Banken en overheden moeten meer openheid geven over financiële risico’s van de huidige schuldencrisis. Dat bepleitte Ronald Gerritse, voorzitter van de AFM, maandag op een bijeenkomst met accountants in Den Haag.
Hij riep in zijn inleiding politici en toezichthouders op om bij te dragen aan het vertrouwen door open te zijn over de risico’s van de crisis: “De bittere werkelijkheid is dat we, na de eerdere crisis in het najaar van 2008, nu opnieuw langs het randje gaan. Het is aan verantwoordelijke politici in heel Europa en ook aan de toezichthouders in al die landen om bij te dragen aan vertrouwen. Dat vertrouwen verdien je met eerlijkheid, niet door realiteiten uit de weg te gaan.”
Afwaarderingen
Hij steunde bovendien het eerdere pleidooi van Hans Hoogervorst, tegenwoordig voorzitter van de International Accounting Standards Board in Londen. Die pleitte onlangs voor eerlijke afwaarderingen op Griekse overheids¬obligaties door financiële ondernemingen “Hoogervorst heeft groot gelijk. Het is verontrustend dat de halfjaarcijfers van financiële instellingen in Europa in het zicht van de crisis niet overal dezelfde rapportage¬standaarden lijken te respecteren. Wij hebben internationaal gekeken hoe het zit met de halfjaarcijfers van de banken in Europa. Een stuk of 10 van de 52 belangrijkste financiële instellingen in Europa blijken er bijzondere interpretaties van de boekhoudregels op na te houden en met onvoldoende afwaarderingen te rekenen.”
“Ik vind die constatering treurig. Treurig en contraproductief. Het maakt dat we een verwrongen beeld hebben van de verspreiding van risico’s in het financiële stelsel in Europa. Sommige banken denken de markten misschien te kunnen foppen, maar het maakt het wantrouwen groter en de crisis alleen maar erger.” Gerritse voegde eraan toe dat Nederlandse banken zich wel aan de internationaal afgesproken boekhoudregels houden.
Eerlijkheid
Gerritse onderschreef bovendien de uitspraken van de president van de Nederlandse Bank, Klaas Knot. “De nieuwe president van onze centrale bank heeft in zijn recente interviews met recht en reden gekozen voor eerlijkheid over hoe we er voor staan. Niet best, om zijn woorden kort samen te vatten. Een faillissement van Griekenland is niet onafwendbaar, maar het is ook niet ondenkbaar. En houd er rekening mee dat een faillissement van Griekenland in een geïntegreerde financiële wereld met hoge kosten gepaard zou gaan. In Griekenland, in Portugal, in Italië, maar ook hier in Nederland. Dat is geen bangmakerij en het is nog altijd tegen te houden met gecoördineerd Europees optreden. Maar zo is de werkelijkheid en zo moet hij onder ogen worden gezien.”
bron: AFM
Misschien was het beter geweest om in het verleden eens wat ‘opener en eerlijker’ te zijn.
Nu de resultaten van jarenlang wanbeleid, graaien en vooral ook wegkijken door de politiek voor het plebs voelbaar worden, pleit men ineens voor transparantie. Dat klinkt lekker opportunistisch. Het meerendeel van (toekomstige) beslissingen worden gewoon in achterkamertjes genomen.
De belastingbetaler vindt het allemaal wel best zolang er maar flink op los geleend mag worden, de huizenprijs gegarandeerd elk jaar stijgt en de risico’s van het feest bij een ander worden gelegd. Bankiers en politici zijn maar al te graag bereidt hieraan gehoor te geven.
De huidige problemen zijn vooral te weiten aan de volksmentaliteit. Of je nou in Griekenland, Ierland of Nederland kijkt.
“En houd er rekening mee dat een faillissement van Griekenland in een geïntegreerde financiële wereld met hoge kosten gepaard zou gaan”
Wat een onzin weer. Net alsof je door de realiteit te negeren en eindeloos geld bij te drukken de “kosten lager zullen zijn”
Zie je: je moet niets verwachten van de overheid en daaraan gerelateerde instellingen.
Zolang deze lariekoek te horen blijft, en Goldman Sachs en sanderen de dienst uit blijven maken, en er geen bankiers achter de tralies komen weten we een ding zeker: we worden als middenlkasse uitgekleed.
Tenslotte vond ik nog een korte en zeer krachtige video: kijken!
http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8&feature=player_embedded
“Het is aan verantwoordelijke politici in heel Europa en ook aan de toezichthouders in al die landen om bij te dragen aan vertrouwen. Dat vertrouwen verdien je met eerlijkheid, niet door realiteiten uit de weg te gaan.”
