Bos: ‘DSB binnen gedragscode’

Minister Bos heeft de vragen van Kamerlid Irrgang over DSB beantwoord. Het SP-lid vroeg de minister ondermeer naar mogelijke schending van de gedragscode en de zorgplicht.

maximale hypotheek 30000euro bruto mei 2007

Wouter, Is de loan to income ratio wel gecontroleerd ?

Bos: ‘Er is geen sprake van schending van de gedragscode, want er hoeft niet op Loan to Value (LTV), de waarde van de woning, te worden getoetst volgens de gedragscode. Maar de financier dient de consument wel te wijzen op de gevaren van een hoge LTV. De zorgplicht houdt in dat DSB Bank in ieder geval verantwoord krediet moet verstrekken. (…) In ieder individueel geval dient sprake te zijn van verantwoorde kredietverstrekking. Het ministerie van Financiën beschikt niet over informatie over de naleving door DSB Bank van de overkrediteringsnorm.’

Irrgang: ‘Wat vindt u ervan dat banken nu nog aan 20 procent van de
huishoudens een te hoge hypotheek verstrekken in verhouding tot het inkomen?’

Bos: ‘In de Gedragscode Hypothecaire Financiering is de norm vastgelegd dat gemiddeld niet meer dan 4,5 keer het jaarinkomen aan financiering wordt verstrekt (comply). In bijzondere gevallen kan hiervan worden afgeweken (d.m.v. de zogenaamde explain- bepaling in de gedragscode), maar dan moet er nog steeds sprake zijn van verantwoorde kredietverstrekking door een hypotheekverstrekker. Dit betekent dat 20 procent afwijking van de financieringsnormen in de gedragscode niet betekent dat er in 20 procent van de gevallen te hoge hypotheken zijn verstrekt.’

Bos ziet geen noodzaak om met regelgeving de explain bepaling te schrappen en een harde ondergrens in te voeren.

Bos: ‘De Wet op het financieel toezicht (Wft) bevat reeds een verbod op overkreditering middels een open norm. Artikel 4:34 bepaalt dat de aanbieder geen kredietovereenkomst aan mag gaan met een consument indien dit, met het oog op overkreditering van de consument, onverantwoord is. Het is in principe aan de aanbieder van krediet om invulling te geven aan deze norm. (…) De AFM kan (alsnog) een beleidsregel publiceren, waarin de open norm wordt ingevuld. Het is dan wenselijk dat dit in overleg met het ministerie en de sector gebeurt. De beleidregel kan nooit de werking van een algemeen verbindend voorschrift (regelgeving) hebben. Een beleidregel is niet 100 procent dwingend; een onder toezicht staande instelling kan op een ander manier invulling geven aan de open norm van verantwoorde kredietverstrekking.’

Groeten,

Nout en Wout

bron:  InFinance

Share Button
Tagged with: , ,
49 comments on “Bos: ‘DSB binnen gedragscode’
  1. Niek says:

    dat is duidelijk: een vrijbrief van Nout en Wout om alle regels aan de laars te lappen. Alle hens aan dek om de huizen/schuldenbubble nog eens lekker op te pompen.

  2. Boefke says:

    Off topic.

    Goedenmiddag forumgenoten. Zoals jullie merken, de laatste week geen reactie meer van mij, dit is omdat ik ( zo net voordat de echte crisis losbarst) nog even een vakantie heb genomen en momenteel op het zonnige Mallorca zit.

    Als ik hier langs de makelaarsbureautjes loop, en dat zijnr heel wat valt me op dat er voor appartementen gewoon nog 2 ton gevraagd wordt om over vrijstaande woningen maar te zwijgen.

    Ik vermoed omdat dit een regio is waar ik zit die vooral gericht is op duitsers en engelsen.

    Na wat rondvraag hier en daar wordt mij wel duidelijk dat hier in spanje wel de klad er in zit wat werkeloosheid. Ze klagen steen en been datr weinig tot geen werk is, en de eerste tekenen van verval in de toerisme industrie beginnen zich ook al af te tekenen. Volgend jaar verwachten ze een nog verdere terugloop en willen ze nog liever niet aan denken.

    Verder valt me op dat er veel winkeltjes leegstaan, te koop worden aangeboden en de talloze kortingen die je overal kunt krijgen op eten en verblijf. Dit is niet de eerste maal dat ik in spanje ben en zo heb ik het ook nog niet meegemaakt.

    Dit

  3. johanna says:

    Men kan de reactie van N en W ook anders interpreteren: als de huidige gedragscode evidente misstanden niet kan voorkomen, wordt het tijd voor nieuwe regelgeving. Wellink heeft zich dikwijls bezorgd getoond over de hoge LTV in ons land : bij de vorming van dit kabinet, adviseerde hij beperking van de HRA, Bos wilde dit wel maar de reactieve koppigheid van Balkenende leidde ertoe dat deze grootste weeffout in het huisvestingsbeleid zelfs niet beschouwd mocht worden. Aan Bos komt in ieder geval de verdienste toe ,tegen een zeer sterke lobby in, het onheil van een hogere NHG grens (voorlopig?) af te wenden.
    N en W lijken mij vooralsnog niet de grootste bellenblazers.

  4. Niek says:

    @Boefke(2):
    RTL had enkele dagen terug een filmpje op de website over de vastgoed situatie in Spanje (op het vasteland). Voor de goede verstaander was het duidelijk, het is heel erg mis daar en de markt wordt vooral overeind gehouden met valse hoop (op heel veel gratis overheidsgeld).

