Enorm overschot aan appartementen

Op de Nederlandse huizenmarkt is nu al een fors overschot aan appartementen. Leegstand dreigt, want van alle nieuwbouw bestaat zelfs de helft uit etagewoningen.

Voor projectontwikkelaars, maar ook voor de gemeente die zelf de grond bezit, zijn appartmenten vaak de eerste keus. Je krijgt immers meer vierkante meter woning op je duurdere grond.

Het leek met de vergrijzing en de pensionering van de babyboomers in aantocht, dat het met de vraag naar appartementen wel goed zou zitten.

Maar inmiddels is er een aardig overschot aan het ontstaan, zo blijkt uit gegevens die softwarebedrijf Dankers & Frank elk kwartaal verzamelt op basis van gegevens afkomstig van makelaarssites als Funda.nl.

Terwijl maar tien procent van de woningen in Nederland een appartement is, maken ze op Funda 28 procent van het aanbod uit.

Lees verder op Z24.nl

Share Button
Tagged with:
70 comments on “Enorm overschot aan appartementen
  1. ll says:

    Klopt helemaal, de woontorens staan grotendeels leeg.

    Allemaal net of bijna opgeleverd.

    http://www.lijstgroennoordenveld.nl/persberichten/2010/DVHN-20100927-GS01018001.pdf%20app%20gr.pdf

  2. Marketwatch says:

    Niet zo vreemd ook natuurlijk want de prijzen die ze (nog steeds) durven te vragen voor dergelijke flatjes is niet mals.

  3. Maria says:

    Onaantrekkelijk vanwege de verplichte hoge servicekosten of vereniging van eigenaren

  4. Adamus says:

    Vve met corporatie als voorzitter?

  5. nhz says:

    @1:
    in mijn omgeving zelfde verhaal met de luxere woontorens. Veel leegstand (ook bij torens die al 10-15 jaar geleden zijn neergezet trouwens, zit daar blijkbaar vol met speculantjes). Na een poosje hoor je dan dat het verhuurd gaat worden door de WBV voor prijzen van 800-1500 euro, maar de ervaring leert dat de WBV in dat segment weinig voor elkaar krijgt. Dus uiteindelijk zal er heel veel afgeboekt moeten worden met als conclusie dat er volgens jaar veel minder sociale woningbouw mogelijk is, ofzo ;(

    En ja, een VVE is een enorm risico bij blijvende leegstand (of als er mensen in komen die financieel in problemen komen en de hypotheek en VVE gewoon niet meer betalen …), want dan loop je kans dat je 2-3x meer dan de officiele VVE bijdrage moet betalen.

    @2:
    een gemiddeld appartement in mijn buurt in het stadscentrum kost zeker 50% meer dan een (veel grotere) eensgezinswoning aan de rand van de stad, van waar uit de meeste mensen ook nog sneller op hun werkt zijn. En die appartementen hebben dan ook nog zelden een tuin en vaak niet eens een balkon (blijkbaar is dat sinds een jaar of tien geen vereiste meer) en relatief bescheiden voorzieningen; alleen de ‘afwerking’ is vaak wat luxer dan gewone nieuwbouwwoningen buiten de stadskern. De doelgroep voor zulke appartementen is relatief klein en blijkbaar helemaal verkeerd ingeschat. Het helpt natuurlijk wel dat ze overal betaalbare rijtjeshuizen platgooien…

  6. Kapotjeplov says:

    Appartementen zijn gewoon veels te duur voor de doelgroep, de senioren.

    Mijn schoonouders wilden naar een appartement, maar moesten na verkoop van hun eensgezinswoning op 500 m2 grond nog minstens een halve ton bijbetalen voor zo een “stapelbungalow”. Dat was niet helemaal de bedoeling dus ze zijn gewoon gaan huren.

    De OG maffia (makelaars/aannemers/gemeente/vul maar in) dacht even de overwaarde die senioren op hun huis hebben kunnen opbouwen op te strijken. Mooi niet dus.

