Het Europese reddingsfonds draait waarschijnlijk uit op een ‘Euro Tarp’ voor herkapitalisatie van banken, vreest econoom Willem Buiter. Hij verwacht dat maarliefst 2.000 miljard euro nodig is. En de stresstesten, die zijn eigenlijk een farce.
“With banks joining sovereigns as claimants on the EU/IMF Facility, the argument that the Facility is too small and will require at least €2 trillion is strengthened”, aldus Buiter in een analistenrapport van Citi. De bekende econoom en professor aan de LSE ziet grote overeenkomsten met het omstreden Trouble Asset Relief Programme (TARP), dat uiteindelijk gebruikt is om banken te herkapitaliseren.
Gevaren opdoemen
“With many of these weakened banks unable to attract additional capital from the markets, the only source of capital would be their sovereigns, other sovereigns or the ECB. Another source would be the EFSF and the other pots of money collectively labeled the EU/IMF Facility in the previous section.” Buiter ziet behalve bij de PIIGS ook gevaren opdoemen in Frankrijk, België en Oostenrijk.
Van de Europese stresstesten verwacht Buiter weinig, omdat in zijn ogen belangrijk vragen niet gesteld worden. “In the absence of stress tests that include scenarios involving multiple sovereign defaults, we think it is difficult to view even the new exercise as a major confidence-boosting event”, aldus Buiter. Vreemd genoeg lieten Nederlandse media de uitspraken van Buiter volledig links liggen.
bron: Blikopdebeurs.com
Dit is te duizelingwekkend voor woorden. 1/5 van al de spaartegoeden in heel Europa is weg …..
die 2000 miljard is natuurlijk nog maar de eerste portie die ze vragen. Zie TARP in de VS, heeft niks geholpen voor de gewone economie (wél voor de bankster bonussen, vanzelfsprekend). Dus komt er nu een nog groter TARP 2.0. De hele banksector is gewoon één groot zwart gat dat uitkomt ergens bij de Cayman eilanden.
Maar misschien gaat binnenkort ook de buit van de banksters die daar geparkeerd is met hulp van BP definitief uitgewist worden 😉
Mises, please, hoeveel is het totale eigen vermogen van de Europese banken, zonder uiteraard Zwitserland ?
Dat is toch minder dan 2000 miljard?
Dat zou dus impliceren dat alle Europese banken failliet zijn.
Maar ja, dat wisten we al, toch….
2000.000.000.000. Maar dan heb je ook niks.
@ 3 ll
Wat wil je als maar zo’n twee procent van het vermogen van banken eigen vermogen is.
Probeer met zo’n solvabiliteit maar eens een lening bij de bank los te praten. Ze zien je al aankomen.
2000.0000.0000.000. Dat is zo’n slordige 4.000 euro per inwoner van de EU. Te storten in een bodemloze put.
@ll(3)
Negatief, anders hadden ze geen TARP, Basel-3 uitstel en FASB/IASB trucen nodig.
http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1125339/2010/06/26/Roemenie-verhoogt-btw-tot-24-procent-om-tekort-op-begroting-te-beperken.dhtml
Banken zijn geen banken meer maar casino’s. Snapt geen hond.
Basiszaken kunnen al niet. Hoe kun je bij elke bank ongeveer dezelfde rente krijgen? Hoe kan dat? De ene bank moet veel succesvoller zijn dan de andere, bij de ene zou je 6% moeten krijgen, bij de anderen even een jaar 0%, ‘omdat we wat inschattingsfouten hebben gemaakt’.
En zo kun je nog wel een paar basiszaken opnoemen die niet kloppen.
Dan nog de pensioenen, daar klopt ook geen zak van. Dit wordt een ramp…………..
Maar ok, iedereen die ik ken zegt dat het goed gaat, je gaat aan jezelf twijfelen als je denkt dat er nog een echte crisis komt..
@8:
Roemenie kan wel eens de druppel worden die binnenkort de euro emmer doet overlopen.
Zit me nog dagelijks af te vragen, of beter gezegd verbaasd dat het nog zo lang goed gaat.
Gezien alle ontwikkelingen en verslechteringen wereldwijd, ben ik er me vanzelf overtuigd geraakt dat er een grote crash op komst is wat menig econoom al had voorspeld.
Als dat gebeurt zijn de rapen pas echt gaar, alle bedrijven die nog hun hoofd boven water hebben kunnen houden hebben totaal geen reserves meer….laat staan de banken.
@9:
veel bedrijven die nu nog goed draaien doen dat alleen dankzij staatssteun of indirecte subsidies, (bijv. de banken, de bouwsector, de kinderopvang, grote delen van de zorgsector). Lijkt me feitelijk een goede zaak als die bedrijven pleite gaan, want ze hebben geen economisch bestaansrecht. Niet dat ze totaal overbodig zijn, maar ze hebben wel een bedrijfsmodel ontwikkeld wat totaal niet aansluit op de behoeftes van de markt (wél op de behoeftes van politici en een kleine financiele elite).
