Een eigen huis, een plekje onder water

Tot begin van dit decennium vonden de banken een aflossingsvrije hypotheek nog een goed idee: de huizenkoper betaalt dan ‘slechts de rente’ over de lening. Nu is er ineens de campagne ‘aflossingsblij’ van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB): kennelijk moeten klanten snel van die eerder zo veilig geachte aflossingsvrije hypotheek af. Wat is er veranderd?

[player id=9994]

bron: Follow the Money

Share Button
120 comments on “Een eigen huis, een plekje onder water
  1. Arjan says:

    Wat is er veranderd? De overheid bemoeit zich sinds de crisis met de hypotheekverstrekking.

    De banken gaan dit echt niet uit vrije wil doen. En wat een infantiele tv-spot ook. Onder water? Die aflossingsvrije hypotheken van voor de crisis worden vanzelf minder waard door inflatie.

    Niets zo duur als huren, of de huizen nu duur of goedkoop zijn.

  2. ps says:

    Maff, vorig draadje 🙂

    Trickle down…
    https://pbs.twimg.com/media/DyMONu1X0AAsXY3.jpg

  3. Stan says:

    Interessant. Bedank voor het delen.

  4. Steven Huges says:

    Leuke van Arno Wellens is dat ie veel getallen uit zijn hoofd weet. Dat scheelt een hoop zoeken. Heb wat meer interviews van hem bekeken en dat viel me elke keer weer op.

  5. Nico de Geit says:

    Arjan: Niets zo duur als huren, of de huizen nu duur of goedkoop zijn.

    Mijn situatie, Periode 2009-2019

    Waarde woning 2009 400.000
    Waarde woning 2019 400.000
    kosten koper (af te schrijven in 10 jaar) 10% 40.000
    Rente (10jr vast, 2009) 5,20% 208.000
    Door verhuurder verricht onderhoud 2009-2019 10.000 10.000
    Totaal kosten: 258.000
    Af: 50% betaalde rente* 104.000
    Totale kosten** 154.000
    Dit is per jaar 15.400
    Dit is per maand 1.283
    * ik ga uit van 50% aftrek, maar dit kan ernstig afwijken
    ** exclusief eventueel bijkomende kosten en verzekeringen.
    Gemiddelde huur over de afgelopen 10 jaar per maand 994
    Totaal betaalde huur afgelopen tien jaar 119.220
    Voordeel door te huren 2009-2019 34.780

  6. geenhuurdermeer says:

    Nico de Geit,

    wat een stomme vergelijking

  7. Latida says:

    #DeGrotePensioenRoof

    10% direkt laten uitkeren, maar dan moet je er wel je hypotheek mee afbetalen. Het is zo langzamerhand wel duidelijk geworden waar de huizen van betaald moeten worden; de pensioenfondsen.

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/3098609/kabinet-wil-flinke-opname-uit-pensioenpot-mogelijk-maken

  8. Nico de Geit says:

    Alert – Watch 60 Minutes On Sunday Night!

    https://www.youtube.com/watch?v=FR0Tu46i8k0

  9. Nico de Geit says:

    Met deze 5 tips krijg je je droomhuis

    De huizengekte nadert het kookpunt: Ruben Eg bespreekt vijf onderwerpen om, in de hoop op het absolute droomhuis, goed rekening mee te houden.

    ‘Prijzen gaan echt niet instorten’

    https://www.telegraaf.nl/video/3100012/met-deze-5-tips-krijg-je-je-droomhuis

  10. Nico de Geit says:

    Volgens Arno Wellens is het spel dus uitgespeeld in 2028, omdat er dan te weinig muppets zijn. Ik zie dat toch anders: Er zijn genoeg immigranten die een mega-xl-krediet op hun nek willen nemen. Het kan allemaal gefinancierd worden vanuit de pensioenfondsen. Dat kan nog heel lang gaan duren want de pensioenfondsen zijn goed gevuld en er zijn immigranten in overvloed.

    De kans is veel groter dat in het buitenland de dominostenen beginnen te vallen, en uiteindelijk het grootste piramidespel ooit laten ploffen.

    En dan wordt het spannend. Als ze niet meer weten hoe het verder moet schijnen ze altijd een oorlog te beginnen. Er gaan geruchten dat Europese landen tegenwoordig niet meer met elkaar in oorlog kunnen/willen geraken. Dan blijft er de mogelijkheid van binnenlandse onrust/burgeroorlog, bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten. Als oplossing.

  11. Fred. says:

    Grappig Geit, wij hebben een vergelijkbare situatie maar toch met een andere uitkomst:

    2009 nieuwbouw gekocht all-in kosten 420.000 v.o.n. dus geen overdrachtsbelasting en dubbele rente, nieuwe keuken, badkamer etc. zit al in die 420k. Goed geïsoleerd met comfortabele vloerverwarming en lage energiekosten.
    2019 te koop, verwachte opbrengst minimaal 540.000 (volgens makelaar, bij een geadviseerde vraagprijs van 560.000). Waardestijging minimaal 120.000

    rente 4,9% 10 jaar vast = 205.800, 38% aftrekbaar voor het gemak dus netto 127.596
    bijdrage VvE + ozb: +/- 75 p.m. = 9.000

    nettokosten in 10 jaar 16.596 = 138 euro per maand
    onze woning kost in de verhuur tussen 2.000 en 2.500 per maand

    Nu hebben we ook zelf geld ingebracht, wegens aanstaande verhuizing was rentemiddeling interessant en hebben we deels een spaarhypotheek waardoor ons maandelijkse plaatje er anders uit ziet, maar dat heb ik voor dit vergelijk buiten beschouwing laten.

    En dan te bedenken dat kopen in 2009 nog het meest negatieve scenario geeft want begin van de crisis. Omdat we onze toenmalige woning tgv de crisis niet konden verkopen maken we met de verhuur daar nog een mooi rendement van een paar honderd euro per maand op.

  12. Fred. says:

    En als we niet zouden verhuizen (en ik dus de al dan niet bestaande overwaarde even buiten beschouwing laat), dan zouden we nu dus onze rente opnieuw moeten afspreken. Dat zou ongeveer de helft worden.
    Onze maandelijkse lasten zouden dan circa 600 p.m. worden waar jouw huur die de afgelopen 10 jaar gemìddeld 1.000 was en nu dus rond 1.100 (?) ieder jaar stijgt. Over 10 jaar zitten wij dan nog steeds op 600 euro, en jij? Het dubbele daarvan?

    Huur is niet altijd de beste keus.

  13. Nico de Geit says:

    Fred.: Over 10 jaar

    Over tien jaar, dan zijn we bijna in 2030. Het valt niet uit te sluiten dat de wereld er dan anders uitziet. Ik doe gewoon liever niet mee aan het Grote Piramidespel.

    De podcast: ‘huren is hetzelfde als kopen’, als momentopname wel. Maar als de boel klapt ziet alles er opeens heel anders uit.

