Nagel: hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaffen

Jan NagelOokU, de nieuwe partij van Jan Nagel, pleit voor het geleidelijk afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. ”Het huidige systeem is onrechtvaardig omdat het rijke huizenbezitters met een hoge hypotheek het meest laat profiteren en de belastingbetaler daarvoor opdraait”, zegt Nagel zondag in een vooruitblik op de presentatie van zijn partijprogramma komende dinsdag.

Nagel wil naar een systeem waarin alle nieuwe hypotheken in het begin nog volledig aftrekbaar zijn, om zo starters te helpen bij het kopen van een huis. Maar vervolgens wordt het aftrekbare deel elk jaar met 3,33 procent verlaagd, bij voorkeur samen met een aflossing op de totale schuld van 3,33 procent.

Nagel was in het verleden actief in de PvdA en was oprichter van Leefbaar Hilversum en Leefbaar Nederland. Met zijn nieuwe partij OokU (Onafhankelijke Ouderen- en Kinderen Unie) wil hij meedoen aan de volgende Tweede Kamerverkiezingen.

De netto maandlasten blijven op die manier volgens Nagel gelijk, maar de hypotheek wordt wel in dertig jaar tijd afgelost. Dat geeft de huizenbezitter zekerheid omdat die ten tijde van zijn pensioen met een lager inkomen niet meer met een grote schuld zit. Het geeft ook de banken zekerheid en de overheid is minder kwijt aan hypotheekrenteaftrek.

In het model gaat Nagel ervan uit dat de aflossingsvrije hypotheek vanzelf zal verdwijnen, verbieden wil hij die vorm niet. ”Dit is het meest billijke voorstel dat de meeste kans heeft op politiek draagvlak”, aldus Nagel.

Hans HillenSteun krijgt hij in elk geval al uit onverwachte hoek, van CDA-senator Hans Hillen. Het CDA is altijd mordicus tegen rommelen aan de hypotheekrenteaftrek geweest, maar de invloedrijke Hillen steunt het voorstel van Nagel. ”Het huidige systeem zou je pervers kunnen noemen”, zegt Hillen in een reactie.

zie ook: Wet Hillen: is het slim om uw hypotheek af te lossen?

”Het doel was oorspronkelijk om starters de kans te geven een huis te kopen, niet om dertig jaar onderhoud aan een woning te financieren. De aftrek is een hulp geworden om het fiscaal inkomen te drukken. Als je het doet zoals Jan Nagel voorstelt, ben je daarvan af”, aldus Hillen. Hij gaat zelfs verder dan Nagel en meent dat ook een aflossing van de hypotheek in 25 jaar, met jaarlijkse stappen van 4 procent mogelijk is.

bron: ANP

Share Button
Tagged with:
184 comments on “Nagel: hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaffen
  1. Boefke says:

    JOEPPIE IK BEN DE 1E REACTIE 😉

  2. Boefke says:

    OH?

    En nu mijn mening nog, klinkt leuk electoraal niet te verkopen en dus onuitvoerbaar.

  3. Huizenhyper says:

    Zoals verwacht.
    Afbouw in 25 jaar?
    Mooi idee, echter het kabinet komt zeer veel geld tekort, dit jaar al. Die 25 jaar zal dan waarschijnlijk ook 10 jaar worden. Daar kun je ook op plannen als je een huis koopt.

    Dit idee van Nagel heb ik al een geopperd, op dit forum.
    Het huidige systeem van fiscale stimulering voor de woningmarkt zou je ook OM KUNNEN KEREN.
    Dat betekent dat je een aftrek een soort tijdelijke aftrek krijgt als je je hypotheek aflost met spaargeld. Veruit de meeste mensen hebben een aflossingsvrije hypotheek (to the max), en een dikke vette bankrekening. Ik ken er zo legio.
    Dit spaargeld zou gebruikt kunnen worden voor het (vesneld) aflossen van de hypotheek.
    Onder de huidige marktomstandigheden hebben banken hier ook wel oor naar. Veel huizenbezitters hebben nl een “onderwaarde”, dat wil zeggen dat hun hypotheekschuld groter is, dan wat zij nu zouden krijgen voor hun huis bij een verkoop. De banken lopen zo erg veel risico, en we drijgen dan ook (vertraagd) de VS achterna te gaan in de afgrond.

    Een geweldig idee.
    als het goed wordt gespeeld behouden hiuzenbezitters de komende 10 jaar aftrek onder de voorwaarde dat ze aflossen.

  4. Huizenhyper says:

    Boefke,

    Eigenlijk was ik de eerste, maar ik was nog aan het typen, toen jij met je mini-reactie kwam. Mijn toetsenbord rookt nog 🙂

  5. Huizenhyper says:

    Ja, ik geef toe dat ik heb gepoogd de eerste te zijn met deze reactie. Goed te zien aan de (toch wel vele) typ en spelfouten. Dit was mijn derde reactie op een rei–> rij. Nu ben ik net zo erg als Mises 🙂

  6. Boefke says:

    @4

    Hahahaha! tja, ik dacht ff snel posten voordat ik aan dit enorme lappie leesvoer ga beginnen.

    Ik ga ook 1 weekeindje lekker chillen in een hotelletje met mijn vriendin, en ontdek bij terugkomst -tig nieuwe artikelen met evenzoveel reacties.

    Gelukkig is de helft van Japser, dus die hoef ik niet te lezen want daar ken ik de inhoud al van. 😉

  7. ludwig von mises says:

    Boefke en huizenhyper.

    Deze draad laat ik aan jullie. Kunnen jullie elkaar ervan overtuigen dat die asociale huizenbezitters nu eindelijk de rekening eens gaan betalen.

    Veel plezier.

  8. Nico says:

    Goed idee van Nagel. Dan weten mensen waar ze aan toe zijn. Maar ik verwacht dat de overheid eerder veel geld nodig heeft.

    Over het CDA-filmpje: wat een ontkenner is daar aan het woord. ‘Hypotheekrente-aftrek is helemaal geen probleem en kost niet veel’.

    Kunnen we de politiek niet beter afschaffen?

  9. Huizenhyper says:

    Nico,
    Nou, dat dacht ik dus ook.
    Over het CDA-filmpje: wat een ontkenner is daar aan het woord. ‘Hypotheekrente-aftrek is helemaal geen probleem en kost niet veel’.
    De enige reden dat de HRA niet totaal uit de hand is gelopen, is het feit dat de overheid (vraag niet hoe) het voor elkaar heeft gekregen dat de hypotheekrente in elkaar is gezakt. De hypotheekrente (en daarmee samenhangend de spaar-rente) is op dit moment belachelijk laag. Dit is geen natuurlijk lage rente, maar veroorzaakt door (alweer) een onbeschofte manipulatie van de markt. Aangezien geld op dit moment schaars is, banken hebben veel geld nodig om solvabel te blijven, zou de rente op spaarrekeningen en deposito’s ook een stuk hoger moeten zijn.
    Als de hypotheek-rente laag is, hoeft de overheid ook minder te betalen aan de hypotheekrente-aftrek.

  10. Marketobserver de Pijp says:

    Wanneer de hypotheekrente lang laag zou kunnen blijven kan de renteaftrek voor starters net zo goed meteen worden afgeschaft; zij kunnen toch al minder lenen, dan kan dat beetje extra kosten er ook nog wel bij. Het zal ook de vraagprijzen in het starterssegment verder drukken, dat lijkt mij prima. En dan ter compensatie tijdelijke aftrek van groot onderhoud en isolatie. Goed voor de legale bouwsector.

    Hetzelfde voor doorstromers, dus doorstromers worden gezien als starters.
    Zelfs aan ‘doorstromen’ naar de eigen woning kan worden gedacht obv een nieuwe bijv. 25% lagere WOZ waarde; een éénmalige administratieve constructie waarbij een evt niet af te lossen (bubble) restwaarde in de NHG afgeboekt kan worden.
    Maar dan bij de nieuwe hypotheek dus ook geen renteaftrek meer.
    Dit alles lijkt mij mogelijk omdat de huizenprijsinflatie geisoleerd en virtueel in het vastgoed zit, hoe eerder deze inflatie eruit is hoe beter voor de markt.
    Mijns inziens zijn de huizenprijzen niet gestegen door krapte in het aanbod, maar door de renteaftrek gecombineerd met de overmatige leenruimte die geboden werd door de banken; bijgeschreven nullen die zsm weer weggestreept moeten worden.

  11. bigD says:

    HRA-beperking levert de schatkist geld op. Ik heb het woord belastingverlaging echter nog niet gehoord van de politiek.

  12. Dalen says:

    Die ludwig von mises heeft een enorme tunnelvisie en beredeneert alles zeer subjectief.Kennelijk heeft hij onlangs gekocht en is als de dood dat de huizenprijzen zakken.

    Ik heb ook diverse pandjes gekocht (allemaal onder de 2 ton)maar heb ook weer verdient aan figuren zoals ludwig von mises.

    Natuurlijk gaat het zakken dat is duidelijk. Iedereen die in de branche zit is daar van overtuigd. Nederland is echt geen eiland en het ziet er hier erger uit dan elders.

    Zodra de rente stijgt zijn de rapen gaar.

  13. chantal says:

    Natuurlijk gaat het zakken, en toch word het duurder… kunt ge nog volgen?

  14. M says:

    Ludwig vergelijkt graag absolute rentes tussen nu en 1980 en concludeert daaruit dat de betaalbaarheid zal afnemen.

    Ik ben benieuwd in hoeverre dat verhaal opgaat voor de reële rente.

  15. Okkie says:

    @Huizenhyper:
    De hypotheekrente wordt kunstmatig laag gehouden, omdat onze staat de alt-A hypotheken van ING heeft overgenomen zodat de ING hier hypotheken met een effectief negatieve rente kan verstrekken. Wij zullen voor deze ongein nog eens de rekening voor gepresenteerd krijgen, afgezien dat ons spaargeld wordt verbrand.

  16. M says:

    Verder blijft de ‘gezinsverdunning’ van invloed. Die lijkt momenteel te draaien naar een verdichting. Niet geheel onlogisch: vroeger konden huizen alleen maar omhoog, en kocht men het liefst zo snel mogelijk een eigen huis.

    Nu blijven jongeren toch wat langer met vrienden wonen en gaan daarna sneller samenwonen. Dat soort trends kunnen een flinke impact hebben.

    Al met al zijn er redelijk wat woningen in Nederland: 7,1mio op 16,5mio inwoners. Nou weet ik niet precies wat de criteria voor een woning en een huishouden zijn, maar met alle studentenflats, grote immigrantengezinnen en bejaardentehuizen lijkt het me niet dat we zo’n woningtekort hebben. Trends in gezinsverdichting kunnen dan best nog wel wat impact hebben.

  17. Okkie says:

    @BigD:
    Een belastingverlaging is niet aan de orde, omdat het begrotingstekort gigantisch is. Als de afschaffing van de HRA over 30 jaar wordt uitgesmeerd, levert het de schatkist voorlopig niets op.

  18. Okkie says:

    @M:
    Je hebt mensen die met hun ex blijven samenwonen uit financiële overwegingen.

