Consument nog steeds erg onwetend over hypotheek

De gemiddelde Nederlander weet nog steeds weinig van hun (nieuwe) hypotheek, zo blijkt uit de jaarlijkse Hypotheekmonitor. Ook de lasten van de hypotheek zijn niet altijd even duidelijk.

Ondanks het feit dat steeds meer informatie over hypotheken beschikbaar is op het internet en de overheid haar uiterste best doet om consumenten wat bij te brengen over financiële zaken als leningen en hypotheken schiet het nog niet echt op, zo blijkt althans uit een grote enquête, Hypotheekmonitor, uitgevoerd door TNS Nipo welke vandaag is gepubliceerd.

Hypotheek maffia

Schokkend genoeg blijkt dat meer dan een kwart van alle ondervraagden, welke afgelopen jaar een nieuwe hypotheek heeft afgesloten, geen idee heeft wel deel van het inkomen nodig is om de maandelijkse hypotheeklasten te betalen. Ook blijkt dat de tussenpersoon bijna blindelings wordt vertrouwd, voor een nieuwe hypotheek worden gemiddeld nog geen twee offertes aangevraagd.

bron : hypotheekindex.nl

Share Button
53 comments on “Consument nog steeds erg onwetend over hypotheek
  1. kees says:

    dat is ook logisch gevolg van het feit dat er alleen naar “betaalbaarheid” wordt gekeken.

  2. Martijn says:

    Mensen zijn soms zo uniek debiel. Wel drie dagen zoeken naar de goedkoopste breedbeeld tv, maar voor een huis gewoon blind varen op een of andere knakker in een pak.

  3. ll says:

    Bestaat er ook een vraagbaak, inzake hypo ‘s, heb nog een vraagje over aflossingvrije hypotheek.

  4. Joost says:

    Niet te geloven. En toch denk ik dat er een heel elementair psycholochisch mechanisme an ten grondslag ligt. Cognitieve dissonantie. Als je namelijk echt gaat nadenken over je nieuwe hypotheek dan zie je pas hoe zwaar hij is en hoe lang je er aan vast zit. Aan de andere kant is de redenering ‘ik ben niet de enige en je moet wel als je wilt wonen’.

    Conclusie: met de ogen dicht neemt men een duik in het diepe. En voor de toekomst zien we wel waar het schip strand. Op hoop van zegen! Sorry voor alle cliches, maar ik denk echt dat de meeste mensen er zo over denken. Ze willen er liever gewoon niet over nadenken.

  5. ll says:

    @ 5 Bij mij was het een momentopname hoor, had ff niets te eten en op aflossingesvrij overgegaan, akte was gratis toen destijds, maar nu weet ik het niet meer…….wat ik toen destijds heb gedaan was een noodoplossing……, misschien wel een beetje dom ?

  6. Okkie says:

    @Joost:
    Cognitieve dissonantie is van toepassing als mensen al een hypotheek is aangesmeerd. Ik heb de indruk dat mensen die eenmaal een hypotheek hebben er helemaal niet meer over willen nadenken. Toch vraag ik me af wat mensen bezield die zich niet van te voren verdiepen in zo’n belangrijke beslissing terwijl de meeste onnozele producten op Kieskeurig worden opgezocht.

    @ll:
    Zorg dat je tenminste het verschil tussen de hoogte van je hypotheek en de waarde van je huis bij elkaar spaart als er sprake is van een onderwaarde.

  7. S says:

    Als er één in de sloot springen, springen we allemaal. Anders missen we de boot….

  8. Okkie says:

    Ik kan de bewuste enquête nog niet vinden, alleen het volgende fragment over financieel ongeletterden:
    http://download.omroep.nl/portal/radiomanager/archive/radio1/17-11-09/consument_nog_onwetend_over_hypotheek-geen_titel1258467559.mp3

  9. Joost says:

    @7 Okkie

    Dat bedoel ik ook. Afsluiten en verdringen maar.

