Banken ongenadig streng bij verstrekken hypotheek

Banken wijzen huizenkopers die aankloppen voor een hypotheek steeds vaker genadeloos de deur. De huizenprijzen mogen dan wel dalen, een op de achttien transacties gaat uiteindelijk niet door omdat de koper de financiering niet rond krijgt. Dit constateert Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van makelaars (NVM).

„Een paar jaar geleden, toen de huizen een stuk duurder waren, was de financiering bijna nooit een probleem. Banken zijn een stuk strenger geworden.” Wie vorig jaar bijvoorbeeld moeiteloos drie ton kon lenen, krijgt nu zomaar 50.000 euro minder. „De champagne wordt tegenwoordig pas opengetrokken als de koper aangeeft dat hij of zij de financiering echt helemaal rond heeft”, aldus Hukker.

Niet alleen frustrerend voor kopers maar ook voor de verkopers, die zuchten onder het feit dat de woningmarkt totaal op slot zit. Een kwart van de 160.000 huizen die bij de NVM-makelaars in de etalage hangen, staat inmiddels meer dan een jaar te koop. „Het trieste is dat de interesse voor veel van die woningen vanaf het begin bijna nihil is. Ruim 64.000 woningen zijn zelfs nog nooit bezichtigd”, verzucht Hukker.

De NVM-voorzitter maakt zich ook zorgen over de groeiende groep die hun huis eigenlijk nog voor het eind van dit jaar moet zien kwijt te raken omdat de eigenaren anders in de financiële problemen komen. „Het zal voor deze mensen een harde dobber worden om op te vallen en de concurrentie af te troeven. Kopers in het goedkopere segment hebben namelijk gemiddeld keus uit zo’n vijftien voor hen geschikte huizen op de juiste locatie. In het duurdere segment is dit aantal al opgelopen tot boven de vijftig.”

De prijs van een gemiddelde koopwoning daalde in een jaar tijd met vijf procent tot 229.000 euro, al zijn de verschillen per regio groot.

In Amsterdam zakte de prijs bijna tien procent in, op de Zeeuwse eilanden werd elf procent minder afgetikt bij de notaris. Vooralsnog blijft het dus sappelen voor de makelaardij. Inmiddels hebben zo’n 150 kantoren de deuren moeten sluiten omdat er geen fatsoenlijke boterham meer te verdienen valt. „Andere kantoren zetten mensen op straat, waardoor er al duizenden arbeidsplaatsen verloren zijn gegaan.”

bron: Telegraaf.nl

Share Button
Tagged with: ,
69 comments on “Banken ongenadig streng bij verstrekken hypotheek
  1. leerling says:

    1986.

    Prijs huis incl.kosten 69.000
    Hypotheekstelling 47.000
    ——
    Contante betaling 22.000

    Uiteraard in guldens.

    Dat was toen gebruikelijk, hoe gaat het nu ???

  2. M says:

    Het trieste is dat de interesse voor veel van die woningen vanaf het begin bijna nihil is. Ruim 64.000 woningen zijn zelfs nog nooit bezichtigd”, verzucht Hukker.

    Je zou bijna denken dat men probeert appels voor citroenen te verkopen.

  3. E van Noorwegen says:

    Die 64,000 huizen die nog nooit zijn bekeken…
    Enkele jaren geleden, toen alles mogelijk was en elk huis een goudmijntje zou zijn, werden dat soort huizen toen ook niet bekeken? Antwoord: natuurlijk wel. Toen wel.
    Heel simpel dus. De huizen zijn niet veranderd, de mensen zijn wezenlijk ook niet drastisch veranderd qua smaak of voorkeuren. Misschien een idee om van al die keten eens 30% af te halen? Wedden dat ze dan wel bezichtigd worden? Zelfs verkocht waarschijnlijk.
    Oh, maar dat kan hier niet, niet in NL. Iedereen wil de hoofdprijs, of anders een tegemoetkoming van een of ander slachtofferfonds…
    Dus overheid: garandeer iedere verkoper een soort tegemoetkoming tot aan quite spelen, dan hebben we weer een nieuwe bubble. Maar, loopt de huizenmarkt als een trein, en daar gaat het ten slotte om.

  4. Dirk says:

    Je kunt het ook anders stellen:
    er zijn nog steeds veel huizenkopers zonder enig realistisch risicobesef en perceptie van de markt. De banken blijken namelijk een heel ander beeld van de realiteit te hebben.

    En voor de huizenkopers. Vervang het woord huis met auto. Ik heb een jaar lang geen enkel bod op mijn auto gehad. Go figure.

