Bestaande koopwoningen waren in november 4,7 procent goedkoper dan in november 2012. De prijsdaling ten opzichte van een jaar eerder is iets groter dan in de voorgaande maand, toen bestaande koopwoningen 4,0 procent goedkoper waren. De index van het CBS en het Kadaster geeft de prijsontwikkeling weer van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland.
Prijzen van bestaande koopwoningen
De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in november 2013 op hetzelfde niveau als eind 2002. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 20,5 procent.
Prijsindex bestaande koopwoningen
In de eerste 11 maanden van 2013 zijn 94 631 woningen van eigenaar gewisseld. Dat is een daling van 5,3 procent in vergelijking met een jaar eerder. De afgelopen vijf maanden echter is het aantal transacties wel telkens hoger dan een jaar eerder.
bron: CBS
Mensen kunnen steeds minder lenen, en de bewoners van de duurdere huizen zijn vergrijsd. Dus ja, de prijs kan alleen maar omlaag.
Dat huizenbezitters grote schulden hebben en niet kunnen verkopen, speelt geen rol. Huizen komen steeds vaker op de markt omdat de eigenaren overlijden. De crisis duurt nu 5 jaar. Als mensen maximaal 40 jaar in een koopwoning wonen totdat ze naar een bejaardenhuis moeten of overlijden, is gedurende de crisis 12,5% van de nationale woningvoorraad om die reden op de markt gekomen. Dat zijn er meer dan dat er in totaal zijn verkocht.
Ik zal wel een “glas half leeg”-mens zijn, maar als volgend jaar de leennormen nog weer eens worden aangescherpt dan zie ik voor 2014 weinig redenen waarom de daling van de prijzen niet langzaam zal doorzetten.
Dat zal in de toekomst steeds vaker voorkomen omdat ze hun huis jaaaaren te koop laten staan tegen een veel te hoge prijs. Daarna komen de erfgenamen die ook goud willen hebben voor het waardevolle bezit. Ik zie hier en daar al tekenen van verkrotting.
Wat ik nooit goed begrijp is dat de huizenprijzen maand op maand en jaar op jaar dalen, maar dat de gemiddelde woningwaarde nog steeds boven de 200K staat.
Net als het bij een spaarrekening rente op rente is (cummulatief), werkt het toch ook zo de andere kant op?
Dus iedere maand of tov vorig jaar (die ook al lager was tov die periode daarvoor) een % lager, zou toch moeten resulteren in veel lagere huizenprijzen?
Het bekende sneeuwbaleffect, maar vooralsnog blijft dat uit. Sterker nog,de prijzen stabiliseren zich volgens deze data http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=81884NED&D1=a&D2=271-274,276-278,280-282,284-286,288-291,293-295,297-299,301-303,305-308,310-312,314-316&HDR=T&STB=G1&VW=T
Stel dat je net zo beroerd bent in het interpreteren van grafieken zoals VEH, NVM etc, dan zou je nu tot de volgende conclusie komen: de huizenprijsdaling neemt toe!
Echter, die krantenkoppen ben ik nog niet tegengekomen…
Maar Boelhouwer werd gisteren nog in de Metro gekwoot dat hij, in tegenstelling tot eerder dit jaar, zijn kinderen nu zou adviseren om een huis te kopen.
@Pieter, die geleidelijke daling is er wel degelijk, momenteel gem. verkoopprijs op EUR 215k, dus de prijzen moeten nog eens 7% vanaf nu dalen voordat de gem. verkoopprijs op EUR 200k staat. Met het huidige dalingstempo kan dat nog wel 3 jaar duren, tenzij de daling versnelt uiteraard.
Ik vermoed dat langzamerhand de vergrijzing een grotere druk op de huizenmarkt wordt dan de financiele crisis; al die baby-boomers die de komende 15 jaar hun huizen achterlaten; gedurende de hele periode lijkt me prijsdruk onontkoombaar, tenzij hyper-inflatie toeslaat.
Ik vind dat inzoomen op een korte tijd hoogst irritant. Waarom van maand tot maand vergelijken. Je koopt een huis toch niet voor een maand? Waarom geen lange termijngrafiek? Straks komen ze nog met een daggrafiek om steeds maar weer te kunnen berichten hoe goed het gaat.
