Geen verbetering hypotheekmarkt

De hypotheekmarkt is in de eerste jaarhelft niet verbeterd. In de eerste helft van 2010 is voor 30,2 miljard euro aan hypotheken afgesloten tegen 30,6 miljard dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau IG&H Consulting.

Hoewel de omzet niet noemenswaardig daalde, is het aantal afgesloten hypotheken in vergelijking met vorig jaar met ruim 4 procent gedaald van 125.000 naar 119.000 hypotheken. Die daling werd gecompenseerd door een stijging van de gemiddelde hypotheeklening.

bron: Vastgoedmarkt.nl

Share Button
Tagged with:
150 comments on “Geen verbetering hypotheekmarkt
  1. jasper says:

    nvm publiceerde dit als: ‘hypotheekmarkt blijft op peil’. ze gaan daarmee voorbij aan de daling van 38 procent een jaar eerder.

  2. bigD says:

    Beetje vroeg om OT te gaan op een nieuw draadje, aar ik kan het niet laten: goud op €932. Die vermaledijde gap op €870 nog steeds niet gedicht… waar blijft het instapmoment? 😉

  3. arendsoog says:

    Indien de gemiddelde hypotheeklening steeg, mogen we er ook vanuitgaan dat de gemiddelde verkoopprijs gestegen is. En dat terwijl het aantal transacties daalde. Er zijn gewoon meer grotere huizen van eigenaar gewisseld. Statistische vertekening, dus.

  4. FT says:

    Hier het orgineel:
    http://www.propertynl.com/producten-old/nieuwsbrief/default.asp?id=29740

    Het is een betrekkelijk jubelverhaal, uit de branche, maar als je goed leest….

    Bouwfonds REIM: woningprijzen stabiliseren pas in 2011
    Datum: 11-08-2010 15:36, Bron: PropertyNL
    Categorie: Overig

    HOEVELAKEN – Ondanks licht herstel in het tweede kwartaal is de Nederlandse woningmarkt nog steeds verstoord.

    Er staan nog veel woningen boven hun huidige marktprijs te koop.

    Onzekerheid en gebrek aan vertrouwen houden de woningmarkt op dit moment in haar greep. Dat meldt Bouwfonds REIM Research in het recent verschenen kwartaalbericht over de Nederlandse woningmarkt. Bouwfonds REIM verwacht een gemiddelde prijsdaling van bestaande woningen van 1,5% in 2010 en stabiliteit in 2011.

    De cijfers van het tweede kwartaal laten een licht herstel op de Nederlandse woningmarkt zien. In het tweede kwartaal zijn 5% meer woningen verkocht dan dezelfde periode vorig jaar en ook is de gemiddelde verkoopprijs met 1,9% licht gestegen.

    Verontrustend is echter dat het aantal te koopstaande woningen toe blijft nemen en veel woningen nog steeds boven hun huidige marktprijs worden aangeboden.

    Op de Nederlandse woningmarkt schort het op dit moment aan vertrouwen door alle onzekerheden, bestaande uit het ontbreken van een breed gedragen langetermijnvisie op de woningmarkt door een ruim meerderheidskabinet en onduidelijkheid over startersleningen, de NHG-grens en de oplopende werkloosheid. Dit zijn de belangrijkste redenen waardoor verhuizingen worden uitgesteld. ‘Voor de tweede helft van dit jaar verwachten wij niet dat het vertrouwen op de Nederlandse woningmarkt hersteld kan worden.

    Wij denken eerder aan een prijscorrectie, aangezien nog steeds veel woningen boven hun huidige marktprijs worden aangeboden
    ‘, aldus Léon Muller, Hoofd Research Bouwfonds REIM.

  5. FT says:

    Volgens mij komt het bericht niet door.

    Hier het orgineel:
    http://www.propertynl.com/producten-old/nieuwsbrief/default.asp?id=29740

    Het is een betrekkelijk jubelverhaal, uit de branche, maar als je goed leest….

    Er staan nog veel woningen boven hun huidige marktprijs te koop.

    Verontrustend is echter dat het aantal te koopstaande woningen toe blijft nemen en veel woningen nog steeds boven hun huidige marktprijs worden aangeboden.

    Wij denken eerder aan een prijscorrectie, aangezien nog steeds veel woningen boven hun huidige marktprijs worden aangeboden
    , aldus Léon Muller, Hoofd Research Bouwfonds REIM.

  6. Ain says:

    Bij vandaag gaat het nu ook over de instorting van de bouw agv koopstop woningen.

  7. Juan Belmonte says:

    @1 Exact.

    NVM heeft grote moeite om feiten van een passend kader te voorzien.

    Maar wat Juan betreft is het aantal nog steeds verbazingwekkend hoog en mag de vlag voor Hogehuizenprijsminnend NL best uit. Immers het zijn kamikaze kopers die nu nog besluiten om een huis te kopen, terwijl ze kunnen weten:
    – dat k.k. ter discussie staat
    – dat HRA ter discussie staat (is het niet nu in en toevallige coalitie dan wel door Brussel, ECB, IMF OESO en de oppositie, kortom HRA gaat eraan)
    – dat in de rest van wereld de huizenprijzen aanzienlijk gedaald zijn, terwijl ze in NL nog meer met schuld gefinancierd zijn
    – dat grondprijzen onhoudbaar hoog zijn.

  8. Ain says:

    Het item bij Een vandaag gaat ook in op de leegstand van vastgoed.

    http://www.eenvandaag.nl/

    http://www.eenvandaag.nl/economie/36243/verstrekkende_gevolgen_bouwstop

  9. Ain says:

    Juan, heb je de redachtie van Een Vandaag al eens benaderd? Zij maken met enige regelmaat een reportage over de vastgoedmarkt. En er staat bij het begin van het item altijd een mailadres van de redacteur die de rapportage heeft gemaakt.

  10. Janus says:

    @bigD

    Hmmm, 870.

    Ben je al short gegaan? 😉

  11. Juan Belmonte says:

    Laten we hier tevens constateren dat het Ministerie van Financiën er d.d. 11/08/2008 kennelijk meer aan hecht om een rapport over de cultuur binnen DNB te ontvangen, dan een onderzoek te gelasten naar de verschillende versies van de totale NL Hypotheekschuld, waarvan Juan vermoedt dat deze eerder 160% van BNP is dan de door DNB opgegeven 99%.

    Wat niet weet dat niet deert. ? 🙂

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/7378095/__Financin_heeft__cultuurrapport__DNB_binnen__.html?p=27,1

  12. Okkie says:

    @JB
    Deckers van Van Lanschot heeft het over een hypotheekschuld van 700 miljard en dit is vast niet te hoog ingeschat.

  13. Juan Belmonte says:

    @12 Okkie

    Merci en eens.

    Constatering is daarmee weer een nieuwe versie hebben: 700 Miljard euro, in ieder geval meer dan de door DNB genoemde 609 Miljard. Opmerkelijk.

    Van Lanschot is overigens in de zomer 2008 gestopt met het actief aanbieden van particuliere hypotheken. Ook opmerkelijk.
    http://hypotheken.blog.nl/nieuws/2008/08/07/stopt-van-lanschot-met-hypotheken

    Het heeft ook in NRC gestaan (klein bericht destijds) maar kon het zo niet terugvinden, dan maar een iets minder kwalitatieve bron.

  14. Juan Belmonte says:

    @9 Ain

    Merci.

    Neen, niet overwogen.

    Juan draait het nu om: laat de journalisten maar als wollige watjes achter de feiten aanlopen.

