Crisis treft jonge huizenbezitters

Duizenden huiseigenaren hebben hun woning de afgelopen jaren met verlies verkocht. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS bij het Kadaster. Uit de gegevens blijkt dat sinds 2008 ruim 23.000 woningen voor een lagere prijs dan de aanschafwaarde zijn verkocht.

In 2008 werden ruim 3500 woningen verkocht voor een lager bedrag dan de aankoopwaarde. In 2011 is dat aantal ruim verdubbeld tot 7253. Uit de gegevens van het Kadaster blijkt dat sinds de start ruim vier procent van het totaal aantal verkochte woningen niet opbrachten waarvoor ze ooit gekocht zijn.

Een groot deel (57%) van de eigenaren was jonger dan 35 jaar. Zij hebben hun woning op een hoogtepunt gekocht en moesten de woning in de crisis met verlies verkopen. Het gaat dan vooral om woningen onder de 300.000 euro.

Restschuld

“Als verkoper heb je niet meer zoveel te zeggen,” zegt Bas Roijakkers, die onlangs zijn woning in Utrecht verkocht voor dezelfde prijs als waarvoor hij het drie jaar geleden had gekocht. “Wij wilden er snel vanaf en dat is gelukt.” Door een verbouwing en de kostenkoper schiet hij er naar eigen zeggen zo’n 20.000 euro bij in.

Matthijs Mons van onderzoeksbureau IGH meent dat de cijfers hoger zijn dan je zou verwachten op basis van gegevens van de banken. “Feit is dat dit mensen zijn die hun woning daadwerkelijk met verlies verkopen. Dat doe je niet zomaar. Daar zitten natuurlijk ook wat mensen bij die eieren voor hun geld kiezen en echte betalingsproblemen voor willen zijn, of mensen die zich de luxe kunnen permitteren om door te schuiven naar een duurdere woning en dan verlies nemen op de huidige, kleinere woning.”

Een deel van de woningen kwam in de executieverkoop terecht, maar uit de cijfers blijkt dat een grotere groep mensen het verlies in stilte heeft genomen. Tien procent heeft de woning zelfs verkocht met een restschuld. De ingeschreven hypotheek was dan hoger dan de opbrengst van de woning. In de afgelopen jaren is dat percentage licht gestegen.

bron: NOS Nieuws

Share Button
Tagged with:
58 comments on “Crisis treft jonge huizenbezitters
  1. tufkaj says:

    Denk dat de vraag vooral is hoeveel er nog te koop staan op dit moment die verlies gaan geven. Dit zijn wel de unlucky few die binnen een paar jaar na aanschaf hebben moeten verkopen lijkt me. Als je 10 jaar terug kocht zit je nog (even) veilig?

  2. p.j.v.a. says:

    Is er iets vreemd en wat we nog niet wisten?

  3. tufkaj says:

    p.j.v.a.,

    Nee. Maar in 2008 was dus 1/50 bereid zijn verlies te nemen (ruwe schatting) en in 2011 1/17 (iets minder ruwe schatting). Is best wel een shift voor zo’n korte tijd.

    En zoals de ontwikkelingen er nu voor staan wordt dat een caps lock 😉

  4. henk says:

    Ik herken een trend in de markt, die de mevrouw in het filmpje bij de NOS ook aanhaalt. Grote partijen zoals beleggers en woningbouw verenigingen bieden huizen te koop aan voor 10 tot 20% onder de gemiddelde straatprijs. Bij mij in de buurt (vinex wijk) zie ik dat ook gebeuren.

    Waar voorheen de gedwongen verkopen het breekijzer waren voor een versnelde daling van de huizenprijzen, lijkt dat nu de grote beleggers te zijn.

    Mijn gevoel zegt dat we nu aan de vooravond aan de versnelde prijsdaling staan. Klopt dit…

  5. Investeren says:

    Dit is nog een enorm meevallend cijfer.
    Aantal woningen met verlies ook een onduidelijk begrip.
    Als je onderhoud en KK meerekend ga je al snel aan het gas.
    Overigens snap ik de ophef niet, als ik mijn nieuwe auto na 3 jaar verkoop krijg ik nog niet de helft terug wat ik er voor heb betaald.
    Nu verwachten mensen voor een 100 jaar oud scheefgezakt huis op gepachte grond 50x de originele prijs te krijgen.

  6. Guks says:

    Ons huis in juli 2011 ook onder aankoopprijs verkocht – in 2005 gekocht. Gelukkig geen restschuld, maar door ouderwetse aflossing vanaf 2005 juist nog wat overgehouden.

    Waarom op dit bericht reageren? Omdat we bij verkoop inderdaad ca. 10.000 onder de gangbare prijzen zijn gaan zitten. Huis was in 6 weken verkocht.
    Huizen in de omgeving die doodleuk 10.000 duurder dan gangbaar in de verkoop koop stonden, staan dat nu nog steeds. Het betreft zonder uitzondering babyboomers die het ooit voor de helft in guldens hebben gekocht. Die hopen – zonder enige aanleiding tot urgentie – alsnog tegen de hoofdprijs te kunnen cashen…

  7. Cinelux says:

    4 Henk: Zie ik hier ook in buurt.Bij complexen die verkocht worden, zie ik de huizen van de belegger/verhuurder voor een stuk minder aangeboden worden dan twee maanden geleden.Het verschil tussen de huizen van de belegger en particuliere verkoper loopt steed meer uiteen.