@10
Sluit ik me bij aan,
Dit is ook een van de redenen waardoor ik voorzichtiger ben geworden en mij weerhoud om nu een huis te kopen.(huur nog)
Zo’n crash gaat indirect verdere gevolgen hebben voor de huizenmarkt, laat staan dat het bezuingsbeleid van onze regering iets gaat helpen.
En dat geeft ook gelijk antwoord wat er o.a. mis is in onze woningmarkt/vastgoed.
Het is in de loop der jaren afhankelijk geworden van onze welvaart en economische groei.(kijk naar duitsland, geen probleem)
En daar heeft iedereen van geprofiteerd, en ja ik zou dat ook gedaan hebben als mijn huis 3x meer waard was geworden.
Maar dat wil niet autmatisch betekenen dat als iedereen het doet dat het ook goed is.
Het gevaar is dat we het allemaal normaal zijn gaan vinden dat we beetje bij beetje steeds meer voor huizen gingen betalen.
Het viel niet op want “Wij wilden het, de banken maakt het mogelijk, en onze overheid keek er naar er juichte alles toe”.
Tot het moment dat de economische groei 0% is of zelfs in de min, dat is ook precies waar het IMF 10 jaar geleden onze overheid voor heeft gewaarschuwd.
Zo lang de wereldwijde economie in de mineur is heeft nederland er last van, en zo automatisch de woningmarkt.
En dan kunnen we met de bezuinigingen de beste jongetje van europa zijn, maar als spanje of andere landen het niet redden dan gaan wij er in mee.
En ik begrijp heel goed dat ze daar in Den Haag een zware taak krijgen, want ga er zelf maar eens aan staan.
Bezuinigen is gevaarlijk op dit moment, maar meer geld er in pompen ook want wat los je er mee op?
Wanneer andere europeesche landen er zwaar beroerd voor staan, laat staan wat we nog gaan meebeleven met amerika.
Kiezen tussen twee kwaden…
Ik denk dat het nog erger moet worden, tot het moment dat er geen uitweg of vlucht naar voren meer is.
Dan zal er pas een soort reset moeten komen en een nieuw financieel stelsel.
Maar tot die tijd denk ik dat huizenmarkt in nederland nog een lange weg naar beneden heeft.
Hoe steil die weg naar beneden is is moeilijk te zeggen maar dat kan wel eens sneller gaan dan we denken.
“Bezuinigen is gevaarlijk op dit moment, maar meer geld er in pompen ook want wat los je er mee op?”
Verbazingwekkend hoeveel misinformatie er over het de crisis in de jaren 30 is verspreid en hoe dit het denken (met name het gebrek daaraan) van velen heeft beïnvloed. Zo hoor je steeds weer, nu bezuinigen is slecht, volgend met een verwijzing naar de jaren 30. Als men iets niet heeft gedaan in die jaren is het wel bezuinigen. Er werd niets anders gedaan dan prijs fixatie en stimuleren en de overheid en het aantal regels groeide als kool. De vrije markt, hetgeen de welvaart in de VS zo groot had gemaakt werd door de socialistische politiek vermoord. Veel prijs fixatie, meer regels, grote overheidsprojecten hadden enorme werkeloosheid en armoede tot gevolg.
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/miMedia/2010/week25/vr_1320_kaz_totaal.avi_plain.xml
Afgelopen vrijdag bij de “kijker aan Z” op RTL-Z, lag het er ook weer zo dik bovenop. Er werd keer op keer misinformatie over de jaren 30 verspreid met als doel bezuinigen als onwenselijk te bestempelen.
Goed bezuinigen doe je door geen welvaart meer te verspillen aan zaken die zelf geen welvaart genereren en ook strikt genomen niet noodzakelijk zijn. Zo bezuinigen is per saldo ALTIJD positief. Dus in goede, maar zeker nog meer in slechte tijden.
En hoe flexibeler de arbeidsmarkt en hoe lager de belasting op inkomen/werk, des te gemakkelijker en sneller de decentrale economie de initiële centrale vraaguitval kan compenseren. Helaas, een flexibele arbeidsmarkt hebben we nu niet, dus dat moet eerst op de schop. Veel ambtenaren en regels hebben we wel en daar krijgen we er dagelijks MEER van…we staan er als land dus niet zo best voor, er moeten grote veranderingen komen. Maar voorlopig gaat dit socialistische land als een dwaallicht de tegenovergestelde kant uit. Met dank aan 60 jaar economie lessen uit de fabeltjes krant waar de huidige generaties blindelings in geloven.