    Fred.: mooi rendement

    Je klinkt een beetje als een gokverslaafde die aan het winnen is.

  14. TurP-Jutter says:

    “Verwachte opbrengst minimaal 540.000”

  15. Nico de Geit says:

    Het zal me niets verbazen dat als de boel in elkaar is geklapt er hier mensen komen vertellen dat ze zo slim waren om op tijd uit te stappen, en hun geld ergens hebben geplaatst waar het gigantisch ging renderen. Met andere woorden: ‘kijk mij eens slim zijn’. Altijd achteruit kijkend, nooit vooruit blikkend.

  16. Fred. says:

    Neehoor, zo bedoel ik het niet. Ik geef alleen een alternatieve werkelijke uitkomst tegenover jouw veronderstelling dat jouw keuze destijds voor huren een goede zou zijn geweest achteraf bezien.

    Wij konden huurwoningen simpelweg niet betalen destijds, dus wij hadden eigenlijk geen keus nadat we onze studentenkamers uit moesten. Voor ons is het inderdaad zeer gunstig uitgepakt.

    En ongeacht wat de markt in de toekomst doet: Onze maandlasten zullen altijd een stuk lager blijven dan wanneer we toen wel een huurwoning hadden gevonden.

    Puur geluk, geen wijsheid.

    Maar goed, jij bent blij met je huurwoning en hebt geen probleem de kosten te betalen, ook prima dan toch?

  17. Nico de Geit says:

    Fred.: Maar goed, jij bent blij met je huurwoning en hebt geen probleem de kosten te betalen, ook prima dan toch?

    Nee, het Grote Piramidespel is helemaal niet prima.

  18. Fred. says:

    Nico de Geit: Over tien jaar, dan zijn we bijna in 2030. Het valt niet uit te sluiten dat de wereld er dan anders uitziet. Ik doe gewoon liever niet mee aan het Grote Piramidespel.

    De podcast: ‘huren is hetzelfde als kopen’, als momentopname wel. Maar als de boel klapt ziet alles er opeens heel anders uit.

    Je klinkt een beetje als een gokverslaafde die aan het winnen is.

    Neehoor, ik ben juist best voorzichtig. Die woning kost ons zo’n 300 euro per maand all in, ik denk dat ik voor dat geld altijd wel huurders vind. En zo niet, dan kunnen we dat geld wel missen. Tot die tijd lossen we het laatste kleine restje hypotheek af, en sparen we.

    Ons nieuwe huis is voor 60% gefinancierd, tegen 1,55%-2,3% rente, 10-20 jaar vast. Zelfs als de waarde halveert (wat op deze site na niemand verwacht) dan wonen wij nog zoveel goedkoper dan huurders. En de woning kan zelfs nog gesplitst en deels verhuurd worden.

    We lossen bewust niet alles af maar sparen zoveel mogelijk naast de hypotheek, dit om niet al ons geld in stenen vast te hebben zitten.

    Wij zien onszelf door deze financieel riante uitgangspositie juist als erg risicomijdend. Het wishfull thinking op deze site is zo groot dat niemand kan toegeven dat in sommige situaties koop een goede keus is/was/blijft. Artikelen worden ook al cherry-pickend geselecteerd en geplaatst. Soms interessant, soms te eenzijdig.

    Natuurlijk ziet de wereld er over 10 jaar anders uit, maar waarom gaan jullie er als vanzelfsprekend van uit dat mensen met een koopwoning enkel (financiële) ellende tegemoet gaan?

  19. Arjan says:

    Nico de Geit: Nee, het Grote Piramidespel is helemaal niet prima.

    En zo bazelt de geit maar door.

  20. Nico de Geit says:

    ‘Extreem weinig Nederlanders hypotheekvrij’

    En dat proberen ze op heel veel manieren goed te praten. ‘Lage maandlasten’ en zo, ‘geen enkel risico’, ‘alleen maar winst’, enz.

  21. maff says:

    Topic ….. niets nieuws onder de zon
    347 miljard aan hypotheken nog steeds off-balance
    storyteller vergeet alleen de AAA rating 😉

    ps,
    🙂 tea time https://sd.keepcalm-o-matic.co.uk/i-w600/keep-calm-have-cake-and-eat-it-brexit.jpg

  22. maff says:

    Ondertussen in Australië

    Australia housing downturn deepens amid fears of credit freeze
    http://www.theedgemarkets.com/article/australia-housing-downturn-deepens-amid-fears-credit-freeze

    ‘ A credit crunch that’s been weighing on the market could be exacerbated if the findings from an inquiry into financial industry misconduct to be announced Monday trigger a loan freeze. ‘

  23. Adamus says:

    Er is nog hoop voor de achterblijvers om via ECB kunst en vliegwerk bij ons aan te sluiten. Een huis is waard wat een volgende generatie kan ophoesten -en ze moeten ook al voor de pensioenen opdraaien in het grote financiële balletje balletje spel.

  24. Nico de Geit says:

    Adamus: Een huis is waard wat een volgende generatie kan ophoesten

    Of beter: wat de volgende generatie kan lenen.

  25. Latida says:

    Adamus: Adamus: Een huis is waard wat een volgende generatie kan ophoesten

    Nico de Geit: Of beter: wat de volgende generatie kan lenen.

    Het bepalen van de waarde van een huis gebeurt in Nederland al decennialang op dezelfde, oude manier: Via de WOZ-waarde.

    Dit is natuurijk een hopeloos verouderd model. Daarom moet je tegenwoordig vreselijk oppassen wat je koopt. Of het nu nieuwbouw is of bestaand.

    Je zou denken dat er inmiddels betere modellen bestaan om de MARKTWAARDE van een huis te bepalen anders dan verkopen in dezelfde postcode of straat.

    Een waardebepaling bijvoorbeeld die niet alleen gebaseerd op huidige waarde, maar ook op toekomstige onderhoudskosten en hoe courant een al of niet huis is.

    Een groot en duur huis is nu eenmaal veel minder courant. En helemaal als dat grote huis ook nog eens ergens afgelegen ligt. Minder potentiele kopers voor dus. Maak dat soort gegevens eens inzichtelijk; hoeveel mensen wonen er in een straal van 25Km? Hoeveel soortgelijke huizen zijn er het afgelopen decennium in hetzelfde gebied verkocht? Allemaal gegevens die wel verzameld worden, maar niet gedeeld worden met ‘de markt’, ie. de toekomstige potentieel kopers.

    En ik heb verder ook bijvoorbeeld nog nergens gelezen dat het Klimaatakkoord met de verplichte ‘van het gas af’ bepaling geleid heeft tot daling van de huizenprijzen, terwijl er in ieder huis met gasaansluiting nu een extra toekomstige verplichte onderhoudsrekening van tientallen duizenden euro’s voldaan zal moeten worden.