‘Gisteren, op 19 december 2013, werden 41% meer woningen verkocht dan op 19 december 2012’. Dat is uiteraard volledig zinloze informatie. Het gaat om de grote lijnen en jaartotalen.
Snorkels ‘voorspellende’ grafiek klopt overigens met de 5% daling.
Even rekenen: ik huur mijn woning voor 980 euro per maand. Het pensioenfonds wil die woning aan mij verkopen voor ca. 325k. Te verwachten waardedaling in 2014 ca. 5%. Dat is 16k. Zoveel huur betaal ik nog niet eens. Om over onderhoud maar te zwijgen. Ik ben dus gek als ik zou kopen. Of ik moet een waardestijging verwachten, dan is alles anders.
Babyboomwoningen
Tussen 1950 en 1960 geboren. Worden tussen 2030 en 2040 80 jaar. dat is een rekenkundig feit, ik kan er ook niets aan doen. Wie gaat al die woningen kopen?
ik niet zei de koe,
ik niet zei de kip,
ik niet zei de kat,
ik ook niet zei de Geit.
Dat huis dat al jaren te koop staat voor ruim een half miljoen, en waar voor minstens een ton aan verbouwd moet worden, wil ik hebben voor een ton, misschien zelfs wel twee ton. Maar dat is onbespreekbaar. En straks ben ik te oud.
Eerst moeten mensen wennen aan de nieuwe realiteit: dalende inkomens, dalende prijzen voor van alles.
Voorbeeld: voorheen kocht je een Renault, tegenwoordig wordt dat een Dacia, die is ca. 30% goedkoper.
Als Nederland wil concurreren met andere landen moet wonen in Nederland niet te duur zijn.
Misschien ontploft de hele boel wel: grote oorlog. Maar dat is doemdenken natuurlijk. Oorlog is iets van het verleden. Nu zijn mensen wijzer. pffff.
Veel mensen hebben moeite om te wennen aan de nieuwe realiteit. Ze willen niet in een Dacia gezien worden terwijl het gewoon een Renault is met een ander naamplaatje. Het is allemaal wat simpeler natuurlijk maar voldoet wel aan de laatste eisen.
Waar kan ik mijn Dacia-woning kopen? Een betonnen doos met ramen en deuren erin hoeft echt niet veel te kosten. Maar in Nederland is alles waar een woonbestemming op rust goud waard.
Wat ik niet begrijp is dat de overheid niet wat kritischer is naar de banken toe. Als de banken niet zoveel uitgeleend hadden waren de prijzen niet zo idioot gestegen.
Steeds stijgende huizenprijzen zijn op korte termijn stimulerend voor de economie omdat overwaarde wordt uitgegeven. Maar hoge huizenprijzen maken Nederlandse arbeid te duur – de arbeider moet ergens wonen.
Nu hebben we aan de ene kant mensen met spaargeld en aan de andere kant mensen die diep in de schulden zitten omdat ze zich rijk waanden met hun eigen huis en hun ‘overwaarde’ alvast hebben opgemaakt.
Ik heb spaargeld bij de bank. Als de overheid zich niet meer garant stelt haal ik per direct mijn geld daar weg. Een deel is al weg. Ik heb er weinig vertrouwen in dat de mensen die ver onder water staan hun schulden gaan terugbetalen, en dat ook nog bij een neerwaartse economische spiraal.
Wat kan je van de bank verwachten? De bankiers die geloofden dat huizenprijzen eeuwig zouden blijven stijgen en veel te hoge kredieten verstrekten zitten daar nog steeds. Dat soort mensen behoort in een gesloten inrichting of werkkamp te zitten, ze zijn een gevaar voor de maatschappij.
Tsja, ik ben die starter die men wil overhalen om in het treintje te stappen, maar deze cijfers spreken de mooie woorden van (wan)hoop wel weer tegen.
Ergens heb je die kriebel dat je een eigen huis zou willen, maar als je wat verder gaat kijken dan de mooiweerpraterij van experts op nu.nl enzo, dan ben je toch ook weer blij met je huurhuis en het niet hebben van een strop om je nek.
Heb op deze site veel gelezen en maak de afspraak bij de hypotheker toch nog maar even niet. Eind 2014 maar eens kijken hoe de zaak er voor staat…
Die 5% omlaag zit ‘m vooral in het begin van 2013. De laatste 7 maanden is het redelijk stabiel. Zoals hierboven gezegd: de nieuwe leennormen gaan weer voor een paar procent daling zorgen begin 2014.