@12:
“En dat geeft ook gelijk antwoord wat er o.a. mis is in onze woningmarkt/vastgoed. Het is in de loop der jaren afhankelijk geworden van onze welvaart en economische groei.”
was het maar waar, het is inmiddels eerder andersom. De cijfers voor economische groei en welvaart zijn in sterke mate beinvloed door het pyramidespel van de huizenmarkt. Zonder deze trukendoos was al lang duidelijk dat er fundamentele problemen zijn. Een economie kan niet draaien op ‘financiele dienstverlening’, het aan elkaar doorverkopen van huizen voor steeds hogere prijzen, het tegen vorstelijk tarief passen op elkaars kinderen, enz. Dit zijn economisch (vrijwel) nutteloze activiteiten waar zo langzamerhand meer dan 50% van de economie uit bestaat. Ballast dat hoognodig wegbezuinigd moet worden, anders wordt de economie en de maatschappij nooit gezond. Helaas weten ze in Den Haag niet wat bezuinigen is, voor politici betekent dat gewoon dat de burger meer moet betalen voor de steeds groeiende stapel overheidsdiensten die hem door de strot worden geduwd.
Dus als de overheid een tekort heeft gaan ze gewoon,zoals in het Roemenie geval,het leven van de burger duurder maken…5% extra btw
nou als dat in NL of BE gaat gebeuren,zie ik de bui al hangen
@14:
zeker weten: BTW verhoging, fors hogere energiebelasting, veel hogere eigen bijdrage ziektekosten, verhoging van alle overheidstarieven waar je verplicht gebruik van maakt en tegelijk uitkleden van voorzieningen als AWBZ.
Zo kunnen ze doen alsof de lonen stijgen, de belasting niet omhoog gaat en de subsidies als HRA onverkort blijven terwijl de gemiddelde burger voor vele procenten extra per jaar kaalgeplukt wordt.
Echt bezuinigen begint pas als ze een paar ministeries in Den Haag sluiten; daar kun je op wachten tot je een ons weegt, overheid kan alleen nog maar groeien. Uit een onderzoek afgelopen week bleek dat de regio Den Haag het het afgelopen jaar het beste deed van heel Nederland. Bijna alles kachtelt achteruit, maar in Den Haag blijft het geld in het rond spatten. Natuurlijk, want daar zitten ze het dichtst bij de overheidsruif en zitten de meeste overbetaalde ambtenaren.
nou als dat in NL of BE gaat gebeuren,zie ik de bui al hangen
zolang Jan Modaal nog in de file mag staan is er niets aan de hand. Zelfs bijtelling voor de leaseauto mag nog omhoog vermoed ik. Zo zijn er meer dingen die omhoog kunnen; zolang het gevoel van slaaf zijn ontbreekt is er veel mogelijk.
Natuurlijk, want daar zitten ze het dichtst bij de overheidsruif en zitten de meeste overbetaalde ambtenaren.
In het veen kijkt men niet op een turfje.
Wie het dichtst bij het vuur zit, warmt zich het meest.
@14 heel slim, de kern, geen toegevoegde waarde biedende diensten worden door de overheid gestimuleerd, PUUR COMMUNISME. De hele asielzoekersindustrie is precies hetzelfde, geen toegevoegde waarde, zet de sluizen open, 100% gegarandeerd komen er problemen, de overheid ‘gaat er aan werken’, dwz fake rondhangen op kantoor en doen alsof er iets gebeurt, probleem blijft hetzelfde of wordt erger.
Je opmerking over deflatie was ook 100% spot on. Als er dingen massa geproduceerd worden gaat de prijs omlaag, deflatie is inderdaad een natuurlijk proces.
Gerald Celente, Amerika ziet er over een paar jaar uit als Detroit. Wie weet. Massaimmigratie zal ook daar niet helpen, schijnen al 3 staten te zijn waar meer Spaans dan Engels wordt gesproken….
11
maar ze hebben wel een bedrijfsmodel ontwikkeld wat totaal niet aansluit op de behoeftes van de markt
De markt is er een waar overheden schulden aan gaan.
Dat is de markt. Jouw markt bestaat slecht is theorie.
Dat is al twee decennia het geval.
Logisch dus dat bedrijven zich daar naar vormen.
Jouw markt bestaat slecht is theorie.
Jouw markt bestaat slechts in theorie.
Dus als de overheid een tekort heeft gaan ze gewoon,zoals in het Roemenie geval,het leven van de burger duurder maken…5% extra btw
nou als dat in NL of BE gaat gebeuren,zie ik de bui al hangen
Maak je borst maar nat.
overigens was G20 top voorspelbaar een totale mislukking maar ze zijn het toch eens, ze gaan wat doen aan de begrotingstekorten; misschien, als het niet tegenzit, komt u over drie jaar nog maar eens terug.
