D66 wil debat over problemen op woningmarkt

D66 wil dat de Tweede Kamer snel een debat voert met de ministers Jan Kees de Jager (Financiën) en Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) over de groeiende problemen op de woningmarkt.

Aanleiding is de waarschuwing die scheidend voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) Hans Hoogervorst vorige week deed over de aflossingsvrije hypotheek.

Hij stelde dat veel mensen op een financiële ramp afkoersen als zij de aflossingsvrije hypotheek niet omzetten in een hypotheek waarbij de schuld wordt afgelost. Volgens D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven voorzien ook het CPB, DNB en het IMF zulke problemen.

Verhoeven hekelt de houding van het kabinet, dat volgens hem alleen de huurdersmarkt aanpakt maar juist de koopwoningkant ongemoeid laat. Als een debat op hoofdlijnen niet lukt, zal de D66’er dinsdag op een spoeddebat aandringen.

bron: nu.nl

Share Button
Tagged with: ,
39 comments on “D66 wil debat over problemen op woningmarkt
  1. BalancedView says:

    En heel erg langzaamaan werd de politiek wakker…

    Zoals gebruikelijk een paar jaar nadat de symptomen van het probleem optreden en zoals gebruikelijk ruim 10 jaar nadat de oorzaken van het probleem bekend waren…

  2. ll says:

    De huizenmarkt bestaat uit:

    1. Grondpolitiek
    2. HRA is loonpolitiek
    3. Huisverkoop is marktwerking
    4. Banken met sub-prime hypo’s

    Zoveel versnipperde belangen, hoe wil je dit ooit met gaan verbinden 😉

  3. ll says:

    Och, och, nu worden de politici ook nog eens op het matje geroepen door de Banken……

    Politici zijn ook de slaafjes van de banken, wij staan hier niet alleen in hoor 😉

    http://www.nvb.nl/index.php?p=574239

  4. Nico de Geit says:

    D ’66 wil een debat, maar verder gebeurt er niets.

  5. Martijn says:

    Dit soort geluiden hebben in elk geval geen prijsopdrijvend effect.

  6. Dirk says:

    @3

    De banken stellen dat de Nederlandse economie voor 8% bestaat uit financiële overhead. Daar blijft het niet bij. Die sector heeft nog eens 12% van de Nederlandse economie nodig om zichzelf te faciliteren.
    Een totale overhead van maar liefst 20%.
    Met de huidige technieken moet dit toch wel te reduceren zijn naar 1% zou je zeggen…lijkt me gezonder.

    On-topic: D’66 krijgt misschien niet direct iets voor elkaar, maar dwingt het kabinet wel om zich belachelijk te maken in haar eigen koppigheid. Immers zijn er nu nog weinig belangenclubjes die de huizenmarkt met rust willen laten. De roep om afschaffing van de overdrachtsbelasting wordt erg groot. Het zou een mogelijk aanknopingspunt voor het kabinet kunnen zijn om over hun eigen schaduw heen te stappen en het afschaffen hiervan te koppelen aan de aanpak van de HRA.

  7. Marketwatch says:

    Brinkman en zijn vriendjes moeten nu toch echt flink aan de lobby want de (woning)bouw ligt nog steeds flink op z’n gat:

    http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/archief/2011/2011-027-pb.htm

  8. ll says:

    Ons aller Max v.d.Berg, is boos. Er is een brief uitgelekt over Meerstad, en dat had niet gemogen want, de brief was niet voor niets vertrouwelijk. Zijn woorden:

    “De brief heeft niet voor niets de vertrouwelijke status’’, legt hij uit. “Er staan zaken in over economische belangen en inschattingen van mogelijke risico’s. ”

    En wie dragen deze risico’s, jawel, degenen die het NIET mogen lezen.

    Ziehier de credietcrisis, die er nog aan zit te komen, op lokaal niveau, maar we weten van niets hoor 🙂

  9. peetar says:

    Doordat de politiek elke keer inzoemt 🙂 op een enkele regeling veranderd er structureel heel weinig.

    Ondertussen lopen we op tegen een systeemcrisis.

    Zelfs al zouden ze de woningmarkt weer op gang krijgen, dan zouden veel mensen zich weer in te hoge schulden steken. Je kan een bubbel niet blijven opblazen.

    Dit geldt voor de hele schuldenbubbel!

  10. nick says:

    @3

    Emile Roemers schreef als antwoord ook een open brief

    http://www.sp.nl/nieuws/download/1104_briefroemer.pdf

  11. jan says:

    Zelfs een kind van 4 weet dat zeepbellen eens uiteenspatten.
    het pyramidespel heeft zulke grote vormen aangenomen dat het steeds moeilijker wordt om een sufferd te vinden die nog meer wil betalen. In het buitenland worden we allang niet meer serieus genomen, aflossingsvrije hypothekendaar hebben ze nog nooit van gehoord.
    ben benieuwd wat Donner en Fransje Weekers , de vriendjes van de vastgoedmaffia nu weer voor konijn uit de hoed toveren om de zeepbel te stabilisren. Dit gevaarliojke spel zal zeer veel slachtoffers vergen in de nabije toekomst.

