Grondspeculatie gemeenten kost burger miljarden

Geen geld voor speeltuinen, geen geld voor buurthuizen en hogere huren voor sociale woningbouw. Het zijn zomaar wat gevolgen van grootschalige grondspeculatie waar Nederlandse gemeenten de afgelopen jaren op grote schaal in zijn gestapt. Deze week werd bekend dat de Nederlandse woningbouw op een historisch dieptepunt is beland.

Nog nooit werden zo weinig nieuwbouwwoningen gebouwd als in 2010. Dat heeft natuurlijk directe gevolgen voor de bouwsector en projectontwikkelaars. Maar dat het ook grote consequenties heeft voor Nederlandse gemeenten, weet bijna niemand. Want als er niet wordt gebouwd, brengt de grond ook geen geld meer op. Sterker nog, dat gaat de gemeente veel geld kosten aan rentelasten. Het gevolg is dat in totaal minimaal 2,4 miljard moet worden afgeboekt. Tientallen gemeenten dreigen onder curatele te worden gesteld. Aart Zeeman duikt in de wereld van de gemeentelijke luchtkastelen.

Bron: Brandpunt

Share Button
41 comments on “Grondspeculatie gemeenten kost burger miljarden
  1. Juan Belmonte says:

    @ artikel

    Prof Dr. Willem Buiter: the next crisis is a fiscal crisis.

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/03-11-2010/bouwcrisis-treft-gemeentekas/#comment-54937

    Als het in NL om enkel en alleen 20/30 gemeentes gaat is het allemaal wel te overzien.

  2. ll says:

    Net op BNR: een huis kopen is uit, huren is in.

    Dit is het Japan scenario.
    ( Zal Olland nu noodgedwongen toch nog verstandig worden ? ) 🙂

    ”Japanners zien een huis niet als een investering maar als een CONSUMPTIE goed. Het voordeel van kopen is dat je eigen baas bent, maar je betaalt er ook voor! Een huis dient totaal gerenoveerd te worden elke 20-30 jaar, dat kost geld. Enkel de rijken kunnen dat. De rest huurt wijselijk en laat het kapitaal verlies op BOUWGROND, en de kapitaal verliezen op renovatie en belastingen over aan de ‘sponsors’. Bovendien, huren wordt steeds goedkoper, je krijgt hoe langer hoe meer voor minder geld.”

  3. Goudbelegger says:

    Bij de overheid werken de minsten onder ons. Het is doen alsof wat de klok slaat, pretenderen, nutteloze cursussen, vakanties, als je vuil ophalen, politie, brandweer en rechtspraak neemt kan de rest, 90% zo weg. Met zo’n uitgangspositie kun je wachten op dit soort dingen.

    De echte crisis komt nog, welverdiend..

  4. ll says:

    Ha, ha, de NVM moet nu HUREN IN is, aan een nieuw verdienmodel gaan werken. 😉

    En het laatste nieuws is dat er nu ook MARKTWERKING moet komen in de SOCIALE woninghuur.

    Olland is een beetje in de war.

  5. Bouke says:

    Al in 2002 betaalde ik via de grondkosten van mijn appartement (1000 euro per m2; en dat keer 5 lagen!) voor een speeltuin, een groenstrook en verdere ontwikkeling van de wijk. Besloten door de bewoners van de omliggende woningen, die zelf geen cent hebben ingelegd.
    Dat kon niet goed blijven gaan natuurlijk…

  6. Kapotjeplov says:

    Ik zou tegen de getroffen gemeentes zeggen: doe de grond in de uitverkoop aan particulieren die een eigen stulpje willen bouwen. Beter een half ei dan een lege dop en bovendien geen resntelasten meer.

  7. BenBau says:

    Er is helemaal geen vraaguitval, maar men wil of MAG (van de bank) gewoon niet meer 500 euro voor een vierkante meter bouwgrond betalen. Ik wacht al 7 jaar op een stuk bouwgrond, maar ga echt niet 350000 euro voor een postzegel van 700 m2 betalen. Voor grond geldt hetzelfde als voor de bestaande huizen: als de prijzen fors dalen, gaat het weer als een dolle. Ik bedoel natuurlijk dan wel tenminste 30% “korting”.

  8. dalen says:

    off topic maar hier wel eens voorbij gekomen.

    Kamerlid Irrgang (SP) heeft vragen gesteld aan de minister van Financiën over de
    omwisselkoers van de gulden n.a.v. het onderzoek van het wetenschappelijk bureau van de SP.

    Vraag is o.a. “Erkent u dat de gulden bij invoering van de euro ondergewaardeerd was ten
    opzichte van de euro? Zo nee, waarom niet?”

