
Makelaars zijn de wanhoop nabij, huizenbouwers klagen steen en been en miljoenen Nederlanders met een hoge hypotheek houden de adem in. Wat gebeurt er als de prijs van hun huis onder het geleende bedrag uitkomt. Moet de overheid nu al maatregelen nemen om huizenbezitters te hulp te schieten en hoe zorgen we er voor dat nieuwbouw niet stil komt te liggen. En wanneer gaan banken weer makkelijker hypotheken vertstrekken?
Daarover discussieren diverse betrokkenen op maandag 1 december van negen tot tien uur ‘s avonds in het maandagavonddebat van Nova, BNR en Het Financieele Dagblad. Wilt u meediscussieren, dan kan dat.
De leiding van het debat is in handen van Twan Huys (NOVA) en Rens de Jong (BNR Nieuwsradio).
GRATIS BIJWONEN
De debatten kunnen live bijgewoond worden in het auditorium van café-restaurant Dauphine, Prins Bernhardplein 175 te Amsterdam (naast station Amsterdam-Amstel). Aanvang debat is om 21:00 uur. Zaal open vanaf 20:30 uur. Einde debat 22:00 uur.
Parkeren: gratis in de parkeerkelder, aan de achterzijde van het gebouw.
MEEPRATEN OP AFSTAND
Ook als u niet aanwezig bent kunt u het debat live volgen. Heeft u tijdens het debat een prangende vraag laat het ons dan weten per mail. Uw bijdrage, mits kort en bondig geformuleerd, kan tijdens het debat live worden ingebracht.
Als u en ik hetzelfde willen blijven “verdienen”, dan zullen de woning prijzen hetzelfde moeten blijven.
Als de inkomens dalen, zullen de “prijzen” van woningen ook dalen.
De vooruitzichten zijn dat u en ik er niet achteruit gaan qua inkomen.
Dus de prijzen van woningen zullen in 2009 naar verwachting niet veel veranderen.
Vergeet je niet een paar dingen? Behalve dat bijvoorbeeld in GB de inkomens niet daalden, gingen daar wel de huizenprijzen hard omlaag. Bovendien spelen naast inkomen zaken als: werkeloosheid, terughoudende kredietverstrekking, betaalbaarheid, deflatie, etc. ook een grote rol.
House zei:
“Als u en ik hetzelfde willen blijven ‘verdienen’, dan zullen de woning prijzen hetzelfde moeten blijven.”
Het gemiddelde salaris in NL is niet zo hard gestegen als de prijs van de huizen in de afgelopen 15 jaar. Kortom, de prijzen zou dan nu te hoog zijn.
Daarnaast, als de rente door de krapte en onrust op de kapitaalmarkt stijgt, en de banken zijn minder willig, dan kan men minder hypotheek krijgen. En dat drukt de prijs ook.
Gezien de marcro-economische ontwikkelingen is momenteel NIETS zeker!
House zei: “Als u en ik hetzelfde willen blijven ‘verdienen’, dan zullen de woning prijzen hetzelfde moeten blijven.”
Ik zeg: Er daar zit ’em nu de kneep. Ik wil leuk wonen en een redelijke prijs betalen voormijn bakstenen En als het dan zijn waarde behoud ben ik tevreden. Meneer House wil geld verdienen aan zijn huis. Een huis dat nu zo duur is dat weinigen het zich kunnen veroorloven. Tot voor kort werkten de banken mee en werd er onverstandig veel geleend. dat valt nu weg. De weg is open voor redelijke prijzen,iede huizen zullen in prijs dalen.