  12. Goudbelegger says:

    Net verhuist, merk dat alles en iedereen met elkaar gekoppeld is, alleen een tussenpersoon wist het, gelieerd aan woningbouwvereniging werven ze nieuwe huurders, regelen de administratie en daarna hup gemeente op de hoogte, ziektekostenverzekeringen, banken, allemaal via een particulier bedrijfje….. Mag natuurlijk nooit van de wet op de persoonsregistratie maar ja.. Fascisme ten top zoals Mussolini het definieerde, samengaan van staats en private macht.

  13. nhz says:

    @4:
    inderdaad, want de politiek wil het probleem gewoon niet snappen. Het zal wel neerkomen op de vraag wat de politiek gaat doen om huiseigenaars te helpen, en hoe we het grote pyramidespel (zonder dat zo te noemen) weer op gang helpen.

    @8:
    het is nu wachten tot er een geheime brief over de status van dat andere stuwmeer van problemen, de WeW, uitlekt. Al zou het kunnen dat de verantwoordelijke ambtenaren zelf ook nog niet doorhebben hoe ernstig de zaken er voor staan.

  14. nhz says:

    @11:
    mooi dat Roemer een reactie schrijft (de meeste politici hadden nog minder zinnigs te melden), maar het is wel een beetje hypocriet van een partij die zelf bol staat van de ‘verworven rechten’. Bij de SP hebben ze zelf ook nog niet door dat de wereld veranderd is.

  15. David says:

    Max vd Berg staat voor de sterk overheid (lees hij en zijn burocratische kameraden) die alle problemen even oplossen (lees veroorzaken)

  16. Martijn says:

    @11

    Ik vind Roemer een van de prettiger politici die Nederland ‘rijk’ is. Hij lijkt me ook wel integer (in elk geval meer dan de meeste anderen).

    Zonder de brief te lezen is er wel een probleem met het politieke gezeur op de bonussen.

    Toen het misging met ING – onder toeziend oog van de overheid – en de staat in de bres sprong werd Hommen gevraagd deze ‘klus’ te klaren.

    Daarvoor werd toen een beloning afgesproken. En als politicus heb je je vervolgens gewoon aan je afspraak te houden.

    Niet eerst iemand aan het werk zetten voor een bepaald bedrag en vervolgens niet willen betalen.

    Van veel politici zijn we niet anders gewend, van Roemer valt het me wat tegen.

    (Moet wel zeggen dat ik de brief niet gelezen heb en hij in grote lijn natuurlijk wel consequent is in zijn standpunt.)

  17. Goudbelegger says:

    Heb altijd al gezegd dat massaimmigratie ondermeer bedoeld was om de huizenprijzen hoog te houden. Mooi dat rijke pvda en d66 stemmers nu ook lekker de lul zijn, goed voor de prijs van je koopwoning.

    HEE KOOPWONING GEKOCHT OP IJBURG EN LINKS GESTEMD?? Dit vind je dan toch heel goed he, ANDERE MENSEN HELPEN.. of niet?? Mooi dat asociaal beleid eens goed terecht komt, gebeurt niet vaak..

    ——

    Van Poelgeest: Asielzoekers krijgen toplocatie AMSTERDAM – Amsterdam wil de komende tien jaar tweeduizend asielzoekers huisvesten op verschillende nieuwbouwlocaties op goede plekken in de stad, zoals de Zuidas en IJburg 2. Wethouder Maarten van Poelgeest (GroenLinks) hoopt niet dat dit tot onbegrip leidt bij Amsterdammers.

    Maarten van Poelgeest De wethouder denkt misschien wel vijftien jaar bezig te zijn met het project, waarbij er tienduizenden nieuwe woningen worden gebouwd die voor een klein deel voor asielzoekers zijn bedoeld. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

    Volgens Van Poelgeest voelen asielzoekers zich op A-locaties “meer opgenomen in de stad.” Immigranten huisvesten aan de rand van de stad ziet de wethouder niet zitten. “Ik was niet van plan in het groen te gaan bouwen. We gebruiken de nieuwbouwlocaties.’

    Op de vraag of Van Poelgeest niet bang is voor scheve gezichten van andere Amsterdammers antwoordt hij: “Ik hoop van niet. Ik denk dat mensen dat wel begrijpen.”

  18. Claude says:

    @16 Lijkt mij trouwens een goed plan, exact om de redenen die er genoemd worden (doorstroming (sneller lagere prijzen) en grip (=minder WSNP)). Rente op deze restschulden zouden overigens niet voor hypotheekrente-aftrek in aanmerking moeten komen.

