Het Europees Comite voor Systeemrisico’s (ECSR) zal overleggen over de Nederlandse hypotheekmarkt nu De Nederlandsche Bank (DNB) zijn zorgen hierover heeft geuit.
Dat zegt de president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi donderdag. “De Nederlandsche Bank heeft gewaarschuwd dat ze op dit punt bezorgd zijn”, aldus Draghi. “We zullen zien welke stappen zij voorstellen om ze vervolgens te bespreken in de volgende plenaire vergadering van de ECSR in juni, of mogelijk eerder al in de stuurgroep. Actie wordt in elk geval ondernomen”.
Lees verder op de site van RTL Z
Het overleg van ECSR zal natuurlijk uitdraaien op ondersteuning van banken die zwaar in hypotheekverstrekking zitten en graag de boekhoudregels aanpassen: ipv fair value tegen historische waarden boeken zodat je toch aan BASEL II voldooet..
Dus tevens een lobby voor de IASB ivm de IFRS-regels.
“Help de banken de winter”
Zoals eerder gezegd: corporate fascism!
ECSR gaat dus onderzoeken of onze hyposchulden een systeemrisico vormen……..? 🙂
Moeten ze eerst zien uit te vogelen hoe groot dit eventuele risico is………, het best bewaarde geheim van Olland.
Vanavond op TV Jort Kelder, het ontstaan van de crisis.
http://www.tvgids.nl/artikel/48504/Het_ontstaan_van_de_crisis_/
By the way een goed voorteken welke kant het opgaat.
ESM = dramatisch = Verenigde staten van Europa = verlies van souvereiniteit van landen = nog meer macht voor de banken / internationale bedrijven.
Blijbaar (zo goed als) niemand die het ziet of wil zien…
jort blijft lekker eten: “klimrente” 🙂
Het wachten is op het moment dat generaal van Uhm zich meldt bij de banken omdat hij nieuwe spulletjes wil 😉 Of istie er al geweest op de “industrieclub”?
Het Dragische einde van de HRA?
‘t Er kan klaarblijkelijk geen dag meer voor bij of weer een of andere Brusselse colporteur voor de deur.
Dames/heren, zijn bovenstaande reacties niet te negatief/pessimistisch?
Ik zie het meer als steun uit onverwachte Brusselse hoek om de woningmarkt te hervormen. Althans, meer dan waar de NL-se politiek toe bereid is.
Schiet maar raak 😉
Controleert het Europees Comite voor Systeemrisico’s (brrr… hallo Kafka!) de ECB ook?
Gratis cabaret: http://www.wooninc.nl/organisatie/nieuws/eindhovens-huis-geen-30-procent-in-waarde-gezakt/
Volgens deze makelaar zijn woningen niet in waarde gedaald, er werd korting gegeven.
Niet goedschiks of vrijwillig dan maar kwaadschiks en gedwongen.
Natuurlijk koren op de molen van de PVV-aanhang uit Wassenaar.
Nee,nee,nee. De EU is een staatsgreep in slowmotion en deze actie van de Draghi maakt hier deel van uit. Ook al zou je het op inhoudelijke gronden hier deze keer mee eens kunnen zijn.
Kafka? Zei er iemand Kafka?
Eea is veel ernstiger dan alleen Draghi die zegt dat we een probleem hebben.
Zoals U weet, staat de Spaanse bank Bankia op omvallen. De Spaanse heeft toegezegd de bank te willen ondersteunen met 19 mrd. Kan dit geld echter op de int. kap markt niet bijeen krijgen.
http://www.bloomberg.com/news/2012-05-31/bankia-vortex-risks-dragging-spain-toward-bailout-as-costs-mount.html
Nu (en daar komen de échte kamelen!) vindt ook de EU in Brussel dat Europese centen moeten worden aangewend om de bank te redden. Ze noemen daarbij de ESM (wat belachelijk is, want de ESM bestaat nog niet, als zodanig).
http://www.zerohedge.com/news/monster-has-awakened
Uiteraard houdt Merkel haar poot stijf, en ook de Finnen vinden het geen goed idee. In Den Haag zijn ze zó aan het navelstaren dat ze nog niet in de gaten hebben dat ze ergens ‘nee’ tegen hadden moeten zeggen. Ze komen niet verder dan een ‘bemoeije met je eige’
http://www.nu.nl/economie/2823734/vvd-vindt-eu-boekje-buiten-gaat.html
en dat gaat dan over de huizenmarktkwestie.
Tja, we hebben zo onze eigen kankergezwel, dat is waar, maar als die van Spanje nou eerder barst dan die van ons, dan gaan we toch echt kapot aan die van Spanje.
@3 Il
Ik vind dat programma van Jort toch leuk om naar te kijken. Iedere keer denk ik weer “hoe is het toch mogelijk dat mensen het zo ver hebben laten komen”. In de jaren ’90 was ik nog aan de jonge kant en derhalve niet zo bezig met macro economie. Ook daarom fascinerend om terug te zien met de kennis van nu en voor de leek ook erg leerzaam. Er zijn namelijk legers mensen die denken dat we in een tijdelijk dipje zitten (nooit wat anders dan stijging meegemaakt hè, dan hebben de hersentjes wat extra tijd nodig om te kunnen omschakelen).
@9 Ma Ling
Volledig met je eens. De EU signaleert een systeemrisico in een mini landje als Nederland. Dan moet het wel echt een serieus probleem zijn, lijkt me. Mario Draghi lijkt me een man die momenteel zijn tijd niet aan futiliteiten besteedt. Mijn hoop is dan ook volledig op Europa gevestigd (kom maar, kom maar, kom maar :P)
@11 tufkaj
Deze scoort heel erg hoog op de HogehuizenminnendNederlandCabaretschaal.
Even een weetje: Corporaties zijn namelijk menslievende instellingen die gratis geld weggeven door héééél goedkoop hun huisjes weg te geven voor vriendenprijsjes (not).
Doet me denken aan mijn vader die altijd zegt “ze komen het nooit gratis brengen, jongen”.