    Je kan wel raden wat de minister zei.

    “De
    uitspraken van mijn ambtsvoorgangers over de instapkoers van de gulden
    zijn daarnaast altijd genuanceerd geweest en worden gesteund door de
    analyse van het CPB. Ik zie dan ook geen reden om afstand te doen van deze
    uitspraken.”

    Wordt vervolgd naar ik mag aannemen.

    De domme omwisseling was mijns inziens een van de redenen dat de huizenprijzen omhoog gingen.

    Daarnaast werd je spaargeld misschien wel 20% minder waard.

  9. nhz says:

    @7:
    opvallend dat dit artikel geheel voorbijgaat aan het probleem van hypotheekrente aftrek: als de verkoper tijdelijk verhuurt heeft hij geen HRA meer. Dat betekent dat de koper voor de bruto hypotheeklast zou moeten opdraaien, wat gezien de huidige vraagprijzen meestal een absurd hoge huur oplevert. Of gaat deze makelaar er vanuit dat al deze woningen stiekem verhuurd gaan worden terwijl de eigenaar gewoon nog 2 jaar HRA vangt van de belasting?

    @8:
    inderdaad, groot schandaal. Overigens is de euro sinds 2000 nog eens zo’n 75% van zijn waarde kwijtgeraakt dankzij het sterk inflatoire beleid (onbeperkt geld bijdrukken) van de ECB, dit is nog veel erger dan de slechte wisselkoers bij instappen. De euro goudkoers was in 2001 nog rond e EUR 250/ounce, inmiddels zitten we op ruim EUR 1000/ounce; olieprijs en veel andere zaken van blijvende waarde vergelijkbaar verhaal. Maar daar hoor ik eigenlijk niemand over. Het doel (eeuwig stijgende huizenprijzen) heiligde de middelen voor de financiële elite, die in NL voor meer dan de helft uit vastgoed magnaten bestaat; kijk maar eens in de quote 500 …

  10. Peter2 says:

    @8: Dalen,

    “wetenschappelijk bureau van de SP”

    Ik moet altijd lachen om dit soort teksten, aangezien het pure contradictie is.

    “De domme omwisseling was mijns inziens een van de redenen dat de huizenprijzen omhoog gingen.

    Daarnaast werd je spaargeld misschien wel 20% minder waard.”

    Maar de overheid met een grote schuldpositie zag er wel voordeel in. In een keer en met terug werkende kracht een extra belasting op het spaargeld van de burger. Die laatste keer dat ze zelf de inflatie kon bepalen die is met beide handen aangegrepen.

    Maar je ziet dat de ademruimte allang weer opgevuld is met nieuwe schulden en dan nog een beetje er bovenop ook. Uiteindelijk is de schuld over tijd gewoon toegenomen. Als de rente verder gaat stijgen, en dat gaat gebeuren, dan is ook de Nederlandse staat zuur.

    Je moet denk ik concluderen dat inflatie in praktische zin geen oplossing is voor een schuld probleem. Het geeft hooguit uitstel en verschuift welvaart van goed naar slecht. Het is een tijdelijk effect. Zoiets spreekwoordelijk als eten naar Afrika sturen, maar niets doen aan verbetering van de landbouw daar. Weggegooide welvaart dus!

  11. ll says:

    Over spaargeld gesproken, Olland onstpaart weer.

    Vraagje, zit hier ook het spaargeld in van de spaarhypotheken, of is dat geen spaaargeld 😉

    http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=7116SHFO&HD=080523-1804

  12. Kees says:

    Nou krijgen wij huurders toch weer een deel van de rekening. Hervorm de huizenmarkt !!!

  13. Frans says:

    Er was eens een bubbel en toen blies de bubbel de lucht eruit, en was het sprookje uit.
    (Dit is de samenvatting van het programma Brandpunt over de bouwgrond)

  14. Marketwatch says:

    Prijzen zo’n 20% te hoog door staatssteun volgens Hugo Priemus:

    http://www.z24.nl/analyse/artikel_214491.z24/_Huizenprijzen_20_procent_te_hoog_door_staatssteun_.html

    Vooral starters zijn volgens Priemus de dupe hiervan.

  15. Peter2 says:

    @14: Frans,

    Tja, de stijgende huizenprijzen daar hebben de gemeenten flink aan verdient. Dat geld is om politieke redenen natuurlijk grotendeels, zo niet gemiddeld over alle gemeenten al volledig verbrast, ook aan pretuitgaven.

    Toen, nog steeds en ook in de toekomst betaald de burger daar het gelag van. Tenzij je aanneemt dat het geld wat de gemeente verdiende t.a.v. iedereen in die gemeente even goed besteed is naar ratio van inleg. Al is dat laatste is denk ik onmogelijk.

