‘Situatie middeninkomens nijpend op woningmarkt’

Middeninkomensgroepen op de woningmarkt krijgen het steeds moeilijker. Zij kunnen lastig aan een passende huurwoning komen (lange wachtlijsten, strenge criteria voor toegang) en voor een koopwoning schiet – vooral bij de lagere middengroepen – het inkomen en de leencapaciteit steeds vaker tekort.

Dit stellen de Raad voor het Landelijk Gebied, de Raad voor Verkeer en Waterstaat en de -raad.

Volgens de raden wordt de laatste jaren de situatie voor middengroepen nijpender door veranderingen in de regelgeving in de huursector en de strengere kredietcriteria in de koopsector. De raden voor de leefomgeving en infrastructuur achten een integrale hervorming van de woningmarkt noodzakelijk. Zolang dit niet aan de orde is, pleiten de raden voor een aantal concrete tijdelijke maatregelen die de positie van middeninkomensgroepen verbeteren en het aanbod voor middeninkomens vergroot.

Lees verder op de site van de NVM

Share Button
Tagged with: ,
12 comments on “‘Situatie middeninkomens nijpend op woningmarkt’
  1. Claude says:

    En nu krijg je het volgende interessante probleem.

    Wat gebeurt er in een markt waar middeninkomens jarenlang hebben kunnen lenen tegen de klippen van de hel, bij een lagere rente, bij nul aflossing/sparen en bij sterke economische groeicijfers en daardoor veel geld hebben kunnen betalen voor bepaalde huizen?

    Wat gebeurt er als een nieuwe lichting van dezelfde middeninkomens, denk aan administratief personeel, leraren, etc., bij lange na niet hetzelfde kunnen lenen voor dezelfde huizen bewoond door ‘dezelfde’ mensen?

    Ergo: wat gebeurt er als een substantieel percentage van Nederland hun eigen huis niet meer zou kunnen financieren voor de waarde die zij daarop plakken?

    Dan krijg je de situatie waar we nu in zitten. Een totaal dichtgeslibte markt.

  2. nhz says:

    @1:
    precies, bij mij in de binnenstad schat ik dat nog geen 5% hun eigen huis zou kunnen betalen (financieren, laat staan kopen). Met hogere rente en scherpere (genormaliseerde) kredietvoorwaarden zal het er niet beter op worden. De huizenprijzen zullen dramatisch omlaag moeten om de markt weer vlot te trekken. Maar ja, Donner en zijn club denken dat je door dramatisch verhogen van de huren hetzelfde effect kunt bereiken…

  3. RealisT says:

    @1

    Datzelfde argument gebruik ik ook al een hele tijd om vastzittende verkopers iets duidelijk te maken. Als je je eigen huis niet zou kunnen kopen, vraag je er dus eenvoudig te veel voor. Maar sommige eigenaren denken dat hun huis een klasse is gestegen alleen maar omdat zij er een tijdje in gewoond hebben.

    Mijn advies is altijd: als je echt wil verkopen, zak nu drastisch in prijs voordat de meute dat gaat doen.

  4. Paul99 says:

    De positie van de middeninkomens wordt in de toekomst nog véél slechter want:

    `Noodfonds eurolanden moet naar 1.500 miljard`

    tenminste als Nout Wellink z´n zin krijgt, en hij heeft altijd het beste met Nederland voor gehad, dus don´t worry.

    http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Europese-Unie/300085/Wellink-Noodfonds-eurolanden-moet-naar-1.500-miljard.htm

  5. ll says:

    @ Paul 99 . Mooi bedragje voor een bankenstroppenpotje 🙂

  6. Nico de Geit says:

    Er zijn vrijwel geen huurwoningen beschikbaar. Geen sociale huur, geen commerciële huur. Ongeacht je inkomen.

  7. Paul99 says:

    Ik ben echt benieuwd hoe Kok, Zalm, ja Zalm ook, maar vooral Bos, Balkenende en Wellink het eraf brengen als ze voor een tribunaal moeten terecht staan ivm met het compleet verdwijnen van alle Nederlandse banken en het compleet verdwenen saldo van de Nederlandse pensioenfondsen. Wat zegt U, belachelijk ? Er kan héél veel veranderen in Europa de komende 5 jaren, letterlijk ALLES kan verdwijnen of uiteen vallen. Oorlogen en burgeroorlogen, niets is onmogelijk, ik begrijp werkelijk niet dat Den Haag of Brussel nog niet in brand staan.

    En ons ondertussen maar druk maken over bezuinigingen op cultuur en de pgb, lekker belangrijk. En niemand van de `o zo intelligente` journalisten die een keer doorvraagt waarom ons geld ongezien verkwanseld wordt.
    Zal wel komen omdat ons onderwijs er de laatste 30 jaar zo op vooruit gegaan is.

    PS, ik ben een beetje somber, u ook ?

  8. nhz says:

    @4,5:
    ik voorzie een explosie van de bonussen in de financiële dienstverlening dit jaar; geld in overvloed, ze hoeven het alleen maar te plukken.

    @6:
    bij mij in de stad is er zat aanbod hoor in de commerciële huur, als je 2-3x de kosten van een hypotheek voor het betreffende pand wil betalen …
    Een bezemkast voor 700 euro per maand, een fraaie bovenwoning van 40m2 voor 950 euro, een aftandse eensgezinswoning (met 12 bedden) voor 2000 euro, een ‘luxe’ etage in een monumentepand van 70m2 voor 2500 euro: uitzoek zat 😛

  9. nhz says:

    @7:
    ik denk ook dat er veel kan (gaat) veranderen binnen 5 jaar, maar dat deze schurken ooit terecht staan dat kun je op je buik schrijven. Of het zou een ‘volkstribunaal’ (straatrecht) moeten zijn. Maar bij oorlog of grote chaos op straat zitten deze lieden vast snel verstopt in één of andere luxe oord in het buitenland. Deze hele elitaire kliek, van bankster en politicus tot rechter en ‘journalist’, beschermt elkaar – omdat ze weten dat ze voor het instandhouden van de grote leugen volledig op elkaar aangewezen zijn.

  10. Paul99 says:

    Geachte NHZ, als je nog één keer eenSgezinswoning schrijft, neem ik je nóóit meer serieus.

  11. rick says:

    Ik denk dat het probleem tijdelijk is. Het aantal huizen dat te koop staat neemt nog altijd toe, uiteindelijk zullen de prijzen zich aanpassen aan de vraag.
    Daarnaast hoe erg is als niet iedereen meer een huurwoning kan krijgen in bijvoorbeeld Amsterdam. Werkgevers moeten of een hoger salaris bieden of het werk verplaatsen naar bijvoorbeeld Lelystad of naar de provincie, dat wilden we toch zo graag?. Het probleem lost zich dus uiteindelijk vanzelf op.

  12. Paul99 says:

    at11,
    `Het probleem lost zich dus uiteindelijk vanzelf op.`

    Ja, dat zal wel, maar zal niet anders dan met ontzettend veel pijn gepaard gaan. Als de prijzen terug gaan met 40% wat terecht zou zijn, moet je opletten hoeveel banken er dan onder water staan. Ja, ook (of vooral)die Rabobank.
    Vandaar dat de overheid de HRA ten koste van alles in stand wil houden om maar een zachte i.p.v. een harde landing te bewerkstelligen. Maar er is volgens mij geen redden meer aan, het volk of het koperspubliek is niet dom. Dat is nog niet in Den Haag doorgedrongen. Lang leve het internet, anders had je echt geen flauw benul van wat er nu gaande is, op huizen, economisch of politiek gebied.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*