Eén op tien huishoudens in financiële nood

Schuldenproblematiek ernstiger dan gedacht Klijnsma zet in op preventie

Bijna een op de tien huishoudens in Nederland kampt met problematische schulden. En dat aantal dateert van voor de economische crisis.

Bijna 700.000 huishoudens, meer dan tot nu toe werd aangenomen, zitten diep in de problemen door schulden die zich opstapelen. Nog eens 250.000 huishoudens lopen een fors risico in de knoei te komen met hun financiën, als het tegenzit met werk of de verkoop van hun huis.

Dat blijkt uit onderzoek van bureau Panteia in opdracht van het ministerie van sociale zaken in de periode tot oktober 2008, toen de kredietcrisis pas oversloeg naar Nederland. Alle prognoses wijzen sindsdien op extra risicofactoren als stijgende werkloosheid, meer faillissementen en moeilijk te verkopen woningen.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (sociale zaken), geschrokken van het hoge aantal, wil meer inzetten op preventie van schulden, bijvoorbeeld door financiële ongeletterdheid te bestrijden. „Het is ongelooflijk belangrijk dat mensen, als ze minder in de portemonnee krijgen, onmiddellijk de tering naar de nering zetten”, waarschuwt ze.

Tenzij hun inkomenssituatie verbetert, hebben mensen met problematische schulden onvoldoende capaciteit om hun schulden binnen drie jaar weg te werken. Vaak gaat het om huishoudens met lage inkomens, alleenstaanden en werklozen. Ook vonden de onderzoekers nogal wat jonge tweeverdieners met een verhoogd risico op problematische schulden. Ze hebben een modaal inkomen of meer, maar beheren hun financiën slecht of hebben te hoge vaste lasten in verhouding tot hun inkomens.

Een gebrekkig financieel beheer is de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van schuldenproblemen. Sommigen leven voortdurend op te grote voet, schulden maken is voor hen een ’levensstijl’ geworden.

Hoewel Klijnsma erkent dat het consumenten soms erg gemakkelijk wordt gemaakt om te lenen en op afbetaling te kopen, wil ze dat niet verbieden. „Mensen zelf zijn verantwoordelijk. Belangrijk is dat ze goed geïnformeerd zijn, stevig staan en nee kunnen zeggen.”

Uit het onderzoek komt naar voren dat slechts een derde aanklopt voor hulp. Klijnsma wil die drempel verlagen door de inzet van vrijwilligers en de rol van gemeenten te versterken. Het kabinet heeft al 130 miljoen euro extra uitgetrokken voor schuldhulpverlening.

bron: Trouw

Share Button
Tagged with: , ,
33 comments on “Eén op tien huishoudens in financiële nood
  1. M says:

    “Financiele problemen” is een vrij brede term. Dat eerder genoemde RTL-programma geeft bijvoorbeeld aan dat het voorkomt dat mensen achteloos geld over de balk blijven gooien terwijl het gemakkelijk anders kan.
    Toch vind ik het totaal genoemde aantal huishoudens van bijna 1mio vrij veel. Als we bedenken dat een huishouden uit ca 2 personen bestaat hebben we het toch al over 2mio mensen.
    Die allemaal minder gaan uitgeven in de toekomst. Geen al te overtuigende tekenen van herstel, of wel?

  2. bigD says:

    Misschien dat Piet Moerland van de Rabobank aan al deze huishoudens een aflossingvrije lening wil verstrekken… schijn je alle afbetalingsproblemen mee te kunnen verhelpen!

  3. kees says:

    Herstel is aanstaande. De arabieren gaan miljarden aan oliedollars in NL pompen. Wijken die OD’s af van USD’s? Vloeibaar misschien?
    Waar halen ze iedere keer het nieuws vandaan? Zit er in het torentje een meisje dat knipsels verzameld en af en toe over NL uitstrooit?

  4. Wieger says:

    Vandaag het bericht ontvangen dat de Australische Federale bank de rente gaat verhogen. Is dit een voorbode dat alle westerse landen een structurele kunnen gaan verwachten?

  5. M says:

    @Wieger

    Het blijft lastig met die rente. Als hij verhoogd wordt, zal men bijvoorbeeld ook meer aan de staatsschuld kwijt zijn.

  6. xandr says:

    Simpele oplossing voor dit soort problemen: Persoonlijke Leningen zonder onderpand verbieden, en Tophypotheken afschaffen.