  5. kees says:

    De banken blijken namelijk een heel ander beeld van de realiteit te hebben.

    Hun eigen salaris uiteraard. Dan doet omzet er toch niet toe. Nu gaan er een bonus uitgekeerd worden omdat de toppertjes de zaak in barre tijden overeind houden. Zakken vullen voordat ze ambtenaar worden.
    Straks gaat Balkenende alle plooien gladstrijken, net zoals bij het Koninklijk Huis.

  6. Marketwatch says:

    Dit geeft maar weer eens aan dat je dus niks moet aantrekken van de (nog steeds hoge) vraagprijzen momenteel aangezien er op die niveaus echt niet verkocht gaat worden.

    P.S. Waar zijn die “green shoots” van gisteren nou ineens gebleven Ger??

  7. Richard says:

    Hey jongens! Weken (misschien wel maanden) geleden nam ik na slechts enkele post afscheid van dit pessimisten/huurders forum. Gewoon omdat ik mijn tijd liever niet voldoe aan dat oneindige geklaag van mensen die ondertussen laten doorschemeren dat ze best willen kopen, maar alleen als de prijzen weer een generatie terugvallen (lekker realistisch). Inmiddels heb ik mijn huis verkocht, met winst binnen 3 maanden, en een ander mooi huis gekocht voor een hele mooie prijs met een aantrekkelijk lage rente en ruim binnen het budget. Nhg erbij, flink aflossen, heerlijk… Ik zie dat hier ondertussen niet veel veranderd is, zeg maar gerust niks. Ik wil alleen maar zeggen, stop eens met zeiken en kijk eens wat verder. Ik zie hier mensen doe continu hun eigen hoop (via een gezamelijk gedragen mening) omzetten in feiten en voorspellingen die echt nergens op slaan.

    Zoals ik toen ook al zei, koop je huis om te wonen, niet om te beleggen, en wil vooral niet het uiterste, want dan eindig je nog eens bij DSB op de stoep haha. Kun je het niet betalen, doe dan gewoon niet mee. Ik erger me ontzettend aan de reklame van de Rabo waar een grietje meent ‘dat ze gewoon recht heeft op een eigen huis’. Zo werkt het natuurlijk niet.

    On topic:
    Er zijn genoeg mensen die hun huis voor veel te veel geld aanbieden, ik ken er die al in 2005 hun huis te koop hebben gezet voor veel-te-veel, die gaan nu eindelijk zakken, en nog te weinig. Dit heeft niets met crisis te maken. Die mensen heb je altijd gehad, alleen nu vallen ze extra op.

    Als je in je hoofd even voorstelt dat ‘de gemiddelde nederlander’ bij een bank aanklopt omdat hij een huis wil kopen.
    Dan vind ik 1 op de 18 afslaan niet eens zo slecht, ik zou 1 op de 10 niet eens geld lenen denk ik. Zo genadeloos vind ik dat niet.

    Anyway, ik ga lekker genieten van mijn nieuwe,riant doch betaalbare huis. Succes met de op hande zijnde dalingen, ik wens iedereen in ieder geval, welgemeend, het beste. Op de toekomst! De mazzel!!

  8. lorenzo says:

    Gefeliciteerd , wel saai je hele leven op een plekje te zitten omdat je slaaf van de woning bent in casu wordt.

    (ps eig,. van 2 woningen…)

  9. slurf says:

    Hoe ergerlijk dat gejammer van die vreselijke Hukker ook weer is in zo’n artikeltje, toch doet dit mij heel goed! Het lijkt er namelijk op dat de banken hun lesje hebben geleerd. En dat betekent voor de huizenprijzen maar een ding: omlaag met die hap!

    En die Hukker zouden we met pek en veren het land uit moeten trappen. Wat een aanfluiting die vent!

  10. kees says:

    @7
    Perceptie van “riant” is ook al aan inflatie onderhevig. Riant is voor mij vrijstaand, minstens 1500m2 erf, schuur 40m2, flink wat oude bomen (geen berken), niet in zo’n vreselijke nieuwbouw en zo nog het e.e.a.
    Die 10 ha. land heb ik al, maar helaas we mogen in NL niet overal wonen; schaarste creëren hè.

  11. Charles says:

    7 > Er zijn genoeg mensen die hun huis voor veel te veel geld aanbieden, ik ken er die al in 2005 hun huis te koop hebben gezet voor veel-te-veel, die gaan nu eindelijk zakken, en nog te weinig. Dit heeft niets met crisis te maken. Die mensen heb je altijd gehad, alleen nu vallen ze extra op.