    De versnelde prijsdaling is volgens mij begin Novenmer begonnen.

  8. hugo says:

    Voor de mensen die nog vertrouwen hebben in politici, toezichthouders, banken etc raad ik aan dit interview met Ann Barnhardt (voormalig commodity trader en eigenaar van Barnhardt capital) te luisteren. Ook al heb je er geen vertrouwen in maakt dit interview eea zeer duidelijk. http://www.financialsense.com/financial-sense-newshour/guest-expert/2011/12/01/ann-barnhardt/entire-futures-options-market-destroyed-by-mf-global-collapse

    De gelijkenis met de EUSSR is uiteraard groot. Dit aangezien dezelfde rape, pillage en plunder hier ook plaatsvind. De Portugezen zijn hun pensioen inmiddels ook kwijt. http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/8932687/Portugal-raids-pension-funds-to-meet-deficit-targets.html. NL komt wel aan de beurt, maak je geen zorgen.

  9. Frans says:

    @ hugo: inderdaad Ann Barnhardt is een geweldig interview, had ik al gehoord by the way. Ze is overigens wel een beetje getikt, neemt niet weg dat de boodschap duidelijk overkomt, en grotendeels serieus te nemen is.

  10. Chateau Bellevue says:

    Tsja, dat is vervelend.

    Ik heb ook een strop met een aandeel wat ik heb en wat flink gedaald is en waarvan ik het zo gauw niet meer verwacht te zien gaan stijgen tot de originele prijs.
    (klassieke fout: verliesaandelen te lang aanhouden in de hoop dat het weer goedkomt)

    Komen er nu ook zielige verhaaltjes over mij in de krant?

    Wat ik hiermee bedoel te zeggen dat een huis kopen in Nederland hetzelfde is geworden als speculeren.

    En zoals iedereen weet met beleggen:dit moet je nooit met geleend geld doen en best ook niet met geld wat je niet kan missen.

    Dus als je gaat speculeren op een prijsverhoging van je huis en je leent daarvoor geld ben je eigenlijk oerstom bezig.

    Toen het nog goed ging was je de bink, nu zijn de tijden veranderd.

  11. Frans says:

    US is in snel tempo een facsistische staat aan het worden. Europa gaat overigens snel dezelfde kant op.
    http://www.youtube.com/watch?v=eEMDX2iuHyI&feature=player_embedded

  12. ll says:

    Gossie, wat is die pers toch ineens beresnel, binnen 14 uur dit nieuws zomaar op het journaal …… de allereerste prille gevalletjes van sub-prime in Olland 😉

  13. Chateau Bellevue says:

    off topic:
    over vertrouwen in politici gesproken.

    Vorige week verkondigde Yves Leterme, de man mede verantwoordelijk voor Fortis, Dexia en de gigantische staatschuld dat de Belgen maar eens snel moesten gaan intekenen op staatsbons. Dit zijn een soort staatsobligaties, maar dan verdeeld door de banken, die er ook een procentje van meepikken.

    Aangeboden rente, ten hoogste 4 procent voor vijf jaar. Ervan uitgaande dat Belgie dan nog bestaat, niet ondertussen failliet is, of de euro zelf al ontploft is, is dit vrij magertjes. Temeer omdat je de normale staatsobligaties gewoon op de beurs kon kopen tegen flink gunstiger voorwaarden: onder pari (90%) en tot aan 5% rente.

    Maar toch kochten die vaderlandslievende sukkels massaal deze staatsbons (laatste stand is 4 miljard, schatting tegen de vijf miljard)
    .Komt het leukste. Zondag eindelijk een regeerakkoord waarin de belasting op rente, dividenden,coupons (ook van staatsbons dus) omhoog gaat van 15 naar 21% . Verlies je dus weer eventjes flink.
    Leterme is niets minder dan een ordinaire oplichter want hij wist hiervan en ook van de ratingverlaging van Belgie.

    Maar dan tovert het surrealistische Belgische politieke stelsel een konijn uit de hoed. Tien minuten nadat Bart de Wever het bedrog van Leterme aankaart roept Di Rupo, de nieuwe premier dat alleen voor deze staatsbons de belasting op 15 % zal blijven.

    Dit is natuurlijke complete quatsj aangezien hierbij een oneerlijke verdeling tussen coupongevende producten (staatsobligaties vs bedrijfsobligaties en zelfs andere staatsobligaties) wordt geintroduceerd wat niet lang zal standhouden. Ik verwacht dan ook dat het snel naar 21 % zal gaan.

    Leterme is hem ondertussen gesmeerd naar Parijs waar hij bij de OECD (sic) gaat werken

    Ik bedoel maar, de huizen zijn in Belgie goedkoper, maar voor de rest wordt je op dezelfde manier opgelicht als in Nederland.