  19. bigD says:

    @Okkie(17)
    Dat begrijp ik, maar wat dacht je van de koopkrachtvermindering die daaruit voort vloeit? Dat gaat de Nederlandse economie niet in de koude kleren zitten. Een fiscale lastenverlichting zal nodig zijn om erger te doen voorkomen. De geschiedenis leert ons dat de politiek de causale verbanden alleen achter ziet.

  20. johanna says:

    Hoewel door de meeste economen allang bepleit ( door Wellink bijv. nog voor de aanvang van deze kabinetsperiode) is beperking van de HRA voor laffe en opportunistische politici nog steeds een open zenuw en het feit dat veel burgers de HRA vooral beleven als de periodieke bijschrijving op hun rekening en weinig neiging zullen hebben de HRA in een macroeconomische context te beschouwen en derhalve velen voor/tegen zijn naargelang ze er (verondersteld) voordeel/nadeel van hebben, maakt dat dit nog wel even zo zal blijven.

    Bij het immer heldhaftige CDA zelfs ‘staat men pal’ voor de HRA (tegengeluiden bijv. van de jongerenafdeling, worden door de partijcensuur gemarginaliseerd) en ook bij de VVD is men op dit dossier maar weer eens aan het pal staan geslagen, en wie wel eens een verkiezingsbijeenkomst van die club heeft doorstaan waar echte liberalen (bijv. liberaal reveil) al snel overstemd worden door opgewonden kredietparvenuen van het ppsd type begrijpt dat ook daar nog een lange weg is te gaan.

    Vernieuwende geluiden zijn trouwens wel bij D’66 en GR.L. te horen en misschien kan er langzamerhand toch een politieke stroming onstaan die ons van het inefficiente en met welvaartsverliezen gepaard gaande fiscale regime rond het eigen huis (het CPB berekende onlangs miljardenverliezen tgv. het huidige woonbeleid) kan bevrijden.
    Bankiers zullen natuurlijk tegensputteren, zo’n combinatie van een sterke prikkel tot private schuldcreatie met de mogelijkheid dit tot een groot bedrag zonder risico te doen (NHG), is uiteraard a bankers delight, maar toch iets dat je in deze vorm liever niet in een economie hebt.

  21. M says:

    @18

    Precies. Of langer in het studentenhuis etc. Ik denk dat huishoudens wel weer in grootte gaan groeien.

  22. Okkie says:

    @BigD:
    De enorme bakken geld die onze regering heeft verspeeld zullen ergens vandaan moeten komen. Een koopkrachtvermindering komt er in ieder geval.

  23. bigD says:

    @Okkie(22)
    Ik weet het, ik weet het… *zucht*

    Uiteraard zal iedereen moeten inleveren, maar waarom wordt dat gigantische ambtenarenapparaat (nationaal en lokaal) niet eens een keer goed aangepakt (dit is een rhetorische vraag)?

  24. Boefke says:

    Er is inderdaad een vernieuwend geluid te horen als het over hypo-aftrek gaat, dus jongens haas je rep je naar Alexander.

  25. Dalen says:

    @ 13 chantel

    Dat het duurder wordt is schijn. Ik constateer ook in Belgie dat het eerder wat oploopt dan dat het zakt maar dat zag je in andere landen ook voordat het instortte. De reden is kennelijk dat hele volksstammen steeds in de valkuilen blijven lopen.

    Ook in profiteer daar deels van maar ik blijf zeer voorzichtig.

    Ik vergeet niet snel de dag dat in NL (80er jaren) van de een op de andere dag een ommekeer kwam en in zowat elke tuin een bord met te koop stond. Vanaf die dag was er geen redden meer aan.

    De kennissen die ik had met de pandjes gekocht op openbare verkopingen voor de inzetpremie (1%), bleven er mee zitten. Velen waren daarna ridder te voet.

    Nogmaals. Wat iedereen doet moet hij/zij weten maar ik blijf voorzichtig. De markt wordt teveel gemanupileerd en het gevoel bij het volk is dat dit niet langer kan.

  26. Marketobserver de Pijp says:

    Is de komst van de Euro ook niet een belangrijke achterliggende oorzaak van de huizenprijsstijging? Was het ook niet een noodzakelijke prijsnivellering met de landen om ons heen? Hebben de Europeesche bankiers wellicht gewoon afgesproken het toezicht op woningkrediet een tijdje los te laten? Vanwege de Euro zou je je kunnen afvragen of een forse prijsdaling alleen in Nederland wel te verwachten is. Zou de Europeesche bank het grootschalig afboeken binnen bijv NHG wel toestaan of hebben ze daar niks over te zeggen?

  27. Ludwig von Mises says:

    Afschaffink ok, maar dan ook vlaktaks:

    Een overpeinzing…

    Er waren eens 10 mannen die iedere dag met elkaar gingen eten. De rekening was iedere dag precies 100,00 €.

    De mannen betaalde de rekening zoals zij belasting betaalden. Dat zag er ongeveer zo uit:

    De vier armste mannen betaalden niets
    De vijfde betaalde 1 €
    De zesde betaalde 3 €
    De zevende betaalde 7 €
    De achste betaalde 12 €
    De negende betaalde 18 €
    En de tiende (de rijkste) betaalde 59 €.

    Dat ging een hele tijd goed. Een ieder kreeg te eten en ze waren alle tevreden.

    Totdat de eigenaar van het restaurant besloot de prijs voor het eten met 20 € te reduceren. „Als beloning voor trouwe gasten“. Nu koste het eten voor de hele groep nog maar 80 €! De groep wilde echter de manier van betalen op precies dezelfde manier voortzetten.

    Voor de vier armsten veranderde daarbij niets. Ze aten nog steeds kostenloos. Maar hoe zag het eruit voor de zes anderen? Hoe konden ze de 20 € korting zo verdelen, dat iedereen er wat aan had? De zes stelden snel vast dat 20 € korting gedeeld door 6 betalende gasten voor ieder een korting van 3,33 € betekende. Zouden ze deze korting echter van bestaande betalingen aftrekken, dan zouden de vijfde en de zesde gast geld krijgen voor het feit dat ze kwamen eten.

    De waard hoorde deze discussie aan en kwam met een goed idee. De korting zou procentueel verdeeld worden, en wel zo, dat degene die het meeste aan de rekening betaalde, ook de grootste korting kreeg. Hij pakte zijn calculator en een stuk papier. Dit was het resultaat:

    De vijfde man betaalde ook niets meer, net zoals de andere vier voorheen niets betaalde. Dit betekende voor hem een besparing van 100%.
    De zesde betaalde nog maar 2€ ipv 3€ (33% besparing)
    De zevende betaalde nog maar 5€ ipv 7€ (28% besparing)
    De achste betaalde nog maar 9€ ipv 12€ (25% besparing)
    De negende betaalde nog maar 14€ ipv 18€ (22% besparing)
    En de tiende (de rijkste) betaalde 49€ ipv 59€ (16% besparing)
    Alle zes betaalden ze minder als voorheen en de eerste vier aten nog steeds voor niks.

    Maar toen ze voor de herberg nog eens narekenden, was alles toch niet zo ideaal als dat ze voorheen dachten. „Ik heb maar 1€ van de 20€ korting gekregen“ zei de zesde gast en wees daarbij op de rijkste gast; „Maar hij krijgt er 10“. „Dat klopt“, zei de vijfde gast. „Ik heb maar 1 € gespaard en hij bespaard 10 keer zoveel als ik. „Een waarheid als een koe“, riep de zevende gast. „Waarom krijgt hij 10€ terug en ik maar 2?“ De rijken krijgen weer eens een keertje alles. „Eén moment“, riepen de vier armsten uit één mond, „Wij hebben helemaal niets gekregen. Het systeem buit de armsten uit!!“

    Als een donderslag bij heldere hemel gingen de negen mannen naar de tiende man en sloegen hem in elkaar.

    De volgende avond kwam de tiende man niet meer eten. De overige negen gingen zitten en tijdens het eten bespraken ze het voorval van de dag ervoor. „Dat hebben we die vent eens even duidelijk gemaak“ zei de ene. „Op die manier laten we ons niet uitbuiten! Zei de andere. Maar toen de rekening kwam stelden ze iets buitengewoons vast.

    Alle tesamen hadden niet genoeg geld om zelfs maar de helft van de rekening te kunnen betalen! En wanneer ze niet zijn verhongerd, dan verwonderen ze zich nu nog.

    En zo, lieve kinderen, funktioneert het belastingssysteem. De mensen die hier de meeste belastingen betalen, hebben van een belastingsvermindering het meeste voordeel.

    Wanneer ze echter te veel moeten betalen, kann het gebeuren dat ze eenvoudig niet meer aan tafel verschijnen. In Zwitserland en de Caribic zijn er namelijk ook hele goede restaurants te vinden.

  28. Peter says:

    Perfect, wat een goed verhaal.

    Heel mooi zo zit het precies in elkaar.
    Hulde

  29. Ludwig von Mises says:

    Niet door mij geschreven Peter. Maar het zou verhelderend moeten zijn.

  30. M says:

    Die rijke man kan alleen verhuizen als hij genoeg spaarcentjes heeft, of als hij in zijn nieuwe vestigingsplaats hetzelfde (goedbetaalde) werk kan doen.
    Voor zover hij een baan heeft die niet mee verhuist, ligt de zaak gecompliceerder. In dat geval zal wellicht een nieuwe ‘rijke man’ man worden aangetrokken, of verschuiven alle eters een plaatsje op de banenladder en trekken een nieuwe arme (voor zover die noodzakelijk is) aan.

    En mocht de rijke man verhuizen, dan bestaat de kans dat de armen hem, nadat ze inzien dat ze hem harder nodig hadden dan gedacht, achterna komen.

    Zo lijkt het er uiteindelijk vooral om te gaan ‘armoedzaaiers’ zoveel mogelijk buiten de deur te houden.

    Tot slot denk ik dat de rijke man zijn invloed op de rekening wel wat beter had kunnen uitbuiten in de onderhandeling.

  31. Ludwig von Mises says:

    Die rijke man met spaarcentjes heeft, wat wij noemen, kapitaal.

    En als je de rijke man wegjaagt, jaag je kapitaal weg.

    En daarmee banen.

    De rijke man heeft minder te vertellen dan je denkt want hij leeft in een democratie…

  32. matthijs says:

    Wat een mooi verhaal!!

  33. M says:

    En als je de rijke man wegjaagt, jaag je kapitaal weg.

    En daarmee banen.

    En op de langere termijn meer mensen, nietwaar? Die gaan immers – zoals ik al zei – het kapitaal van de rijke man achterna op zoek naar een baan.

  34. Dirk says:

    @Ludwig von Mises

    Leuk voorbeeld, natuurlijk.
    Alleen heeft deze rijke man in Nederland gekozen voor het HRA-infuus. Als slaaf van de bank kan hij niet meer zonder. Gelukkig is de politiek er. Het is een wurggreep van de middenpartijen om ook de rijke Nederlanders vast te houden aan het socialistische stelsel.
    Als je rijk bent en je hebt geen HRA meer, hoeveel bereid zul je dan nog zijn om bij te dragen aan het sociale stelsel.

