Ierse strop voor Rabobank

Rabobank bouwt de activiteiten in Ierland flink af. De Nederlandse bank heeft het zodanig moeilijk in het groene eiland dat het wijzer geacht wordt zich grotendeels terug te trekken. Dat liet bestuursvoorzitter Piet Moerland weten tijdens een persconferentie.

Rabobank 2006: Hoewel Ierland op verschillende gebieden rekening moet houden met mogelijke risico’s, is de economische verwachting voornamelijk positief. De reële BBP-groei wordt voor de komende jaren geschat op 3,5-5%, wat ruim boven het eurozone gemiddelde (2%) ligt. Als bovengenoemde risico’s bewaarheid worden, zorgen deze naar verwachting wel voor een groeivertraging, maar de Ierse groei zal het eurozone gemiddelde nog ruimschoots kunnen bijbenen. In de toekomst zal de Keltische tijger dus wel iets rustiger worden, maar getemd is hij nog lang niet. (Niet snel documenten gaan verwijderen Rabobank!)

Kredietvoorzieningen
Ierland drukte zwaar op het resultaat. Volgens financieel topman Bert Bruggink heeft Rabobank 400 miljoen euro moeten toevoegen aan de kredietvoorzieningen voor kredietverliezen in Ierland.

Dat kwam vooral door de totaal ingezakte huizenmarkt in de economische snelkookpan van weleer. De huizenprijzen daalden er in een jaar tijd met 50 procent en waarde van het commerciële vastgoed – kantoren en dergelijke – is nog maar 30 procent van de originele waarde.

Een drama, kortom, en Rabobank trekt dan ook conclusies: het gaat zijn afwezigheid in Ierland afbouwen.

Staatssteun
Een belangrijke reden voor Rabobank is dat het zeer moeilijk is om er als niet-Ierse bank te opereren. Alleen Ierse banken krijgen steun van de Ierse overheid, en dat maakt concurreren op de toch al moeilijke markt erg lastig, zoniet onmogelijk.

Helemaal vertrekken uit Ierland doet Rabobank nog niet.

De reactie van de bank op de Ierse strop is mogelijk exemplarisch voor het beleid van de nieuwe bestuursvoorzitter, Piet Moerland, die Bert Heemskerk opvolgde.

Volgens Moerland is Rabobank dankzij de hoogconjunctuur van vóór de kredietcrisis “te snel geëxpandeerd”. De nadruk ligt nu op het versneld terugbrengen van de kosten, kondigde Moerland aan.

zie ook: Deflatie in Ierland

bron: Z24.nl

Share Button
Tagged with: ,
29 comments on “Ierse strop voor Rabobank
  1. ZK says:

    Nederland is pas begonnen met de daling, door onze sociale voorzieningen, is er een vertragig van 1 a 1,5 jaar.
    In Ierland gingen mensen ook investeren in projecten gebaseerd op luchtkastelen.
    Nu moeten ze de vele golfbanen, hotels, kantoorgebouwen maar ombouwen tot voorzieningen van praktisch nut, waarbij ze het vele water dat er valt kunnen gebruiken.

  2. hans says:

    Wat een onjuistheden weer in het artikel. De daling van de huizenprijzen was 19% het afgelopen jaar en niet 50% (daft.ie).
    Huizenprijzen in Ierland dalen door een enorm aanbod na jaren van overproductie (80.000 nieuwe woningen per jaar op een bevolking van minder dan 5 miljoen). De situatie is dus niet te vergelijken met hier en dus zullen wij hier niet vergelijkbare dalingen mee gaan maken. Overigens zijn huizen buiten Dublin weer betaalbaar geworden en lijkt me nu uitstappen van de rabobank een staaltje van perfect slechte timing.

  3. kees says:

    @3
    jij weet dus wat er voor de Rabo nog meer gaat komen? Wie zegt dat het hierbij stopt. Ze trekken zich gewoon langzaam terug onder de paraplu van Wouter.

