The Economist 2003: huizenprijzen gaan de komende jaren dramatisch dalen

Cover The EconomistDe prijzen van woonhuizen zakken de komende jaren dramatisch in de VS, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Ierland, Australië en Nederland. Dat schreef het invloedrijke opinieblad Economist al in 2003. Het blad wordt vooral gelezen door hoogopgeleide mensen en staat bekend als liberaal. Het wordt uitgegeven door The Economist Group in Londen.

 

 

 

Bubble
Het Engelse vakblad stelt dat de huizenmarkt in de zes genoemde landen een typisch geval van een bubble is. De huizen in ondermeer Nederland zijn serieus overgewaardeerd. Het magazine heeft een onderzoek gedaan dat begint in 1975. Vooral de al lange tijd historisch lage rente heeft de prijzen van huizen opgestuwd.

Slechte tijden: “verkoop uw huis”
Pam Woodwall, de schrijver van het stuk, stelt: “Op enig moment in de komende jaren gaan de prijzen hard naar beneden. De consequenties voor het land en de economie zullen veel erger zijn dan de crisis op de aandelenbeurzen”.

Door de huidige lage rentestand, in Amerika staat de korte rente op 1,25 procent, kunnen de Centrale Banken de rente niet veel meer verder verlagen. De banken kunnen de huizenmarkt dus niet meer effectief stimuleren.

De Economist adviseert inwoners van de zes genoemde landen, waaronder dus Nederland, om hun huizen te verkopen en te gaan huren totdat de huizen in prijs zijn gezakt.

Dit is een advies uit 2003. Voor de huidige huiseigenaren is het waarschijnlijk al te laat…

bronnen RTL , The Economist

Verwachte daling huizenprijzen

Share Button
Tagged with: , , , , , ,
3 comments on “The Economist 2003: huizenprijzen gaan de komende jaren dramatisch dalen
  1. Dirkie says:

    Ik heb mijn huis in mei 2007 verkocht. Ik vertrouwde het namelijk niet meer, mijn huis is in 10 jaar tijd 100K meer waard geworden, dit kan niet goed blijven gaan. Ik huur nu particulier voor 750 Euro in de maand en ik kijk over 5 jaar wel weer eens naar de koopmarkt…

  2. Eric says:

    Ik denk dat het vooral regionaal is ivm thuis-werk afstanden. Ik denk dat Limburg, Groningen, Zeeland waar relatief meer mensen wonen dan er werk is en er een grote reisafstand naar werk is, veel meer daling zal komen dan in de Randstad. Er is daar in sommige delen al leegstand. Almere en Amersfoort zijn ook een beetje gevaarlijk denk ik, zoveel mensen, zo weinig werk, zulke lange files.

    Bedrijven zouden zelf meer werk naar bijv Almere en Amersfoort moeten brengen, scheelt snel treinen vol en kilometers aan auto’s op de snelweg……..

  3. Eric says:

    Door de vergrijzing (en de relatie daarmee: de weinige babies die geboren worden) zullen er meer mensen hun huis uitgaan(sterven/verzorgingshuis) en minder nieuwe jonge mensen een huis zoeken. Jonge mensen willen toch echt zo dicht – als financieel mogelijk – bij hun werk wonen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*