    Verder hoor je nog maar weinig over bouwtechnische keuringen. Je zou verkopers kunnen verplichten dit soort rapporten te verstrekken aan potentiele kopers.

    Het is namelijk nog steeds mogelijk de risico’s van eventuele toekomstige gebreken af te wentelen op kopers want dan ‘hadden ze maar een bouwtechnische keuring moeten laten doen’. Dit klopt van geen kanten want verkopers zijn wel degelijk verplicht verborgen gebreken te melden maar er is voor zover ik begrijp inmiddels al de nodige hoeveelheid rechtszaken gevoerd waarin men aan het haarkloven is onder de noemer ‘dat wisten we echt niet’.

    Als koper zou je dus een taxatierapport verstrekt moeten krijgen, ook al is dat tegen (kleine) betaling. Hierdoor zou de onderhouds-technische staat van de inboedel van de Nederlandse huizenvoorraad inzichtelijk gemaakt worden om er een beter beeld van te krijgen, en zouden toekomstige benodigde extra uitgaves voor onderhoud in kaart kunnen worden gebracht.

    Grote benodigde investeringen in zaken zoals funderingen, elektriciteit, keukens, badkamers, toiletten, riolering, isolatie & warmtepompen zouden vervolgens moeten worden verdisconteerd in de verkoopprijs.

    Zo bedongen wij 15% korting op de verkoopprijs van ons huis door de verkoper te wijzen op de onderhoudstechnische gebreken die verplichte toekomstige uitgaven met zich zich mee zouden brengen.

    Vreemd genoeg nam de bank die aanzienlijke verplichte toekomstige onderhoudskosten niet mee in de bepaling van de maximale hypotheek – een ernstige omissie bij de risicobepaling als je het mij vraagt.

    Maar wat veel ernstiger is, dat als dit op grote schaal gebeurt, mensen teveel betalen voor hun huis dat vers geschilderd en met mooie meubeltjes wordt aangeprezen waar je zo snel mogelijk bij moet zijn.

    Dat men zelfs extra mag lenen om ‘energiebesparende maatregelen’ te nemen is overigens ook iets waar we nooit iets meer over horen. Hoeveel wordt hier gebruik van gemaakt en op welke manier wordt nagegaan welke maatregelen werkelijk zijn uitgevoerd? Ondertussen mag men daardoor nog altijd niet minder dan 106% LTV hypotheek afsluiten! Wat is het effect hiervan op huizenprijs ontwikkeling? Er is voor zover ik weet nog nooit onderzoek naar gedaan.

    Ben je de eerste in de straat die een warmtepomp installeert, trekt men dan daarmee thans soms niet de waarde van de omliggende woningen mee omhoog? Met de huidige methodiek lijkt dat nu al het geval te zijn.

  26. b says:

    De Chinese huizenbubbel staat op knappen 03-02-2019.
    https://www.trouw.nl/home/de-chinese-huizenbubbel-staat-op-knappen~a1687d3f/
    -70% transacties van nieuwbouwappartementen, en -40% in prijs.

  27. Steven says:

    b,

    Iedereen trapt in bubbles.. (ook Chinezen)

    Het blijft toch een raar verschijnsel.

  28. maff says:

    Yes, we did it
    all time high

    Gemiddelde vraagprijs heilige huisjes is nu 400.000
    https://www.huizenzoeker.nl/woningmarkt/grafieken.html

    Kijken naar het verleden is leren voor de toekomst 😉 https://i.ytimg.com/vi/nrUknL2P8zw/maxresdefault.jpg

  29. Latida says:

    In Nederland zeggen de officieel cijfers dat dakloosheid verdubbeld is. De werkelijkheid is waarschijnlijk nog veel hoger. In het VK ook.

    https://twitter.com/chunkymark/status/1091233018503745537

  30. Latida says:

    betreft 400,000 woningen..

    “funderingsproblemen kunnen leiden tot zeer kostbare herstelopgaves. In een rapport van onafhankelijk onderzoeksinstituut Deltares uit 2012, opgesteld in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, stelt men letterlijk:

    “Het in theorie maximaal bereikbare schadebedrag bedraagt circa 40 miljard euro. Dit schadebedrag omvat alle typen funderingsschade door grondwateronderlast, niet alleen paalrot.
    Hierbij is uitgegaan van een schadebedrag van gemiddeld 56.000 euro (…).”

    De kosten voor funderingsherstel komen veelal voor rekening van de woningeigenaar.”

    https://www.kcaf.nl/omvang-van-funderingsproblematiek-2/

  31. Latida says:

    Uw pensioen straks op de bodem van de Noordzee?

    https://www.telegraaf.nl/financieel/3105563/schiphol-op-zee-is-haalbaar

  32. Nico de Geit says:

    maff: Gemiddelde vraagprijs heilige huisjes is nu 400.000

    Binnen enkele maanden zo’n 15-20% erbij. Dat zie ik hier in de buurt dus ook.

    Heb ik nu geld verloren door hier niet aan mee te doen? Mijn status is wel weer gestegen, want ik woon in een duurdere woning, en de huur gaat slechts heel beperkt omhoog. In ieder geval niet met 15-20%.

  33. Nico de Geit says:

    Het is raar dat je grond koopt. Van wie koop je die grond eigenlijk? Feitelijk is de overheid eigenaar, zolang ze recht en orde kunnen handhaven over dat gebied.

    Het zou dus ook logisch zijn om met de overheid af te rekenen voor het gebruik van dat stukje grond.

    Als recht en orde niet langer gehandhaafd worden, wat is die plek dan nog waard?

    Direct zaken doen met de overheid is niet gebruikelijk. Ze zien liever dat je iets koopt, dan kunnen ze je naar believen aanslaan. Je zit muurvast en bent in feite vogelvrij. Slechte deal.

  34. Nico de Geit says:

    geenhuurdermeer: wat een stomme vergelijking

    Steek je kop maar in het zand, stomme koopkneus.

  35. Nico de Geit says:

    De South Park Basis Rekening:

    https://www.youtube.com/watch?v=TGwZVGKG30s

    South Park Private Banking:

    https://www.youtube.com/watch?v=F6SMmoqqSlU

  36. Nico de Geit says:

    Nico de Geit: koopkneus

    Ik bedoelde leenkneus.

  37. Nico de Geit says:

    60 Minutes Australia, over de huizenmarkt. Ze gooien (ernstige) bouwkundige gebreken aan nieuwbouw en prijsdaling door elkaar:

    https://vimeo.com/315073090/7018adc9e5

  38. Nico de Geit says:

    Buitenlandse investeerders zoals de Chinese overheid willen dus graag investeren in de Nederlandse hypotheeksector. Nederlanders staan bekend als goede betalers, en, de Nederlandse overheid staat garant.

