Een historische blik op deflatie in Nederland

Sinds de jaren dertig is deflatie in Nederland één keer voorgekomen. Dit was in 1987. Dit blijkt uit een overzicht van het Centraal Bureau voor de Statistiek van de ontwikkeling van de inflatie in Nederland sinds 1900.

Olieprijs
In 1987 bedroeg de deflatie 0,5 procent. De oorzaak van het dalende prijspeil destijds was een sterke daling van de olieprijs. Als gevolg daarvan daalde de benzineprijs, maar ook de gasprijs. Vooral de enorme daling van de gasprijs leidde destijds tot deflatie, legt CBS-econoom Michiel Vergeer uit.

Deflatie was toen sinds 1936 niet meer voorgekomen. Alleen in 1953 en 1954 kwamen prijsdalingen in zicht toen de inflatie terugnam tot nul procent.

Eerste Wereldoorlog
De hoogste deflatie sinds 1900 vond plaats in 1921. De prijsdalingen volgden toen echter op enorme prijsstijgingen in de jaren daarvoor als gevolg van voedsel en woningtekorten in de Eerste Wereldoorlog.

Eerder verwachtte het Centraal Planbureau (CPB) voor 2009 nog een inflatie van 3,25 procent. Maandagmiddag presenteert het CPB echter bijgestelde verwachtingen voor 2009 en 2010.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de inflatie in Nederland in juli en augustus van dit jaar nog 3,2 procent bedroeg. In november daalde hij echter tot 2,3 procent. De kans op deflatie in Nederland wordt steeds groter…

Inflatie en deflatie

De inflatie van de afgelopen jaren is vooral zo laag omdat centrale banken tegenwoordig alleen nog maar oog hebben voor de consumenteninflatie die door de opkomst van de Aziatische economieën lang laag bleef. De geldgroei verstopte zich in huizenprijzen en de prijzen van obligaties, aandelen en derivaten.

De huidige crisis heeft dus mee gemeen met de crisis van begin vorige eeuw dan de  grafiek doet vermoeden.

bron: Z24.nl

Share Button
4 comments on “Een historische blik op deflatie in Nederland
  1. Bouke says:

    De deflatie zoals die in 1987 plaatsvond, is niet erg. Er worden twee definities van deflatie door elkaar gehaald: 1. deflatie=prijsdaling=negatieve inflatie en 2. deflatie = prijsdaling die uitstelgedrag veroorzaakt. Daarbij gaat inflatie/deflatie in beginsel over consumentengoederen. Als we naar 1987 kijken, was de oorzaak van de negatieve inflatie duidelijk herkenbaar als eenmalig. Dat is nu weer te verwachten. De daling van de olieprijs moet nog verwerkt worden in de stookkosten (en dat gebeurt trouwens pas vanaf juli 2009). Langdurige vraaguitval op de markt voor consumentengoederen is echt niet te verwachten (misschien enigszins bij auto’s). Op de huizenmarkt denk ik wel dat er vraaguitval plaats gaat vinden. Maar het blijft wat ongebruikelijk om het woord deflatie voor huizenprijzen te gebruiken. Prijsdalingen, met effecten op de vraag, lijken me waarschijnlijk. In tegenstelling tot de aanschaf van energie, kan je de aanschaf van een huis natuurlijk vaak wel uitstellen!

  2. Fred says:

    De definitie van inflatie is in de loop van de tijd ook veranderd. Dat maakt het lastig om te vergelijken met de jaren ’30.

  3. M says:

    Sterker nog, vóór de jaren 30 kwam inflatie zeer regelmatig voor. Dat hoor je dan weer niet, er wordt nu gedaan alsof het echt een uitzondering is.

    Wat Fred (2) zegt klopt wel:
    De inflatie van de afgelopen jaren is vooral zo laag omdat centrale banken tegenwoordig alleen nog maar oog hebben voor de consumenteninflatie die door de opkomst van de Aziatische economieën lang laag bleef. De geldgroei verstopte zich in huizenprijzen en de prijzen van obligaties, aandelen en derivaten.
    Eigenlijk zegt het bericht dus iets anders: de trend consumentenprijzen is doorgaans licht stijgend en sinds 1930 is hij slecht één keer eerder gedaald. Dat is vooral te danken aan lage productiekosten in China. Aan het monetaire beleid ligt het niet; er is de laatste tijd volop geld bijgedrukt waardoor vooral de prijs van aandelen en huizen flink is gestegen.

  4. Niek says:

    @1:
    bedenk ook dat er aan 1987 vele jaren van stevige inflatie vooraf gingen. De deflatie van 1987 (wat heet, -0.5% …) was dus niet meer dan een mini correctie op het konstant oppompen van de prijzen door overheid en centrale banken. Gezien wat er vooraf ging lijkt het me passend (maar erg onwaarschijnlijk) als we nu eens 20 jaar lang stevige deflatie krijgen …

    @3:
    inderdaad, ik denk dat de inflatie op het moment nog steeds rond de 8-10% zit, voor een gemiddelde burger. Het is ook wel opvallend dat na een historisch ongekende daling van de commodity prijzen zelfs de officiele inflatie nog steeds dik positief is.

    Gelukkig voor de politiek weet het Ministry of Truth van Vergeer nog steeds de illusie op te houden dat het allemaal wel meevalt, en dat deflatie het grote gevaar is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*