  7. ll says:

    Oef, oef de overdrachtsbelasting is in twee jaren gehalveerd. Zal dit jaar nog niet aantrekken, denk ik

    http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/22390FC2-EFF4-4F75-865C-8AE1E0EDB0C5/0/2010opbrengstrijksbelastingenbijna7miljardeurolagerart.pdf

  8. Marketwatch says:

    De vraagprijzen (voor alle type woningen) zijn ook nog steeds veels te hoog:

    http://www.z24.nl/z24geld/huizen_wonen/artikel_176217.z24/Vrijstaand_huis_veel_te_hoog_geprijsd.html

  9. Goudbelegger says:

    Zelfde verhaal in Meer en Vaart, Amsterdam, veel rijken hier, veel Saab, bmw, audi’s etc. maar de bordjes te koop staan er en er wordt praktisch niks verkocht. Zit tegen Osdorp aan, je zou wel gek zijn om te kopen lijkt mij, lijkt anderen dus ook. Ook zelfs een aantal huurappartementen dat leeg staat believe it or not..

    Ben blij dat ik huur nu.

  10. Goudbelegger says:

    Wat betreft appartement bedoel ik dan. Wat betreft huis zou ik het liefst kopen maar vind het te duur en moet als ZZP’er al m’n spaargeld erin stoppen terwijl anderen het gewoon lenen, dat wil ik nu ook niet.

  11. ll says:

    Zojuist op BNR, data mining buro over Ollandse huisjes.

    Er wordt nu 30% onder de vraagprijs geboden.

    T’is maar dat U het weet.

  12. RealisT says:

    Zelfde bizarre situatie hier. Iets van 60m2 voor 165k. Plus servicekosten, etc.

    Onverkoopbaar uiteraard, dus laatst nog maar weer eens in prijs verhoogd…

  13. Nou, says:

    Mij dunkt dat het woningtekort koste wat kost in stand moet worden gehouden. Dus nhz, afboeken lijkt me niet the way to go.

    Leegstand en sloop zijn daarvoor de enige opties. Flatjes komen het eerste in aanmerking voor sloop. Ze zijn vaak ook zo deprimerend om in te wonen dat er glas voor de balustrade moet om springers tegen te houden. Dit kost de vve klauwen met geld.
    Men probeert ze te verpatsen, maar door de vve/servicekosten zijn flatjes niet goedkoper dan huizen.

    In het artikel staat dat flatjes 189k kosten en een normale woning 230k. Maar om te huren kun je een flatje krijgen voor 800+100 euro servicekosten en een rijtjeshuis voor 950 euro.

  14. lorenzo says:

    ”Men probeert ze te verpatsen, maar door de vve/servicekosten zijn flatjes niet goedkoper dan huizen.”
    Grondobjecten moeten op jaarbasis 1 % rekenen voor onderhoud , wel eens aan gedacht ?

  15. ll says:

    @ lorenzo, 1% van wat ?

  16. lorenzo says:

    ..de waarde (..) van de woning , per jaar .

  17. Dawg says:

    Uit hetzelfde onderzoek blijkt
    ook dat:

    “De vraagprijs voor vrijstaande huizen is nog steeds te hoog. Het verschil tussen wat de verkoper wil hebben en de uiteindelijke verkoopprijs is gemiddeld 32 procent.”

    gelezen op:

    http://geld.nl.msn.com/nieuws/article.aspx?cp-documentid=155012491

  18. klaas says:

    @12 Dat is nog niets; kijk eens in Amsterdam.. 55 m2 voor 272.000

    http://www.funda.nl/koop/amsterdam/straat-kuipersstraat/

  19. Wij zijn van mening dat de Nederlandse (en Belgische) vastgoedmarkt nog jaren zal dalen, het einde is nog lang niet in zicht.

    In onze contreien gaat het eigenlijk zoals in China, waar de overheid met stimuluspakketten en overheidsbebouwing de woningprijzen artificieel hoog maakt. Zo heeft men in België het plan om de komende jaren zeven miljard euro uit te geven voor 37.000 nieuwe sociale woningen. Hierdoor worden de woningprijzen opnieuw tijdelijk opgepept door kunstmatige vraag.