    Dat zagen we ook bij bijvoorbeeld deze post:
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-08-2010/werkloosheid-bouw-loopt-snel-op/#comment-47117

    Wij wisten hier al dat die 8 miljoen meter leegstond dankzij de heer Paul van Liempt(BNR) die de heer Rudy Stroink(TCN) interviewde, een echte journalist dus, er zijn er enkele die wel hun huiswerk doen, zelf nadenken en dus met nieuws komen ipv persberichten over control-C-en-V-en.

    Geduld is eigenlijk gewoon de beste remedie en wie weet blijkt straks uit een heel helder verhaal dat Juan het allemaal verkeerd begrepen heeft….

    Wie weet weten we straks méér 🙂

  15. Juan Belmonte says:

    @7 Ain

    Goed dat de FNV opkomt voor werkgelegenheid.

    Wel wat laat want zoals Rudy Stroink (wederom in het nieuws) zei over BOG (bedrijfspanden) “we bouwden eigenlijk in opdracht van de overheid en vonden altijd wel een belegger die geinteresseerd was, we bouwden niet voor een eindgebruiker.”

    Geeft aan hoe ver de consument in de polder afstaat van de bouw van een woning. En dus een aanbodsmarkt, bouwvergunningen hebben een monopolist en die financiert er zijn begroting mee, wetende dat de eindgebruiker zich steeds verder in de schulden moet steken, zover datti ondanks schuldsubsidie HRA aan aflossen niet meer toekwam.

    Geeft dan ook aan hoe gemeenten denken, korte termijn, hun belang. Het belang van financiële stabiliteit (lenen en kunnne terugbetalen) is daarmee duidelijk onderbelicht gebleken, gaat straks blijken (of niet, dan niet) 🙂

  16. Juan Belmonte says:

    En ondertussen vragen we ons af waarom dat huis op 50 km van Nijmegen 50% goedkoper is (oostwaards, in Duitsland en ook in euro’s).

    Rarara hoe komt dat ?
    Hogehuizenprijsminnen, ontbreekt in de Van Dale.

  17. Juan Belmonte says:

    en er is géén Duitse vertaling van !

    (wel een Spaanse)

  18. FT says:

    Pinautomaten buiten gebruik door storing

    http://www.bnr.nl/artikel/19620224/pinautomaten-buiten-gebruik-storing

    Zou men al begonnen zijn met de opname actie? Of nemen de banken voorzorgsmaatregelen? 🙂

  19. bigD says:

    @Janus(10)
    Ik ben fysiek goud short gegaan: brandkast van mijn buurman leeggehaald en al het goud verkocht. Merkt hij toch niets van. Ligt daar al drie jaar lang weg te rotten. 😉

    Lijkt een beetje op Fort Knox.

  20. ll says:

    Woningbouwverenigingen, water staat tot aan de lippen, energietoeslag per woning moet omhoog, WSW garantie moet omhoog, geld, geld, geld, willen ze hebben van ons, lieve belastingbetaler.

    Terwijl alle steden vol staan met hun spookflats, leeg met af en toe een dwaallichtje.

    Waarom moeten onze kinderen gedwongen weer thuis komen wonen, omdat er voor hen geen NORMALE woning is, als ze uit de studentenflats worden gegooid na de studie.

    http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2009/06/12/Aedes-wil-hulp-overheid-bij-woningbouw.html

  21. ll says:

    Hier is weer zo’n constructie in aanbouw, met verschillende berichten, eentje zegt sociale huurwoningen, andere zeggen koopwoningen, ik kom er nog niet achter, maar is wel van woningbouwvereniging Patrimonium , met ook veel kantooruimten, en een grote parkeergarage. Prachtig Design, dat zeker, het is een lust voor het oog.

    http://www.floornature.it/notizia.php?id=1598&sez=1

  22. adamus says:

    Deckers van Van Lanschot heeft het over een hypotheekschuld van 700 miljard en dit is vast niet te hoog ingeschat.

    “bij mijn klanten” zei de man die 200% financierde met als voorwaarde: ook veel eigen geld op een tegenrekening (?).

  23. adamus says:

    il, je kunt hun jaarverslag downloaden.
    @patrimonium.

  24. Ain says:

    Haha, hoor net op Rtl.z dat de telegraaf denkt dat Frans Weekers (de brabo VVD-er die behoud van de HRA in diverse programma’s predikt) waarschijnlijk staatssecretaris van Financien wordt. Verhagen aast op de post van minister van economische zaken. (lekker duo)
    De Jager zou minister van Financien blijven….
    Het zijn wel speculaties van de telegraaf dus…

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/7382463/__Rutte_kiest_voor_ervaring__.html?p=1,1

  25. ll says:

    ” Woningen in het lagere segment van 200 tot 250k ”

    Pardon, dit zijn woningen voor inkomens van 50k en hoger, dat is ver boven modaal.

    Zijn de scribenten uit de vastgoedwereld allen miljardairs ?

  26. Janus says:

    @21 Il,

    ‘Het grootste deel van deze woningen (60%) wordt gebouwd als sociale huurwoning en ligt dus onder de huurtoeslaggrens. De overige woningen blijven onder de grens van € 625,–.’

    Het lijkt erop dat de bedoelingen echt sociaal zijn.

  27. ll says:

    @ janus, als dat zo is, is er nog hoop, dank

  28. Mike says:

    @26
    Valt wel mee.
    Met twee inkomens van 25K-30K (op zich niet bijzonder) kom je een heel eind. Gezien de huidige spaardrift valt er ook eigen vermogen in te brengen.

  29. Claude says:

    Chinese huizenbubbel: duizend maal Dubai?

    http://www.z24.nl/analyse/artikel_163571.z24/Eline_Ronner__Chinese_huizenbubbel__duizend_maal_Dubai_.html

    “De prijzen van vastgoed spoten de afgelopen jaren omhoog. Huizenprijzen in de steden Beijing en Shanghai zijn in minder dan vier jaar tijd verdubbeld. ”

    “Het voornaamste argument van de optimisten is dat men in China vastgoed in veel mindere mate met schulden financiert. Wie er wil lenen voor een huis, moet minstens 30 procent met eigen vermogen betalen. Dit verkleint de kans dat huiseigenaren niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. ”

    Verder een berichtje zonder al te veel zelfreflectie over “de grootste bubbel aller tijden”, zoals de Chinese huizenmarkt wordt genoemd. Want: waar hier de prijzen in Nederland verdrievoudigd zijn tussen 1996 en 2008 en er vaak 0% eigen vermogen inzit (sterker nog, hypotheek van vaak 112%), lijkt me de situatie in Nederland nog minder rooskleurig.

  30. dalen says:

    @ 29

    “Met twee inkomens van 25K-30K (op zich niet bijzonder) kom je een heel eind.”

    Mike ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat je een makelaar of hypotheekadviseur bent, met alle respect overigens. Ben blij dat je dit forum volgt maar je zal het toch met iedereen eens moeten zijn dat de trent van de prijzen naar beneden is en dat kopers zeer voorzichtig zijn geworden, ookal zijn er (nu nog) twee inkomens.

    Iedereen hier is het er over eens dat wachten met kopen verstandig is, tenzij je echt je huis van je dromen vind en je het kan kopen voor minimaal 20% onder de prijs en lang kunt financieren.

    Ik zal ook niet wachten tot de prijzen 50% gedaald zijn omdat dit de eerste 5 jaar mijns inziens niet het geval is.

  31. Mike says:

    @Dalen…
    Wellicht is mijn mening een onbekend geluid op dit forum. Het maakt het mi. wel interessanter.

    Ik ben geen makelaar/projectontwikkelaar of iets dergelijks… Ik doel helemaal niets in het vastgoed of de financieringshoek.

