De bouw van 43 woningen in de Leidsche Rijn-wijk Terwijde is door projectontwikkelaar Bouwfonds afgeblazen.
Voor de woningen was nauwelijks belangstelling. Op een informatiebijeenkomst kwamen onlangs maar vijf belangstellenden af. ‘Er liepen meer makelaars dan potentiële kopers rond’, zegt Hans Slappendel, directeur van Bouwfonds.
De projectontwikkelaar wilde in de spoorzone negen vrijstaande woningen en 34 geschakelde woningen bouwen in het duurdere segment. De prijzen zouden tussen de 290.000 en 600.000 euro hebben gelegen. ‘Voor starters zijn dit moeilijke woningen. Doorstromers willen eerst hun huidige woning kopen. Vanwege de kredietcrisis is er vanuit de markt te weinig belangstelling. Dat doet zeer en daarmee zijn we natuurlijk niet blij’, zegt de directeur.
Bouwfonds wil hoe dan ook volgend jaar aan de slag in Terwijde. ‘We gaan nu bekijken of we met heel iets anders komen of dat we het plan dat er al ligt iets aanpassen’, legt Slappendel uit. Morgen is er een informatiebijeenkomst voor een ander nieuwbouwproject van Bouwfonds: het Singelkwartier in Grauwaart (ook Leidsche Rijn). ‘Hier verwacht ik meer belangstelling voor, omdat de prijzen iets lager liggen’, spreekt Slappendel hoopvol.
Het is voor het eerst sinds jaren dat Bouwfonds een project moet afblazen. Slappendel: ‘Zes jaar geleden hadden we ook een mindere periode.’
Wij waren pas ook op een bijeenkomst voor nieuwbouw, meer verkopers dan gegadigden, en dan woningen aanbieden met heel weinig inhoud en uitstraling tegen een veel te hoge prijs. Natuurlijk komen hier alleen de prijswinnaars van een staatsloterij of postcodeloterij op af en die zijn schaars
Er is nog steeds een markt voor betaalbare en kwalitatief goede woningen. Wanneer een projectontwikkelaar er in slaagt om voor 220K-250K goed geisoleerde en redelijk ruime woningen te bouwen is hij deze zo kwijt.
Er worden echter juist veel te dure nieuwbouwwoningen gebouwd, en de babyboomers die daar naartoe willen verkopen hun slecht onderhouden en oude energieverkwistende huizen voor woekerprijzen. (ten opzichte van de kwaliteit).
Daarom doen de starters niks en ligt de markt stil.
220K-250K is nog veel en veel te duur. Dat kan ook een starter niet betalen. Daarbij is zijn de prijzen zeker minimaal 30% te hoog. Er is juist behoefte aan woningen van een “normaler” prijspeil zo rond de 150-175K. Die ben je zo kwijt, alleen is dan de marge wat lager.
@ Diederik
Inderdaad, rond de 150k is een goede prijs voor een starter.
Probleem is dat er helemaal niks is te krijgen voor dat bedrag.
Ja ok, natuurlijk wel iets maar geen woning waar je de eerste 10 jaar mee voor uit kan met uibereiding van je gezin.
Het modale inkomen van de nederlander ligt rond de 30.000 euro per jaar. Dit maal 4,5 (=max lening obv NHG-norm) levert een hypotheek van hooguit 135.000 euro op. En dat is het dan. Eigen geld is er tegenwoordig ook niet meer, want er wordt niet meer gespaard. Wanneer bouwen de projectontwikkelaars nu eens woningen voor deze groep mensen. Als marktpartijen het over krapte op de woningmarkt hebben, gaat het feitelijk over de groep consumenten die wel graag een woning willen kopen, maar door de absurd hoge prijzen niet aan bod komen.
@fons
135.000 is inderdaad voor een starter max. hypotheek.
Nu kwam ik natuurlijk weer mensen tegen op een verjaardag die doodleuk zeggen;
Je bent toch met zijn tweeen?
Ja inderdaad je kunt met zijn tweeen meer lenen.
Alleen heb ik persoonlijk, en veel starters met mij, geen zin om het op beide lonen te zetten.
Als je kids wilt krijgen heb ik geen zin om met zijn tweeen fulltime te gaan werken voor mijn hypotheek en overige lasten.
Begrijp me niet verkeerd, ik hoef geen kasteel te hebben.
Maar wel een woning waar je een gezin in kwijt kan voor een periode van 10 jaar.
Ze jagen al jaren de starters hoog in de hypotheken, omdat ze allemaal wel moeten om beetje woning te krijgen.
met een stukje relativeren erbij : iets opbouwen in de vorm van eerst een app.of andere woning is er niet meer bij. Het moet gelijk de twee onder een kapper of vrijstaand zijn. De inrichting moet trouwens ook perfect zijn en gelijk !
We moeten terug en dat geeft de mens een beter gevoel uiteindelijk.
Dit geval staat niet op zichzelf. Werk zelf op een architectenbureau en er worden steeds meer projecten tot nader order uitgesteld. Ook grote projecten die eigenlijk waar de bouw in principe per direct kan starten.