    Voor meer hierover, zie ons recente dossier over vastgoed als investering:

    http://goldonomic.be/index.php?option=com_content&view=article&id=110:dossier-vastgoed-als-investering

    En ons artikel van vandaag: Investeren in China? Denk twee keer na….

    Vriendelijke groet,

    Tuur

  20. nhz says:

    @11:
    als de vraagprijzen 32% te hoog zijn moet je nu hooguit 50% van de vraagprijs bieden. Persoonlijk zou ik beginnen bij 70% korting. En als ze dan nee zeggen de volgende dag nog minder bieden 😛

    @13:
    een kennis van mij is expert in explosieve demolitie. Die gaat misschien wel gouden tijden tegemoet, zo’n toren luxe appartementen kan in een minuut weg zijn en dan ook nog een vette slooppremie van Rutte er bovenop….

    @16:
    tja de waarde … de waarde van 20 jaar geleden dan zou ik zeggen, alles daarboven is bubble en dus geen basis voor kostenberekening. Dat de aannemer tarieven ook een enorme bubble zijn doet niet ter zake.

    @19:
    het grote verschil is wel dat Chinezen een groot deel van hun vastgoed zelf direct moeten betalen, en zelf opdraaien voor alle risico op prijsdaling. Kortom, die bubble gaat zichzelf korrigeren, voorzover er sprake is van een bubble. Dat terwijl Nederlanders pakweg 120% van de aankoopprijs kunnen lenen, en dan ook nog met 100% belastingaftrek, en het risico bij waardedaling voor het overgrote deel op andere burgers kunnen afschuiven. Al die verhalen over vastgoed bubbles in China neem ik met een korreltje zout, de bubble in Nederland is echt vele malen erger.

  21. ll says:

    De waarde van het vastgoed in Ireland is gezakt vanaf 2007 van 225 miljard naar 80 miljard nu. Was net op tv. Vandaar mijn vraag 1 % van wat.

    Ik wacht denk ik nog maar even met onderhoud, het huis staat er nog steeds heel fier bij en heeft twee wereldoorlogen overleeft, bouwjaar 1886.

    Kosten 1200,00 gulden.

  22. tokkert says:

    De huizenprijzen dalen sneller als ik verwacht.

    Heb weddeschappen afgesloten :een fles goede champagne,gezamelijk gedronken.
    (In 2013)

    Voor dat flatje in Amsterdam (€272.000) kun je toch al 27.2 goedkope autos krijgen.

    (The car index)

    Op de prijs van een eend(2CV6,bleu celeste) uit 1986 is deze car index 55!

  23. Robald says:

    @20 nhz:
    Op gewone rijtjeshuizen zit slechts een verschil in vraagprijs en uiteindelijke verkoopprijs van 10%. Nu nog dan.

  24. FT says:

    Er is wel degelijk vraag naar appartementen, maar ze moeten wel bouwen en leveren waar ook echt vraag naar is.
    Vooral de boomers, onderhoud gaat een probleem worden. Vaak de locatie.
    huizen hebben onderhoud nodig, voor de ouderen begint dat een probleem te worden, het resultaat zal achterstallig onderhoud worden waardoor je een onverkoopbaar object krijgt.
    Daarnaast staan deze huizen veelal in de buitenwijken, als deze mensen ouder worden heeft dat tot gevolg dat sociale contacten opdrogen, ze kunnen niet eenvoudig mee even de deur uit.

    Ik ken een paar gevallen, daar worden leuke senioren appartementen, HUUR, voor een goede prijs in de omgeving van de voorzieningen gebouwd (vlak bij het centrum). Alleen op de aankondiging van de plannen al vele keren overtekend.
    Het is zo eenvoudig, even nadenken en de markt bieden wat ze vragen. Veel ouderen hebben geen dik pensioen (een paar honderd boven AOW), maar wel wat overwaarde in het huis. Dat zijn niet altijd vele tonnen.

  25. Dalen says:

    @ 19 Goldonomic.be

    Mijn perceptie m.b.t. de situatie in Belgie is anders. Regelmatig bezoek ik openbare verkopingen, vrijwillig of gedwongen, waarbij ik constateer dat er nog steeds flink wordt geboden en verkocht.