    Inderdaad het gedrag wat ik ook om me heen zie…
    een woning die te koop staat van 415.000,- naar 399.000,-.
    Nou zet die dranghekken maar vast klaar want de verkopers zijn niet meer te houden 😉

  12. kees says:

    @9 Banken hebben hun lesje niet geleerd, ze kiezen eieren voor hun geld. Ze zijn er niet voor jou, maar voor wat het meeste oplevert voor henzelf.

  13. matthijs says:

    @11: Dat valt mij ook wel op inderdaad… Zet het huis voor 369.000 en waarschijnlijk verkopen ze het dan wel. En waarom ook niet, waarschijnlijk hebben ze er zelf een aantal jaar terug 250.000 voor betaald ofzo…

  14. Richard says:

    @10 > idd vrijstaand, wel maar 900m2 grond, maar meer wil ik ook echt niet qa onderhoud. En bewust geen prijs betaald waarbij ik slaaf van de bank wordt. Ik zeg er wel eerlijk bij, het is geen A locatie althans niet voor iedereen, voor mij wel. En in een regio waar de huizenprijzen minimaal beinvloed worden. Het is hier altijd al goedkoper geweest dan in de randstad. Uiteindelijk gaat het om prettig wonen, betaalbaar en naar wens. Als je dat niet vind in je favoriete gemeente, kijk je toch 5 km verder? Nederland is maar klein.

  15. Mike says:

    @Richard; jij bent makelaar of bankmedewerker?

  16. Woger says:

    @Richard,

    Wat bedoel je met betaalbaar?
    Dat je het kan betalen? Als auto’s nu ineens verdrievoudigen in prijs dan kan je het waarschijnlijk ook betalen (gewoon je hypotheek verhogen), maar wil je dat ook?
    Het verschil van de kostprijs van een huis en de vraagprijs van een huis liggen in Nederland zo ver uit elkaar dat het gewoon belachelijk is. Echter omdat het geleidelijk in een paar decennia is gebeurd, lijkt het heel normaal en doet iedereen er aan mee.
    Maar als je alle kopers eens een overzicht geeft wat ze nu eindelijk gekocht hebben, krijg je waarschijnlijk een volksopstand.
    En, ja ik zou heel graag willen kopen en ben ook zoekende, maar op dit moment heb ik nog geen woning gevonden die zijn prijs ook maar enigszins waard is.

  17. matthijs says:

    @16: Als auto’s 3x zo duur worden koop je gewoon een Kia in plaats van een Audi A4. Net zo makkelijk 🙂

  18. E van Noorwegen says:

    Een betaalbare woning kan toich echt wel een blok aan het been, cq drama worden.
    Voorbeeld: ik koop hier in noord Groningen een vrijstaand huis voor 250.000 (dat kan hier, plus ruim kavel grond).
    Kosten koper wordt dat 275.000.
    Eigen geld 40.000
    Resteert een hypotheek van 235.000.
    Huizenprijs zakt 20%.
    Waarde woning is dan nog 200.000.
    Kortom een gat van 35.000, nadat ik er eigen vermogen (40.000) in heb gestoken.
    Het is minstens realistisch om een dergelijke berekening uit te voeren.
    Immers: wie zegt dat de prijzen na de dip weer opveren tot grote hoogte? Mogelijk blijven ze op laag niveau sudderen.
    Ik steek die 40.000, die ik maar een keer kan uitgeven, dan beter in de studie van mijn kinderen, en wacht verder rustig af. Want eenmaal uitgegeven is het weg, mogelijk in het zwarte gat dat huizenbubble heet.
    Voor de duidelijkheid: ik hoef geen winst op mijn woning.
    Maar doe liever niet mee aan kapitaalvernietiging.

  19. M says:

    Het verschil van de kostprijs van een huis en de vraagprijs van een huis liggen in Nederland zo ver uit elkaar dat het gewoon belachelijk is.

    Ach, uiteindelijk is wat het kost toch ook wat de koper vraagt. Zo moeilijk is dat allemaal niet. De verkoopprijs is uiteindelijk gewoon wat telt, de rest is in principe niet zo relevant.

  20. M says:

    En, ja ik zou heel graag willen kopen en ben ook zoekende, maar op dit moment heb ik nog geen woning gevonden die zijn prijs ook maar enigszins waard is.

    Het enige onhandige is dat je nu niet weet wat de prijs van dingen is. Je geeft immers zelf al aan dat vraagprijs en verkoopprijs flink verschillen. Staar je dus niet blind op vraagprijzen, maar doe wat vaker een bod.

