Het aantal mensen met een NHG-hypotheek dat hun huis gedwongen met verlies moest verkopen is in de eerste negen maanden van dit jaar opgelopen tot 985, een stijging van 80 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2009.
Dat meldde Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), die de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) uitvoert, donderdag.
Volgens WEW wordt bijna de helft van de gedwongen verkopen waar verlies op wordt geleden veroorzaakt door een sterke groei van het aantal onderhandse verkopen als gevolg van echtscheiding. ,,Het aantal echtscheidingen is niet gestegen, maar een echtscheiding leidt momenteel vaker tot een verlies dan in het verleden”, stelde algemeen directeur Karel Schiffer van de NHG.
Verlies
,,De waarde van de woningen is de afgelopen jaren niet gestegen, waardoor de kosten koper bij een volledige financiering nog niet zijn terugverdiend. Dat betekent in die gevallen per definitie een verlies.”
Het aantal mensen dat in de eerste negen maanden van dit jaar een NHG-hypotheek aanvroeg en kreeg, steeg van 65.000 in 2009 tot 96.000 dit jaar. Daarbij ging het om 74.000 van de gevallen om een lening voor de aankoop van een huis en in ongeveer 22.000 gevallen om herfinanciering in verband met woningverbetering.
Grens verhoogd
Sinds vorig jaar juli is de grens voor een NHG-hypotheek verhoogd tot 350.000 euro. Binnen dat prijssegment wordt nu ongeveer 80 procent van de woningaankopen met een NHG-hypotheek gefinancierd.
Ongeveer 12.000 huishoudens vroegen in de eerste negen maanden van dit jaar een NHG-hypotheek aan voor een huis in de prijsklasse tussen de 265.000 en 350.000 euro. Tot juli vorig jaar lag de grens voor een NHG-hypotheek op 265.000 euro.
bron: De Telegraaf
“De waarde van de woningen is de afgelopen jaren niet gestegen, waardoor de kosten koper bij een volledige financiering nog niet zijn terugverdiend. Dat betekent in die gevallen per definitie een verlies.”
Wat dus geldt voor alle woningen die gekocht zijn de afgelopen jaren.
Apart trouwens dat er een incentive is om de kosten koper mee te financieren. Want als ik het goed begrijp zijn de mensen die 100% gefinancierd hebben en de 10% zelf betaald hebben die 10% kwijt, maar krijgen mensen die geen geld zelf ingebracht hebben het verlies terug, ongeacht of ze geld hadden kunnen inbrengen. Of werkt het zo niet?
Beste forumgenoten, the shit is starting to hit the fan, ook in Nederland.
Ger hukker vanochtend op BNR: “het is een slecht derde kwartaal geweest” en “de huizenprijzen zijn inmiddels tussen de 10% en 15% gezakt”.
Uit de factsheet 3e kwartaal van het WEW:
“Minder gedwongen verkopen via de veiling
In 2010 heeft ongeveer 70% van de gedwongen verkopen plaatsgevonden
door onderhandse verkoop via een makelaar en 30% via de
veiling. Dat is een trendbreuk die zich vanaf 2007 heeft ingezet.
Dit is het gevolg van de toename van het aantal onderhandse verkopen
door echtscheiding alsmede de inspanningen van geldgevers
gericht op het bevorderen van gedwongen onderhandse verkoop in
plaats van executoriale verkoop via de veiling.”
http://www.nhg.nl/fileadmin/user_upload/Documenten/PDF/kwartaalberichten/Factsheet_3e_kwartaal_2010.pdf
Maar wie koopt die huizen dan op?
@1:
het belangrijkste is dat er geen geld te halen valt, dus eerst alles opmaken. Dan ben je zielig en wordt alle restschuld kwijtgescholden.
@2:
ik kreeg net weer de lokale makelaarskrantjes binnen, de verkopers hebben duidelijk dit nieuws nog niet gehoord. Vraagprijzen lijken nog steeds te stijgen hier, onvoorstelbaar. De meest waardeloze aftandse rommel moet al 250-400K euro kosten, en ze hebben steeds meer huizen te koop voor ver boven een miljoen euro. Ik zag een bungalowtje (op mooie lokatie) dat een kennis 40 jaar geleden kocht voor 60.000 gulden. Uitgaande van 3% inflatie per jaar (realistisch als je het Ministry of Truth gelooft) zou 100K euro nog realistisch zijn, maar de vraagprijs is nu 1.975.000 euro!!! Soms zou je denken dat NVM zich in de handen mag wrijven als de prijsdaling beperkt blijft tot -90%.
