Verkochte bestaande koopwoningen waren in augustus gemiddeld 2,8 procent goedkoper dan in augustus 2010. De prijsdaling is daarmee opnieuw groter dan die in voorgaande maanden. Dit blijkt uit de cijfers van het CBS en het Kadaster.
Alle woningtypen waren in augustus goedkoper dan een jaar eerder. Vrijstaande woningen daalden met 4,5 procent het meest in prijs, tussenwoningen met 2,1 procent het minst.
In nagenoeg alle provincies waren de prijzen lager, de sterkste prijsdalingen waren in Limburg en Gelderland (ruim 5 procent). Alleen in Zeeland waren de prijzen hoger (1,7 procent).
Ten opzichte van juli 2011 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 0,7 procent. In negen van de twaalf provincies daalden de prijzen; in Limburg en Zuid Holland met ruim 2 procent het meest. In Utrecht namen de prijzen het sterkst toe (2,6 procent) .
In augustus wisselden circa 10 duizend bestaande koopwoningen van eigenaar. Daarmee was het aantal verkopen bijna 4 procent lager dan een jaar eerder. In de eerste acht maanden van 2011 zijn er ruim 78 duizend woningen verkocht. Dit is bijna 5 procent minder dan in dezelfde periode in 2010.
bron: CBS
Vandaag of morgen gaat de funda-teller naar 250.000!
@artikel,
Dat begrijp ik niet.
Het ging toch zoveel beter?
Meer verkocht en hogere prijzen:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/02-08-2011/nvm-de-negatieve-spiraal-op-de-woningmarkt-is-nu-doorbroken/
@FT
NVM: “Met de kennis van nu had ik destijds wat anders geschreven” 🙂
Je ziet echt een tweedeling ontstaan tussen aanbieders die aanbieden tegen de huidige marktprijs en aanbieders die prijzen vragen die niet realistisch zijn.
Wat ik graag zou willen weten is het verschil in prijzen tov van voor de crisis per regio en soort woning. Iemand een idee waar dit te vinden is?
Al die percentages van in de maand x tov van dezelfde maand een jaar eerder geven me het gevoel dat alles gehalveerd is.
@Jaap, probeer statline, zie de website
@Jaap
http://www.kadaster.nl/perskamer/dashboard/default.html
@5 Via http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/prijzen/cijfers/default.htm en dan grote gemeenten of provincie.
Op CBS bij
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/prijzen/cijfers/default.htm
vind je prijsindex van een aantal grote gemeentes en regios, onder
“Ontwikkeling prijs en aantal naar COROP en grote gemeenten”
http://statline.cbs.nl/StatWeb/selection/?VW=T&DM=SLNL&PA=71533NED&D1=0,2-3&D2=0-1,6&D3=0&D4=16,101,186,203,220,237,238-240,242-244,246-248,250-252,254-257,259-261,263-265,267-
Inderdaad, het steeds naar buiten brengen van de veranderingen ten op zichte van dezelfde maand een jaar eerder doet de daling veel groter lijken dan hij in werkelijkheid is. Mijn inschatting is dat we sinds 2008 in totaal nog maar 10% ofzo gedaald zijn.
Het huis waar ik in woon ging van 4 ton naar 3 ton.
Appartementen die 3 jaar geleden 140k deden gaan nu weg voor 100-110k. Er zijn genoeg aanbieders die nog steeds 140k vragen – vanwege de nieuwe keuken en de nieuwe tegels in de badkamer – maar die zitten over jaaaaren nog met hun woning.
Geen 10% ?????
VanLanschot dwingt nu tot verkoop van pandjes die 3.3 miljoen aflossingsvrij/var.rente op de teller hebben staan. Voor 1.6 hé! De prijs waar het 15 jaar geleden voor werd gekocht. Dit gaat lekker doorwerken naar de lagere prijsklassen: bijstorten bij verdampen overwaarde!
Rabopensioenfonds verhuurt nu voor 3 jaar. Operatie boekhoudkundig opschuiven van ellende.
@7 dat is raar, de gemiddelde koopsom gaat vanaf 2009 met horten en stoten weer omhoog ??