  21. Dirk says:

    @M

    Laten nu net de echte verkoopprijzen veel harder dalen dan nvm getallen. Kijk maar eens naar de gemiddelde koopsomprijzen op het kadaster.

    In een markt met onbeperkte hoeveelheid speculanten stijgt de prijs tot aan het maximale leenbedrag. In een kopersmarkt daalt de prijs tot de prijs dat de verkoop van het huis net meer is dan de bouwprijs (of bij paniek, er zelfs flink onder). Nu geeft de gemiddelde huizenmarkt een historisch gezien groot deel van zijn inkomen uit aan zijn huis. Over een aantal jaar zal dat wel eens allemaal anders kunnen zijn. Geen wonder dat de banken minder scheutig zijn met leningen. Het feestje is voorbij.

  22. henk says:

    De fout die veel mensen maken is dat ze denken dat hun leven veel beter word met het kopen van een duur huis , zo spreek ik wel eens mensen die in het begin er alles voor over hadden om in een duur pand te zitten , en dat ze dan minder op vakantie konden gaan of uit eten , nou dat moest dan maar , nu zie dat ze daar toch wel spijt van hebben , want ja het is en blijft gewoon een huis en als je te duur koopt en daar voor krom moet leggen word je woning gewoon een dure gevangenis.
    Zo ken ik zat mensen om me heen die in een heel mooi huis wonen ,maar een stuk minder verdienen dan ik , daarom heb ik vaak de vraag hoe doen ze dat dan , en ja als je dan verder kijkt zie dat ze eigenlijk heel anders leven dan ik , zo kopen ze alles op afbetaling gaan ze veel minder op vakantie , kruipen ze door de modder om hun baantje te houden moeten ze allebij fultime werken. Ik zelf werk fultime mijn vrouw werkt partime en als ze het niet naar haar zin heeft kan ze zo ontslag nemen , ook als we een leuk reisje zien boeken we hem gewoon.
    Met andere worden moet je eens kijken wat een berg stress zo’n duur pand mee brengt , nee ik moet er niet aan denken.

  23. kees says:

    @22
    goed zo, zo werken wij alleen als het zich aandient 🙂

  24. kees says:

    Noord Groningen; zo sprak ik dit weekeinde mensen uit Nieuweschans waarvan de kinderen kozen voor Bunde (D) i.p.v. Reiderland.

  25. Richard says:

    @15 flauw, typische reactie voor dit forum. Geen van beide overigens, ook niets in financiele sector.

    @16 betaalbaar is voor mij dat de hypotheeklast tov mijn inkomen zo is dat er genoeg geld over blijft voor andere leuke dingen, auto, vakanties, sparen etc. Ik had op papier een veel duurder huis kunnen kopen, maar dat wil ik niet. Om de reden die jij ook aangeeft.
    Ik krijg de indruk dat veel mensen hier huren, en een groot huis willen kopen terwijl hun inkomen dat niet toelaat, of omdat ze er eigenlijk een prijs van 20 jaar geleden voor willen betalen. Moet je bij je supermarkt de prijzen eens gaan vergelijken met 20 jaar geleden. Je doet toch ook nog boodschappen?

    @18 als jij 40.000 eigen geld erin steekt, moet een restschuld van 35.000 ook geen ramp zijn. Daar woon je ondertussen wel voor op de plek die je wilt. En dat is al in het slechtste geval. Je kunt natuurlijk alles wel in een drama praten. Blijft dan lekker op je stoel zitten en ga niet naar buiten.

    Overig:
    Kostprijs en vraagprijs liggen (hier in ieder geval) helemaal niet zo ver uit elkaar. Laat maar eens zelf een huis bouwen tegenwoordig. Echt niet goedkoper dan een bestaand huis, ook niet zonder de grondprijs, al was het maar om de enorm hoge eisen die er tegenwoordig gesteld worden. Het huis dat ik nu bewoon had ik NOOIT kunnen laten bouwen voor dat geld.

  26. Richard says:

    @22 helemaal mee eens! Duur is natuurlijk relatief, maar het klopt helemaal.