Dit is ook geen koopargument voor een nieuwbouwwoning trouwens:
http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/12257176/__Huiskopers_in_problemen_door_crisis_bij_Phanos__.html
Zal het laatste faillissementje in de bouw niet zijn, dunkt mij…
BalancedView,
De EU en de ECB zijn het systeemrisico.
@BalancedView
En dan kunnen we stellen dat de situatie nu vele malen ernstiger is dan in begin ’80.
Onze bouwert ging ook op de fles, maar de zaak werd zonder problemen en/of extra kosten afgebouwd.
@Duufbier
+1
Perfecte analyse.
ja, Draghi gaat op onze kosten overal zakjes met gratis banknootjes ophangen, en wij mogen toekijken tijdens de economische winter hoe de banksters al het lekkers er uit pulken. Ik hoop dat er dan wat flinke kraaien oid in de buurt zijn om mee te genieten van het feest.
zou kunnen, maar als Draghi hier mee komt weet je dat iedere cent die er zo bespaard wordt toevloeit naar de bankster maffia en de daarmee geassocieerde elite (vooral die uit het zuiden).
ik denk dat ze het uitbesteden aan hetzelfde burootje dat de EU stresstest voor banken al twee keer zo fenomenaal georganiseerd heeft.
de kans lijkt me groot dat Griekenland uit de euro valt voordat het ESM is opgetuigd, en dan zou het heel snel kunnen gaan met Spanje en Italie (ik bedoel maar, de obligatierente zit daar alweer ruim boven de kritieke 6% grens). Ik denk dat de geschiedenis deze burocraatjes gaat achterhalen; ze maken mooie plannen voor een koerswijziging van de supertanker EU terwijl de boeg van het schip al krakend over de kustrotsen schuurt.
Ma Ling,
Allicht handig om wat achtergronden te geven over dr. Draghi en zijn kornuiten.
Draghi was hoofd Goldman Sucks in Europa ten tijde dat (stiekem) de derivaten welke afgesloten welke Griekenland de Euro in rommelde. Goldman heeft daar flink tegen gewed en de Europese bevolking heeft Goldman uitbetaald. Papademos, welke voorzitter was in van de Griekse centrale bank was in de tijd dat deze derivaten werden afgesloten heeft zijn carrière voortgezet bij de ECB (vicevoorzitter).
Toen het laatste kabinet in Griekenland viel werd hij naar voren geschoven om ,jawel, de door hemzelf gecreëerde problemen op te lossen. Verder waren onze EU bobo’s als in 2001 op de hoogte van de Griekse misstanden. Uiteraard deden ze niets.
Verder heeft de EU al zeker 12 jaar geen goedgekeurde begroting meer rond weten te krijgen (afgetekend door accountants). Als zelfs de zeker niet zuivere grote accountants dat niet willen kan je op je vingers natellen dat heel veel niet klopt.
De ECB kan je ook je vraagtekens bij zetten. Als je ziet wat voor audit regels die hanteren is het een open uitnodiging tot fraude. De audit regels voor een voetbalclub zijn strenger. Korte samenvatting, wij controleren ons zelf.
Ik denk dat Mario zijn vrienden (eens Goldman altijd Goldman) een leuke positie hebben ingenomen tegen de pakketjes gesecuriseerde hypotheken en via Mario wat winstjes willen pakken aangezien het maar niet wil vlotten met de implosie van de huizenmarkt in NL. In het beste geval wil Mario zijn handen in onschuld kunnen wassen als het misgaat.
Dit is een zeer beperkte bloemlezing over de beerput. Zo was Fout Wellink bijvoorbeeld lid van de Trilaterale Commissie (belangrijkste lobby club van commerciële banken). Goh verrassend he dat ze met behulp van DNB overal mee weg kwamen in NL.
Toezicht houden helpt nooit (google maar eens op ”regulatory capture”). Het enige wat helpt is een goed geinformeerde bevolking….. Iets wat we niet hebben. Dit is gewoon schijn hooghouden op zijn best. Winsten genereren voor private partijen waarschijnlijker
Daarom is Otto Issing ex raad van bestuur Bundesbank, mede ontwerper EUro, nu Goldman Sucks aan haar poten aan het zagen. Die wil dolgraag Eurobonds…. Goh waarom toch (sarc)?
De crediteur van Europa heeft een subprime probleem… dat wilden ze nou net niet horen in Parijs, Madrid, Rome en Athene. Zijn ze op die krenterige Calvinistische zuurpruimen in Berlijn aangewezen. DNB verstiert weer het feestje.
Anderzijds dat is weer een extra ‘ally’ voor de geldpers cheerleaders.
@17 Dawg
Je zal toch met iets meer inhoud moeten komen dan dit om me te overtuigen… 😉
@18 Floor
Volledig mee eens. Jaren ’80 was een lachertje vergeleken met nu. Waarom?
1. Vooral omdat de demografische fundamenten in het Westen véééél slechter zijn nu
2. En ook omdat de schulden véééél groter zijn nu
Easy math…
@22 Balanced View
Systeemcrisis hè, dat krijg je ervan wanneer je het systeem verneukt.
In de jaren ’80 mocht de rente nog stijgen, nu storten de banken in wanneer dat gebeurt.
Dawg,
Aanvullend daar nog op… ik denk dat Nederland over een tijdje wel eens heel blij zou kunnen zijn met een dekking door Europa. Naar mijn mening zijn wij fundamenteel geen haar beter dan de PIIGS. In Noord Europa kunnen we wel denken dat we zo goed zijn, maar hoeveel daarvan hebben wij te danken aan superlage rente (en dus aan de Euro, aangezien die lage rente door Zuid veroorzaakt wordt). Waarom denk je dat Duitsland de huidige status quo uitmelkt? Lekker gratis geld. Moet je eens kijken hoeveel problemen er hier zouden zijn als wij Spaanse rentes zouden moeten betalen. Op de dag dat “de financiële markten” het vertrouwen verliezen, op die dag wordt het PIINGS. Je kan het leuk vinden of niet, maar de enige oplossing nu nog is eurobonds. Die gaan er 100% komen ook, echter, pas wanneer de status quo niet meer handhaafbaar is (lees: een failliet van Spanje of Italië de hele EU incl. Duitsland mee dreigt te sleuren de afgrond in). Tot die tijd blijft Noord Europa via lage rentes profiteren van de problemen van onze Zuid Europese vrienden. Of zoals ze dat zelf noemen: “helpen”.
