Friesland Bank en Rabobank verpakken hypotheken

Friesland Bank wil euro 646 mln aan Nederlandse hypotheken verpakken en doorverkopen. Rabobank-dochter Obvion denkt aan een verkoop van euro 855 mln.

Nederlandse hypotheken behoren tot de weinige soorten schuldpapier die nog kunnen worden verpakt en doorverkocht sinds de financiële crisis de bodem onder de markt wegsloeg. Dat is te danken aan de solide reputatie van Nederlandse hypotheken, die het kleinste aantal wanbetalers kennen in Europa.

Lees verder op de site van  Het Financieele Dagblad

Share Button
Tagged with: ,
45 comments on “Friesland Bank en Rabobank verpakken hypotheken
  1. nhz says:

    “Nederlandse hypotheken behoren tot de weinige soorten schuldpapier die nog kunnen worden verpakt en doorverkocht sinds de financiële crisis de bodem onder de markt wegsloeg.”

    LOL!!! polderhypotheken hebben blijkbaar per definitie AAA-rating omdat de Nederlandse staat alles garandeert. Dat er 10x inkomen geleend wordt, aflossingsvrij, 200% hypotheek enz. enz. dat is totaal irrelevant. De echte suckers (pensioenfondsen etc.?) doen dus hun best om nabij de top van de polderbubble instappen.

    Dit wordt een crash waarbij vergeleken het US subprime debacle een vrolijke picknick is.

  2. dalen says:

    Binnenkort staan wij garant voor Belgie en nadien wordt Nederland ook gesecuriseerd en overgedragen aan China.

  3. ll says:

    Ni hao nhz

  4. nhz says:

    (你好吗/你好嗎

  5. adamus says:

    (你好吗/你好嗎
    “het einde zal de last gaan dragen”
    (vrij vertaald)

    friesl.b nu nog too small to fall. Nu het met de provincie niet lukt dan de bank maar.
    http://babalin.com/blog/archives/81-Friese-afscheiding-is-kwestie-van-tijd.html

    Nederland ook gesecuriseerd en overgedragen aan China.
    en de noordzee wordt omgedoopt tot gele zee, met een rood spoor naar Russisch UK. Bilaterale overleg en teapary kan plaatsvinden op REM eiland en de steur trekt weer op naar de Zuiderzee, de afsluitdijk is door de Friezen ter hoogte van Kornwerderzand opgeblazen. Chinese Ir, opgeleid in Delft denkt erover de ondergelopen IJsselmeerpolders te laten voor wat ze zijn; de bazen willen pas handelen als aantal gedupeerden meer dan 1miljoen overtreft. HRA valt daarbuiten.

  6. adamus says:

    Deutsche Bank heeft half april becijferd dat 70% van het verpakte en doorverkochte schuldpapier afkomstig is uit Nederland.

    straks de onderwaarde bijstorten.

  7. dalen says:

    Wie graag weg wilde uit Nederland kan nu naar het land van de Alpen.

    http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/056-81463-249-09-37-909-20100907IPR81462-06-09-2010-2010-false/default_en.htm

    Misschien een adviesbureau opstarten hoe je de huizenprijs skyhigh krijgt.

  8. Okkie says:

    Ai, hoe is het in smurfsnaam mogelijk dat al die aflossingsvrije tophypotheken een triple A rating krijgen?

  9. Jeroen says:

    @8:

    aflossingsvrije tophypotheken

    Dat behoeft wel enige nuance… Tegenwoordig valt al 80% onder NHG, de eis is daarvoor dat minstens 50% wordt afgelost. En, zoals al eerder gezegd, de staat staat garant dus dat helpt de rating ook wel omhoog.

  10. Okkie says:

    @Jeroen:
    Hoe kom je aan die 80%?

  11. adamus says:

    Ik ben die 80 ook ergens tegengekomen. Het is dacht ik 80 procent van de huizen die nu verkocht worden?