  35. Ludwig von Mises says:

    M,

    Eens. Wellicht begreep ik je verleerd.

    Nederland loopt leeg, mensen die willen werken en mensen die kapitaal hebben gaan weg.

    Wat hou je dan nog over?

  36. Dirk says:

    Toch vergeet je nog wat. Ook de rijke man wil geen slaaf meer zijn, nu hij het klootjesvolk ten onder ziet gaan. Meer voordeel heeft hij aan structureel lagere belasting, bedenkt hij zich.
    Het CDA komt met de oplossing: de vlaktaks.

  37. Ludwig von Mises says:

    Dirk

    “Als je rijk bent en je hebt geen HRA meer, hoeveel bereid zul je dan nog zijn om bij te dragen aan het sociale stelsel.”

    Je begrijp dus dat de kern van de zaak is dat de HRA een korting op belasting is. Die belasting moet zo iemand eerst verdienen met productieve arbeid.

    Als we de belastingen gaan verhogen voor de meer productieven, gaan die weg en is er niemand om te belasten.

    De oplossing voor de kredietcrisis is minder belasting, niet meer.

    De oplossing voor de woningmarkt is minder ingrijpen en huur subsidie en HRA afschaffenen niet meer.

    Dus aftrek schrappen, huursubsidie ook en belasting verlagen naar een vlaktax.

    Waar het CDA overigens voor pleit in het filmpje. (niet mijn partij)

  38. Ludwig von Mises says:

    Dirk,

    We begrijpen elkaar.

  39. johanna says:

    Een overpeinzing over een overpeinzing (@28)

    Hoe gelukkig prijzen wij ons dat LvM van de Mont Pelerin is afgedaald om ons de economie te onderwijzen, rapporten van IMF, Oeso, CPB, DNB en vele economen kunnen wij nu minzaam glimlachend terzijde schuiven, wij weten wel beter, wij hebben @28gelezen!

    Veel HRA fanatici zullen nu opgelucht ademhalen: dat scheelt een hoop werk en problemen herleiden tot gepostuleerde jalouzie geeft ook altijd een prettig gevoel van superioriteit.

    De misallocaties van spaargelden en leentegoeden, de verstoring van arbeidsmarkt, woningmarkt en beleggingsmarkt veroorzaakt door de HRA, alles geen complex probleem, wij hoeven slechts door het raam van Ludwig’s herberg te kijken om te zien hoe de HRA wereld functioneert.

    Met spanning wachten wij L.’s volgende etentje af.

  40. Ludwig von Mises says:

    Johanna,

    Geen dank.

    Ik leg graag nog eens uit hoe de reflatie van de economie ons de gelegenheid biedt om tegelijkertijd al die dingen die jij wilt te bewerkstelligen en toch te bekostigen.

    Door middel van de vlak tax die inflatie in wezen is.

  41. Ludwig von Mises says:

    Overigens – gewoon om te backtesten – ben ik nu voor of tegen afschaffing van de HRA volgens jou?

  42. Dalen says:

    Ha ha leuk verhaal Ludwig.

    Alleen is het niet de werkelijkheid maar de werkelijkheid voor politiek Den Haag.

    De moraal van het verhaal is, althans voor mij: democratie is het slechtste systeem dat er bestaat maar er is geen betere.

    Immers 51% zegt ja en 49% nee. Dus 49% kan naar hun idealen fluiten. De vraag is bovendien hoe die 51% tot stand komt.

  43. M says:

    @Dalen

    Ik ben het met je eens over de 49-51 verdeling. Toch weet je een curieuze stelling te poneren:
    De moraal van het verhaal is, althans voor mij: democratie is het slechtste systeem dat er bestaat maar er is geen betere.
    Als er geen beter systeem is, is democratie het beste systeem. Als het tegelijkertijd ook het slechtste is, zoals je zegt, dan zou dat betekenen dat er slechts één systeem bestaat. Dat durf ik te betwijfelen.

  44. johanna says:

    @42 LvM

    Volgens mij ben je,(te?) afhankelijk van de context waarin, voor afschaffing.
    Waar het mij o.a. om te doen is dat condities voor belastingvermindering niet zo verbonden moeten zijn met een hypothecaire schuld.
    Op het grotere probleem van een optimaal fiscaal regime komen we vast nog wel terug.

    Om mijn humeur wat op te frissen kan ik af en toe een minuutje vrij maken voor een vrolijk vertoogje hier, ik
    heb dan ook alle lof voor je tijdrovende en temperamentvolle toewijding aan dit forum, en nou ja ,zelfs bankiers is het niet altijd gegeven hun voorkeuren en aversies weer te geven in subtiele nuances van gereserveerdheid.

  45. Okkie says:

    @nr.32:
    Niet alle HRA-genieters zijn zo kapitaalkrachtig. Een aanzienlijk deel ervan spaart niets en lost niets af.

    Het huidige stelsel jaagt spaarders weg die niet van plan zijn om in te stappen in het piramidespel.

    @nr.38:
    Er zijn voorbeelden te over van verdiensten die niet gekoppeld zijn aan productiviteit.

  46. Dalen says:

    @44 M

    Ja de stelling is opzettelijk merkwaardig. Denk hier maar eens over na.

    PS ik ben geen anarchist.

    Ik ben voor een goede dictator. En ja ik weet het: die bestaat niet!!

  47. Ludwig von Mises says:

    Dalen

    Alle economie is politieke economie. Correct.

    Johanna,

    In wezen ben ik speculant en dat is het tegendeel van bankier.

    Vandaar mijn temperament.

    Ik heb hier eerder geschreven dat het grootste schandaal momenteel is dat iemand met speculatief inzicht de hand van bankiers moet vasthouden.

    Bankiers horen geen risico te nemen.

    Liefdewerk oud papier, dat is het.

    ” Waar het mij o.a. om te doen is dat condities voor belastingvermindering niet zo verbonden moeten zijn met een hypothecaire schuld.”

    Eens.

  48. Ludwig von Mises says:

    Okkie Zegt:

    ” Niet alle HRA-genieters zijn zo kapitaalkrachtig. Een aanzienlijk deel ervan spaart niets en lost niets af.”

    Okkiwe. mijn chef is er zo een. Heeft een woning van 2 miljoen met een lening tegen anderhalf procent die die van debelasting aftrekt.

    Maar ook 2 miljoen op deposito waar ie het dubbele aan rente op vangt.

    ” Het huidige stelsel jaagt spaarders weg die niet van plan zijn om in te stappen in het piramidespel.”

    Dat ben ik met je eens. Jan met de Pet zit in een huurwoning. Ik gun hem beter.

    ” @nr.38:
    Er zijn voorbeelden te over van verdiensten die niet gekoppeld zijn aan productiviteit.”

    Doe er eens 1 of 2?

  49. Ludwig von Mises says:

    Dalen Zegt:

    ” Ja de stelling is opzettelijk merkwaardig. Denk hier maar eens over na.

    PS ik ben geen anarchist.

    Ik ben voor een goede dictator. En ja ik weet het: die bestaat niet!!”

    Ceasar was een goede. Cincinnatus was een goede.

    Verder ken ik er geen.

  50. Okkie says:

    @Ludwig nr.49
    Een voorbeeld van een verdienste die niet gekoppeld is aan productiviteit: bonussen aan bankiers tijdens de economische crisis, een deel van die bankiers heeft zijn werk niet goed gedaan.

  51. Ludwig von Mises says:

    Ach ja.

    Waar ook.

    Belasting verhogen dan maar voor chirurgen en top managers.

  52. Ludwig von Mises says:

    En natuurlijk een wet maken dat vanaf nu alle bankiers modaal gaan verdienen.

  53. Peter says:

    Het nieuws van de dag maak mij weer eens kwaad.

    De G20 gaan door met de economie stimuleren…met andere woorden, nog meer overheidsschulden en nog meer marktontwrichting. Nog grotere overheden die nog meer resources verkwanselen en een verder oplopende werkeloosheid.

    Voorspelbaar gevolg meer armoede en sociale onrust. Als het al niet in Nederland deze kant (Geen G20 land) op gaat, dan is het nog steeds heel slecht nieuws voor ons als handelsland.

    Witheet kan ik er dan ook van worden, en niemand in een positie om er wat aan te doen die ingrijpt. Ze hebben het weer over bonussen aanpakken e.d. Alsof daarmee de oorzaak van het probleem is opgelost. Een bedrijf wat omvalt kan geen bonussen uitdelen, laat die bedrijven dan ook vallen zodat de wel goed werkende bedrijven kunnen groeien en niet tegen overheidssteun moeten opboxen en uiteindelijk kapot gaan.

    Ik mag hopen dat Nederland die er per see bij wilde zijn nu eens niet de grote landen na gaat doen.

  54. M says:

    In meer of mindere mate zal er toch wel meegedaan worden. De politieke en financiële structuren bieden een klein land als Nederland niet de ruimte om al te hard tegen de stroom van de grote jongens in te roeien.

  55. Marketobserver de Pijp says:

    Ik zie nu, ook na respectvolle bestudering onder het hoofdstuk Vathorst op dit forum, opeens 3 munten: de dollar, de euro, en de vastgoedeuro. De euro en de vastgoedeuro zijn (wellicht) als gescheiden economiëen te beschouwen. Oa door het opdrogen van de doorstroming zijn handelvolume en omloopsnelheid gedaald. Door het wegkopen van de virtuele vastgoedeuro-geldvoorraad cq hypotheekschuld met gewone euro´s daalt volgens de Fishervergelijking dan de prijs. Dus…aflossen betekent prijsdaling, afschaffen renteaftrek doet niets aan de huizenprijs. Ik beweer het niet, ik vraag u graag of het klopt.

  56. M says:

    In het kader van de verschillende valuta:

    https://www.snsfundcoach.nl/ShowArticle.asp?navID=5409&intArticleId=1671

    IJsland aan de Theems. Volgns Middelkoop zou de pond wel eens eerder kunnen knappen dan dollar. Ik durf hem niet al te hard tegen te spreken. Max Keiser heeft dergelijke uitspraken het afgelopen jaar ook gedaan.

    Ook voor Nederland is de kans op een duik nog niet verkeken: Financiële reus
    Maar ons land loopt ook nog steeds gevaar. Met (voormalige) bankreuzen ABN, ING, Fortis, Rabobank, Aegon en tweede grootste particuliere pensioenfonds ter wereld (ABP) zijn we een financiële reus. In de financiële wereld staan we trots vermeldt als 7e belangrijkste land ter wereld, terwijl naar onze totale economie gemeten we pas ergens rond plaats 25 staan.

  57. John says:

    @56
    “Dus…aflossen betekent prijsdaling, afschaffen renteaftrek doet niets aan de huizenprijs. ”

    Typisch geval van te lang doorredeneren. Het is een feit dat de HRA de huizenprijzen met 30-40% op heeft gedreven. Afschaffen van deze regeling zal tot een vergelijkbare daling leiden.