  10. Buddy says:

    NL Consument is niet alleen onwetend. De NL consument heeft sinds midden jaren ’70 geen fatsoenlijk basisonderwijs genoten.

    We kampen niet alleen met financiele analfabeten. Erger, we moeten het stellen met een volledige generatie imbeciele rekenaars.

  11. chantal says:

    oh, tof gesprek zo…

  12. Okkie says:

    @Buddy:
    Financiële producten zitten tegenwoordig zo gewiekst in elkaar dat zelfs de verkopers ze niet meer snappen. Heb je wel eens een oude folder van Sprintplan bekeken of van de OpMaat Hypotheek?
    http://www.platformaandelenlease.nl/Brochures_Folders/

  13. allert says:

    als je het product niet snapt moet je het niet nemen. scheelt al heel wat kopzorgen.

  14. kees says:

    Heb je wel eens een oude folder van Sprintplan bekeken of van de OpMaat Hypotheek?

    je bedoelt dat iedere “holleder” ze kan verzinnen; als je maar slecht genoeg bent.

  15. kees says:

    als je het product niet snapt moet je het niet nemen. scheelt al heel wat kopzorgen.

    kun je ook geen huis kopen 😉

  16. Spongebob says:

    Je kunt ook een liniaire of annuiteits hypotheek nemen , daar valt niets aan te snappen zo simpel is die.

    Al die ondoorzichtige financiele constructies heb ik nooit vertrouwd. Ik denk altijd . . . als het echt zo geweldig ….. waarom belegt zo’n bank er dan niet zelf in i.p.v. het aan financiele onbenullen te verkopen.

  17. jan-jaap says:

    @ll
    als je vragen hebt over hypotheken, check dan eens http://www..huisplan.com. Zitten ook experts klaar om je vragen te beantwoorden.

  18. kees says:

    S Zegt:
    21 November 2009 om 12:55 pm
    Als er één in de sloot springen, springen we allemaal. Anders missen we de boot….

    als je met weinigen springt wordt je niet gered, het gaat om de massa en die is lid van de overheid of vakbond en wordt wel geholpen met een zwembandje. Persoonlijk lig ik liever met mijn rug in het water en nog gediplomeerd ook.

  19. kees says:

    Je kunt ook een liniaire of annuiteits hypotheek nemen , daar valt niets aan te snappen zo simpel is die.

    je zult ze de kost moeten geven die een annuiteitenhypo niet begrijpen; moet je al handelsrekenen op havo niveau hebben gehad.

  20. kees says:

    ls je vragen hebt over hypotheken, check dan eens http://www..huisplan.com. Zitten ook experts klaar om je vragen te beantwoorden.

    spamsite!

  21. kees says:

    gelukkig is het binnekort kerstdag

    ook een datum?

  22. chantal says:

    5 januari zou huisbaas kerstman hen de deur wijzen

  23. Okkie says:

    @Spongebob:
    Mensen nemen liever een sprong in het diepe zoals Joost al vaststelde dan dat ze zich erin verdiepen. Iedereen kan een lineaire of annuïteitenhypotheek narekenen, maar weinig mensen nemen de moeite.

    Een huis kopen ‘hoort’ nu eenmaal en ‘iedereen’ neemt een spaar- en beleggingshypotheek dus wat kan er dan mis mee zijn? De mogelijkheid om 30 jaar volledig HRA te genieten moet koste wat kost worden uitgemolken.

  24. Okkie says:

    @kees:
    Er zijn genoeg rekenvoorbeelden te vinden waar niet zoveel mis mee kan gaan, want er zitten geen verborgen kosten of andere merkwaardige zaken in zoals bij de spaarhypotheek. Maar goed, als je de annuïteitenhypotheek zelfs niet snapt, ben je te dom voor een hypotheek en kun je waarschijnlijk beter blijven huren. De kans dat iemand je de verkeerde hypotheek aansmeert is te groot om hieraan te beginnen.