    Geld vloeit de Nederlandse hypotheekmarkt in, of beter: dat geld wordt agressief in de markt gezet. Nederlanders kunnen veel lenen en dat leidt tot steeds hogere leningen en bijgevolg stijgende huizenprijzen – want dat geleende moet worden geïnvesteerd in de Nederlandse woningsector.

    Maar stel je nou eens voor dat er een keerpunt komt, het gaat even iets minder. Mensen raken werkloos en betalen hun rente even niet. Voor je het weet krijgt Nederland het label ‘toch niet zo betrouwbaar als we dachten’. Als blijkt dat de Nederlandse overheid weliswaar garant staat, maar dat die garantie niet veel voorstelt, namelijk de NHG met een paar miljoen in kas, dan kunnen zomaar de rapen gaar zijn. Investeerders willen hun geld dan terug, de zeepbel loopt leeg.

    Misschien denken ze in China dat er in Nederland nieuwe huizen worden gebouwd met dat geld. Niet dat er oude totaal afgeschreven woningen mee worden doorverkocht voor astronomische bedragen. De geldstroom vanuit het buitenland kan maar zo opdrogen.

    En dan is er nog de geldcreatie bij de Nederlandse banken. Als iemand 20k op de bank zet mogen ze 200k uitlenen, die ontbrekende 180k wordt simpel ‘gecreëerd’. Dat wordt als ‘veilig’ beschouwd.

    Als het is geploft, dan was het opeens een piramidespel. Achteraf. Vooraf doet ‘iedereen’ lekker mee.

    En dan de Rabobank, topper in hypotheken. En nu parkeren ze dus die hypotheken massaal bij Chinezen. Daar hebben ze misschien over nagedacht. Laat me raden: Rabobank pakt zelf de goede appels en parkeert de rottende appelen bij de Chinezen?

  39. Nico de Geit says:

    Nico de Geit: Of beter: wat de volgende generatie kan lenen.

    Hoeveel geld beschikbaar is hangt dus af van geldcreatie en buitenlandse investeerders, die mogelijk ook aan geldcreatie doen. Waar stopt zoiets, waar gaat het mis?

    Muppets raken niet op, genoeg immigranten.
    Geld raakt niet op, want het wordt uit het niets gemaakt.
    Het aantal woningen wordt beperkt, anders zouden mensen zich NOOIT zo excessief in de schulden steken.

    Ooit gaan er ergens dominostenen vallen en dan is de kans aanwezig dat het hele kaartenhuis instort. Dat gebeurde in 2008, maar ze hebben het weten te stutten. Voorlopig. Het is wachten op de volgende aardbeving.

    Hoe hoog kunnen huizenprijzen oplopen? Antwoord: tot oneindige hoogten.

    Wanneer stort de boel in? Antwoord: dat laat zich niet voorspellen.

    Heeft werken nog zin? Antwoord: als je werken leuk vind wel.
    Heeft sparen nog zin? Antwoord: als je sparen leuk vind wel.

    Wat zijn de risico’s? Antwoord: totale ineenstorting en mogelijk oorlog/ ernstige onrust om de problemen toe te dekken, en een totale ontwrichting van de maatschappij.

    Is er een weg terug, is een zachte landing mogelijk? Antwoord: niet echt. Als het keerpunt is bereikt wil iedereen zijn geld terug, van zijn mega-xl-lening af, uitstappen, ontstaat er een neerwaartse economische spiraal.

    We gaan het meemaken.

  40. Steven says:

    Nico de Geit: Steek je kop maar in het zand, stomme koopkneus.

    Ja dat is het verschil. Ik kocht een nieuwe grasmaaier voor 250 euro of zoiets. Ik had ook kunnen lenen voor deze…: https://maai-robot.com/spider-ild02?gclid=CjwKCAiA4t_iBRApEiwAn-vt-yqE58pNh_rQ-gyuWUaYP0PSQR4W3ru-J-WtxDsJHC5x0QkVpLrq6BoCAs0QAvD_BwE

    Iedereen zal zeggen: Waarom leen je 36 duizend euro voor een grasmaaier? Maar iedereen vindt het doodnormaal om 300.000 voor een woning te lenen. Die mindset is er gewoon niet uit te branden. Als de huizenprijzen logischerwijs zakken zoals in China en Australië dan staan ze uiteraard weer te piepen.

  41. Steven Huges says:

    Nico de Geit: Ik bedoelde leenkneus.

  42. Steven says:

    Mijn computer plaatst helaas automatisch mijn achternaam er bij en het wordt gepost als ik het niet weghaal. Admin.. kan je mijn achternaam weghalen? (ik heb verder niets te verbergen maar ik blijf liever anoniem)

  43. Nico de Geit says:

    Hypotheekstress en extreme toename huiselijk geweld – Australië:

    https://www.youtube.com/watch?v=kbLiFxUwtrE

  44. ps says:

    maff, 🙂

    …hoor je het ook eens van een ander! 😉
    https://twitter.com/EenVandaag/status/1092419419198947328

  45. Arjan says:

    Steven: Admin.. kan je mijn achternaam weghalen?

    Ha ha, dat is op je eigen computer die naam, de admin heet trouwens Jan Koudijs. 🙂

  46. Arjan says:

    Steven: Iedereen zal zeggen: Waarom leen je 36 duizend euro voor een grasmaaier? Maar iedereen vindt het doodnormaal om 300.000 voor een woning te lenen

    De aloude vergelijking met roerend goed, die uiteraard niet op gaat. 🙂 Wordt het niet eens tijd je spaarvarken stuk te slaan en een huis te kopen als werkende man? Ga desnoods in een randgemeente wonen ofzo.

  47. Nico de Geit says:

    Arjan: Wordt het niet eens tijd je spaarvarken stuk te slaan en een huis te kopen

    Dat moet een flink spaarvarken zijn. Als je met zoveel geld wordt aangehouden word je meteen aangehouden en het geld wordt in beslag genomen.

  48. Arjan says:

    Nico de Geit: Dat moet een flink spaarvarken zijn. Als je met zoveel geld wordt aangehouden word je meteen aangehouden en het geld wordt in beslag genomen.

    Tja, voor de huizenkoper geen probleem.