Ik ben het overigens met je eens, dat als je niet voor eurobonds bent, desintegratie de enige andere haalbare optie is.
@lapje
Ja, zo kun je het ongeveer wel stellen, het is niet de bedoeling dat wij koppie onder gaan voordat we de inhoud van onze pensioenpotten en nog wat zaken in Brussel geledigd hebben.
@Balanced View
Zuid Europa hoort geen lage rente te hebben, je draait de boel om.
Noord hoort een lage te hebben en zuid een hoge, kan alleen niet vanwege alweer die banken, altijd maar die banken.
De rest van je verhaal laat ik aan Dawg over, ik zit met spanning te wachten.
Hoe lang denk je dat die het houden? Zou jij ook maar 1 cent investeren in die EU(ro) bonds? Ik niet… nog grotere trash dan ”we” al hebben, slechts ander naampje. Ben het eens dat politici elk uitstel aangrijpen maar een oplossing is het niet. De crash zal alleen maar erger worden. Als je een totale currency collapse een oplossing vind ja dan zijn EU bonds (ketenen) een oplossing, anders een recept voor nog grotere rampen dan er al zijn. Nu kunnen de pensioenen nog worden ingezet om een NL ramp te voorkomen en ”slechts” de (toekomstig) gepensioneerden opzadelen met een ramp. Met het ESM worden eerst de pensioenen gepunderd om de PIGGS overeind the houden, dan de totale collapse. Pick your poison. Hint de politici gaan voor de totale collapse over zeg 5-10 jaar.
Floor,
Dat hangt dus af van wat je referentiekader is.
Friesland hoort een hoge rente te hebben en Noord-Holland een lage rente?
Of:
Utrecht hoort een lage rente te hebben en Emmen een hoge rente?
Als je de Eurozone macro bekijkt dan staan wij er velen malen beter voor dan V.S. met hun lage rente.
Voor een succesvol vervolg is met name een flexibele arbeidsmarkt en een goed immigratiebeleid (selecteren op toegevoegde waarde) van groot belang.
Hoge rente vs. slechte economie is een kip-ei verhaal cq. vicueuze cirkel. Daarmee zeg ik trouwens zeer zeker niet dat er geen grote onevenwichtigheden en problemen zijn in de periferie. Er zitten ernstige ontwerpfouten in de Euro, maar daar is Noord net zo schuldig aan als Zuid. Wij zijn nooit met een filantropische instelling dit project ingegaan en hebben veel geld verdiend, waar de normale man in het Zuiden nu de rekening voor betaalt (wij komen nog aan de beurt). Desalniettemin is Europa het rijkste gebied ter wereld.
hugo,
Eurobonds worden een “save haven” dus ik zou bij gebrek aan rendement niet investeren.
Wat is je haalbare alternatief voor eurobonds en waarom gaat dat de problemen oplossen?
Wat nodig is, is aflossen en saneren van schulden plus hervormen van de economie voor de lange termijn (een grote uitdaging door de slechte demografie en groeidrukkende schulden). Het slagen van dit scenario is het grootst als de rente die je als collectief moet betalen laag is. Eurobonds zorgen daarvoor, want macro is de Eurozone sterk en niet tegen te speculeren. Alternatief is een failliet van een Euroland dat vervolgens alle anderen meeneemt. Spannende tijden, dat zeker.
Natuurlijk eurobonds is de oplossing. Zodat zuidelijke landen door kunnen gaan met goedkoop lenen. Laten we nu snel ophouden met het experiment Euro en gewoon weer lekker met elkaar samenwerken. Zowel voor de zuidelijke landen is dit beter als voor de noordelijke.
Als je teveel zerohedge leest, ga je al snel geloven dat het hier een grotere puinhoop is dan in de VS.
Wil je dat toelichten? Ik geloof er namelijk niets van.
BalancedView,
@22
De eurozone heeft te veel ingebakken systeemfouten om in stand te kunnen blijven. Grootste mankement is misschien wel het verdwijnen van de wisselkoersen en de nationale rentevoeten. Tekorten en overschotten op de lopende rekening van de betalingsbalans (handel in goederen en diensten)krijgen daardoor een permanent karakter in plaats van te verdwijnen. Bovendien hoopt het kapitaal zich op in de surpluslanden waardoor speculatieve kapitaalstromen ontstaan:
Reeds in 1998 (!) schreef de Belgisch econoom Paul de Grauwe:
“Suppose a country, which we arbitrarily call Spain, experiences a boom which is stronger than in the rest of the euro-area. As a result of the boom, output and prices grow faster in Spain than in the other euro-countries. This also leads to a real estate boom and a general asset inflation in Spain. Since the ECB looks at euro-wide data, it cannot do anything to restrain the booming conditions in Spain.(want één rentestand voor de hele eurozone) In fact the existence of a monetary union is likely to intensify the asset inflation in Spain. Unhindered by exchange risk (want geen wisselkoersen) vast amounts of capital are attracted from the rest of the euro-area. Spanish banks that still dominate the Spanish markets, are pulled into the game and increase their lending. They are driven by the high rates of return produced by ever increasing Spanish asset prices, and by the fact that in a monetary union, they can borrow funds at the same interest rate as banks in Germany, France etc. After the boom comes the bust. Asset prices collapse, creating a crisis in the Spanish banking system.”
http://www.econ.kuleuven.be/ew/academic/intecon/Degrauwe/PDG-papers/FT_articles/FT%201998%2002.htm
In essentie maakt de euro van de eurozone een gebied waar de landen met een overschot op hun lopende rekening hebben (noem ze maar Groot-Duitsland) die overschotten teruglenen aan de tekortlanden totdat de kruik barst.
Profiteert Groot-Duitsland bovenmatig van deze hele constructie? Dat hangt er maar vanaf hoe je het bekijkt.Is het een voordeel voor je als je jarenlang op krediet levert en dan uiteindelijk je afnemer failliet gaat? Het Grootduitse bedrijfsleven heeft z’n centen inmiddels al binnen, maar de onbetaalde rekening gaat nu op het bordje van de belastingbetaler worden gelegd. Die mag in feite twee keer betalen. Eerst met jarenlange loonmatiging met oog op de internationale concurrentiepositie en vervolgens voor het instandhouden van failliete overhden en banken.