  27. Sam says:

    @25

    Haha 2 linkerhandjes zeker?
    Kom nou zeg! Als ik 2 offertes aanvraag voor een nieuwbouw garage en er zit 18k verschil tussen dan krab ik mij toch wel even achter de oortjes. Als wij hier in NL over een niet al te lange tijd weer een normale grondprijs kennen. Kan ik een huisje bouwen naar mijn zin niet groot niet klein voor minder dan 150k NIEUW!!! En aan jouw opmerking @18 kan ik dus afleiden dat jij geen spaarcentjes hebt en dat jij een volledige hypotheek op je huisje hebt genomen en waarschijnlijk ook nog aflossingsvrij en toch aangeven dat je het geld wat je overhoud voor leuke dingen wilt gebruiken en om te sparen? Dat sparen zou ik niet doen! Dat is je voorheen ook al niet gelukt.

  28. M says:

    @18 als jij 40.000 eigen geld erin steekt, moet een restschuld van 35.000 ook geen ramp zijn. Daar woon je ondertussen wel voor op de plek die je wilt.

    Niet helemaal. In het scenario waren rente- en andere lasten nog niet meegenomen. De restschuld komt daar dus bovenop.

  29. leerling says:

    Hoorde iemand op de radio zeggen
    “je kan alleen bij de bank nog een lening krijgen, als je die niet nodig hebt ”

  30. kees says:

    @25
    Er worden inderdaad hoge eisen gesteld vooral aan de grond, maak maar eens van een akkertje met een prijs van €5 per m2 het honderdvoudige; dan moet je echt een alchemist zijn.

  31. michzelluf says:

    @ Sam

    Idd, geef ‘M’ en ‘Richard’ het antwoord dat ze verdienen….

    Tussen vraagprijs en bouwkosten zit wel degelijk een verschil!!!!

    Alleen moet je verder kijken dan je neus lang is! Ok, meer zeg ik er niet voer…

    Dit is te simpel…waarom geef je zo’n antwoord (M en Richard)?

    Het gaat om de waarneming…

  32. henk says:

    Het voorbeeld doet zich hier al voor , je ziet dat kopers die te duur hebben gekocht altijd het zelfde reageren , ja jullie willen wel kopen , maar jullie kunnen niet en ik kan dat wel en nu zijn jullie gewoon jaloers
    Ze kunnen zich niet indenken dat er mensen zijn zoals ik , die gewoon niet krom willen leggen voor een huis en andere dingen misschien wel leuker vinden in het leven. Of die hun geld gewoon liever op een spaarrekening zetten wat ze een veilig gevoel geeft.
    Nee dat kunnen de meeste mensen zich niet in denken ,ze moeten een huis kopen want dat geeft je status.
    Dus STATUS mensen word wakker er zijn ook mensen die niks geven om status voor de buiten wereld.

  33. M says:

    @31

    Ik heb het niet over bouwkosten gehad, maar stelde dat de vraagprijs van een huis niet al te belangrijk is. Onder de streep is het de verkoopprijs die telt.

    Wat is er zo raar aan de uitspraak?

  34. leerling says:

    Mijn buren hebben veel status, maar geen geld om met de kinderen naar McDonald te gaan

  35. M says:

    Tussen vraagprijs en bouwkosten zit wel degelijk een verschil!!!!

    Heb ik nooit iets over gezegd.

  36. kees says:

    34
    Echt voedsel is luxe (anders komt het nog wel) en McD duidelijk niet 😉

  37. matthijs says:

    @36, bij de jeugd wordt MCD wel degelijk als status gezien. In sommige kringen is het natuurlijk stoerder als je voor een tientje bij de MCD mag eten dan dat je thuis aardappelen, groente en gepaneerd kipsnitzeltje mee eet.

  38. kees says:

    Knospe schree ee uu ww dd het van de daaaaaken.

    Nu hierrrrr nogggg.

    Laat de voedselprijzen maar stijgen, mijn akkers staan klaar voor de luxe.

  39. kees says:

    @38

    Ik ken die jeugd helemaal niet. Het heeft bovendien niets met voedsel van doen, maar met socializen, peergroepen, dat soort stuff.

  40. sven says:

    Het lulverhaal dat richard op hangt is totaal onzinnig.
    Er is wel degelijk wat aan de hand in de huizenmarkt. De betaalbaarheid is totaal weg (daarom dalen de prijzen nu ook). En we staan pas aan het begin van een hele dikke correctie.

  41. Richard says:

    @41 Ik zeg niet dat er niets an de hand is, maar post zoals die evan jou zijn precies dat reden dat ik hier voor de 2de afscheid neem. Ik zeg eerlijk wat de situatie is in mijn geval (waarmee ik andere gevallen niet uitsluit) maar volgens krijg vreemde conclusies ‘dat alle koper hier te hoge schulden hebben en niets aflossen (lees!)’, en mensen die hier beweren dat zij eigenhandig een huis voor 150k kunen bouwen. Wat, als het al waar is (waarom doe je het dan niet?) zeker niet voor de gemiddelde nederlander telt. Lekker zinloos, maargoed dit geeft precies de sfeer en het niveau van de discussies op dit forum aan, ik meng me er nu definitief niet meer in, de mazzel!