Het feestje in Toronto kostte ruim 1 miljard dollar. Maar dan heb je ook wat (lekker schransen, een paar vrolijke groepsfoto’s en een grote bende op straat waarmee de lokale ambtenaren weer een tijd aan het werk zijn).
1miljard! Kun je nagaan wat geld nog waard is……
volgende feestje kost misschien wel 2 miljard.
Ik zag dat Rusland ook te gast was.
@22:
die 1 miljard had vooral te maken met overwerk van de politie. Canada is duidelijk ook een ambtenarenstaat geworden. Je mag hopen dat ze niet ooit in Californie zoiets organiseren, dan zit je vlug aan de 10 miljard, gezien de politie salarissen aldaar 😉
Hahaha paniektrienen.
Onlangs las ik hier dat het geen blog is waar kuddegedrag is waar te nemen. Ik brak bijna mijn klomp!! Haha. Komop jongens, zijn jullie nou al die jaren zo naief geweest dat jullie die witteboordboeven niet zagen zitten? Ik moet toegeven, het voelt wel erg rot dat je vee bent waar mee word gesold, maar face it, zo is het nu eenmaal. Jammer dat de politici niet hier paal en perk aan stellen…..ze doen net zo hard mee bij gebrek aan inzicht……
Wowly
Voor de liefhebber het hele rapport van Buiter;
http://www.scribd.com/doc/33509206/Buiter-June-23
Het is overigens geen bijzonder stuk. Gewoon een bankster welke op bedelen en (preventief) discussie sturen is uitgestuurd. Wel handig om te lezen want dan kan je beter anticiperen op hoe geprobeerd zal worden je een poot uit te draaien.
Zo is bijvoorbeeld irritant dat Buiter (blijvend) zwijgt over de mogelijkheden welke zijn sector heeft om bij te dragen aan het herkapitaliseren van de banken. Ik noem een optie, dwing (private) obligatiehouders van banken
deze om te zetten in aandelen en je bent flink op weg. Dit soort opties meenemen zou de geloofwaardigheid van meneer Buiter (en de sector) flink vergroten.
Ik snap toch al niets meer van Buiter. Hij werd geloof ik nog gezien als een toekomstig minister hier.
Oppassen geblazen, toevallig net wat cash opgehaald, allemaal SSSS’ en
http://blogs.telegraph.co.uk/finance/ianmcowie/100006707/how-safe-is-the-cash-in-your-wallet/
Eerste Fase Van Een Depressie, BIS
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/7062374/__BIS_pleit_voor_bezuinigingen__.html?p=19,1
Het buiten schot houden van groot geld is een vak apart. Heel NL is daar op ingericht. Zie de grote hoeveelheden brievenbussen van multinationals, voordeel van HRA voornamelijk voor de top 10%, wijze van afhandeling van alle fraudes etc. Zou Buiter een prima minister maken.
@30, goede link bedankt! Zal mijn trash, ahem cash, ook eens doornemen.
Gaat mij allemaal niet lukken; ben genetisch niet verwand met dat kleine slachtoffer van Balthazar Gerards.
infantilisering van geld:
“zet je favoriete speler op je INGpas”.
Ware mooi geweest als alles gedrukt zou zijn bij Johan Enschedé en een teller op het dak van de drukkerij. En natuurijk online van ieder land de produktie.
Koopje, reeds 355.000 onder de vraagprijs
http://zakelijk.vastgoed-auctions.nl/objecten/budeldorplein-hoofdstraat-104
de daily wordt echt ingezet om de € onderuit te halen. Volstrekt ongeloofwaardig verhaal.
sorry, in discrediet te brengen.
@32:
de polder stond niet voor niks op nummer 2 wereldwijd als ‘belastingparadijs’ op het lijstje van Obama. Is later gecorrigeerd geloof ik na luidruchtig klagen van Nederland, maar toch – het was volkomen terecht. Hoge inkomens betalen in de VS véél meer belasting dan in de polder. Gelukkig voor de polderpolitiek publiceert het Ministry of Truth alleen globale statistieken over belastingafdracht, en mogen we nooit weten wat de top 1% grootverdieners nou effectief aan belasting betalen; ik wed dat het minder dan 5% is.
@37:
groot en smakeloos, de ruimte voor ‘bedrijf aan huis’ geeft aan dat die uitsluitend voor onserieuze activiteiten zoals makelen of financiele dienstverlening is. Ik snap niet dat dit een rijksmonument is, zal wel geritseld zijn door de verbouwer om veel subsidie op te strijken. Een half miljoen lijkt me nog dik betaald (niet dat ik interesse zou hebben …).
what Warren Buffet did, by buying a railroad, which is more fuel efficient than long-haul trucking (energy inflation coming).
incl. achterstallig onderhoud!