    Uiteindelijk zijn de meeste mensen ontzettend dom en/of lui, en hebben niets aan “financiële geletterdheid”. En zolang de bankiers de verliezen bij de belastingbetaler kan declareren, hoef je ook niet op “marktwerking” te rekenen.

    Simpel dus.

  7. bigD says:

    @xandr
    Faillisementswetgeving voor particulieren versoepelen. Dan leren banken het wel af om onverantwoorde leningen te verstrekken. Banken genieten ongelooflijk veel wettelijke middelen om hun geld nog jaren lang terug te vorderen. Zonder de roekeloze schuldnemer vrij te pleiten overigens.

  8. kees says:

    7
    dat heb ik hier al eerder vermeld. De intentie is er niet, anders zou die hypogarantie niet verhoogd zijn naar 350K.

  9. Haha... says:

    Schijnt goed te helpen, die verhoging naar 350k…

    Als de meeste mensen 265k al niet meer verandwoord kunnen opbrengen/lenen.

  10. Mart says:

    Quote:
    “Staatssecretaris Jetta Klijnsma (sociale zaken), geschrokken van het hoge aantal, wil meer inzetten op preventie van schulden, bijvoorbeeld door financiële ongeletterdheid te bestrijden. „Het is ongelooflijk belangrijk dat mensen, als ze minder in de portemonnee krijgen, onmiddellijk de tering naar de nering zetten”, waarschuwt ze.”

    Gaat ze dit ook aan de leden ven de tweede kamer vertellen en de ministers? Volgens mij hebben deze financiële ongeletterden Nederland met een enorm probleem opgezadeld door nog steeds het hebben van schulden te stimuleren en de staatsschuld onverantwoord te laten stijgen. Niet alleen die gezinnen maar wij hangen allemaal met ons hoofd in en strop.

  11. MR says:

    Nederland heeft heel erg lang aan sterke salarismatiging gedaan. Startsalarissen bij overheid en grote bedrijven werden in “overleg” vele malen verlaagd, per “poldermodel”. Verlaging van startsalarissen heeft een dramatisch effect op het totale levensinkomen. Tot in de jaren zeventig was een enkel inkomen genoeg om een flink gezin te onderhouden. Inmiddels is voor veel kleine gezinnen twee inkomens al niet genoeg. Een macro-economische reden voor dit verschijnsel is dat we in reele termen minder produktief zijn. Producten worden tegenwoording in China gemaakt. De vergrijzing speelt ook een flinke rol. Het probleem is natuurlijk niet beperkt tot Nederland. De kredietkrisis in de VS is hierdoor veroorzaakt. Europa, Nederland voorop, gaat nu ook betalen. De huizenmarkt werd gemanipuleerd om de crisis uit te stellen. De overheid kon oogsten door steeds grondprijzen te verhogen, en de bevolking kon steeds weer lenen wat men niet kon verdienen met het almaar waardevollere huis als onderpand. Het feest is voorbij.

  12. bankschroef says:

    @11 MR, yep.
    Maar de bovenlaag verzint voor zichzelf wel weer iets om de zakken gevuld te houden.
    Verder is het hopen op ondernemerszin, behoud van werk en productiviteit; van alleen dienstverlening en oud geld kan een volk niet leven.

  13. M says:

    Tot in de jaren zeventig was een enkel inkomen genoeg om een flink gezin te onderhouden. Inmiddels is voor veel kleine gezinnen twee inkomens al niet genoeg. Een macro-economische reden voor dit verschijnsel is dat we in reele termen minder produktief zijn.

    Onze (aapachtige) voorvaderen hadden vaak helemaal geen inkomen. Daarna dus 1, en nu 2 per gezin. Wil dat zeggen dat de productiviteit al die tijd gedaald is?

