Toezichthouder AFM doet onderzoek naar fouten bij leningen van DSB Bank. De waakhond zegt ‘relatief veel signalen en klachten’ over producten en adviezen van DSB en dochters te hebben ontvangen.
Adviseurs en klanten klagen over te hoge hypotheekleningen, opgetast met telkens nieuwe koopsompolissen om de oorspronkelijke lening af te betalen, waardoor leners niet meer uit de schulden komen. DSB Bank ontkent de beschuldigingen. “Wij hebben totaal geen belang bij klanten die schulden niet meer kunnen aflossen.”
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) bevestigde gisteren dat het al enige tijd onderzoek doet. Aanleiding vormt een serie klachten, van financieel adviseurs en klanten zelf. Oude en nieuwe, die nog dagelijks binnenkomen. “Elke week heb ik zeer schrijnende situaties bij DSB-klanten aan mijn bureau”, zegt adviseur Jelle Hendrickx. “Komende week zie ik er acht.” Hij heeft inmiddels honderd dossiers over DSB-klanten met grote schulden verzameld.
DSB Bank ontkent die schuld te veroorzaken. Op tafel ligt een dossier van een gezin in financiële problemen. Niet DSB Bank, maar andere geldverstrekkers hebben die helpen veroorzaken, aldus DSB. DSB heeft 17% van de kredietmarkt voor particulieren in handen en 2,5% van de hypotheekmarkt. Tussen de talloze dossiers zitten mensen met torenhoge schulden.
Dochters als Becam en Frisia zouden klanten, ondanks een laag inkomen, toch nieuwe leningen hebben verstrekt. Volgens wettelijke eisen is dat sinds 2006 in strijd met de zorgplicht: banken en adviseurs moeten erover waken dat een klant een lening kan opbrengen. De gedragscode voor hypotheken legt een limiet bij vier tot vijf keer het jaarinkomen als financieringsnorm.
Loodzware leningen
“Maar financiering tot 200% van de executiewaarde van een woning komt bij DSB voor”, zegt Pieter Lijesen, directeur van tussenpersoon NHP. Hij verwijst naar een stapel dossiers. Volgens DSB Bank is het echter onjuist om de oorzaak bij DSB te leggen. De bank is bijzonder verbolgen over de bevestiging dat de AFM onderzoek doet naar haar leningen.
“Het is uitermate vreemd dat ze suggereren dat we iets fout doen”, aldus de zegsman. “Als we fouten maken, horen ze ons dat te melden. Kijk, doen we het niet goed, dan moeten we op de blaren zitten. Maar wij weten van niets.” DSB-bestuurslid Hans van Goor wijst de kritiek af. “Van de tien aanvragen voor leningen wijzen we er juist negen af. Wij zeggen tegen cliënten vaak: genoeg is genoeg. We hebben
budget coaches
om mensen met schulden te begeleiden.” Niet DSB en dochters, maar postorderbedrijven en creditcardmaatschappijen bieden mensen met een schuld extra krediet, stelt DSB. “En dan gaat het niet om ?800 voor een tv. Soms ?30.000 erbij.” Slechts 0,1% van de DSB-portefeuille zou niet terugbetalen, tot 2% betaalt traag. “We kijken juist vooraf óf ze kunnen betalen.” DSB mag de reputatie hebben, zegt hij, het zijn grote banken als ABN Amro, Fortis en Rabo die leningen van de Wognumse bank oversluiten.
“Die bieden dus meer financiering. Dat betekent dat wij niet tot de top financieren, andere partijen wel”, zegt Van Goor. De AFM heeft inmiddels mappen vol klachten over bodemloze schulden. Mogelijk leiden die klachten nu toch tot sancties, stelt de financiële waakhond desgevraagd.
Behalve bij de rechter is de bank bij de klachtencommissie Dutch Securities Institute terechtgewezen. Van Goor: “Op zoveel verstrekte leningen kan dat soms gebeuren. Maar we proberen er altijd uit te komen. Incidenteel gaan we naar de rechter.” Per jaar, zegt DSB, komt het tot niet meer dan tien rechtszaken.
bron: Telegraaf.nl
Tot 200% van de executiewaarde ?
Dat is toch schier onmogelijk. Volgens mij is tot 125% toch het maximum ? Of leef ik in een andere tijd ? Welke gek leent / financiert er nu zoveel op een stapel stenen ?