Nederland heeft via de Target 2 rekeningen van de ECB inmiddels een bedrag van zo’n 180 miljard te vorderen op de PIIGS en Duitsland zo’n 600 miljard (Target 2 is een soort kredietfaciliteit van de ECB tussen de bij het eurosysteem aangesloten centrale banken). En counting via EFSF, ESM en endere garantieregelingen.
Eurobonds gaan niets doen aan de ingebakken systeemfouten. Ze gaan het alleen mogelijk maken de aanwassende schuld op Europees niveau te collectiviseren tot dat ook die schuld zo hoog is dat de rente uit de hand loopt (en de ECB dus ook eurobonds moet gaan opkopen.
De lage rente is dus maar een tijdelijk voordeel en bovendien alleen maar een voordeel voor onze overheid. Onze pensioenfondsen worden er bijvoorbeeld op den duur mee gemold.
Over het, zoals dat zo mooi heet,”democratisch tekort” van de EU zullen nu maar even helemaal niet hebben.
Waarom? Zoals ik net aangaf, EU(ro) is een corrupte poel en de bevolkingen en landen bankroet. Iedereen die deze saga volgt weet dat. Schuld gestapeld op schuld zonder vergoeding in een inflatoire wereld terwijl niemand de oorspronkelijke schuld kan betalen een save haven? Kom op zeg. Eens dat het allicht eea wat kan uitstellen maar een oplossing?
Waarom moet ik een haalbaar alternatief aandragen? Voor het collectief is er geen oplossing behalve collapse. Voor het individu zijn hard assets (alles wat draghi en de politici) niet kunnen vernietigen een oplossing. Zodra de meute dat doorheeft is het game over. Enige wat helpt is een nieuw paradigma.
Ooit van ”Odious debt” gehoord? Pleit je nu echt voor het afpersen van het deel van de bevolking welke juist gehandeld heeft om leningen van mensen en overheden waarvan de uitleners wisten dat die niet terug betaald konden worden terug te betalen?
”Het slagen van dit scenario is het grootst als de rente die je als collectief moet betalen laag is”
Tja, dus moet volgens jou de ECB de rente nog harder gaan drukken dan dat ze nu al doet. Zelfs als groot pleitbezorger van dit scenario wil je er zelf niet in investeren… Oftewel, kansloos behalve met veel dwang. Dag dag pensioen + nog veel meer. Zoals ik al hintte, pensioenen offeren.
”want macro is de Eurozone sterk”
In welk opzicht? Volgens mij is de EU(ro) alleen heel sterk in het aangaan van verplichtingen welke ze niet na kunnen komen. Zelfs DL komt al in de buurt van de levensgevaarlijke 90% staatsschuld. Voel je vrij om toe te lichten waar de Eurozone sterk in is. Ik zie dat nl niet behalve de verkeerde krachten te weten (staats)schulden aangaan, beloftes richting populatie breken, zeepbellen, corruptie etc.
”Alternatief is een failliet van een Euroland ”
Correct, een IJslandje doen lijkt me beter dan wat ons te wachten staat. Dat een beetje gevolgd? Kan je veel van leren. Grosso mondo, de verstandigen zijn veel minder de pineut en de schuldigen gestraft. Zelfs strafrechtelijk. Geeft stukken betere opties als je het mij vraagt om te rebooten. Eens dat we lang niet zover zijn.
sorry voor de slechte spelling en layout btw in bovenstaande post
Er werd mij niks gevraagd, maar toch. De USA hebben als ontegenzeggelijk nadeel dat ze zich als uitgever van de internationale reservevaluta enorme tekorten in hun handel in goederen en diensten met de rest van de wereld konden veroorloven en nu dus een enorme buitenlandse schuld hebben. Zodra de problemen met de euro goedschiks of kwaadschiks zijn opgelost komt dat probleem weer in beeld en krijgt de dollar het moeilijk om het maar zachtjes te zeggen.
mij is ook niets gevraagd, maar wil er ook wat aan toevoegen. Op zich is steeds meer schulden maken geen probleem als het allemaal kwijtgescholden wordt, maar ook dan zijn de spaarders en de pensioenen dus de klos. Op keyniaanse wijze steeds meer geld er in pompen kon gewoon heel lang door goedkope olie, maar dat houdt een keer op. Je zwengelt niets aan met meer geld uiteindelijk als alles alleen maar duurder wordt. (een huis onderhouden en stoken wordt ook duurder dus kan juist de huizenprijs wel dalen..)
Dawg,
Bedankt voor je uitgebreide repliek, oprecht een goed verhaal.
Twee vragen:
Waarom zou dit hele verhaal niet tussen Noord-Holland en Friesland gelden?
Op basis van welk argument, anders dan onderbuikgevoel, zou je diezelfde onbalans in Europa niet kunnen handhaven, zoals je hem nu binnen Nederland wel kan handhaven?
Daarnaast even een inhoudelijke reactie op je verhaal. Ik ben het niet eens met de conclusie dat geld van surplus landen automatisch zeepbellen in tekortlanden gaan creëren. De reden dat dit gebeurd is, heeft naar mijn mening meer te maken met het mogelijk maken van speculeren met geleend geld in met name vastgoed. Kortom, een veel te ruime kredietverstrekking door banken, die zelf geen risico meer dragen (of het simpelweg niet meer zien) in combinatie met een falend toezicht hierop. In principe zou juist een gezonde investering van een surplus land in een tekort land beide landen ten goede moeten komen. Mondiaal in het bedrijfsleven is het niet anders natuurlijk. Bedrijven uit het Westen investeren massaal in BRIC’s bijvoorbeeld. Als ik geld over heb en daarmee in Spanje een hotel op zet, is iedereen daar bij gebaat. Niet als ik dat doe met geleend geld en mijn business model is gebaseerd op de aanname dat over 5 jaar een grotere sukkel voor meer geleend geld mijn assets gaan overnemen.