    Maar ja, die gemeente wordt door de ogen van de burger vooral als een andere entiteit gezien en dus niet als de eigen familie portemonnee. En dus mag die gemeente zoveel spenderen als het maar kan, zolang ment er zelf ook maar een beetje voordeel van denkt te hebben.

    En dan is het geld zo op natuurlijk! Zie hier het falen van een economisch niet-individualistisch ingerichte samenleving. Als overheden ALL ons geld zouden uitgeven was de situatie veel slechter geweest. Gelukkig zijn we ook nog wat kapitalistisch, zij het steeds minder.

    Duurzame oplossing: de overheid sterk terugdringen. En dan bedoel ik niet met een procentje of 10%, maar met 50% om maar eens mee te beginnen. Alles wat mensen zelf kunnen regelen met hun extra hoge inkomen en echt zelf willen, dat kunnen ze dan zelf wel bekostigen en laten uitvoeren.

    Komt er misschien ook weer wat meer samenhang in buurten e.d. Nu kennen veel mensen hun eigen buurman niet eens! Zou ook wel eend de zo gehate verharding in de samenleving kunnen stoppen. Eigenlijk is de politiek daar zelf de oorzaak van, maar die roepen het hardst dat er iets aan gedaan moet worden.

    Heel typisch allemaal.

  16. dalen says:

    Het aardige is dat de discussie over de woningmarkt en alles wat met de woning”markt” te maken heeft, steeds heftiger wordt in de Tweede Kamer.

    Een citaat van afgelopen week.

    “De heer Verhoeven (D66):.

    Voorzitter. Oud-minister en oud-VVD-Kamerlid Hoogervorst heeft afgelopen dagen gewaarschuwd voor de dreigende financiële ramp voor huishoudens vanwege de groeiende hypotheekschuld. geblokkeerd.”

    Ook CDA en VVD willen snel een debat.

  17. Peter2 says:

    @15: Marketwatch,

    Maar wat hij voorstaat duurt wel heel erg lang (30 jaar). Hij zegt zelfs dat mensen die niet genoeg verdienen ook met steun een huis moeten kunnen kopen.

    Waar hebben we dat eerder gehoord…O ja, de VS vanaf begin 199x, waar de balansen na 15 jaar van dit beleid geheel implodeerde en wat betreft schulden juist weer explodeerde.

    30 jaar willen jaar doen over een sanering waarvan je weet dat het recept over 15 jaar al tot chaos lijd is jezelf voor de gek houden.

    Sterker nog, ik denk dat het in ons geval niet eens 15 jaar zou gaat duren, we hebben er immers al wat jaren op zitten en ook de klap van de VS deels moeten opvangen. Hier gaat het waarschijnlijk veel sneller mis.

    Dus de transitie naar markt conforme prijzen moet denk ik binnen 8 jaar gerealiseerd zijn, het liefst nog een paar jaar sneller.

    En volgens mij kan dat ook wel, al zal het pijn doen. De pijn zal echter rechtvaardiger zijn en minder zijn dan bij een transitie van 30 jaar. Bovendien geeft het de kinderen van nu de kans een eerlijke markt te betreden en ook een beter economisch toekomst perspectief.

    Wie wil zijn kinderen dat niet bieden?

  18. Herman Bres says:

    Ik wil de redactie van KRO’s Brandpunt dank zeggen voor de heldere, overzichtelijke reportage over de ongebreidelde grondaankopen door gemeenten.
    Godzijdank wordt opnieuw het deksel van de beerput geopend waarbij politici meer zichzelf dan het algemeen belang promoten. En dat allemaal met gemeenschapsgeld en tegen de mening van echte deskundigen en gerenommeerde instituten in.
    Een prachtig voorbeeld is de gemeente Kampen, waar de macht van lokale, provinciale en landelijke bestuurders het project IJsseldelta Zuid, een luxe watervillawijk, er door wil drukken waarbij met List en Bedrog de bevolking om de tuin geleid wordt. Het zoveelste mega-project dat de half miljard verre gaat overtreffen, maar bestuurders vorig jaar nog over 324 miljoen spraken.
    Goed voor een specifieke follow-up van “Gemeenten aan de grond”.

  19. Frans says:

    @ 16 Peter2: ik ben het grotendeels eens ben met je commentaar.

    Het communisme is gefaald, maar daar zijn mensen die zeggen: “ja, maar dat ligt niet aan het communisme maar aan de uitvoering ervan” Hetzelfde geld nu eigenlijk ook voor het kapitalisme.