    Ik hoor van familie in Spanje veel verhalen over (verborgen) werkeloosheid etc. maar de huizenprijzen zijn daar nog niet sterk gedaald – maar net als de documentaire al aangaf verkoopt er heel weinig meer, dus wat zegt het …

    Op websites van NL makelaars die Spaanse huizen verkopen zie ik ook nog steeds prijzen van 300, 500, 900K euro voor heel normale optrekjes. Gericht op Nederlanders zonder enig financieel benul denk ik, en daarvan zijn er blijkbaar nog steeds genoeg over. Tijd voor een volgende rond kaalslag bij de kleine speculanten 🙂

  5. Niek says:

    @johanna(3):
    als er iemand de macht heeft om er iets aan te veranderen, dan zijn het Wout en Nout. Maar het blijft bij voorzichtig waarschuwen (indekken, met het oog op toekomstige binnenlandse Icesave toestanden) en verder gebeurt er helemaal NIKS.

    Wellink was overigens tot een jaar of twee terug wel degelijk een bellenblazer, die consumenten diverse keren heeft opgeroepen om meer te lenen en te consumeren. Over de risico’s van alles hoor je hem (in het openbaar) pas sinds de kredietcrisis.

  6. Richard says:

    @4: Niek:

    Dit ging wel om voornamelijk vakantie huizen en groots opgezette complexen. Vakantiehuizen worden gedumpt door buitenlanders (vooral engelsen). Die complexen zijn in no-time uit de grond gestampt, en tja die heb je nu niet zomaar gevuld. Die bouwvakkers zitten nu zonder werk, maar er waren er natuurlijk ook teveel aan het werk gezet.

    Bovendien is Spanje een land dat de laatste jaren enorm heeft geleefd op subsidies vanuit europa, en het zelf in die betreffende regios moet hebben van tijdelijke industrie. Reken maar dat die regios het volgend jaar nog veel zwaarder hebben, als er minder vakanties worden geboekt.
    Net waar boefke zit waarschijnlijk. Maar dat is echt niet de eerste keer voor die mensen.

    In het binnenland is het veel minder erg. Dat werd zelfs in die uitzending duidelijk.
    En als die huizen zo aan de prijs zijn? Omdat er in Nederland veel mensen wonen zonder financieel benul?? Geen benul maar wel rijk genoeg voor een villa in Spanje… tja.. wat jij wilt..

  7. Niek says:

    @Richard(6):
    het ging vooral over de grote appartementencomplexen die voor de Spanjaarden zelf gebouwd worden; situatie daar is weinig anders dan de agglomeraties die overal buiten de grote steden gebouwd zijn de laatste 5 jaar (in het binnenland, niet alleen aan de kust waar de buitenlanders zitten).

    Drijft allemaal op gratis geld, alles dankzij variabele hypotheken gebaseerd op kunstmatig lage Libor. Een beetje Libor verhoging en de hele zaak kraakt (zoals afgelopen jaar; dankzij de verlaging van de afgelopen maanden zijn de bewoners daar weer even gered).

    De prijsdruk aan de kust komt niet zozeer door overproduktie (die is er feitelijk al tien jaar) maar door zenuwachtige speculanten die van hun pandjes af willen nu het pyramidespel hapert.

    en nee, ik leg geen verband tussen rijk en financieel benul; maar mensen die te snel rijk worden kun je wel makkelijk van hun geld afhelpen, bijv. via vastgoed investeringen.

  8. w.Jansen says:

    Wat een geruststelling voor die mensen die een hypo hebben afgesloten bij DSB., nu dit bekend is, dan zullen de overige banken de methode van DSB ook snel kunnen gaan raadplegen.Tip.!!

  9. Niek says:

    @9:
    inderdaad, een bank die nu nog niet meedoet met 200% hypotheken etc. staat straks als sufferd voor paal terwijl de hypotheken de lucht ingroeien. Slim van Wout en Nout, veel effectiever dan verhogen van de NHG en al die andere truken!

    Jammer dat ze het aanbod van briljante ondernemer Dirk om de financien van Nederland even op orde te brengen niet hebben aangenomen, dan was die hele recessie niet nodig geweest ;(

  10. rob says:

    tja als Bos na zijn ministerschap nog in aanmerking wil komen voor een leuk baantje bij DSB dan zou ik ook mild blijven over die handel van Scheringa

  11. Renters says:

    @ Get a Life!

    Heel interessant is te vinden tussen 3:47 en 3:55

    “renters that were never meant to be buyers have to become renters again”

    En dat process zal hier ook nog gebeuren, ik denk zo over een half jaar zal dat langzaam gaan beginnen, als de banken ongerust worden en niet meer willen wachten….

  12. Niek says:

    @rob(11):
    Wout gaat niet naar DSB, dat is ver onder zijn stand. Die gaat naar een hoge funktie in IMF/Wereldbank/EG of wellicht de top van de dan gefuseerde ING-ABN-Rabo 😉

  13. bear says:

    Het eeuwige dilemma: Vrije markt propageren of domme burgers beschermen.

