Bouwplaatsen als stillevens in baksteen

Honderden kopers van nieuwbouwwoningen zijn gedupeerd door het faillissement van hun aannemer. Ze zitten met half afgebouwde huizen waarvan de opleverdatum ongewis is. Wie niet goed is verzekerd, kan daardoor een forse financiële strop oplopen.

Een imponerende betonnen anti-ramkraakconstructie, een gracht en een hoog hek scheiden Eveline Kolk (28) van haar eigendom. Ze wijst naar een rijtjeshuis met een erker, midden op het verlaten bouwterrein. ‘Dat is mijn huis. Het is bijna af, zoals je ziet.’

Drie huizen verderop gaat Roy Hirs (27) straks samenwonen met zijn vriendin. In april zou de verhuizing plaatsvinden, maar de oplevering van de woningen is voor onbepaalde tijd uitgesteld. De bouw ligt sinds eind januari stil.

‘Heel vervelend’, zegt Hirs, ‘want mijn huis in Purmerend is al verkocht. Op 18 april moet ik eruit. Ik ga dan maar tijdelijk bij mijn vriendin en haar zus inwonen.’

Het nieuwbouwproject ‘Wonen aan de Oever’ in Aalsmeer is in een stilleven veranderd door het faillissement van aannemer Van Hoogevest. Dat bouwbedrijf bouwde 136 woningen in de nieuwbouwwijk Nieuw Oosteinde, waarvan er 115 al zijn verkocht.

Niet alleen in Aalsmeer zijn huizenkopers de dupe. Van Hoogevest bouwde ook in Amersfoort, Maarssen en Renswoude. En door het recente faillissement van Vlasco uit Budel zitten ook in Noord-Brabant en Limburg honderden kopers met een half afgebouwd huis. Hetzelfde geldt voor huiseigenaren die hun nieuwe stulpje in Roelofarendsveen door aannemer Jos Jansen uit Rijpwetering lieten bouwen.

Het aantal faillissementen in de bouw stijgt snel. De oorzaak is de kredietcrisis. Zowel Van Hoogevest als Vlasco kwam in de problemen doordat een bank geen krediet meer wilde geven.

Bij Van Hoogevest trok ABN Amro de stekker eruit. Een saillant detail, omdat ABN Amro eigendom is van de staat die nu juist vlast op maatregelen om de noodlijdende bouwsector te helpen.

De kopers werden volkomen overvallen door het faillissement, vertelt Leo Hagebeek, voorzitter van kopersvereniging Wonen aan de Oever. ‘Op 29 januari hoorden we van de financiële moeilijkheden bij de aannemer. Een dag later vernamen we dat de onderaannemers bezig waren een deel van de installaties uit de huizen te slopen. Ze waren nog niet betaald en trokken alle groepenkasten, radiatoren, cv-ketels, toiletpotten en wasbakken van de muren. Als de bouw wordt hervat, moet die schade worden hersteld.’

Gelukkig hebben de gedupeerden een GIW-garantie, waardoor ze zeker weten dat hun huis voor de afgesproken prijs wordt afgebouwd. De Stichting Waarborgfonds Koopwoningen heeft deze week met Heijligers Bouw een principeovereenkomst gesloten om de lopende projecten van Van Hoogevest af te bouwen. Eventuele extra verhuiskosten en dubbele woonlasten blijven echter voor rekening van de kopers.

Kopers die geen afbouwgarantie hebben, draaien wel op voor alle schade en moeten soms ook zelf een nieuwe aannemer zoeken die hun woning af wil bouwen. De Vereniging Eigen Huis zegt diverse schrijnende gevallen te kennen en raadt kopers met klem af een huis te kopen zonder afbouwgarantie.

Van de kinderen van Paul Eigenhuis, die pal tegenover het bouwterrein woont, mag Wonen aan de Oever nog wel even onvoltooid blijven. Eigenhuis: ‘Ze willen er dolgraag spelen. Al dat zand en die steigers waar je op kunt klimmen, zijn natuurlijk onweerstaanbaar. Ik ben blij dat het terrein nu is afgesloten, want als speelplaats is het veel te gevaarlijk.’

bron: de Volkskrant

Share Button
Tagged with: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*