  12. Hans says:

    http://www.dbresearch.com/PROD/DBR_INTERNET_EN-PROD/PROD0000000000254693.pdf

    Het zijn gewoon de Nederlandse pensioenfondsen die deze troep kopen. Dat belooft weinig goeds voor de toekomst.

  13. Hukker for president says:

    Is er een mogelijkheid om als particulier short te gaan op die NHG gesecuriseerde pakketjes die Friesland bank en de Rabobank verkopen?

  14. Hugo says:

    @1 (nhz)

    ”LOL!!! polderhypotheken hebben blijkbaar per definitie AAA-rating omdat de Nederlandse staat alles garandeert. ”

    Als NL nou eens slim is verwijderen ze de NHG op deze pakketten ‘slim’. Eerst goed spul verkopen (aan vrienden) en later voetnoot 23 welke verwijst naar bijlage 16 welke weer verwijst naar een agreement of understanding (welke opgevraagd kan worden) toevoegen. De echte meuk verkopen we aan de Amerikanen via de Friesland bank welke na exposure failliet gaat. Niemand dwong ze toch dit spul te kopen? High finance is niet zo moeilijk.

  15. Juan Belmonte says:

    @ artikel

    Securitiseren, dat is toch iets met zekerheden?

    De vraag is of al dat securitiseren nu meer zekerheden of meer onzekerheden in het financiële bestel heeft geintroduceerd.

    De meeste banken die nooit met gesecuritiserde producten hebben gewerkt schijnen nog te bestaan.

  16. Dawg says:

    @15 Juan Belmonte

    Securisatie is het verkopen van de illusie dat je een financiele lange termijn verbintenis aan kan gaan (bijvoorbeeld eigenaar worden van een onderneming, of geld uitlenen aan een overheid) terwijl je toch min of meer liquide blijft. Je kan je aandelen of obligaties immers altijd weer verkopen. De illusie wordt doorgeprikt op het moment als al die ander kuddedieren op dat moment hetzelfde willen als jij: verkopen.

  17. ll says:

    Overzicht securitisatie transactie’s vanaf 2005 in een bijlage, waaruit ook nog blijkt dat DSB voor ruim 2 mld buiten de balans had staan

    http://www.dnb.nl/binaries/Statistisch%20Bulletin%20juni%202008_tcm46-177726.pdf

  18. Juan Belmonte says:

    @Dawg

    Gracias

    Dus een schijnzekerheid, schijnsecuritiseren lijkt dan een beter woord

  19. Dalen says:

    @ 15 Juan

    “Securitiseren, dat is toch iets met zekerheden?”

    Nee niet echt. Het heeft te maken met je balans opschonen. Je verkoopt bijvoorbeeld toekomstige waarde. Een lease maatschappij van auto’s zou bijvoorbeeld de restwaarde die het wagenpark over 3 jaar heeft alvast contant kunnen maken. Banken of private partijen die dit kopen, al dan niet d.m.v. een SPV vragen wel zekerheden, zoals een pandrecht (pledge).

    Een van de vorige draadjes heb ik dat wat uitgebreider besproken.

  20. Dalen says:

    PS de securitisatie praktijk heeft het in 2008, begin crisis, even wat stiller gehad waarna het weer hard is toegenomen. Er worden nu nieuwe constructies toegepast die echter op het zelfde neerkomen.

    Iedereen is daar wat terughoudend over want je gaat kennis niet weggeven.

    Zal er later wat meer over zeggen.

  21. ll says:

    @ dawg, maar spv’s kunnen niet failliet, als er verliezen zijn, zijn die voor de bank, maar wat gebeurt er als de bank zoals toen de DSB failliet gaat, met de mbs’s van de spv’s ? Zelfs met de hypotheken OP de balans zijn er nu al problemen. Niemand wil die portefeuille.

  22. ll says:

    @ dawg moest dalen zijn

  23. ll says:

    Dus DSB had 5 mld op de balans en 2 mld buiten de balans, aan hypotheken.