@3:
misschien gaan ze wel met dik verlies naar bevriende makelaars, die vervolgens proberen er vet op te verdienen? Waarom zou je als verkoper moeite doen voor een goede prijs als je toch verlies maakt en WeW het verschil betaalt? Of zou WeW ook buiten de veiling om kopen, je weet maar nooit …
NHG geeft hele wazige persberichten. Je moet diep in hun website peuren om echte info/cijfers te vinden. Ja plusjes melden hoeveel mensen een NHG nemen. Maar wat ze moeten betalen moet je er zelf uit hun jaarverslag hengelen.
2008 921 claims ad € 20.656
2009 753 claims ad € 29.254
2010 600 claims in eerste 6 mnd
2010 985 claims in eerste 9 mnd
en hoe hoog de claims zijn in 2010? Met de achterkant sigarendoos kom ik uit op > 35k
Iedere procent dat de gem executieprijs van een woning t.o.v. 1/1/2010 met 1% is gedaald zal het toch al snel 3k zijn.
En als ik ik vraag maak de serie af
600 Q2
985 Q3
… Q4
Dan is 1385 lowbal maar 1500 kan ook. Misschien een verklaring voor die na de zomer oplopende funda aantallen. Het moet onderhands weg.
Totaal pompen ze dit jaar minimaal 50milj richting banken. Als je er per jaar na kosten maar 100milj binnen krijgt is de kasstroom bij 3.150 claims al negatief!
Als bij de NHG net als in de US de shame er door blijvend dalende huizenprijzen bij claimers noodgedwongen afgaat moet je kijken hoe snel die 500milj op is.
Als 20.000 with trash living verkiest boven netjes aflossen en kromliggen voor een verlieslatende huis is NHG belly up
@6:
“Als 20.000 with trash living verkiest boven netjes aflossen en kromliggen voor een verlieslatende huis is NHG belly up”
inderdaad, als de psychologie omslaat is het WeW in 1-2 jaar failliet en komen de staatsfinancien serieus in gevaar (want daarna is er helemaal geen houden meer aan).
Is zeer de vraag of je moet kiezen tussen ‘trash living’ en aflossen (aflossen, wat is dat?), in de VS zitten miljoenen huiseigenaars in een riant huis waar ze soms al meer dan een jaar niet meer voor betalen. Tegen de tijd dat ze er uit moeten verkopen ze ook nog even het sanitair etc. in een yard sale. Dat gaan we hier vast ook zien, je denkt toch niet dat ze hier in de winter massaal mensen op straat gaan zetten? Alle welzijnswerkers gaan staken als ze dat durven, dan heb je pas echt een probleem in de polder. En dan praat ik nog niet over waar die ‘huiseigenaars’ zelf recht op menen te hebben …
@Claude,
Bij 3, de PDF is een uitstekende link. Ik hoorde vandaga op de radio ook 80%, de vraag was 80% van WAT?
Magnum,
Dat van die claims klopt, maar het gaat om de uitkering.
Als je dan in de PDF kijkt oner het kopje “Aanspraken op de borgstelling” zie je dat de uitkering een verdubbeling is.
De echt vraag wordt dan, “Hoe lang houden we het nog uit?”
Met een (niet zo onwaarschijnlijke) aanname, een simpel reken sommetje.
Gezien de ontwikkelingen op de woningmarkt is het niet zo gek om te verwachten dat de verdubbeling van de uitkering nog wel een paar jaar door gaat.
Op 3/4e van het jaar 2009 is er 12M uitgekeerd, in 2010 is er 24M uit gekeerd. Op jaarbasis is dat dus resp. 16 en 32.
Aangezien de pot bijna niet meer gevuld gaat worden de komende jaren maar wel moet uitkeren, dan is in 2014 de pot leeg.
Cumulatief zitten we na 2013 op ca 500Miljoen en na 2014 op ca 1 Miljard.
@8:
ik denk dat een verdubbeling van het uit te keren bedrag straks nog heel optimistisch zal blijken, ik denk eerder aan een exponentiele ontwikkeling zoals je die in het buitenland bijv. ook zag bij aantal foreclosures. Oftewel voor eind 2012 WeW pleite.
nhz,
Waar het mij omgaat, is de getallen ik vandaag hoorde met daaraan gekoppeld de vertaling (=schatting) hoe dicht we bij de afgrond zitten.
Ik ben bang dat de kans groot is dat jij eerder gelijk krijgt dan mijn schatting. Hoewel… 2013-2014 klinkt voor mij heel aannamelijk omdat ik verwacht dat we dan ongeveer D-day krijgen.
Er staat meer dan 100 miljard aan garanties uit op NHG’s.
Stel huizenmarkt daalt nog 30 % gemiddeld gaat ruim 30 % scheiden (na gemiddeld 14 jaar?), kom je dan op grofweg een miljard schade per jaar?