    Ik ben het met je eens dat een meer zuivere vorm van kapitalisme een (grote) verbetering zou zijn, maar aan de andere kant je hebt nu eenmaal met de praktijk te maken en kijk eens wat er van geworden is.

    Eerlijk gezegd geloof ik niet in een reparatie van het systeem maar in een totale ineenstorting, wellicht geholpen door de nodige natuurrampen.

    Hiervanuit zal er een nieuwe opleving moeten ontstaan. Hoe die precies eruit moet zien: geen idee, maar ik denk dat het in ieder geval een beweging moet zijn van groot naar klein.

    De kwaliteit van voedsel en veel meer zaken is minder geworden. Door steeds grotere internationale bedrijven en voortschrijdende technologie heeft de prijs geen tred gehouden met de inflatie: een belangrijk aspect in de manipulatie van de burgers.
    Kijk eens wat er is gebeurd in het straatbeeld van de gemiddelde winkelstraat: alleen maat winkels van grote ketens.

    Wat we afgelopen decennia hebben meegemaakt is redelijk door Karl Marx voorspelt: een concentratie van macht en geld.

    Erg belangrijk: de macht van de centrale banken moet worden gebroken, en er moeten staatsbanken komen.

    Iets anders is dat de burger wakker moet worden: ik vrees dat dit gedeeltelijk pas gebeurt als het systeem echt in de afgrond glijd, en er zullen maar weinig mensen zijn die echt beseffen wat er aan de hand is.

    Het heeft absoluut geen zin om te denken aan verbetering als het grootste kankergezwel van de wereld niet eerst wordt verwijdert: de macht van de (centrale) banken, de mulinationals en het militaire apparaat moet worden gebroken.

    Veel mensen denken dat we in een democratie leven: lulkoek! Absolute larie! het lijkt zo aan de buitenkant. Maar ondertussen zijn het de terroristische banken en de multinationals die het land besturen.

    Onder andere door de veruiming van de geldhoeveelheid en andere louche praktijken moet de burger steeds tegen de stroom in zwemmnen, terwijl de overheid wel voor zichzelf zorgt.

    Het verschil tussen arm en rijk wordt steeds groter, ook een teken aan de wand. Er zijn economen die er (terecht) op wijzen dat bij een te groot verschil een economie in elkaar stort.

    Nog een voorbeeld over het gebrek aan democratie: we hebben uitgebreid kennis kunnen nemen van de programma’s van de destijds te verkiezen partijen voor de 2e kamer: veel daarvan had te maken met de visie op bezuinigen van een aantal miljard per jaar. Onlangs heeft fraude minister Jan Kees de Jager tussen neus en lippen Nederland voor 50 miljard garant gesteld voor andere landen van de EU die in problemen zijn.

    Met dank aan het geldende monetaire systeem kunnen we stellen dat er overal schulden zijn die NOOIT afbetaald kunnen of zullen worden.

    Ik denk dat de gemiddelde burger zich er geen enkele voorstelling van kan maken hoe corrupt de (financieele) wereld in elkaar zit.

    De wereld zit complex in elkaar en sleutelen aan de machine heeft weinig zin als je niet begrijpt hoe hij functioneert.
    Wat echter wel duidelijk is, is waar het grootste probleem, de grootste criminaliteit zit. Dit zal echter nooit worden aangepakt aangezien de mensen die er belang bij hebben dat het gehandhaaft blijft de macht hebben. Ergo: er blijft maar een oplossing over: dat het systeem in elkaar stort.

    Elk systeem heeft een beperkte levensduur, en we hebben het geluk dat we aan het einde zitten van een cyclus: ik zou zeggen bereid je voor en geniet van het vuurwerk!

  20. Anton Reinhard says:

    @ Frans 20

    “Erg belangrijk: de macht van de centrale banken moet worden gebroken, en er moeten staatsbanken komen.”

    Die hebben we nu juist; een wettelijk bankenkartel en allerhande staatsgaranties. Hét recept voor moral hazard en zelfverrijking. Liever een écht vrije bankenmarkt:

    http://www.ratiovincit.nl/Vrij_bankieren.html

  21. Frans says:

    @21: “Die hebben we nu juist” :wel de nadelen maar niet de voordelen.

  22. Peter2 says:

    @20: Frans,

    Elk systeem heeft een beperkte levensduur, en we hebben het geluk dat we aan het einde zitten van een cyclus: ik zou zeggen bereid je voor en geniet van het vuurwerk!

    Ik hoop dat je dit sarcastisch bedoelde. Ik geloof niet dat ik zal genieten als de boel in elkaar stort namelijk.

