Nog nooit hebben huizenverkopers zo vaak de vraagprijs van hun huis verlaagd als afgelopen jaar. In totaal werd de prijs van huizen die werden aangeboden via de site Funda 100.000 keer naar beneden bijgesteld.
Vooral sinds de week van 25 oktober nam het aantal verlagingen van vraagprijzen fors toe. In 2006 en 2007, toen de gemiddelde huizenprijs in Nederland nog steeg, werd bij 10 op elke 1.000 woningen de prijs verlaagd. Vanaf eind oktober 2008, verdubbelde dit aantal bijna tot 19 op de 1.000 woningen.
NRC Handelsblad volgt alle woningen die worden aangeboden op Funda, de verkoopsite van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM), met een marktaandeel van ruim 70 procent de grootste makelaarsvereniging van Nederland.
In oktober werd de Nederlandse woningmarkt geraakt door de mondiale economische crisis. Kopers bleven massaal weg, waardoor de gemiddelde huizenprijs in 2008 daalde ten opzichte van 2007. In 2008 verkochten NVM-makelaars 129.456 woningen, 12 procent minder dan in 2007. Eind vorig jaar bracht een gemiddeld huis 233.000 euro op, terwijl dat eind 2007 nog 246.000 euro was. Huizen stonden ook langer te koop naarmate het jaar vorderde. In mei stond een huis gemiddeld 200 dagen op Funda voordat het verkocht werd. Nu staan huizen 380 dagen te koop.
bron: nrc.nl
Ik had een tijdje geleden een website die aangaf of een objekt in prijs verlaagd was. Helaas ben ik die kwijt. Heeft iemand toevallig een link naar die website?
gr
Marco
@marco
zah.nl geeft die informatie.
kijk maar eens hoeveel huizen in prijs zijn gedaald. Als je een huis selecteert en vervolgens op kenmerken klikt, dan zie je de originele verkoopprijs toen het huis op Funda werd gezet. Overigens komt het ook veel voor dat de verkoper/makelaar de huis opnieuw aanbied op funda als ze een prijsverlaging doorvoeren. Dit staat beter natuurlijk dat het als nieuw aangeboden huis lijkt dan een die lang erop staan.
Hallo, ik vroeg me het volgende af over groei van de uitstaande hypotheken waarmee vaak ‘aangetoond’ wordt dat de nationale hypotheekschuld ‘ge-explodeerd’ is. Ik weet niet hoe deze getallen zijn samengesteld maar zou het kunnen dat het sterk toegenomen gebruik van kapitaalverzekeringen eigen woning voor de aflossing, waarbij de schuld gehele looptijd blijft staan, een oorzaak is voor deze groei? Zo lijkt het alsof de schuld zo groot is, maar wat niet wordt meegerekend is dat veel mensen sparen via zo’n kapitaal verzekering iov aflossen. Ook zou ik wel eens wat data willen zien over de overige spaartegoeden van de nederlanders over de laatste 20 jaar en die afzetten tegen de hypotheek schulden. Dan valt het volgens mij best wel mij met die uitstaande schulden.
Play infaormitve for me, Mr. internet writer.