NMa speurt naar kartels bij executieveilingen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft onderzoeken uitgevoerd bij tien personen en vastgoedondernemingen die via executieveilingen handelen in onroerend goed. Daarnaast zijn verschillende personen door de NMa gehoord. Dat heeft de mededingingswaakhond bekendgemaakt.

Aanleiding is een vermoeden van kartelafspraken tussen vastgoedhandelaren. Hierdoor komt er mogelijk een lagere prijs tot stand voor op de veiling aangeboden woningen. Als na afloop van het onderzoek blijkt dat er kartelafspraken zijn gemaakt dan zijn consumenten, die hun huis gedwongen moesten verkopen, hiervan mogelijk de dupe. Zij blijven dan achter met een onnodig hoge restschuld.

Bij de bezoeken voor het onderzoek zijn 65 medewerkers van de NMa ingezet. Het doel is materiaal te verzamelen om te bepalen of daadwerkelijk van een overtreding sprake is. De NMa kan nog geen uitspraken doen over de verwachte duur van het onderzoek.

Het aantal gedwongen verkopen van woningen via een executieveiling is gestegen van 362 objecten in 1998 tot 1.779 objecten in 2008. Mede door de economische crisis is de verwachting dat het aantal te veilen huizen snel verder zal stijgen de komende jaren.

bron: vastgoedmarkt.nl

Share Button
Tagged with:
50 comments on “NMa speurt naar kartels bij executieveilingen
  1. Dimdab says:

    De NMA is wakker geworden.

    Duidelijk een gevalletje van gebrek aan concurrentie. Het wordt hoog tijd dat consumenten meer toegang krijgen tot executieveilingen zodat een realisticher prijs tot stand kan komen. Ik ben benieuwd welke milde straf deze vastgoedhandelaren zullen krijgen.

  2. Bouke says:

    Lijkt me een lastige casus. De handelaren spannen wel samen, maar vormen een héél los verband. Bepalen welke vastgoedhandelaren wel en welke niet meedoen is een probleem.

    Toen ik eens in een zaal zat van een rijtje executieverkopen, was het collusie heel goed te zien. Gesmoezemoes, heen en weer seinen. Het leek erop dat eerst bepaald werd wie er mee mocht bieden, en die spraken vervolgens onderling af hoe ver ze zouden gaan bij de opbodfase. Bij de afslag werd een bedrag afgesproken waarboven zeker niet gemijnd werd.

    Allemaal heel moeilijk te doorgronden in de zaal zelf. Zeker als de NMa in de zaal zit; het zal dan vast minder zichtbaar gebeuren.

    Ik geef het de NMa te doen.

  3. KariZ says:

    Ben zelf werkzaam in de veilingbranche (kunst & antiek), en ook wij zien (op kleinere schaal weliswaar) dat handelaren samenspannen, 1 iemand in de zaal iets laten kopen en het vervolgens achteraf onderling nogmaals veilen.

    Of van tevoren geld geven om niet te bieden, komt ook voor.

    Is praktisch niet te bewijzen en tegen te gaan.

  4. Buddy says:

    Bij een steeds verder wegzakkende huizenmarkt resp. huizenprijzen houden dit soort praktijken vanzelf op te bestaan.

  5. Martin says:

    Goed idee Kariz. Zo’n achterafveiling.

  6. Martijn says:

    Geloof het of niet, in Hong Kong is onlangs de prijs voor twee zeer exclusieve penthouses gestegen naar USD 100.000 per vierkante meter.

    In augustus werden in Hong Kong bovendien 500 huizen met een waarde boven de USD 10 mio verkocht.

    Tegelijkertijd zie je daar dit soort situaties: http://www.youtube.com/watch?v=5icU1XEkzDM

    Wat dat betreft heeft Nederland het nog niet zo slecht.

  7. Martijn says:

    Tot slot voor vandaag lees ik al een tijdje dat municipal debt in de States (schuldpapier van gemeentes, brandweerkazernes en vergelijke bare kleine staatsinstituten) er niet al te best voor staat. Hier weer:

    http://economicedge.blogspot.com/2009/10/dark-vision-coming-collapse-of-muni.html

    Die recovery waar men het over heeft is zo leeg als een opblaaspop.