    Wat betreft de zij-discussie over communisme/kapitalisme. Ik vind die systemen totaal onvergelijkbaar. Kapitalisme wekt goed op basis van “first principles”. Dat kun je van communisme niet zeggen, aangezien geen mens almachtig is om overal over de optimale beslissing voor te nemen. Dus als collectief top-down denken is de eerste fout die gemaakt kan worden (de bron van alle ellende).

    Wat er met ons stelsel mis is, is inderdaad het geld systeem en de politieke machtsstructuur.

    Ik heb zelf niet zoveel tegen multinationals, ze leveren ook veel goeds. Maar ik ben wel tegen overheden die zich laten corrumperen en spelregels hanteren die vrije concurrentie tegen gaan ten voordele van multinationals en tevens de welvaart van de eigen bevolking verkwanselt vanwege macht en zelfverrijking.

    Uiteindelijk kan geen kartel of markt-onrecht stand houden zonder steun van de geweldsmiddelen van de overheid. Als we alles gewoon na mochten maken, dus geen patenten e.d. dan zou er altijd concurrentie zijn om middelen te produceren op een zo efficiënt mogelijke manier en idem prijs.

    Op die manier bekeken draagt zelfs ons rechtssysteem bij aan scheve verhoudingen door kennis te rantsoeneren. Zelfs als je iets op eigen kracht uit zou vinden of iets wat lijkt op iets dat bestaat wordt je al uit de markt gedrukt via het rechtssysteem.

    Met dank aan de overheden overigens. Overigens zal ieder systeem zwakheden kennen, er zijn namelijk altijd mensen die oneerlijk voordeel willen behalen ten koste van anderen. Maar hoe minder geconcentreerd de macht is, hoe minder dit een rol speelt. Het balanceren tussen twee kwaden, of een overheid die een machtsmonopolie heeft en als zodanig misbruikt kan worden voor de belangen van enkelen.

    Of meerdere minder machtige structuren, met een groter risico op gewelddadige conflicten (denk ik).

    Ik denk dat we al een heel stuk verder zijn als de bevolking inziet dat een overheid slechts een beperkte rol in de samenleving moet/mag vervullen. Dan gaan de meest kwade effecten van het (gewelds-) monopolie weg zonder de goede te schaden.

  23. Frans says:

    @ Peter2

    “Wat betreft de zij-discussie over communisme/kapitalisme. Ik vind die systemen totaal onvergelijkbaar. Kapitalisme wekt goed op basis van “first principles”. Dat kun je van communisme niet zeggen, aangezien geen mens almachtig is om overal over de optimale beslissing voor te nemen. Dus als collectief top-down denken is de eerste fout die gemaakt kan worden (de bron van alle ellende).”

    Heel erg goed punt maak je daar!
    Wel schiet me ineens te binnen dat het huidige gemankeerde kapitalsime op het punt van top down nu als twee druppels water op het communisme lijkt!!

    De werkelijkheid waarin we ons nu in bevinden is het gevolg van de krachten die werkzaam zijn geweest. Ik ben pessimistisch ten aanzien van het verbeteren van de moraal van de regering: waarom zou dit ineens wel mogelijk zijn?

    In zoverre zou ik genieten van de totale collapse dat er veel wordt vernietigd wat “niet waar is” Astrologisch schijnt dit ook in de sterren te staan.

    Misschien is het wel zo dat alleen een groter en nieuw bewustzijn van de mensheid verbetering kan brengen. Een collapse zal in ieder geval de mens weer meer terug naar de basis van het bestaan brengen en opent nieuwe mogelijkheden omdat bestaande corrupte structuren doorbroken worden.

  24. Dow Jones says:

    @2 (ll)…

    Inderdaad, “it’s Japan all over again.” Dat roepen de mensen met een beetje historisch besef natuurlijk al een tijdje, maar het begint nu ook tot de massa door te dringen. Het is alleen wel te hopen dat die kernramp ons dan bespaard blijft, hoewel het kabinet ook al snode plannen in die richting lijkt te smeden. Deze zaken (financiën en energie) lijken op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken te hebben, maar als je “gratis geld” met “‘gratis’ energie” (je moet die laatste gratis inderdaad tussen dubbele aanhalingstekens plaatsen) vergelijkt, blijken er opeens toch verbijsterend veel overeenkomsten tussen bubble bankieren en kernenergie te bestaan.