    Ik heb ook de indruk dat er geen één op één vergelijking is te maken met Nederland waar de woningen veelal 100% en meer gefinancierd zijn en met een looptijd van 30 jaar. Dit was voorheen in Belgie niet mogelijk.

    Onder de bevolking in Belgie zit nog steeds veel geld, met name bij de ouderen die dikwijls in bezit zijn van landbouwgronden en recreatiegronden die tot bouwgrond verklaard zijn.

    Ondanks dat de overheid meer bouwgrond beschikbaar stelt en gemeenten dwingt om dat ook te doen, zie je een stijging in bouwgrondprijzen.

    Ik heb regelmatig contact met makelaars in Vlaanderen en ook van hen begreep ik dat de stagnatie in de verkoop meevalt.

    Rondom mij zie ik veel nieuwbouw en vooral appartementen. Dze zijn doorgaans snel verkocht aan particulieren die willen investeren. Daarbij komt dat de rente zer laag is, vooral in Belgie en de werkloosheid ook niet spectaculeer stijgt.

    Ben benieuwd hoe u tot andere conclusies komt en waar dat op gebaseerd is.

  26. lorenzo says:

    ”Vandaar mijn vraag 1 % van wat.”
    Ja , je denkt nu slim te zijn , maar die 1 % heeft geen invloed en/of relatie met de virtuele waarde .
    Enne…of de woning uit 1800 er nog steeds fier bij staat laten we wel over aan de deskundigen . Eigenaren zijn zo emotioneel , die moeten op dat moment maar even koffie gaan drinken.

  27. nhz says:

    @26:
    mijn ervaring is dat – gemiddeld gesproken – hoe ouder de woning, hoe degelijker, en hoe beter het ontwerp wat betreft leefbaarheid en andere kwaliteiten. Kwestie van evolutie en selectie, alles wat onder de norm is wordt vroeg of laat uitgewied. Mijn vorige woning was officieel uit 1720 maar eigenlijk nog veel ouder want dat was eigenlijk het jaar van de laatste grote makeover. Als een betaalbare nieuwbouwwoning 20 jaar meegaat zonder groot onderhoud mag je in je handen klappen. Ik geef toe dat moderne woningen dan wel weer standaard breedband internet en een trendy RVS aanrechtblad hebben, en soms zelfs een ISDN aansluiting 😉

  28. ll says:

    Nou breekt mijn klomp, vastgoedbeleggingen verdampen sneller omdat……..Waarschuwing van DNB naar pensioenfondsen.

    ” Het risicobeheer sluit volgens haar in veel gevallen onvoldoende aan op de complexiteit in de vastgoedbeleggingsmarkt. Het verdampen van vastgoedwaarde gaat, naar het zich laat aanzien, nog sneller dan blijkt uit de taxatiewaarden. Dat komt omdat die zijn gebaseerd op de meest recente transactieprijzen en taxaties van vergelijkbare objecten die NIET van eigenaar wisselden. ”

  29. KariZ says:

    hè…en men zei altijd dat vastgoed een zekerheijde was…

    Heb ik weer.

  30. nhz says:

    @28:
    ik neem aan dat DNB van mening is dat dit alleen geldt voor commercieel vastgoed en niet voor prive woningen, anders hadden ze vast gewaarschuwd. Het risico beheer daarvan is ondergebracht bij zeer ‘professionele’ partijen zoals het WeW, dat vooral bemand wordt door geflipte politici.

  31. lorenzo says:

    27 , het is niet zo dat hoe ouder de woning hoe beter . Een woning aanschaffen uit 1800 + zonder blikken of blozen is hetzelfde als samen met nog iemand je faillissement aanvragen.
    Een woning uit 1980 zonder onderhoud heeft nog een vermogen aan additionele kosten te gaan.
    De jaren ”30 waren wel de meest complete woningen met dito kwaliteiten.
    Maar…een woning gaat dan ook maar 50 jaar mee , laten we dat niet vergeten.