    Ik zie het niet zo somber.. Het extreme positivisme is nu opgeslagen in extreem negativisme. Geen van beide is terecht. De waarheid ligt ergens in het midden.

  32. Claude says:

    @32

    Ik denk dat het ‘extreem negativisme’ wel meevalt hoor. Wellicht dat hier alles met een ietwat zwarte bril wordt gezien, maar op straat is dat nog niet zo. Al moet ik zeggen dat de media (FD, Elsevier) de laatste tijd het onderwerp van een huizenbubble wat meer belicht. Maar nergens lees ik verhalen dat de markt wel eens met 10-20% omlaag zou kunnen gaan de komende jaren. Eerder -1,5% of zo (zoals vandaag in het FD). Dat noem ik niet direct ‘extreem negativisme’.

    Maar verder is je geluid uiteraard welkom.

  33. nhz says:

    @2:
    we hebben nu een gap-up naar 932; zou me heel erg verbazen als die niet gedicht wordt. De open gap is trouwens bij EUR 860, en ik verwacht eigenlijk nog wel een daling naar EUR 825-840. De gapup van gisteren komt natuurlijk door doordat de stockmarket uit de uptrend gevallen is, waarna weer de spreekwoordelijke ‘vlucht naar de dollar’ plaatsvindt. Het is dus geen stijging van goud, maar een crash van de euro (blijkbaar nog steeds minder betrouwbaar dan de dollar …).

    P.S.: waarom verwijst Google vandaag op de homepage naar de Yellow Brick Road?

    @3:
    dat hoeft helemaal niet, het kan zijn dat mensen gewoon meer hypotheek nemen op hetzelfde soort huis, simpel omdat NHG grens nu veel hoger ligt en NHG gewoon goedkoper is.

    @4:
    duidelijk verhaal lijkt me 🙂

    @16:
    overigens kon ik gisteren konstateren dat de huizen op het randje van Zeeuws Vlaanderen veel duurder zijn dan in de rest van Zeeland, en buitensporig veel duurder dan in de rest van Zeeuws Vlaanderen. Naar men zegt omdat rijke Belgen uit Knokke, en overbetaalde EU proleten uit Brussel, er massaal vakantie / speculatie huisjes opkopen. Knus huisje met tuin in goede staat, op een plek waar (afgezien van het nabije strand) helemaal niks te doen is. slechts 750K pleuro’s, koopje… belangstellenden graag een nummertje trekken.

    @18:
    hilarisch

    @20:
    precies, de managers moeten weer 20% salarisverhoging hebben, en dan willen ze ook nog de lokale voetbalclubs sponsoren, de FIFA maffia even goed in de watten leggen en alvast sparen voor sponsoring van het WK voetbal.

    @24:
    speculaties van het type self-fulfilling prophecy dus.

    @30:
    prijzen in de polder zijn helemaal niet verdrievoudigd. In mijn woonplaats is de bulk van de huizen in het centrum wel 10x duurder dan begin jaren ’90. huizen die maar 5x over de kop zijn daar is gegarandeerd ieets mee mis. De statistiek van NVM en Ministry of Truth is één grote leugen, bedoeld om de indruk te wekken dat het allemaal wel meevalt met die prijsstijgingen in de polder.

    @32:
    toch merkwaardig dan dat je voortdurend komt met praatjes die zo uit de mond van een makelaar of hypotheekadviseur zouden kunnen komen; heel erg onkritische praates ook. Erg ongeloofwaardig al met al.

  34. Mike says:

    @34 Een forum waar een ieder het met elkaar eens is. Heeft mi. geen waarde en leidt tot tunnelvisie. Ik vind jammer dat je zo sceptisch bent.

  35. adamus says:

    Maar nergens lees ik verhalen dat de markt wel eens met 10-20% omlaag zou kunnen gaan de komende jaren. Eerder -1,5% of zo (zoals vandaag in het FD). Dat noem ik niet direct ‘extreem negativisme’.

    ook de journalist heeft tegenwoordig een koophuis.
    Oogjes toe dus.

  36. Dawg says:

    @ 20 ll

    ‘k Vind die praatjes van Calon en Aedes zo verdomd ongeloofwaardig. Een paar jaar geleden heette het nog dat WBV ‘s wel meer wilden bouwen en daar ook ruimschoots het geld voor hadden, maar dat ruimtegbrek en tijdrovende planningsprocedures ze in de weg zaten. Ondertussen sloopten ze, meestal zeer tegen de zin van de zittende bewoners, meer sociale huurwoningen dan ze lieten bouwen. Goedkope huurwoningen wel te verstaan.

    En dan nu krokodillentranen huilen omdat er wegens geldgebrek geen betaalbare woningbouw meer mogelijk zou zijn in Nederland. En dat terwijl de gemiddelde huurquote de afgelopen jaren alleen maar opgelopen is.

    Of zouden er misschien te veel commerciele projecten waar de WBV ‘s in zitten aan het floppen zijn. En moet de sociale woningbouw dat soort projectjes gaan subsidieren in plaats van omgekeerd.

  37. Dawg says:

    Kopen of huren? Ach, wat maakt het uit? Als je in Nederland tot de politiek-bestuurlijk elite behoort is overal altijd een mouw aan te passen.

    http://www.welkominwassenaar.nl/nieuws/nieuws-foto-item/Voor-een-prikkie-in-een-miljoenenvilla-15-jan.html

  38. adamus says:

    @34 Een forum waar een ieder het met elkaar eens is. Heeft mi. geen waarde en leidt tot tunnelvisie. Ik vind jammer dat je zo sceptisch bent.

    mike volgt de huizenmarkt al een tijdje 😉
    onkritisch, maar toch.

  39. adamus says:

    Barth is toch van de vakbond?

  40. adamus says:

    sentiment is helemaal niet omgeslagen naar negativisme. Het lenen gaat wat moeilijker en dat gaat zijn weerslag krijgen op de prijs van huizen.
    Waarom men minder kan lenen, terwijl de potentiële koper zo optimistisch is? Geen idee hoor.
    Het sijpelt nog niet door en dat gaat nog wel even duren ook. “Iedere crisis gaat over, deze dus ook”.

  41. Ricko says:

    Euro dollar koers in nog geen 3 dagen weer op hetzelfde niveau als toen met dat gedoe met griekenland. (van 1,33 naar 1,28)

    Toen werd gezegd dat een lagere euro goed voor de export en dus economie is, maar dan lees ik vandaag dat de productie in de eurozone is afgenomen.
    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/7386052/__Productie_industrie_eurozone_gedaald__.html

    Verders zag ik dat Slowakije weigert Griekenland te redden )scheuren in de Eurozone=’.
    http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/32/0812_0755_slowakije_wil_griekenland_niet_redden.xml

    En verder nog een bericht dat de huizenprijzen onderuit zijn gegaan in de goedkoopste gemeenten. Prijsdalingen van 21% en meer.
    http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/32/0812_1230_prijzen_dalen_in_goedkoopste_gemeenten.xml

    Nu ff pc weer opnieuw opstarten want voor de zoveelste keer na een update zitten de tekens weer verkeerd op toetsenbord, terwijl ik de juiste instellingen heb. )erg fijn die updates’

  42. Okkie says:

    @Mike:
    Het is onverantwoord om de maximale hypotheek te nemen gebaseerd op 2 inkomens. Een ander geluid is prima, maar blijf een beetje reeel. Het krijgen van kinderen wordt (gelukkig) niet gedekt door het waarborgfonds.

  43. FT says:

    @7 Ain,

    Al met al een triest verhaal bij eenvandaag gisteren.
    Echter die gast in Breda maakte wel 1 belangrijke opmerking: We moeten niet helemaal stoppen met bouwen, want anders lopen we over enkele jaren weer achter de feiten aan waardoor we een nieuwe bubble krijgen.