  42. sven says:

    Ja, MAZZEL richard!

  43. kees says:

    Richard, ik zet mijn geld graag in op een “markt” en wil dat spel wel meespelen, maar om een door monopolisten vastgestelde prijs te gaan betalen: never. Als de huizenprijzen gecorrigeerd worden wil dat zeggen dat de prijs door een partij-geen marktpartij- wordt bepaald en dus opgelegd.
    DSB corrigeerd ook; dat kan als je aan het langste einde trekt.

  44. kees says:

    44 DSB corrigeert

  45. sven says:

    Die richard, die denkt dat ie het even kan komen vertellen op deze pessimistische huizensite. En dat alleen maar omdat er nog een grotere sukkel is die zijn huis voor een veel te hoog bedrag heeft gekocht.

  46. MikeStrike says:

    Richard, met een hoop bombari kom je op de site vertellen hoe succesvol je bent, mensen weg te zetten als losers die door de pessimistische gedachten dikke winsten laten liggen en vervolgens vertrek je weer?

    Is dit nu alleen maar om je eigen ego te strelen?
    Als je echt zo’n slimme vent bent, meng je dan in de discussie en overtuig ons hier dat dit forum te pessimistisch is.

    Ik wacht met smart op die goede onderbouwing. Tot dusver heb ik ze van jou nog niet gehoord.

  47. henk says:

    Het is echt ongelooflijk hoeveel geld mensen hebben betaald voor een kippenhok , er is vandaag in veel huizen open dag , ik had niks te doen en ging even kijken naar een aantal woningen , stond er een bij van 170m2 , het begon al bij de garage , wat past er alleen in , een mini.
    naast de garage een groot berg hok en daar boven de woonkamer en daar boven de slaapkamers , allen maal klein , en dan een groot terras, maar daar kon je alleen op via de slaapkamer etage. Dus gewoon heel raar ingedeeld en kleine kamers , in mijn ogen echt geen 170m2 en daar vragen ze gewoon 465.000,- euro voor 2100,- bruto in de maand.
    Het is echt ongelooflijk.

  48. Okkie says:

    @Richard nr.7:
    ‘Flink’ aflossen zegt mij niets. Ik vind alleen 100% normaal.

    @nr.25:
    Het is spijtig dat iemand weer meent te moeten speculeren over wat anderen zouden kunnen betalen.

    @nr.42:
    De conclusie dat mensen niet aflossen is getrokken door o.a. de AFM.

  49. Geronimo says:

    Deze wil ik jullie niet onthouden:
    http://www.huislijn.nl/showObjectFoto.aspx?id=fb5453eb-0d6e-439f-8f8d-d58b29a7725f&pageName=F&type=2

    Een schitterend vierkante hooischuur.
    Oorspronkelijke prijs 599k. Hoe ziek moet je zijn om dergelijke prijzen te vragen. Ook nog eens op het meest drukke kruispunt in de stad! 🙂 Succes meneer de verkoper!

  50. angelique says:

    bij ons in de buurt vlak bij nijmegen zijn 2 kavels te koop van 300.000 euro per stuk,1000 m2 per stuk.Dat is 300 euro per m2,moet je er ook nog een huis opzetten.

  51. Siberian Hamster says:

    Gooit Ger Hukker een keer een zware betontegel in het woningmarkt-moeras, dan wordt juist dát door niemand hier opgemerkt. Wonderlijk.

    http://www.volkskrant.nl/economie/article1300561.ece/Koop_woning_steeds_vaker_afgeblazen

    De banken houden het voor gezien m.b.t. ‘the greater fool theory’.

    Briljant idee om even diploma’s plus cijferlijsten te laten overleggen bij de bank voordat men mag verhypothekeren.
    (Moet men ook invoeren bij de stembureaus.)

    Het begint nu allemaal wel heel donker te worden bij de banken, want zij weten iets wat de massa niet mag horen, maar ik wel begrijpend vermoed.

    Er komt een grote Boem, en ligt de toekomst van vermogensgroei voorlopig even achter ons.

    Het wordt heel goedkoop voor de universitaire enkeling met een gemiddelde van 8+.

    Alle theorieën tot dusver zijn rijp voor ‘rethinking’.