  14. Chateau Bellevue says:

    @ 11 Frans

    De VS was vrij snel na 11 septembr technisch gezien al een fascistische staat met name door enkele bepalingen in de patriot act, maar je mag daar in ieder geval nog een wapen aanschaffen zodat je je kunt verdedigen als de staat je van je bed komt lichten (of een inbreker, of iemand die je gezin komt verkrachten)
    Bovendien is de vrijheid van meningsuiting daar nog steeds vrij absoluut.

    We kunnen allemaal zien wat de vrijheid van meningsuiting in de praktijk in Nederland voorstelt en de overheid heeft al jaren geleden de bevolking ontwapend zodat ze gemakkelijk op te pakken en af te voeren is. Ook is natuurlijk fijn dat je een inbreker netjes een kopje koffie moet aanbieden en er vooral niet aan te denken hem met een welgemikte klap tot staande te brenegen want dan vlieg je zelf de cel in.
    Op de politie, die ter onzer ‘bescherming’ het geweldsmonopolie in bezit heeft, kun je ook al zo goed rekenen.

  15. dr.t says:

    Wat een eenzijdigheid weer. Huis kopen om mee te speculeren bijvoorbeeld. Geloof mij maar dat de meeste personen een huis kopen om mooi en veilig te wonen. En ja als de prijzen stijgen is dat mooi mee genomen, maar niet het primaire doel.
    De frustratie druipt er soms vanaf in de reacties en komt het niveau niet ten goede.

    Wat betreft de politiek en allerlei bezuinigingen. Heel Europa leeft op allerlei terreinen al jaren boven haar stand. Tis niet anders dat uitkeringen subsidies, pensioenen, inkomens en ook de prijzen
    van huizen dalen. Is dat de schuld van de politiek of banken. Ten dele, maar iedereen deed op zijn of haar manier mee.

    Jammer maar helaas, er zit niet anders op dan eens hard je best te gaan doen en niet alles meer voor vanzelfsprekend te houden.
    Net zoals het overgrote deel van de bevolking buiten Europa.

  16. Steven says:

    aan dr.t

    Mijn ervaring met kennissen was heel anders. Ze kochten vrijwel allemaal precies zo veel huis als ze konden lenen. Als je dat voor een tv zou doen verklaard iedereen je voor gek, maar voor huizen van tonnen vond men dat normaal.

  17. Steven says:

    d=t (doe ik het weer)

  18. hugo says:

    dr.t: Ten dele, maar iedereen deed op zijn of haar manier mee.

    Iedereen? Ik niet. Mensen die dat roepen willen meestal de (financiële) gevolgen van eigen handelen afwentelen op degenen welke niet meededen. Socialiseer de verliezen, privatiseer de winsten. ZO een goedkope truck.

  19. Steven says:

    aan Startert

    “Deze theorie gaat er van uit dat een vrije markt zichzelf corrigeert en stuurt zodat regulering door de overheid niet nodig is” : regulering wordt pas nodig als banken in gevaar komen denkt Alan Greenspan?

  20. FT says:

    henk:

    Mijn gevoel zegt dat we nu aan de vooravond aan de versnelde prijsdaling staan. Klopt dit…

    Henk,

    Het is mij opgevallen dat dat proces al aan de gang is. In september heb ik hier op de site al melding van gemaakt.
    Sinds de zomerperiode dalen de huizen niet meer met enkele hoderden of duizenden euries (vaak 1%), maar heel vaak met stappen van 5-10%.
    Destijds vroeg ik me af of dat tijdelijk was, nu zie ik dat dat proces al een maand of 4 aanhoudt.

    Overigens sinds ca november zie ik per dag steeds minder huizen op funda (her)aangeboden. Waren dat (in mijn selectie) ca 200 per maand, nu zijn dat er ca 100 per maand.

  21. Startert says:

    Greenspan geeft in die docu ronduit toe dat zijn eigen wereldbeeld niet klopt. ‘Nuff said..

    De kern van deze uitzending: “The people at the top did not want to raise the wages of the people at the bottom, but they were willing to lend them more money”.

  22. dalen says:

    @ 15 Chateau Bellevu

    Je woont duidelijk in België. Prima om daar ook respons vandaan te krijgen.

    Je zegt de huizen zijn goedkoper. Ik woon nu een goede 15 jaar in België maar ik zie de prijzen nog steeds stilletjes stijgen. Daarnaast wordt er nog steeds veel gebouwd en blijven de bouwgrondprijzen belachelijk hoog. Ondanks dat de regering enkele jaren geleden gemeentes hebben verplicht meer bouwgronden ter beschikking te stellen en recreatieve woonzones tot permanente woonbestemming hebben verklaard.

    Oorzaak van de nog steeds hoge prijzen, en dan heb ik het nog niet eens over de woningen rondom Brussel die door de riante salarissen van ambtenaren hoog worden gehouden, is dat de rente veel te laag is en het aanbod laag. Daarnaast zit er heel veel zwart, grijs en wit geld.

    Met wat betreft je opmerkingen mbt Leterme ben ik het volledig eens. Een geluk is dat de doorsnee Belg veel revolutionairder dan de meest schreeuwerige Nederlander met een hoop gekanker en blabla maar niets doet. (niet de bedoeling om iemand persoonlijk te beledigen).