  8. Victorino says:

    “Mede door de economische crisis is de verwachting dat het aantal te veilen huizen snel verder zal STIJGEN de komende jaren.”

    Dat is toch een bevestiging van de verwachting dat op lange termijn huizen blijvend DALEN.

    Als de prijzen weer omhoog gaan na het veronderstelde huidige 5% dipje is er toch niks aan de hand?

    Mensen die elkaar kennen mogen toch ondeling prima afspreken of ze elkaar een huis gunnen, wat is daar nu is mee? Als de rest van de markt gewoon gezond is, komt er wel een andere koper, want we hadden, hebben en zullen altijd houden “een tekort aan woningen”. Hoe kan dit nu een AFM onderzoek waard zijn terijl de AFM de afgelopen 10 jaar heeeeeel wat andere zaken zou hebben kunnen onderzoeken, maar er in iedere geval nooit mee naar buiten is gekomen??? 🙂

    Blijft moeilijk economie voor techneuten…

  9. Veilingburo says:

    Als de ik de reacties zo zie weten alle mensen meer dan de NMA. 🙂 Alleen Martijn kan ik niet peilen met zijn Hongkong en USA.

    Meer openheid en een platform voor informatie komt iedereen te goede. Nu zijn er meerdere sites wat nogal rommelig is. Ik heb maar een aanzet gegeven om de informatie sneller te kunnen vinden.

  10. Martijn says:

    @Ludwig

    Sinclair zegt het nu ook: 1. If you are a member of the “Too Big To Fail” club and will have to pay for rescue then why not take wild risks because if you are good you will be punished, and if you are bad you will be rewarded by rescue which so far pays the losses.

  11. Martijn says:

    En dus inflatie.

  12. kees says:

    Victorio, het zou zomaar zo kunnen zijn dat de afm anticipeert op het toenemend aantal veilingen de komende jaren.
    Per veiling zou best het aantal te veilen huizen toe kunnen nemen en dan wordt de werkelijke waarde zichtbaar. Het is dan niet meer vol te houden dat de alleen op een veiling de prijs laag, maar dat het ook een indicator is voor de rest van de markt.
    De afm snapt dus niet of mag niet snappen wat de werkelijke waarde van het o.g. in NL is.

  13. kees says:

    @11

    zal Wouter hier ook vanaf weten?

  14. Martijn says:

    Wouter is volgens mij wel een slimme man. Hij heeft bovendien economie gestudeerd. Volgens mij begrijpt Wouter het allemaal beter dan de meesten.

  15. Victorino says:

    @ Kees AFM is onderdeel van Hogehuizenprijsminnend NL, anders het had wel veel eerder zelf aan de bel getrokken over Legiolease, woekerpolissen, koopsompolissen, ABN AMRO en TCI, tophypotheken, totale NL hypotheekschuld, HRA.
    AFM ruikt naar “ogen dicht” en gedogen, ze dingen mee naar de Nobelprijs voor Struisvogel-imitatie. Hun reputatie nu is dat als ze eindelijk een boete uitdelen, de instelling een paar maanden later failliet gaat…. (DSB)

    Martijn gaf het al aan: als men niet beloond wordt op gedrag wordt dag niet vertoond, “boontje om zijn loontje” versus “niet beloond nooit vertoond”.

    Kunt u zich dat filmpje met die feestende apen nog herinneren? Ook de boekhouder feestte uiteindelijk op order van de grote baas mee 🙂

    AFM moet BUITEN de politieke arena staan, onafhankelijk, hang het onder de Consumentenbond of stichting Hypotheekleed van de heer Lakeman, desnoods de ANWB wegenwacht, die roepen tenminste tijdig en sturen. Docter´s van Leeuwen (imago is grote handen grote mond) -blijkt- kon al geen toezicht houden, laat staan dat dat nu gebeurt.

    Sorry voor het cynisme, zo´n AFM onderzoek naar kartelafspraken tijdens executieveilingen is in de huidige situatie van belachelijk hoge huizenprijzen en enorme maatschappelijke risico´s een polderaanfluiting. Victorino haalt een grote witte zakdoek uit de broekzak, de Spanjekenners weten wat dat voor de voorstelling betekent 🙂 No tiene cojones….