Weer absolute bull shit.
Als er echte openheid van zaken komt dan breekt de hel los, en is het vertrouwen voorgoed weg.
Ik krijg het idee dat een ieder die er mee te maken heeft, zoals de banken en de AFM try to save their ass, omdat ze zien wat eraan zit te komen. De politiek heeft natuurlijk zoals gewoonlijk een achterstand vanwege bedroevend lage kennis op dit vlak.
(bij de banken doel ik op restrictiever beleid op het gebied van hypotheken)
Anyway, ik ga over mijn nek van dit soort commentaren uit die wereld, je mag het wat mij betredt meteen door de plee spoelen.
‘Als alles transparant is, dan is niets meer zichtbaar’
Een bekende tactiek in de politiek. Betekent vaak dat er iets zeer ernstig mis is…
Krediet-crisis, banken-crisis, schulden-crisis, en nu weer een banken-crisis……
Waar zijn de politici nu mee bezig…… ze maken alles steeds erger, nog meer schulden.
Jan Kees staatsschuld van 250 naar 400 miljard, moet je daar vertrouwen in hebben, laat me niet lachen 😉
Nu moet er weer meer geld in de pot van Europa, NOG MEER SCHULDEN………
One intervention a day keeps the recession away, van Orca, dft draadje, mooi gezegd.
Oh ja, en nu is de volgende crisis in de maak, de derivaten-crisis 🙂
Oh ja, de eerste crisis ben ik toch nog vergeten, daar begon het mee de sub-prime-crisis 🙂
Een suggestie …..
Stuur eerst alle bank-direkties, alle ministers van oekoenoemische zaken naar huis, en licht dan alle banken door ( ook de ECB ), gooi de slechte en niet solvabele banken ( als die er nog zijn 🙂 ) eruit en begin met een schone lei, met mensen die NIET belanghebbenden zijn.
En zolang wordt alle spaargeld b.v. bij de belastingen geparkeerd, of ergens anders, op een veilig plekje.
@ll
Inderdaad, *zucht* meer, meer en nóg meer schulden, zelfs het IMF aan het infuus nu….http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/8788223/Christine-Lagarde-IMF-may-need-billions-in-extra-funding.html
Om maar het goede voorbeeld te tonen qua openheid. Hier een handelaar op de BBC over de Euro(zone).
http://www.youtube.com/watch?v=aC19fEqR5bA&feature=player_embedded
Mooiste uitspraak;
Governments dont rule the world, Goldman Sachs does.
Volgens mij een glitch in de matrix gezien de uitdrukking op het gezicht van de interviewers.
Anyway totdat de overheden (centraal) banksters en de eigenaren in de cel zitten en de sleutel is weggegooid zie ik dit als een slechte PR grap. Aangezien de cel er niet inzit denk ik dat de leugens en bedrog doorgaan tot de collapse.
Reminder quote van de EU opper financiënbobo Juncker.
”When it becomes serious you have to lie” Oftewel, gebruik dit soort uitspraken als contra indicator.
http://globaleconomyfinancialmarkets.blogspot.com/2011/05/jean-claude-juncker-luxembourg-pm-and.html
‘Gerritse voegde eraan toe dat Nederlandse banken zich wel aan de internationaal afgesproken boekhoudregels houden”
Haha, de internationale regels zijn mark to fantasy en dumpen voor fantasy waarden bij de ECB voor cash. Daar kan ook ik me aan houden en heel veel geld aan verdienen! Niet dat die cash lang zijn waarde blijft behouden maar dat is een ander verhaal.
Dit scenario van openheid lijkt op filmscenes uit de film “Todo modo” van Elio Petri waarin de geestelijke leiders een pleidooi doen op de wereldlijke leiders… confess! Deze film is enkele tientallen jaren op mysterieuze wijze verdwenen en werd laatst vertoont in de Melkweg. Een aanrader in het huidige politieke klimaat
t=d bij vertoont dus vertoond
over risicomanagement: wat mij altijd bijblijft is een artikel waarin in 4 steden simultaan werd onderzocht hoe mensen een weerbericht lezen: 50% kans op regen morgen. Tussen verschillende wereldsteden werden significante verschillen gevonden voor wat betreft de interpretatie van dit bericht…
Vanaf nu tot voorjaar 2012 vinden er gigantische resets plaats van alt a, arm (adjustable rate mortgages) op
de US hypo markt. Allemaal hypotheken die afgesloten zijn met een laag starters rentetarief en die nu herzien worden tegen een fors hogere rente.