  19. Goudbelegger says:

    Zou me als blanke autochtoon ook meer opgenomen in de stad voelen in een gratis woning op een A-locatie in plaats van voor Euro 1050 aan de rand van de stad……… WAT EEN KUTLAND is dit toch wat betreft wonen, veel andere dingen zijn wel goed, ben niet louter negatief over dit land..

    —–

    Volgens Van Poelgeest voelen asielzoekers zich op A-locaties “meer opgenomen in de stad.

  20. Joost says:

    Steden willen schuldeisers ‘in de wacht zetten’

    AMSTERDAM – Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag zien een forse stijging van het aantal huishoudens dat een beroep doet op de schuldhulpverlening. Ze willen dan ook een wettelijke mogelijkheid via de Tweede Kamer krijgen om schuldeisers ‘in de wacht’ te zetten.

    ANP ANP

    Op die manier moet het mogelijk worden mensen die diep in de schulden zitten, te kunnen helpen. Vorig jaar is de gemiddelde schuld gestegen naar 27.500 euro, aldus dagblad Trouw. Het aantal gezinnen en alleenstaanden dat zich meldde voor schuldhulp lag vorig jaar 13 procent hoger dan in 2009.

    Schuldenregeling

    Juist de veelheid aan schuldeisers maakt een minnelijke schuldenregeling moeilijk, weet de Amsterdamse wethouder Freek Ossel (Armoede). Naar verwachting neemt de Kamer deze week een besluit over de nieuwe Wet gemeentelijke schuldhulpverlening.

  21. Jacob says:

    En we hebben de volgende oplossing alweer te pakken voor mensen die met een restschuld blijven zitten :

    http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/9519243/__Restschuld_hypotheek_voortaan_doorgerold__.html?sn=overgeld

  22. Jacob says:

    Een citaat uit bovenstaand telegraaf artikel :

    “Het is voor het eerst dat banken het probleem van restschuld officieel onderkennen. De verwachting is dat Nederland op grote schaal te maken krijgt met dit fenomeen. ”

  23. Jacob says:

    nog een citaat :

    “Dit komt neer op een hogere financiering dan de 110% van de marktwaarde van het huis, zoals die per augustus ingaat voor nieuwe hypotheken.

    “De reden dat dit punt is opgenomen in de code, is dat iemand anders geen nieuwe woning kan betalen.

    Dus als je 50K restschuld hebt, je nieuwe woning kost 100K en je finacieert KK mee, dan wordt je nieuwe hypotheek dus 160K op een huis van 100K !! 160% finaciering, hoezo nieuwe bubble??

  24. Istrilyin says:

    @16 Volgens mij zijn we inderdaad in de “fear” fase beland.

    Ontkennen dat de lift zitten maar dan naar beneden komt niet zo veel meer voor.

    Ook het “hier is het anders” en “nu is het anders” is grotendeels verdwenen.

    “10-20% van de vraagprijs af” is in opkomst. Of “je moet met 20-30% onder de vraagprijs beginnen”.

    Inderdaad lijkt deze maand een soort verandering te brengen.

  25. rick says:

    @Istrilyin

    Ik zie slechts montjesmaat prijsverlagingen van 20% ofzo, de meeste verkopers houden het bij 5k er af of v.o.n. korting of schrijven dat iets een vanafprijs is (dat vind ik pas echt arrogant). In een fearfase zou ik toch echt een andere houding verwachten.

  26. BalancedView says:

    @23&24

    We zitten in de aanloop naar de fear-fase. Het lijkt er op dat we de afgelopen 1-2 maanden de ontkenningsfase in ieder geval achter ons hebben gelaten.

    Eind van het jaar zal de fear-fase losbarsten voorspel ik. Een scenario waarin we 20%-30% zakken tot eind 2014 lijkt me daarbij niet onwaarschijnlijk. Daarna afvlakking en stabilisering om vervolgens na een aantal jaar weer heel langzaam op te klimmen.

    Mensen die dalingen tot 60% voorspellen, staan naar mijn mening ook buiten de realiteit.

  27. Martijn says:

    Mensen die dalingen tot 60% voorspellen, staan naar mijn mening ook buiten de realiteit.

    Ach, die hebben een theorie gelezen (Kondratieff) en wanen zich daardoor instant verheven.

    Dat de betreffende theorie op een landbouweconomie gebaseerd was en we nu in een industriële economie leven maakt ze bij voorkeur niets uit. Evenals monetaire ontwikkelingen.

  28. Martijn says:

    Maar goed, schuld als rode draad is inmiddels wel duidelijk, niet?

    En als het misgaat met schulden dan gaat het mis met banken.