  58. Marketobserver de Pijp says:

    De aanstaande koper krijgt al maanden van z’n hypotheekadviseur te horen maar niet al teveel te rekenen op de renteaftrek. Gecombineerd met de verminderde leenmogelijkheid kun je gerust zeggen dat de (starters) kopersmarkt zich allang op deze nieuwe situatie heeft ingesteld. De verkopersmarkt wil het nog niet horen, de visie NVM roept als eerste stimulans voor de woningmarkt om kredietverruiming, dus doorgaan op de oude weg..maar staan al hoge brandnetels tussen de stenen.

  59. Boefke says:

    Het valt me wel steeds meer op dat het taboe op het h-woord, steeds minder begint te worden. En dat in alle gelederen van de samenleving.

    Is er dan toch iets van verstand in dit land aan het kruipen…..

  60. Peter says:

    Als het om dit soort politieke onderwerpen gaat, valt er in mijn vriendenkring (allemaal huizenkopers) eigenlijk niet over te praten. Ze leven nog steeds in een geheel eigen wereld. Financien buiten die van henzelf intereseert maar weinigen.

  61. Marketobserver de Pijp says:

    @58, ik denk dat het effect heeft op de startersmarkt, maar deze zitten doorgaans in een lagere belastingschaal.
    De doorstroommarkt was al opgedroogd; iedereen die wilde doorstromen heeft dat al gedaan. Dat segment zal eerder goedkoper worden omdat er minder vraag is. De meesten die de afschaffing van de HRA voor de kiezen krijgen gaan mi gewoon belasting betalen en aflossen en blijven mopperend lekker zitten.

  62. Marketobserver de Pijp says:

    @61
    toch zijn het een soort socialisten; ze geloven dat de door iedereen gedragen inflatie hen zal verlossen van de schulden, op lange termijn het roodstaan eerlijk delen.
    Het wegblijven van inflatie is voor hen feitelijk het grootste gevaar, niet de HRA, dat realiseert men zich nog niet. Het betalen van laten we zeggen 20-30 miljard per jaar aan rente op de 600 miljard hypotheekschuld betekent mi een aardige onttrekking van geld aan de gewone economie; bijdrage aan deflatie dus.

  63. M says:

    Een ding is zeker: Wouter Bos heeft het dieptepunt nog niet gezien. In de States zijn dit jaar een flink aantal banken omgevallen. Totale waarde: 300mia. ING is wel eens op 1300mia geschat. Nou hoeft ING niet volledig plat te gaan en zo is er nog wel wat meer op de vergelijking af te dingen, maar van een heldere hemel zou ik niet willen spreken.

  64. Marketobserver de Pijp says:

    @49 over Jan met de Pet in de huurwoning… er zitten heel veel mensen met geld en/of een goed inkomen in huurwoningen, de scheefwoners, al jaren, zij hebben zich er een beetje bij neergelegd de laatste jaren, het zijn eigenlijk de verstandige mensen.
    Waar gaat het de makelaars nu om? Omzet of prijs? Beide wellicht, maar omzet is toch het eerste. Een goede impuls in de richting van omzet is wellicht te verwachten van de nieuwe ZZP’r makelaars, ontslagen bij z’n grote ‘good old boys vastgoed jongen om met Harry Mens te spreken’, maar straks lekker kleine omzetjes maken op lage kosten, geen eigen portefeuille, geen speculatie, gewoon handel. Ik zie het wat dat betreft helemaal goedkomen. Kom op jongens, niet zo bang, nieuwe klanten voor de deur, 30% eraf met z’n allen, en richt een eigen club op, de NHG en Bos ruimen de rommel wel op.

  65. M says:

    Het wegblijven van inflatie is voor hen feitelijk het grootste gevaar

    Dat is toch een vreemde gedachte, lijkt me zo? Inflatie wordt veroorzaakt door geld te drukken, en vooralsnog lijkt me niet dat daar een rem op zit.

  66. ludwig von mises says:

    “@49 over Jan met de Pet in de huurwoning… er zitten heel veel mensen met geld en/of een goed inkomen in huurwoningen, de scheefwoners, al jaren, zij hebben zich er een beetje bij neergelegd de laatste jaren, het zijn eigenlijk de verstandige mensen”

    Ik was er ook een marketobserver, maar ik weet wanneer ik moet handelen. They are overstaying the market.

  67. M says:

    De meesten die de afschaffing van de HRA voor de kiezen krijgen gaan mi gewoon belasting betalen en aflossen en blijven mopperend lekker zitten. Voor verreweg de grootste groep zal dat het geval zijn.
    Een klein gevaar is dat de mensen met een tophypotheek in de problemen gaan komen en dat de resulterende gedwongen verkopen de markt zo hard gaan drukken dat ook anderen in de problemen komen.
    Bij gelijkblijvende schuld en dalende waarde van het onderpand kom je snel op een onprettige verhouding uit. Maar al met al staat er redelijk wat geld tegenover de vastgoedschulden. Ik ben overigens wel zeer benieuwd naar vergelijkbare cijfer uit het buitenland van voor de crisis.

  68. ludwig von mises says:

    @ 56″

    “Oa door het opdrogen van de doorstroming zijn handelvolume en omloopsnelheid gedaald. Door het wegkopen van de virtuele vastgoedeuro-geldvoorraad cq hypotheekschuld met gewone euro´s daalt volgens de Fishervergelijking dan de prijs.”

    MV = PQ

    M neemt toe en V neemt af.

    Q neemt af de komende decennia.

    P neemt toe…

  69. ludwig von mises says:

    “Een klein gevaar is dat de mensen met een tophypotheek in de problemen gaan komen en dat de resulterende gedwongen verkopen de markt zo hard gaan drukken dat ook anderen in de problemen komen.”

    Deze mensen mehhen zeker een probleem, met name als ze variabel hebben gefinancierd.

    Maar verlies nemen, dat doen mensen niet graag..

  70. M says:

    Maar verlies nemen, dat doen mensen niet graag..
    Dat hebben ze maar tot op zekere hoogte voor het zeggen.

  71. ludwig von mises says:

    “Het betalen van laten we zeggen 20-30 miljard per jaar aan rente op de 600 miljard hypotheekschuld betekent mi een aardige onttrekking van geld aan de gewone economie; bijdrage aan deflatie dus.”

    Wat denk je dat de mensen aan wie dat geld wordt afgelost ermee gaan doen?

  72. ludwig von mises says:

    “Maar verlies nemen, dat doen mensen niet graag..”

    Dat hebben ze maar tot op zekere hoogte voor het zeggen.

    Niet verlies lijden, maar het nemen. Als in realiseren.

  73. Marketobserver de Pijp says:

    @69
    Hoe neemt M toe?

  74. Marketobserver de Pijp says:

    @70 deze mensen zullen wellicht toch geholpen gaan worden, misschien met Europeesche vastgoedeuro’s.

  75. Marketobserver de Pijp says:

    @72, er wordt niet zoveel afgelost lijkt het, het is rente.

  76. ludwig von mises says:

    Rente. Het wordt uitgegeven.

  77. ludwig von mises says:

    75

    Die half biljoen commercial bonds die de ECB gekocht heeft bedoel je?

  78. Marketobserver de Pijp says:

    @78 aan andere rente, niet bij Appie. Het gaat de put in.

  79. Marketobserver de Pijp says:

    @79, dat weten we nog niet, dat weet de ECB waarschijnlijk zelf nog niet. De oplossing komt als de nood echt zichtbaar en omvangrijk is.

  80. M says:

    @78 aan andere rente, niet bij Appie. Het gaat de put in.

    Welke put?”

  81. M says:

    @Marketobserver

    Waarom denk jij dat inflatie zal uitblijven? Valt er werkelijk niet tegenop te printen? Zo ja, waarom niet?

  82. ludwig von mises says:

    80

    Die rente gaat naar het ABP bijvoorbeeld. Dan naar gepensioneerden. Dan naar Appie.

    En naar Chinezen en Arabieren. Die het uitgeven aan grondstoffen en voedsel. Inflatie.

  83. Marketobserver de Pijp says:

    @82 in de put van alle banken tezamen lijkt mij, waar het nu nog maar mondjesmaat uit kan komen.

  84. Marketobserver de Pijp says:

    @83 omdat ik vermoed dat de overheden sommige economieën gescheiden van elkaar durven te zien en ook proberen te houden; verschillende munten binnen dezelfde munt. Dus munten worden niet bepaald door landsgrenzen maar door sectoren.

  85. kees says:

    [quote]@64 M
    Een ding is zeker: Wouter Bos heeft het dieptepunt nog niet gezien.[quote]

    heb je toevallig Nova gezien met Bos vanavond? Hij suggereerde “rien ne va plus, de bank is niet meer van U”. Ze mochten nog wel de bonusjes zelf regelen; kortom hoe wilt U aan uw einde komen. Verschil tussen levend of dood begraven worden.

  86. allert says:

    H-woord is nu voluit bespreekbaar omdat het geld op is, de overheid heeft geen andere mogelijkheid meer om geld op te halen voordat het sociale stelsel naar de kl*** gaat. Nogmaals zou me niet verbazen van vandaag op morgen weg HRA.
    Ludwig het verhaal van de rijke die weg trekt bij “overbelasting” lijkt mij zeer logisch en voor NL zeer onwenselijk.

  87. Marketobserver de Pijp says:

    Afschaffen van HRA en ‘verplicht aflossen’ zullen juist bijdragen aan redding van de vastgoedsector, met wat QE uit Europese zak, in feite een vlakgom voor doorgeschoten virtuele waarde, zal de sector z’n dynamiek kunnen terugkrijgen maar op een ander niveau. De speculanten kunnen rustig afbouwen, het wordt echt niks meer, teveel bank- lees overheidscontrole.
    Er moet met de Chinezen natuurlijk wat afgesproken worden, maar we leven nu met een mondiale economie, we hebben elkaar allemaal nodig. Rijken, ga dus gerust, het zal op langere termijn allemaal niet zoveel uitmaken wie waar zit. Er zijn ook heel veel Chinezen met een VOC mentaliteit of bent u bang voor kolonisatie? Laat ze maar komen. Als we maar niet op onze krent gaan zitten. Geld = arbeid.

  88. Marketobserver de Pijp says:

    toegevoegd: er zijn mondiale sectoren met hun eigen economie, landsgrenzen en dus landsmunten doen er steeds minder toe.

  89. M says:

    @87

    Niet gezien, wel interessant. Ga even op uitzendingemist kijken.

  90. Marketobserver de Pijp says:

    Lijkt mij nu al oud nieuws, ik geloof het wel.
    Beste starters op de woningmarkt die hier lezen: juich de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek toe, ga bij uw hypotheekberekening daar alvast vanuit; goedschiks of kwaadschiks zal de hypotheekrenteaftrek gaan verdwijnen. Neem een degelijke ouderwetse hypotheek mét aflossing met reële haalbare maandlasten. Komt u niet uit in uw berekening, koop dan gewoon niet, al is het met tegenzin.