  14. Hutse Flurts says:

    Juridisch voorgekauwd antwoord van dhr. Bos met een hoog ‘Cover-Your-Ass’ gehalte.
    Citaat: “een onder toezicht staande instelling kan op een ander manier invulling geven aan de open norm van verantwoorde kredietverstrekking”.
    Ben heel benieuwd hoe de toezichthouder in het verleden heeft geacteerd…..

  15. Patrick says:

    Alleen het kopje geeft al aan dat wetgeving en een betere consumentenbescherming hier op zijn plaats is. Het toezicht op de financiele markten is minimaal, niet dwingend en kent ongehoord lage sancties. Een wassen neus om de consument te laten geloven dat er sprake is van regelgeving, terwijl de onderhevige partijen zelf uitzonderingen mogen bedenken.

    Als ze hetzelfde principe zouden toepassen op de wegenverkeerswet dan ben ik vanmiddag een half uurtje eerder thuis. Belachelijk hoe onze (nou ja, onze…) regering omgaat met haar burgers.

  16. Niek says:

    @16:
    Bos is de Nederlandse versie van Tim Geithner, een regelrechte vertegenwoordiger van de bankiersmaffia. Mooie praatjes voor het volk (zeker als er verkiezingen in aantocht zijn) en ondertussen verder met business as usual. Aan de excessieve salarissen en bonussen van de maffia, de overweldigende greep van big business op de samenleving en het afwentelen van financiele risico’s op de belastingbetaler enz. wordt in de praktijk helemaal niks gedaan.

  17. Hugo says:

    @Niek,

    Vooral dat afwentelen van risico’s is een drama. Je ziet de ING zich, in navolging van de ABN, nu al voorbereiden op een volgende cash injectie op kosten van de belastingbetaler. Ze brengen zelf het nieuws naar buiten. Eind 2010 kan 5% v/d NL huizenbezitter kan niet meer aan zijn verpichtingen voldoen. Ik denk dat de ING dan ook niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Zeker als de commerciele vastgoed tak (oa ING) ook implodeert.

    Ben benieuwd hoeveel meer van dit soort spul ‘onze” nieuwe staatsbanken op de hun balansen hebben staan.

    Waar ik ook niet vrolijk van wordt is dat de NHG ook snel door de reserves heen zal zijn. De gemeenten hebben het al afgewentelt op het rijk. Dus wij belastingbetaler. 97 miljard uitstaan 400 miljoen dekking, ik huiver.

    Twijfel aan de financiele stabiliteit van de woningbouwverenigingen. Als je leest hoe die bestuurd worden… brrr. Die kunnen echt ook failliet gaan.

    Ondertussen leent de staat zich nu al suf. Dit jaar heeft de staat tot nu toe al meer dan 100 miljard Euro geleend Dit op een begroting van 150 miljard). Het begrotingstekort is nu al 12.5 miljard.

    Werkloosheid giert omhoog. 10% eind volgend jaar. Bedrijven, groot en klein, vallen om alsof het niets is.

    Waar ik voor vrees is dat Nout & Wout ook hier de staatsschuld omhoog zullen laten schieten en al deze bovengenoemde risico’s ”garanderen”. Echt in mijn optiek heeft NL het potentieel om Ierland, Spanje, US? etc achterna te gaan.

    Hoeveel staatssteun zal er worden geleend om het kaartenhuis overeind te houden? 250 miljard? 500? 1000?

  18. Niek says:

    @Hugo(19):
    inderdaad, positie ING blijft rap achteruit gaan, mede dankzij de massale verstrekking van aflossingsvrije hypotheken tegen belachelijk lage tarieven. Aangezien dat direkt na de ‘injectie’ van Bos startte hoef je niet te twijfelen wie achter die mega-subsidie voor de NL huiseigenaars zit 🙁

    Het is duidelijk dat de ‘Masters of the Universe’ van ING niks geleerd hebben van hun Amerikaanse hypotheekavonturen, en waarom zouden ze ook. De bonussen zijn misschien even wat minder dit jaar, maar de salarissen zijn hoger dan ooit. Wat er ook gebeurt, de bankiers strijken het geld op en de belastingbetaler mag dokken voor de schade. De politiek blijft, van links tot rechts, financiele stupiditeit belonen 🙁

  19. Niek says:

    @21:
    From the standpoint of the economy as a whole, this is yet another piece of data contradicting the ‘green shoots of recovery’ story.

    Deze recovery is uitsluitend gebaseerd op onbeperkt geld in de markt pompen, dat bleek ook gisteren weer. De 10-jaars rente, olie, goud, commodities, beursindexen – het blijft allemaal stijgen en de FED, BOE en ECB blijven vrolijk meer geld in de markt pompen. Alles wijst op gierende inflatie op korte termijn. En ondertussen maar lullen over deflatie gevaar enzo …

    Volgens mij zit Nederland trouwens niet 30 of 120%, maar minstens 400% boven het huizenprijsnivo van 1996 …

  20. Get a Life! says:

    400% lijkt me wat overdreven.. Mijn eerste huis in 1998 gekocht en recent verkocht voor 182% van de aankoopprijs. We hebben het hier over een woning die geheel voldoet aan de gemiddelde kostprijs van een woning (randstad).

  21. Niek says:

    @Get a Life(23):
    het varieert ongetwijfeld per stad/regio, in 1998 waren de prijzen in de randstad al vele jaren hard aan het stijgen dus dan heb je zeker de eerste helft van de stijging al gemist. In mijn omgeving is geen enkele woning te vinden die sinds 1990 minder dan 500% gestegen is (uitgezonderd wellicht een enkel appartementje). +800-1000% is hier normaal (ver buiten de randstad, bestaande bouw in de binnenstad).