    @3 (Goudbelegger)…

    Inderdaad, de overheid kan met gemak 40% inkrimpen. “Lean and mean” dus, ik zou ervoor tekenen. Er zal echter wel weer niets van terecht komen. De oplossing is toch vaak gewoon de parkeertarieven en andere belastingen verhogen en degenen binnen de overheid die nog wel werken (zoals leraren en echte politiemensen) nog een beetje meer uitpersen. Je wilt niet weten hoe het er op het moment in Rotterdam aan toe gaat. Het lijkt erop dat het huidige Rotterdamse college niet zal rusten voor de hele stad met parkeerautomaten bezaaid is. Dan kan men in de toekomst elk tekort gewoon opvangen met weer een dubbeltje duurder parkeren. Het kwartje lijkt dus maar niet te vallen. We moeten van het “vet” af, en snel een beetje. Dat blijven pappen en nathouden, ik word er af en toe zo ontzettend moedeloos van. Het kabinet speelt het wel klaar om tankdivisies bij defensie af te stoten (toch echt een enorme – wellicht catastrofale – aderlating voor het leger), maar in de gemeentehuizen gebeurt nog steeds vrij weinig. Echt weer typisch Nederland dus.

    @9 (dalen)…

    Dat zou kunnen, interessante gedachtegang in ieder geval. We hadden natuurlijk al een girale euro in 1999, en de jaren tussen 1996 en 2003 lieten inderdaad de meest dramatische stijgingen van huizenprijzen zien. Keep us forum members posted…

    @10 (nhz)…

    Dat klopt wel, van die vastgoedelite. Er staan trouwens ook enorm veel kledingproducenten in die lijst. Dat zal dan wel de China-connectie zijn, lekker goedkoop produceren daar. Er is geen T-shirt dat tegenwoordig niet in China gemaakt wordt. Met de huidige Chinese lonen is dat dus nog steeds vet cashen voor de heren kledingmagnaten. Vastgoed, kleding, drank, voedsel, ICT en natuurlijk ook nog wat financiële jongens. De enigen in die lijst die hun geld eerlijk verdiend hebben – namelijk volledig onafhankelijk van de trends op de financiële markten – zijn eigenlijk Eddie en Alex Van Halen (#424)…

    http://www.quotenet.nl/miljonairs/Eddie-en-Alex-van-Halen

    @11 (Peter2)…

    Volledig mee eens. Ik erger me er al heel lang aan dat inflatie wordt gezien als oplossing van schuldenproblematiek. Vooral gezien de demografische ontwikkelingen is dat een vrij dom plan. Binnenkort krijgen we te maken met een ware “pensioneringstsunami” (is eigenlijk al begonnen), en dan kun je maar beter wat harde spaarcentjes hebben. Zouden de baby boomers dat intussen ook door beginnen te krijgen, dat het niet altijd slim is om de inflatie aan te wakkeren omdat daarmee natuurlijk ook je pensioen verdampt? Wees niet verbaasd als de baby boomers die de afgelopen vier decennia zo fijn van hoge inflatie hebben geprofiteerd straks deflatie gaan prefereren om de koopkracht van hun pensioenen op peil te houden. Het is het klassieke scenario van volksverlakkerij (zie citaat van Thomas Jefferson).

    Cheerio,

    Dow Jones

  25. nhz says:

    @15:
    Priemus is vol lid van de vastgoed maffia, maar krijgt blijkbaar inmiddels wat koudwatervrees. Tot voor kort waren de huizen in NL precies goed gewaardeerd en was er nauwelijks risico, hoe kan het dan dat ze (na twee jaar lichte daling) ineens 20% overgewaardeerd zijn? Ik denk dat het alleen dient om nog meer steun voor huizenkopers (lees: voor de vastgoed maffia) af te troggelen van de staat. Hypocriet in het kwadraat.

    @19:
    daar ook al watervilla’s? Bij mij in Zeeland is er vrijwel geen enkele gemeente die niet met watervilla’s bezig is. Met heel leuke prijzen voor de gewone burger, soms begint het bij pakweg 550-600K euro. Dan snap je gelijk waarom het zoveel geld mag kosten, daar gaat de elite wonen (of mensen die in de gaten hebben dat je alleen door megaveel lenen en uitgeven tot de financiële elite van Nederland kunt toetreden).

    @20:
    in grote lijnen mee eens; ik denk ook dat dit systeem niet meer te redden is, en dat sleutelen in de marge alleen uitstel van executie is, die de elite nog meer gelegenheid geeft om de hele wereld in hun ijzeren greep te krijgen. Ik zie ook multinationals wel degelijk als één van de grote oorzaken van problemen; ongecontroleerde, ongebreidelde macht in handen van een steeds kleinere club – en dan vaak ook nog mensen met heel enge ideeën over hoe de wereld er uit moet zien (naast volstrekt doorgeschoten egoisme en megalomanie vaak allerlei religieuze gektes, eugenetica enz.).