    Dat veel mensen hun wapens hebben ingeleverd wil niet zeggen dat niemand meer een wapen in huis heeft. Ik zou niet graag bij iemand zomaar binnenstappen.

    Het recht om jezelf te verdedigen wordt in België gelukkig nog hoog gewaardeerd. Breng maar eventjes in herinnering de juweliers die overvallers uit zelf verdediging op straat met een kogel neerschoten.

    Wanneer je in Nederland in inbreker betrapt moet je boe roepen zei nota bene Opstelten. Is het heel erg dan roep je “halt”. Kijk dat zijn nog eens tips van onze minister.

    Verder blijf posten svp

  23. Steven says:

    aan dalen

    ” Een geluk is dat de doorsnee Belg veel revolutionairder dan de meest schreeuwerige Nederlander met een hoop gekanker en blabla maar niets doet. (niet de bedoeling om iemand persoonlijk te beledigen).”

    zou ik inderdaad niet netjes vinden. geen idee wie je op het oog hebt, maar niets doen is natuurlijk onzin: ik waarschuw al jaren iedereen om me heen en huur (en koop zilver) : dus laat dit rare fiat geldsysteem maar klappen. Met spandoeken lopen? bommen gooien? Wat verwacht je van ons nederlanders?

  24. dalen says:

    @ 25

    De mensen die hier posten laten zich zeker horen. Toch zie ik een hele grote groep die het maar laten gebeuren maar wel een oordeel hebben over een beweging als occupy. Terwijl deze lui in ieder geval een tegengeluid geven. Greenpeace is ook zo begonnen en heeft inmiddels veel goed werk gedaan.

    Je zegt “Met spandoeken lopen? bommen gooien?”

    Dat zou misschien een goede start zijn. Maar zoals Lorenzo hier herhaaldelijk zegt “We hebben het (veel) te goed”. Er lijkt geen noodzaak te zijn om iets te doen.

    Als ik dit opper bij jongeren, krijg ik het verwijt dat ik een oude provo ben. Ok, zal wel zo zijn maar er is sindsdien veel veranderd. Helaas is dat ook uit de hand gelopen en compleet doorgeslagen zodat we nu weer met de gebakken peren zitten.

    Het is nu voor de jongeren om in opstand te komen want de babyboomers vinden het wel best. Daar hoef je niets van te verwachten. De Arabische lente is hier echter nog ver weg omdat we met zijn allen volgevreten zijn.

    Het hoeft voor mij niet zo wreed maar een andere mindsetting ontwikkelen en niet zomaar aan georkestreerde piramide spelletjes meedoen is misschien wel verstandiger.

  25. dalen says:

    PS bommen gooien is niet nodig tenzij het rookbommen of stinkbommen zijn.

  26. Steven says:

    de franse revolutie was tijdens Lodewijk de zestiende. Het enige waar het hof zich zorgen over maakte was hun uiterlijk tijdens feestjes. Nu heb je geen koningen, maar wel bankiers die zichzelf miljoenen bonussen geven en politici “omkopen” met idiote functies (vooral vvd’ers overigens, maar Wim Kok ook als oud vaksbondsman). Gaan ze te ver door dan komt er zo weer revolutie: dat Occupy wallstreet is meer dan logisch.

  27. AVE says:

    @26 Dalen
    Toevallig het boek van Jaffe Vink gelezen over o.a. de rol van Greenpeace en “het gifschip” de Probokoala van Trafigura?

    Het advocatenkantoor van Greenpeace heeft 33 miljoen dollar voor de slachtoffers geregeld. Het advocatenkantoor van Greenpeace kreeg 115 miljoen dollar voor bewezen diensten. Ik was perplex toen ik dit las.

    Overigens werd Trafigura vrijgesproken, maar was graag bereid om te betalen!

    Geeft je toch wel te denken over de praktijken van Greenpeace!

  28. dalen says:

    @ 30

    Direct met je eens dat ook daar foute mensen zitten. Gelukkig doen ze ook heel veel goede dingen.

    Zoals met alles is het zo dat de bedoelingen goed zijn maar dat het uit de hand loopt (geld en macht en belangenverstrengelingen spelen een grote rol). Zo ook met diverse milieu-organisaties die overal dik geld aan verdienen, terwijl alles de basis goed is (was).

    Occupy is ook een eerste start die later opgepakt zal worden door geldschieters, machtswellustigen enz.

    Artikel:

    Wel tekenent dat juist de jongeren de dupe zijn!

  29. deutsche Mark says:

    dalen:
    @ 30
    Wel tekenent dat juist de jongeren de dupe zijn!

    Wat is daar tekenend aan?
    De jongeren konden niet eerder in het spel stappen, dus zijn ze nu de lul..

  30. Juan Belmonte says:

    dr.t: De frustratie druipt er soms vanaf in de reacties en komt het niveau niet ten goede.

    Er is -voor zover het u opgevallen is- een serieuze kloof onststaan tussen burgers en bestuurders, met een nadruk op financieel bestuurders: zij die handelen op een wijze die de stabiliteit van ons (ja een collectief goed) financiële systeem.

