De overheid moet zich geleidelijk terugtrekken uit de woningmarkt. De overheidssubsidies op huren (huurtoeslag) en kopen (hypotheekrenteaftrek) moeten verdwijnen. Daarmee kunnen we voorkomen dat de Nederlandse woningmarkt uitgroeit tot de kern van ons volgende economische probleem.
Dat stelt Dirk Brounen, hoogleraar Real Estate Economics aan de Tilburg University, in een opinieartikel dat verscheen in dagblad Trouw en op socialevraagstukken.nl.
De woningmarkt wordt volgens Brounen ‘van kabinet tot kabinet doorgegeven als een hete aardappel’. Ten onrechte, want het belang van een gezond gefinancierde woningmarkt is te groot voor de Nederlandse economie om nog langer te negeren, aldus de hoogleraar. ‘Nederland staat bekend als risico-avers, maar heeft in relatieve zin de grootste hypotheekschuld van de wereld. Jarenlang ging dit goed en ontstond overwaarde op de woning. Maar wie overwaarde ziet ontstaan, weet ook dat de woningmarkt onder de waarde van de schuldenlast kan duiken. Hier wordt echter niet voor gewaarschuwd en niets aan gedaan.’
Het is daarom volgens hem ‘tijd om hardop na te denken over alternatieven’. ‘Na ruim 110 verlammende jaren met lage corporatiehuren en hypotheekrenteaftrek is het nu een mooi moment om de woningmarkt in Nederland te laten afkicken van de overheid. We moeten toe naar een markt waarin consumenten niet kiezen voor een koopwoning vanwege fiscaal voordeel, maar kiezen voor wonen op basis van hun financiële en relationele situatie. We kunnen niet wachten tot de wal dit schip keert. Door de aloude regeling stapsgewijs af te bouwen ontstaat er een woningmarkt waarin een koper en huurder op eigen kracht beslissingen kan en moet nemen.’
bron: Vastgoedmarkt.nl
Ik zie het alleen nog niet gebeuren zie voorgaande artikel.
In de ogen van mensen die langs de zijkant staan wel natuurlijk.
De mensen snappen niet dat ze zelf deze maatregelen betalen. Via een hele grote omweg zijn al onze producten en diensten duurder zodat de overheid aan de andere kant iedereen…ja iedereen (huurders + kopers) kan “compenseren”. Maarja, hoe leg je dat uit aan de gemiddelde stemgerechtigde….
@ artikel
leuk en helemaal mee eens.
Maar op zich niet zo veel nieuws.
Waar ik nu nieuwsgierig naar ben, Wat is zijn terugtrek strategie ?
Hoe ziet hij het proces van terugtrekking voor zich ?
@ reactie 1 van dr.t
Natuurlijk gaat het allemaal gebeuren en ONDANKS overheidsmaatregelen als blijvend verlagen van de overdrachtsbelasting.Onzekerheid op de banenmarkt, stilstand van economische groei plus gigantische garanties middels het EFSF, geeft nu niet bepaald kans op stijging van huizenprijzen de komende 15 jaar….
Nietszeggend suf artikel dat alleen open deuren intrapt en ook niet met een echte oplossing komt.
Bovendien: Too little, too late. De huizenmarkt ís al het grote probleem van onze economie. Deze meneer hobbelt behoorlijk achter de feiten aan.
Telegraaf: Achterstand betalen hypotheek neemt toe
Het aantal mensen met een achterstand in het betalen van de hypotheek is in een jaar tijd met 20 procent toegenomen. Dit blijkt uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel.
In het derde kwartaal van vorig jaar waren er 49.228 mensen die een betaalachterstand hadden van 3 maanden of meer. Dat cijfer is opgelopen naar 59.607 in het derde kwartaal van dit jaar.
Echtscheiding en werkloosheid worden genoemd als belangrijkste oorzaken van de betalingsachterstand.
Honderd en zes procent mee eens.
50.000 achterstanden op pakweg 3000.000 hypothekem maakt 1,5 procent, als dat maar goed gaat.
Het heeft trouwens iets enorm cynisch om je daar nu op te verheugen. Vaak is er in de persoonlijke levensfeer van betrokkene iets drastisch misgegaan.
Maar goed alle negatieve berichtgeving is welkom op deze site.