    Relatief goedkoop zijn de afgeprijste nieuwbouw van projectontwikkelaars en huizen van coöperaties; zij hebben geld nodig, dat zijn grote bedrijven. Makelaars gooien gewoon hun personeel eruit en nemen evt een kleiner kantoor, maar de prijs verlagen is het laatste wat ze doen, dat hoort bij deze markt; ‘eruit halen wat erin zit ten koste van alles en iedereen’, ook wanneer u zich op een veiling begeeft.
    Wanneer u uw huisaankoop met het oog op de toekomst gezond wilt financieren reken dan dus niet op gunsten van de overheid en zonnige praatjes, maar alleen op uw eigen degelijke rekensom samen met bijv een relatief belangeloze belastingadviseur oid. Succes en groeten.

  91. kees says:

    @92
    een belastingadviseur is natuurlijk geen financiëel-economisch adviseur. Zelf nadenken en dingen die je niet snapt, nooit aan beginnen.

    Anekdote -afgelopen weekeinde gehoord: Hij jurist, zij kunstgeschiedenis wilden voor een lening gaan shoppen en dachten dat 5% rente inhield dat ze na 30 jaar de lening + 5% moesten betalen!

  92. kees says:

    @90
    Kapitaal zoekt zijn eigen weg; daarom is het welles/nietes rond Turkije en Eu wel vermakelijk.

  93. Stan says:

    De gemeenten dragen schuld. Nu en wie zitten al sinds jaar en dag in die gemeentenbesturen?
    Juist het CDA!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Demagogie ten top.

    Kan hier zo boos over worden maar daar heb je alleen jezelf mee.

  94. Ludwig von Mises says:

    Marketobserver de Pijp Zegt:

    ” @82 in de put van alle banken tezamen lijkt mij, waar het nu nog maar mondjesmaat uit kan komen.”

    DE banken betalen hun verplichtingen nog uit. De reder van de reddingsactie is om de banken solvabel te maken zodat ze liquiditeit hebben om uit te betalen.

    Het idee van een zwarte put waar je iets in stopt en niets uit gaat is niet juist

    Het is een zwarte put waar we meer in stoppen dan eruit gaan ivm insolvabiliteit. Maar dat is nieuw geld.

    Het geld dat er uit gaat dus ook.

  95. Tamara says:

    Mooi verhaal van Ludwig, alleen het klopt niet helemaal.

    In het westen hebben we gezien hoe de rijken arbeid hebben geexporteerd naar lage lonen landen om hun winsten te maximaliseren. Hierdoor groeit de werkeloosheid in het westen. Terwijl de rijke steeds rijker wordt, wordt de werkeloze steeds armer en kanslozer.

    Had de rijke dit niet gedaan, dan was er minder werkeloosheid geweest in het westen. De rijke was minder rijk geworden, omdat hij hier meer loon en belastingen had moeten betalen, maar de arme had meer geld verdiend, omdat hij een baan had.

    De arme, die nu niet zo arm meer is omdat hij werk heeft en geld verdient, kan nu ook goederen kopen die de rijke produceert. En zo wordt de rijke er dus ook beter van.

    Als de tien mannen nu gaan eten, kan iedereen naar draagkracht betalen of, en dat is misschien nog een veel beter idee,: ze bestellen een menu naar draagkracht.

    Is dit protectionisme? Ja, wellicht. Maar de export van werk naar lagelonenlanden zal op een gegeven ogenblik niet meer lucratief zijn, omdat deze landen zich tenslotte zullen ontwikkelen als de onze. En dan gaan lonen en belastingen daar ook omhoog.

    Dus, ben je voor globalisatie dan zul je moeten accepteren dat er steeds meer werkelozen komen, zoals de vier mannen die niets kunnen betalen voor het eten.

    Bon appetit!

  96. Ludwig von Mises says:

    Stan.

    Waaraan dragen de gemeenten schuld?

  97. Henri says:

    @92
    “Beste starters op de woningmarkt die hier lezen: juich de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek toe”
    Dat doe ik zeker, maar niet zoals Nagel het wil: alleen voor nieuwe hypotheken. Want dan duurt het veel te lang voordat het effect op de prijzen gaat hebben en heb ik (als ik zou kopen) dus wel de nadelen en niet de voordelen. Afbouw HRA prima, maar dan wel voor iedereen.

  98. Eric says:

    @98

    De gemeenten dragen schuld aan de idioot hoge grondprijzen.

    Zoals van de week in het nieuws, de prijs van een nieuwbouw woning kan met 25.000 euro omlaag indien gemeenten met de prijs zakken (ik geloof 10%)

    Wat doen de gemeenten dit jaar? Het gros verhoogd (!) de prijzen, een aantal blijft gelijk en slechts een klein aantal verlaagd de prijzen.

    Vinden we het dan vreemd dat de meeste nieuwbouw projecten op hun gat liggen en daardoor de doorstroom verhinderen?

  99. Marketobserver de Pijp says:

    @99
    Het afschaffen voor starters en nieuwe hypotheken is een makkelijk begin, het zal velen niet interesseren, de rechtse kiezer kijkt alleen naar z’n eigen knip.
    Nu zijn anti-islam en anti-immigrant geluiden belangrijker voor de kiezers, de eigen knip wordt vergeten. Voor rechts heeft dat weinig gevolgen. Links moet echter rechtse taal uitkramen om kiezers te behouden, dat is hun probleem nu. Er komt dus geen linkse overheid die de hypotheekrenteaftrek kan afbouwen.
    Daarom moet er gekozen worden voor iets haalbaars om een begin te maken, want diep in het hart ziet de rechtse middenpolitiek ook wel dat die renteaftrek niet deugt, het bereikt niet het doel waarvoor het is bedacht, er wordt zeer ernstig misbruik van gemaakt. En daarom is er steeds weer een voorzichtige bijval voor gematigde plannen.
    Ik betwijfel of het erdoor komt. Dus daarom beginnen bij de startersgroep, ik heb hier nog niemand gehoord die daar echt tegen is of goede argumenten heeft om ertegen te zijn. Het interesseert niemand, het is de eigen knip niet.
    Een volledige afschaffing zal alleen politiek draagvlak krijgen bij een totale en diepe crash van de gehele vastgoed sector; dat wil niemand en zal ook niet gebeuren. Er wordt nog veel gedacht in termen van 1929, paniek, instortingen, mega inflatie, maar de economische wereld is veel inzichtelijker, veel en veel gecontroleerder door alle computers. Paniek ontstaat wanneer helemaal niemand er iets meer van begrijpt, en dat is in de verste verte niet het geval. Er is slechts een wereldwijde gecontroleerde financiële oorlog gaande en de slachtoffers worden aangewezen en netjes begraven mbv een rekenmachientje.

  100. Ludwig von Mises says:

    Tamara,

    “In het westen hebben we gezien hoe de rijken arbeid hebben geexporteerd naar lage lonen landen om hun winsten te maximaliseren. Hierdoor groeit de werkeloosheid in het westen. ”

    De werkeloosheid groeit in het rijke westen tot wel 6 procent in Nederland.

    In het arme oosten daalt de werkeloosheid. Maar dat vind he gemiddelde socialist minder belangrijk.

    “Terwijl de rijke steeds rijker wordt, wordt de werkeloze steeds armer en kanslozer.”

    Terwijl de werkende rijke en de werkende arme steeds rijker worden, wordt de werkeloze in nederland armer.

    “Had de rijke dit niet gedaan, dan was er minder werkeloosheid geweest in het westen.”

    Had de werkeloze werk gezocht met een salaris dat ie waard is, dan had de werkeloze werk gehad en zou hij rijker zijn.

    “De arme, die nu niet zo arm meer is omdat hij werk heeft en geld verdient, kan nu ook goederen kopen die de rijke produceert.”

    De rijke produceert geen goederen. De rijke zorgt ervoor dat de arme produceert op een zo efficient mogelijke manier. De rijke is geen producerende sinterklaas.

    “Als de tien mannen nu gaan eten, kan iedereen naar draagkracht betalen of, en dat is misschien nog een veel beter idee,: ze bestellen een menu naar draagkracht.”

    Dat is precies wat gebeurt. De rijke zegt “als jullie hamburgers produceren en biefstukkwn willen eten, laat ik mijn hamburgers in China produceren, waar ze genoegen nemen met een hamburger.”

    En de arme in Nederland ziet zijn biefstuk duurder worden.

    “Maar de export van werk naar lagelonenlanden zal op een gegeven ogenblik niet meer lucratief zijn, omdat deze landen zich tenslotte zullen ontwikkelen als de onze. En dan gaan lonen en belastingen daar ook omhoog.”

    Het zal nog wel even duren voor een werkende in thailand zelfs maar krijgt wat een werkeloze in Nederland aan uitkering gestort krijgt.

    Meisje, leg dat boek van Marx weg en DENK NA.

  101. Ludwig von Mises says:

    ric Zegt:

    “De gemeenten dragen schuld aan de idioot hoge grondprijzen.

    Zoals van de week in het nieuws, de prijs van een nieuwbouw woning kan met 25.000 euro omlaag indien gemeenten met de prijs zakken (ik geloof 10%)”

    Geen gezeik, iedereen rijk.

  102. Ludwig von Mises says:

    Marketobserver de Pijp Zegt:

    “Het afschaffen voor starters en nieuwe hypotheken is een makkelijk begin, het zal velen niet interesseren, de rechtse kiezer kijkt alleen naar z’n eigen knip”

    Ga ervanuit dat de starters nog wel even het onderspit delven.

    En dat de boomers uiteindelijk de rekening gepresenteerd krijgen wanneer zij er weinig invloed op kunnen uitoefenen – wanneer ze met pensioen zijn. In de vorm van lage AOW en inflatie.

  103. Hukker for president says:

    @ Ludwig

    Ik snap werkelijk niet waar je de tijd vandaan haalt om hier zoveel te posten, en dat met een goede functie. Je zal wel onmisbaar zijn voor je baas….

    Wat betreft: Geen gezeik, iedereen rijk. Dat gaat op zolang de basis van de piramide groeit.

  104. Ludwig von Mises says:

    Hukker,

    Goud op 1005 Dollar. Gezien?

    Ik sleep niet dagdagelijks met bakstenen. Ik vertel mensen wat de toekomst brengt. Vrije rol zogezegd.

  105. Arjan says:

    Zolang het aantal faillissementen toeneemt hoef je niet bang te zijn voor hyperinflatie. Starters die van school afkomen krijgen ook minder salaris en ik kan vandaag meer met mijn geld doen dan een jaar geleden.

  106. Marketobserver de Pijp says:

    @104
    mee eens.

    Vraag 1 aan u: Wat is er feitelijke op tegen om de HRA te schrappen voor nieuwe hypotheken?

    Vraag 2 aan u: bent u vóór of tegen dit voorstel van mijn kant:
    Schrap HRA voor nieuwe hypotheken direct. Compenseer het door (evt gedeeltelijke) tijdelijke aftrek groot onderhoud.

  107. ludwig von mises says:

    1 De lasten bij starters en jongeren alleen neer leggen lijkt me (nog) niet rechtvaardig.

    Als de huizenprijzen inderdaad dalen met 50%, moeten we het daarna wel doen. Maar ik denk niet dat dat zal gebeuren.

