Uw woning met verlies verkopen?

Dalende huizenprijzen60 % van de Nederlanders verwacht een daling van de huizenprijzen met minimaal 5 %. Maar als de werkeloosheid het komende jaar gaat toenemen wordt een grotere daling verwacht. Wat betekent een daling van de huizenprijzen voor u en wat zijn de gevolgen indien u een woning wilt verkopen met verlies?

Zolang u niet verhuist heeft een daling van de huizenprijzen meestal weinig gevolgen. Maar in de algemene voorwaarden van een bank is meestal opgenomen dat zij u kunnen verplichten tot extra aflossen en/of een hogere renteopslag omdat de lening hoger wordt t.o.v. de waarde van de woning.

Een daling van de huizenprijzen kan wel gevolgen hebben als u een woning gaat verkopen. Met name indien de opbrengst van de woning lager wordt dan de hypotheek die er op zit. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom de verkoopprijs van uw woning lager wordt dan de hypotheek. Bijvoorbeeld omdat u uw woning volledig heeft gefinancierd (koopsom plus kosten) en de woning wordt kort na aankoop weer verkocht, bijvoorbeeld als gevolg van een echtscheiding. Ook kan het zijn dat de woning in eerste instantie overwaarde had, maar u heeft de verwachte overwaarde middels een overbruggingshypotheek opgenomen, en ingebracht in uw nieuwe woning. Wanneer de huizenprijzen gaan dalen zal de werkelijk opbrengst lager worden dan de verwachte opbrengst, waardoor er alsnog een verkoopverlies ontstaat. (Zie hiervoor ook het artikel: De (on)mogelijkheden van een overbruggingskrediet).

De eerste vraag die beantwoord moet worden is; Kan men een woning verkopen indien de opbrengst lager is dan de hypotheek die erop zit ? Het antwoord hierop is eenvoudigweg: Nee!

Wanneer u uw woning met verlies gaat verkopen, zult u op de overdrachtsdatum de beschikking moeten hebben over voldoende liquide middelen om het verlies op te vangen. Heeft u het bedrag niet beschikbaar dan zal de bank geen toestemming geven voor de verkoop van uw woning. Wanneer u geen toestemming krijgt voor verkoop, kunt u de woning niet leveren zodat dat de kopers van uw woning u aansprakelijk kunnen stellen voor de door hun geleden schade.

Er zijn een drietal manieren om uw verkoopverlies op te lossen. U kunt kijken of het mogelijk is om (een deel) het verkoopverlies mee te financieren in de nieuwe woning. Belangrijk om te weten is dat u dan geen renteaftrek heeft over dit deel. Banken zullen de aanvraag dan ook zeer kritisch beoordelen. De bijleenregeling kent wel een regel voor verkoop met verlies. Als u binnen 5 jaar na verkoop van de woning weer een nieuwe woning koopt en u maakt verkoopwinst dan mag u de verkoopwinst verlagen moet het oude verkoopverlies. De bijleenregeling geeft u dus geen extra mogelijkheden.

Een andere manier om uw verlies te voldoen is door het afsluiten van een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Het is belangrijk dat voordat u voordat uw huis verkoopt, weet dat u deze lening ook daadwerkelijk krijgt!

Mocht u niet in staat zijn om het verlies zelfstandig op te lossen, treed dan in contact met uw bank. Ondanks dat banken niet verplicht zijn om u een lening te verstrekken voor het verkoopverlies, komt u middels overleg vaak tot een betere oplossing dan te wachten tot het moment dat het mis gaat. Met name indien u in grote (grote) financiële problemen dreigt te komen wanneer de koop niet doorgaat, zijn banken soms bereid om het verkoopverlies af te boeken om zo verder verlies te voorkomen. Het afboeken van een lening heeft meestal wel tot gevolg dat u een codering krijgt bij het BKR in Tiel, waardoor u in de toekomst mogelijk niet meer in aanmerking komt voor een lening of hypotheek. Vraag dus altijd naar de exacte voorwaarden van het voorstel!

bron: de Telegraaf

Share Button
Tagged with: , , ,
2 comments on “Uw woning met verlies verkopen?
  1. gekkehenkie says:

    De Telegraaf: “60 % van de Nederlanders verwacht een daling van de huizenprijzen met minimaal 5 %”.

    En ik wed dat meer dan 60% van de Nederlanders die een daling van minimaal 5% verwachten huiseigenaars zijn!

  2. paultje says:

    5% verwacht een daling die wel op kan lopen tot 60%. De werkelijkheid zal ergens in het midden liggen (hopelijk!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*