  16. kees says:

    Martijn, Wouter is iemand die mij, blijkbaar uit hoofde van zijn functie, niet alles hoeft te vertellen. Hij heeft tegenwoordig een te grote grijns op zijn gezicht. Treffender vindt ik het woord, maar dat is dialect: hij glijmt tot achter zijn oren en dan krijgt het een sluwe ietwat negatieve connotatie.
    Het is als bij een tennisvereniging in financiële nood; de boekhouder mag opdraven. Boekhouders en beleid? Ik kan me daar niets bij voorstellen.

    Hij heeft dus economie gestudeerd en bij Shell gewerkt in een ver land. Ik weet nog steeds niet wat hij nu doet en hij wil het niet zeggen ook.
    Alleen die grijs van “wacht maar af” 🙁

  17. Martijn says:

    @17 Kees

    Daar heb je gelijk in. De grens is overigens deels omdat Wouter graag in de belangstelling staat en wel van macht houdt; dat heeft ie nu beide.
    DSB is natuurlijk niet helemaal volgens het vrije marktprincipe gegaan en zo zijn er meer dingen. Toch denk ik dat Wouter de financiële aspecten beter onder controle heeft dan veel anderen dat hadden gedaan.
    Wat beleid betreft ben ik het met veel dingen niet eens, waarvan de grootte van de staat de voornaamste is.

  18. leerling says:

    ING moet splitsen van Mevr. Kroes, moeten alle hypotheken die aan die bank zijn verbonden dan ook worden overgesloten ?

  19. Okkie says:

    @Victorino:
    De AFM deelde al in 2004 boetes uit aan DSB. Mensen die na 2004 nog steeds financiële producten afnamen bij DSB hadden beter kunnen weten aangezien er toen al genoeg over te doen was in de media.

    De Nederlandse wetgeving is veel te soft ten aanzien van woekerpraktijken waardoor de AFM weinig meer kan doen. Zaken als hoge provisies en tophypotheken zijn domweg toegestaan en aangezien de meerderheid van NL inmiddels ‘huiseigenaar’ is (slechts een minderheid lost af), zal er nooit een wet ingevoerd worden die de huizenprijs omlaag haalt.

  20. Woger says:

    Volgens de amerikanen is de financiële crisis voorbij en is er alleen nog een economische crisis die weldra ook ten einde is.
    Ondertussen zijn er vorig en dit weekend een record aantal banken failliet gegaan (7 vorige weekend en 9 dit weekend).

  21. Okkie says:

    Zie ook hier:
    http://www.nrc.nl/economie/article2221949.ece/De_Jager_AFM_kan_tophypotheken_niet_verbieden
    De AFM heeft niet de bevoegdheid om tophypotheken te verbieden en zal deze ook niet krijgen.

  22. Woger says:

    @20 Okkie

    Als ik me goed kan herinneren is de DSB nog beboet in mei. Ze kregen een boete van €6000 en €30000 ofzo vanwege hun activiteiten.
    Ik denk dat ze daar nachten van wakker gelegen hebben.
    Ik denk dat er dadelijk 2 van die huisjesmelker zwaar beboet worden door de NMA en ze beide €1500 moeten betalen. Dat is geen probleem omdat dat al geregeld met die 10 andere opkopers en ze allemaal €300 moeten betalen.

  23. bigD says:

    @Martijn(10 & 11)
    Waarom is moral hazard inflatoir?

  24. leerling says:

    Off topic. Nu zijn de rapen pas gaar C.I.T. grootste retailbank US failliet

  25. Martijn says:

    @24

    Dat is de stelling niet. Er staat dat wie niet zijn best doet gered wordt.
    Van welk geld denk je?

  26. Martijn says:

    @Ludwig

    Soms snap ik Sinclair niet.
    http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=ab_G.VR_AqS8&pos=7

    Ik dacht dat China zat te zeuren over de waarde van de dollar.
    Dan kan je niet tegelijkertijd vragen om meer stimuli.
    Tenzij je – zoals ik al aangaf – via de dollar de Renminbi wil devalueren tegen de andere munten

  27. leerling says:

    De hele middenstand in de US naar zijn mallemoer. Dit is een bank die gered had moeten worden met de bonussen van de big banks. Slecht teken.