Ben benieuwd wanneer het grote afschrijven op niet inbare schulden gaat beginnen. Zou dit pas gebeuren als we in Nederland een Bad Bank oprichten waarin alle rommelhypotheken gaan? Die bank wordt dan gefinancieerd met krediet van de Europese centrale Bank en dat de ECB dit krediet stilletjes afschrijft als niet-inbaar.
Alle seinen staan nog steeds op rood.
Ik kan met de beste wil van de wereld geen argument bedenken waarom de reële huizenprijzen de komende vijf jaar zouden gaan stijgen.
De hoge inflatie waar sommigen op hopen om de nominale prijzen enigszins te stutten zie ik ook niet komen.
Of het zou een devaluatie van de Euro moeten zijn.
Toch zijn er in mijn omgeving (sportclub) nog steeds mensen die hun fantasieloze huis al vier jaar voor zes ton te koop hebben staan met als argument “ik zak niet met de prijs want mijn huis is gewoon zes ton wáárd”.
De eerste babyboomers zijn inmiddels met pensioen. Ik zou wachten met kopen tot na de tsunami – als je dan nog kan en wil kopen tenminste. Het is gewoon niet realistisch dat al die oude troep voor veel geld verkocht gaat worden. Wonen mag best iets kosten maar het moet wel betaald kunnen worden met je inkomen, en niet uit speculatie zoals in de afgelopen decennia gebeurde.
Eerst moet de generatie aflossingsvrij hun huis verkopen. Je kunt op je vingers natellen dat dat de bank zwaar geld gaat kosten. En de spaarder draait straks op voor een omvallende bank? Dat wordt een ravage.
@Patrick,
Precies. En zelfs als het tot hoge inflatie komt dan is het nog maar de vraag in hoeverre de lonen meelopen.
Zeer marginale loonontwikkeling de komende jaren, vrees ik. De neoliberale wind waait nog wel eventjes door…helaas.
@ Nico
Mja wellicht nog langer wachten inderdaad. 2017/2018 misschien wel, als de arbeidsmarkt ook weer aan zou moeten trekken (mede dankzij de vergrijzing).
Zo heel erg goed gaat het met de werkgever ook niet, vast contract is leuk, maar bij faillisement koop je er ook niets voor.
Moeilijke tijden…
Nee, bij dalingen van prijzen werkt het andersom. Een constante daling van 5% per jaar t.o.v. het vorige jaar dempt de prijsdaling. Beter is een vast beginpunt te kiezen (b.v. 2008). Ieder jaar de daling t.o.v. dit beginpunt berekenen en het verschil tussen deze percentages geeft een goede trend weer. Om een constante lijn te krijgen zullen de prijzen jaar op jaar met een groter percentage moeten dalen.
Om een constante lijn te krijgen zullen de prijzen jaar op jaar met een steeds groter percentage moeten dalen.
Als ex huizenleaser koop ik misschien weer als de prijs van de woning minstens 40% lager is dan de woz waarde die de woning in 2008 had.
Kan nog even duren!
Ik was van de week in gesprek met een bank omtrent een mogelijke hypotheeklening en dat was interessant. Men had de hoogte van het maximaal te lenen geld uitsluitend bepaald op het inkomen. Dat ik een ander huis had en nog spaargeld had waar ik kan putten maakte allemaal niet uit. M.a.w., de bank’s determinatie van je kredietwaardigheid was alleen je inkomen en niet je vermogen. Ik weet niet of alle banken de zaak zo bekijken, maar vond het wel opmerkelijk.
Hallo allen, de voorspelde einde jaars run in de handel van objecten is momenteel in volle gang. Daarom hebben wij even geen tijd een uitgebreide update te geven over de laatste periode. De markt is momenteel simpelweg licht overspannen en zijn we allemaal 6 dgn/w voor onze cliënten in touw. Velen willen voor eind ’13 toch nog even een object aankopen/ verkopen. Voor een ieder fijne dagen en veel wijsheid gewenst.
Nou Makelaar2, ieder zijn waarheid.
In mijn Funda lijst gebeurt helemaal niets meer. Nouja een paar huizen zijn uit de verkoop gehaald, dat wel.
Waarom zouden mensen in vredesnaam haast willen maken? Omdat de prijzen vanaf 01-01-2014 enorm gaan stijgen door de zoveelste 10% kredietvernauwing?