Af en toe omhoog en af en toe omlaag, maar de trend is toch nog weer omhoog….
@16
Gemiddelde koopsom zegt niets. Misschien krijg je wel veel meer huis voor een iets hogere prijs.
PBK geeft een beter beeld en zelfs daar kan mee geknoeid worden.
het is versneld (met een d)ipv versnelt (met een t)!
Het is een voltooid deelwoord, immers.
Ik erger me als dat soort zaken verkeerd geschreven staan. Komt namelijk erg amateuristisch over.
Zojuist op radio bnr, gesprek met vastgoed pro, die meneer vertelde dat er 10.000 makelaars zijn, en maar werk voor 3000.
Van januari t/m augustus ca. 78.000 woningen verkocht = gem. 1 woning per maand per makelaar, die daarmee zijn gehele overhead moet financieren. Je kunt wachten op een groot aantal faillissmenten in deze branche…
O ja, die prijzen zullen >70% dalen….wat dat zal betekenen voor huizenlenend Nederland met ‘onder water staande huizen’ moge duidelijk zijn. En dat zijn er heel veel, vooral diegenen die vanaf 2004/5 gekocht hebben…..
Ongeveer het zelfde beeld als bij financieel “adviseurs”, neem bij voorbeeld Aegon, ALLE “adviseurs” in loondienst zijn verdwenen/ontslagen en alle “adviseurs” op franchisebasis zijn “verkocht”.
Veel tussenpersonen draaien verliezen en kunnen hun rekeningen niet betalen, zal bij makelaars wel niet veel anders zijn. We krijgen een koude sanering bij de makelaars als we een zachte (dus langdurende) landing krijgen.
7 redenen om NU te kopen !!!
mwahahahaha! Zegt Hukkertje dat niet al een jaar of 5, 6 ???
Overigens: Ik heb even de cijfers van CBS bekeken. Voor 2005 staat de index op 100; Voor 1995 op 39 !!! en voor 2011 (nu)op 120,4.
Oh ja, april 2010 was het 122.3.
Kopers van < 1996 maken nog steeds 100% winst als ze tegen een index van 78 verkopen. Die van < 2006 kunnen nog 20% toucheren. Of quitte spelen als ze echt willen verkopen en dus hun aankoopprijs vragen. Mits ze hun zgn.zelfbenoemde en "vakkundig" geadviseerde overwaarde niet hebben vergokt op de beurs of verknald aan vakanties, nog grotere(duurdere) huizen, jachten, auto's en meer van dat soort primaire levensbehoeften. Gelukkig houdt de hra hun nog eventjes op de been.
De zuinige burger die niet heeft gegokt betaald wel mee joh!!
Ik zie op statline slechts een daling in de huizenprijzen van zo’n 8% sinds de top in 2008.
het is maar net hoe je het bekijkt. Volgens het betreffende tabelletje zijn de prijzen in Zeeland maar een paar % lager dan de top, en zelfs in Zeeuws Vlaanderen (inmiddels een black hole in de huizenmarkt) zou de prijsdaling nog geen 10% zijn sinds de top in 2008. Dat kan nooit kloppen, echt niet; ik wed dat we hier niet naar echte prijzen kijken, maar naar door het Ministry of Truth gemasseerde prijzen. Schaapjes moeten vooral niet ongerust worden, dus meer dan een zeer milde daling zal er nooit uitkomen.
Dat neemt niet weg dat bij de huidige lage omzetten de prijzen gewoon heel weinig zeggen; pas als de omzetcijfers sterk gaan toenemen is er ‘price discovery’ en ik wed dat dat schrikken wordt voor de bubbledenkers.