  24. Dalen says:

    @ 21

    Waarom kan een SPV niet failliet? Juist daarom worden er honderden pledges gemaakt. Bij het faillissement DSB kregen die alleemaal een notificatie ivm het inningsrecht. Met andere woorden het stille pandrecht moest vuistpand worden.

    @ “Niemand wil die portefeuille.”

    Bij DSB is er wat anders aan de hand. Heeft te maken met de onderliggende waarde van de gesecuriseerde hypotheken.

    @ 22 hoe bedoel je?

  25. Dalen says:

    inningsrecht = uitwinningsrecht

  26. adamus says:

    Zalm nu bij NOVA.

  27. adamus says:

    maar wat gebeurt er als de bank zoals toen de DSB failliet gaat,

    of de centen zijn opgemaakt of voor de curator. De bank fungeert alleen nog als incassobureau voor degenen die de contant gemaakte premies hebben uitbetaald?

  28. Goudbelegger says:

    Apart ook hoe autoverkoop inkomsten naar de toekomst verplaatst worden. Je koopt, betaalt 50%, leent 50% van de verkopende onderneming. De omzetten blijven op peil maar een aantal kopers zal de 50% niet gaan afbetalen. Wat er eigenlijk had moeten gebeuren is dat de prijzen van auto’s naar beneden gaan, als ik het goed begrijp.

    De auto bubble, een klein bubbeltje on the side. Huizenbubble, overheidsbubble en bondbubble bubbelen de autobubble maar die wil ook wel eens de bubble zijn.

  29. ll says:

    Wat raar is, dat GMAC RFC Nederland staat voor ruim 6 miljard off-balance met woninghypotheken, maar is in Olland out of business.

  30. ll says:

    Wat ook raar is dat de web-site van GMAC verwijst naar Amvest [ dochter van pensioenfonds ? ] met weer verwijzingen naar Fanny May en Freddy Mac.

    Raar, hoor

  31. Goudbelegger says:

    Onvoorstelbaar.. Je zou denken wie trapt daar nog in? Maar degenen die het kopen interesseert het ook allemaal geen fuck. Als beheerder van beleggingsfonds, pensioenfonds etc. ben je niet de lul als het fout gaat. Dat is het probleem.

  32. nhz says:

    @27:
    lijkt me ook, een faillissement in Nederland dient uitsluitend om de curator te spekken; verder meestal zinloze exercitie.

    @34:
    het lijkt me heel makkelijk om wat bestuurders van pensioenfondsen (vaak vrindjes uit de partij etc.) om te kopen. Het gaat hier om miljardendeals, als je dan een paar miljoen smeergeld moet betalen ben je heel goedkoop uit. Misschien ook nog een paar miljoen voor $&P en Moody’s zodat ze alles ongezien als AAA blijven waarderen, en geen haan die er naar kraait. Tegen de tijd dat het mis gaat en de onderzoekscommissie rapporteert liggen de schuldigen al op het kerkhof, zo gaat dat in de polder. En zelfs als er een vingertje gewezen wordt moet ik nog zien dat er één zo’n topcrimineel echt de bak in draait, dat is in Nederland hoogst zeldzaam. ‘Al genoeg gestraft door de publiciteit’ zegt de rechter dan.

  33. dalen says:

    @ 13

    “Is er een mogelijkheid om als particulier short te gaan op die NHG gesecuriseerde pakketjes die Friesland bank en de Rabobank verkopen?”

    Ja hoor er wordt door Mellon Bank een internet veiling opgezet om alle troep (illiquide effecten) dat niet verhandelbaar is, alhoewel (?), toch nog aan de man te brengen. Dus als je een klein vermogen wil vergaren, begin dan met een groot vermogen, succes verzekerd.