Dit is een bericht van de ING van vandaag 25 oktober 2011
, ondermeer geplaats op http://www.dft.nl
Hoe denken jullie hierover? IK dacht de de huizenprijzen ook in de grote steden naar beneden gingen, maar volgens de ING stijgen die!!!
Huizenprijzen stijgen in grote steden
van onze redactie
AMSTERDAM – In de grote steden gaat de prijs van koophuizen weer omhoog. Huizen zijn in 20 van de 25 grootste steden duurder dan tijdens het dieptepunt. Dat stelt het ING Economisch Bureau.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat woningen in de grote steden in september gemiddeld twee procent duurder zijn geworden. In Amsterdam stegen de prijzen sinds de plaatselijke bodem in augustus 2009 met 3,2 procent. In Rotterdam zijn de huizen zelfs 7 procent duurder dan de bodemprijs, die daar in november 2010 werd bereikt.
Landelijk is er nog geen prijsherstel te zien op de huizenmarkt. Sinds de piek in de zomer van 2008 zijn de huisprijzen gemiddeld met 9,1 procent gedaald. Dat de prijzen in de grote steden wel weer stijgen heeft te maken met de snellere bevolkingsgroei daar.
@9 (Ruud)
Zie een voorgaand item plus reacties.
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-10-2011/tienduizenden-woningen-op-punt-van-executieveiling/
“We kunnen niet wachten tot de wal dit schip keert. ”
jahoor, want dat gaat heel snel gebeuren. De tijd voor koerswijziging is voorbij, het schip der staat ligt op ramkoers met de wal, en de bemanning mag hopen dat het schip de botsing gaat overleven. Politici doen niets, hooguit een beetje ruziën over de schuld terwijl het huis afbrand.
Ik denk dat Henk en Ingrid heel goed snappen dat je hier prive voordeel uit kunt slepen als je maar meedoet, en dat mensen die netjes aan de zijlijn blijven wachten tot de gekte overwaait straks de rekening krijgen.
zoals je weet wordt er hierbij net zo opportunistisch geteld als bij bijv. inflatiecijfers of werkeloosheid. In werkelijkheid zitten 1 miljoen burgers al in de gevarenzone (zeggen de banken zelf).
Waardeloos stukje van deze vastgoedprofessor. Weer zo’n deskundige die de corporatiehuurder graag mee weg ziet ondergaan in het moeras van de inzakkende woningprijzen.
Terwijl het probleem zo overzichtelijk is: de prijzen voor koopwoningen zijn de afgelopen vijftien jaar tot onrealistische hoogten gestegen door overmatige kredietverlening.
Gewoon even wachten tot die prijzen weer een beetje normaal niveau hebben bereikt, dan verhuist een ieder die nu huurt omdat ie ‘t verdomd z’n hoofd in een strop te steken met graagte en uit vrij wil naar een koophut.
Kan de overheid zich bezig blijven houden met de huisvesting van degenen voor wie dat echt nodig is.
Dawg
Kan de overheid zich bezig blijven houden met de huisvesting van degenen voor wie dat echt nodig is.
Dat zijn vast die een miljoen personen waar NHZ het over heeft.
Griezelig hoor al die extra kosten, mijn energierekening gaat zomaar 15 % omhoog……en,
Europa gaat ons zeker een jaar inkomsten kosten…..schatting…
http://basjacobs.wordpress.com/2011/10/25/there-is-no-such-thing-as-a-free-lunch-alleen-mensen-betalen-de-rekening-van-de-eurocrisis/
Juan het is zover……
NOS journaal 18.00h. melde dat veel hypotheken hoger zijn dan de waarde van de onderpanden.
o , dat is nieuws en dus gaan we ons maar eens zorgen maken.
50.000 executies op pakweg 250.000 te koop staande woningen maakt 20%. Dat gaat niet goed.
Lees het hele verhaal op: http://www.z24.nl/analyse/artikel_242467.z24/Kan_het_fout_gaan_op_de_Nederlandse_huizenmarkt_.html
Tufkaj,
Mijn ervaring is dat de huizen op de veiling bijna nooit op Funda hebben gestaan.
Dus het rekensommetje is 250.000+ ca 45.000 te koop staande huizen.
FT,
goed het zal wat verschillen, maar die 1.5% is de verkeerde vergelijking is mijn punt 😉
@ dr t
“Kan de overheid zich bezig blijven houden met de huisvesting van degenen voor wie dat echt nodig is.