Voorheen werd de overwaarde gebruikt om de oude lening af te kopen en dan weer met een lage startersrente een nieuwe lening aangaan. Het is evident dat die vlieger niet meer opgaat. Dus ook daar zal de burger flink minder te besteden krijgen en dan druk ik mij nog eufemistisch uit.
http://3.bp.blogspot.com/_pMscxxELHEg/ShQKBEyAORI/AAAAAAAAFTM/03RNGrH9sEA/s1600-h/CreditSuisseResetMarch09.jpg
Off topic:
Net was op TROS Radar een item over hoge erfbelasting op hoge huizenprijzen.
http://www.trosradar.nl/artikel_detail/bericht/extreme-erfbelasting-door-inwonende-ouders/
Een ding weet ik ondertussen zeker is dat het vertrouwen steeds verder zakt in zowel de euro als de dollar. Dit kan maar 1 ding betekenen en dat is hyperinflatie of een flinke deflatie. Er zijn geen andere smaken. In de VS is de kans op hyperinflatie 110%, omdat er zo ontzettend veel dollars in de wereld zijn en er steeds meer bedrijven en landen hun dollars dumpen voor assets. Voor de euro zijn er meerdere scenario’s nog open, de meeste kans acht ik deflatie, omdat de Duitsers NEVER NOOIT NIET hyperinflatie willen.
Overigens wil ik hier aangeven dat de gulden de beste munt ooit is geweest, deze heeft zo ontzettend lang “geleefd” zonder hyperinflatie en daarmee dus niet overleed.
@Scheefwoner
Gaat helemaal niet lukken daar in de USA, al die hypotheken staan onder water, dus er valt niets over te sluiten.
@Laurens
Voorlopig moet de US alles uit de kast trekken om die dollar wat te drukken, zelfs holmaatje UK in moeten schakelen dit weekend.
Denk dat het daar voorlopig deflatie wordt, tenzij Europa ook besluit te gaan QE’en, dan hebben ze weer even uitstel van executie totdat de euro crashed.
@Laurens: inflatoire depressie, ook in Europa. Dat betekent populair gezegd dat de belangrijke zaken duurder worden, en dat je minder gaat verdienen.
@ Nou: zo off topic is het niet: de huizenbubbel heeft alles te maken met de overheid (inclusief lokale overheid) die dik geld heeft “verdient” aan de huizenbubbel. Nu deze in elkaar stort weten ze van gekkigheid niet meer waar ze het geld vandaan moeten halen.
Moet ik me zorgen gaan maken over de aandelen en het spaargeld dat ik bij ING heb staan? Ik ga er vanuit dat ze nog heel lang door blijven modderen.
@ Nico: ik ben geen financieel bevoegd persoon.
Hoe ik er tegenaan kijk is dat je niet bang hoeft te zijn voor de EURI die je op je rekening hebt. Zeker niet voor de aandelen, want deze zijn jouw eigendom, en kunnen niet vervreemd worden bij een faillisement bijvoorbeeld.
In dat geval gaan ze gewoon over naar een andere instantie die ze “bewaart”.
So far so good.
Iets anders is dat we in een tijd leven waar de schulden zo groot zijn dat deze nooit meer kunnen worden afbetaald.
Linksom of rechtsom gaat dit pijn doen, en ga er maar vanuit dat de burger de klos wordt.
Een mogelijk scenario is devaluatie van de EUR bij een uiteenvallen van de EURO zone.
Mijn eigen visie (en van de nodige experts die WEL de crisis hebben zien aankomen)is dat we leven in een tijd waarin het consolideren van het vermogen centraal moet staan.
Als de wereld op de kop staat is onder boven: het beschouwen als geld als het meest veilige is in deze tijd niet meer van toepassing.
Kijk zelf maar wat er gebeurt: er is een monetaire oorlog aan het woeden, en de EURO zone volgt het voorbeeld wat in de US al langer aan de hand is: op grote schaal bijdrukken van geld.
Op zich zouden aandelen in deze tijd veiliger moeten zijn als geld, maar ook dit is niet het geval in een tijd waarin een depressie staat de wachten.
Een zeer fundamentele visie die wordt ondersteund door 5000 jaar historie is om goud en zilver, en wel in fysieke vorm te zien als de ultieme vluchthaven en zekerheid.
