Het krijgen van een hypotheek op basis van de overwaarde eigen woning is voor ouderen steeds moeilijker, omdat de toezichthouder wil dat er ook naar inkomen gekeken wordt.
Wanneer ouderen met AOW en een klein pensioen geld willen lenen op basis van de overwaarde eigenwoning dan kan door de strenge AFM niet meer geleend worden (de leencapaciteit) dan ongeveer 4,5 keer het bruto jaarinkomen. Doe je het voorzichtig, dan zelfs niet meer dan 4,5 keer het inkomen dat de te zijner tijd langstlevende met het kleinste inkomen zal hebben. Op die manier valt er niet veel meer te lenen. Al heb je twee ton overwaarde of meer in je huis, je mag met een inkomen van jaarlijks 20.000 euro niet meer lenen dan 90.000 euro. Dat lijkt een hoop geld, maar met een opname van 6000 euro per jaar en een hypotheekrente van vijf procent ben je na ongeveer elf jaar door je geld heen. Bovendien behoudt je een jaarlijkse renteverplichting van 4500 euro. Hebt u nog een (rest)hypotheek op de woning, dan wordt die (rest)hypotheek in mindering gebracht op de leencapaciteit waardoor je minder kunt lenen en nog eerder door je geleende geld heen bent.
bron: Geld en Recht
Denk dat de banken toch eerst naar de waarde van de woning zullen kijken.
Op een huis van 5 ton zonder hypotheek kan iemand met alleen aow echt wel iets meer krijgen.
Zoiets is een goudmijntje voor de bank.
helemaal als je dan een huis koopt van de bank die deze heeft verkregen via een executieverkoop, toch?!
‘s Werelds 12 meest overgewaardeerde vastgoedmarkten
http://www.express.be/business/nl/economy/s-werelds-12-meest-overgewaardeerde-vastgoedmarkten.htm
@1 ik geloof toch eerder het artikel. Kon bij m’n bank in de goede tijd zo Euro 10.000 lenen, doorlopend krediet, nu hebben ze zonder met mij te overleggen het opnieuw opnemen van geld, wat eerst wel kon, ‘afgezet’ op de site. Ik vind het best wil er toch vanaf. M’n creditcard komt in een keer met een verzekering op het niet kunnen betalen van de klant. Nee, er is echt wel wat veranderd maar zo zijn banken blijkbaar, heel simpel, veel lenen als alles overal goed gaat en niks meer lenen als het slecht gaat.
eh? Eerst dacht ik ff het niet te snappen, door die getalletjes, maar om te verduidelijken.
1. Als je oud bent en een hypotheek neemt, dan los je die van je levensdagen nooit meer af.
2. Als je doodgaat met hypotheekschuld is jou huis(deels) van de bank.
3. De bank moet jou huis niet.
Dit is een maatregel om de erfbelasting voor de toekomst voor de Overheid veilig te stellen [ babyboomer ]. Regeren is vooruitzien.
@ Goudbelegger, dus je kan nu niet meer tot 10.000 opnemen ? Zomaar gestopt ? Doorlopend is dan ineens pardoes doodlopend ?
Vertel, ik snap er niets van.
@6:
denk ik ook, ik ken wel wat voorbeelden waar hier heel erg misbruik van gemaakt is (vooral in het belang van de erfgenamen dan, de bejaarde huiseigenaar heeft er meestal minder aan).
Ik vind het overigens prima dat ze de mogelijkheden om te hypotheken voor mensen boven 65 flink beperken, van die toestanden zoals in de VS waar iemand van 95 nog een 30-jarige hypotheek krijgt (want je mag niet discrimineren) dat moet je niet willen; maar gebeurt hier misschien ook wel eens (DSB?).
Anderzijds zijn er andere mogelijkheden voor ouderen met van die soort leaseback constructies, ik lees er af en toe over in de krant.
@7 ja, ik kan niet meer weer opnemen tot die Euro 10.000, wat eerst natuurlijk wel kon en wat ik ook wel eens gedaan heb. Maar ik vind het prima, volgens het contract zal het officieel wel niet mogen maar ze doen het toch, misschien staat er wel iets in het contract dat het wel mag, prima, interesseert me verder niet. Denk ook niet dat als ik nu naar de bank zou gaan en om Euro 10.000 zou vragen ik het zou krijgen. De tijden zijn wat dat betreft veranderd.
Vind er verder ook niks mis mee met die strengere eisen voor bejaarden, gepensioneerden van wie het pensioen niet zeker is, dat is het nooit, die een hypotheek willen, moet toch niet gekker worden..
@3
Wat me verbaast is dat Zweden ook overgewaardeerd is, zal dan wel door grote steden als Stockholm komen. Veel plattelandsgebieden kenmerken zich door bodemprijzen (of het komt dat ik “gewend” ben aan de absurde NL prijzen)
Mensen van 65 die hun woning 30 jaar geleden gekocht hebben voor misschien 50000 gulden en nu is hij 200.000 € waard
Die ( niet wetend uit hebzucht ) de bubbel waar door ik geen huis durf kopen hebben gecreëerd nu klagen dat ze geen 90000 euro kunnen bij lenen
HOOGMOED KOMT VOOR DE VAL
@10:
die statistiekjes zijn erg onbetrouwbaar, zo is de overaardering die ze voor NL aangeven vaak absurd klein. Zweedse platteland is inderdaad verre van overgewaardeerd, leuke boerderij met vele hectares voor 50-100K euro, daar vragen ze hier in Zeeland 50x zoveel voor.