Dat zijn vast die een miljoen personen waar NHZ het over heeft.”
Denk je nu echt dat de minister niets anders te doen heeft?
Vanavond kopte de Volkskrant
“Donner wil ambtenaar gehaktbal niet ontnemen”
“Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) voelt niets voor een vleesloze Dierendag in de kantines van de overheid. Dat schrijft hij in antwoord op vragen van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.”
Kijk dat is pas belangrijk!
Crisis? waar dan? Jan Kees (Danny Kaye) heeft de oplossing.
We schenken de Grieken minimaal een korting van 60% op dat beetje schuld en voor de andere 40% geven we garanties. Die garanties verpakken we in een SPV en verkopen dat door.
We verdienen hier goed aan!!
Ging in het verleden ook prima dus “never change a winning team”.
Dus remember “een ambtenaar heeft recht op zijn gehaktbal”
Afgaand op het statistische nieuws van de afgelopen dagen mag je concluderen dat de ‘high potentials’ in de Randstad veel duurdere huizen lenen, en vervolgens de hypotheek niet betalen. Het enige wat nog ontbreekt is een wet die scheefleners pakweg 1 jaar uitstel van hypotheekbetaling geeft, en die vastlegt dat 1 jaar te laat met betalen géén betalingsachterstand is. En natuurlijk wordt na een jaar die 1 jaar betalingsvrij verlengd, omdat anders de huizenmarkt in problemen komt en niemand meer een huis durft kopen. Kom er maar in, Jacques Monasch – je loopt vast te kwijlen bij het idee dat je zo’n briljant plan in de Kamer mag presenteren.
Misschien heb je toch een punt, het is wel relevant dat het slechts 1.5% is. Hierdoor blijven onze hypotheken een solide investering voor geldverstrekkers en daarmee de rentes laag.
Het effect op de verkoopprijzen wordt echter bepaald door de grootte van het stuwmeer executiewoningen tov de voorraad te koop staande woningen.
Een aantal jaren geleden meldde de AFM dat circa 25% van alle Nl hypotheken niet deugden. Met grofweg 750.000 hypotheken was er destijds iets zodanig mis dat er zendtijd op de “nationale TV” werd ingeruimd. Het waren niet uitsluitend de DSB bazooka’s die afgingen maar Rabo opmaat Booby traps.
Anno 2011 zouden 20.000 van de 200.000 probleem-hypotheekhouders uit hun woning moeten worden gezet wanneer banken het spel volgens de bankbandietenregels zou worden gespeeld. Met alle steunmaatregelen de afgelopen jaren van overheidswegen om de woningmarkt overeind de houden valt de schade achteraf ogenschijnlijk nog mee. Echter met een fors oplopende rente, dalende koopkracht, en rieel dalende lonen worden de (750000-20000)= 730000 NL houders van een twijfelachtige hypotheek alsnog het kind van de rekening oftewel de klos van jarenlang debiel or financieringsbeleid van zowel banken als de politiek.
Kan het niet laten weer eens te reageren na meer dan een jaar, waar is onze Ludwig Von Mises nu?
Wil graag nog even terug komen op enkele discussies met hem.
Mis ook Martijn hier.
Mis zijn constructieve bijdrage.
Laurens
@laurens: en Goudbelegger, die had ook vaak wat nuttigs te melden…
Helemaal waar! En nu hopen dat er een kabinet komt die dit wil oppakken en de woningmarkt gaat herstructureren en weer gezond gaat maken!
Jan,
Yeah, dream on. De woningmarkt is als een kankerpatient in terminale fase die men nog symptomatisch (verlaging overdrachts bel. etc..) probeert te behandelen met paracetamol. Dit is een on issue blog die op zich interessant is maar de gehele ernst van de systeemcris in de berekening grotendeels buiten beschouwing laat. Enkele posters nagelaten die het wel begrijpen…We komen nu echt in een stroomversneling van desintegratie van de financiele markten. De reacties van een half jaar en langer geleden dat dit proces van lanzaam dalen vastgoed prijzen nog jaren gaat duren zijn totaal achterhaald.