    Is het u opgevallen dat er Occupy bewegingen zijn, die onvrede uitdrukken, zonder goed te kunnen overbrengen wat die onvrede is ?

    Dus dat er hier geklaagd wordt over oekoenomen die opgeleid zijn en als professie hebben om dat financiële reilen en zeilen te analyseren.

    Maar wat hebben de Oekoenomen nu gebracht ?

    We hebben de hoogste opleidingsgraad ooit
    maar wie denkt er nog na?

    Denkt u svp eens wat ruimer dr t, en verplaats u eens in andere schoenen:
    – als kleine spaarder kreeg men de afgelopen jaren 3% rente als het meezat, en ondertussen groeide de geldhoeveelheid met grotere cijfers door (= inflatie op termijn) en mochten die spaardertjes 3/4 van hun spaargeld bij de fiscus inleveren.
    Tegelijkertijd kregen huizenbezitters
    – HRA op rente van schuld
    – bezit belastingvrij in box 1
    – HRA op een tweede woning
    – de mogelijkheid een tweede woning te verhuren.
    en ontstond een enorme zeepbel óók in Holland.

    En die spaardertjes werden gepeopled met nota bene kans op verlies van spaargeld omdat banken plotsklaps omvielen (nationalisatie ABN AMRO incluis). Dat kost de belastingbetaler een Godsvermogen.

    Wie belegde bij een beurs van AEX =700 kwam er overigens nog slechter van af.

    In dit licht slaat het kunstmatig oppompen van huizenprijzen totaal nergens op.

    Het is bij de wilde spinnen af.

    Maar nu heeft u ook Juan zover gekregen datti ook gaat klagen en terecht J.i.

    Als de rente niet langer de prijs van geld weergeeft
    treden er andere mechanismen op

    Een kredietcrisis bijvoorbeeld.

    Het wordt juist tijd dat het volk wat harder gaat klagen over het verloop van de financiële stabiliteit, het sprookje van Hogehuizenprijzen moest een keer eindigen.

    Commissie De Wit ?
    Tsja, kansloos keurig.

  31. Juan Belmonte says:

    Juan, vrijdenker en democraat was al zo ver datti stelt:

    SCHAF de TWEEDE KAMER maar gewoon AF
    (verkiezingen hebben geen zin).

    Wie niet wil inzien dat:
    Stilstand met Hogehuizenprijzen
    is de nieuwe vooruitgang

    die kan ook niks dempen, geen put gezien.

    Je kunt pas een oplossing hebben
    als je een probleem hebt

    Zolang ze in de 2e Kamer het probleem op de NL huizenmarkt ontkennen, moeten ze gewoon afgeschaft worden, kanslozen.

    No tienen ni cojones, ni cerebro .

  32. hugo says:

    @Juan

    Veel belangrijker dan de tweede kamer afschaffen is het afschaffen van de ECB. Je eigenstelregel;

    ”Als de rente niet langer de prijs van geld weergeeft
    treden er andere mechanismen op”

    Die ECB lui hebben een monopolie op geld en misbruiken dat. Voornamelijk voor eigen gewin.

  33. dalen says:

    @ 32

    “De jongeren konden niet eerder in het spel stappen, dus zijn ze nu de lul..”

    Is het dan echt de enige keuze die ze hadden om dan toch maar in het piramidespel te stappen? Kom aan zeg.

    “Een mens heeft altijd een keuze, al is die maar heel klein” (Sartre).

  34. deutsche Mark says:

    dalen:
    @ 32
    Is het dan echt de enige keuze die ze hadden om dan toch maar in het piramidespel te stappen?

    Dat schreef ik niet.
    Ik schreef dat ze niet eerder konden instappen, en niet dat ze nu maar moesten gaan instappen, ondanks dat het te laat was.
    Niet instappen was natuurlijk een (zeker verstandigere) keuze geweest.

  35. dr.t says:

    20
    Met iedereen doet mee bedoel ik ook dat geaccepteerd werd en wordt dat pensioenen, uitkeringen en bijvoorbeeld het minimumloon te hoog waren em zijn, om echt concurerend te kunnen zijn als land of om als land simpelweg de begroting in orde te krijgen.
    Het zijn niet alleen de huizen waar te veel geld in is gepompt, het gehele economische stelsel staat op gespannen voet met wat draagbaar is.
    Doet een land, bijvoorbeeld als België daar voorzichtig wat aan, dan gaat iedereen de straat op.

  36. Vaca Loca says:

    Tuurlijk dr.t de minimumlonen zijn te hoog. Moet je me toch eens uitleggen waarom landen met veel lagere minimumlonen (Spanje, Griekenland, Portugal) veel hogere werkloosheid hebben.
    De maximumlonen zijn vooral te hoog. Waarom moet iemand meer dan een miljoen per jaar verdienen, is een half miljoen niet genoeg om een luxueus leven te leiden?