De DSB spaarrente is anders wel lekker hoor !!
Eindelijk pakken ze die maffia bende aan!
Zou het jeff?
Ik durf het niet meer te hopen.
Net wat je zegt,Maffia,niet uit te roeien.
Wie zal dirk nu weer de hand boven het hoofd houden?
Wie is nu weer volgestopt met geld.
Zitten er ook vriendjes bij de AFM?
Spaarvarken.
Geniet van je lekkere rente,maar weet wel dat het komt van mensen die in diepe ellende zitten!
Groeten Mattie
Dat zou tijd worden.
Waar DSB letterlijk schandalig veel geld mee verdiend zijn de koopsompolissen die ze mee verkopen met de leningen en hypotheken. Het klopt dat je op de lening zelf een lage rente betaald bij alle dsb-dochters (postkrediet, lenen.nl, frisia, becam, hollandsche voorschotbank, dsb, etc; al die namen zijn wel een briljante marketingtruc. jan met de pet vraagt drie offertes als hij geld wil lenen, en gaat niet naar de balie van zijn eigen bank, want daar kennen ze hem persoonlijk. dus dirk heeft er voor gezorgd dat jan die drie offertes alledrie aan hem vraagt, en doet zo dus bijna altijd zaken. erg slim, zonder cynisme).
Jan heeft dus uitgezocht dat hij bij dsb weinig rente betaald. vervolgens wordt er echter gezegd: (wel met andere woorden, maar het komt er wel op neer) Zeg Jan, wat doe je nu als je werkeloos wordt, of je komt in een rolstoel, of je valt dood neer? Wij willen dat je dat risico verzekerd, anders krijg je delening/hypotheek niet. Zullen wij dat gelijk voor je in orde maken?
En let op: over premiehoogte wordt op dat moment meestal niet gesproken.
Onze Jan weet al dat dsb goedkoop is met rente, dus die premie,. dat zit wel snor. Woeha!
Concreet voorbeeld uit mijn eigen praktijk:
Stel, man 37 jaar, vrouw 35 jaar. Willen bij lenen.nl 7800 euro lenen. Looptijd 6 jaar. Inkomen, bkr etc. geen onoverkomelijke problemen. Overlijdensrisicoverzekering om dit af te dekken voor dezelfde looptijd, premie tegen koopsom, via DSB 2100 (!!!!!) euro. werd ondergebracht bij reaal. Oei. Maar, geen nood, kunnen we meefinancieren. Dus de lening werd 9900 ipv 7800 euro. Voelt u hem? Nog niet helemaal denk ik.
Vervolgens door mij gegevens zelfde stel ingevoerd in offerte software reaal. Zelfde dekking, zelfde looptijd. Premie? 334 euro. Hoeveel scheelt dat? Voor letterlijk exact dezelfde verzekering, bij exact dezelfde maatschappij werd dus eventjes bijna 1800 euro meer gevraagd. en dat op een dergelijk te lenen bedrag. en ja, dat mag men vermenigvudligen bij hypotheken.
(terwijl de provisie over een koopsom toentertijd toch al 25 % was)
en dit is maar 1 voorbeeld.
ander zeer schrijnend geval was een echtpaar met twee kinderen, pubers, die door dsb helemaal volgestopt waren met 2e hypotheek, leningen, dsb-card etc. gezamenlijk inkomen van 2451 euro netto, financieringslast per maand: 2050 euro (jawel!). en alles getoetst door dsb!
maar ja, in de map met papieren vond ik zelfs (aangetoonde, en door dsb erkende! ) door becam gepleegde valsheid in geschrifte.
werd na een half jaar bellen en faxen zonder echte reactie pas opgelost toen er echt gedreigd werd met de AFM. wel goed opgelost uiteindelijk, en dat na weer een uitermate onbeschofte actie van dsb.
het is in de wereld van financiele adviseurs en tussenpersonen al jaren bekend dat dirk letterlijk over financiele lijken gaat.
en klaas wilting: ik herinner me een tv uitzendign waarin je zei, op te zullen stappen bij dsb als er ook maar 1 klant benadeeld zou zijn door de praktijken van dsb. nou, hou je aan je woord, en pak je koffer.