  32. lorenzo says:

    28 , is commercieel vastgoed , gebaseerd op de vervangingswaarde want ” vergelijkbare objecten die NIET van eigenaar wisselden. ”

  33. goldonomic.com says:

    Het is echt hoogmoed te geloven dat Vlaanderen/Belgie aan de wereldwijde onroerend goed krisis zou ontsnappen.
    Als je maar ‘een beetje’ gezond verstand hebt, dan moet je toch ‘zien’ dat ook vlaanderen in een Onroerend Goed bel zit en dat die bel aan het barsten is. Voor wie net een optrekje gekocht heeft aan een veel ‘te dure prijs’ is dit natuurlijk moeilijk te aanvaarden.

  34. nhz says:

    @31:
    een woning uit 1800 zonder onderhoud (sinds 1800 …) bestaat al lang niet meer. Maar just in case: inderdaad, je moet wel je ogen openhouden en niet de krotjes uit de aanbieding kopen als je kwaliteit wil. Mijn ervaring is dat de betere panden vrijwel altijd ook relatief goed onderhouden zijn. Momenteel zijn kwalitatief goede monumentenpanden (vrijwel?) overal in NL excessief duur, maar 20 jaar terug kon je ze aan de straatstenen niet kwijt in mijn omgeving, ook niet als ze prima onderhouden waren.

    @33:
    ik denk ook dat beide markten nu een bubble zijn, maar de huizenbubble in Nederland is vele malen groter. Is ook geen wonder aangezien die bij ons al zo’n 20 jaar meegaat, terwijl de prijzen in Belgie eind jaren 90 nog lagwekkend laag waren voor Nederlanders (uitgezonderd wellicht Brussel, en wat hotspots zoals Knokke, Brugge etc.). Nederland spendeert tientallen miljarden per jaar aan eht overeind houden van de bubble; Belgen spenderen wellicht flinke bedragen aan zwart geld met vergelijkbaar effect, maar vast niet zoveel als in Nederland.

  35. Majong says:

    Rente verhoging in China…!

  36. nhz says:

    @35:
    ach ja, beleggertjes schrikken van een kwart procent renteverhoging aan de andere kant van de wereld. Kun je nagaan wat een stoelendans dit is, kan nog leuk worden als ooit de rente in de VS een kwart procent omhoog moet (‘over m’n lijk’ zeggen Heliben en TurboTaxTimmy, maar toch …) 😛

  37. Die korrektie stak al 10 dagen in de kaarten…een of andere ondergeschoolde financiele reporter heeft gedacht dat hij die .25% renteverhoging wel als uitleg kon gebruiken..Hoe DOM!

  38. Spanjaarden (en buitenlanders met zwart geld) hebben ook jaren hun zwart geld gebruikt om de spaanse Onroerendgoed Markt recht proberen te houden. Maar het mocht niet baten…de markt is de markt en houdt geen rekening met zwart, wit of grijs geld. Hoe langer je iets wat op instorten, probeert recht te houden, hoe harder het nadien valt.

  39. dalen says:

    @ 33 goldonomic.com

    Bedankt voor uw bijdrage. U zegt: Als je maar ‘een beetje’ gezond verstand hebt, dan moet je toch ‘zien’ dat ook vlaanderen in een Onroerend Goed bel zit en dat die bel aan het barsten is.”

    Ik wil dat graag geloven maar mijn perceptie is (voorlopig) anders en de redenen heb ik in @ 25 weergegeven.

    Het zou fijn zijn als u uw stelling kan onderbouwen. Als adviesbureau mogen we dat toch wel verwachten.

    @ 38

    Zwart geld keert als wit geld terug in Belgie. Volgens de Gazet van gisteren waren dat weer enkele miljarden. Waarschijnlijk is daar de stijging en vlotte verkoop van onroerend goed aan te wijden. Het beleid hieromtrent van de regering werpt kennelijk zijn vruchten af

  40. lorenzo says:

    34. ik zou maar eens het draadje volgen , er kwam daarin een woning uit 1880 voorbij die nog heel fier was en is ( en zich in het geval van vervreemding zal beroepen op de ouderdonsclausule vermoed ik..) met slechts 1200 euro aan onderhoud. Het kan dus toch !

    ps. china doet er veel aan (..) er niet zo’n zooitje van hun aankomende bubble te maken als hier in de beschaafde (..) vastgoed wereld heb ik begrepen.