    Het huis dat ik in 1992 kocht verkocht ik in 2001 voor 420% van de aankoopprijs. Het is recent opnieuw verkocht, naar men zegt voor ruim 1000% van mijn aankoopprijs (prijs voor mij niet te checken, want het is een ‘zakelijke transaktie’; met de nodige upgrades maar die staan in geen verhouding tot de prijsstijging).
    Een ander vergelijkbaar pand vlakbij is sinds eind jaren ’80 1250% gestegen, zonder dat er iets aan veranderd is. Ik ken diverse voorbeelden uit binnenstad Amsterdam (enigszins vergelijkbaar) waar de prijzen sinds 1990 ook 10-15x hoger zijn geworden.

  22. Eric says:

    Waren de lonen ook maar zo gestegen 😀

  23. Niek says:

    @Eric(25):
    lonen van topmanagers wel misschien – alleen zijn er niet genoeg topmanagers voor al die nieuwe ‘miljonairswoningen’ …

  24. Boefke says:

    Ben weer thuis 😉

    @ Eric 20.

    Hoe ka dit nu? De prijzen van de huizen zakken sneller dan de gegevens die meegenomen zijn in de “stresstest” van Timmy!?

    Je gaat bijna denken dat het een “Wishfullthinkingtest” test , haha.

    Maar we zien weer lichtpuntjes, och zovelen…..

  25. Niek says:

    @Boefke(28):
    je moet Timmy nageven dat hij slim bezig is; vrijwel alles op de US beurzen stijgt al een paar maanden alsof het binnenkort allemaal op is (stocks, olie, goud, enz. enz.). En de enige zaken die ze officieel willen steunen (huizen en dollar) blijven zakken als een baksteen.

    Dus gaan Timmy en Benny nog VEEL meer geld in de markt pompen, en zullen stocks, loie, goud enz. (en boven alles de winsten van de Goldman Sucks en JPM) nog veel verder stijgen. Volgens mij gaat het zaakje (opnieuw) keihard crashen, helaas geen idee wanneer. Het is echt weer zo’n Roadrunner episode …

  26. Eric says:

    Na de zomer klapt het wederom in als een kaartenhuis.

  27. Hugo says:

    @Eric,

    Een 2 maanden geleden dacht ik dat het nog wel een jaar, misschien 2 zou duren voordat het kaartenhuis in zou storten.

    Als je kijkt naar de ontwikkelingen denk ik dat dit stukken eerder zal gebeuren. Deze zomer is niet irreeel. De redenen waarom ik dit denk;

    -Markt!rente stijgt scherp, Engeland en VS zullen nieuwe financieringen niet meer rond krijgen noch de aflossingen kunnen betalen. Meer quantative easing.
    – Men zal fysiek goud en zilver gaan opeisen en dan blijkt dat niet te bestaan aangezien deze handel ook op basis van fractional banking plaatsvind.
    – Olie gaat in hoog tempo omhoog
    – Dollar als wereldreservemunt is uitgespeelt.
    – Er moet nog zeker 3.000 miljard worden afgeschreven
    – Belastinginkomsten zullen steeds verder terugvallen
    – Commercieel vastgoed moet nog crashen
    – Huizenprijzen zullen crashen
    – Bailoutbubble zal knappen
    – Werkloosheid moet nog komen
    – Inflatie zal omhoog schieten
    door de quantative easing
    – Er komen amper nieuwe kredieten op de markt
    – Westerse centrale banken hebben niet veel goud meer als kussen.
    – Productie staat in Azie. Zal blijken dat een kenniseconomie uiteindelijk geen radio’s, wasmachines etc kan produceren

    Helaas is bovenstaande slechts een greep uit de slechte ontwikkelingen. Er zijn er meer. Zelf denk ik dat de reden dat alles nu aan het stijgen is komt doordat de vlucht uit geld is begonnen.

  28. Get a Life! says:

    Zo, en nu lekker het weekend in! 🙂

  29. Buddy says:

    Over gedragscode gesproken!

    Wat dacht je van Banana (Rep) Obama?

    http://www.youtube.com/watch?v=P5yxFtTwDcc

  30. Jan Nap says:

    @ Hugo.,Als dit in Nederland gaat plaatsvinden , dan wordt de puinhoop hier groter als in USA .
    of zie ik dat verkeerd ??

  31. Niek says:

    @Jan Nap(34):
    ik ben het verregaand met Hugo eens (vergeet vooral de US bond market niet op het moment, explosieve situatie). Maar ik denk dat dit zich in NL heel anders gaat ontwikkelen: vanwege een zeer comfortabel sociaal zekerheidsstelsel zal het jaren duren voordat de realiteit bij de gemiddelde Nederlander doordringt. Dit nog los van het feit dat het meeste hier sowieso een paar jaar later gebeurt, en de overheid vergeleken met de VS nog meer middelen heeft om financiele zombies (huiseigenaars en bedrijven die feitelijk failliet zijn) overeind te houden.

    Ik spreek nog dagelijks mensen die al die recessie praatjes grote onzin vinden, ze merken er helemaal niks van, dit jaar alweer meer salaris of hogere uitkering, de terrasjes zitten weer bomvol, enz. Mensen die zich zorgen maken of enigszins weten wat er financieel aan de hand is zijn op de vingers van een hand te tellen.