Parallel universum wat mij betreft.
Hier in mijn provincie leven er veel in een parallel universum.
Er wordt hier veel verkocht, zelfs huizen waarvan ik denk dat de kopers werkelijk niet goed snik zijn.
Ik geloof makelaar2 wel!
@ artikel
Zo.
Prijsdaling houdt aan
Woonvoorraad te koop in midden en topsegment blijft hoog.
mooier kunnen ze het niet maken
Buen Fin de semana
Juan
Bovendien gaan de gemeenten de komende jaren miljarden euro verliezen op hun grondbezit:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/22158167/___Miljarden_verlies_op_grond___.html
“Je verwacht het niet hè?”
😉
Bij die 20,5% daling zijn volgens mij niet de correcties voor inflatie opgenomen waardoor de daling groter is.
Bovendien als de prijzen met zeg 1% er jaar waren gestegen komt er nog eens 5% bij.
Zo zou je kunnen stellen dat de werkelijke daling sinds 2008 ongeveer 35% is vergeleken bij war in 2008 verwacht werd waar de prijzen nu zouden staan.
En toch is het wonen ondanks deze dalingen nog steeds niet goedkoper geworden maar juist duureder. Kijk maar naar de manndeijkse betalingen die je moet doen als je nu een hypotheek afsluit, en kijk maar naar de huren.
Verdere is het mij nog steeds niet duidelijk voor hoeveel van de verkochte woningen een hypotheek is afgesloten en hoeveel er contant zijn betaald door bijvoorbeeld beleggingsinstituten.
Op de gemiddelde woningprijs van 215,000 is 4,7% overigens 10105 euros, oftewel 842,08 euro per maand gedaald.
Dit zal de huizenmarkt ook zeker helpen. Garantie voor grote stijgingen uiteraard…..
“NL’ers betalen in internationaal en historisch perspectief een buitenproportioneel deel van hun inkomen aan woonlasten”
http://www.ftm.nl/exclusive/orwells-woningmarkt/?utm_content=buffer45eb2&utm_source=buffer&utm_medium=twitter&utm_campaign=Buffer
Gemeenten verliezen nog miljarden op grond
Gemeenten verliezen de komende jaren naar verwachting nog tussen de 0,7 en 2,7 miljard euro op hun grond. Dit komt naar voren uit een onderzoek naar de gevolgen van de financiële crisis bij gemeentelijke grondbedrijven.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/22158167/___Miljarden_verlies_op_grond___.html
Latida,
Ach in de directe omgeving kan iedereen wel zo’n beetje zien wat er gebeurt. Mijn nieuwe buurvrouw heeft van de woco het appartement gekocht. De prijs is redelijk hoog, maar als je ziet wat de woco er aan gedaan heeft weet je waarom. Ik als huurder zit met een oude keuken en badkamer en zo, maar bij haar hebben ze voor de verkoop een nieuwe keuken met apparatuur en badkamer er in gezet. Ook een zeer nette (dure) laminaat werd geplaatst plus alles netjes gestuct. Ze betaalt aan maandlasten nu (denk ik) minder dan mij, maar er wordt gek genoeg altijd vergeten dat er dus buiten die maandlasten gewoon een grote schuld open staat. Was de woning niet opgelapt was de daling nog veel groter geweest. En zo is het natuurlijk bij veel woningen. Ze werden bijv. gekocht voor 200.000 en verbouwd voor 20.000 en gaan nu weg voor 160.000. Is dus geen daling van 40.000 ,maar eigenlijk 60.000 euro.
Hilarisch 🙂
http://terriblerealestateagentphotos.com
Mensen geven nog steeds gemiddeld rond de ton uit, maar men koopt steeds meer voor dat bedrag.
En de voorraad in goedkoop segment stijgt. http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/grafieken-aanbod/?soort=koop&gegeven%5B%5D=heel-nederland%2F0-100000&gegeven%5B%5D=heel-nederland%2F100000-200000&gegeven%5B%5D=heel-nederland%2F200000-300000&gegeven%5B%5D=heel-nederland%2F300000-400000&gegeven%5B%5D=heel-nederland%2F400000-500000&gegeven%5B%5D=heel-nederland%2F500000-750000&gegeven%5B%5D=heel-nederland%2F750000-1000000&gegeven%5B%5D=heel-nederland%2F1000000%2B&index=on&breedte=800
Nee, juist niet. Bij gelijkblijvend dalingspercentage gaat de daling juist steeds langzamer. Zie http://postimg.org/image/ycggaq9ax/
Omhoog versnelt het inderdaad wél. Omlaag vertraagt het.