    Een vlak taks voor iedereen en afschaffing voor iedereen gefaseerd over 5 a tien jaar in combinatie met het verhogen van de huren en afschaffing huursubsidie lijkt me een verstandige combinatie maatregel om uiteindelijk een wat eerlijker en minder pervers systeem voor werkenden te bewerkstelligen.

    Ik ben geen asociaal, maar de sterkste schouders de zwaarste lasten laten dragen is slecht voor de economie.

    Iedereen zal wat moeten opofferen, aow ers, jongeren, uitkeringstrekkers, zelfs politici wat mij betreft.

    2: Ik schreef eerder dat het me een niet onzinnige maatregel lijkt, zeker in vergelijking met het verlagen van het BTW tarief voor de werkster.

  108. ludwig von mises says:

    Arjan.

    Er zijn mensen die denken dat hyperinflatie is wanneer je een kruiwagen geld nodig hebt voor een brood.

    Mijn definitie van hyperinflatie is de situatie waarin monetaire inflatie de prijsdeflatie compenseert.

    Ik hoor al 8 jaar dat er deflatie is. Mijn salaris is in die 8 jaar verdrievoudigd en de prijs van een brood verdubbeld.

    Het loopt wel los met de failissementen in Nederland.

  109. Marketobserver de Pijp says:

    @109
    1: jongeren zitten er niet zo mee. verdergaande afschaffing is politiek onhaalbaar.
    2: ben ik benieuwd wat andere vastgoedforumschrijvers ervan vinden.

  110. ludwig von mises says:

    1: Ik ben een jongere. Maar ik ben wat atypisch. Ouderen ook niet. We zullen het toch eens moeten worden. Het wordt slechter voor het beter wordt.

    2: We zullen zien. Meesten hier huren en denken dat de huisbaas manna uit de hemel is waar het onderhoud betreft.

  111. kees says:

    @112
    onderhoud 🙂 dat is iets wat het pensioenfonds door een Vastgoedmanagementbedrijf laat doen. Net niet laten verpauperen is mijn ervaring na 2 maanden in een huurhuis. En natuurlijk straks voor het grote werk gaat er subsiedie van de overheid komen zal de redenatie zijn van types als Harry Borghouts (Gr.links)
    Maar er gloort licht er als al weer wat in de week gezet.

  112. kees says:

    113 subsidie moet je wel goed schrijven.

  113. Hans2 says:

    @ Ludwig von Mises,

    Wat ben je toch een onzettende sukkel!
    Je zit hier maar een beetje uit je nek te kletsen alsof je verstand van beleggen, de huizenmarkt en alles nog meer hebt en beweert ook de crisis jaren van te voren hebben zien aankomen.

    IK weet al maanden wie je bent en om alle anderen hier nu maar ook maar meer inzicht en LOL te geven mbt tot jouw grootsheidswaanzin bij deze wat weetjes.

    Ludwig von mises = Jasper = Jasper Oeberius Kapteijn

    http://www.google.nl/search?hl=nl&source=hp&q=Jasper+Oeberius+Kapteijn&meta=&aq=f&oq=

    Je bent een sukkel die eind 2007 long in Fortis ging, zakelijk en prive. Daar zullen jouw klanten blij mee zijn geweest en het verklaart ook waarom je geen spaargeld hebt.
    http://www.iex.nl/columns/columns_artikel.asp?colid=27162

    Je mening begin 2008 over de huizenmarkt in Almere is ook komisch daar je het nog over overproductie en sterke prijsdalingen hebt.
    http://www.ad.nl/economie/2213615/Stevige_fundering_onder_huizenmarkt.html?pageNumber=2#reactie

    Deze column is pas echt hilarisch, duurde 5 minuten voor ik bijkwam van het lachen!
    Ja mensen volgens de alwetende Ludwig vielen de problemen voor de economie tgv de subprime market mee!!!
    http://www.iex.nl/columns/columns_artikel.asp?colid=25714

    Ciao ciao hopelijk weet iedereen nu hoeveel waarde ze aan jouw mening moeten hechten.

  114. Laurens says:

    hahahahaha,

    lachen zeg!

    zie je wel, totaal geen gevoel voor sentiment.

    Absoluut geen fingerspitzengefuhl!

    Kennis van zaken heeft hij wel, maar kan niet de juiste conclusies trekken omdat het hem aan sociaal invoelingsvermogen ontbreekt.

    Geef mij maar een marktkoopman hihihihi.

    Ludwig, ga eerst even terug naar de basis, namelijk de mens.
    ik nodig je nogmaals uit om bij mij even langs te komen, ik stuur je wel een paar maanden langs de weg als vertegenwoordiger. Je opdracht luidt dan om te luisteren en een goede band met retailers op te bouwen.

    Deze les van ca. 4 maanden kost je slechts 25.000,–

    Levert je gegarandeert het viervoudige op in je verdere carriere.

    Veel succes!

    Als je engels goed genoeg is mag je ook tegen 25.000,– betaling vier maanden komen werken als international broker in empties and mobiles.

    Leer je ook china eens goed kennen.

    Je mag me hier aan houden, maar ik neem aan dat je dat wel vertrouwt.

    Gegarandeerd leuke discussies in de kantine, wat wil je nog meer?

    Als je me niet vertrouwt, dat is nu juist het probleem van deze crises!

  115. M says:

    Die Jasper Oeberius heeft ook mij flink aan het lachen gekregen. Overigens wel mooi om nu eens terug te lezen hoe men in 07/08 de crisis meemaakte hier. Totale kolder in sommige gevallen, zoals Oeberius laat ziet.

    Ik zou er echter geen geld op zetten dat Oeberius en Ludwig dezelfde persoon zijn.

  116. ludwig von mises says:

    Zonder de stukken van mijn voornaamgenoot te hebben gelezen kan ik hier gelukkig stellen dat Oeberius en mijn persoontje niet dezelfde zijn..

    Als ie inderdaad zo dom is als blijkt, kan het niet anders dan dat dat uit de syntax blijkt.

    Ik hoop dat jullie je in ieder geval even hebben vermaakt. Het zou mooi geweest zijn, dat is waar.

    Dank voor het vertrouwen. M.

  117. Laurens says:

    Aldus ludwig:

    Vandaag heb ik nog wat ruimte vrijgemaakt door de longs in ABN Amro (privé long) te verkopen. Volgens mijn optie pricer heeft die spread (december 32-37 callspread) bij een afrekenvolatiliteit van 21% een fair value van rond de 3,95 euro.
    Op een investering van 2,50 euro zo’n 10 weken geleden maak ik nu 4 euro en dan is het dus toedeledoki en tot nooit meer ziens, ABN Amro. Als beursfonds dan want de bank gaat gewoon verder onder die naam, zo begrijp ik.

    De opbrengst gaat linea recta in Fortis (zakelijk en privé long). Door de claimemissie en het grote risico is het Belgenbastion stevig gedaald. De gecombineerde activiteiten moeten 6 tot 8 miljard euro winst per jaar op kunnen gaan leveren.

    Bij een terugkeer naar een normale waardering van 10 keer de winst zouden we ons voor volgend jaar op een koers van 28 moeten gaan richten.

    Contrair handelen
    Dat geeft op dit moment dus een mooi opwaarts potentieel. En nu maar hopen dat er over en weer niet al teveel lijken uit de integratie- en synergiekasten gaan vallen.

    Klik op grafiek voor vergroting

    De financiële sector heeft nog wel wat terrein terug te winnen, net als de uitzenders en de bouwers (nee, niet Frans Bouwer). Het sentiment in de aandelenmarkten is na de Amerikaanse renteverlagingen inmiddels weer ten goede gekeerd.

    Tegen de stroom negatieve berichten, een hoge euro en hoge olieprijs in. Zo zie je maar weer: contrair handelen kan lonend zijn.

    Geen vertrouwen
    De beweging in de dollar zou wel weer eens ten einde kunnen zijn. Mijn sentimentlampjes knipperen vrolijk groen voor de greenback aangezien deze inmiddels het vertrouwen geniet van de roebel (Rusland) in 1998 of de Mexicaanse peso in 1994. Voor de slechte verstaander: geen dus.

    Een stevigere dollar kan een goede voedingsbodem voor verder herstel betekenen. llustratief hiervoor is het gedrag van klanten van Today’s brokers. Zij concentreren zich normaal op aandelen gerelateerde producten maar willen opeens allemaal dollars gaan handelen.

    Volgens mij – met alle respect – geen goed teken. Voor de Europese aandelenmarkten wel hoop ik dan maar. Volgens de commentator van RTL Z is het trouwens o zo vreemd dat de AEX nog geen nieuwe all time high aantikt en de Dow Jones wel.

    Missende rendement
    En dat terwijl zij een probleem hebben in de kredietmarkt en wij niet, zo luidt de redenering. Welnu mijn waarde, laat ik je uit de droom helpen, als je de valutabeweging meetelt dan is er helemaal niets vreemds aan en heb je het “missende rendement” van een procent of vijf al heel snel terug gevonden.

    einde citaat.

    Ludwig, ik moet eerlijk zeggen dat je wel degelijk sommige dingen goed ziet, maar toch de vrkeerde conclusie hebt getrokken.

    juli/aug 2007 zat ik bij de KBC bank in Belgie, kreeg een klap in mijn gezicht toen een en ander opeens niet doorging.
    heb toen doorgevraagd en kreeg meer inzicht in het waarom.

    eind augustus met mijn familie een vergadering over onze aandelen. Heb er toen dringend op aangestuurd geen financial meer aan te houden.

    Godzijdank

    sentiment leer je uit de praktijk, niet via de geschiedenis.

  118. Laurens says:

    vertel dan maar wie je wel bent.

    jij weet het ook van mij

  119. ludwig von mises says:

    Gents,

    Toch even gekeken. De IEX lees ik niet eens, laat staan dat ik erop zou publiceren. Ik heb Eudipus niet gelezen, lijkt me de moeite niet.

    Betreffende de reactie bij het AD. Dat was ik en ik blijf erbij. Ik heb hier genuanceerd gereageerd gedifferentieerd per prijscatgorie. De villa die ik op het oog heb staat nog steeds te koop.

    Laurens:

    “Als je engels goed genoeg is mag je ook tegen 25.000,– betaling vier maanden komen werken als international broker in empties and mobiles.

    Leer je ook china eens goed kennen.

    Je mag me hier aan houden, maar ik neem aan dat je dat wel vertrouwt”

    Dat lijkt me nu een aardige stage. Ik hou me aanbevolen in 2012 als ik weer in de echte mensenwereld mag werken.

    Bij wijze van stage doe ik het voor dat bedrag, dan.

    Engels is uitstekend dank aan internationale scholen.

  120. Laurens says:

    OK ludwig, dat stuk in het AD past inderdaad bij jouw mening, en deel ik ook.

    Maar zeg nou eens wie je wel bent dan als jij niet die andere stukjes hebt geschreven?

  121. M says:

    vertel dan maar wie je wel bent.

    jij weet het ook van mij

    Je hoeft een persoon toch niet te kennen om zijn argumenten op waarde te schatten?

