Woningen worden op een executieveiling ver onder de marktprijs verkocht

Woningen die op een executieveiling worden aangeboden, worden ver onder de marktprijs verkocht. Dat blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit. “Dat is zorgwekkend”, zegt professor Brounen. “Mensen die met hun huis op een veiling terechtkomen, hebben al financiële problemen. En nu blijven ze ook nog zitten met een nog grotere schuld.”

Het aantal executieveilingen is de eerste negen maanden van dit jaar nauwelijks toegenomen ten opzichte van vorig jaar, maar notarissen verwachten dat het aantal gedwongen veilingen de komende maanden door de kredietcrisis zal toenemen.

Jachtterrein
Uit het onderzoek van Brounen blijkt dat de prijs soms wel tot vijftig procent achter blijft bij de marktwaarde. Volgens hem is de veiling het exclusieve jachtterrein van handelaren. Gewone klanten blijven weg, omdat er teveel onduidelijk is over de woning.

De klant is volgens hem terecht huiverig, want in veel gevallen kan de woning niet eens bezocht worden en soms is er niet meer bekend dan alleen het adres. “Het is als met een tweedehands auto waar je niet meer van weet dan de kleur. Dan wil je ook meer weten: de kilometerstand en het merk. Dat is met een woning net zo.”

Onverantwoord
“Als de veiling minder opbrengt, wordt de restschuld groter en daarmee ook de schade voor de Nationale Hypotheek Garantie“, zegt algemeen directeur Karel Schiffer. De NHG staat garant voor de verliezen. “Het is een slecht systeem. We moeten de wet aanpassen zodat we er zo min mogelijk gebruik van maken.”

“Ik zou zelf nooit een woning kopen op een veiling”, zegt Schiffer. Hij noemt het zelfs onverantwoord, vooral omdat de koper het huis vaak niet kan bezoeken. De kans dat je dan een kat in de zak koopt is volgens de NHG-directeur groot.

Hij wil dat notarissen meer informatie geven over de verkoop van een woning. Nu is dat volgens Schiffer vaak alleen een ‘rouwadvertentie’. Omdat de particulier weg blijft kunnen handelaren afspraken maken over de prijs.

Informatie
Banken gaan er ook al vanuit dat een woning bij een executieverkoop minder oplevert. Maar in de praktijk blijkt dat het verlies groter is dan de vijftien procent waar de bank rekening mee houdt. Volgens Brounen moeten notarissen meer informatie geven over de geveilde woning, zou de koper de woning moeten kunnen bezichtigen en moeten de veilingen transparanter worden georganiseerd. Kopers weten nu weinig van de woning en worden ook onvoldoende geïnformeerd over de kosten.

bron: nos.nl

Share Button
Tagged with: ,
3 comments on “Woningen worden op een executieveiling ver onder de marktprijs verkocht
  1. Igor says:

    > Gewone klanten blijven weg,
    > omdat er teveel onduidelijk
    > is over de woning.

    Niet alleen om deze reden. Ook omdat de banken geen bankgaranties verstrekken. Als deelnemer moet je of het hele bedrag zelf kunnen betalen of een garantie van de bank hebben. Beide opties zijn lastig voor `gewone klanten`.

  2. Van Son says:

    Het is inmiddels algemeen bekend ( in de financiële sector)dat de Rabobank landelijk als beleid hanteerd; geen aanschrijvingen inzake hypotheekachterstanden, en geen executieverkopen. De betalings achterstanden bij de rabobank zijn exorbitant! doch worden verzwegen omdat het anders terstond resulteren in faillisement voor meer dan de helft van de rabovestigingen.
    De hypotheekportefeuille van de rabobank is bij lange niet de waarde waarvoor hij op de balans staat. AAA…..wordt BB-

  3. nhz says:

    “Uit het onderzoek van Brounen blijkt dat de prijs soms wel tot vijftig procent achter blijft bij de marktwaarde.

    het is maar wat je marktwaarde noemt; weer een voorbeeld van een ‘deskundige’ die nodig eens uit de ivoren toren moet komen.

    “De NHG staat garant voor de verliezen. “Het is een slecht systeem. We moeten de wet aanpassen zodat we er zo min mogelijk gebruik van maken.””

    helemaal mee eens!!! Of begrijp ik meneer Schiffer nou verkeerd?
    😉

    ““Ik zou zelf nooit een woning kopen op een veiling”, zegt Schiffer. ”
    nee waarom zou je, als je ook veel meer kunt betalen uit de zak van een ander?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*