Ik ben destijds ook in de praatjes van DSB gestonken. Ik heb daar in 2003 een 2e hypotheek van zo’n 21000 E afgsloten tegen 3,8 % rente. De rente liep na enkele jaren op tot 8,3 %.
Gelukkig heb ik nog kunnen voorkomen dat ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering erbij moest nemen. De OVR verkering ( koopsom a 3756 E ) moest ik er wel bij nemen en een beleggingsverzekering Hollands Welvaren Plus.
In de papieren stond niets over de hoogte van de provisie en andere kosten die mij later in rekening werden gebracht. Hierover is mij ook niets meegedeeld. Het is gewoon pure oplichting en het is onbegrijpelijk dat dat straffeloos mag. Toen ik erover klaagde probeerden ze nog om mij een nieuwe hypotheek te verkopen tegen zogenaamd lagere kosten. Hier ben ik gelukkig niet ingetrapt.
Mijn 1e hypotheek liep bij Florius. Het bleek geen probleem om de 2e hypotheek hierbij ook onder te brengen. En er hoefde ook geen verzekering bij.
Ik betaal nu de helft minder rente. Ik heb gigantische spijt dat ik dat niet 6 jaar eerder gedaan heb maar in de gladde verkooppraatjes van DSB ben getrapt.
BIJ dSB weizig de rente als weer
als je de keuse moet maken tussen vast rente en nietvast dan zit er een paar tiende tussen dus een jaarvast off drie maakt niet uit ze pakken je toch het zijn gewoon boeven!!!! EN dat zalm bij DSB
is gewoon tries
Zalm zie ik als mede veroorzaker van deze ellende ten tijde van zijn ambtsperiode als minister van financiën. Had hij destijds geen signalen opgevangen dat dit allemaal aan zit te komen? Ten tijde van ons paarse kabinet hebben ze de bankiers een carte blanche meegegeven en het resultaat is de huidige kredietkrisis.
Eerst de bankmannagers en aandeelhouders aanpakken want nu ziitten deze mensen ergens op de wereld van hun kaviaar te genietend van het neusje wat ze van Gerrit Zalm hebben gekregen.
Nu maar hopen dat ons dagelijks brood, zeep en tandpasta betaalbaar blijft want de grote jongens van Unilever en Shell hebben dezelfde kronkel in hun hoofd om aandeelhouders in tegenstelling tot de harde werkers op de werkvloer rijkelijk te belonen.
ik heb een pl bij dsb
met verplichte koopsom
hoe kom ik er vanaf ?
8
afkopen?
Snap niet wat een koopsom met een pl van doen heeft.
Heb je een koopsom betaald met een pl?
Sedert de publicatie van de memo d.d. 28 augustus 2007 van de heer Zalm staat koppelverkoop vast. Dat is een verboden gedraging. Een verboden gedraging levert een onrechtmatige daad op. Daardoor is er bestuurders-aansprakelijkheid in het leven geroepen. De rechtshandeling is daar door zelfs nietig. De bestuurders van de DSB bank moeten daarom de premie terugbetalen uit hoofde van de ongedaanmakingsverplichting en op voet van onrechtmatige daad. Het is alleen zo dat na vijf jaar de vordering tot terugbetaling van het betaalde bedrag verjaart. De drie-jaarstermijn is van toepassing op vernietigbare rechtshandelingen. Hier gaat het om nietigheid. Op voet van de onrechtmatige daad kan uitgegaan worden van een termijn van vijf jaar na het ontdekken van de onrechtmatige daad.
mr. J.G.G. Wilgers
NMA:
“Misbruik
Het hebben van een economische machtspositie is geen probleem onder de Mededingingswet. Misbruik daarvan wel. Als een onderneming een economische machtspositie heeft, mag deze onderneming niet andere ‘uitbuiten’ of ‘uitsluiten’. Een onderneming met een economische machtspositie mag derhalve niet:
Koppelverkoop plegen. Dat wil zeggen producten die niets met elkaar te maken hebben als pakket verkopen.
Nieuwkomers op de markt op een oneerlijke manier ‘eruit werken’, bijvoorbeeld door producten onder kostprijs aan te bieden.
Excessieve prijzen voor haar producten vragen.”
De vraag, Mr Wilgers, is of DSB een machtpositie op de Nederlandse markt had. Het is een minder klare zaak dan u voorstelt. Succes met de zaken.