Ik was gisteren per ongeluk bij een ‘Open Huis’ voor een groot aantal nieuwe luxe koopflats in mijn gemeente, waar ze al twee jaar (voorverkoop) mee leuren. Volgens de ‘receptioniste’ was er in de eerste anderhalf uur nog niemand langs geweest (nog een uur te gaan, goede dag voor de makelaar schat ik). Inmiddels is een deel toch al ‘verkocht’ (aan de WBV, met belastingbetalers subsidie dus). Die flats worden verhuurd voor een laag tarief aan zielige gevallen. Je mag dus kiezen tussen pakweg 250-400K euro betalen voor een flat of je geld kwijt maken en dezelfde flat huren voor 550-650 euro per maand. Daar kan geen HRA tegen op lijkt me …
Vraag: wat is nu de echte prijs/waarde van deze flats??
yes, GOED NIEUWS vandaag, eindelijk gerechtigheid:
Merendeel makelaars in grote problemen
De makelaarsbranche moet drastisch inkrimpen. Er zijn zo’n tienduizend makelaarskantoren terwijl er op het moment plaats is voor hoogstens drieduizend.
Dat stelt Rolph Limpens van brancheorganisatie VastGoedPro vandaag in BNR Zaken doen met.
Door de malaise op de huizenmarkt en in het commerciële vastgoed hebben veel makelaars en taxateurs inmiddels hun reserves uitgeput. Sommigen nemen bijbaantjes om rond te komen. Omscholing is voor de meesten de enige oplossing, aldus Limpens.
Omscholing? terug naar hamburgers flippen bij de MacDonald denk ik, gezien het gemiddelde nivo …
In mijn gemeente zijn de vraagprijzen nu 4-6x hoger dan in 1996, en nog zeker 1.5-2x hoger dan in 2006. Dus er zit nog véél meer rek in dan jij denkt, het probleem zal wel zijn dat de meeste verkopers inhalig zijn resp. de buit al opgemaakt hebben aan ‘leuke dingen’ (gelijk maar een nieuwe Porsche bij de nieuwe woning etc.) en daarom perse het volle pond willen hebben voor hun woning. Een enkeling gaat dat vermoedelijk ook krijgen (soms is er een overheids instelling die jouw dure pand zomaar wil kopen voor de vraagprijs, gebeurt hier regelmatig bij grote/dure panden). De rest dumpt de schade bij het WeW of via de WSNP (en ja, een enkeling gaat er zelf voor opdraaien en jarenlang de schuld afbetalen – maar dat is inmiddels de spreekwoordelijke uitzondering), of straks misschien wel via een ‘Generaal Pardon van Rutte’ voor scheefleners.
Het taboe op ontsnappen aan je fin. verplichtingen is m.i. weg. Mmisschien kunnen al die werkloze makelaars straks hun ex-klanten gaan adviseren over hoe je breed lachend onder die paar ton hypotheekschuld uitkomt. Minstens 120 euro per uur voor ‘financieel advies’ is vast beter dan MacDonalds betaalt.
http://www.youwalkaway.com/
binnenkort ook in de polder…
@23 Daphne
Nee, de daling van de prijsindex (PBK) is 8% sinds de top.
PBK = som(koopsommen)/som(WOZ waarden)
Aangezien de WOZ waarde elk jaar wijzigt kun je beter kijken in welk jaar het huidige PBK niveau voorkwam; nu ergens begin 2006 o.i.d.
@24; WBV krijgt geen subsidie of “belasting geld”.
@24 NHZ
Echte prijs/waarde?
Dat is de kloof tussen het “Sein Und Sollen”.
Het fundament is weggevallen en er wordt er zeer hard aan gewerkt om wat ooit was te behouden.
Na de maakbare samenleving stevenen we nu af op de maakbare Vrije markt.
@27(Ralph):
Hoe kan de WBV die appartementen dan kopen en ze verhuren voor pakweg de helft van wat de hypotheeklasten zouden zijn voor een gewone koper (nog even afgezien van alle andere onkosten)? Dit stinkt aan alle kanten. Maar misschien krijgen ze via de projectontwikkelaar wel korting van de gemeente (op de grondprijs etc.), ik moet raden hoe het georganiseerd is. Dat het alleen aan bepaalde doelgroepen verhuurd wordt voor die prijs suggereert mij dat er wél een overheidssubsidie op zit. WBV’s zijn vaak dom en corrupt, maar systematisch verlies maken gaat er bij mij niet in.