Bubbelonia (voorheen snorkel),
EN! wat Tufkaj en ik ook zeggen: je krijgt steeds meer voor het geld. (ook al stijgen de prijzen)
maar goed: het blijft hier altijd fijn dat men elkaar WEL begrijpt. 😉
Makelaar 2,
Makelaar2 ik ben nu wel een beetje klaar met je mooie praatjes. Er zijn in Nederland ruim 5000 makelaars http://www.huismarketing.nl/hoeveel-makelaars/
En er worden dit jaar zo’n 100000 huizen verkocht.
20 stuks per makelaar! Als ik jouw moet geloven verkoop jij dat per maand. Dat betekent dat er 11 zijn die niets verkopen.
Doe jezelf een plezier, en ga folders rondbrengen of iets dergelijks.
Zorg dat je niet zelf op de veiling terechtkomt.
Het is helemaal niet erg om af en toe te dromen, maar je hoeft ons er niet mee lastig te vallen. Wij hebben andere dromen, die jij misschien nachtmerries noemt.
hmmm beetje vaag, maar “DE HUIZENPRIJS” zegt natuurlijk niets als er alleen villa’s in Wassenaar worden verkocht.
Nico de Geit,
Bankfraude? Minstens 4 jaar cel:
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/22158157/__Bankfraude__minimaal_4_jaar_cel__.html
Dat soort pseudo wijsheid: https://twitter.com/hypoplatform/status/413636070958710784/photo/1
Geef ik je deze: http://cf.datawrapper.de/6j9aC/1/
Tells me all I need to know. Fijne dagen in Februari 2014!
En de toko van Mathijs is niet eens via een makelaar verkocht!
Technisch vraagje, de ECB is een instelling van de EU, is die nu ook de aaa status kwijt ?
Ik denk dat je dat wel kunt stellen. De euro-briefjes die onder je matras liggen zijn vandaag weer iets ongeloofwaardiger geworden.
Ja net zoals A3 Duivesteijn van toneelgroep Den Haag.
Die zijn via de A2 ook op weg naar de junkstatus!
🙂
De laatste maand zie ik ook in mijn omgeving dat er meer verkocht wordt dan in de rest van het jaar. Soms sta ik versteld over de (hoge) prijzen van de verkochte woningen en wat de koper hiervoor terug krijgt (matige kwaliteit woning, matige buurt).
Bij enkele ben ik ook op bezoek geweest dus weet hoe ze in werkelijkheid eruit zien.
Ik denk dat het een tijdelijke opleving is, waarbij enkele hun geduld zijn verloren en voor de nieuwe regelgeving ingaat nog “hun slag” willen slaan.
Ik zelf wacht de komende maanden af op een verdere aanpassing van de (verlaagde) vraagprijzen.
MikeStrike,
Tja en met die prefab technologie (met bijv. zonnepanelen op het dak) kan je je toch als “modern” mens toch niet voorstellen dat je 6 jaar loon in de min gaat staan voor iets wat je met wat vrienden in een maand inelkaar zet?. (gewoon wat rondneuzen op internet)
net als met de tulpenbollen manie: hee we kunnen ze ook zelf telen!?
Vroeger ging dat ook zo. Dat zou nu theoretisch ook kunnen: de gemeente verpacht de grond aan jou voor een bepaalde tijd, je bestelt een zelfbouwhuis op het internet, de vrachtwagen komt het brengen en bouwen maar.
Maar dan kost een nieuw huis misschien maar 20 duizend euro en dat kan natuurlijk niet. Dan koopt niemand meer die oude troep.
Grond pachten lijkt me veel beter dan grond kopen. Mensen kunnen makkelijk instappen en de gemeente krijgt een vaste inkomstenbron. De pacht loopt ooit een keer af, een mooi moment voor de gemeente om te herstructureren.
Wie gaat nu de herstructurering betalen? De woningeigenaren? Die hebben daar vast geen geld voor gereserveerd.
