Chinese huizenmarkt stevent op rampscenario af

De Amerikaanse huizenmarkt heeft een rampzalige ontwikkeling doorgemaakt, maar er wacht een nog zwarter scenario in China. De huizenkoorts is er zo gestegen dat een neergang te verwachten valt. Miljoenen Chinezen willen een eigen huis. Ze betalen cash of sluiten torenhoge hypotheken af. Projectontwikkelaars kopen overal land op voor luxe appartementencomplexen en villa`s en banken leveren graag de benodigde financiering. Soms worden hele steden uit het niets gebouwd middenin de woestijn, in de zekerheid dat er vraag naar is en blijft. Sommige gezinnen kopen twee woningen, een om in te wonen en een om geld mee te verdienen als de prijzen nog verder omhoog gaan.

De huizenprijzen stijgen eenvoudigweg te snel. Op sommige plaatsen is de vraag naar huizen in het wat duurdere segment zo groot dat er niet aan voldaan kan worden. Op andere plaatsen worden de prijzen van luxe woningen omhoog gedreven, terwijl tegelijkertijd huurhuizen leegstaan omdat er geen huurders te vinden zijn. Er wordt nauwelijks gebouwd voor de lagere en middeninkomens.

In Sjanghai stegen de prijzen voor luxe vastgoed tussen september 2008 en september 2009 met 54%. Het aantal nieuwbouwhuizen in China nam met 194% toe. Velen voorzien dat de huizenmarkt zichzelf opblaast, misschien al in 2010. Een ramp voor huiseigenaren, banken, projectontwikkelaars en plaatselijke overheden.

bron: MD Weekly

Share Button
Tagged with:
6 comments on “Chinese huizenmarkt stevent op rampscenario af
  1. Iedereen wil een flinke schuldenberg voor als de Dollar valt, en dat lijkt te lukken, Japan heeft er jarenlange ervaring mee en Hogehuizenprijsminnend China moet een goede regie hebben, daar is traditioneel veel ervaring met statistieken als we het NRC mogen geloven 🙂

  2. adamus says:

    Alleen gaat de een wat meer door het ijs zakken dan de ander. Hoe maakbaar zal de wereld worden.

  3. bigD says:

    Een weinig geïnformeerd artikel met zulke gebrekkige informatie dat je er helemaal niets mee kan. De onhoudbaarheid van de huizenmarkt in sommige Chineze steden valt niet te ontkennen, maar je kan niet alle steden over één kam scheren. Bovendien moet je vastgoedinvesteringen in cultureel verband zien en niet alles is wat het lijkt in China, zeker niet voor Westerlingen.

  4. Jasper says:

    Ik weet niet of we met de kennis van de Nederlandse huizenmarkt nu moeten kijken naar de Chinese huizenmarkt. Er leven daar nog zoveel mensen in onderkomens die je geen huizen mag noemen dat je zou zeggen dat daar voorlopig geen sprake is van een huizenoverschot. Of het allemaal economisch stabiel is, is een andere vraag.

    Overigens hoor ik ook Nederland (en op deze blog) wel vaker het argument dat er teveel dure huizen worden gebouwd in NL en te weinig voor de lagere inkomens. Er wordt dan gepleit voor goedkopere bouwkwaliteit en kleiner woon- en grondoppervlaktes. Echter vind ik dat een verkeerde redenatie. Het daadwerkelijke verschil in bouw en grondkosten tussen een huis van 90 m^2 en 130 m^2 is echt niet zo heel groot als de koopprijsverschillen ons doen willen geloven. Het is een kunstmatige vorm van differentatie, welke in mijn ogen alleen maar als gevolg heeft dat veel gezinnen onnodig in een net-te-krappe woning moeten leven.
    Mijn mening is daarom dat er vooral doorgebouwd moet worden met kwalitatief hoogwaardige en ruime woningen. Als er dan ooit een significatn overschot aan woningen komt, dan kunnen te kleine huisjes samengevoegd worden of vervangen worden door grotere. Dat is hoe de markt zou moeten werken en de welvaart ook echt vooruit kan gaan in NL.

    Er is overigens nog genoeg potentieële bouwgrond beschikbaar in NL en ik ken ook een hoop mensen die een grote luxe flatappartement ook wel zien zitten.

    Echte concurrentie op de huizenmarkt is in mijn ogen alleen maar gezond.

  5. adamus says:

    Overigens hoor ik ook Nederland (en op deze blog) wel vaker het argument dat er teveel dure huizen worden gebouwd in NL en te weinig voor de lagere inkomens.

    nog niet zo lang geleden was de redenatie andersom.

    ik denk dat er eerder de verkeerde woningen op de verkeerde plek worden en zijn gebouwd.

    Huizen als bulk en een maatprijs vangen. Zo lekker willen we allemaal wel eten.

  6. floor says:

    Of we nu huizen nodig hebben of niet en of dat grotere huizen moeten zijn of niet, doet momenteel niet zoveel ter zake.
    De prijs moet eerst naar beneden, zowel van bestaande huizen en vervolgens dus van nieuwe huizen.
    Daar draait het om.
    En er worden echt geen nieuwe, eventueel grotere huizen gebouwd voordat de prijs van bestaande woningen aanzienlijk gedaald is.
    De nederlander moet alleen eerst aan het financiële infuus voordat ‘ie de prijs van zijn huis verlaagd.
    Gewoon ff geduld hebben, totdat er nog wat meer aan dat infuus liggen, dan gaat het allemaal vanzelf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*