Jammer dat in iedere discussie de rol en achtergronden van centrale banken niet aan de orde komen. Niet verwonderlijk omdat de weinige boeken hierover geweerd worden uit onderwijs. Eustace Mullins: ‘The secrets of the federal reserve’ is een goede, amazon verkoopt het. Niet eenvoudig maar zeker de moeite waard, vooral na afwerken van beperkte kaders economie en mba. Plaatst crises, ook deze in andere, donkerder context. Ik denk, essentiele info om te weten in welke richting vrije persoonlijke ontwikkeling bevochten moet worden. De bekendste familie van NL wil dit werk liever niet binnen de grenzen hebben, zal tzt wel uit de handel gaan.
@ Jodha: je hebt helemaal gelijk, dit probeer ik hier ook vaak voor het voetlicht te brengen, maar wordt niet erg opgepakt door de meerderheid: die blijven liever strict bij het onderwerp, een procentje hier eraf, daar erbij op, HRA dwars door de helft vermenigvuldigt met pi enzo.
Een beetje te veel postzegelformaat, terwijl de enveloppe teveel buiten schot blijft, laat staan de postbode.
@ artikel, er schijnt haast bij te zijn, overleggen in juni ? , mogelijk eerder ? , dit riekt naar paniek.
Maar waar gaat dit nou eigenlijk over, huisjeshypotheken zijn al berekend in een stress-test, niets aan de hand toen, juli 2011
‘Van de vier geteste Nederlandse banken komt Rabobank als sterkste uit de vandaag gepubliceerde Europese stresstesten. SNS Bank kwam als zwakste Nederlandse bank uit de bus.’
Zal deze move van DNB te maken hebben met de acute tekorten en afboekingen op de kantorenmarkt, of een combinatie van beide ?
Ik snap de haast niet, of staat er een bank op omvallen ? Maar daar heeft DNB de ECB helemaal niet voor nodig. Een omvallende bank ( zie DSB ) kan DNB prima zelf handelen.
Kunnen de banken soms niet meer lenen op de kapitaalmarkt ? Dan zou de rente moeten stijgen, maar de rente van mij is gezakt ( variabel )
Ik snap de haast niet, wie oh wie 🙂
Wanneer, in welk stadium is een huis afgebouwd en bewoonbaar? Wie gaat de infra er omheen betalen -ik ga er vanuit dat de projectontwikkelaar de gemeente nog niet heeft betaald.
ZH moet je heel erg selectief lezen, het zijn ook meerdere personen die schrijven. Als je wilt weten hoe groot de puinhoop hier is lees dan Ambrose van de Daily telegraph (uk)
Natuurlijk kan ik er wel eentje zelf bedenken, maar ik ben géén oekoenoom 😉
Heel simpel, de totale koopsommenmarkt van onze huisje is 800 miljard ( Prof. Dolf van den Brink ), de geldleningen met als onderliggende waarde van onze huisjes is 1000 miljard. ( Ernst en Young ).
Huizenprijzen dalen verder eerste kwartaal, Rabo
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/22/rabobank_huizenprijzen-dalen-verder-in-kw1-dowjones1135582.xml
Hmmmm, raar, de huizenprijzen dalen, maar de vraagprijzen niet ………., nog steeds 10x modaal 😉
http://www.quotenet.nl/quote-500/bijna-failliete-joop-leliveld-net-alsof-ik-jarig-ben.php
PHANOS, MIDRETH, “goede vriend van Scheringa” LELIVELD , van SEUMEREN ……..
Ze doen afboekingen? Hoe openbaar is dat bij Rabo? Door dit soort van communicatie geven ze toch een signaal 😉
Ik denk dan eerder aan een bank/verzekereraar, een club die overnacht haar “headquarters” naar het buitenland zou kunnen verplaatsen. Ze moeten nog “iets” aflossen aan de staat?
American Politician very angry, he knows what new world order is about!
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=IXUhpk_M_jg
Afgevaardigde Mike Bost, van de staat Illinois barstte dinsdagmiddag in woede uit na een “Quick Vote” over een nieuw hervormingsvoorstel over pensioenen . De waarheid over democratie in iets meer dan een minuut haarfijn uitgelegd.
Kunnen we de lijn doortrekken naar de politiek situatie in NL die als slippendragers dienst doen voor de grotere europese natte droom. Het er doorheen gejaste ESM verdrag dat alleen op enige zogenaamde tegenstand van de PVV stuitte, wat naar mijn inziens volksvermaak voor het onnozele voetvolk is.
Deze Mike Bost als afgevaardigde van de Staat Illinois laat zien wat er werkelijk aan de hand is “het einde van de democratie” en dit keer geen theater tussen zogenaamde oppositie partijen zoals hier in de polder!
Wat een idioot
Momenteel zijn er toch ook renteverschillen tussen bijvoorbeeld Duitsland en Spanje? Waarom zou dat destijds dan niet kunnen door ‘de markt’ in plaats van de ECB?
Waarom krijgt de dollar het dan moeilijk? Dat is dan toch by far de grootste munt? Zij kunnen dan toch een beetje verdeel-en-heers spelen in Europa zodat iedereen bij de ‘lekker veilige’ dollar blijft? Bovendien kunnen ze dan gewoon geld bijdrukken en hun schulden afbetalen. Andere landen zullen net als de VS bijdrukken om concurrerend te bleven, zeker met een verdeeld Europa en grondstoffenhandel in dollars.
Dus: voor de VS is het een groot voordeel als de Euro er niet meer zou zijn. Enkel China zou mogelijk nog voor problemen kunnen zorgen, maar die hebben ook nog wel wat binnenlands werk te doen en sluiten misschien liever een deal.
Waarom dan?