  41. nhz says:

    @40:
    tja, misschien worden de enorme winsten op speculatiepandjes van de poldermaffia (coffeeshops etc., in mijn regio een belangrijke speler op de vastgoed markt) tegenwoordig zwart geherinvesteerd in de Belgische vastgoed sector. Dan is de belgische bubble dus een exportprodukt uit de polder 😉

  42. lorenzo says:

    goldonomic.com : ook in zijn algemeenheid :te veel blogs en andere adviezen die nu een cyclische houding aannemen ( en de nodige sensatie ) die ik graag jaren geleden had gezien.
    Te veel huilen nu met de wolven mee, het hele www staat er nu vol van.
    Nu weer China , een wel erg open deur anno 2010 , wel een waar goldonomic de nuance alleen niet raakt als ik zo lees op je site.

  43. @Dalen (25, 40)

    Bedankt voor uw interessante observaties. Ik ben het met u eens dat het met de situatie in België in bepaalde opzichten iets minder erg gesteld is. Toch zit ook België aan de top van een jarenlange hausse, en zitten we in de vroege fase van de race naar beneden.

    Het klopt dat in België veel geld zit, vele spaarders hebben hun aandelen verkocht na de opeenvolgende katers op de beurs en stellen vast dat hun spaarrekening/obligaties vrijwel niets opbrengen. Een logische uitweg is investeren in vastgoed. Mogelijks houdt dit de prijzen tijdelijk wat hoger, maar uiteindelijk zullen mensen niet blijven bieden op de heel erg dure Belgische woningen. Eens de inflatie begint weg te eten aan hun vermogen zullen ze andere zorgen beginnen krijgen.

    Verder deze vraag ter overweging: hoeveel vastoed zou er verkocht worden als de rentes zouden stijgen naar 4, 5 of 6 procent, en deze stijging wordt doorgerekend aan de kopers?

    Heeft u ons dossier over vastgoed gelezen? Daar staat geargumenteerd waarom het vastgoed in een zeepbel zit:

    http://goldonomic.be/index.php?option=com_content&view=article&id=110:dossier-vastgoed-als-investering

    vriendelijke groeten,

    Tuur

  44. ll says:

    @ 41, fout boel Lorenzo, de prijs van de woning in 1886 was 1200.00 gulden.

  45. Frnk says:

    in de Belgische grensgemeenten met Nederland is er alvast een terugval in verkoop en de uiteindelijke verkoopprijs van vastgoed is in dalende lijn.
    Dit is niet abnormaal,de markt heeft veel Nederlanders doen kopen de laatste 20 jaar en dit heeft de splaatselijke Belgische starters weggejaagd.

  46. Frnk says:

    ….omdat de Belgische grensgemeentebewoner ,starter niet kan genieten van oa HRA,want dat kennen ze niet in BE.100% of meer financieren kan ook niet in 90% van de aanvragen.
    kortom:Huizen zijn voor Belgische begrippen veel te duur in deze grensgemeenten,kopers zijn er nog wel wat,maar ze betalen al lang niet meer de vraagprijs,af en toe via een openbare verkoop kun je een koopje doen.Het is dan :ongeveer -25% vanaf de 2008 top

  47. dalen says:

    @ 44

    “Verder deze vraag ter overweging: hoeveel vastoed zou er verkocht worden als de rentes zouden stijgen naar 4, 5 of 6 procent, en deze stijging wordt doorgerekend aan de kopers?”

    Dit ben ik met u eens. Het is echter zo dat ik de komende 3 jaar geen rentestijging zie, gezien de hardnekkige financiele en nu vooral economische crisis. De daling van de huizenprijzen zal daarna worden gecompenseerd door inflatie. Het is ook voor mij een trieste teleurstelling gezien het vermogen dat nu geen rendabele investering vindt. Dat is ook de reden dat ik kijk naar beleggingsobjecten in vastgoed, ondanks de kans op een correctie.