@38
Eens dat de daily veel te eenzijdig bericht. Echter de Euro regio heeft een aantal steken laten vallen en deze dienen benoemd te worden. Euro doet er weinig aan om de kritieken te pareren / leven te verbeteren aangezien de lagere koers wel uitkomt. Money for nothing kamp in de Euro heeft flink gewonnen de afgelopen tijd. Niet voor niets dat de Euro verdragen met de voeten zijn getreden (op zijn best). Kost een aantal (kleine) landen wat sociale onrust maar ja de baten, als je het collectief (EU) bekijkt zijn veel groter.
@40
Mooiste constructie vind ik nog top hypotheek, karig ‘basissalaris’ waar de HRA alle belastingen over teniet doet en het echte salaris in overduidelijk in ondergeprijsde opties uitbetalen (4% belasting). Inderdaad jammer dat we dat nooit publiekelijk zullen mogen inzien.
@43 Hugo Idd
Essentie van HRA is dat het een verdubbeling van inkomens pretendeert en daarmee vastgoed (dat al belastingvrij in box 1 zit) opblaast.
Zonder HRA kon niemand maar dan ook niemand zich dergelijke hogehuizenprijzen veroorloven, simpelweg omdat de inkomens daar te laag voor zijn.
HRA, de vastgoedverdubbelaar, wordt gevoerd door de NL staat, niet door Dexia 🙂
@41:
ik heb de indruk dat het spoor in de VS nauwelijks gebruikt wordt, dus dat achterstallig onderhoud vergt misschien wel mee (vergeleken met bijv. UK).
@44:
precies, uiteindelijk vallen torenhoge claims en jarenlange processen te verwachten. Bijv. van gemeentes tegen staat ivm het WeW waarborgfonds. Maar zover zijn we nog lang niet, de BV Nederland heeft de verantwoordelijkheid voor WeW en HRA ook nog niet afgesplitst naar Belgie (maar wat niet is gaat nog komen, misschien blijkt straks de schatkist van de polder net zo’n lege huls als het deel van Dexia waar de Legioleasers straks willen gaan vangen?).
correctie @45-41: ‘valt misschien wel mee’
Niet voor niets dat de Euro verdragen met voeten zijn getreden
als dat winwin als resultaat heeft is dat lekker kersen eten.
Misschien kan Duisenberg even neerdalen om een regeling te treffen.
(Meteen de op dubieuze wijze omgekomen van Traa, naar beneden halen; we willen weten waarom de weduwe weer aan een nieuwe compensatiebaan wordt geholpen)
rust roest nhz.
Hugo, heb je het idee dat money for nothing werkt?
Klapt de boel, of toch maar weer even uitstellen…
http://fd.nl/artikel/16780743/herfinanciering-ecb-graadmeter-gezondheid-geldmarkt
Klapt de boel
Nee.
@50
Werkt zeker! Derivaten zijn er nog, ‘echte’ banken zijn niet geklapt. Overheden kunnen nog steeds lenen. Europaland is geboren. Inflatie laag, Euro waarde onderuit dus goed voor de export (fuck de olieprijs). De meeste huizenbubbles staan nog. Overheidsschuldbubble erbij dus dubbel zo goed voor de economie, banken en overheden lenen voor bijna niets. ECB waarschijnlijk gebroken en er bijna een politiek vehicel van gemaakt. Jup vanuit de belangen van overheden (zeker de EU) en corporaties gezien gaat alles prima. Hier en daar blijkt dat gratis geld toch wat te kosten maar dat kan op de bevolking worden afgewenteld. Dat het voor de sommige mensen niet werkt, jammer & fuck them. Laten we ze voor de zekerheid wat extra monitoren. EU instrument for spying on ‘radicals’ causes outrage http://euobserver.com/22/30273
Euro waarde onderuit dus goed voor de export (fuck de olieprijs).
Merkel was laatst niet voor niets in Saudi-Arabië.
Best mogelijk dat olie voorlopig netjes langs de euro gaat blijven lopen, we zullen zien.
@54
Mijn begrip van de situatie is dat SA van de VS is. Die sjeiks zijn niets zonder hun leger en inlichtingendiensten (om de locale bevolking onder de duim te houden).
Ik begrijp punt in de 2e alinea helaas niet.
Wat mij betreft wil Europa niet dat olie (tevens) in Euro’s wordt afgerekend. Het is bekend wat er met landen in het midden oosten gebeurt welke olie in Euro’s wil afrekenen / breken met de dollar. Dit heeft tot nu toe de steun van Europa.