  14. bankschroef says:

    en het is de vraag hoe groot de groep mensen met een groot financieël probleem werkelijk gaat worden, in feite dus economisch geheel vast zit om welke reden dan ook. Wanneer een grote groep zich een politieke identiteit weet aan te meten, mensen zich aangesproken voelen door een klein beginnend protest, dan gaat de afterparty beginnen. Die hebben we midden 20e eeuw ook gehad. Na WO 2 kwam er een enorme welvaart voor de middenklasse, die dreigen ze nu weer kwijt te raken.
    Ik sluit niet uit dat een volkswoede zich kan richten op financiële instellingen ookal klinkt dat onwerkelijk, we murmelen wat over de immigrant, maar die valt niets te verwijten; het is ons financiële systeem waarbij de Westerse landen elkaar opjagen zo diep mogelijk de schulden in te gaan om de groeicurve zo stijl mogelijk te laten zijn; het is een ratrace tussen de kapitalistische landen onderling.
    De Chinezen zullen zich wel doodlachen, of worden ze juist gedwongen mee te gaan in dit agressieve economische spelletje?

  15. kees says:

    @14 Als jan en alleman alles heeft gaat de waarde richting 0,0. Zijn we al zover?

    De chinezen hangen zelfs aan de tiet van een van de mugabevrouwen; die zijn echt niet kritisch over waar de melk vandaan komt.

  16. bankschroef says:

    @13 de balans van onze eigen productiviteit is inderdaad negatief, we hebben immers een groot voorschot genomen op toekomstige productiviteit; we moeten harder werken voor onze schulden dan we feitelijk kunnen.

    @14 de waarde wordt slechts bepaald op het moment dat iets wordt verkocht, dat is met geld ook zo. Wanneer iedereen genoeg geld heeft daalt de waarde tov arbeid (inflatie), en owéé als je dan geen geld hebt…

  17. kees says:

    13 M

    die hingen wel de hele dag in een boom een beetje de kat eruit aan het kijken (pff)
    Ze hadden zelfs geen sleutel nodig van de bananenplantage; dat had je allemaal nog niet. Op een gegeven moment is de sleutel uitgevonden, nou de rest laat zich raden: Mises c.s. ;-;

  18. kees says:

    @16 De waarde wordt nu bepaald door WOZ taxatie schijnbaar.

  19. M says:

    De balans van onze eigen productiviteit is inderdaad negatief, we hebben immers een groot voorschot genomen op toekomstige productiviteit; we moeten harder werken voor onze schulden dan we feitelijk kunnen.

    Wat bedoel je daar precies mee? Dat we meer consumeren dan we produceren? In goederen is dat moeilijk na te gaan. Financieel gezien gaat de stelling voor Nederland als geheel niet op; we hebben al geruime tijd een handelsoverschot.

    http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/internationale-handel/publicaties/artikelen/archief/2009/2009-landbouwexport-groeit-sneller-dan-totale-export-art.htm

  20. M says:

    Wanneer iedereen genoeg geld heeft daalt de waarde tov arbeid (inflatie)

    Hoe werkt dat? En is het ook mogelijk te bepalen wat “genoeg” is?

  21. leerling says:

    Children at an Irish primary school have been asked to bring their own lavatory roll in order to help save the money.

    Dus zo ver is het reeds bij onze buren.

    The dailey telegraph.

  22. bankschroef says:

    @19 “Financieel gezien gaat de stelling voor Nederland als geheel niet op; we hebben al geruime tijd een handelsoverschot”
    Mee eens, gelukkig (nog) maar.
    Maar voor de schuldbezitters wel; het is de vraag of zij de kans krijgen door werken hun schuld af te betalen.

  23. bankschroef says:

    @20, de essentie van inflatie: iedereen een zak geld geven uit het niets, dan gaan de prijzen omhoog wanneer men het gaat uitgeven, dus ook die van arbeid.
    Zolang toename van arbeid mogelijk is ontstaat weer evenwicht, maar blijft de productie achter, dan zit je met die zak geld. Degene die iets produceert vraagt dan 2 zakken in plaats van 1, want er is geld genoeg. ‘Op de markt’ heeft men daar een neus voor.

  24. M says:

    Ik ben het grotendeels met je eens, alleen denk ik niet dat het bijdrukken van geld in een situatie waar arbeid nog kan stijgen ook die stijging uitlokt. Maw volgens mij leidt het bijdrukken van geld nagenoeg altijd tot inflatie.