Nico de Geit,
Ik heb in een ver verleden van die enorme “rundhallen” meehelpen bouwen in Duitsland, vandaar dat ik zo makkelijk denk over effe bouwen…
Ik weet ook wel dat riolering, elektriciteit en zo ook wat kost, maar geen 6 jaarsalarissen. (of je bent een enorme kneus) 😉
leuk overigens dat je mee gaat in de gedachtegang, want het is gewoon even anders/praktischer nadenken.
Met twee honderd euro voor riolering en iets meer voor elektra kom je een heel eind.
In Rusland gieten ze gewoon de vinylkabels in het beton. Niks geen pvc-pijp. Maar ook daar extreme prijzen en een heel slordige afwerking.
De huizenprijzen worden niet bepaald door de materiaalprijs maar door opdrijving door verkopers, banken en overheid.
En dan zeggen ze ijskoud dat ‘de grond duur is’. Ze hebben natuurlijk wel gelijk, die grond is ook heel duur. Te duur als er geen bigger fool na jou komt.
Slechts kunnen kiezen uit veel te dure woningen betekent slavernij.
Het is allemaal niet zo moeilijk. Een huis zou gewoon als bouwpakket geleverd kunnen worden. Vrijstaand op je eigen kavel waarvoor je pacht betaalt aan de gemeente.
Je bouwt op een lege kavel, een nieuwe kavel, een oude kavel, of je neemt over wat op de kavel staat. na enkele decennia is een huis volledig afgeschreven, maar dat schijnen ze in Nederland vergeten te zijn.
Niet alle huizen zijn geschikt als old-timer. Bovendien zijn old-timers niet erg comfortabel en erg duur in het onderhoud.
Iemand heeft ooit bedacht dat het slim was om mensen zonder geld een huis te verkopen. Dat ging een tijdje goed maar is nu hopeloos vastgelopen. Het is ook geen duurzaam systeem. Pachten is daarentegen wel duurzaam.
Het woonhuis naar box 3 is eigenlijk ook een soort pacht, maar wel erg oneerlijk.
ik doe daar uiteraard niet aan mee. Zouden we hier op het blog een elite aan het vormen zijn?> dat vind ik nou ook weer niet leuk.
(dat was mijn opa bijvoorbeeld wel)
Ook crisismoe?
Ik volg dit forum al jaren vanwege de gelijkgestemde meningen. Ik merk dat bij mij na 5 jaar de crisismoeheid toeslaat (ook bij vrouwlief). Vooral omdat de economische ontwikkelingen zich anders voltrekken dan ik verwacht had: ik huur bewust een huis en beleg sinds 2007/2008 in goud/zilver vanwege de ‘grote klap’ die wel zou komen. Ik had in 2008 nooit gedacht dat eind 2013 nog zo rustig zou zijn of nog zo’n lage inflatie. Ook door de gedaalde goudprijs in 2013 wordt mijn standvastigheid op de proef gesteld. Iemand anders ook last van twijfels???
En de vraagprijs van het Velpse appartement “nu van 300 naar 150.000” is ook niet verwerkt in deze cijfers. Stel dat zulke tenten wel verkocht gaan worden ……
DE ELITE van de niet kopers: ergens ook weer geweldig! (maar ik drink weer te veel: dus iedereen een leuk weekeinde en tot morgen!)
en aan Nico de Geit:
het wordt dus zelfbouw,,,: zelf kiezen: zelf bouwen en vooral: zelf prijs bepalen. (alleen de tijdsplanning is een vraag)
Je dorpsgenoot Halsema had het deze nog over “elite” ….
Mijn opa was arts en was dus van de “elite”, maar had onderduikers in de oorlog en zo. Was een goed man, maar gedroeg zich wel een beetje hautain: heeft verder financieel niets nagelaten, maar wel een hoop rare medische boeken, een microscoop met allerlei monsters, tangen , klemmen en andere instrumenten die ik als kind zeer interessant vond, maar geld…. nee: Hij stierf ergens in een lullige flat in Diemen…..
Met elite worden tegenwoordig alleen mensen met geld bedoeld: en daar heb ik het ook over.
Helaas, dat zou alleen zo zijn bij looninflatie – dan wordt je relatief koopkrachtiger t.o.v. gelijkblijvende of dalende prijzen van goederen/huizen.
NL staat al jaren op de nullijn, dus die vlieger gaat niet op. Daarnaast: huizenprijzen zitten niet in de normale inflatiemandjes!