  122. ludwig von mises says:

    Laurens,

    Ik denk dat we er verstandig aan doen geen privegegevens op het internet te flikkeren, dat hen ik van M geleerd die maanden geleden al zover was als jullie denken te zijn.

    Ik ben een creditmanager voor een grootbank in Nederland.

    De klap in het gezicht – en ik gun hem je niet – kreeg je bij wijze van spreken van mij.

    Maar ik adviseer je mij de maat te nemen op meritus. Logica, feiten en geschiedenis….

  123. Laurens says:

    by the way,

    als je goed leest moet jij 25.000,– aan mij betalen om stage te mogen lopen.
    Dat is een leerproces en dus scholing waar je voor moet betalen.

    Maakt niet uit, mijn uitnodiging hieromtrent blijft staan!

  124. ludwig von mises says:

    Laurens,

    Ik was serieus. Het lijkt me gewedig om in 2012 de telefoon voor je op te nemen. Leer ik Mandarijn voor als het nodig is.

    Dan spreken we elkaar als je wilt.

  125. Laurens says:

    In je vorige postst ergens zei je dat bankiers weten wat ze doen, vervolgens dat jij moet puinruimen.

    Ik vroeg je toen waarom jij dan moet puinruimen als ze zo goed wisten wat ze deden.

    daar heb ik nog geen antwoord op gelezen, of ik moet hem gemist hebben?

  126. ludwig von mises says:

    “als je goed leest moet jij 25.000,– aan mij betalen om stage te mogen lopen.
    Dat is een leerproces en dus scholing waar je voor moet betalen.”

    “Als je engels goed genoeg is mag je ook tegen 25.000,– betaling vier maanden komen werken als international broker in empties and mobiles”

    Betere syntax kiezen vriend. Contracten kan je zo niet opstellen. In ieder geval voor ipv tegen schrijven.

  127. ludwig von mises says:

    Tenzij onze reactie elkaar kruizen, heb je eroverheen gelezen, twee of drie posts hierboven.

  128. Laurens says:

    ?????

  129. Laurens says:

    contracten stel ik niet op, laat ik doen.

    Ieder zijn beroep toch?

    Maar waarom deze reactie als je daarboven schrijft dat je het wel snapt?

    of mis ik nu iets?

  130. Laurens says:

    maar effe genoeg gein nu.

    heb nog even een vraag aan je.

    in een van mijn eerdere post aan jou zei ik dat het geld dat nu gecreeerd wordt grotendeels niet in het echte economische systeem terecht komt door alle noodzakelijke afboekingen.

    Ik kreeg de wind van voren want dat was niet waar.

    enkele posts later geef je toe dat dat geld inderdaad vooralsnog niet in het syteem komt.

    Mijn stelling was dat zolang er grote afboekingen gedaan moeten worden daar dat geld voor gebruikt wordt, niet in het echte economische systeem vrijkomt en de kans op inflatie dus nihil is zolang er nog zulke afboekingen plaatsvinden.

    Althans dat bedoelde ik er mee te zeggen.

    Ben je het daar nu mee eens of niet?

    Zelf schat ik in dat de komende drie jaar op zijn minst er geen inflatie plaatsvind vanwege die afboekingen. Er staat nog te veel shit op de balans.

    Zoals je zelf zei, timing is alles,

  131. ludwig weet het beter von mises says:

    kijk hij is ontmaskerd ! haha wel toevallig ook dat jasper ineens verdween en dat ludwig ervoor terug kwam … jasper en ludwig konden elkaar toch ofzoiets ?? kan wel ff terug bladeren op deze site hoe het ook alweer gegaan is … 🙂

  132. ludwig von mises says:

    Laurens,

    Ik heb snel op een halve meter tekst gereageerd.

    De eerste quote schref je al;s tweede op.

    De tweede quote schreef je als eerst op.

    Geen zorg, ik zit niet verlegen om werk. Stage in 2012 blijft leuk lijken.

  133. ludwig von mises says:

    Ludwig weet het beter:

    VERANDER NU DIE NICK EENS.

    Konden elkaar. Wat doe jij voor je werk man? uitsmijter? Patatbakker?

    KAN JE LEZEN?

  134. ludwig von mises says:

    “Ik kreeg de wind van voren want dat was niet waar.

    enkele posts later geef je toe dat dat geld inderdaad vooralsnog niet in het syteem komt.”

    Als je me nu eens demonstreert dat ik dit gedaan heb, beantwoord ik je vraag graag.

    Want dat heb ik niet.

    inzoverre ik je de wind van voren gaf was het inhoudelijk door te schijven met hoofdletters dat

    DE CHINEZEN HET GELD AAN HET UITGEVEN ZIJN AS WE SPEAK.

    AAN GOUD, OLIE EN GRONSTOFFEN.

  135. ludwig weet het beter von mises says:

    je bent zeker geirriteerd , dat iedereen kan zien dat je rood haar hebt ! maakt niet uit , niemand is perfect. niet huilen over die nick , blijft zoals die is , klaag me maar aan!

  136. ludwig von mises says:

    Zelf schat ik in dat de komende drie jaar op zijn minst er geen inflatie plaatsvind vanwege die afboekingen. Er staat nog te veel shit op de balans.

    Laurens:

    DENK TWINTIG JAAR, NIET 2

  137. ludwig weet het beter von mises says:

    ik ben werkloos en profiteer van de hard werkende maatschappij 😉

  138. ludwig weet het beter von mises says:

    op die foto zie je eruit als iemand van 35jr dus je moet het nu toch al gemaakt hebben in je leven … waarom moet je dan nu nog 20jr vooruit kijken ?? heb je het dan nog niet gemaaakt in je leven ?

  139. Laurens says:

    laten we nou niet discuseren over of je me nu wel of niet de wind van voren geeft.
    je gaf me in ieder geval geen gelijk dat dat geld niet in het systeem komt, later wel dat het vooralsnog niet in het systeem komt.

    Maakt niet uit, laten we nou gewoon inhoudelijk blijven praten. Niet zo snel denken dat ik je ergens op wil pakken ofzo.

    Ik zeg drie jaar, de afboekingen die nog moeten gebeuren zijn nog zo groot.
    Waar baseer ik dat op? niet op echte direct aantoonbare feiten, meer een gevoel wat gebaseerd is op een enorme credietexpansie de afgelopen jaren wat olgens mij weer terug gebarcht moet worden via beheersbare inflatie en verliezen via afboekingen.

    ben je het dan eens met een termijnvan drie jaar voordat we inderdaad te hoge inflatie krijgen?

  140. ludwig weet het beter von mises says:

    je geilt een beetje op aandacht , dat zal het zijn…

  141. ludwig von mises says:

    ik weet het beter:

    Jij bent wat mijn vriendin noemt een energetische vampier Karmsche gerechtigheid zal jouw deel zijn.

    Laatste reactie ooit aan jou, jij bent de lul die over 20 jaar op de PVV van dan stemt voor zijn eigen ondergang.

    Tegen mij.

  142. Laurens says:

    ludwig, kap nou eens met dat antwoord van denk twintig jaar!!!

    is echt een dooddoener in de discussie!!

    Handelen moeten we nu, en niemand kan twintig jaar in zijn persoonlijke situatie vooruitkijken.

    morgen kun je sterven.
    of er is een uitvinding die je handel omzeephelpt.

    als je overtyollige gelden hebt die je zeer waarschijnlijk de komende twintig jaar niet nodig hebt is het makkelijk.

  143. ludwig von mises says:

    Laurens,

    Het komt nu in het systeem. Denk verder dan jouw handel.

    De goudprijs vandaag was boven de duizend dollar.

    Dat komt door Chinezen want Europe en de VS lijkt niet te begrijpen wat ik uitleg.

    Chinezen KOPEN GOUD, OLIE en KOPER van dat geld.

  144. ludwig von mises says:

    Wel, koop NU goud.

    Niet wanneer het hoog is.

  145. ludwig weet het beter von mises says:

    uhh staat het niet nu op het hoogste punt ooit ?

  146. Laurens says:

    uiteraard zit dat geld nu in het systeem, dat is duidelijk.

    Maar zorgt het direct voor inflatie?

    Nee!!!!
    Dat duurt echt wel een tijd.

    we krijgen eerst deflatie, in enkele sectoren inflatie maar per saldo deflatie.

    Net zo goed als dat je afgelopen jaren inflatie had maar in electronica branche deflatie.

  147. ludwig von mises says:

    Laurens,

    Wat de electronica gaat meemaken is inflatie in de kostprijs en deflatie in de verkoopprijs.

    Mensen vragen mij wat ik hier doe. Schrijven met jou doet mij mijn beperking leren. En de jouwe.

    Dat doe ik hier. Leren dat het wel eens lastig kon worden wanneer ik de baan van Trichet heb. Als ik hem dan nog wil.

  148. ludwig von mises says:

    December Ludwig wijsneus de relschopper. December.

  149. M says:

    Laurens,

    Normaal:
    -Leent (ontvangt) een bank geld van spaarders
    -Leent dat uit (geeft) aan leners
    -Zet het uitgeleende en het geleende geld als bezit resp schuld op de balans
    -Aan het eind van de lening draait het treintje om, en de balans verandert mee.

    Nu
    -Leent (ontvangt) een bank geld van spaarders
    -Leent dat uit (geeft) aan leners
    -Zet het uitgeleende en het geleende geld als bezit resp schuld op de balans
    -Krijg niets terug, dus betaalt de overheid het met nieuw geld

    -Waar is het uitgeleende (en niet terug ontvangen) geld?
    -Wat denk je dat de bank met het nieuwe geld van de overheid gaat doen?

  150. Laurens says:

    die baan moet jij niet willen.
    of je moet je attitude drastich veranderen.

    niet zo arrogant reageren als je geen antwoord weet.

    en goed luisteren en lezen.

    electronica zal juist nu inflatie meemaken, maar heeft afgelopen jaren deflatie gekend.

    Dat zeg ik.

    andere sectoren krijgen nu te maken met deflatie die afgelopen jaren inflatie hebben
    gekend.

    Uiteraard gaat de kostprijs omhoog ivm stijgingen grondstoffen.

    Dat ontken ik ook helemaal niet.

    sectoren die niet afhankelijk zijn van grondstoffen gaan deflatie meemaken.

    behalve de bouw.

    vanwege vraagvermindering.

    en uiteraard kun je dan weer antwoorden met denk over 20 jaar maar dat heeft geen nut als je NU moet handelen

  151. M says:

    we krijgen eerst deflatie, in enkele sectoren inflatie maar per saldo deflatie.

    Net zo goed als dat je afgelopen jaren inflatie had maar in electronica branche deflatie.

    Correct. Er zijn altijd prijsstijgingen in de ene sector die terwijl een andere sector prijsdalingen laat zien.

    Maar als we verder kijken zien we: producten (electronica etc) steeds goedkoper worden, en diensten steeds duurder.

    Waar werden en worden producten geproduceerd? En waar diensten?

    Wat zegt dat over inflatie?