  26. Cinelux says:

    Zal een keer tijd worden.Kunnen ze die zogenaamde kunst niet meer betalen.
    Hier in de gemeents ie twee jaar geleden nog een “kunstwerk” neer gezet van 150.000 Euro.
    Zijn een paar stalen platen die aanmekaar zijn gelast en dat is rood gespoten.De “kunstenaar” zal wel een goede verstandhouding hebben met de opdrachtgever 😉
    Bij de gemeente heeft niemand gedacht, dat dit kunstwerk waarschijnlijk ook door werklozen gemaakt had kunnen worden.

    Is het jullie ook opgevallen dat op die woningprogramma’s als “de TV Makelaar” het vaak kunstenaars zijn, die zeer grote en dure panden hebben.

  27. wilson says:

    @25

    9 maart 2011 – 28 oktober 2011. Dit is een periode waarbij een heleboel niet-openlijke zaken heel openlijk zal worden. En dat is al aardig goed bezig.

  28. Cinelux says:

    20 Frans: Helemaal mee eens.

  29. Libertango says:

    Na Spanje en Ierland (en de VS en het VK?) krijgt nu dus ook Nederland zijn leegstaande en half-afgebouwde bouwterreinen en wijken. Symbolen van met belastingvoordelen en fractioneel bankieren gesubsidieerde, consumptieve gekte.

  30. nhz says:

    @25:
    de overeenkomst tussen kernenergie en bankieren is natuurlijk vooral dat het geld binnenstroomt ook als je verlies maakt, en dat als de hele zaak ploft de maatschappij er voor opdraait en de schurken die het organiseerden gewoon doorgaan met tonnen of miljoenen per jaar binnenharken. De directie van Delta Nuts (eigenaar kerncentrale) was overigens zo ‘sociaal’ om dit jaar van de bonus af te zien, na een historisch record verlies dat dan weer wel. En nadat ze twee bedrijven voor alternatieve enerige, met veel overheidssubsidie, helemaal kapot gemaakt hebben. Het is net TEPCO, maar dan in Nederland.

    kleding-elite: ik denk dat je dan vooral over oud geld praat, het is voorzover ik weet niet meer wat het geweest is.

    @27:
    in mijn kleine woonplaatsje zijn ook diverse kunstenaars die multimiljonair zijn, en zeker weten dat dat geld bijna allemaal van de overheid kwam. Eén van de echte vastgoed speculanten is ook ‘kunstenaar’; rijk geworden door een kunstklusje voor de COVRA. Sindsdien heeft hij talloze panden die ‘in gebruik’ zijn als kunstgallerie waar verder niks gebeurt; leve de belastingaftrek en ondertussen lekker profiteren van de prijsstijgingen. Afgezien daarvan barst het hier ook van de peperdure kunstwerken die meestal al na een jaar uit elkaar beginnen te vallen, voorzover ze niet gesloopt zijn of weggehaald omdat er voortdurend mensen verwondingen aan oplopen. Nog mooier maakt een andere lokale (nou ja, hij woont hier …) kunstenaar het: die schreef voor 50K met een vliegtuigje met rookpot zijn eigen naam in de lucht. Zoiets kun je desnoods iedere dag herhalen, kwestie van goed ingevoerd zijn in PvdA kringen.

    @30:
    ja, VS en UK hebben dat ook – wat woonwijken betreft in ieder geval, bedrijventerreinen minder vermoed ik. Een triest monument van politiek onvermogen dat nog heel lang zichtbaar zal blijven 🙁

  31. BV NL bijna failliet? says:

    @Juan
    [Als het in NL om enkel en alleen 20/30 gemeentes gaat is het allemaal wel te overzien.]

    Ik ben jarenlang accountant geweest bij diverse gemeenten. Neem gerust van mij aan dat het niet om een beperkt aantal gemeenten gaat. Alleen de gemeenten die planologisch niet meer mochten uitbreiden (en daar enorm van baalden) ontspringen de dans. De rest zit er tot z’n nek (herstel: tot over z’n nek) in.

    NB: Uiteraard doe ik deze uitspraak op persoonlijke titel (niet als Registeraccountant), betreft het de situatie enkele jaren terug en valt het – als je in sprookjes gelooft en wie wil dat niet? – best wel mee. NL is immers ‘anders’.

  32. FT says:

    @Nhz,

    Daar roer je net even een onderwerp aan waar ik me al jaaaaaaren over verbaas, maar het antwoord nog steeds niet weet.

    Kunstgallerien.
    Kan iemand mij uitleggen hoe dat in vredesnaam kan bestaan.
    Ook hier in de stad op de duurste locaties vaak hele mooie grote panden en je ziet nooit iemand binnen.