The Total Financial Collapse is in aantocht of is eigenlijk al begonnen.
http://www.marketoracle.co.uk/Article31124.html
This is the real problem that the credit rating agencies, mainstream press and politicians are not stating which is that the fallout from sovereign default will not be orderly, yes the actual default process may be orderly, over seen and managed by the ECB with planned haircuts of first 20%, then 40% and then 60%, but the markets response won’t be orderly, depositors will panic and pull their funds from those they perceive as having the greatest exposure to a. sovereign debt and b. to sovereign debt derivatives. THIS IS ALREADY HAPPENING. Which is the real reason why the banks are not lending, because they know they cannot unwind their over-leveraged positions in the event of default so have been hoarding cash now in advance of sovereign default.
@25 Mises staart naar z’n geërfde goudstaven en heeft er verder niets meer aan toe te voegen. Alles is al 5x gezegd.
Vrije huizenmarkt heb je in Mexico. Nee, slecht voorstel van die real estate meneer. Stevig toezicht op de banken en de grondspeculatie is voldoende.
En waarom de prijzen stijgen in Amsterdam eo? Waarschijnlijk de enige regio met redelijk economisch vooruitzicht. En: ‘a place to be’; iedere pappa met eerlijk vergaarde centjes koopt in A’dam voor z’n verwende oogappeltje een leuk nhok. Prima toch? De rest van Nederland is verloren.
Groeten uit Downtown Amsterdam
@ Laurens
Mises vond zichzelf een bankmannetje die rentestanden kon bepalen, meer niet.
Martijn praatte Mises naar de mond, meer niet.
Maar als je kijkt naar de toekomst dan kun je concluderen dat ik met m’n reacties in 2008 mijn gelijk ga krijgen.
Doodsimpel:
“De overheid dat ben jij!!!!!”
Precies en exact wat Juan eerder meldde:
Stand eind 2009:
32.000 hypotheken met betalingsachterstanden, nu 45.000 en dat weten we NU (pas), daar werd tot nu toe NIET over bericht.
Poitiek gezegde: Met de kennis van nu..
Andersom geldt dat dan ook: Met de ontbrekende kennis van toen hebben Kamikazekopers hun slimme Z-en gezet.
Het was dan ook puur gutfeeling om een week geleden eens te polsen naar de stand van zaken op veilinggebied:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-10-2011/de-sleutels-inleveren-bij-de-bank-en-weg-schuld/#comment-89397
En attendant Godot, ll, ookwel
wachten op de klap die maar niet kan komen, om maar met de stand van het water in de Maas te spreken… 😛
Klappen die maar niet kunnen komen, kunnen wel als Damocles blijven hangen, dat wil niet zeggen dat ze verdwenen zijn.
En dat betekent ook dat het element “gratis” van gratis cabaret toch een prijs gaat krijgen, triest voor de individuen die het treft en tegelijkertijd niet langer uitstelbaar.
Straks geen geredde stellen meer op de glitter TV met twee huizen, waarvan één onverkoopbaar tegen de gewenste (en wegens hoge hypotheek broodnodige) prijzen. En dus komt het hele dorp helpen met verbouwen, levert de lokale keukenboer gratis een keuken. Mooi verhaal, maar het is een showtje, dat kan nooit in alle gevallen de oplossing vormen voor wat de NL huizenmarkt boven het hoofd hangt.
The greater fool theory:
Wie het laatst liegt
betaalt het gelag.
Ja, hier staan WEL berichten die Hogehuizenprijsminnend NL in het verkeerde keelgat schieten.
Zie ook post 31.
De problematische situatie met hypotheekbetalingen is dus jarenlang onder de pet gehouden.
Als soortgelijke berichten b.v. in 2003 de stemming op de huizenmarkt wat getemperd zouden hebben, was nu zeer waarschijnlijk een veel minder grote uitdaging (uw woordkeus) van toepassing (of een minder groot probleem, dat is wat directer).
Wellicht kunnen we over een jaartje (oh nee dit is de polder, een jaartje of vijf dan) de balans opmaken:
– de eeuwige optimisten versus
– de zelfuitgeroepen pessimisten (Juan laat zich door anderen liever geen pessimist noemen, dat doetti dan wel zelf, kanni er tenminste nog om lachen)
Kijken wie een méér realistische kijk op dit deel van deze planeet hadden. Hiervoor is wel wat geduld nodig.