Die sjeiks zijn niets zonder hun leger en inlichtingendiensten (om de locale bevolking onder de duim te houden).
Als Rusland de kans krijgt zetten ze daar direct eenzelfde leger en inlichtingendienst neer.
Het is Amerika die het mocht doen.
En de munt die de steun van olie krijgt wordt sterker.
Europa wil wel dat olie in euro’s gaat.
De VS willen dat niet.
Het is een zege, geen vloek.
Ik denk dat Merkel even ging kletsen over de olieprijs en de euro.
Gaat de euro verder onderuit dan maakt dat niets uit als olie mee zakt.
We zullen zien.
Dit heeft tot nu toe de steun van Europa.
Complexe zaak.
Fr, Du en Ru deden niet mee. Dat zijn wel de belangrijkste landen in de Europese as (Rusland heeft natuurlijk ook een eigen positie).
@53:
ja, ik denk ook dat de politiek en de overheden het in grote lijnen prima vinden wat er momenteel gebeurt. Ze trekken voorlopig absoluut aan het langste eind, totdat de zaak echt klapt (als de rente op staatsleningen fors gaat oplopen). We zullen zien hoe het deze week met de nieuwe EU staatsleningen, en aflossing van oude leningen, gaat.
EU spying … en anders houdt Homeland Security vanuit de VS de andersdenkenden wel in het oog, erg makkelijk met de privileges die de kleptocraten in Brussel ze hebben toegeschoven.
@Martijn,
Ik snap eigenlijk niet waarom de EU, Rusland en China mee zijn gegaan in de sancties tegen Iran. Dit lijkt erop dat weer een $IMFs weigeraar gepakt gaat worden en dat de blokken dit nu anoniem steunen. Dit in tegenstelling tot Irak. Ik twijfel aan de steun welke Europa de Euro geeft om als vervanger te dienen. Het lijkt er wat mij betreft alsof de allianties redelijk zijn verschoven. Zeker op het vlak olie. Zie $IMFs en aardig wat Euro oliemaatschappijen in Irak zij aan zij boren.
In Iran, Amerika voor het leger, Rusland voor de inlichtingen diensten, China voor de heropbouw & industrialisatie, Europa voor de bureaucratie. Allen all in voor de olie om de eigen fiat te ondersteunen….
Sinds het bezoek van Merkel is de olieprijs echt niet gedaald.
Complex is het zeker!
@59 We zullen zien of de ECB de komende tijd het been wat stijver zal houden.
Hier weer wat mooie nieuwe wetgeving;
”Minister Jan Kees De Jager van Financiën wil een oproep tot een bankrun, zoals vorig jaar oktober gedaan door Pieter Lakeman, strafbaar stellen. De Jager volgt daarmee het advies van de commissie-Scheltema.”
http://www.belegger.nl/nieuws/88743/de_jager:_oproep_bankrun_strafbaar_stellen
Zelfs al blijkt (achteraf) officieel dat toezicht van de DNB ‘tekortschiet’ mag je mensen niet vooraf waarschuwen dat hun bank op omvallen staat want dan zou die wel eens om kunnen vallen….. De bank zou echt niet om andere redenen kunnen omvallen. Straf is noodzakelijk! Niet voor de bank maar voor de waarschuwer. Klokkenluider, na landmijnen, woekerpolissen, bouwfraude enz bent u nog steeds vogelvrij.
Hugo,
Het is ook complex.
In zekere zin heeft het hele Westen er belang bij de olie als backing onder hun fiat te houden.
Tegelijkertijd hebben alle landen nadeel van de dollar die voornamelijk de VS bevoordeeld.
Bovendien gaat het Westerse schuldensysteem steeds dichter bij haar einde raken. Daarmee heeft de rest ook een incentive om met iets nieuws te komen.
De sancties tegen Iran waren overigens zeer zwak, dus de mede-ondertekenaars hebben er wel degelijk de angel uit weten te halen.
Aan de ene kant moet men blijven samenwerken om de internationale handel in stand te houden, aan de andere kant moet men met een alternatief op het $IMFS komen, waardoor er een Atlantische split ontstaat.
En die split is de laatste tijd wel degelijk aanwezig, op meerdere vlakken.
Bedankt voor je posts Martijn.
Klink ik gek als ik zeg dat het lijkt alsof een aantal blokken hebben besloten dat ze het best het dollarvoordeel kunnen delen tenkoste van de rest? De Swaps tussen de diverse CB’s doen zo denken.
Ik zal nog eens in de details van de Iran sancties duiken. Propaganda zou me zomaar te overtuigd kunnen hebben.
In ieder geval bedankt voor het delen van je gedachten, zal er over denken.