  28. Victorino says:

    @Leerling Ja CIT heeft impact:

    http://www.nrc.nl/economie/article2402483.ece/Amerikaanse_bank_CIT_vraagt_faillissement_aan

    “CIT leent geld uit aan circa 1 miljoen ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf in vijftig landen.”

    “CIT’s schuldeisers gaan na maanden van onderhandelingen akkoord met het inruilen van hun huidige schuld voor langer lopende kredieten tegen 70 procent van de huidige waarde.”

  29. Woger says:

    @Victorino
    Je hebt blijkbaar geen woekerpolis gehad, want je weet niet wat een woekerpolis is.
    Ik heb wel een woekerpolis gehad en ik kan je zeggen dat het pure oplichting is. Of vindt je het ook niet erg als je een Gucci tas koopt het later een neppert blijkt te zijn van papier?

  30. bigD says:

    @Martijn(26)
    Oh, op die fiets!

    Moral hazard heeft het systeem volledig ondermijnt. De fundering is gans weggerot als gevolg van de morele corruptie. Ik ben bang dat we een nieuw financieel systeem moeten bouwen op het puin van het oude.

    Kartels, TARP, AIG’s CDS, bonussen, campaign financing, lobbyisten, verdrag van Lissabon, “procedure fouten”, etcetera, etcetera, het is allemaal te herleiden tot het morele verval van de samenleving.

    Elk land krijgt de regering die het verdient zeggen ze. Tegelijkertijd worden de normen en waarden van de elite gekopieerd door de lagen van de samenleving daaronder. Een vicieuze cirkel dus.

    We kijken inmiddels niet meer op van getallen met 9 of meer nullen toch! Is dat ook inflatie?

  31. Martijn says:

    We kijken inmiddels niet meer op van getallen met 9 of meer nullen toch! Is dat ook inflatie?

    Natuurlijk.

    Overigens ben ik mijn mening over inflatie op korte termijn aan het bijstellen. In overheidszaken, bankiersbonussen en op de beurs zien we inflatie, elders lijken we voorlopig ook lagere prijzen aan te treffen. Banken lenen niet uit en consumenten willen niet lenen.

  32. leerling says:

    @ 33, is het niet te laat ? De banken zijn gered, de reddertjes zijn verzopen. Men is vergeten dat burgers ook liquiditeit nodig hebben. Zijn door het systeem kaal geplukt. Opzet ?

  33. Martijn says:

    Er zijn nog steeds problemen voor banken hoor. DSB was bijvoorbeeld niet gered, en in de States gingen er dit weekend weer 9 om.

  34. bigD says:

    @35 Het is surreal allemaal. De banken zijn verre van gered. We hebben een fiat money crisis vermomd als een credit crisis. Het is als een tsunami waar de tweede vloedgolf hoger is dan de eerste, echter met een vijftal andere golven erachter de één nog hoger dan de voorganger.

    Voorlopig zitten we nog steeds in monetaire deflatie als kan worden waargenomen in de schuldendestructie die in gang is gezet. Al het collateral (onderpand) in de wereld is nog steeds in waarde aan het dalen en voedt de krediet deflatie en v.v. De centrale banken zetten iedereen op het verkeerde been door een nieuwe asset bubble te genereren gebaseerd op paniek. Monetaire inflatie als in monetarisatie van schulden staat nog maar aan het begin van haar zelf-vernietigende cyclus en er valt niet op te anticiperen.

  35. Martijn says:

    @BigD

    Eens.

    Monetaire inflatie is overigens lastig omdat geld de ‘man van de straat’ tegenwoordig enkel bereikt via kredietcreatie, en die laatste snel aan het opdrogen is.

    Monetarisatie van schulden vloeit naar bankiersbonussen, grondstoffen en de beurs. De man op de straat wordt er niet wijzer van terwijl het vertrouwen in overheidsbegrotingen zienderogen vervliegt.