  25. Okkie says:

    @nr.22:
    Nee, HuisPlan is geen non-profit organisatie. We hebben een aantal exclusieve sponsors binnen het concept, die graag met je in contact komen.

  26. ll says:

    @ 25, ja maar ik had die en heb die omgezet naar aan aflossingsvrije annuiteiten hypo en dan veranderen de regeltjes zodoende dat ik het gewoon niet meer begrijp……want er staat b.v. zoiets als dat je de rente over het gehele bedrag moet blijven betalen, of je nu aflost of niet….., en als je aflost dat het dan van de totale lengte van de periode afgaat, dat die dan verkort wordt. Maar dan moet je bij beeindiging van de lening alsnog de rente gaan betalen….. over de hele periode enz, kom er niet meer uit.

  27. Okkie says:

    @ll:
    Als het goed is mag je afhankelijk van je contract een bepaald percentage (minimaal 10%) van je hypotheek per jaar boetevrij aflossen. Dit percentage moet terug te vinden zijn in je hypotheekvoorwaarden. Alleen als je meer dan het genoemde percentage wil aflossen, betaal je hierover een boeterente.

    Je kunt het af te lossen bedrag ook zelf opzij zetten. Dit is voordelig als de spaarrente hoger is dan de hypotheekrente na belastingaftrek.

  28. S says:

    @ 29, je bedoelt waarschijnlijk ‘maximaal 10%’

  29. S says:

    Als er 1 persoon verdrinkt en er staan er 10 omheen, doet niemand iets. Als er 10 verdrinken en er staat er 1 bij, dan doet alsnog niemand iets.

  30. S says:

    Onderwijs is inderdaad ook gewoon veel te slecht.
    En dat ligt dan ook weer niet helemaal alleen aan het onderwijs. Het ligt ook aan de ouders, die voeden niet meer goed op. Maar daar hebben ze ook geen tijd voor, want ze moeten beiden werken om de hypotheek te kunnen betalen.
    Is dit een viscieuze cirkel? Waar is het misgegaan?

  31. Okkie says:

    @S nr.30
    In de Gedragscode staat dat je 10% boetevrij mag aflossen, het mag dus ook meer zijn als het in het contract staat.
    http://www.nvb.nl/scrivo/asset.php?id=103344

  32. Okkie says:

    @ll:
    Soms staat er een aankondigingstermijn in je hypotheekvoorwaarden. Je moet een eventuele extra aflossing dan officieel aankondigen.

    Als je voldoende aftrekmogelijkheden hebt voor je hypotheekrente en enige discipline zou ik het zelf proberen te sparen, wel rekening houdend met 1,2% vermogensbelasting boven de 20k (of 40k voor 2 personen).

  33. Realist says:

    Waarom zou je enige kennis van je hypotheek moeten hebben? Je doet gewoon wat je omgeving ook doet. Als er iets mis is met een bepaald fiancieel product, dan zou niemand het toch nemen? Nou dan!

    Echt, de beste hypotheekadviseurs zitten in je familie/kennissenkring en op verjaardagsfeestjes. Alle huiseigenaren met een hypotheek die ik spreek, vinden allemaal dat ze DE financiele deal van hun leven hebben gesloten. Naar dit soort mensen moet je dus goed luisteren want anders ga je geheid de boot in. Dan kun je straks niet op je 60-ste je huis verkopen en gaan rentenieren.

  34. kees says:

    Als er 1 persoon verdrinkt en er staan er 10 omheen, doet niemand iets. Als er 10 verdrinken en er staat er 1 bij, dan doet alsnog niemand iets.

    Je kunt er toch wel 1 uit pikken om de soort in stand te houden?

  35. kees says:

    Is dit een viscieuze cirkel? Waar is het misgegaan?

    nergens; het is de norm.

  36. S says:

    Een leuke kerel pik ik er wel uit.

  37. S says:

    De norm moeten we dus doorbreken. Is dat de graaicultuur?
    In het basisonderwijs kinderen leren hypotheekleningen te berekenen. Dan leren ze rekenen, dat alleen is al fijn.