    Ik kan wel achter het argument staan. Maar nauurlijk zinspeelt hij op het blijven subsidieren van de handel. Dat wllen we natuurlijk niet.

  44. Dawg says:

    @ 40 Adamus

    Barth was tot voor kort voorzitter van de Onderwijsvakbond CNV. Is ook een tijdje parlementarier geweest voor de PvdA.

    http://www.parlement.com/9291000/biof/02208

    Figuren als Barth staan voor mij model als representant van een bestuurlijk systeem dat gaandeweg steeds corrupter doordat de personele bezetting van de bestuurlijke en beleidsvoorbereidende gremia in dit systeem een zaak is geworden van politieke voorkeuren

    Niet deskundigheid of democratische legitimatie, maar politieke afkomst, vriendjespolitiek en handjeklap bepalen wie waar terecht komt.

    Uiteraard is het die politici/bestuurders daarbij niet om het persoonlijk gewin te doen:

    http://www.beteronderwijsnederland.nl/node/6983

    In ieder geval weten we nu wel dat scheefhuren in de beste families voorkomt.

  45. FT says:

    @dawg 38.

    Ik zal eens een bod uitbrengen van 860 x 12 x 20 = 206400 euries. (De standaard rekenregel)

  46. Pebbles says:

    @34
    P.S.: waarom verwijst Google vandaag op de homepage naar de Yellow Brick Road?

    Omdat het de 71e verjaardag van De Tovenaar van OZ 😉

  47. FT says:

    @Ricko,

    Wordt tijd voor een nieuwe computer, als deze nu al problemen heeft bij de huizenprijs updates …. Dan krijgt hij het nog lastigde komende maanden 🙂 🙂 🙂

  48. Dawg says:

    @ 46 FT

    Zo mag je alleen rekenen als je zelf tot de bestuurlijke elite behoort. Anders is de correcte berekening: juiste huur = zeepbelprijzen/(12 x 20)en is de onvermijdelijke conclusie dat de huren te laag zijn en dat Nederland scheefhuurt.

  49. Ain says:

    @42 Ricko, je kan de instelling van je toetsenbord ook gewoon aanpassen door in de onderste balk in je beeldscherm, naast de tijdaanduiding op het toetsenbordje te klikken en te keizen voor VS instelling. (kan ook via configuratiescherm)

  50. Ain says:

    @44 FT
    Het was inderdaad een boeiende reportage. Ook wel fascinerend dat het moeilijk was om iemand uit de bouwwereld te spreken.

  51. Ricko says:

    @Ain
    Heb windows 7 ultimate (net zoals op m’n andere pc), dus dat staat daar niet, en als ik het na ga zijn de instellingen correct. Het was gewoon de update die weer eens dwarslag.

  52. Claude says:

    @50

    Inderdaad. Beter nog kun je het permanent wijzigen zodat je het niet telkens hoeft terug te zetten. Via configuratiescherm/”regional and language options”/”languages”/”details” en dan bij settings het keyboard verwijderen wat je niet gebruikt. Zo kan het ook niet terug overspringen.

  53. Ricko says:

    @53 Claude
    Hij verspringt niet, en ik heb een NL versie dus hij kan weinig verspringen, kan nu wel via update kiezen uit 34 verschillende taalpakketten. (wat ik niet doe)

    @54 ll
    Dat is eigenlijk al oud nieuws, europa is geen haar beter.

  54. bigD says:

    @nhz(34)
    Ik wrijf dingen alleen maar in als ik gelijk krijg hoor (gelijk hebben doe ik altijd)! 😉

  55. Claude says:

    @56

    We hebben onze eigen WF Hermans hier! 🙂

  56. Dawg says:

    @54 ll

    Ik neem dat soort voorspellingen altijd met de nodige korreltjes zout.

    Het enige wat je met zekerheid kan stellen is dat de hoogte van financieringstekort en staatsschuld op den duur onhoudbaar worden als de reele rente op de kapitaalmarkt hoger wordt dan de reele groei van het bbp.

    Zou bijvoorbeeld de rente op de kapitaalmarkt 4% per jaar zijn en de economische groei 2% dan ziet een land met een staatschuld van 300 mld euro en een bbp van 600 mld per jaar
    bij ongewijzigd beleid de verhouding staatsschuld / bbp oplopen van 300/600 = 0,5 naar
    312 / 612 = 0,51 een jaar later.
    Zo kan op den duur de staatsschuld onhoudbaar worden in de zin dat die schuld steeds hoger wordt ten opzichte van het bbp, waardoor de overheid bijvoorbeeld een steeds groter deel van z’n budget kwijt is aan rente lasten.

    Welke veronderstellingen hanteert Kotlikoff ten aanzien van economische groei en rente op de kapitaalmarkt?

  57. Claude says:

    Makelaarsorganisatie NVM vindt dat het voor verkopers momenteel loont om hun woning scherp in de markt te zetten. NVM-voorzitter Hukker: “Realistische prijzen lonen. Consumenten moeten wennen aan het idee dat de woningmarkt niet meer is zoals die was”

  58. Claude says:

    Aan de admin hier, gun die Hukker eens een mooi nieuw bericht waarbij zijn naam niet mispeld hoeft te worden. Hij zegt namelijk wijze (edoch natuurlijk zuiver opportunistisch ingestelde) dingen.

  59. ll says:

    En wat zijn dan realistische prijzen ?

    Geef cijfers, dan weten verkopers ook waar ze aan toe zijn.

  60. FT says:

    Hij zegt namelijk wijze (edoch natuurlijk zuiver opportunistisch ingestelde) dingen.

    “Doet u mij maar lekker veel transacties” ?

  61. Johan says:

    Deze mede-doemdenker (of realist?) heeft weer een mooie column geschreven.

    http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/home/)/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2010/articles/0812_1600_Vrije_val_dubbeldip_double_dip.xml

    Langzaam aan zie ik dat de frequentie van het de term ‘dubbele dip’ ook steeds meer in de main stream media wordt gebruikt. De bal is gaan rollen…

  62. adamus says:

    A. Bijkaart 😉 mooi nick trouwens

  63. adamus says:

    Barth doet het tenminste nog in de vrouwensector, de Waal kiest voor de mannen en bijbehorend geld. De ING dus. Maar het blijft treurig. Al die clubjes die lijntjes met den Haag kopen.
    Ik heb het al niet over de gebroeders Depla die zich naar wethouders- en burgemeestersposten “opwerken” via fietsenstallingen.

  64. Hugo says:

    @65 Ain,

    Rene Tissen, niet zuiver op de graat. Ook in deze collum verdraait hij een aantal zaken (bewust?). Gezien zijn achtergrond weet deze meneer best dat ‘ontschulding’ onmogelijk is. Deze meneer weet ook dat de VS al lang failliet is en dit extend and pretend is. Daarnaast weet deze meneer dat de komende ‘bezuinigingen’ gewoon een groter deel van de koek voor de financiele bobo’s betekend en helemaal niet ‘noodzakelijk’ is. Zomaar wat puntjes uit dit pr stukje.

  65. nhz says:

    @42:
    “uro dollar koers in nog geen 3 dagen weer op hetzelfde niveau als toen met dat gedoe met griekenland. (van 1,33 naar 1,28)”

    nou, toen stond hij onder de 1,20. Groot verschil.

    “zitten de tekens weer verkeerd op toetsenbord”

    probeer eens Alt-Shift ofzo (uit mijn hoofd); per ongeluk foute karakterset geactiveer denk ik. De tip van Claude zou ook moeten werken (iets meer werk, maar permanent).