    Er zijn nog wel provincies in Belgie die mijns inziens kansen bieden. Dat wil zeggen redelijke aanschafkosten en goede verhuurmogelijkheden. De Belgische wetgeving biedt hiertoe ook meer gelegenheid. De idiote hoge overdrachtbelasting en lange overschrijvingstermijn (3 maanden!) bij notarissen daar gelaten.

  48. Juan Belmonte says:

    Off-topic

    Voor wie vandaag even wil schuddebuiken:

    Froukje de Both: huur een stylingbureau in om een huis WEL te verkopen

    Hahahahahaha haha haaaaaaaahilarisch 🙂

    http://nieuws.nvm.nl/actual/oktober_2010/froukje_de_both_huur_een_stylingbureau_in.aspx

  49. Juan Belmonte says:

    Spot-on:

    http://nieuws.nvm.nl/~/media/NVMWebsite/Downloads/BNR_campagne/22%20investering%20in%20toekomst.ashx

    Hahahahahaha haha haaaaaaaahilarisch 🙂

    De Stichting Kamikaze Kopers lokken laat weer van zich horen

  50. Juan Belmonte says:

    Hij blijft leuk die man, echt knap datti zichzelf nog serieus neemt, ‘s lands meest absurde komiek.

    64$ van de Nederlanders denkt dat de prijzen in 2010 niet dalen 🙂
    Nee, in Nederland kunnen huizenprijzen niet dalen, hier is al jaren een woningtekort, we wonen ook in zo’n dichtbevolkt landje 🙂

    Nee, de beeldvorming rondom de totale NL hypotheekschuld is eenduidig en schommelt slechts tussen de 600 en 1004 miljard.

    Nee de documenten die men leest zijn consistent en bevatten geen gaten van tussen de 40 en 100 miljard:
    Bron: http://www.dnb.nl/binaries/DNB%20Statistisch%20Bulletin%20september%202010_tcm46-239794.pdf

    Nee, de DSB is failliet gegaan door de heer Lakeman dan wel de DNB, eigen beleid speelde hier geen rol 🙂

    Nee, het zijn geen bizarre tijden anno 2010.

    Lachen want… de rekening wordt alleen maar uitgesteld.
    Haha?

  51. floor says:

    die link doet het niet juan

  52. floor says:

    of misschien toch maar een beetje laat

  53. lorenzo says:

    Goldonomic.be vind de inhoud ondergeschikt aan de bekendmaking van ,wederom ,een web-site met constateringen door self made economisten.
    Elke kantine van werkend nederland zit er al vol mee met dito meningen.
    Mijn vraag , wie heeft er de afgelopen 20 jaar lekker centjes verdient ? Die mag zijn vinger opsteken.

  54. nhz says:

    @46:
    die prijs komt aardig overeen met prijzen in mijn omgeving. Mijn vorige woning kostte rond 1870 1100 gulden, rond 1910 was het trouwens weinig meer (toen ging het economisch niet zo goed hier, mogelijk met extra negatief effect op de prijzen).

    Diezelfde woning is nu 1.5-2 miljoen pleuro waard volgens de makelaars, en dan zijn er intussen ook nog allerlei mooie details uitgesloopt zoals grote beelden in de hal, wandpanelen etc. Maar ja, wel > 20 telefoonleidingen, vele ISDN aansluitingen, kilometers ethernet en breedband internet aansluiting. Erg waardevol allemaal in een tijd dat alles draadloos gaat ;(

  55. nhz says:

    @55:
    “Mijn vraag , wie heeft er de afgelopen 20 jaar lekker centjes verdient ”

    voor de zoveelste keer: lekker verdienen deden vrijwel alleen de mensen die deel uitmaakten van de financiele/vastgoed maffia.

    Als je huis meer waard wordt is dat helemaal geen ‘geld verdienen’ maar gewoon inflatie; een kans om je nek dieper in de strop te steken, al lieten velen zich natuurlijk graag wijsmaken door de makelaars dat het gratis geld was.