  38. S says:

    Graaicultuur is natuurlijk geen norm, foutje.

    Ik hoef niks te doen voor mijn geld en ik kan uitgeven wat ik niet heb. Ik mag zoveel mogelijk bellen blazen en ik hoef niks te snappen.
    Het creëer-geld-met-krediet-en-pers is geen piramidespel. Als het dat wel is, dan vind ik piramidespelen wel volledig acceptabel.

  39. Okkie says:

    @S:
    Veel babyboomers hebben juist dik verdiend aan de alsmaar stijgende huizenprijzen. Voor hen ontbreekt nut en noodzaak om hun kinderen een wat gematigder leefpatroon bij te brengen.

  40. S says:

    Gedeeltelijk waar, ze zien het nut en de noodzaak niet, maar die is er denk ik wel.

    Psychologie. 70-jaren cyclus komt misschien wel door het feit dat we zo leven, tot dat we meegemaakt hebben dat het eigenlijk niet kan. Als nu een crisis uitbreekt, gaan we weer hard werken. Na 50 jaar is iedereen dood die de crisis bewust heeft meegemaakt. Dan gaan we weer bubbelen en graaien.
    Zo zijn mensen nu eenmaal, hardleers en eigenwijs.

  41. chantal says:

    de graaicultuur : ik wil alles zodanig betaalbaar, dat ik alles kan hebben.

  42. S says:

    Die is wel grappig. In hoeverre slaat dat op dit forum? 🙂

  43. chantal says:

    gewoon een rechtzetting. Velen snappen het niet ‘graaicultuur’, waarbij iedereen maar graait tot alles op is.
    Niet persoonlijk opnemen, iedereen heeft er van.

  44. chantal says:

    hier een hele goeie van iemand die ik bewonder in zijn strijd tegen de ‘graaicultuur’. = http://lowimpactman.wordpress.com/

  45. Okkie says:

    @chantal nr.43:
    Je bedoelt dat mensen een betaalbaar dak boven hun hoofd willen?

  46. chantal says:

    ik bedoel : als je enkel een dak boven je hoofd wil, dan is dat betaalbaar. 😉

  47. lorenzo says:

    ….met de mededeling dat de nederlands , met al zijn materieel, het onbeschoftste volkje op aarde is , bij benadering .
    Ik kom vaak vaak in landen met mensen die veeeeel minder hebben en veeeel leuker zijn.
    U ziet , ik leg verbanden .

  48. ZK says:

    Beste Lorenzo,

    Dat een klein gedeelte van de NL bevolking het imago verziekt, velt geen oordeel over de rest; het overgrootte deel van de mensen in NL zijn leuke en hardwerkende, eerlijke mensen. Daarom hoef ik niet naar het buitenland, en hier is armoede ook om de hoek, maar je moet het wel willen zien en er wat voor willen betekenen.

  49. chantal says:

    @zk
    het is niet een klein gedeelte, het is de ganse bevolking. Niet kwaad bedoeld, want ze zijn zich van het kwaad niet bewust. Daarom is het ook een cultuur

  50. lorenzo says:

    ach , het valt me weer zo op hoe opgefokt , zwaar ik-georienteerd en niet bepaald blij ”we” hier zijn als ik weer eens in nederland ben.
    Ik meen laatst ook dat de expats dergelijke geluiden lieten horen….
    Kortom, we zijn volgevreten .
    De beste tijd is derhalve aanstaande. Gaan we over pakweg 10 jaar bevestigen.

  51. martijn says:

    Bij de HCB Groep (http://www.hcbgroep.nl) ben ik anders goed geadviseerd. Aan de hand van diverse overzichten werd mij inzicht gegeven in wat wel en niet mogelijk was.
    Persoonlijk vond ik het persoonlijke advies, waardoor je het geoel krijgt echt klant te zijn, zeer aangenaam. Dat in tegenstelling tot de grotere banken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*