    @44:
    zeker geen bouwstop, er is dringend behoefte aan kleine en vooral betaalbare woningen. Maar wél een bouwstop voor scheefleners villa’s graag.

    @45:
    inderdaad, deze mensen zijn bij gebrek aan gewicht komen bovendrijven in de polder en ritselen nu doorlopend overbetaalde baantjes voor elkaar. Ondeskundigheid en corruptie schijnt daarbij een pré te zijn. Heel vaak PvdA familie.

    @47:
    Ah zo; toch opmerkelijk dat Google dit bijhoudt. Maar de gemiddelde Amerikaan zal wel niet weten wat de Yellow Brick road is, anders hadden ze het vast niet op de homepage gezet 😉

    @62:
    met 25% korting op de huidige vraagprijzen zou het gemiddelde huis verkoopbaar moeten zijn 🙂
    niet dat ík dan ga kopen, maar toch.

    @67:
    “de Waal kiest voor de mannen en bijbehorend geld. De ING dus.”
    bankierszoon toch? de appel valt niet ver van de boom …

  66. magnum says:

    Wat ik mis aan info bij dit soort gegevens: profiel van de kopers

    b.v. (1)Zijn het doorstromers die met hun historische overwaarde nog graag even 6% extra inleveren om in een ander huis het volgende ritje + of – afte wachten
    of (2) Wat doen de m2 prijzen
    (3) Hoeveel Hollandse Heloc´s zitten daarbij. Centjes eruit of worden er nog steeds keukens, waterpret of andere spullen mee op de hypo gezet?

    Maar ja dat staat er allemaal niet
    Das jammer.

  67. Okkie says:

    @Dawg:
    Als leraar ben je mooi klaar met een vakbondsvertegenwoordiger die wel haar eigen zakken riant vult, maar vindt dat je zelf niet voor het geld werkt.

  68. Dawg says:

    @71 Okkie

    Die hypocrisie kenmerkt onze zakelijke en bestuurlijke elite ten voeten uit: loonmatiging is goed voor “de Nederlandse economie”. Behalve dan klaarblijkelijk als die loonmatiging het salaris van die bestuurders zelf betreft.

  69. Juan Belmonte says:

    @72
    Loonmatiging èn schuldmaximalisatie (aflossingsvrij tweeverdieners, HRA) gingen gedurende een jaar of 20 prima samen. Dus steeds meer lenen en relatief weinig extra verdienen. Tot de piek van de overwaardespiraal in 2009 …. 🙂

    2011 wordt een bewogen jaar en ander 2012 wel !

    Geduld 🙂

  70. Juan Belmonte says:

    @65

    Gaan we al over “Ontschulding” praten (kennelijk een nieuw Nederlands begrip en een noodzakelijk gevolg van iets) zonder de oorzaken
    scheefleners
    – totale NL hypotheekschuld
    te bespreken ?

  71. Juan Belmonte says:

    Off-topic

    Nog een korte quote uit NRC 11/08/2010:

    Angst voor deflatie jaagt de geldpers aan in de Verenigde Staten


    Het herinvesteren van hypotheekobligaties betekent immers dat de balans van de FED -die sinds het uitbreken van de kredietcrsis drie jaar geleden- met 2.3000 miljard dollar dubbel zo groot blijft als voor de crisis. Als dat nieuwe geld zou onder reguliere economische omstandigheden leiden tot een gierende inflatie. Maar juist omdat de Amerikaanse economie vaart verliest en eerdere monetaire maatregelen uitgewerkt lijken, is de angst vor deflatie reëel.

    Kunt u nagaan, die balans was al fors opgepompt door langdurige kunstmatig lage rentes….

    Eigenlijk best logisch dus om de onrealistische component in Bezittingen (vastgoed, aandelen, etc) opgepotte toekomstige inflatie te noemen.

  72. Juan Belmonte says:

    Diegenen die deflatie op dit forum eerder uitsloten kunnen hiermee tot nieuwe inzichten komen, winnen dus, want een nieuw inzicht is nieuw en daarmee winst.

    Happy sushi !

  73. Dawg says:

    @ 73 Juan

    “Loonmatiging èn schuldmaximalisatie (aflossingsvrij tweeverdieners, HRA) gingen gedurende een jaar of 20 prima samen.”

    Sterker nog, aanhoudende loonmatiging maakte onze economie in toenemende mate verslaafd aan overmatige kredietverlening. Hoe kun je anders de mondiale bestedingen voldoende op peil houden als van het gros der werknemers de inkomens per gewerkt uur stelselmatig steeds meer gaan achterblijven bij de productie per uur? Hoe hou je dan de hoogte van de bestedingen in overeenstemming met het aanbod van goederen en diensten?

  74. nhz says:

    @72:
    “loonmatiging is goed voor “de Nederlandse economie””

    natuurlijk, want de NL economie bestaat uit bobo salarissen (plus huizenspeculatie), al het andere is irrelevant. Loonmatiging betekent dat er meer overblijft voor de bobo’s (partijbaronnen van PvdA etc.).

  75. adamus says:

    nhz, hoge bomen vangen veel wind. Zou jij het beter doen in hun plaats? Al die mensen doen hun best om voor ons inhaligen de shit op te ruimen.

    Zo worden jouw soort opmerkingen opgelost op andere fora 🙂

  76. Dawg says:

    @ 75 Juan

    “Eigenlijk best logisch dus om de onrealistische component in Bezittingen (vastgoed, aandelen, etc) opgepotte toekomstige inflatie te noemen.”

    Ik zou eerder zeggen “reeds geeffectueerde inflatie” (die nu op het punt staat te verdwijnen middels deflatie).

    Maar dat had ik geloof ik al eerder gezegd.

  77. nhz says:

    @74:
    ontschulding, los van Calvijn?
    SGP en GVP draaien zich om in haar (weliswaar nog niet gevulde) graf …

    @77:
    “Hoe kun je anders de mondiale bestedingen voldoende op peil houden als van het gros der werknemers de inkomens per gewerkt uur stelselmatig steeds meer gaan achterblijven bij de productie per uur? Hoe hou je dan de hoogte van de bestedingen in overeenstemming met het aanbod van goederen en diensten?”

    er is maar één oplossing, de huizenprijzen moeten nog harder gaan stijgen dan in de afgelopen 20 jaar. Wees gerust, Rutte c.s. zijn er hard mee bezig, na de formatie komt alles goed.

  78. adamus says:

    mensen, loopt dat nu een beetje, dat goud?

    Bij TovHazel werd de stalen deur vanmiddag afgehangen door Peter de Pool Kariz.
    Ben je weer helemaal bij 😉

  79. nhz says:

    @79:
    ja, dat argument hoor ik vaker. Maar ik weet zeker dat ik een dozijn types van het kaliber Calon kan vervangen (zelfs wel met 1 dag per week werken), en dan ook nog miljarden per jaar besparen op de miskleunen die dit soort bobo’s ons bezorgen. Even een uurtje het rode potlood hanteren voor alle domme plannen van deze jongens en de miljardenbesparingen stromen binnen.

    En dan eis ik ook nog geen Maserati met chauffeur en al die andere flauwekul die ze in die kringen nodig hebben om te ‘presteren’.

  80. Juan Belmonte says:

    @80 Goed punt

    Als er 1 nieuwe tophypotheek uitgegeven werd, kwam dat nieuw geschepte geld in omloop bij de transactie van het verkochte huis.

    Tegelijkertijd stegen door nieuwe schulden en een paar transacties ieder jaar alle huizen met 10-20%, ook de overkochte.

    Dus alle huizen stegen in waarde omdat huizenprijzen gezien werden als wat je kunt financieren zonder af te lossen:
    – basis werd tweeverdieners
    – aantal maal brutoloon werd verruimd
    – rente werd erg laag, kunstmatig laag gehouden.