  49. Latida says:

    U woont niet dus u bent niet

    “Gemeenten weigeren daklozen in te schrijven in de Basisregistratie personen”

    https://demonitor.kro-ncrv.nl/uitzendingen/gemeenten-weigeren-daklozen-in-te-schrijven-in-de-basisregistratie-personen

  50. maff says:

    HYPOTHEEK AFLOSSEN MET PENSIOEN. DAT ZIET ER IN CIJFERS ZO UIT
    https://www.daskapital.nl/5153014/hypotheek-aflossen-met-pensioen-dat-ziet-er-in-cijfers-zo-uit/

    Bij de ABNAMRO ( andere banken geen idee ) gaan je maandlasten met 4 euro per 1000 ‘extra’ aflossing omlaag ….. lineaire lening, dat dan weer wel

  51. maff says:

    347 miljard ? RMBS mortgages gegarandeerd door de Nederlandse Staat lijkt wel een beetje op de Freddy en Fannie constructie …. 😉

    https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/animals-bird-birdhouse-scams-fannie_mae-housing_crisis-rman16976_low.jpg

  52. Nico de Geit says:

    Woonwinkels voelen de gevolgen van de krappe woningmarkt. Doordat bij minder verhuizingen ook minder vloeren, badkamers of keukens worden verkocht, verwacht de branche dit jaar een lagere omzet te boeken. Vooral in regio’s waar de huizenmarkt op slot zit, zoals rond de vier grote steden, voelen de winkeliers dit.

    https://www.telegraaf.nl/financieel/3110629/krapte-huizenmarkt-zit-woonwinkels-dwars

  53. Nico de Geit says:

    De rente over een studieschuld moet aftrekbaar worden van het belastbaar inkomen. De jongeren baseren hun voorstel op een vergelijking met de hypotheekrenteaftrek.

    ,,In Nederland is het al jaren mogelijk om de rente die je betaalt over je hypotheek gedeeltelijk af te trekken. Het is vreemd dat dit wel kan met rente over een lening voor stenen, maar niet met rente over een lening voor een studie.”

    https://www.gelderlander.nl/binnenland/cdja-wil-rente-studieschuld-aftrekbaar-maken~acb41008/

  54. maff says:

    De weg is weg 😉

    Polar express: magnetic north pole moving ‘pretty fast’ towards Russia

    https://www.theguardian.com/world/2019/feb/05/magnetic-north-pole-moving-pretty-fast-towards-russia

  55. Arjan says:

    Nico de Geit: kosten koper (af te schrijven in 10 jaar) 10% 40.000

    Kosten koper is 2% sukkel

  56. Nico de Geit says:

    Ouders moeten steeds langer voor hun kroost zorgen. Kinderen bleven in 2017 gemiddeld tot 23,5 jaar inwonen bij ouders of verzorgers. Die leeftijd lag in 2012 nog op 22,8 jaar. Het heeft vooral te maken met hogere prijzen voor wonen en hogere (studie)schulden.

    https://www.gelderlander.nl/wonen/jongeren-blijven-langer-thuis-wonen-vanwege-hoge-prijzen~a7e00e31/

    Wat de lange termijn effecten zijn? Het kan maar zo dat de nieuwe generatie went aan de nieuwe situatie: wonen en werken wordt minder interessant. Net als vaste relaties en autobezit. Minimalisme is een nieuwe trend.

  57. Nico de Geit says:

    ‘Wij willen geen huis. De woonwagen is ons thuis’, staat op het spandoek dat aan de caravan hangt.

    https://www.gelderlander.nl/montferland/herman-protesteert-met-zijn-caravan-bij-gemeentehuis-in-didam-de-woonwagen-is-ons-thuis~ac54ef9c/

    Met foto. Huizen moeten schaars zijn, als mensen op andere manieren onder dak zijn, dat mag niet. Wonen moet schaars en duur zijn, anders klapt het systeem in elkaar.

    ‘Woonwagenbewoner Herman Hoeree is maandagavond begonnen met protesteren tegen het woonwagenbeleid van de gemeente Montferland. Hij doet dat op de parkeerplaats van het gemeentehuis, in Didam. De politie kwam er ‘s nachts pas achter.’

  58. Nico de Geit says:

    Arjan: Kosten koper is 2% sukkel

    In 2009 waren de kosten koper ca. 10%, waarvan 6% overdrachtsbelasting. Momenteel is de overdrachtsbelasting voor de woning waarin je zelf gaat wonen 2%. Ga je hem verhuren: 6%.

  59. Nico de Geit says:

    Arjan: Kosten koper is 2% sukkel

    Momenteel zijn de kosten koper voor de eerste woning waarin je zelf gaat wonen dus ca. 6%, waarvan 2% overdrachtsbelasting. Dat valt nog mee. Maar vergeet de sterfbelasting niet, die is een stuk hoger.

  60. Arjan says:

    Nico de Geit,

    Je hebt gelijk, ik ben in dit geval de sukkel

  61. Nico de Geit says:

    Mogelijkheden Huis Opeten

    Met handige berekeningsmodule:

    https://huis-opeten.nl/mogelijkheden?gclid=Cj0KCQiAheXiBRD-ARIsAODSpWOJd9Z2AoYGL9HJ-Nzs2G11szjwnsbn9zGnZ6yFiQKpIvxZ7FtTl6oaAs_3EALw_wcB

    Wat kunnen de gevolgen zijn als u uw geld niet zelf opmaakt?

    https://huis-opeten.nl/

  62. Latida says:

    Even in uw pensioen graaien #DeGrotePensioenroof

    “De minister erkent dat er ’substantiële overgangseffecten’ zijn. Volgens onderzoeken zou financiële compensatie van alle gevolgen zo’n 60 tot 100 miljard euro kosten. Van Wijngaarden: „Het vervelende is dat de minister de verantwoordelijkheid om dit te compenseren over de heg kiepert.”

    De Tweede Kamer debatteert vandaag over de pensioenplannen van Koolmees.”

  63. maff says:

    Think again, als je denkt dat je wat hebt …..

    Het pensioenfonds is juridisch eigenaar van je pensioen

    Je spaarcentjes zijn van de bank ( uitgeleend )

    en je huis is ook al niet van jou, want de eigendomsrechten liggen bij de bank of ergens in China of Timboektoe

    Vraagje, als je gaat bankrunnen, zijn die banknotes dan van jou of staat daar ook ergens stiekem op dat ze van Draghi zijn Iemand ?

  64. Nico de Geit says:

    maff: zijn die banknotes dan van jou

    Een bankbiljet (dat wil zeggen, het papier en de drukinkt) is en blijft meestal eigendom van de uitgevende bank. De nominale waarde is eigendom van de houder. Het biljet is aan de houder in bruikleen verstrekt om als drager van de nominale waarde te dienen.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Bankbiljet

    U heeft de biljetten dus in bruikleen.

  65. Nico de Geit says:

    Huiseigenaren die aan het einde van hun rentevaste periode de spaarhypotheek willen verlengen, krijgen bij ING en Rabobank te maken met een renteopslag.

    https://www.telegraaf.nl/financieel/3119094/banken-benadelen-klanten-met-een-spaarhypotheek

  66. Marketwatch says:

    Ondertussen in de krant van ‘fatsoenlijk’ nederland:

    ‘Over drie, vier jaar slaat de woningmarkt om’

    Johan Conijn: Het woonbeleid heeft meer problemen veroorzaakt dan opgelost, vindt de professor. Corporaties zijn verzwakt, nieuwbouw komt traag op gang.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/05/over-drie-vier-jaar-slaat-de-woningmarkt-om-a3652963

  67. Nico de Geit says:

    Marketwatch: Johan Conijn

    Prijzen kunnen dus oneindig stijgen door geldcreatie en omdat buitenlandse beleggers zoals de Chinese overheid hun geld graag ‘veilig’ wegzetten op de Nederlandse hypotheekmarkt: Nederlanders staan bekend als betrouwbare betalers en de Nederlandse overheid staat garant. De combinatie van enorme beschikbaarheid van geld en de gecreëerde schaarste, dat veroorzaakt de hoge prijzen.