    OK, ik snap dat de grondstoffen bijna niets kosten, maar op veel van die panden zullen tonnen winst per jaar moeten worden gemaakt.

  33. Juan Belmonte says:

    @32 in dat geval is de beeldvorming in Brandpunt onjuist.

    Mocht hier reden toe zijn, zeg over een jaar o.i.d. is het dan ook goed om daar op te wijzen.

    Dan zijn het namelijk amateur-journalisten, maar die conclusie is J.i. op dit moment niet te trekken, tenzij u daar andere (en concrete) aanwijzingen voor hebt natuurlijk 🙂

  34. FT says:

    Heren,

    Van ca item 20-30, leuke discussie.

    Frans merkt in nummer 20 terloops even op dat wij voor 50 Miljard aan garanties hebben gegeven.
    Dat bedag is nog veel groter als we de rest (banken) ook mee tellen. Ik ben het zicht op het totale bedrag kwijt ongeveer 250 Miljard?
    In navolging op het Finse verkiezingsresultaat, wie gaat de Nederlandse kiezer eens uitleggen waarom wij voor veel mensen van die pijnlijke bezuiniging hebben de komende jaren?
    Ik becijfer even dat die 18 Miljard ongeveer overeenkomt met 4 jaar rente op onze garanties.

  35. tinus says:

    Tekenend is de laatste reactie van de burgermeester in het filmpje.

    Hij krijgt de vraag wat er gebeurt als de huizenmarkt de komende jaren niet verbetert.

    Slap argument dat “diezelfde deskundigen” een paar jaar terug nog voorspelden dat de vraag en de prijzen zouden stijgen, dus nu neemt hij het idee van stagnatie en/of daling maar met een korreltje zout.

    Wat je hier ziet is dat het idee van een daling, van een nieuwe norm die lager ligt dan de bezopen waardes uit het recente verleden, niet eens in zijn referentiekader past.

    Ik ken wat mensen in de plaatselijke politiek, en geloof mij, het komt gewoon niet bij ze binnen dat de gekke tijden voorbij zijn. Werkelijk het hele systeem is gebaseerd op het piramidespel. Geen grondprijs te hoog, want het wordt toch wel voor meer verkocht. Geen huizenplan te duur, want de burger betaalt het toch wel. Groei, groei, groei! Een mooie aanbouw aan het gemeentehuis, met vanzelfsprekend een budgetoverschrijding van 100%, om al die extra ambtenaren te huisvesten, het kon allemaal niet op.

    En nu moeten we terug naar de nieuwe norm.
    En de heren en dames bestuurders hebben werkelijk geen idee, niet eens het begin van een idee, hoe ze dat voor elkaar krijgen.

  36. Hugo says:

    Over inflatie en de ECB. De onbetrouwbaren hebben hebben klaarblijkelijk de maximale inflatie met 20% naar boven bijgesteld (van max 2% -> max 2,4%).

    ”De ECB heeft als doelstelling de inflatie rond 2,4 procent te houden.”
    http://www.nu.nl/economie/2494403/weber-verwacht-hogere-rente.html

    Onzin, verdrag van Maastricht
    stelt maximaal 2%.

  37. FT says:

    @Tinus,

    Het is inderdaad een vrij triest gebeuren. Maar (misschien zonder het zelf te beseffen) benoem je wel terloop het grootste MEGA-risico.

    Einstein noemde het zelfs het 8e wereldwonder:

    Groei, groei, groei.

    Je hebt het hier over exponentiele groei. Alles moet maar groeien, huizenprijzen, wereldeconomie, productie, etc etc.
    Een aanhoudende exponentiele groei is NIET mogelijk en op (waarschijnlijk korte?) termijn onhoudbaar.

  38. Goudbelegger says:

    @25/3 mensen begrijpen maar niet hoe groot de overheid is.. Heb er zelf tussen gezeten anders had ik misschien ook niet begrepen hoe het zat, wat voor een smerig, vies, kutvolk daar over het algemeen werkt, lui, achterbaks, het enige waar het om draait is liegen, bedriegen en gratis geld.

    Dit kan alleen maar een ondergang worden, niets geleerd van nazi duitsland met z’n grote overheid, absurd.

    In Amerika begrijpen sommigen het wel..

    http://www.infowars.com

  39. Hugo says:

    @35 (Frans)

    Ik kwam op 400-450 miljard als ik de NHG en WSNP meeneem.

    Omvang van de (impliciete) garanties op de rekening- en spaartegoeden, bankfaillissementen, derivaten posities etc krijg ik niet echt helder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*