    Ongelijkheid is slecht voor de volledige bevolking. Het zorgelijke is dat die ongelijkheid tijdens de huidige crisis in veel landen sterk aan het toenemen is. Onder het motto “Privatiseer de winsten, verdeel de verliezen” worden de verantwoordelijken beloond in plaats van gestraft. Zorgelijk.

    Overigens is het onzin dat we het in Nederland slecht hebben. In vergelijking met andere landen is het nog steeds een paradijs. Wat niet betekent dat er niet naar verbetering gestreefd moet worden, dat er geen dingen moeten veranderen. Het is zorgelijk dat er dingen zijn die achteruit gaan. Maar mensen die klagen dat we het zo slecht hebben zonder actie te ondernemen om er iets aan te doen zouden beter hun mond houden en de situatie vergelijken met andere landen.

  37. Vaca Loca says:

    http://www.youtube.com/watch?v=cZ7LzE3u7Bw

    Al eens eerder gepost in een verouderd bericht. Nu nog maar eens, zodat het een groter publiek bereikt. Over het effect van inkomensongelijkheid binnen een land.

  38. lp says:

    Deze discussie lijkt inmiddels net zo te ontsporen als de huizenprijzen afgelopen decennia. Het zweept elkaar lekker op; waar het in feite om ging is uit beeld verdwenen en het gaat nergens meer over. En dan plotseling (hoop ik) is het klaar met die onzin.

  39. lorenzo says:

    Nederland is het meest volgevreten land ter wereld die ik ken . We zijn allemaal (..)druk met ons eigen micro-klimaatje ( nieuwe auto 4 de vakantie regelen , verhuizen…) ,dat legt ons ook stil. We laten het gebeuren , de noodzaak is er niet . Ons eigen hachje …
    Nu 1 januari nadert kunnen we wel iets doen : BANKEN, breng uw spaargeld naar een andere , we kunnen veel invloed uitoefenen , ze laten wankelen zelfs. Laten zien dat we eindelijk iets doen , even geen boer zoekt vrouw , maar opstaan , doen ! (citaat j. derksen)!
    Ik heb het nu geregeld , de rekening is geopend, en 2 januari ( een maandag ) een druk op de knop .

  40. Vaca Loca says:

    lorenzo, waarom 1 januari? Zijn er bepaalde regels veranderd, of heeft het meer met de jaarlijkse “goede voornemens” te maken?

  41. Juan Belmonte says:

    Vaca Loca,

    Mooie nickname Vaca Loca

    Manu Chao zong er ooit een liedje over:

    Pal cementerio se va
    la vaca de mala leche.
    Pal cementerio se va
    inocente condenada..
    Pal cementerio se va
    la vaca de mala leche
    Pal cementerio se va
    ni dios le va a perdonar….

    Bailemos todos el vacaloca
    ese ritmo terminal
    bailemos todos el vacaloca
    bailemos todos hasta el final…

    http://www.musica.com/letras.asp?letra=836979

    Mala leche (slechte melk) kan in het Spaans overigens vanalles betekenen zolang het maar bedorven is.

    En overigens2: Manu Chao is een geschikte malloot: hij heeft Vacaloca samengetrokken tot 1 woord.

  42. Vaca Loca says:

    En dan zijn er ook nog de koeien die lijden aan de gekke koeienziekte.

    http://s.libertaddigital.com/fotos/noticias/vacas.jpg

  43. Juan Belmonte says:

    🙂

  44. nhz says:

    tufkaj: Nee. Maar in 2008 was dus 1/50 bereid zijn verlies te nemen (ruwe schatting) en in 2011 1/17 (iets minder ruwe schatting).

    hoe weet je nou hoeveel van die eigenaars verlies nemen, volgens mij is het weer de bekende kletspraatjes van de Fabeltjeskrant, om nog meer staatssteun voor de woningmarkt af te persen. Jonge eigenaars, huizen onder de 3 ton, recent gekocht: da’s dus allemaal hypotheken met NHG garantie. Oftewel: een groot deel van deze verliezen komt helemaal niet voor rekening van de verkoper. ‘Tien procent heeft de woning zelfs verkocht met een restschuld’. Nou, 90% DUS niet, kletspraatje ontzenuwd.

    Investeren: Overigens snap ik de ophef niet, als ik mijn nieuwe auto na 3 jaar verkoop krijg ik nog niet de helft terug wat ik er voor heb betaald.

    precies, mensen hebben zichzelf 20 jaar lang sprookjes laten vertellen. Tijd om wakker te worden, al zou een groot deel van de politiek liefst ook de restschuld op de oude auto’s voor rekening van de belastingbetaler laten komen.

    Guks: Die hopen – zonder enige aanleiding tot urgentie – alsnog tegen de hoofdprijs te kunnen cashen…

    ik denk dat je gelijk hebt, het verschil is natuurlijk dat die boomers minder urgentie hebben om te verkopen, en daardoor uiteindelijk veel meer verlies gaan maken t.o.v. de prijzen die ze hadden kunnen krijgen bij alert reageren. Dat krijg je ervan als je alleen maar naar mooie verhalen van de Fabeltjeskrant etc. luistert.
    Bij mij in de buurt zijn er veel panden die pakweg 20 jaar geleden gekocht zijn, die nu 10-15x meer moeten kosten dan wat de eigenaar er voor betaalt heeft. Je zou denken dat de meesten na een paar jaar leuren dan wel met de prijs zakken maar nee hoor, alleen een enkeling is in al die jaren meer dan 10% gezakt. Bijna iedereen gaat voor de hoofdprijs, nog steeds.