    Iemand? De heer L.von Mises weet hier wel raad mee, veronderstel ik?

  52. Okkie says:

    @Siberian Hamster:
    Met het vragen van hoge studiecijfers schieten banken zich in hun eigen voet. Slimme mensen laten zich geen schimmige financiële producten aansmeren.

    Met deze berichtgeving laat Hukker zich wel in de kaart kijken, want dit strookt niet met het ‘broze herstel’ waar de NVM mee adverteert. Ik ben benieuwd hoe de Open Huizen Dag vandaag verloopt. “Kijken, kijken, niet kopen” zoals je als toerist in het buitenland vaak te horen krijgt.

  53. kees says:

    @52
    dat zijn geen koopcontracten maar “onder voorbehoud van”. Intentieverklaringen.
    Makelaars doen hun werk niet of niet goed, ze weten niet met wie ze handelen. Makelaars zijn gewoon reisleiders, meer zit er niet in.

  54. kees says:

    @52Het wordt heel goedkoop voor de universitaire enkeling met een gemiddelde van 8+.

    ABN is altijd al verzot geweest op “high potentials”
    😉

  55. kees says:

    @53Slimme mensen laten zich geen schimmige financiële producten aansmeren.

    Ik ben daar niet van overtuigd.

  56. kees says:

    Ik ben benieuwd hoe de Open Huizen Dag vandaag verloopt.

    zal op de Reeperbahn bij Utrecht wel drukker zijn

  57. leerling says:

    @ Kees, nou weet je dat wel zeker ? De banken zijn zelf in de problemen gekomen, omdat ze ook schimmige ondoorzichtige financ. produkten hebben gekocht.

  58. kees says:

    @58
    Die producten zijn niet schimmig, de klanten denken totaal niet na bij wat ze kopen. Dat zie je ook al bij wat men in de supermarktkar gooit, nadenken is voor een ander en alle waar is voedselveilig. Zo dom is het grote gros ook bij het kopen van een huis. Een huis, ik zeg het maar weer, 4 palen met een dak erop en nog iets er tussenin. Een heleboel fuzz om droog te kunnen pitten.

  59. Siberian Hamster says:

    @Okkie en anderen

    De banken hebben zich allang in beide voeten kreupel geschoten en realiseren zich pas nu dat hun verdienmodel met ‘schimmige producten’ geen enkele toekomst meer heeft, anders dan het nog moeten terugbloeden naar de benadeelden.

    Met het op de korrel nemen van het ‘vriendelijke gezicht’ van DSB (“de keizer heeft geen kleren aan”) heeft de geniale Lakeman het gehele bankwezen incluis DNB onder schot staan, met de krijtstreep-broeken op de enkels. (lees ook het interview op Quotenet)

    De banken rest niets anders meer dan met geheel andere ogen naar het toekomst-risico te kijken. Dat is de crux van het diploma&cijferlijst verhaal. Ik zou willen dat ik ongelijk heb, want van andermans zorgen c.q. ondergang word ik niet gelukkiger.

    Wat betreft de opmerkelijke uitspraak van de heer Hukker, moet ik denken aan een oude chinese wijsheid; alleen een intelligent mens kan zich dom voordoen, maar het omgekeerde is een stuk moeilijker.

  60. rogier says:

    Vandaag zag ik een eensgezinswoning te koop staan met open dag , ben even gaan kijken , het was een leuk huisje in een gemiddelde straat klein tuintje , het huis was niet groot maar het zag er wel leuk uit , De verkoopster was net gescheiden en kon het zelf niet meer betalen.
    Ik wist de vraagprijs niet , toen ik dat vroeg , vertelden ze me dat ze er toch wel 650.000,- voor wilden hebben.
    Nou ben toen maar snel weggegaan.
    650.000,- dat is bijna 3000,- bruto in de maand , kom op zeg dat gaat toch nergens meer over.

  61. snorkel says:

    @rogier (61)

    heb je ze wel nog even in hun gezicht uitgelachen? zoals nog maar kort geleden verkopende makelaars je uitlachten als je ook maar 1 euro onder de vraagprijs bood 😉

  62. Woger says:

    Woon zelf tijdelijk in een huis wat te koop stond. Makelaar had zonder te overleggen overal gemeld dat er vandaag open dag was. Echter wij waren verhinderd en kon de open huizen dag niet door gaan.
    Voor de mensen die toch zouden komen hebben we een a4’tje op de deur geplakt dat het verzet was. Toch nog 2 mensen geweest die wilden komen kijken.
    Mijn conclusie: er is nog wel vraag naar huizen, maar de kopers zijn niet al te slim.