    Ik denk dus dat Nederland een slowmotion crash gaat krijgen die vele jaren en misschien wel een hele generatie gaat duren. Oftewel, daar wordt bijna niemand beter van.

  32. Patrick says:

    @Niek: Je hebt weer eens helemaal gelijk. Nederland crasht al jaren in slowmotion, maar de gaten gedichtgeplamuurd met subsidies. Ik vergelijk het met de ook onhoudbare situatie in de landbouwsector. Neem een pak melk. Je betaalt al tijden een deel in de supermarkt en een deel via belastingen, accijnzen en heffingen.

    Nederlanders zijn gewoon ontzettend goed in het voor de gek houden van elkaar. Zolang er middelen zijn is dit geen enkel probleem, maar nu ze opraken en de mensen die nog kunnen bijspringen het zinkend schip verlaten moet het binnenkort wel gedaan zijn.

    Vergeet de cijfers dan ook maar; ze zijn in den beginne al gefabriceerd door onbetrouwbare bronnen, worden nabewerkt door een wazige staatsinstellingen en gepresenteerd door mensen die zichzelf al jaren omhooglikken.

    Ik zit vanmiddag ook op een terras. Met een koud biertje, zonder schulden. Heerlijk is dat! Fijn weekend! 🙂

  33. irydium says:

    “Ik denk dus dat Nederland een slowmotion crash gaat krijgen die vele jaren en misschien wel een hele generatie gaat duren. Oftewel, daar wordt bijna niemand beter van.”

    Als alle blokstukken om Nederland heen in elkaar storten (America, Duitsland, Engeland enz.) denk je toch niet dat we door onze verwevenheid in de handelsmarkt als enige een slowmotion kunnen manipuleren?

    Nederland donderd net zo hard in elkaar als de rest..
    Het is zaak dat zo snel mogelijk alle ziektekiemen worden verwijderd:
    -non-productief Ambtenarij
    -inefficiëntie in salaris/bonus beleid in de zorg
    -subsidiebeleid m.b.t. alle marktsegmenten.
    -enz.

  34. Patrick says:

    @irydium: in Nederland wordt werkelijk ieder probleem ‘opgelost’ met een zak geld en een berg ambtenaren. Zolang de burger op de bank blijft zitten verandert dit niet en kunnen we nog jaren van mooie praatjes tegemoet zien. Pas als iedereen het water aan de lippen staat (voor een Nederlander betekent dit dat de kinderen niets meer te vreten hebben) heeft men de behoefte om met een spandoek de straat op te gaan. Tot die tijd schrijft iedereen alleen maar boze brieven of moppert ongehoord vanachter de breedbeeld-tv.

    Of schrijft dit soort stukjes op een van de duizenden klaagsites, om zeker te zijn dat niemand ze leest. Nederlanders zijn een passief zootje lamzakken, ons vonnis is al lang getekend…

  35. Niek says:

    @37.irydium:
    ik denk dat je onze politici onderschat. Ze zullen eerst de staatsschuld ongekend uit de hand laten lopen (oftewel: een hoge belasting op toekomstige arbeid waar je als Nederlander niet onderuit komt), de spaarders plunderen via nog meer inflatie en nog lager gemanipuleerde spaarrentes en vermoedelijk ook nog de pensioenkassen etc. leegroven. Dit alles om zolang mogelijk de indruk te wekken dat het wel meevalt, zodat ze aan de macht blijven en elkaar dikbetaalde flutbaantjes en grote sommen geld kunnen blijven toespelen.

    Ik denk dat al die flauwekul subsidies, bescherming van onproduktieve grote bedrijven, de uit de hand gelopen ambtenarij enz. pas verdwijnen als het geld helemaal op is, d.w.z. als het te laat is.

    Ik woon in een ambtenarenstad en helaas heeft Patrick gelijk, er komen er alleen maar meer van (ook nu nog) ondanks dat vast niemand kan vertellen wat het nut ervan is. Wel dikke salarissen (inmiddels vaak veel hogere dan in de marktsector), ieder jaar gloednieuwe meubels, wekelijks volop auto’s van traiteurs etc. voor de deur. Nee, de recessie is daar nog lang niet doorgedrongen.

  36. Patrick says:

    Om terug te komen op het artikel: het is me duidelijk dat de Hofstadmaffia vuistdiep verankerd zit in het bank- en vastgoedwezen. Het zal wel weer uitdraaien op een stukje niet-dwingende zelfregulering voor de sector, zodat het Grote Plunderen pas op hoeft te houden als de kosten niet meer tegen de baten opwegen.

    De nodige wetten en regels om eenieder die zijn of haar mond hier te ver over opentrekt aan te kunnen pakken zijn al grotendeels wereldwijd geimplementeerd. Er is in Nederland overigens geen vrijheid van meningsuiting, maar enkel het recht om zonder censuur vooraf te publiceren. Na het feit sta je dus nog steeds op het matje als je te ver gaat. Van een trias politica is al jaren geen sprake meer, van enige bescherming tegen die gekken in Den Haag is dus geen sprake.

    Het is jammer dat de enige prominente politicus die zegt er iets aan te willen gaan doen, zijn agenda alleen maar gebruikt om van zijn persoonlijke fobieen af te komen. Eén grote schijnvertoning dus, maar wel voor ieder wat wils.