  25. bankschroef says:

    @24, ach ja, ‘genoeg’ is dus eigenlijk ook altijd ‘teveel’. Maar het wordt anders wanneer een devaluatie volgt tov de Yuan, en die komt onvermijdelijk.
    Inflatie, rentestijging en devaluatie tegelijk, dat wordt pas spannend.
    Ik zie echter het bijdrukken van hypotheekgeld als minder ernstig dan bijdrukken van staatskasgeld, het verdwijnt weer van de balans bij aflossing. (Maar dan moet er wel worden afgelost….)
    Verruiming van de staatskas is de enige echte inflatie omdat het direct wordt besteed in de consumptie economie, zeker wanneer het uit socialistische hand komt. Staatskasgeld ter verhoging van productiekapitaal in sectoren met kans op werk en afzet is nog het minst erg.
    Al met al is de lengte van de weg die het gedrukte geld moet afleggen voordat het in de economie komt essentieel voor de mate van inflatie, daarom is het ook zo moeilijk te voorspellen waar we naartoe gaan ookal beweren sommigen het te weten.

  26. kees says:

    @19
    Wat is de echte waarde van een handelsoverschot?
    Bestaat dat ook uit de diensten van “onze” financials?
    Wat kun je ermee op wereldschaal.

  27. M says:

    Dergelijke cijfers zijn inderdaad niet zaligmakend Kees.

  28. kees says:

    leerling Zegt:
    7 October 2009 om 6:04 pm
    Children at an Irish primary school have been asked to bring their own lavatory roll in order to help save the money.

    Dus zo ver is het reeds bij onze buren.
    —————————–

    Hadden wij wcpapier op de lagere school ’65?
    Nee hoor, we werden geacht niet op school te poepen, en anders zo lang ophouden tot de meester de krant had gelezen. Er was dan ook geen conciërge maar een schoonmaakfamilie voor een paar uren per week. Er was ook een hoofd van de school en geen directeur (heb je deze week bij het prg. ‘opgelicht” de mevr. de schooldirecteur gehoord?). Dat was voordat Slochteren echt opgemaakt kon worden.

  29. kees says:

    Staatskasgeld ter verhoging van productiekapitaal in sectoren met kans op werk en afzet is nog het minst erg.

    Dan bepaalt de staat wat goed is en waar de kansen liggen. Scheepsbouw kennen we als voorbeeld, maar goed Molkenboer de regeringscommissaris is inmiddels ook wijlen. Timmerindustrie in de Achterhoek arbeidstijdverkorting. We zijn kort van memorie.

  30. M says:

    Hadden wij wcpapier op de lagere school ‘65?
    Nee hoor, we werden geacht niet op school te poepen, en anders zo lang ophouden tot de meester de krant had gelezen. Er was dan ook geen conciërge maar een schoonmaakfamilie voor een paar uren per week. Er was ook een hoofd van de school en geen directeur (heb je deze week bij het prg. ‘opgelicht” de mevr. de schooldirecteur gehoord?). Dat was voordat Slochteren echt opgemaakt kon worden.

    Toch heb ik me op deze site laten vertellen dat onze welvaart sindsdien enkel achteruit gegaan is omdat we tegenwoordig twee kostwinners per gezin hebben.

  31. MR says:

    “Toch heb ik me op deze site laten vertellen dat onze welvaart sindsdien enkel achteruit gegaan is omdat we tegenwoordig twee kostwinners per gezin hebben.”

    Veel tweeverdieners geven een heel inkomen aan hun huis, en dragen zo hun halve eenkomen over aan de gemeenschap. En dat is voor belasting. Er bestaat hele grote vermongensongelijkheid in Nederland. Er is volop welvaart, maar niet voor iedereen. Er is een subtiel soort slavernij die de nog productieven uitbuit. De financiele problemen liggen bij de slaafjes. Per constructie.

  32. MR says:

    “Toch heb ik me op deze site laten vertellen dat onze welvaart sindsdien enkel achteruit gegaan is omdat we tegenwoordig twee kostwinners per gezin hebben.”

    Veel tweeverdieners geven een heel inkomen aan hun huis, en dragen zo hun halve inkomen over aan de gemeenschap. En dat is voor belasting. Er bestaat hele grote vermongensongelijkheid in Nederland. Er is volop welvaart, maar niet voor iedereen. Er is een subtiel soort slavernij die de nog productieven uitbuit. De financiele problemen liggen bij de slaafjes. Per constructie.

  33. Ton says:

    Ik lach me een buikpijn om al die idioten die zich scheel lenen en nu vol op hun snufferd gaan. Gigantisch leuk, eindelijk gerechtigheid voor mensen die pas geld uitgeven als ze ‘t ook echt hebben. Dit soort berichten maakt mijn dag altijd goed 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*