    Chateau Bellevue: Wat ik hiermee bedoel te zeggen dat een huis kopen in Nederland hetzelfde is geworden als speculeren.

    juist niet, omdat nog steeds een groot deel van de verliezen kan worden afgewenteld op anderen. Is bij aandelen geen sprake van, tenzij je Lloyd Blankfein heet.

    Chateau Bellevue: waarin de belasting op rente, dividenden,coupons (ook van staatsbons dus) omhoog gaat van 15 naar 21% . Verlies je dus weer eventjes flink.

    ach, zijn ze nog steeds een stuk beter af dan in NL waar de belasting op rente 30% is. En dan ook nog op een veronderstelde rente die de afgelopen 10 jaar niemand haalde, dus feitelijk is de belasting hier nog véél hoger dan 30% (momenteel eerder 50%, en dan reken ik de inflatie nog niet mee want dan is het 200% ofzo).

  45. dalen says:

    “ach, zijn ze nog steeds een stuk beter af dan in NL waar de belasting op rente 30% is.”

    Je bedoelt denk de veronderstelde ontvangen rente van 4% die wordt belast met 30%.

    In België betaal ik 15% bronbelasting dat automatisch door de bank wordt ingehouden. De rente die ik in Nederland ontvang en daar vrij is, wordt vervolgens in België weer belast, terwijl ik in Nederland al 30% over de niet ontvangen 4% rente heb moeten afstaan.

    Dus door 2 regeringen genaaid. Nog krijg ik het verwijt van de niet-wetenden dat ik wegens belastingvoordeel in België woon.

    Ja hoor…….die tijd is allang geweest. Niet voor niets trek iedereen uit België weg, met name de vermogenden.

    Brasschaat is allang niet meer de vluchtplaats voor vermogenden. Wel veel vreemde (eufemisme) snuiters zie ik komen.

  46. nhz says:

    Chateau Bellevue: Leterme is niets minder dan een ordinaire oplichter want hij wist hiervan en ook van de ratingverlaging van Belgie.

    tja, daarmee vergeleken was Wouter Bos een slimme oplichter nietwaar?

    Chateau Bellevue: Bovendien is de vrijheid van meningsuiting daar nog steeds vrij absoluut.

    nou ja, behalve dan dat geen enkele krant of TV zender van formaat nog afwijkende geluiden wil laten horen 🙂

    dr.t: Geloof mij maar dat de meeste personen een huis kopen om mooi en veilig te wonen.

    ONJUIST, ik heb hier al herhaaldelijk het rapport van de Nederlandse banken aangehaald, waarin kopers zelf mochten aangeven waarom ze een (nieuw) huis kochten: 70% heeft als belangrijkste motief financiële speculatie in de meest algemene zin van het woorde: profiteren van verwachte prijsstijging, of proberen verwachte prijsstijging voor te zijn. Dit was met stip de belangrijkste reden.

    dr.t: Ten dele, maar iedereen deed op zijn of haar manier mee.

    ja, duh … sommigen doen naar hartelust mee (bijv. scheefleners zoals dr.t) en anderen doen alleen mee aan het betalen van deze gekte, omdat je je daaraan helaas moeilijk kunt onttrekken.

    Startert: Greenspan geeft in die docu ronduit toe dat zijn eigen wereldbeeld niet klopt

    Greenspam, leugens van begin tot eind. Het zegt gewoon wat hem en zijn maatjes op dat moment het beste uitkomt.

    dalen: Wanneer je in Nederland in inbreker betrapt moet je boe roepen zei nota bene Opstelten. Is het heel erg dan roep je “halt”. Kijk dat zijn nog eens tips van onze minister.

    ja, stel je voor dat je de overheid niet meer nodig hebt om zulke zaken te regelen. Daar moeten ze bij justitie niet aan denken, met al hun vette baantjes.

    Steven: Met spandoeken lopen? bommen gooien? Wat verwacht je van ons nederlanders?

    je zal het toch met me eens zijn dat Nederlanders de afgelopen 25 jaar véél braver geworden zijn. Protest beperkt zich tot het stiekum een beetje extra frauderen met de belasting ofzo, terwijl toen ik jong was het heel normaal was om te demonstreren, de barricades op (kerncentrales, kraken etc.). Eens met dalen etc. dat de politiek hier het volk prima beet heeft, ze durven niks. Van praten zijn ze niet bang, want de gemiddelde burger doet toch niks.
    Ik geef gelijk toe dat ik hier ook geen goede oplossing voor heb, want met de protestmethodes van 25 jaar terug wordt je hier gelijk tot terrorist bestempeld, en dan mag er ineens wel geschoten worden (of andere bizarre maatregelen).

    dalen: occupy. Terwijl deze lui in ieder geval een tegengeluid geven.