Trouwens heb je dat BIS rapport gelezen? Ik heb het bij de ZH samenvatting gehouden. Pittige waarschuwing voor de $IMFs;
http://www.zerohedge.com/article/bis-blasts-feds-zirp-policy-warns-about-negative-side-effects-extended-low-interest-rates
Deze pleit voor jouw stelling 🙂
Hugo, Europaland is geboren
ik maakte deze week nog een bedrag over naar Duitse juwelier en wat zien ik als vermelding bij ING: Persoonsgegevens van klanten die internationale betalingen doen, kunnen worden ingezien door de Amerikaanse autoriteiten.
Ook Duitse europarlementariers, las ik, zijn het er zeer mee eens. We zijn eensgezind.
@67:
net ingevoerd maar blijkbaar al lang voorbereid want ze kunnen direct al overal bij; dan weet je hoe laat het is, dit is door EU autoriteiten jaren geleden al zo gepland. Opmerkelijk dat de EU kleptocraten in grote meerderheid voor zijn, terwijl de bevolking in grote meerderheid tegen is (afgezien van de onnozele types die zeggen ‘van mij mogen ze alles weten’).
gaat lekker trouwens op de US beurs, HSH patroon afgerond en de afstort in de afgrond lijkt al in gang gezet. Ja, het economisch herstel zet door 🙂
Hugo, alleen DSB is een commerciële bank (geweest) en kan door bv. TrosRadar aangevallen worden. De andere banken zijn systeembanken en vallen blijkbaar in de categorie “belediging staatshoofd” als iets over hun handel en wandel wordt gezegd. Ik heb vandaag de meest vreemde opmerkingen op de radio gehoord.
“van mij mogen ze alles weten, want ik heb niks”
@70:
of zouden de media vooruit lopen op de strafbaarheid van oproepen tot een bankrun? Voortaan is wellicht ieder negatief woord over een bank strafbaar, kan een verdekte oproep zijn om je geld er af te halen zolang het nog kan. Als ze al wankelen kan ieder klein zetje fataal zijn 😉
de eigenaar van deze website mag ook wel oppassen 😉
wij beperken ons dan maar tot hardop denken.
Een v/d reacties op Zerohedge is veelzeggend :
Paul should know, he brought us here.
It must suck being Paulie now, his life’s work being exposed as the sham it is. But no, I doubt this fruitcake will ever admit failure; he will probably go to his grave shouting, “if only they had printed/borrowed more …”.
How’s the view from your ivory tower Dr. Krugman? From the ground, I can tell you, it sucks down here.
We beperken ons tot hardop denken en de feiten
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703964104575334573853687984.html
“The banking system still looks dangerously shaky.
For all the rhetoric, the banking sector’s problems have not yet been fixed, says Tracy Corrigan.”
Vraagje aan de politici.
Waarom worden de schulden niet afgebouwd, waarom wil men niet de feiten onder ogen zien, waarom krijgen de banksters nog riante beloningen, voor het feit dat zij een crisis moeten oplossen, die zij n.b. zelf hebben veroorzaakt.
” Hoe houden de banken de politiek in gijzeling “, is de naam van deze klucht, want het begint zolangzamerhand wel op een klucht te lijken.
Klink ik gek als ik zeg dat het lijkt alsof een aantal blokken hebben besloten dat ze het best het dollarvoordeel kunnen delen tenkoste van de rest? De Swaps tussen de diverse CB’s doen zo denken.
Het hele Westen heeft in principe wat baat bij dit systeem in vergelijking met de rest van de wereld.
Maar Azië (Hong Kong) heeft het spelletje ook door en begint ook steeds groter te worden.
En binnen dit systeem blijft het per ultimo de VS die verreweg het meeste voordeel binnen trekt.
Allemaal speltheorie. Gezamelijk is het beter de boel te laten draaien (itt een crash), maar individueel heeft iedereen last van de dollar.
Bovendien draait het $IMFS op schuld en niets anders, en dat is hoe dan ook(!) een doodlopende weg.
Als het schip straks zinkt moet je dus van boord zijn, zo lang het blijft drijven kan je mee varen maar zet Amerika (en niet jij) de koers.
En iedereen heeft een klein gouden reddingsbootje bij, dat in noodgevallen flink opgeblazen kan worden.
10 maal de huidige prijs hoeft dan geen verrassing te zijn.
@74:
inderdaad, Krugman is één van de topcriminelen die achter deze hele bubbleeconomie zit. Vermakelijk hoe hij in NL media vaak als ‘links’ wordt afgeschilderd, vermoedelijk zien ze dan verwantschap met salonsocialisten en subsidiekampioenen bij de PvdA (een soort kombinatie van Marcel van Dam, Stef Depla en Mark Rutte – die van socialisme voor de vilalwijken).