Ambrose lijkt em erg partijdig, die schrijft niets dan ellende over Europa maar heeft nauwelijks kritiek op zijn eigen land of de VS, terwijl het daar toch ook niet allemaal geweldig is dacht ik – er zijn daar ook veel schulden etc.
en om dat de runup naar de top vele malen groter was dan in 1980, en omdat de mate van liegen over de ernst van de situatie nu totaal onvergelijkbaar is met die in 1980 (toen gaven bobo’s nog eerlijk in de pers toe dat er fouten werden gemaakt, en hoe het beter had gekund). Aan der andere kant, men heeft nu wereldwijd het gebruik van de geldpers als medicijn-voor-alle-kwalen helemaal in de vingers, wat de uitkomst onvoorspelbaar maakt. Behalve dan dat de kans heel groot is dat het hele bankensysteem binnen 1-2 jaar volledig in een zwart gat verdwijnt; hadden we maar naar de Maya’s moeten luisteren 😎
wat dekking door Europa? kijk naar de echte grafieken: de industriele output is aan het instorten, de schulden van Europa zijn vele malen groter dan de balanswaarde, het hele systeem is hardstikke failliet. Je kunt hooguit zeggen dat het nog onbeslist is zolang niemand durft te kijken (Schroedingers cat …).
wie betaalt er dan Spaanse rentes?? De Spaanse scheefleners betalen voor hun hypotheek massaal Euribor + 0.5%; lenen was nog nooit zo goedkoop. En die 6-7% rente die Spanje nu betaalt die betalen ze niet zelf, die komt straks gewoon van ons via het EFSF etc. Zet het maar op de rekening, via een truuk.
En Noorde-Europa profiteert helemaal niet van lage rentes, alleen een kleine elite profiteert daarvan. Voor de rest zorgt dit voor een voodoo economie die straks niks van waarde meer produceert, en in normale vrije markt condities niet meer kan overleven. Wat dan weer hét argument zal zijn voor een pan-Europese fascistische superstaat, ‘in ons aller belang’. Iedereen zijn vrijheid en centjes inleveren, en vol vertrouwen op de wijsheid van Brusselse burocraten en hun sponsors. Eurobonds is voor mij trouwens één van de domste ideeën ooit; de manier om de puinhoop nog een klasse groter te maken voordat alles ontploft.
ik denk dat jij moeite hebt met balansen lezen; je klinkt net als die ‘huiseigenaars’ die wonen in een huis van een miljoen met 1.5 miljoen schuld en zich miljonair wanen. Alleen dan nog 10x erger.
simpel gezegd wel, maar vervolgens de rest ook. Wat denk je dat er gebeurt als mijn spaargeld van vele jaren ineens door het afvoerputje gaat omdat de scheefleners jarenlang op mijn kosten gefeest hebben? Ten eerste garandeer ik je dat de belasting nooit meer één cent van mij krijgt, en ten tweede ga ik mijn geld terug halen bij de verantwoordelijke mensen. En doe dat dan maar x 500.000 ofzo (ruwe schatting van aantal Nederlanders met significante spaartegoeden, afbetaalde woning etc.). Oftewel: moral hazard. Dat probleem is in de geschiedenis al talloze malen gesignaleerd, en daarom probeerde men altijd situaties zoals we nu hebben te voorkomen.
en soms zelfs uit de boekhandel. ‘The Creature from Jekyll Island’ is ook een goede om mee te starten.
Oh, dan moet ik mijn geld daar misschien maar gaan weghalen, gezien de track record van die stresstest.
bedenk dan wel dat Ambrose een frontend voor de City Banksters is, die geen mogelijkheid ongebruikt laat om Europa de grond in te praten en het gebruik van de geldpers toe te juichen. Zwaar biased.
vind ik niet raar, de politiek straalt nog steeds Kamerbreed uit dat ze het handje eronder houden; even tanden onder elkaar maar komt allemaal goed, straks met de nieuwe Kunduz regering gaat het weer opwaarts met de prijzen!
Gewoon de manier waarop hij het brengt. Hij staat als een bezetene te schreeuwen. Wie neemt zo iemand serieus?
Piedro,
Als we het hebben over “de” rentevoet dan hebben we het doorgaans over de herfinancieringsrente van de ECB. Daar is er maar één van en die geldt voor de hele eurozone. Kan dus geen onderscheid maken tussen landen waar de conjuncturele situatie een hogere dan wel lagere rente noodzakeljk maakt.
Na de invoering van de euro werden de spreads op de kapitaalmarkten aanvankelijk steeds kleiner. Had onder andere te maken met een verminderde risicoperceptie op de kapitaalmarkten door het verdwijnen van het wisselkoersrisico. Nu de SHTF lopen die spreads weer op. Kapitaalmarkten komen er achter dat het verdwenen wisselkoersrisico uiteindelijk weer opduikt in de vorm van een landenrisico.
Piedro,
De euro zou ontegenzeggelijk een concurrent van de dollar zijn geweest. Een conurrent die het einde van de dollarhegomonie had versnelt. De Amerikanen kunnen dat probleem hooguit wat langer voor zich uischuiven door het klappen van de euro maar de afbraak is ook hier gaande.
Dus, de kapitaalmarkten zagen het verkeerd?
Dan weet ik nog steeds niet of het per se noodzaak is dat de ECB daar iets aan doet. En of de ECB het – mocht ze wel iets hebben kunnen doen – beter zou hebben gezien dan ‘de markt’.
(Overigens denk ik dat het destijds politiek onmogelijk was geweest verregaande zaken als eurobonds te introduceren.)
Volgens mij was er zo rond 70-80 ook afbraak. Zonder concurrent kan de VS zich daar volgens mij een stuk gemakkelijker uit redden/kopen. Zonder euro vraag ik me af of die afbraak niet gewoon met de drukpers gestopt kan worden (als China dat toelaat). Waarom zou het ook zonder euro mis gaan met de VS?
Misschien mensen die boodschap en vorm kunnen onderscheiden en mogelijk zelfs begrip voor zijn woede hebben?
@ Jodha & Frans,
jullie hebben een punt: de NLse huizenmarkt is in bepaalde context (CB’s, Europa) maar een miniscuul probleem. er geldt dan ook: “wie het geheel niet ziet, ziet het geheel niet” 😉
Echter: om problemen nog enigszins behapbaar te houden is het handig de issues op de huizenmarkt soms als solitair probleem te beschouwen. Dat maakt het formuleren van oplossingen o.m. eenvoudiger.