  4. Niek says:

    @2:
    wat de daling is zal wel weer sterk afhangen van de statistiek die je raadpleegt, net als in NL. Volgens mij komt de daling meer door de krankzinnige stijging van de voorafgaande jaren (dankzij onbeperkt EU geld) dan door overaanbod.

    Terzijde: hoeveel overproduktie was er dan in Nederland in 1979 dat de huizenprijzen in 1.5 jaar met ruim 40% konden dalen??

    Overigens laat de eerdere quote van Rabo zien dat banken de ontwikkelingen vaak simpel extrapoleren en daardoor enorm de mist ingaan zodra de trend omslaat (zie ook subprime in de VS en vele andere voorbeelden).
    Ik denk niet de Ierland de uitzondering op de regel is, eerder een trendsetter bij de grote afrekening van jarenlang economisch (easy money) wanbeleid.

  5. kees says:

    Dat de Rabo zich zorgen maakt; nu op BNR: Bam verkoopt alle huizen en er is veel interesse!
    Kopers staan in de rij bij project van 40 eengezinswoningen v.a. 250K. Aldus Joop van Oosten ceo Bam.

  6. MR says:

    De Rabobank is in paniek. Terecht.

  7. Hukker for president says:

    Je zou maar een portefeuille hebben van €200 miljard (alleen Nederland) zonder dat je er riskmanagement op uitvoert.

  8. Hukker for president says:

    gelukkig staat die portefeuille als een huis!

  9. lorenzo says:

    bekend allemaal , daar waar de britten afgelopen jaren (ook met dank aan de toen hoge pond) zich massaal op zuid-europeesch vastgoed heeft gestort zijn ze nu eigenlijk allen weer verdwenen. O ja, de woning moet nog wel worden verkocht ….kan de bank ook doen is de praktijk.
    Het kon simpelweg niet goed gaan.

  10. kees says:

    @9
    je zult maar in Bulgarije zitten, nadat eerst de winst in Uk is gepakt, vervolgens in Frankrijk en nu niet meer terugkunnen naar UK, het pensioen is ook niet meer wat het was.

  11. Tamara says:

    Tja, de RABO Bank heeft wel even 1,1, miljard moeten aftikken vanwege de Keltische Tijger – activiteiten.
    Inmiddels is deze al behoorlijk getemd, zo niet op sterven na dood.

    Wel blijven ze positief over de Nederlandse hypotheek betalingen: geen enkel probleem tot nu toe…….

    Na de tijger, nu de struisvogel?

  12. Hukker for president says:

    In Ierland wel 10% voorzieningen!

    Gelukkig is Nederland anders en is het percentage defaults maar 1%.

    Prudent: ‘Wise in handling practical matters; exercising good judgment or common sense.
    Careful in regard to one’s own interests; provident.
    Careful about one’s conduct; circumspect’

  13. bigD says:

    Ach ja… dat is Ierland, maar in Nederland is alles anders! *kuch*

  14. Eric says:

    Woutertje Boslim haalt vandaag de krant ook weer op bekende wijze:

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/4702143/__Gat_van_35_miljard_in_begroting__.html?p=6,2

    Het kabinet zoekt naar manieren om in 2015 een financieel gat te dekken dat kan oplopen tot 35 miljard euro, ongeveer 20 procent van de rijsbegroting op jaarbasis.

    Zelfs als de economie in de komende jaren met 2 procent per jaar groeit, heeft de overheid in 2015 een begrotingstekort van 5,5 procent van het binnenlands product. Dat is het dubbele van de grens die Europa hanteert, voordat er ingegrepen moet worden.

    Die 35 miljard gaat uiteraard nog veel hoger uitvallen, want ze gaan bij een groei van 2% de komende jaren uit van dit bedrag.

    Waar zal in godsnaam die 2% groei vandaan komen??