    Zo ontstond “gratis waarde”. Dat is opgepotte toekomstige inflatie in wezen want dat geld zit opgepot in de waarde van huizen, neemt niet deel aan de economie.

  81. Juan Belmonte says:

    Als het reeds geefectueerde inflatie zou zijn zouden de prijzen tussen 1990 en 2008 toch ook maal 10 moeten zijn (immers tussen 1990 en 2008 steeg de totale NL hypotheekschuld grofweg met een factor 10).

    Maar brood is niet 10 maal duurder geworden, kostte in 1990 geen 20 cent..

  82. adamus says:

    23.000 miljard dollar dubbel zo groot blijft als voor de crisis.

    20.000 per chinees. Die moeten nog wel een tijdje doorpezen in de ogen van de amerikaantjes. “they are sitting on our money, so they have to work to pay it back”.

  83. adamus says:

    Maar brood is niet 10 maal duurder geworden, kostte in 1990 geen 20 cent..

    brood, daar zit wat in. Nog evenveel?

  84. adamus says:

    neemt niet deel aan de economie.

    jawel, het maakt deel uit van het optimisme en daardoor bestedingsdrang en het aangaan van leningen, p elletjes en rood staan. P’elletjes etc. is geld maken.

  85. Hugo says:

    Vergeet de financiele sector niet. Daar liggen tientallen miljarden voor het oprapen. Meteen even aan Trichet vragen waarom hij niet tot 4 kan tellen (M3 geldgroei was jaren rond de 12). Ik kan tot 4 tellen en kan dus beter centraal bankieren dan hij dat kan :).

  86. Dawg says:

    @ 83 nzh

    Ho, ho,! Managers in de kwartaire sector wordt je echt niet zomaar. Je moet eerst je managementtools op orde hbben.
    Te denken hierbij valt aan zaken als:

    “persoonlijk profiel, zelfbeeld, authenticiteit, ‘schrijver, hoofdrolspeler en regisseur zijn van je eigen verhaal’, inleiding theory U, beperkende overtuigingen en verruimende paradigma’s, de kwaliteit waarmee je relaties in je werk vormgeeft, in en uit contact, optimaal afstemmen op de signalen die van binnen en buiten op ons afkomen, diep luisteren, stiltetaal spreken, authentiek spreken, leren inspireren, verbindend feedback geven, onderhandelen vanuit overvloed, collectieve intelligentie, verbinding creëren vanuit authenticiteit, samen werken en leren vanuit de toekomst zoals die zich ontvouwt en co-creatie.”

    Gelukkig worden daar dan weer cursussen voor georganiseerd.

    http://www.beteronderwijsnederland.nl/node/6979

    Voor nog geen 4.500 euro.

  87. KariZ says:

    @82 ik laat het voortaan opsturen.

    Geen onaardige kerel die jongen.

    Broodje gepakt aan de Witte de With? 😉

  88. Juan Belmonte says:

    De angst voor deflatie is bij de FED groter dan voor inflatie, anders zou er niet zo woest geschept worden…

  89. Ain says:

    Nu is er bij Netwerk op 2 een item over de vastgelopen huizenmarkt. het is wel raak deze week op tv. Natuurlijk wordt er gesmeekt om de huizenmarkt uit het slob te strekken door een betrouwbaar kabinet.

  90. adamus says:

    Kariz, l’odet? Nee andere keer.

  91. Juan Belmonte says:

    Verder op 85:

    Bovendien werd bij een overwaardespiraal een goot deel van de gerealiseerde overwaarde weer geinvesteerd in een duurder huis, dus voedde die ene nieuwe hypotheek ook op die wijze het totaal….

    Nieuwe schuld voedt overwaarde voedt grotere overwaarde, ookwel een overwaardespiraal

  92. KariZ says:

    @89 mijn zus deed zo’n cursus…met een paar andere troela collega’s die eveneens van de PABO komen, werdt nog met DT schrijven en in groep 7 breuken moeten onderwijzen die ze zelf nét snappen…(of nét niet…)

    Goed voor de CV zo’n cursus…

    Nederland kenniseconomie!

    Vanaaf ff NOVA meepakken. wel aardig die (flinterdunne) mainstream-media reportages van Willem Lust.

    Meer voor de beelden en de sfeer ter plekke dan voor de info, maar toch.

  93. KariZ says:

    @95…HAHAHAHA ik zag hem ook liggen ja.

    Volgens mij moet dat joch hem zelf nog lezen…

    Of hij speelt het onderdanige ‘ja meneer, nee meneer, u heeft gelijk meneer’ spelletje gewoon mee.

    Doe ik in mijn werk ook weleens. Gewoon iemand een goed gevoel geven…kost niets…en ondertussen jouw deal maken natuurlijk. 🙂

    Leven is 1 groot toneelstuk.

  94. Juan Belmonte says:

    @ adamus

    brood daar zit wat in

    Jazeker, alleen geen Hypotheker

    Juan begint overigens een Goed Gevoel te krijgen bij de NVM(even dan), het lijkt erop dat ze nu zelfs een voorspelling doen die een verwachte daling inhoudt…

    Oftewel: ZELFS NVM predikt Geduld

    Wie is Juan dan om er opeens anders over te denken?

  95. Dawg says:

    “Zo ontstond “gratis waarde”. Dat is opgepotte toekomstige inflatie in wezen want dat geld zit opgepot in de waarde van huizen, neemt niet deel aan de economie”

    Je hebt gelijk in zoverre dat de waarde van niet verkochte woningen meelift met de prijsstijging van daadwerkelijk verkochte woningen. Die stijging van de (over)waarde kan door eigenaren aanleidng zijn geweest om meer hypothecair krediet op te nemen ter financiering van een verbouwing, een nieuwe auto of een tweede vrouw. Maar in dat geval is ook de uit die kredietverruiming voortkomende inflatoire druk reeds geeffectueerd, want kredietverlening en geldschepping vinden gelijktijdig plaats.

    Zolang de bubble op de huizenmarkt aanhoudt blijft natuurlijk altijd de kans bestaan dat ook ander huizenbezitters hun “overwaarde” te gelde gaan maken. Kun je het dus inderdaad hebben over “opgepotte toekomstige inflatie.” Maar geldt dat ook nog onder de omstandigheden dat een zeepbel leeg begint te lopen? Of vertegenwoordigen huizen op dit moment juist “opgepotte toekomstige deflatie”, voortkomend uit deleveraging met de bijbehorende geldvernietiging?

  96. Juan Belmonte says:

    Maurice de Hondt:
    64% van de Nederlanders denkt dat de huizenprijzen in 2010 niet dalen.

    En de herfst moet nog komen.

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/08-12-2009/nederlanders-verwachten-geen-verdere-daling-woningprijzen/

    Hahahahahahaaaaaaaaa, wat een bak

  97. Juan Belmonte says:

    En waarmee de NVM nu op het alleregste crisis-scenario zit in de logica van de casametrie.

    Welnu voor De Hondt en Francke geldt:

    voorspelling = verspilling
    (immers nutteloos)

  98. Juan Belmonte says:

    Maar geldt dat ook nog onder de omstandigheden dat een zeepbel leeg begint te lopen?

    Leeglopen zeepbel = verdampen van niet-reële/kunstmatige waarde = verdampen van opgepotte toekomstige inflatie als waarde van vastgoed. Echter de schuldgroote bestaat nog steeds (onveranderd).

    Vandaar dat er veel meer geld nodig is om het reële deel van de economie te laten draaien want mensen worden voorzichtiger.

