De executoriale verkoop van een woning op een veiling levert gemiddeld 37% minder op dan de woning werkelijk waard is. Dit blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit dat vandaag door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt gepubliceerd.
bron: FD.nl
Volgens mij is de verkoopwaarde die er op zo’n veiling voor wordt verkregen nu juist WEL de correcte waarde van een woning, oftewel de waarde exclusief de “hype”
Volgens mij verwacht een zekere club dat het de komende jaren niet bij 5 miljoen blijft…
Deze misstand is al jaren bekend, en er is niks aan gebeurd. Met tragische gevolgen voor de gedwongen verkopers. Dat er juist nu aan getrokken wordt, voorspelt weinig goeds (voor wie dat nog niet door had).
PS: 40% van alle wereldwijde welvaart “poef”. En u denkt dat de Nederlandse huizenprijs overeind blijft???
http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/2009/01/global-crisis-destroys-40-of-world.html
Als nu de executiewaarde van een pand 37% minder is.Dan is deze over een paar jaar 74%.
“De executoriale verkoop van een woning op een veiling levert gemiddeld 37% minder op dan de woning werkelijk waard is.”
Werkelijk waard? Wat de gek op de reguliere markt er voor zou geven eerder.
Het is natuurlijk wel zo dat het voor een particulier behoorlijk riskant is om een huis op een veiling te kopen. Je kan het pand vooraf niet in; je weet niet wat er procedureel op je af komt (dat opbod + afslagsysteem is behoorlijk complex); de bijkomende kosten zijn moeilijk te schatten; je moet een verklaring van financiële gegoedheid afgeven voordat je kan bieden etc. etc.
Het is begrijpelijk dat je voor een huis onder die voorwaarden minder bereid bent te betalen dan voor een huis dat normaal wordt aangeboden, met alle kopersbescherming, informatie, informatieplicht van de verkoper etc. Hetis niet zo dat de handelaar _wel_ weet wat een goede prijs is van een huis. Hij/zij is een handelaar om het vervolgens weer van de hand te doen… aan een particulier. De prijs die een particulier ervoor wil geven is dus nog altijd relevant!
En als je consumenten stimuleert om toch naar dergelijke veilingen te gaan zonder het informatieprobleem op te lossen, dan krijg je de winners’ curve waarbij men gaat gokken dat het huis geen extra kosten oplevert ook al weet men er te weinig van. Dat zie je ook bij de courante goederen bij de Domeinen. Die worden soms boven de consumentenprijs verkocht, ondanks dat je van bijvoorbeeld een auto niet eens weet of die wel start.
Het lijkt me zinvoller om een funda achtige site op te zetten voor dit soort huizen. Door deze te voorzien van foto’s, bouwkundig rapport en bouwtekening is het risico voor een particulier beperkt.
Na taxatie begint dan de veilig op taxatiewaarde + 10% en iedere dag gaat er 1% af. Het huis gaat vervolgens naar de eerste bieder die de prijs van dat moment wil betalen.
Het huis brengt op deze manier waarschijnlijk veel meer op en de woningmarkt heeft een hele goede benchmark om vast te stellen wat huizen echt waard zijn. Als de prijs dan namelijk nog 30% onder de ‘reële waarde’ uitkomt moet je die reële waarde met een flinke schep zout nemen.
@ bouke &@Joop Kl
Zo moeilijk is de veiling nu ook weer niet.
Je kunt bijvoorbeeld via veilingbiljet.nl een heleboel informatie krijgen over het betreffende pand. De notaris is beschikbaar voor nadere informatie, huizen zijn gewoon te bezichtigen op een enkele na.
Verder niet mee opbieden, en bij afmijnen een keer mijn roepen bij de voor jou geschikte prijs. Meer is het niet.
Laat de veiling maar beginnen. Eindelijk een realistische prijs!!!
Die afslag zit de truck.. De banken zorgen dat hun quitte staan en bieden mee met de makelaars en jagers. Dan bij winst is het stop en dan begint afslag… de rest is mijn roepen.
En al deze partijen hebben geen eigen geld meer.. en de verliezers zijn de eigenaren.
Beter de prijs verlagen vantevoren!!