In dat licht beschouw ik deze boodschap van Europa toch als een kleine zegen… Met buitengewoon veel interesse kijken we daarnaast naar europa, dat zich op een spreekwoordelijke T-splitsing bevindt.
DSB was een miniminibankje, omvallen was een beetje vervelend voor de klanten, maar meer ook niet.
Een bank als ING heeft een balansomvang van ongeveer 2,5 keer het BNP. Daarvan wil je liever niet dattie omvalt. Ik noem ING heel concreet omdat ING heel zwaar heeft geïnvesteerd in Spanje.
Dat maakt een bank als ING heel kwetsbaar. Als Spanje default, valt ING om. Als mensen BANG zijn dat Spanje default en BANG zijn dat ING omvalt, ontstaat er een kapitaalvlucht uit die bank, en valt ING om.
Als Spanje omvalt en de int. kapitaalmarkt vreest voor effecten op de Nederlandse economie, worden alle hypotheken afgeboekt, wat kan resulteren in het omvallen van banken.
Ja, paniek is er, en haast, omdat op dit moment paniek al genoeg is om de boel te laten omvallen. Vandaar het ernstige ‘man bijt hond’ gehalte van de nieuwsberichtjes op radio en tv.
Ik durf het woord zelf niet eens in dit bericht te typen, het woord dat begint met een b… zelfcensuur….?
@51 Nico de Geit
Als ie het rustig had voorgedragen was het nooit tot ons hier doorgedrongen.
Een “idiote” vorm kan dus de verspreiding van een boodschap bevorderen.
In Griekenland gaat nu letterlijk het licht uit…
http://www.reuters.com/article/2012/06/01/us-greece-power-idUSBRE8500ML20120601
off-topic: Het CDA bepleit in het nieuwe verkiezingsprogramma een vlaktaks van 35 procent (wel met ‘solidariteitsheffing voor de rijken’).
Goed plan. Jammer dat het van een inmiddels marginale (?) partij komt. Ben benieuwd hoe de VVD en andere partijen hierop zullen reageren.
@ Duufbier
http://www.sasconsult.nl/blog/loopt-ing-risico-met-de-uitstaande-leningen-spanje
“De kapitaalmarkt” is ook maar een abstractie. Timing is bij beleggen alles. Wie op tijd in- en uitstapt doet ‘t goed, wie met de massa meehobbelt vist meestal achter ‘t net. Niet te ontkennen valt dat er op de aandelen en onroerend goedmarkten enorme bubbles geblazen zijn en dat een restrictiever kredietbeleid zulks had kunnen voorkomen.
Het CDA heeft nog maar net het spaarloon afgeschaft en pleit nu alweer voor bouwsparen. Ook moet natuurlijk de starter “geholpen” worden met ruimere leennormen.
Aangezien VEH en NVM er altijd als de kippen bij zijn om dalingen te duiden, heb ik er maar eens een berichtje aan gewijd om de stijging van afgelopen maand te duiden: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2012/06/01/mei-eindigt-met-flinke-plus/
Nou nico had ik niet van jouw verwacht om deze man ui te maken voor idioot, ik denk dat er hier in de polder meer idioten omlopen.
hmm … misschien moet ik een betaalsite opzetten met allemaal webcammetjes die de belangrijkste geldautomaten voor ING klanten in de gaten houden; of misschien kan je dan beter de geldautomaten in Spanje in de gaten houden als early indicator ;-(
kun je wel zeggen ja, goudprijs knalt omhoog vandaag terwijl bijna alles vrolijk verder daalt. Je zou denken dat sommige mensen meer weten, of vermoeden dat een paar banken of landen het weekend niet overleven. En dit is nog maar het begin, voor je het weet is gewoon alle betalingsverkeer voor maanden geblokkeerd ‘in ons eigen belang’ en mag je maximaal 100 euro per week opnemen.
da’s maar de vraag: ik wed dat dit in kombinatie met handhaving van HRA is, en dan vind ik het een schandalig voorstel. Dus het zal wel zo zijn, het CDA kennende. Er zijn al veel vaker zulke voorstellen gedaan, CDA is laat ermee; maar de praktijk is dat het politiek niet haalbaar blijkt omdat er altijd favoriete groepen stemvee voorgetrokken moeten worden, en wélke groep dat verschilt nu eenmaal een beetje per partij. Voorlopig kun je er rustig vanuit gaan dat ook een nieuw systeem de scheefleners stevig zal voortrekken, want dat is zo ongeveer de grootste groep die er bestaat in de polder (fiscaal gezien).
Zeker, zonder concurrentie van de euro zal de dollar het als reserve en settlement valuta langer vol houden. Maar iedere nationale valuta die ook reservevaluta is gaat op den duur aan die reservefuntie ten gronde. Om zo’n reservefunctie mogelijk te maken moet zo’n land immers voortdurend tekorten op de lopende rekening hebben waardoor de munt uiteindelijk overladen raakt met zoveel schuld aan het buitenland dat die nooit meer ingelost kan worden. Je zou kunnen zeggen dat de dollar en de VS dat punt reeds bereikten begin jaren ’70 met de opschorting van de inwisselbaarheid van de dollar in goud. Sindsdien leeft de dollar als reservemunt in geleende tijd waarin de buitenlandse schuld van de VS alleen maar groter is geworden.
Er zijn talloze scenario’s denkbaar die er uiteindelijk toe zullen leiden dat het uiteindelijk definitief gedaan is met de rol van de dollar als reservevaluta. Zo was het financieringstekort van de Amerikaanse overheid lange tijd kleiner dan het tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans. Wat de overheid tekort kwam kon daardoor betrekkelijk gemakkelijk gefinancierd worden met kapitaalinvoer uit het buitenland. Die situatie is inmiddels omgedraaid. Ik las onlangs dat de Amerikaanse overheid van iedere 100 dollar die ze uitgeeft er inmiddels 40 leent waarvan steeds meer van Heliben. Je kunt niet blijven printen en verwachten dat het buitenland dat laagrentende schuldpapier in die voortdurend bijgeprinte munt als veilige vluchthaven zal blijven zien. Als het zover is klapt de grootste obligatiebubble ever en is het definitief einde oefening voor de dollar.