    inderdaad, of bijvoorbeeld Anonymous. Ik vermoed eerlijk gezegd dat De Macht, net als bij bijv. Wikileaks, daar toch behoorlijk bang voor is. Niet dat ik die methodes altijd even goed of effectief vind, maar je ziet daar een nieuwe aanpak die soms wel eens heel effectief kan zijn. Ik wacht met spanning tot Anonymous de grote zakenbanken onder vuur neemt, of bijv. de Euro kleptocratie eens voor een jaartje helemaal plat legt. Wat niet is kan nog komen 🙂

    dalen: De Arabische lente is hier echter nog ver weg omdat we met zijn allen volgevreten zijn.

    ja, eerst alle Playstations, Wii’s en iPhones afpakken; daarna daagt het misschien dat er iets hapert in de maatschappij. Voorlopig heeft deze groep geen enkel kontakt met de echte maatschappij.

    AVE: Geeft je toch wel te denken over de praktijken van Greenpeace!

    fijn hoe jij altijd weet waar de echte terroristen zitten, en de berichtgeving over de milieumaffia weet te korrigeren 😎

    hugo: Die ECB lui hebben een monopolie op geld en misbruiken dat. Voornamelijk voor eigen gewin.

    dat geldt voor minstens 95% van alle centrale bankiers. Afschaffing van ECB zal dus niks oplossen.

    Vaca Loca: Het zorgelijke is dat die ongelijkheid tijdens de huidige crisis in veel landen sterk aan het toenemen is.

    die ongelijkheid is sinds begin jaren ’80 (introduktie van angelsaksisch financieel systeem in NL en veel andere westerse landen) al hard aan het toenemen, en de huidige crisis is één van de gevolgen van deze ontwikkeling. Verder eens, zeker voor mensen die voor de overheid werken vindt ik een inkomensverschil van een keer of vijf meer dan zat. Als mensen met een eigen bedrijf, zonder enige staatssteun of staatsmonopolies, meer kunnen verdienen dan heb ik daar geen moeite meer. Helaas zijn 99% van de veelverdieners van nu parasieten die zonder de overheid/politiek geen schijn van kans zouden hebben.

    lp: En dan plotseling (hoop ik) is het klaar met die onzin.

    deze zaken hebben héél veel met elkaar te maken, wat er gebeurt op de woningmarkt, met de inkomens etc. zijn allemaal uitwassen van dezelfde ontwikkeling in angelsaksische economieën.

    Vaca Loca: lorenzo, waarom 1 januari?

    tja, dat snap ik ook niet van iemand die het altijd over profiteren in zien heeft. Dan zou ik zeggen: haal het voor kerst van de bank, zeg tegen de belasting dat je de hele envelop of koffer op straat verloren hebt, en desnoods begin januari ergens anders op de bank zetten met het verhaal dat je wat op straat gevonden hebt. Spaart in ieder geval weer 1.2% belasting, weer een paar parasieten minder 😉

  47. lorenzo says:

    Vaca Loca: lorenzo, waarom 1 januari? Zijn er bepaalde regels veranderd, of heeft het meer met de jaarlijkse “goede voornemens” te maken?

    nou , veelal moet je je rentperiode niet onderbreken , even nakijken voor de voorwaarden.

  48. Vaca Loca says:

    Ok. Bedankt, lorenzo.

  49. Vaca Loca says:

    Voor het maken van een keuze van de nieuwe spaarbanken, voor diegenen die hetzelfde van plan zijn:

    http://www.vanspaarbankveranderen.nl/sparen/rentemeter

    Persoonlijk kies ik ASN. Ethischer dan de meeste banken en nog een aanzienlijke rente ook.

  50. hugo says:

    Vaca Loca: Persoonlijk kies ik ASN

    Persoonlijk kies ik ervoor om banken te laten voor wat ze zijn aangezien ze allemaal failliet en corrupt zijn. Sparen in fiat trash is het domste wat je kan doen als je het mij vraagt. Zeker in tijden dat de printing pre$$ overuren draait. Banken welke een hoge rente bieden hebben de vervelende eigenschap dood te gaan.

  51. Vaca Loca says:

    hugo, wat dan?
    Waarin investeren? Goud- en zilverprijzen fluctueren ook flink en staan op dit moment behoorlijk hoog. Niet ideaal om in te stappen.
    Zowel grond als huizen gaan waarschijnlijk flink dalen.

    Ik zou graag horen wat goede alternatieven zijn in deze veranderlijke tijden!

  52. lorenzo says:

    ASN is zeker een goed ook om die reden . Hugo , ABN/AMRO biedt een lage rente maar is dood gegaan…

    Verder nu niet meilijk doen , als de Euro crasht is Nederland een , relatief, goede locatie.

  53. Startert says:

    @54: Emigratie.

  54. deutsche Mark says:

    @Startert:

    Nog steeds niet weg?
    Waar wacht je nog op, iedere verdere dag in NL is een verloren dag.

  55. I am no longer sure the place you are getting your information, but good topic.

    I needs to spend some time studying much more or figuring out
    more. Thanks for fantastic information I was on the lookout for this information for
    my mission.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*