    De schaarste is per direct op te lossen, er is ruimte zat. Eventueel tijdelijk. Maar als mensen met een woonwagen op een mooi plekje mogen staan gaan ze natuurlijk nooit een mega-xl-lening aan. We leven nu eenmaal in een schuldgedreven economie. Beseft Conijn dat wel?

  68. b says:

    Effecten van afschaffing van de doorsneesystematiek en de gelijktijdige overgang naar een nieuw pensioencontract
    CPB 29 nov 2018
    https://www.cpb.nl/sites/default/files/omnidownload/CPB-Notitie-29nov2018-Afschaffing-doorsneesystematiek-overgang-nieuw-pensioencontract.pdf
    Fig 3.1 op blz 15 geeft een inzicht wat de effecten zijn, vooral diegenen die geboren rond 1980 zijn de pineut(meer dan -10% korting).

  69. b says:

    -10% korting mbt opbouw van je pensioen, wat betekent dat?
    Uitgaande van het minimum jeugdloon en laat zeggen rond de 56 jaar oud wordt de opbouw van hoeveel jaren weggevaagd? 7 jaar? Hoe kan die leeftijdsgroep dat weer goedmaken?
    Of diegenen die geboren zijn rond 1980 met -12% korting, waarbij extra korting(en) in de toekomst niet uitgesloten zijn?

    Wat voor effect heeft dat op het hebben van een koophuis met een hoge hypotheeklast, jouw besteedbare inkomen?
    Is het bezit van een eenzijdige belegging in stenen nog slim?

  70. maff says:

    De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) viert haar 25-jarig jubileum

    https://www.lc.nl/economie/Jubilerende-NHG-houdt-blik-op-de-toekomst-24158480.html

    Typisch, en één jaar later is het Het Grote Securitiseren met Staatsgarantie begonnen …….. Toeval ?

  71. Nico de Geit says:

    Deflatie en recessie werpen hun schaduw in de wereld ver vooruit. Daarom is de crisis in onroerend goed pas begonnen. Vooral de bubbels in Nederland en Duitsland zijn de volgende domino’s, die omvallen. Elke onroerend goed markt is natuurlijk verschillend, maar geen markt is een eiland. De wereldwijde malaise in onroerend goed-prijzen en verkopen, sinds de hoogtepunten, enkele jaren geleden, breidt zich nu zienderogen uit.

    De ene na de andere oververhitte onroerend goed markt legt het loodje, verkopen vallen terug naar een niveau van 10 jaar geleden en dramatische afschrijvingen in de waarderingen, zijn, na deze excessieve overwaardering, nu onontkoombaar, vooral in de grote wereldsteden. Om nog maar te zwijgen over de crisis in de winkelcentra, vanwege de ontwikkeling in e-commerce! Talloze winkelcentra in Amerika en Groot-Brittannie worden al afgebroken.

    https://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.com/2019/02/de-stille-superstorm.html

  72. b says:

    Auction clearance rate is going up (clearance rate=afhandelingspercentage ) 9 feb 2019
    Auction results:
    https://www.domain.com.au/auction-results/melbourne/2019-02-09
    Je kan ook andere steden kiezen. Per wijk.
    Melbourne afhandelingspercentage via een veiling 55%
    Sydney 57%

    Sydney:
    30% of the results are unreported (failed no doubt) and further 30 auctions witdrawn.
    This week : 136 sold at a median of 1.090 mil AUSD.
    Same week last year: 250 sold at a median of 1.380 mil.
    Het aantal private sales(onbekend) is hierin niet meegenomen.

  73. Nico de Geit says:

    Men moet in Europa nu verwachten, dat extreem rechtse en linkse populistische bewegingen, tegelijk met de Groene partijen, een flinke opmars door blijven maken. Het politieke midden is uitgehold. Het woedende volk komt, met de hooivorken, op de financieele en economische elite af. Maar dat betekent wel, dat men economische groei in Europa voorlopig helemaal kan vergeten, want die nieuwe bewegingen zijn uitsluitend geinteresseerd in de verdeling van de bestaande koek. Groei is immers milieu-onvriendelijk. Verder wordt de top 5% vogelvrij. Torenhoge belastingen en confiskeringen komen eraan.

    https://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.com/2019/02/de-stille-superstorm.html

  74. Nico de Geit says:

    Cant Pay Well Take It Away

    VK – Huur niet betaald, uitzetting, hele serie programma’s:

    https://www.youtube.com/watch?v=W_d-qlgfam4

  75. b says:

    National property clock feb 2019 Australia:
    https://i.redd.it/izbdu9cxsqe21.jpg

  76. Nico de Geit says:

    ‘Woningtekort groter dan gedacht’

    Het woningtekort in Nederland is sneller opgelopen dan gedacht. Er zijn momenteel 263.000 woningen te weinig, stellen Capital Value en ABF Research op basis van eigen onderzoek.

    https://www.gelderlander.nl/wonen/woningtekort-groter-dan-gedacht~a942c0a3/

  77. b says:

    ‘Help ons toch aan betaalbare huizen’
    https://www.parool.nl/opinie/-help-ons-toch-aan-betaalbare-huizen~a4622997/

    ‘De marktprijzen draaien door’

    ‘Uit onderzoek van Knight Frank blijkt dat huizenprijzen Amsterdam 63,6 procent hoger werden, terwijl het inkomen van Amsterdammers maar met 4,4 procent toenam.’

    Middenhuur zou de oplossing zijn?

  78. Latida says:

    Is ‘een beetje gegijzeld’ misschien net zo iets als ‘een beetje zwanger’? Nogal een understatement van Knot, maar wel correct.

    “Kortom, onze economie is een beetje gegijzeld door de woningmarkt. Knot geeft daar drie verklaringen voor en vertelt ook wat hij graag anders zou willen zien. ”

    In het kort:

    1. “Het aangaan van hypotheekschulden wordt ons in Nederland wel erg aantrekkelijk gemaakt”
    2. “Die fiscale voordelen voor het kopen van een woning moeten wat Knot betreft ‘tot het verleden behoren’.”
    3. “Willen de eigenaren van grond wel altijd hun bouwgrond ontwikkelen wanneer de prijzen toenemen?””

    https://www.rtlz.nl/algemeen/economie/artikel/4606226/klaas-knot-dnb-woningmarkt-huren-kopen-hypotheken

    Nu even de oorzaken van de drie punten:

    1. Het fiscale beleid van de nationale overheid te voordele van banken
    2. Het fiscale beleid van de nationale overheid te voordele van banken
    3. Lokale overheden en andere belanghebbenden die de grond in handen hebben, waarbij de eerste zowel financieel belanghebbende als uitgever van vergunningen en bestemmingsplannen is, en dus tevens financieel belang bij aanhoudende schaarste hebben.