Vandaag vertelde een collega dat ze in haar zoektocht naar een koop of huurwoning verrassend veel woningen tegenkwam die voor een studerend kind waren gekocht. Nu het kind afgestudeerd was, moest de belegging van pa en ma worden verkocht.
Als ik er over na denk, waren er in mijn studietijd ook best wel veel ouders die een huis kochten voor hun kind. Scheelde heel veel huur voor een kamer en was een superbelegging natuurlijk.
Nu vraag ik me af… Hoeveel boomers zouden zo’n constructie hebben gehad en willen nu deze tweede woning voor hun pensioen cashen? Waar zou ik hier getallen van kunnen vinden? Laatst stond in een artikel over Frankrijk al dat mensen boven de 58 netto verkopers zijn (http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/houseprices/9244152/France-faces-40pc-house-price-slump.html).
Ik kon het niet helemaal plaatsen voor de Nederlandse situatie, want ik denk dat de meeste senioren niet van verandering houden en dus ook niet van verhuizen. Maar het zou natuurlijk zomaar kunnen dat je op je 58e gemiddeld een kind hebt van een jaar of 28.
Het zou ook zomaar kunnen dat de golf vergrijzende boomers tevens een golf afgestudeerde kids teweeg bracht. De kinderen van de boom generatie gingen zo rond 1993 – 1998 studeren. Is er toen niet heel veel vraag naar voren gehaald door boomers die een woning kochten voor hun kind? Zou dit een rol kunnen hebben gespeeld bij de prijsstijgingen destijds?
Dat zal best. Dan komt er binnenkort dus heel wat op de markt.
En over die appartementen die ze kochten voor hun studerende kinderen, daar hoor je niets over. Ze lijden in stilte denk ik.
Veel ouders zullen garant staan zodat hun kinderen een veel te duur huis konden kopen. Dat wordt nog spannend.
Net zolang als het Noorden het Zuiden wil financieren. Maar laat ik nu mijn onderbuik spreken wanneer ik zeg dat juist nadrukkelijk was afgesproken bij de invoering van de euro dat zulks niet zou geschieden?
In de afgelopen jaren hebben centrale banken zich laten verblinden door ideologische oogkleppen (de markt heeft altijd gelijk)die maakten dat ze een speculatieve zeepbel zelfs niet zagen als ze er hun nek over braken. Lees er wat dat betreft de uitspraken van Allan Greenspan nog maar eens op na. Als de markt gelijk heeft dan geldt alleen maar “what is, is right” en dan zijn kredietrestricties de gebeten hond. Yeah, right.
Dawg,
De Dollar heeft dat al sinds jaar en dag (tekorten). Uiteraard weet ik dat de dollar zijn problemen heeft maar als ik moet kiezen tussen de dollar (kan je internationaal alles meteen mee kopen, meest belangrijke, olie) en de Euro (moet je eerst omruilen voor een dollar) kies ik de dollar. De EU(ro) heeft bewezen zichzelf graag op te offeren voor de dollar. Euro = meer trash dan de Dollar. Uiteraard maak ik een andere keuze als spaarder en ga ik voor echt geld. Bijzondere dag in de ontwikkelingen daarin overigens.
hugo,
Ben ik, wat die dollar betreft, niet met je eens. Een nationale munt kan geen reservevaluta zijn zonder daar op den duur aan onderdoor te gaan. Hoe succesvoller als reservevaluta des te eerder de ondergang. Zolang niemand de solvabiliteit van de VS in twijfel trekt is er niets aan de hand, maar voortdurende tekorten op de lopende rekening van de betalingsbalans hollen die solvabiliteit vanzelf uit.
Ja, je heb dollars nodig voor olie maar het is nu net die gedwongen winkelnering, in stand gehouden door de Amerikaanse ijzerwinkel, die de dollar nog overeind houdt. Ik heb overigens begrepen dat de BRICS steeds meer bilaterale handelsovereenkomsten sluiten met de bedoeling het gebruik van de dollar zoveel mogelijk te vermijden.
Wat dat echte geld betreft: WTF is going on?
Dawg,
Een over de reserve valuta (triffin dilemma). Als de dollar die status kwijtraakt is het ongeveer hetzelfde als de Euro. Wat ik heb begrepen is dat zodra olie de $$$ niet meer exclusief als betaling accepteert het game over is. BRICS zijn zeker hun onderlinge handel aan het overzetten naar eigen valuta. Zouden de landen van Europa ook moeten doen (en dan settelen in echt geld ipv wederzijdse schuldopbouw). Er zijn trouwens wat interessante (twitter) geruchten gaande over naderende currency & capital controls en dat Zwitserland zijn grensposten aan het oppoetsen is.
Over echt geld… Eind juni gaat de ECB weer een rondje echt geld MTM doen voor de balans. Asset kant van de balans wat oppoetsen kan geen kwaad na alle schade aan de balans. Short squeeze kan ook mogelijk zijn na dit slechte nieuws. Of gewoon een run op echt geld zoals in 2008. Wie het weet mag het zeggen.
hugo,
Maar wacht even. De Amerikaanse dollar is al meer dan een halve eeuw reservevaluta. Gedurende die tijd is er over de wereld een heel plas dollars gestroomd. Dollars waar dan niemand meer op zit te wachten. Die handicap heeft de euro niet.
@35 Dawg Zegt:
Hier de nieuwste Target 2 cijfers:
http://www.ecb.int/pub/pdf/other/targetar2011en.pdf
Jammer dat ze amper aandacht krijgen 😉
NL heeft dus in 1 (een!) jaar 150mrd te goed…
@35 Dawg Zegt:
Hier de nieuwste Target 2 cijfers:
http://www.ecb.int/pub/pdf/other/targetar2011en.pdf
Jammer dat ze amper aandacht krijgen 😉
NL heeft dus in 1 (een!) jaar 150mrd te goed…
@35 Dawg Zegt:
Hier de nieuwste Target 2 cijfers:
http://www.ecb.int/pub/pdf/other/targetar2011en.pdf
Jammer dat ze amper aandacht krijgen 😉
NL heeft dus in 1 (een!) jaar 150mrd te goed…
het blijft altijd opletten! wat een reacties op deze pagina zeg.