    Het systeem staat onder steeds grotere druk die bij een uitbarsting tot flinke (hyper) inflatie gaat leiden, terwijl we zo lang dat niet gebeurt op straat vooral deflatie zien.
    De term ‘uncharted waters’ is hier zeker van toepassing.

  36. leerling says:

    Maar is monetarisatie van schulden dan niet crimineel ? Dat is toch het Enron verhaal ?

  37. kees says:

    39
    in dat geval: Enron zijn we dan allemaal.

    Het kan niet anders

    Zoals Pechtold zegt: Wouter is een goede crisismanager en mag in het volgende kabinet met de d66-babbelaar MP zijn. De wil om te veranderen is er niet.

  38. Martijn says:

    Is een belastingdruk van meer dan 55% bij toenemende privatisatie niet ook crimineel?

    De overheid is crimineler dan je denkt hoor.

  39. kees says:

    Martijn, als het geld niet naar de man in de straat gaat behouden grondstoffen ook niet hun waarde. (?)

  40. kees says:

    Werkloosheid:
    1 miljoen publieke sector
    prognose: 2 op 5 werkloos

    waar gaat dat geld vandaan komen?

    Overigens Flip de Kam zijn kolommetje gelezen in nrc/zaterdag j.l. ? Het is hier het walhalla t.o.v. Duitsland.
    pvda’er

  41. John says:

    Veel van de reacties op dit forum komen van overdreven doemdenkers af.
    Uiteindelijk is geld niets meer of minder dan een claim op een toekomstige dienst of product.
    De productie van diensten of producten ligt misschien iets lager dan voorheen, maar echt extreme verschillen zijn er niet. De lucht die in het financiele systeem was geblazen, met overgewaardeerde huizenprijzen, aandelenprijzen etc. is er in het afgelopen jaar al uitgelopen.
    De reacties die nieuwe nog hogere tidal waves achter de eerste wave verwachten maken de zaken ingewikkelder dan ze zijn.

  42. Martijn says:

    Martijn, als het geld niet naar de man in de straat gaat behouden grondstoffen ook niet hun waarde. (?)

    Tijd.

    Als een paar speculanten met veel geld in de toekomst goede zaken van grondstoffen verwachten zullen ze kopen. De man in de straat staat dan met lege handen. Als de man op straat over een langere periode geen geld heeft zullen grondstofprijzen zakken.

    Markten zijn op korte termijn speculatief en passen zich pas over langere termijn aan de werkelijkheid aan.

    Momenteel is de lange termijn outlook voor geld bovendien niet de beste ooit, dus verkiezen mensen tastbare spullen

  43. Martijn says:

    Uiteindelijk is geld niets meer of minder dan een claim op een toekomstige dienst of product.

    Of die claim al dan niet geldig is wordt overigens bepaald door de eigenaar van de dienst of product, niet door de houder van het geld.

  44. Martijn says:

    Ik ken China niet echt, maar met dit soort taferelen vind ik de Chinese kritiek op de dollar toch wat apart: http://www.z24.nl/bijzaken/artikel_102525.z24/Chinezen_gebruiken_handtas_als_onderpand_voor_lening.html

  45. kees says:

    Martijn ik heb nog een roestige kruiwagen staan…..misschien voorlopig niet nodig (hoop ik)

  46. Martijn says:

    @Kees

    Als het gebeurt zal het sneller gaan dan je denkt, maar ik zou dat ding nu nog maar lekker in de schuur laten staan.

  47. kees says:

    toch maar wat lucht in de banden pompen 😉

  48. Chandris says:

    Met aandacht heb ik Uw artikel gelezen.Kom hier eens in België kijken, dan ziet men maar pas schandalen op de openbare huizen veiling zitten ze met 11-12 personen(oa: OCMW, De stad Antwerpen en andere offiële instanties te samen spreken een prijs af, zodat het gebouw te weinig in resultaat verkoop prijs gaat en nefast is voor de verkoper.Ook in immo’s hier in Antwerpen worden schandalige praktijken gedaan onder druk van die instaties zodat de verkoper ook in die katagorie de dupe word(dan met blokatie en het niet doorsturen van andere kandidaten.Deze corrupte praktijken moeten stoppen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*