    Banken hebben minder zekerheden (door verdamping van het kunstmatige deel van de waarde van assets) tegen dezelfde schulden en dan wil men meer eigen vermogen van de bank zelf hebben en die wordt via QE gemaakt.

    Overheden (Keynessianen) vinden dat er dan nóg veeel méér geld gecreerd worden (=quantitative easing ofwel monetaire verruiming ofwel de printer aanzetten).

    Dat is voor zover Juan er iets van begrijpt.

  99. Juan Belmonte says:

    Kortom door verdamping van opgepotte toekomstige inflatie ontstaat idd een risiso op deflatie, immers de hoeveelhied geld in omloop in de reëele economie neemt af

    MV = PT.

    Flink printen lost het probleem voor nu op maar creert een hyperinflatie in de toekomst.

    Kortom hoe langer men kunstmatig een aanpassing in de economie uitstelt hoe groter de consequenties in de toekomst.

    Delay and pray, zegt Kees de Kort.

  100. Juan Belmonte says:

    <Zolang de bubble op de huizenmarkt aanhoudt blijft natuurlijk altijd de kans bestaan dat ook ander huizenbezitters hun “overwaarde” te gelde gaan maken.

    Nee, denkfoutje?

    Iemand blijft altijd eigenaar van een huis dus blijft er een geldbeslag liggen op vastgoed.

    We kunnnen niet alle huizen verkopen. In de USA is feitelijk de staat voor een groot deel eigenaar van de USA woningen (via garantstelling Fannie Mae en Freddie Mac)

    In NL is die situate al zo: 6 miljoen van de 16 miljoen NL-ers wonen in een corporatiewoning 🙂

    Straks via NHG en de genationaliseerde ABN AMRO Fortis Mees Pierson nog wat meer ?

  101. Juan Belmonte says:

    Belangrijker: schulden nemen af door afbetalen, niet door het verdampen van vastgoedwaarde

  102. Ain says:

    haha, wie heeft er een link naar deze site geplaatst op de site van netwerk?

    P.s. nu bij nova, de gaarkeuken en voedselbanken normaalste zaak in de VS, ook voor personen die op Wall Street hebben gewerkt en er nu leven….
    tegelijkertijd vind ik het ook heel triest dat het zover is gekomen

  103. nhz says:

    @89:
    “eerst je managementtools op orde hebben.”
    een beetje kunnen klooien met powerpoint flowcharts etc … of een spannende secretaresse aanstellen die dat kan.

    @102:
    64%, is dat veel of weinig? dat moet je dan wel weten. Ik zou gokken dat dit betekent dat alle huiseigenaars (53%) denken dat de prijzen alleen maar omhoog kunnen, plus nog ruim 10% adspirant kopers die nog steeds in het huizenevangelie geloven.

    @104:
    “Banken hebben minder zekerheden”

    en de enige zekerheid die ze hebben, spaargeld, wordt veracht en weggejaagd met historisch lage tarieven die niet eens de inflatie dekken, laat staan het risico dat de bank klapt (zoals we nu weten een zeer reel risico, zodra de huizenprijzen in de polder meer dan 10% dalen).

    @109:
    “tegelijkertijd vind ik het ook heel triest dat het zover is gekomen”
    nou, de types van WallStreet die wens ik toe dat volgende week ook de gaarkeukens failliet gaan. Dan kunnen ze ratten eten, dat ruimt lekker op.

  104. Ain says:

    @110 ik had het niet perse over de types van Wallstreet, maar meer in het algemeen. Het lijkt mij erg triest als je op straat beland en bij een gaarkeuken eten moet halen.
    Het is toch triest dat ‘men’ het zover laat komen…

  105. nhz says:

    @111:
    het is triest, anderzijds heb ik de indruk dat de crisis in de VS wel een hoop solidariteit geeft. Ik betwijfel of dat hier zo zou werken.

    @112:
    gelukkig is de polder dipvrij 🙂

    bovendien is dubbeldip voor zuinige hollanders sowieso geen optie, één keer dippen is al meer dan genoeg.

  106. Dawg says:

    @ 112 Ain

    Ik zou niet weten hoe de wereldeconomie zo’n double dip nog zou kunnen ontlopen en gezinnen en overheden en bedrijven op mondiale schaal overgaan tot deleveraging waar zouden dan de bestedingen vandaan moeten komen om zo’n dip te voorkomen.

  107. Nou, says:

    64% van de Nederlanders denkt.

    hahahaha.

  108. ll says:

    Als je jouw huis wilt verkopen, heb je dan toestemming nodig van de Bank ?

    Er was een reactie op dft, dat die toestemming nodig is en die niet werd verleend.

    Kleine lettertjes ?

    Ain bedankt voor de post docu van Netwerk, had er echt een déja vu gevoel bij.

  109. adamus says:

    On another note, this piece by Gary North is worth the read. I had never realized that the farmers of the late 19th and early 20th had been such big supporters of soft (fiat) money.

    http://www.lewrockwell.com/north/north875.html

    verbazingwekkend waarom boeren tegen fiatgeld zouden zijn? Ik heb het stuk niet gelezen, maar ik denk dat boeren het prachtig vinden om in vrijheid te leven en toch socialistisch geld te krijgen. Lijken de polderboeren van NL wel. En van Frankrijk ook natuurlijk.

    posting is van fofoa geplukt en iemand schiet zichzelf in de voet vermoed ik.

  110. adamus says:

    bovendien is dubbeldip voor zuinige hollanders sowieso geen optie, één keer dippen is al meer dan genoeg.

    zuunig met de saus?

  111. The Economist says:

    Een spiegel voor Nederland:

    http://www.economist.com/node/16793014?story_id=16793014

    “As the chart shows, those who do are taking out mortgages that represent an increasing multiple of their income—and that is after coming up with a bigger down payment.” [de grafiek laat zien dat van 2xinkomen in de jaren 90 de mortgage/income ratio gestegen is naar wel ruim 3]

    “Average house prices in Britain did not correct themselves by as much as America’s after the credit crunch, despite a similar housing bubble fuelled by cheap loans. They dipped by just over 20% from peak to trough”

    “A few years ago a new buyer could get a loan by putting down just 10% of a house’s value; today he must come up with something closer to 25%.”

    Conclusie:
    – mortgage/income ratio is in NL veel hoger dan in GB
    – eigen geld is in NL negatief ipv 25% in GB
    – daling in GB 20&
    – dus huizenprijzen NL -30% lijkt niet onredelijk

  112. New York Times says:

    De volgende banken crisis komt eraan, want de hypotheek wordt niet meer afbetaald:

    http://www.nytimes.com/2010/08/12/business/12debt.html?src=me&ref=general

  113. adamus says:

    huizenmarkt muurvast? Daar hoor ik dus van een hypothekenverkoper. Die herkent zich helemaal niet in de pr van nvm. Zitten niet eens op 25% van 3 jaar geleden en dan moet het al een goede maand zijn en ze moeten de blaren op hun tong lullen.

  114. adamus says:

    in nova een item over de verwachte doubledip in de USA

    leuk begin met die dipchip. Amerikanen weten ook hier een leuke draai aan te geven.

  115. adamus says:

    Straks via NHG en de genationaliseerde ABN AMRO Fortis Mees Pierson nog wat meer ?

    de enige bank waar uw digitale geld nog veilig is.
    Sluit alleen confiscatie niet uit natuurlijk.

  116. adamus says:

    Zo ontstond “gratis waarde”. Dat is opgepotte toekomstige inflatie in wezen want dat geld zit opgepot in de waarde van huizen, neemt niet deel aan de economie.

    iedereen een 100% aflossingsvrije hypotheek, verboden af te lossen, alleen rente betalen aan de staat……….