    Vreemd dat zowel een nationale overheid als een lokale gemeente welke beiden als een van haar hoofdtaken hebben zorg te dragen voor voldoende woonruimte voor de bevolking, die verantwoordelijkheid als een hete aardappel doorschuiven naar elkaar met uiteindelijk het huidige resultaat.Maatschappelijke doelstellingen opzij geschoven ten behoeve van het te behalen geldelijk gewin van sommigen, ten koste van het welzijn van de samenleving.

    Verder zegt Knot ook (verstandige man trouwens):

    “Nederland heeft een bijzondere woningmarkt: bij prijsstijgingen wordt er namelijk niet zo heel veel bijgebouwd. “Ook hier is Nederland internationaal gezien een uitschieter”, ziet Knot.”

    In plaats van marktwerking is de bevoorrading van de Nederlandse woningvoorraad volledig in handen van de nationale en lokale overheden, die in hun taak om voor voldoende huisvesting te zorgen inmiddels op alle fronten falen, behalve op de financiele. Een planeconomie, geen markt.

    Ruim een half miljoen spookburgers zijn er inmiddels in Nederland, mensen die vanwege het niet hebben van een inschrijfadres nergens recht op hebben, zelfs geen bijstandsuitkering.

    30,000 officieel geregistreerde daklozen. Een verdubbeling in de afgelopen jaren. In werkelijkheid zijn het er veel meer.

    Een enorme hoeveelheid ongedocumenteerde vreemdelingen wonen in Nederland zonder geldige verblijfsvergunning, maar niemand weet hoe groot die groep is.

    Illegale onderhuur wijd verbreid en niet te controleren, de overheid is volledig de greep kwijt.

    AirBnB is ook uit haar voegen gebarsten, hetgeen alleen maar gezorgd heeft dat wel kapitaalkrachtigen alles opkopen in de binnensteden en de problemen nog eens verergeren.

    Onbekend is ook hoeveel miljoenen mensen nu al geen kant meer op kunnen zouden ze willen verhuizen. En de sociale mobiliteit in Nederland was al zo laag.

    Record hoeveelheden emigraties van mensen die Nederland verlaten. Vergeleken met hoeveel er over immigratie wordt gesproken, krijgt dit nauwelijks aandacht.

    Weten we eigenlijk wel precies waarom deze mensen in grote getale vertrekken en in hoeverre spelen de tekorten op het gebied van huisvesting hierbij een rol?

    Re-migranten van Nederlanders die hun nationaliteit kwijtraken of zelfs met Nederlands paspoort bij terugkomst het letterlijk onmogelijk wordt gemaakt om zich ooit nog in Nederland te vestigen middels een woud aan eindeloze bureaucratische draaideuren.

    Een overheid die zelf de grootste schuldeiser is van haar burgers en studenten met grote hoeveelheden studieschulden opzadelt, maar de andere kant opkijkt en in plaats van studenten helpt grootbedrijven enorme belastingvoordelen gunt, terwijl zij grote winsten maakt op sociale huisvesting.

    Die dan ook nog eens het lumineuze plan opvat om nog meer schulden in de woningmarkt te veroorzaken door verplichtstelling van warmtepompen, terwijl ondertussen grootbedrijven milieuontheffingen krijgen en overal mee wegkomen, van het veroorzaken van aardbevingen tot aan het oogluikend toestaan van het verwerken van gevaarlijke stoffen zonder zich daarbij aan de regelgeving iets gelegen te laten.

    Goedwillende burgers en overheidsmedewerkers die wat aan de problematiek willen doen die weggehoond of weggepest worden.

    Jongeren die dolblij worden van de gedachte een eigen container of ander ‘tiny house te bezitten. Die zelfs op 20 jarige leeftijd geen enkel uitzicht hebben op een zelfstandige woonruimte en het dus maar in het buitenland moeten zoeken.

    Wat een armoe.

  79. Nico de Geit says:

    b: ‘De marktprijzen draaien door’

    maff: Knot: woningmarkt is stuk

    Ze (de MSM) doen net alsof het uitsluitend een Nederlands probleem is: hoge OG-prijzen in wereldsteden/ in de westerse wereld. Blijkbaar voelen ze zich gedwongen om met ‘oplossingen’ te komen. Er is geen oplossing voor de schuldgedreven economie, de wal moet het schip keren.

  80. Nico de Geit says:

    Wonen in een tikkende tijdbom in Bemmel: ‘Ik ben failliet, mijn huis is total loss’

    Allan den Hollander woont met zijn gezin in een tikkende tijdbom. In de jaren zeventig is zijn huis in Bemmel gebouwd op een oude sloot, waardoor het nu vol zit met scheuren.

    Om de schade en instorten te voorkomen, moet niet alleen bij hem de fundering worden vervangen, maar bij het hele woonblok

    https://www.gelderlander.nl/lingewaard/wonen-in-een-tikkende-tijdbom-in-bemmel-ik-ben-failliet-mijn-huis-is-total-loss~a71bf66c/

    Achter betaalmuur, zoals steeds meer artikelen.

  81. Latida says:

    “We are living in an inverse welfare state”

    en

    “It may take quite a mental leap to see our economy as a system that shows solidarity with the rich rather than the poor. So I’ll start with the clearest illustration of modern freeloaders at the top: bankers. Studies conducted by the International Monetary Fund and the Bank for International Settlements – not exactly leftist thinktanks – have revealed that much of the financial sector has become downright parasitic. How instead of creating wealth, they gobble it up whole.”

    https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/mar/30/wealth-banks-google-facebook-society-economy-parasites

  82. Latida says:

    Nico de Geit:
    Wonen in een tikkende tijdbom in Bemmel: ‘Ik ben failliet, mijn huis is total loss’

    Allan den Hollander woont met zijn gezin in een tikkende tijdbom. In de jaren zeventig is zijn huis in Bemmel gebouwd op een oude sloot, waardoor het nu vol zit met scheuren.

    Om de schade en instorten te voorkomen, moet niet alleen bij hem de fundering worden vervangen, maar bij het hele woonblok

    gelderlander.nl/li…total-loss~a71bf66c/

    Achter betaalmuur, zoals steeds meer artikelen.

    Hier reeds jaren geleden voorspeld, hoeveel van dit soort gevallen zouden er nu eigenlijk werkelijk zijn? Ik heb weleens kaarten gezien die hier elders op de site gepost zijn. Een groot probleem wat misschien groter is dan het nu nog lijkt. Honderden zonet duizenden soortgelijke gevallen zetten toch echt wel een extra demper op wat mensen kunnen nog kunnen opbrengen.