    Ik wil nog even de groeten doen aan mijn vrienden in Zoetermeer. Ik heb een nieuw telefoonnummer, luisteren jullie wel mee? 😉

  37. Patrick says:

    Speak of the devil:

    http://www.nu.nl/algemeen/1971787/balkenende-hamert-op-verantwoordelijk–heidsbesef.html

    U bent uitgemolken, dus u gaat weer hard werken voor koning en vaderland en mag er zeker niet teveel voor terugverwachten. We zijn de middeleeuwen dus nog niet echt gepasseerd. Deze man leidt Nederland, meer moet ik niet zeggen.

  38. Patrick says:

    Sorry voor mijn spam. Vriend Bos neemt de andere hoek:

    http://www.nu.nl/economie/1971574/acht-procent-krimp-onwaarschijnlijk.html

    Iedereen die tegenwoordig nog ‘lichtpuntje’ roept verdient gewoon een klap.

  39. Niek says:

    @Patrick(42):
    natuurlijk zijn er lichtpuntjes 😉 Het consumentenvertrouwen verbetert sterk (zeker in de VS, maar ook hier). De gemiddelde consument merkt blijkbaar weinig van de recessie en gaat gewoon door met lenen en met geld smijten. Crisis, what crisis?

    De bestedingen zakken wel terug omdat inmiddels een steeds grotere groep noodgedwongen heeft afgehaakt, maar die tellen gewoon niet meer mee voor de politiek. En wat de cijfertjes betreft: laten ze eens beginnen al die overbetaalde economen bij CBS en ministeries te ontslaan. Als ze keer op keer zo erg de plank misslaan dan zou het veel geld besparen om de hele tent op te doeken.

  40. Hugo says:

    @ Jan Nap, als een systeem stuk is is t stuk, .
    stukker dan stuk kan gelukkig niet. Wat mij betreft zitten we in
    hetzelfde schuitje. Daarom spelen we het spel mee voor zolang het duurt.

    @ Niek,

    Goed te lezen dat we het over de oorzaken eens zijn. Kunnen we nu
    gaan twisten over de vraag wanneer dan 😉

    Ik ben van mening dat de Euro niet de val zal inleiden maar wel net zo
    zal lijden. De Euro zal in de val van de Dollar of Pond worden
    meegesleurd. Je ziet nu al dat de valuta- en bondmarkten het lastig
    vinden om te bepalen welke de meeste risicos hebben. Vandaar dat
    de spreads van de hele markt, niet alleen de bonds, alle kanten
    opschieten. Als de dollar of het pond valt zal de markt opnieuw de
    Euro wegen en dat zal niet positief zijn gezien de extra schulden
    welke ”wij” zij aangegaan. Zeker gezien het feit dat de assets dan
    verder zijn gevallen.

    Van de US markt weet ik het eea. Hoofdpunten de betalingsachterstanden op de
    beste leningen zijn het hardst gestegen. California staat op het
    punt van bankroet (1/3e vd US economie) laatste nieuws is dat bijstand
    & mediacare of medicate (of beide?) niet meer worden betaald.
    GM is genationaliseerd. Kost 50 miljard maar valt niet meer op in het
    biljardenspel. Even ter illustratie, 1 biljard (miljoen miljoen) is
    een stapel 1000 Euro/dollar biljetten van meer dan 100 km hoogte. Helaas zit
    de US voor dit jaar officieel op 1,8 van zo’n stapel aan extra! schulden
    als je gaat rekenen kom je op 2,5 stapel. Jawel bijna een 300km stapel van 1000

    Je moet op dit moment blind zijn om niet te zien dat de
    g.ud & zil.er prijzen gemanipuleerd worden. Wat de impact hiervan zal
    zijn is mij onduidelijk. Eerste ”onderbuik” gevoelens zijn
    uitstel van steeds pijnlijker wordende executie. Ik hoop dat ons g.oud
    gewoon nog in de kluizen ligt (officieel ca 670 ton). Dat is altijd
    een goed kussen geweest. Onze aardgasbel is ook fijn voor later. Onze
    strategische ligging is zowel fijn als gevaarlijk.

    Het zieke om te realiseren is dat NL er relatief goed voorstaat. Ga
    maar vergelijken met met Griekenland, Spanje, Ierland, Potugal en
    Italie (willekeurige volgorde). Alleen van Duitsland en Luxemburg
    weet ik dat ze er (nog) beter voorstaan. De rest van het plaatje compleet
    krijgen ben ik nog mee bezig. Oost Europa (niet Eurozone) is een drama.
    ING (en ”onze” fortis abn bank) heeft daar een kapitaal uitstaan.
    ”Wij” hebben echter nog een
    pensioenpot te plunderen, de rest niet. Helaas staat deze pot ook
    open om door Europa & VS geplunderd te worden dmv oa quantative easing.
    Wie is eerste is de vraag welke ons nog rest.

    Ironisch is dat de Euro voor NL een zege blijkt te zijn omdat bovengenoemde
    giftige coctail zal teveel blijken om vol te kunnen houden. Als NL de
    kans had gehad om dit over een generatie uit te smeren hadden ze dat gedaan
    De kans krijgen ze niet ivm de globalisering van de wereld! Nu houden we
    sowieso aardgas over. Iets om mee overnieuw te beginnen!