@NHZ, (25)
In Groningen ken ik ook zo’n megastal (app complexje). Aan de Sontweg naast de Ikea.
Vraagprijzen waren volgens mij 300-350K. Verkoop ging niet best, dus de WBV er maar bij.
Die heeft nu een kudde studenten in de appartementen gezet. Het gevolg is dat de aftekeling een handje wordt gehlpen, alle serieuze huurders vertrekken (een kennis over een maand). Kopers willen wel maar kunnen niet, ze zitten vast, want de openhuizen kijkers lopen gillend weg.
@25 NHZ
Nou, dank je wel!
Dat brengt mij op een idee.
Volgende week openhuizen dag.
Op funda kun je zien wie er het afgelopen jaar een pandje heeft verkocht. Even een makelaar uitzoeken die (bijna) niets heeft verkocht. Misschien kunnen we daar nog een leuk gesprekje mee aanknopen. 🙂
Dat is te berekenen. Eerst moet je alle inkomens weten, dan de prijzen van alle woningen. Dat zijn beide piramides, die vallen over elkaar heen. Dan moet je een inschatting maken hoeveel % van het inkomen aan huisvesting op gaat. Verder spelen natuurlijk rente, subsidie en vraag en aanbod een rol.
ja, ik vraag me bij dat project hier ook af hoe dat moet. Het zijn superstrakke flats, zodra iemand pakweg een klusbedrijfje op zijn balkon, of dagelijks de wietklanten op bezoek heeft, gaat het opvallen. Ik wil geen vooroordeel neerzetten over mensen met een uitkering, maar ik ken wijken waar het hollend achteruit gegaan is sinds de WBV daar dit soort doelgroepen met voorrang huisvest. In de praktijk is het driekwart (ex-)asielzoekers en asociale gevallen; nette burgers met uitkering zijn er natuurlijk ook, maar die komen doorgaans niet in aanmerking.
Wie gaat daar nu kopen bij z’n volle verstand, als een deel van de flat door de WBV verhuurd wordt?? Er zal wel weer een briljant plan over gemengde bewoning achter zitten van een of andere welzijnswerker maar toch – dit gaat niet werken.
Ja NHZ is heel intelligent , dat laat ie hier keer op keer zien . De theorie..
ik snap zelden waar jouw opmerkingen op slaan (even er van uitgaande dat het over de huizenmarkt gaat hier), dus zo intelligent ben ik blijkbaar niet 😎
36 Maar bestaat jouw wapenfeit op vastgoed gebied niet alleen en vooral uit het het , met leuke winst verkopen van een woning waar je nu nog van leeft ?
ach, het laat zo vaak zien hoe je denkbeeld over andere mensen is ,de immer aanwezige boosheid komt ergens vandaan (..). Dat moet gecompenseerd worden .
Vrij naar Pim Fortuyn…
Ach Lorenzo, ga toch lekker pizza’s bakken, veel beter…
http://www.youtube.com/watch?v=zogl9bHw5gE
Ciao,
Dow Jones
wat een onzin … mijn kapitaal komt voor pakweg 90% uit 20 jaar hard werken in eigen bedrijf; en voor een klein deel uit virtuele winst op een huis dat ik jaren geleden, noodgedwongen door domme belastingregeltjes, verkocht heb. Een vergelijkbaar huis is inmiddels zeker 100% duurder dan toen ik het verkocht, dus van echte winst kun je niet spreken.
Je hebt toch echt wel een verwrongen kijk op de wereld, ik geloof dat het makelaarsvak niet goed is voor de grijze massa.
Maar goed ook dat die ‘financieel adviseurs’ worden afgevoerd. Nergens voor nodig deze mensen.
Ik heb de ontwikkeling in de Nederlandse huizenmarkt over de afgelopen 12 maanden in een aantal interactieve Infographics opgenomen. Wellicht aardig als aanvulling op bovenstaand artikel. De gegevens worden maandelijks door mij vernieuwd.
http://www.affidata.com/sh/huizen-te-koop/ontwikkeling-huizenprijzen-huizenmarkt-nederland