  56. dalen says:

    @ 57

    Makelaars weten wel hoe je veel geld kan verdienen. Ik lees in deze uitspraak dat ze voor bemiddeling, die overigens waardeloos was, € 97.500,00 (ex BTW) in rekening brachten!!

    http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtype=kenmerken&instantie_uz=Gerechtshof+Amsterdam&veld_datumzoek=datum_gepubliceerd&soort_datumzoek=Tussen&datum_tussen_vanaf=14-10-2010&datum_tussen_tm=20-10-2010&sortby=datum_gepubliceerd

    I.v.m. de wanprestatie kunnen ze dit bedrag terugbetalen plus te nog te vorderen schade. Mooie uitspraak die wel kritiek zal opleveren in makelaarsland.

    Hukker en Lorenzo kom er maar in.

  57. dalen says:

    Gaat hier morgen iemand naar toe?

    http://www.afm.nl/nl/professionals/afm-actueel/nieuws/2010/okt/aankondiging-seminar-hypotheekadvies.aspx

    De AFM presenteert de resultaten van het vervolgonderzoek Hypotheekadvies

  58. KariZ says:

    @juan en iedereen 🙂

    Over TV makelaar gesproken; toppunt van triestheid in de aflevering van gisteren.

    Echtpaar kreeg hun woning in duurdere segement niet verkocht, totdat er interesse was van mensen met een huis te koop in lagere segment. Zij hadden echter nu huis nog niet verkocht.

    Oplossing: echtpaar koopt huis van degene die interesse hadden…daardoor konden die mensen het huis van het echtpaar kopen…..SNAPT U HET NOG……..?????????

    Maar nu komt ie: het echtpaar heeft nu een huis waar ze echter niet in wilden wonen….dus opzoek naar een woning…TV Makelaar kom er maar in….

    http://www.rtl.nl/programma/tvmakelaar/openhuis/

    Joop & Aly eerste 5 minuten…om je rot te lachen

  59. dalen says:

    @ 60

    Ja dat is ook een fraaie oplossing. Wanneer ze dan ook nog geholpen zijn door dezelfde makelaar dan loopt die op de rand van de bepalingen m.b.t. het verbod op het dienen van twee heren.

    Mooi voorbeeld van belangenverstrengeling.

  60. lorenzo says:

    Tja , niek en Dalen , als de geest zich enkel beperkt toch de woningmarkt , dan snap ik het 🙂
    Man , wat hebben we een tijd achter de rug , heerlijk was het .

  61. lorenzo says:

    58 , normale bedragen , maar ik merk je fascinatie voor uitspraken maar ga ze eens interpreteren op hun merites .
    Dan kun je ook zien WAAROM , de uitspraak is gedaan en de makelaar de volgende keer dit wel toucheert .
    Nu is het de jalouzi die overheerst en dat kan geen basis zijn voor een discussie.

  62. lorenzo says:

    59. wat denk je zelf 🙂

  63. @49

    “De daling van de huizenprijzen zal daarna worden gecompenseerd door inflatie.”

    Nominaal wel, maar in reële termen niet… Als ik vandaag een kilo goud of 1000 vaten olie koop, dan kan ik daarmee over een paar jaar méér huis mee kopen in België en Nederland. In reële termen zullen de huizenprijzen met andere woorden dalen.

  64. floor says:

    @60
    Dit is een truc die ongeveer een jaar geleden breed uitgemeten is in de britse pers.
    Daar ging het om in totaal 3 woningen van laag tot boven het miljoen.
    En die van een miljoen kocht dus het huis van pak m beet 200.000 pond om zo de doorstroming tot stand te brengen.
    Geloof er niet veel van.

  65. lorenzo says:

    39 , een idee hoe en in welke mate zwart geld bijdraagt aan de economie ? Sunstantieel en zeker nodig.

  66. You ought to be a part of a contest for one of the best blogs
    on the internet. I’m going to recommend this site!

  67. Yes! Finally someone writes about internet access yuma az.

    My site – internet service provider sargent ne

  68. certainly like your web-site however you have to check the spelling on several of your
    posts. A number of them are rife with spelling issues
    and I to find it very troublesome to inform the reality then again I will certainly come again again.

  69. Wow, amazing blog structure! How lengthy have you been running a
    blog for? you made blogging look easy. The overall look of your site is magnificent, as smartly as
    the content!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*