    Ken je trouwens het gevoel dat je Alice in Wonderland bent. Allicht de pil uit de Matrix hebt geslikt? Zie de werkelijkheid echt anders 😉

    Ik sta volledig open voor kritiek, aanvullingen, suggesties zolang het
    op een positieve manier gebeurt.

  41. Hugo says:

    Ga je trouwens eens voor de lol (verdriet mag ook) in het officiele inflatiecijfer verdiepen. Je snapt dan wel dat dit onzin is. Ik noem wat onderdelen uit onze inflatiedefinitie. 1e subsitutie, je at eerst biefstuk, werd te duur dus eet je nu karbonade logische geen inflatie is angezien karbonade nu net zo duur is als biefstuk eerst was. Vervolgens energie is een luxe product. Rekenen we niet mee. Stijgende woningprijzen rekenen we ook niet mee, net zoals toegenomen aandelen (verzekering voor oude dag). Uiteraard zouden we het CBS niet zijn als we de gestegen belastingen zouden meerekenen. Echt gestegen belasting = per definitie toegenomen welvaart. Als je je verder in inflatie verdiept zal je nog meer verbazen. Pak dan ook even de toezichthouders erbij en je slaat stijlloos achterover.

  42. Niek says:

    @Hugo 44/45:
    inflatie is al jaren in de 8-10% range in Nederland, en in de VS natuurlijk nog hoger (10-15%). Vandaar dat ik het CBS meestal ‘Ministry of Truth’ noem; George Orwell zou verbaasd staan over de manipulaties die deze ‘onafhankelijke deskundigen’ zich permitteren (ongetwijfeld in opdracht van de politiek).

    Ik denk helemaal niet dat NL er beter voor staat dan andere EU landen. NL heeft veel meer leverage, we zijn het IJsland van het kontinent. Als de zaak echt uit de hand loopt (zie de beurs vrijdag/vandaag, wellicht het begin van het eindspel?) dan is NL in een paar dagen hardstikke failliet. Die pensioenbuffers vallen volledig weg tegen bijv. alle spaargelden die Bos moet garanderen dankzij de schurken van o.a. ING.

  43. Hugo says:

    Ik weet dat de inflatie hier al jaren zo hoog is. Als je naar het M3 cijfer kijkt is 8%-10% inflatie aan de lage kant. M3 heeft inmiddels al gepiekt op 12,5%. (2005 tot 2008ish) Meeste van de tijd was deze rond de 10%. Over het algemeen komt de inflatie 3 jaar later in de ”echte”economie terecht. Wat mij betreft is M3 stukken beter dat die van het Ministry of Truth (goed gevonden naam!). Kortom ik denk dat we de komende jaren met een inflatie van 10-12.5% zitten.

    Sinds ik op de hoogte ben van het bestaan van het ”Plunge Protection Team” (http://en.wikipedia.org/wiki/Working_Group_on_Financial_Markets) en de eigendomsstructuur vd Nederlandse Bank (zie verder)
    kijk ik nergens meer van op.

    Over die spaartegoeden, die worden dankzij de gruwelijke inflatie al jaren minder waard. Laatst stond op deze site vermeld dat we aan het ontsparen zijn (interen op spaargelden). De burger heeft de handdoek in de ring gegooid.

    De garanties op spaargelden varieren inderdaad binnen de EU en wij zitten aan de top. Ik denk echter niet dat al teveel mensen 100k spaargeld hebben. Maakt voor het risico niet veel uit. Anders zouden die mensen het gaan spreiden. Ik moet opmerken dat ook ik al geruime tijd aan het ontsparen ben. Nu die Euro nog iets van waarde hebben geeft ik ze uit aan zaken van algemeen Hugo nut.

    Het zou mij niets verbazen als het eindspel reeds is begonnen. Zelf denk ik dat dit al eerder is gestart dan vrijdag / vandaag. Het eindspel is, in mijn optiek, begonnen sinds China openlijk de VS financien in twijfel trok. Je ziet ook dat China zijn $ reserves aan het afbouwen is. Ze kopen nog wel treasuries maar alleen de kortetermijn treasuries. De lange termijntreasuries worden omgezet in koper, olie etc.

    Ben het met je eens dat als de zaak echt uit de hand loopt (erger dan eind 08) NL binnen een paar dagen failliet is. Blijf er bij dat Italie, Spanje etc binnen 1 dag failliet zijn. Maar goed dat maakt dan ook niet meer uit.

    ING is inderdaad een boefje. Mijn lijstje boefjes;
    1) Zalm
    2) Nout (NLbank)
    3) ECB
    4) rest vd toezichthouders
    5) Banken
    6) Wouter
    7) HRA (dus 2e kamer)
    8) NHG (dus 2e kamer)

    Af en toe betrap ik me op de gedachte dat het lijkt dat de grote partijen wisten dat hun verliezen zouden worden gesocialiseerd en ze hun winsten mochten privatiseren. Dit oa gezien het feit dat in veel landen de veroorzakers vd problemen ze nu mogen oplossen (Zalm, Nout). Zal is wel de ergste, de openlijke verwevenheid tussen politiek, (openbare (financien van NL) en de bancaire sector.

    Dat Shell (via Frits Bolkenstein)in de RvC vd nederlandse bank zit vind ik opmerkelijk aangezien Wouter van Shell komt. Net zoals E. Kist (ex bestuur ING) in de RvC zit. Wat verder opmerkelijk is dat ook de rechtelijke macht in RvC van NL bank is vertegenwoordigd in de vorm van A.H. van Delden (president haagse rechtbank). Wist je trouwens dat Wim Lex er ook in zit? DNB is toch publiek bezit?