Het is een van de weinige manieren om “het ding” zelf, oftewel de waarde zelf te beheren: het is geen belofte op waarde zoals papier geld en aandelen.
Er zijn mensen die van mening zijn dat het zogenaamde FIAT geld uiteindelijk naar zijn intrinsieke waarde gaat: 0.
De AFM…o ja, dat is die organisatie die ervoor heeft gezorgd dat nederlanders geen account meer kunnen openen bij Goldmoney…
Hier nog maar eens een pleidooi van een huilende Ron Bavelaar, directeur van De Hypotheekshop om de NHG-grens tot 3,5 ton te behouden.
Het is namelijk zo stil in de winkels en we zijn gewend dat het geld binnenstroomt zonder er iets voor te doen.
Dat de huizenprijzen veel te hoog zijn komt in zijn domme hoofd niet op.
Nee janken en de schuld aan alles en iedereen geven.
Dat zo’n jank-artikel in het FD wordt geplaatst is mij een raadsel.
Het FD ga ik nu met andere ogen lezen nu het dit niveau heeft bereikt…….
http://fd.nl/print_kopie/236346-1109/hypotheekmarkt-in-nog-dieper-dal
Als link niet werkt dan even zoeken op
Hypotheekmarkt in nog dieper dal
Het is misschien een betaalartikel maar uiteraard zo lek als een mandje omdat je via google alles kan zien.
Dalen, hij werkt, de link 🙂
EU heeft les gekregen van Goldman Sacks, en gaat OFF-BALANCE.
http://www.telegraaf.nl/dft/?cid=rdft
Russische minister van financien is afgetreden, en daarmee is het vertrouwen weg van de financ. markt. Men verwacht een kapitaalvlucht, vraag waarheen ? ……..
@24 dalen
hij zal er wel voor betaald hebben.. of een vriendje hebben bij het FD..
anders lijkt het mij zeer onwaarschijnlijk dat zulke reclame propaganda praat in een krant geplaatst wordt.
dit spreekt boekdelen over de kwaliteit van het FD, en zal wel komen doordat iedereen de betaal artikelen gratis via google leest, zodat ze hun geld bij mallooten als Ron Bavelaar vandaan moeten halen.
Een regering die eerlijk is en open over de risico’s is heel snel geen regering meer.
Een bank die open is en eerlijk over de risico’s is heel snel failliet.
@analyze
de gevestigde media = spreekbuis van de elite
De verschillen zijn slechts oppervlakkig en men zal nooit de fundamenten van de huidige sociaal economische orde in twijfel trekken.
Zeker media die zich expliciet op de elite richten zoals het FD. Betekent niet dat er geen interessante info op te vinden is maar realiseer gewoon dat het perspectief altijd gericht is op het behoud van de huidige orde.
Frans,
Frans, Ik denk dat er niet zoveel vermogen val te consolideren. Ondanks dat de Nederlander flink aan het sparen is kunnen de banken immers geen zekerheid meer bieden omdat ze allemaal aan de insolventie ziekte leiden. Ik voorspel niks maar geef het financiële systeem niet meer dan nog een paar weken. De huizenmarkt zal dan “the least of our worries” zijn.
Goldman Sachs Rules the World
—————————–
Zie op YouTube het interview met de trader Alessio Rastani, gisteren uitgezonden door de BBC.
http://www.youtube.com/results?search_query=alessio+rastani&aq=f
Schokkend?
Meer openheid?
Neen, een bevestiging dat onze overheden haar burgers voorliegen.
@ Frans
Een slimme geit kocht zijn goud op tijd. Maar ik kan toch niet al mijn spaargeld en aandelen om gaan zetten in edelmetaal? Ook aan edelmetaal kleven risico’s.
@Nico.
In valuta uitgedrukt is goud ondertussen hard gestegen, maar de bubbel in valuta zelf is ook exponentieel aan het groeien. Het is dus maar de vraag of de goudprijs werkelijk hoog is.
Ik denk dat het verstandig is om je in te dekken voor de verschillende scenario’s door bijvoorbeeld 10 of 25% van je vermogen in edelmetaal en andere assets om te zetten.
@Nico
Niemand verplicht je om AL je vermogen om te zetten in edelmetaal, maar 10-25% van je vermogen omzetten in edelmetaal is gewoon een verzekering dat je bij een volledige melt-down van het financiële systeem nog een klein beetje overhoud.
Ik zie dat de refresh functie van mijn browser even niet functioneerde. Strekking berichten is hetzelfde.