Gevonden 🙂 …… één vandaag, een huis gekocht voor 350k, een hypootje van 450k ( voor de verbouwing ? ) en nu een bod van 205k en een restschuld van 245k, en dan mag je niet verkopen ……., wie betaalt de restschuld ?
http://www.eenvandaag.nl/economie/48237/_bank_moet_meer_begrip_hebben_voor_restschuld_?autoplay=1
Minsky de man met de hamer ……. en geeft nu een dikke dreun op de koppen van de ECB Money Makers …….. downgrade ECB, tjonge …….. Het begint al aardig op de Enron affaire te lijken, maar dan mondiaal ……, staan we straks allemaal zonder kleren ? 😉 http://blogimages.seniorennet.be/bewust_zijn/976650-b41cce51125038c4d6c364420509b16f.jpg
Sorry Juan, vond de naam mafketel zóó mooi, en heb hem daarom maar gepikt 🙂
Bond is the name, ….. Covered Bond ( Met 68% aflossingsvrije hypotheken )
What’s in a name, met klasse AAA uiteraard 🙂 Zo, weer een vlekje weggewerkt 😉 Lichtpuntje ?
http://www.reuters.com/article/2013/12/20/fitch-affirms-ings-covered-bonds-at-aaa-idUSFit68140120131220
Uit de lucht gegrepen rethoriek die nergens aan gestaafd wordt. Betaalbaarheid is enorm toegenomen.
Huizenprijzen zijn nog steeds historisch hoog in absolute zin (ondanks 35% reële daling), maar vanuit een betaalbaarheidsperspectief zijn ze nu historisch laag.
Er wordt op deze site veel geleden aan tunnelvisie en confirmation bias.
Heb zelf een aflossingsvrije hypotheek, en die kan nu bij Noorse beleggers liggen duzzzzz
Geen toeval denk ik, heb een steen in mien tuuntje gevonden, die met de laatste ijstijd hierheen is vervoerd door een gletsjer met grond uit Noorwegen …….. back to the basic? 🙂 huis liggend op Noorse gronden, met hypotheek bij Noorse beleggers ? ….. lol
Als je het niet met woorden wint… je bent een verrijking voor deze website!
Daar zegt u een waar woord, betaalbaar maar NIET financierbaar ………. CASH is KING ….. 🙂
Nee, ik heb geen twijfels. Het zal uiteindelijk wel weer uitlopen op een Grote Oorlog. Ik hoop het niet en ik hoop ook dat het nog lang gaat duren voordat het zover is.
Feit is dat we in een neerwaarste economische spiraal zitten. En de bodem is nog ver weg. Ondertussen verloedert Nederland steeds verder en gaat de concurrentiekracht achteruit vanwege te hoge lonen en te dure woningen die ook nog eens ver onder water staan.
Eind jaren ’90 vond ik de huizen veel te duur, ik dacht dat er spoedig een correctie zou komen. Maar die kwam niet. Het werd 2000, 2002, er gebeurde niets. De prijzen bleven stijgen.
In 2008 kreeg ik eindelijk gelijk. En nu zien we de huizenprijzen heel langzaam dalen. En ik denk dat dat nog heel lang zo doorgaat. Gewoon ieder jaar een paar procent eraf.
De massa is traag.
Helaas zijn ook wij hier schapen. We moeten kunnen toegeven dat zaken anders lopen dan we hier denken/hopen. Wat is wijsheid? De kudde vooruit zijn!
Het wordt helemaal niks. Theoretisch zou het kunnen, maar het gaat niet gebeuren. Wie gaat al die DDR-stijl woningen kopen als je zelf iets mag bouwen?
‘Zelf bouwen’ mag wel, maar alleen als het minimaal een half miljoen kost en als je een kavel koopt voor een paar ton.
Daar is een huis ook voor: een plek om te sterven.
Een plek om te leven en een plek om te sterven.
Huizen betaalbaar? Hoe kom je daar nou bij? Ik verwacht de komende jaren ieder jaar een paar procent eraf. Dat is toch niet ‘voordelig wonen’?