  152. M says:

    Producten (electronica etc.) zullen – behalve waar ze naar Afrika verplaatst worden – inderdaad inflatie gaan laten zien.

    Diensten doen dat al bijna twee decennia.

  153. Laurens says:

    150 M:

    ik snap dat, maar zoals je het in het nu zegt:

    krijgt niets terug

    dat klop niet of niet helemaal.
    dat is een normaal risico voor een bank. en dus ingecalculeerd.

    De grootste verlizen die een bank nu moet afschrijven zit hem niet in dubieuze debiteuren maar in krankzinnige beleggingen die gedaan zijn.

    Voorraad gereed product zal ik mar zeggen die altijd voor een x bedrag verhandelbaar waren mar nu niet te verkopen zijn.

    Daar gaan de grootste afschrijvingen naar toe, niet daar MKB ondernemers, die betalen wel terug, meestal trouw, afschrijvingen daarop zijn klein ivt afschrivingen op die krankzinnige beleggeingen

  154. Sam says:

    @150

    “Leent dat uit (geeft) aan leners”

    wel 11x hé

  155. Sam says:

    @149

    oktober, oktober, oktober

  156. ludwig von mises says:

    M,

    Je ziet het goed. De makke van het rntemargebedrijf uitlegd in optima forma.

    Laurens,

    No offende ment.

    Maar electronica wordt in china geproduceerd. Arbeid in China en dus de renmimbi wordt onvermijdelijk duurder.

    Voor electronica heb je grondstoffen nodig. grondstoffen worden duurder.

    Ik wil je graag uitleggen wat dat voor jouw handel betekent.

    Een andere dag voor de nocturne.

  157. Laurens says:

    M:

    proucten zijn afgelopen jaren alleen maar goedkoper geworden vanwege fabricage in lage lonen landen.

    Nu zullen ze stijgen in prijs vanwege stijging grondstoffen en stijging arbeidsloon.

    Periode die nu aanbreekt is dat ook ingewikkelde diensten (kennis) uitbesteed wordt naar lagere lonen landen.

    waarom geen boekhouder uit India, of een software ontwikkelaar uit pakistan?

    Aleen de glazenwasser zal constante factor blijven bij wijze van spreken.

    website hosten en laten maken door pakistaans of pools bedrijf of wat voor “goedkoop”land dan ook is geen enkel probleem meer

  158. Laurens says:

    157

    ludwig je hebt helemaal gelijk, zie ook mijn eerder reacties.

    electronica wordt inderdaad duurder en andere producten die in china gemaakt worden ook.

    zie mijn voriuge reacties

  159. ludwig von mises says:

    Sam,

    Aangenaam, we kennen elkaar nog niet. Wat gaat er gebeuren in oktober?

  160. ludwig von mises says:

    Laurens,

    Op het gevaar af dat je me gevoelig vind. Lees jouw antwoord op Hans2 eens terug een post of 15 geleden.

    Kan je je voorstellen dat ik vind dat ik een dikke huid heb?

  161. ludwig von mises says:

    M,

    Tanzania, that’s the place to be.

  162. Laurens says:

    ludwig ?????

    ik snap je effe niet

  163. ludwig von mises says:

    15″:

    die baan moet jij niet willen.
    of je moet je attitude drastich veranderen.

    niet zo arrogant reageren als je geen antwoord weet.

    en goed luisteren en lezen.

  164. ludwig von mises says:

    hahahahaha,

    lachen zeg!

    zie je wel, totaal geen gevoel voor sentiment.

    Absoluut geen fingerspitzengefuhl!

    Kennis van zaken heeft hij wel, maar kan niet de juiste conclusies trekken omdat het hem aan sociaal invoelingsvermogen ontbreekt.

    Geef mij maar een marktkoopman hihihihi.

  165. ludwig von mises says:

    \Dat bedoel ik

  166. Laurens says:

    Effe serieus ludwig,

    ik meen het echt hoor,

    als je nou in de shit zit door geen werk of wat voor probleem dan ook.

    heel erg begrijpelijk als je dan bijvoorbeeld te veel drinkt, blowd of wat dan ook.

    Ik waardeer je inbreng in de discussie, waardeer je kennis, waardeer je als persoon, maar raap jezelf op!

    Kom anders effe langs, dan praten we erover.

    Nogmaals, ik erken je kennis, die heb ik zeker niet.
    Ik heb ook niet bedoeld om je af te branden, maar je moet toch ook erkennen dat je niet echt zuiver gediscusieerd hebt.

  167. M says:

    De grootste verlizen die een bank nu moet afschrijven zit hem niet in dubieuze debiteuren maar in krankzinnige beleggingen die gedaan zijn.

    (uit)Lenen en beleggen zijn in principe hetzelfde. Het risico en de winst zijn iets anders gespreid, meer niet.

  168. Laurens says:

    ludwig, jouw antwoorden naar anderen toe zijn soms ook beledigend en totaal onbeschoft.

    als anderen niet zoveel kennis als jij hebben moet je ze niet de grond intrappen.

    die les heb ik je willen geven.

    Ik geef het direct toe, jij zult beter onderlegd zijn dan ik, maar dat wil niet zeggen dat ik dom ben.

    En dat geld voor iedereen die hier post.

    Je lokt onuitstaanbare reacties zelf uit.

    jammer, want als je geoon inhoudelijk argumenteert en eenvoudige vragen ook eenvoudig beantwoordt is er niks an de hand.

  169. Laurens says:

    168

    M dat klopt,

    risico en winst zijn anders.

    risicobesef is dan ook het sleutelwoord.

    afgelopenjaren hebben banken teweinig risicoopslag genomen.

    ik kan dat ook niet in cijfers vertalen, zou je aan ludwig moeten vragen maar dat is wel de reden dat de rente oploopt nu.

  170. M says:

    Voor wie het leuk vind, onderstaande was al in 2001 op het net te lezen:

    My friend, debt is the very essence of fiat. As debt defaults, fiat is destroyed. This is where all these deflationist get their direction. Not seeing that hyperinflation is the process of saving debt at all costs, even buying it outright for cash. Deflation is impossible in today’s dollar terms because policy will allow the printing of cash, if necessary, to cover every last bit of debt and dumping it on your front lawn! (smile) Worthless dollars, of course, but no deflation in dollar terms! (bigger smile)

  171. ludwig von mises says:

    Laurens,

    Dit is is mijn verzetje. Ik drink niet, ik blow niet. ik liep triathlons toen ik er nog de tijd voor had.

    Maar ik waardeer je zorg.

    Discussieren doe ik alijd zuiver. Op de feiten en op logica.

    Morgen ochtend, voor ik weer aan de slag moet met een categorie idioten die in iedergeval wellevend is wanneer ze mensen naaien omdat ze niet beter weten, raap ik mezef weer op.

  172. M says:

    Denk dan nog maar even na over de garanties van minister Bos.

  173. Laurens says:

    ludwig, ik blijf dat toch ovreiend houden houden hoor, dat je gewoon bijgeschoold moet worden in sociaal gedrag en inlevingsgevoel.

    geen schande toch als je ergens in tekort schiet?

    Moet je gewoon aan gaan werken.

    Moet ik ook als ik ergens niet goed in ben.

  174. ludwig von mises says:

    170

    Excuus. Zoals mijn vriendin zegt, ik heb te hoge verwachtingen van de mensen.

    Pardonez moi mijn gebrek aan inhoud. In wezen weet ik niets, dat wil ik wel erkennen. Maar ik vrees dat die opmerking alleen aan M besteed is.

  175. M says:

    @Laurens

    Je had Ludwig hier voor de zomer moeten zien. De jongen van die tijd weet zich tegenwoordig doorgaans als heer te gedragen. Over richting en snelheid van verandering is wat dat betreft weinig te klagen, al staat het je natuurlijk altijd vrij zelf commentaar te leveren, van kritiek is nog nooit iemand slechter geworden.

  176. ludwig von mises says:

    M,

    Had ik even nodig. Voel me weer senang genoeg voor snaveltjes toe.

    Kritiek trek ik me aan. God weet waarom.

  177. Laurens says:

    ik hoop dat ik voor iedereen duidelijk opbouwende kritiek heb geleverd en geen personen zelf heb afgebrand?

    dat is mijn bedoeling namelijk niet.

    Vind het wel jammer dat ludig veel vragen onbeantwoord laat of ergens niet op ingaat.

    Enige conclusie die ik daaruit kan trekken is dat hij er geen raad mee weet.

    Dat zie je ook als hij wazige dingen gaat roepen als antwoord ipv helderheid en duidelijkheid te verschaffen.

    ben blij dat hij mijn accountmanager niet is bij de bank.

    Moeilijk communiceren met hem

  178. Laurens says:

    ludwig, heb nog steeds geen antwoord waarom jij puin moet ruimen terwijl je zelf zegt dat de bankwereld weet waar ze mee bezig is?

  179. ludwig von mises says:

    Laurens,

    Antwoorden roepen soms meer vragen op.

    Als iets je niet duidelijk is, hou ik me aanbevolen.

    Maar vraag het dan, verwijt het me niet.

    Dat het moeilijk communiceren is met mij wil ik wel beamen. Het is namelijk lastige materie.

    Good questions be get good answers. Zo is het ook.

    Ben blij dat ik geen accountmanager ben.

    Welterusten en werk ze morgen.

  180. ludwig von mises says:

    “ludwig, heb nog steeds geen antwoord waarom jij puin moet ruimen terwijl je zelf zegt dat de bankwereld weet waar ze mee bezig is?”

    ik hen het eerder opgescheven. Morgen krijg je de quote van een eerdere draad van me.

  181. ludwig von mises says:

    Ok, hier is de quote van twee draden geleden:

    @ 280 “Denk niet dat ik niet weet waar ik het over heb. Denk niet dat de vorige generatie bankiers niet wist waar ze mee bezig waren.”

    Dus jij bent een aanhanger van de ‘Bilderberg’ samenzweringstheorie ? Want je zegt dus impliciet dat de financiele elite zowel deze als de 30er jaren crisis bewust uitgelokt hebben.

    Antwoord: De dingen herhalen zich. Mensen kijken naar het verleden om ervan te leren en proberen een variatie op het verleden in de hoop dat we er nu beter uitkomen. Dat geldt voor bilderbergers en voor jou en voor mij.

    Conspiracy betekent voor mij ’samen ademhalen” con – spire. In die zin is het leven een conspiracy.

    Laurens, het karakter van de gang der dingen is dat ze doorgaat. Over twintig jaat zit mijn zoon dit verhaal aan jouw zoon uit te leggen. Of andersom als mijn zoon voor de electronicahandel kiest.

  182. kees says:

    Ludwig, ik begrijp eigenlijk dat ze alle twee het verhaal moeten kennen.

  183. Ludwig von Mises says:

    Kees,

    Kennis is macht. Het is onvermijdelijk dat de een meer weet dan de ander.

    Zolang mensen als Tamara het belangrijker vinden dat je geen dikke vingers hebt bij het intikken van posts hier dan dat je kennis van zaken etaleert, zal onwetendheid wel blijven bestaan vrees ik.

    En daarmee de door Tamara zo verfoeide ongelijkheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*