  63. E van Noorwegen says:

    Nou Richard, even doordenken hoor!
    Zulke domme kortzichtige reacties houden we maar voor in de Margriet of Libelle.
    Inderdaad, voor de oplettende lezer: ik vermeld enkel de basisberekening. Allerlei andere zaken niet.
    Bijvoorbeeld: wie zegt dat je op zo’n moment precies woont waar je wilt? Het kan tegenvallen, verkeerd zijn ingeschat, werk op een andere locatie, onvoorziene omstandigheden en ga zo maar door.
    En verder: wie ben jij om te bepalen dat een restschuld van 35,000 geen drama is? Zulke lui zie ik wekelijks bij huilprogramma’s als Een dubbeltje op zijn kant. Ik noem dat onverantwoord en steek dat geld liever in mijn kinderen.

  64. Okkie says:

    @E van Noorwegen:
    Precies, het is niet al te best als je van 40k in de plus naar 35k in de min gaat. Zelfs als je 40k relatief gemakkelijk bij elkaar kon sparen wordt het een heel ander verhaal als je datzelfde bedrag in een zwart gat ziet verdwijnen.

    Natuurlijk is 35k voor de meeste mensen teveel geld om op korte termijn op te hoesten. Na afloop van 30 jaar hypotheek gaan mensen met pensioen en dus achteruit in inkomen. Ondertussen is de HRA afgelopen en moet de volledige rente worden betaald. Het enige pluspunt van een dergelijke restschuld is de inflatie, maar het is te hopen dat je pensioen geïndexeerd is.

  65. kees says:

    @65
    Okkie, HRA gaat niet verdwijnen, want daar gaat de politiek over.

  66. kees says:

    Okkie,
    het liefst gaan de politieke partijen het bedrag maximeren tot bv. 475K, optuigen met een kerstboom aan uitzonderingen, erop gokken dat de huizenprijs minstens verdubbeld, inflatie van 15% en lonen fors stijgen. Dat loopt alles mooi weg. “Het zou zo maar kunnen”hoor je ze denken.

    vrienden van Jan des Bouvrie, ik zie ze spartelen.

  67. Martijn says:

    Overigens acht ik het niet onmogelijk dat DSB gebruikt gaat worden om de bankgarantie te herzien.

  68. Martijn says:
  69. Jeroen says:

    Richard maakt volgens mij een denkfout.

    De laatste twintig jaar waarin de huizenprijzen zijn verviervoudigd (dus 300% erbij, terwijl de totale cumulatieve inflatie ongeveer 60% bedroeg), zijn de huizenprijzen zeer regelmatig gestegen.

    Dit betekent dat het moment waarop je je *eerste* huis koopt bepalend is voor de mate waarin je hier last van hebt. Want als je je tweede huis koopt, dan zal deze prijs vergelijkbaar zijn met de prijs waarvoor je je eerste huis op dat moment kunt verkopen, zodat het dan geldende prijsniveau eigenlijk helemaal niet meer zo veel uitmaakt. Hierdoor heeft iemand die bijvoorbeeld 20 jaar geleden zijn eerst huis heeft gekocht totaal geen last van de huidige zeepbel, en heeft iemand die dit 10 jaar geleden heeft gedaan hier maar ten delen last van (ongeveer de helft). De pijn die toen geleden was, is nu echter al geleden en zal niet meer verergeren.

    Richard gaat er volgens mij vanuit dat, omdat hij zijn eerste huis zeer waarschijnlijk op een relatief gunstig moment heeft gekocht, de situatie van iemand die in deze tijd zijn/haar eerste huis koopt, volledig vergelijkbaar is met de zijne en dus ook net zo (relatief) gunstig is. Zo maakt het voor Richard bijvoorbeeld niet veel uit als de huizenprijzen zover zouden stijgen dat een gemiddeld huis 10 miljoen zou kosten, want als Richard verhuist dan zal zijn oude huis ook ongeveer 10 miljoen euro opleveren. De maandelijkse aflossing blijft in dat geval gebaseerd op de aankoopprijs van zijn eerste huis. Voor de starter maakt zoiets echter wel degelijk een ietsepietsie klein beetje uit, want als je nog geen huis hebt die je voor dit bedrag kan verkopen, dan is 10 miljoen eigenlijk best wel een heleboel geld… Maar als ik Richard goed begrijp, dan zou je dus ook in dat geval gewoon niet moeten zeiken…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*