    Tot slot Artikel 104 van het Verdrag van Maastricht uit 1992 bepaalt ondubbelzinnig: “De centrale bank is in het geheel niet gehouden om de regering van krediet te voorzien, de centrale bank kan niet gedwongen worden zulk een krediet te verschaffen”. Door deze Europese wet is de ECB feitelijk een kopie geworden van de Amerikaanse Federale Reserve (FED).

  44. Niek says:

    @Hugo:
    het is normaal dat inflatie wat lager is dan M3, dus ik denk dat daarom die 8-10% inflatie (gebaseerd op prijsstijgingen van allerlei noodzakelijke diensten/goederen) redelijk klopt. M3 groei komt meestal voor een wat groter deel in ‘assets’ (zoals huizen) terecht, waar het ook weer uit kan verdampen.

    Spaartegoeden: ik ben vooral benauwd voor buitenlandse spaartegoeden. Alleen al ING Direct heeft dacht ik voor iets van 1000 miljard aan spaargeld, waarvoor uiteindelijk de NL belastingbetaler borg moet staan. De NL staat kan volgens deskundigen borg staan voor maximaal 200-300 miljard. Dit is dus precies wat ze in IJsland fout deden.

    De staat is er voor de grote bedrijven, niet voor de gewone burger. Het verloop van de kredietcrisis was wat dat betreft volledig voorspelbaar, zowel in de VS als hier.

    Wat boefjes betreft: er wordt regelmatig een lijst opgemaakt van invloedrijke politici, managers van grote bedrijven etc. die samen Nederland in de broekzak hebben. Die groep was vroeger een paar honderd man (+ een enkele vrouw) en schijnt nu effectief zo rond de 100 te zitten. Steeds meer concentratie van macht bij een hele kleine club.

    Een beetje ex-politicus, of het nou van VVD, CDA of PvdA huize is, heeft tientallen commissariaten bij grote bedrijven en komt daar overal dezelfde boefjes tegen. Ze hebben dus ook allemaal dezelfde belangen, dat is makkelijk beslissen. Het belang van de gewone burger interesseert echt niemand in die kringen.

  45. Hugo says:

    @niek

    Dat M3 in assets naar voren komt weet ik. Dat is 1 van de redenen, zo niet de hoofdreden, waarom ik M3 neem. Hoe dan ook betaal je (indirect) voor de geinflateerde waardestijging van die assets. Ik voor aandelen via ”mijn” verplichte pensioenfonds. Vergeet niet dat de toegenomen WOZ, OZB etc ook echt in de huren terecht komen. Zeg trouwens niet tegen iemand die eind 07 een huis heeft gekocht dat deze persoon er geen last van had. Uiteraard is het effect van de asset inflatie niet gelijk per individu.

    Je dacht dat eigen verantwoordelijkheid je uit de zorgen brengt door niet mee te gaan in die asset inflation. Maar daar is de omweg. Iedereen krijg nu de schulden van anderen welke dat niet meer kunnen betalen. Die omweg behelst, ING Fortis/ABN en binnenkort Rabo via de NL staat op ons bordje dmv toegenomen staatsschuld. Bizar om te realiseren is dat ik schuldvrij ben maar danzij de staat toch 60k (zoiets) aan schuld bezit. Baal extreem van het afwentelen op mij. Dat zijn 3 netto jaarsalarissen mensen! Wouter gaf het laatst aan. Ieder Nl burger heeft er nu 32k extra schuld bij 🙁 (sinds medio 08). Waar is de uitleg, verklaring etc? Stilte, stilte voor de storm waarschijnlijk. Duidelijk de burger interesseert niemand van macht. De gemiddelde buger is trouwens zombie. Dus dat ie word genomen is niet verwonderlijk.

    De ING kan trouwens niet voor 1000 miljard aan spaartegoeden hebben. Ze hebben een balanstotaal van ca 1300 miljard. Als goed fractional banker staat daar niet meer dan +- 100 mijard tegenover. Wat mij wel een ? is hoeveel offbalance vehicles ze hebben. Is dat het wat je bedoelt?

    Dat BV NL een giga hedge tegenover de toekomst heeft is bekend. Dat is een symptoom van de hele westerse wereld welke is gegijzeld door de boefjes. Die lijstjes waar je het over hebt, quote toevallig? Ben zeker benieuwd (links please?).

    Het zijn geen vrolijke tijden en nadenken over een heel andere toekomst kan echt geen kwaad.

  46. Niek says:

    vandaag was er weer een mooie uitspraak van Woutertje:

    De sterke euro is een teken van kracht van de onderliggende economie en geen reden tot zorg. Dat zegt minister Wouter Bos van Financiën maandag.

    ‘sterke euro’, je moet maar durven. De pleuro is de afgelopen twee beursdagen maar bijna 5% gedaald t.o.v. de meeste andere valuta. Overduidelijk gevolg van interventie van de ECB (de goudprijs in dollars daalde keihard, in pleuros ging hij zelfs een beetje omhoog). De ECB gaat keihard de FED achterna met hun oerstomme monetisatie beleid.

    Of moeten we ons nu toch zorgen gaan maken over de onderliggende kracht van de economie??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*