    Zie hier

    http://www.pionline.com/article/20100907/DAILYREG/100909943

  34. ll says:

    Verkopen nieuwbouwwoningen terug naar 1300

    Staat nog niet op het onderstaande staatje.

    http://www.nvb-bouw.nl/Woningmarkt/Verkopen_nieuwbouwwoningen/Per_maand

  35. Steve says:

    “Het is daarom van belang dat ook de gemeenten zich realiseren dat de woningmarkt sinds de crisis is veranderd en dat zij dus hun grondprijzen moeten verlagen, net als de ontwikkelaars en bouwers al met hun kosten hebben gedaan. In de praktijk betekent dit een gemiddeld 30% lagere kavelprijs ten opzichte van 2008.” van de NVB site

    Voor hoeveel zou bijvoorbeeld de grondportfolio van gem. Adam in de boeken staan? Hopelijk gaan partijen die zoals de bouwers belang hebben bij omzet steeds meer herrie maken zodat de partijen met ‘long’ posities in grond en vastgoed worden gedwongen hun verliezen te erkennen.

    The end of extend and pretend in de polder of polderen we nog ff door voordat we de balansen opgeblazen worden?

  36. nhz says:

    @38:
    bij mij in de buurt worden de grondprijzen vaak juist verhoogd, vanwege lagere omzet. Kwestie van omgekeerde marktwerking, daar zijn ambtenaren goed in. Eén gemeente is overgeschakeld van dure smakeloze betondozen naar vrij te bebouwen percelen met een nog véél hogere grondprijs. Kan de gemeente niks aan verpesten dus, maar dan betaal je dan ook voor. Nog even en de grondverkoop komt krakend tot stilstand, bij grondprijzen van 2000 euro per m2 ofzo. Kunnen de gemeentes zich lekker rijk rekenen op de balans en hoeft er nergens bezuinigd te worden 😉

  37. Goudbelegger says:

    @35/ 34 omkopen hoeft niet, er wordt verplicht afgedragen en de pensioenmanagers bepalen zelf hun salarissen en bonussen, of ze stellen die voor en Raad van Commisarissen moet het goedkeuren, wat doet het ertoe? De directie heeft waarschijnlijk zeer grote invloed op wie er in de RvC komt, die ook van niks weten en tonnen, miljoenen verdienen met niks doen. En alles legaal…… Het is net ontwikkelingswerk maar dan nog makkelijker.

  38. dalen says:

    @ 40

    “Het is net ontwikkelingswerk maar dan nog makkelijker. ”

    Ontwikkelingswerk is een zeer grote bedrijfstak waar miljarden in omgaat en tientallen duizenden veel belang bij hebben.

    Lees het boek ‘De Crisiskaravaan’ of ‘Verloren in wanorde’ eens. Je zal zien dat curruptie, oplichting, uitbuiting enz synoniemen van kapitaal zijn. Het lijkt de “normale” wereld wel.

  39. Goudbelegger says:

    @41 daarom vergeleek ik het ook. Ben in Afrika geweest, heb ‘ontwikkelingshulp’ gezien, het is één groot drank en lust festijn. Maar ja.. de massa is dom, werkt, betaalt, is tevreden, daar zit het probleem niet. De mensen die het doorzien en niet meer willen betalen maar wel moeten, die hebben het lastig. Straks de rest ook als de echte crisis komt ga ik maar vanuit.

  40. Goudbelegger says:

    @42 soms verspringen de nummers lijkt het : )

  41. nhz says:

    @43:
    een groot dilemma … ik zou graag een hoop geld geven voor de bevolking in landen waar het mis is, voor crisishulp etc; en ik ben daar vast de enige niet in. Zelfs wie bang is voor de asielzoekers toestroom zou moeten snappen dat een euro die daar besteed wordt veel effectiever kan zijn dan de miljarden euro’s die er hier aanbesteed worden.

    Maar de bulk van wat je geeft gaat naar bobo’s achter een buro in Nederland, naar allerlei mediafiguren/bedrijfjes die aan acties op TV meewerken, naar corrupte ambtenaren in het land van bestemming, enz. En wat er dan echt besteed wordt is vaak (politiek verplicht) zodanig dat de mensen er afhankelijk worden van malafide Westerse bedrijven, de agri business etc. Zodat het probleem op termijn nog veel groter wordt. Neo-kolonialisme, een groot deel van het ontwikkelingswerk hoort er met stip bij helaas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*