Tot nu toe hebben de Prof Dr Marc Franckes gewoon gruwelijk misvoorspeld en konden ze daar probleemloos op promoveren, net als de Maurice de Hondt’s (m.n. in onderzoeken betaald door de VEH).
Dan kunnen we meteen de titel Hulpsinterklaas van het decennium uitdelen (en dat wordt géén Spanjaard, voorspelt Juan u).
@ artikel
De overheid moet zich geleidelijk terugtrekken uit de woningmarkt. De overheidssubsidies op huren (huurtoeslag) en kopen (hypotheekrenteaftrek) moeten verdwijnen. Daarmee kunnen we voorkomen dat de Nederlandse woningmarkt uitgroeit tot de kern van ons volgende economische probleem.
Hèhèè anno 2011 zijn er méér mensen die Prof Dr Ir Hugo Priemus nazeggen dat het uit is met de kunstgrepen.
De eerste Kamer snapte het:
30-10-2010:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-10-2010/de-heilige-hypotheekrenteaftrek/#comment-54616
30-11-2011:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-11-2010/eerste-kamer-hypotheekrenteaftrek-niet-buiten-schot/
Dus HRA aan de schandpaal, er komt echt een dijk van een aanleiding aan, welke politicus uit de Tweede Kamer kopt hem in (open doel) zullen we maar denken, of moeten we hier alles tot op de laatste lettergreep voorkauwen ?
Delft leads, Juan zegt het al bijna twee jaar.
Kijken hoe lang Prof Dr Eichholz nog nodig heeft om te realiseren datti met zijn gedachten op de planeet Zork zit.. (zie andere draad)
Die andere prof Arjo Klamer lijkt uit te stralen datti het begint te snappen.
Excuus, 30-11-2011 moet zijn 30-11-2010
En Juan had de Opa’s en Oma’s in de Eerste Kamer ook al eerder -bij wijze van spreken- afgeschaft:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-08-2010/hypotheekrenteaftrek-in-andere-landen/#comment-47479
Nu is dus het moment gekomen om maar eens te stellen:
(immers ze weten in de Tweede Kamer al 20 jaar dat HRA er aan gaat maar ze doen niks)
Voor de zekerheid: Ja Juan haalt links en rechts en Groningen en Frieland door elkaar (niet stelselmatig want dan was het makkelijk) maar in de vorige post is dus echt niet bedoeld om de tweede kamer de eerste kamer te laten vervangen (dat werd wel eens vaker geopperd) maar andersom, het lijkt erop dat Juan zich hier -bij hoge uitzondering- bewust is van het verschil tussen Groningen en Friesland.
Zizo.
Juan
Betalingsachterstand ( kwart van de bevolking ) gas en licht in Ierland, jaren ’30 maatregelen….. betaalmeters.
http://www.independent.ie/business/personal-finance/latest-news/400000-in-arrears-as-energy-firms-step-up-drive-to-install-pay-meters-2915349.html
http://bankimplode.com/
Bijna 500 banken nu failliet in de USA, sinds begin van de crisis….
te laat…
en wanneer gaan we snappen dat we hypotheken in zijn geheel moeten bannen?
Heh? Wat komt Mexico hier ineens bij zien?
Bovendien klopt je bewereing helemaal niet.
Check deze site maar eens:
http://www.fovissste.gob.mx/
En als kers op de taart: via FMO, speelt de Nederlandse overheid zelfs een rol in de social housing in Mexico. Sinds 2001 houdt ze zich nl. bezig met het helpen financieren van hypotheekbanken in Mexico.
Dit doet ze o.a. middels de techniek van bond insurance.
U weet wel: de specialisatie van FSA die door Dexia in 2002 werd gekocht en later de hele groep in zijn val mee sleurde, toen het hen no zo verging als collega bond insurers Ambac en MBIA.
En uit FMO’s jaarverslag van 2008 http://www.fmo.nl/FMO/documents/AR/FMOAR08.pdf blijkt op pagina 28 overigens dat ook zij onder hun garantie moesten uitbetalen aan de houders van door Hipotecaria Su Casita geemitteerde MBS (met 25% first loss garantie van FMO).
Ach overigens: een first loss garantie op slechte schulden … dat is wat het EFSF ook wil gaan doen. Leuk he? Weten we meteen hoe ook dat wel zal eindigen.