@76:
schulden worden niet afgebouwd omdat dat niet in het belang van de banken en de politici is; de kruik gaat dus te water tot ze breekt. Daarna komt de grote droogte, hopelijk gaan er dan veel parasieten afsterven, hoog tijd.
@77:
ik denk dat het ook veel te maken heeft met de overweldigende militaire macht van de VS (geeft in z’n eentje meer uit aan wapens dan de rest van de top tien samen; ook wat bijv. betreft aantal en verspreiding van militaire bases is er géén vergelijk met de overige landen).
Dat gekoppeld met het feit dat het overgrote deel van onze politici, topambtenaren en managers traditioneel warme Amerika aanhangers zijn; ze weten waar hun belangen liggen (riante baantjes voor een hele Hoop Keffers etc).
@ Martijn,
Ik denk niet dat ik ooit koers kan zetten, ook niet nadat het $IMFSschip is gezonken. Ik kan slechts inschatten welke boot me veilig kan vervoeren. Vandaar dat ik grotendeels ben overgestapt in een boot die het al een aantal millenia prima doet.
Schuld heb ik het niet zo op. Bezit ik het liefst zo min mogelijk van. Zowel aan de debet als credit zijde van de mijn balans.
Adamus, jammer dat ik de radio heb gemist. Ten tijde van de ING en ABN Fortis bail werden er ook al zulke bijzondere dingen uitgesproken over de banken. Zelf denk ik dat het onder Heiligschennis valt als hun handel en wandel wordt besproken ;).
@76
Volgens mij kunnen schulden niet worden afgebouwd ivm derivaten en toekomstige verplichtingen waar dit geld voor nodig is. Immers aflossen van schulden vernietigd fiat.
@79
Ik denk dat die legermacht zo weg is als de dollar valt. Mochten de Amerikanen voordat de dollar ‘natuurlijk’ valt echt stomme dingen doen kan China zo zijn biljoenen dollars dumpen. Zeg dan maar dag tegen de dollar, het leger en de riante baantjes voor onze regenten.
nhz, Balkenende spreekt ook gut Deutsch zegt Angela. Er is alleen geen baan voor hem daar. Kwestie van competenties.
Hugo, een “valkje” zeilt ook. Het vraagt alleen meer oplettendheid.
Schulden kunnen wel afbetaald worden door de komende generaties hard te laten werken, ze het idee te geven dat ze genieten en dat het zoet nog iets verder in de tijd ligt. Daar hebben we mensen van “normen en waarden” voor nodig. Het gaat mij benieuwen wat voor mooipraat we vanuit Den Haag gaan horen de komende jaren.
enerverende tijden vind ik. Meeste mensen hebben nog geen idee en tuffen gewoon door.
Hola, wat gaan we nu krijgen…
De rating agency’s Moody’s en S&P, gaan elkaar afwaarderen, lol
http://blogs.telegraph.co.uk/finance/tracycorrigan/100006756/why-sp-is-worried-about-moodys-and-vice-versa/
Oef, deze keer is het niet de schuld van het kapitaal, maar van de politici, P. Krugman, derde depressie op komst.
http://www.nytimes.com/2010/06/28/opinion/28krugman.html
Adamus, ik ga gewoon voor de ijs- sorry schuldbreker. Afbetalen gaat niet gebeuren. Wat fooien krijgen ze toegestopt voor een leven hard werken. Zo triest voor degenen welke niet hebben mogen profiteren maar wel hebben gespaard.
@88
Ik denk en hoop dat de mensheid in een fiobinacci curve zit. We zijn keihard vooruit gegaan en nu even een Fiobinacci stap terug voordat er weer voorwaards kan worden gegaan. Hier is een, wat mij betreft, goede muzikale uitleg wat ermee wordt bedoeld. http://www.youtube.com/watch?v=wS7CZIJVxFY
@83:
ik denk niet dat dat snel gaat, dat leger blijft gewoon in dollars uitbetaald worden, daar kan nooit een tekort aan ontstaan. Als dat leger geen alternatief heeft om voor te werken blijven ze gewoon, totdat die dollars echt niks meer waard zijn. Net zoiets als de nadagen van het Romeinse rijk, toen de centurions eens goed gingen rekenen wat hun pensioentje waard was en steeds vaker besloten dat ze beter voor de plaatselijke maffia konden gaan werken.
@88:
gewoon een pleidooi voor het bekende recept; Krugman blijft van mening dat alle problemen oplosbaar zijn met geld bijdrukken. Deze meneer moet echt hoognodig worden opgesloten. Ik zag dat er inmiddels ruim 800 reacties onder het artikel stonden, ga ze maar niet allemaal lezen 😉
Men is de zakenbankiers VERGETEN
http://www.nu.nl/economie/2282262/zakenbankiers-ontspringen-dans.html