    Omdat we dat niet kunnen hebben moet ‘misgaan’ voorkomen worden.

    En dat loopt via de drukpers.

    Zou er nog bijgedrukt gaan worden?

    Natuurlijk gaat er nog bijgedrukt worden.

    Is cash dan king?

    Natuurlijk niet.

  29. BalancedView says:

    @30

    Met name je laatste vraag en antwoord is zorgwekkend. Ik vrees echter wel dat je gelijk hebt.

    Aan de andere kant kennen de centrale banken ook de gevolgen van geld bijdrukken. Het beleid lijkt, met name in Europa, toch ook wel gericht op inflatie beteugeling middels renteverhoging.

    Het is daarom in mijn beleving niet zo dat er slechts 1 niet te voorkomen uitkomst is. Ik zelf denk daarom altijd in scenario’s. Het scenario waar we heel hard op moeten hopen, is een combinatie van gematigde inflatie en bezuinigingen, waardoor de schulden aan twee kanten worden teruggedrongen. Hoe dan ook, er zal een periode van tenminste nog 10 jaar nodig zijn om de misstappen uit verleden te compenseren.

  30. ll says:

    De SUPER SUB HYPOTHEEK :-), zal er nog iemand intrappen ?

    Ondertussen bij de banken. Het is weer mogelijk om een hypotheek te bemachtigen voor panden met particulier erfpacht.

    En dan dit nog: U wordt er WEER ingeluisd.

    http://www.telegraaf.nl/overgeld/experts/harriejanvannunen/9516970/__De_gevaren_van_banksparen__.html?sn=overgeld

  31. Martijn says:

    Aan de andere kant kennen de centrale banken ook de gevolgen van geld bijdrukken. Het beleid lijkt, met name in Europa, toch ook wel gericht op inflatie beteugeling middels renteverhoging.

    Centrale banken kennen de gevolgen, maar met kennis alleen voorkom je niet dat je soms uit twee kwaden moet kiezen.

    En ja, Europa is prudenter dan de VS.

  32. Martijn says:

    @31

    Er is een alternatief voor cash, en het is geen huis.

  33. ll says:

    @ optout, hoera, live and kicking 🙂

  34. rick says:

    Ik krijg steeds meer de indruk dat de politiek een spelletje good cop, bad cop speelt met de huizenbezitters. De oplossing: de rekening doorschuiven naar het volgende huis. Dat klinkt niet echt als de sleutel inleveren bij de bank.
    Je bank stuurt een brief of bijdokken of kleiner gaan wonen.

  35. Cinelux says:

    39 Martijn:Natuurlijk gaat er nog bijgedrukt worden.
    Is cash dan king?
    Natuurlijk niet.

    Ligt eraan, kan twee kanten op werken.Inflatie gaat vaak in grondstoffen zitten, dus voedsel en goederen worden duurder, maar stijgen lonen ook mee?

    In het verleden is vaak gebleken, dat als er flinke inflatie is, vastgoedprijzen ook flink naar beneden gaan.
    Inflatie is vaak afhankelijk van de economische situatie, wat dat met de vastgoedprijzen doet.

  36. BalancedView says:

    @37

    Deels kan ik me in de oplossing vinden. Echter, het moet dan wel gecombineerd worden met verplicht aflossen van een stuk van je hypotheek.
    Bijvoorbeeld: Wanneer je hypo 250k hebt, waarde huis is 200k en je verhuist dan naar een goedkoper huis voor 150k, dan is je hypo nog maar 200k. Je rentelasten gaan dus 20% omlaag en met het verschil kan je dan beginnen met aflossen. Schuld is kleiner, doordat je niet of in ieder geval in mindere mate boven je stand woont.

    Resultaat: pijn komt te liggen waar die hoort, namelijk bij degene die de hypotheek heeft afgesloten. Doordat er begonnen wordt met aflossen, wordt het risico over de tijd steeds kleiner. Bijkomend voordeel is dat er meer doorstroming zal zijn op de woningmarkt.

    Kortom, mits onder bovenstaande voorwaarden uitgevoerd, sta ik gematigd positief tegenover dit voorstel.

  37. peetar says:

    @21 Hee, die asielzoekers hebben wel eerst 10.000 euro oprotpremie moet afwijzen, nogal logisch dat ze dan knappe huisvesting willen.

    Kijk Nederland is gewoon beter als je asielzoeker of crimineel bent, dan zijn er instanties genoeg om je te helpen met huisvesting en je financiering van je nieuwe uitzet oh en een computer, want wie kan er nou zonder computer van de bijzondere bijstand?

    De overdrachtsbelasting gaat denk ik als eerste vervallen.

    Ik heb het al eerder gezegd, je bent niet gek als je nu een huis koopt, zolang je maar de helft van de vraagprijs biedt en niet meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*