  15. lorenzo says:

    ..en daarbij is gezegd dat de ”woningaanpak” voor alle partijen bespreekbaar is…

  16. Marktfundamentalist says:

    De arrogantie van de woningkoper ten top:

    http://www.nd.nl/artikelen/2009/augustus/27/korting-kopers-dupeert-bewoners

    Ik zal binnenkort ook maar eens teruggaan naar de Mediamarkt, mijn flatscreen die ik een jaar geleden heb gekocht is nu ook een stuk goedkoper in de aanbieding, krijg ik nu ook compensatie?

  17. Eric says:

    Eens zien hoe we 35 miljard kunnen verdienen:

    1. Stop ontwikkelingshulp a 5 mrd.

    2. Stop aanschaf JSF´s a 8 mrd.

    3. Stop immigratie, inburgering en pardon verzoeken a 15 mrd.

    4. Stop kinderbijslag naar het buitenland a ? miljoen/mrd.

    5. Kap vandaag nog met de hypotheekrente aftrek a 11 mrd.

    Zo even een aantal geldverslindende hobby´s van dit kabinet, welke direct gestopt kunnen worden.

  18. kees says:

    De winst op de verkoop van ABN zal niet alles maar toch veel goedmaken. Als pensioenfondsen nu als compensatie voor soepeler regels eens verplicht worden om aandelen ABN voor een leuke prijs te kopen 😉 Gewoon een beetje creatiever met regels en boekhouding omgaan.

  19. Spaarvarken says:

    Die Fijne Rabo met hun Spaar optimaal hypotheek, daar hebben ze duizenden klanten mee belazerd. Daarmee valt de DSB nog in het niet. Wacht de komende jaren het maar allemaal gewoon af. De uitgezette schuldenberg bij Rabo gaat ze nog een hoop geld kosten (1/3 van de verstrekte hypotheken in hun bezit)De vastgoedsector(particulier) staat als een huis. Jaja zijn ze zeker vergeten de onderste steentjes te tellen. Deze bank gaat het nog heel moeilijk krijgen met zo’n overhead, kantorenpark etc.

  20. kees says:

    @20
    Ze proberen je verder ook verzekeringen aan te smeren…..

  21. leerling says:

    Tier 1 van de Rabo zal voor de kerst wel een stuk hoger zijn.

  22. kees says:

    leerling, geen idee. Het doet er bij de financials niet meer toe, het is alleen nog maar windowdressing. Mensen mogen niet de straat op gaan.

    Waar blijft Albert Spits met zijn praatjes over de staat van beleg?
    Horen niets meer van die scheefhuurder die een kluis heeft laten inbouwen in zijn huurhuis.

  23. leerling says:

    @ 22 Komop, niet zo somberen, de beurzen vliegen weer omhoog, met geleend geld. Het Grote Spel is weer begonnen. T’is allen de vraag, lukt het ?

  24. kees says:

    Ik ken iemand die 120K verloor bij de isafe en 60K retour heeft gehad, iemand uit kop van NH; waar staat die 60K nu? 35K op bedrijfsrek. DSB.

    Je kunt inderdaad beter naar de beurs gaan. Plusje: het was eigen geld. Hoewel je van eigen geld geloof ik in heden niet meer kan spreken.

  25. kees says:

    23

    had Dirk dan in 2001 toch de beursgang moeten maken?

  26. Martijn says:

    @24

    Mensen zijn werkelijk uniek.

  27. kees says:

    Martijn, het is een ondernemer die het een andere ondernemer ook wat gunde. Zijn zijn eigen woorden.
    Zijn toko draait gewoon door en er wordt niets meer gebouwd en verbouwd de komende 10 jaar zegt ie. Zo verdwijnt geld dus uit de economie.

  28. kees says:

    toevoeging;

    Zo verdwijnt geld dus uit de economie. Daar is geen inflatie voor nodig.
    Ook geen geld voor bouw-woningtoezicht dan.

  29. Martijn says:

    Zo verdwijnt geld dus uit de economie.

    Hoe?

    In het geval van DSB krijgen we per saldo inflatie als het garantiestelsel in werking treedt.

    Onderliggende oorzaak daarvan is onder andere het fractioneel bankieren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*