@Steven
Zelfbouw is zeker iets wat wij in de gaten houden, bijvoorbeeld een passief huis bouwen spreek mij wel aan. De grond is alleen zo absurt duur. En de gemeentes reageren afwijzend op een lager bod. Dus ja, dan maar kijken voor alternatieven…
@crisismoe
Zelfde situatie hier, ik heb zelf het tempo van de daling overschat, maar kijk ook eens terug naar de prijzen 2008 (Regio Arnhem/Betuwe/Nijmegen) => vraagprijzen vrijstaande woningen 550+ nu naar 400+ en ik verwacht zelf het komende jaar naar 370+ gaat. Dat zou ik geen “detail” willen noemen.
En de metalen blijven wel liggen 😉
Goed voor de nachtrust….
liever een mafketel
Dan een hogehuizenprijsminner
Kijk wat voor ellende extreem op de pof leven kan veroorzaken (b.v. Een vandaag)
In 2006 had ik twijfels over mijn theorie. Omdat de ommekeer niet kwam dacht ik dat ik mogelijk ongelijk had en dat de huizenprijzen misschien toch eeuwig zouden blijven stijgen.
Mevrouw-ING kwam bij bij mij op bezoek om te praten over een hypotheek voor mijn toenmalige WBV-woning, die de WBV toen wilde verkopen voor 157k. Mevrouw-ING wilde mij voor 500 euro per maand verzekeren. ‘Meneer Geit, u heeft een gezin’ zei ze. Ik heb helemaal geen gezin. Maar die zin hoort bij het verkoopgesprek.
Mevrouw-ING was helemaal niet geïnteresseerd in het verstrekken van krediet doch uitsluitend in het aansmeren van een veel te dure en totaal onnodige verzekering.
Ook in 2006 was het voor mij niet interessant om te kopen. En toen hield ik rekening met een waardestijging van enkele procenten per jaar. Wist ik veel dat het eind 2007 om zou slaan. Nu ga ik uit van een waardedaling van enkele procenten per jaar.
Zelfs met 0% is het niet interessant om te kopen. Bij -3% (min, dus negatief) rente misschien wel. Maar er zijn nog geen banken die geld toegeven als je een hypotheek afsluit.
Over het algemeen behoudend gefinancierd, aldus NVM
Het is verstandig om voorbereid te zijn op de belangen van partijen met wie men in zee gaat.
De NL consument, consumentenbond, toezichthouders en overige partijen hebben het woekerpolistijdperk (m.n. Business model DSB) ook gewoon over zich heen laten komen.
crisismoe,
Ik heb het allebei gedaan. Huis gekocht in 2012, cash. En zilver. Met mijn mijn monumentale pand ben ik erg blij, met mijn zilver niet zo… Papieren verlies van een procent of 45. Perfect bijkoopmoment? Ik houd mijn reserves cash aan. Al die doemverhalen en ultrapostieve verhalen neem ik met een korrel zout. Niet vergeten te genieten he!
Kan iemand iets vertellen over de hypotheek rente en dan met name of die gaat stijgen of gaat dalen?
Veel sites met belangen natuurlijk weer, beweren dat de woningmarkt aan het stabiliseren is (daar geloof ik voorlopig nog niet in), en dus de rente weer omhoog zal schieten.
Naar mijn mening als de rente omhoog zou gaan, kan er een lagere lening alleen nog maar tot stand komen, zakken de huizenprijzen weer flink.
Dat zie je met de NHG die in stappen verlaagd wordt dus ook gebeuren.
Volgens mij is het verstandiger om een lage rent aan te houden maarja wie ben ik?!
Ik kan eraan toevoegen dat de SNS voor 2014 met lagere rentes gaat komen voor hypotheken.
De rente van SNS wordt misschien een ietsje lager.
Je loon zal amper of niet stijgen, terwijl de kans op behoud van je baan daalt.
1 jan 2014 gaat de arbeidsmarkt open voor nieuwe landen zoals Roemenië en Bulgarije. Al iets van gemerkt? komt nog. Weinig werk, en veel nieuwe toetreders die het werk voor minder willen doen.
En als je dan je baan verliest krijg je ook nog minder ww dan je dacht. Je komt dus sneller in de problemen.
Ik zou zorgen voor een zeer stevige financiële buffer als je “de stap maakt”
Bedankt voor je reactie huizenhyper, eigen middelen zijn er ruim voldoende met kosten koper, ik zal niet een hele hoge hypotheek nodig hebben, het Duitse model zou ik zo in kunnen stappen mocht dat in Nederland ook gehanteerd gaan worden.