    “De gemeente Lingewaard heeft precies honderd meldingen ontvangen van verzakte huizen. De droogte van afgelopen zomer geldt als belangrijke oorzaak van de verzakkingen en zorgt voor kleine en grote rampen bij tientallen huishoudens. De totale schade in de gemeente loopt in de miljoenen.”

  83. Latida says:

    Bregman heeft er zin an, uit hetzelfde stuk:

    “Recent decades have seen more and more people contract debts to buy a home, and naturally it’s in their interest if house prices continue to scale new heights (read: burst bubble upon bubble). The same goes for pensions. Over the past few decades we’ve all scrimped and saved up a mountainous pension piggy bank. Now pension funds are under immense pressure to ally with the biggest exploiters in order to ensure they pay out enough to please their investors.

    The fact of the matter is that feudalism has been democratised. To a lesser or greater extent, we are all depending on handouts. En masse, we have been made complicit in this exploitation by the rentier elite, resulting in a political covenant between the rich rent-seekers and the homeowners and retirees.

    Don’t get me wrong, most homeowners and retirees are not benefiting from this situation. On the contrary, the banks are bleeding them far beyond the extent to which they themselves profit from their houses and pensions. Still, it’s hard to point fingers at a kleptomaniac when you have sticky fingers too.”

  84. Nico de Geit says:

    België ligt woensdag plat door een nationale staking

    https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/belgie-ligt-woensdag-plat-door-een-nationale-staking-weinig-treinen-vliegverkeer-minstens-gehalveerd~b3bd4d29/

    De oorzaak: fors stijgende huisvestingskosten en stagnerende lonen.

  85. Nico de Geit says:

    De grootste speelgoedwinkelketen van Nederland, Intertoys, heeft uitstel van betaling gekregen. Het concern gaat in de verkoop. In tien jaar is de verkoop van speelgoed in winkels gehalveerd, meldt het concern.

    Intertoys werd in 1976 opgericht in Gouda en heeft zo’n 500 winkels in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. Intertoys, Bart Smit en Toys XL zijn de afgelopen tijd zo goed als allemaal door Blokker samengevoegd tot het merk ’Intertoys’.

    Intertoys werd, met inbegrip van alle winkels van Bart Smit en Toys XL en de circa 4000 werknemers, eind 2017 door Blokker verkocht aan de Britse investeerder Alteri.

    https://www.telegraaf.nl/financieel/3143893/intertoys-na-uitstel-van-betaling-in-de-verkoop

    4000 werknemers, hoeveel huiseigenaren? Huurders? Ook veel Intertoys panden komen vrij. En vergeet de toeleveranciers niet.

    Speelgoed? Er worden nauwelijks nog kinderen geboren. En de meeste ouders hebben weinig geld, wonen klein en hebben geen plek voor al dat speelgoed.

  86. Latida says:

    De Amsterdamse stadsnomaden
    https://www.youtube.com/watch?v=TDZn9srSrOE

  87. maff says:

    Oh help ….. dit gaat een ramp worden

    Belastingmaatregelen en consumentenprijzen
    https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/07/belastingmaatregelen-en-consumentenprijzen

    ‘ In januari was elektriciteit ruim 20 procent duurder dan een jaar eerder. Gas was in januari ruim 15 procent duurder dan vorig jaar.’

  88. maff says:

    Insect collapse: ‘We are destroying our life support systems’

    https://www.theguardian.com/environment/2019/jan/15/insect-collapse-we-are-destroying-our-life-support-systems

    ‘ I said: ‘Where are all the birds?’ There was nothing.” ‘

  89. Ikhuurnietmeer says:

    maff:
    Oh help ….. dit gaat een ramp worden

    Belastingmaatregelen en consumentenprijzen
    cbs.nl/nl-nl/nieuw…n-consumentenprijzen

    ‘ In januari was elektriciteit ruim 20 procent duurder dan een jaar eerder. Gas was in januari ruim 15 procent duurder dan vorig jaar.’

    Nadelig voor huurders en voordelig voor woningbezitters.

  90. Nico de Geit says:

    maff: Insect collapse: ‘We are destroying our life support systems’

    Heel veel ellende is terug te voeren op overbevolking. Het is raar dat daar niet meer aandacht voor is. Het systeem kan nu eenmaal geen krimp aan.

  91. Latida says:

    “Gevoelsinflatie” hoog, prijsstijgingem vallen mee.

    Totdat ze de stijgingen van de huizenprijzen wel meenemen in de inflatieberekeningen..

    https://www.telegraaf.nl/financieel/3148157/analyse-gevoelsinflatie-hoog-echte-prijsstijging-valt-nog-mee

  92. Nico de Geit says:

    VK – Nightmare Tenants, Slum Landlords

    https://www.youtube.com/watch?v=g_wb4mCesLg

    Een hele serie met verhuur-ellende

  93. Frans says:

    De huizenbubbel uitgelegd door Steve Keen. (woont nu gedeeltelijk in Amsterdam, interview in Nederland)

    https://www.youtube.com/watch?v=AR-fIa-SCvI

  94. Adamus says:

    Arjan,

    Huizen worden dus minder waard volgens 1+1=2, maar uitkomst is ‘gratis’.
    Waar wordt er vals gespeeld, want er zal een contante waarde uitrollen.

  95. Adamus says:

    Arjan: Ha ha, dat is op je eigen computer die naam, de admin heet trouwens Jan Koudijs.

    Waarom vind je dat belangrijk? Je hebt zelf iets te verbergen? Businesscase?

  96. Adamus says:

    Frans:
    De huizenbubbel uitgelegd door Steve Keen. (woont nu gedeeltelijk in Amsterdam, interview in Nederland)

    https://www.youtube.com/watch?v=AR-fIa-SCvI

    Keen (Steve) wil ook wel eens in een bubbel wonen.

  97. Adamus says:

    Nico de Geit,

    In de Gelderlander is het nieuws dat de boer trots is op zijn gele akker ‘en dat al zo vroeg in het jaar, roundup moet je niet over praten, maar verbruiken’. Klimaat 😉

  98. Adamus says:

    Nico de Geit:
    Wonen in een tikkende tijdbom in Bemmel: ‘Ik ben failliet, mijn huis is total loss’

    Allan den Hollander woont met zijn gezin in een tikkende tijdbom. In de jaren zeventig is zijn huis in Bemmel gebouwd op een oude sloot, waardoor het nu vol zit met scheuren.

    Om de schade en instorten te voorkomen, moet niet alleen bij hem de fundering worden vervangen, maar bij het hele woonblok

    gelderlander.nl/li…total-loss~a71bf66c/

    Achter betaalmuur, zoals steeds meer artikelen.

    Ook het verzamelen van persberichten kost geld 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*