  117. Ain says:

    De niet-wetende-kop-in-het-zand-stekende-hollander moet zich toch wel eens achter het oor krabben als hij het nieuws een beetje volgt. Eerst was daar deze week EenVandaag met een item over de vastzittende bouw (en de vastzittende vastgoedmarkt). Dit was een mooie docu die laat zien hoe ziek de bouwers bezig WAREN. Gistenen Netwerk met een makelaar die spreekt over de onverkoopbare woningen in Schothorst (de Vinexwijk van Amersfoort) en gisteravond de troosteloosheid in de VS, mensen die eten moeten halen bij de gaarkeukens en op straat leven, terwijl de 2e dip nog te verwachten is……
    Daar wordt je niet echt vrolijk van, maar hier is alles anders. Wij leven in onze eigen bubble..

  118. Ain says:

    120 IL ;-( dat is toch ook kapitaalvernietiging? huizen gewoon slopen?
    Zijn in de jaren ’80, tijdens de vorige daling van de huizenmarkt in NL, ook hier huizen gesloopt. Dichtgetimmerd? Wat was toe het segment waar de klappen vooral vielen? Oncourante huizen, grote woningen, de krimpgebieden (Groningen, limburg etc)?

  119. Ain says:

    Haha, de nieuwste grap, medewerker van ABN Amro krijgen een inburgeringscursus (is nu ook staatsbedrijf he 😉

    ABN Amro stuurt personeel op taalcursus AMSTERDAM – ABN Amro stuurt werknemers op taalcursus om teksten over sparen en hypotheken leesbaarder te maken voor de klanten.

    „Ik vraag me soms af wat we van onze klanten vragen als ik sommige brieven en brochures lees”, stelt directeur John Smeets van ABN Amro.

    In totaal krijgen honderd ABN’ers de taallessen. De eerste dertig hebben de cursus inmiddels afgerond. Ze herschreven de spaarvoorwaarden. Offertes, brieven en brochures voor hypotheken moeten eind dit jaar beter leesbaar zijn. Dan volgen teksten voor andere producten, voor onder meer beleggen en lenen.

    Herstel van vertrouwen

    „Het gaat om het herstel van vertrouwen. ABN wil begrijpelijker communiceren met de klant”, licht Smeets toe. „We vereenvoudigen het taalgebruik en blijven weg van jargon.”

    Zo zal bij de nieuwe schrijfwijze het woord ’complex’ worden vervangen door ‘ingewikkeld’, en in plaats van ’hypothecaire lening’ voor een hypotheekproduct volstaat ’lening’.

    Smeets: „Het lijken open deuren als je het er over hebt, maar bij het woord hypothecair ben je veel van je klanten al kwijt.”

    Ook wordt meer vanuit de klant gedacht. Dat betekent bijvoorbeeld dat in de voorwaarden ’vergoeding voor de bank’ wordt vervangen door ’boete voor de klant’.

    http://www.telegraaf.nl/overgeld/rubriek/hypotheken/7392147/__ABN_Amro_stuurt_personeel_op_taalcursus__.html?p=2,2

  120. Ain says:

    „Het lijken open deuren als je het er over hebt, maar bij het woord hypothecair ben je veel van je klanten al kwijt.”

    Je vraagt je af of mensen die het woord hypothecair al niet begrijpen er uberhaupt (sorry sowieso) wel aan moeten beginnen!

  121. ll says:

    Bestaat dat…. gratis waarde….of zijn het ” de nieuwe kleren van de Keizer “, en wat als ” de gratis waarde ” is geconsumeerd, en ook nog eens is beleend via een hypotheek, dan blijkt het “de nieuw kleren van de Keizer “te zijn.

    Dan moet er 2 x gedeleveraged worden.

    Een keer voor de waardevermindering, en een keer voor het extra geleende geld, dat er ook niet meer is.

  122. Juan Belmonte says:

    @Il Gratis waarde bestaat … tijdelijk dan, het kan verdampen, dat deed het overal behalve in het land waar de schulden (maat voor verdamping) het grootste zijn.

    Heel raar, maar Juan zal het allemaal verkeerd begrepen hebben.

  123. Juan Belmonte says:

    @123 Dat is precies het rare aan de polder, daar waar de schulden het hoogste zijn en de huizenprijzen in de hemel verkeren, daar is nog steeds
    – een beperkte aanpassinkje in de prijs
    – HRA als schuldversneller
    – k.k. als rem op beweging

    Kortom: gaat u maar rustig slapen 🙂

  124. adamus says:

    moet zich toch wel eens achter het oor krabben als hij het nieuws een beetje volgt.

    de hoogopgeleide NL’er is inmiddels zo geconditioneerd dat er geen enkele conclusie aan wordt verbonden.
    Alleen degenen die van baan veranderen en de gezien de afstand woon/werk hun huis willen verkopen worden met de neus op de feiten gedrukt. Sommigen hebben mazzel; en er is niets aan de hand.

  125. adamus says:

    Juan, is baan niet in gevaar of heeft men dat nog niet door dan is er niets aan de hand.

  126. adamus says:

    Il,

    Een keer voor de waardevermindering, en een keer voor het extra geleende geld, dat er ook niet meer is.

    en dan te bedenken dat die schuld van nettoverdiensten moet worden afbetaald……3x?

  127. adamus says:

    120 IL ;-( dat is toch ook kapitaalvernietiging? huizen gewoon slopen?

    elementair boekhouden. Kapitaal omzetten, immers wordt een huis gesloopt twv bedrag X dan kan het bestaande hooggeprijsde huis meer waard worden namelijk het bedrag X, dat is de achterliggende gedachte. Verder kunnen huren omhoog.

    Zover denken politici niet hoor. Maar het gevolg is er zomaar. Dat is het leuke van permanent in een pot roeren.

  128. adamus says:

    roeren: onverwachte smaken komen los.

  129. Claude says:

    @123 Wat is de mortgage-income ratio in NL eigenlijk? In de UK is het zo te zien rond de 3,3, wat nog niet eens zo echt hoog lijkt. Op mijn zoektocht erna vond ik wel dit op de site van de AFM:

    “Van de starters die medio 2009 een hypotheek sloten, heeft 72% een hogere hypotheekschuld dan de aankoopwaarde van het huis. Dit blijkt uit de AFM Consumentenmonitor en is in overeenstemming met cijfers uit het WoONonderzoek 2006 van VROM, waaruit blijkt dat ongeveer twee derde van de starters een verhouding van meer dan 100% kent. De gemiddelde verhouding tussen schuld en waarde van een starter is 106%.

    Een derde van de starters zit boven de 112%, dus boven het maximum van de nieuwe normen ter voorkoming van overkreditering bij hypotheken. Van de doorstromers – mensen die van een koophuis naar een ander koophuis verhuizen – heeft 16% een verhouding tussen schuld en waarde boven de nieuwe norm. ”

    En verder:

    “In totaal heeft 38% van de doorstromers een hypotheek met een hogere schuld dan de waarde van het huis, dus boven de 100%. ”

    Een derde van de starters in 2009 heeft dus een hypotheek dat al 12% hoger is dan de waarde van het huis. Dat is toch echt niet al te best.

    Op dit moment staan, met de cijfers over 2009, 72% van de starters en 38% van de doorstromers ‘onder water’. Vind ik best veel.

  130. Claude says:

    Loan to income ratio in 2008 was 550%. Ruim meer dan de +/- 330% in de UK. Bron: http://www.nyfer.nl/documents/Wiezijnhuisbouwtopzand….pdf (Nyfer, Wie zijn huis bouwt op zand).

  131. nhz says:

    @119:
    misschien heb je toestemming nodig om te verkopen onder de taxatiewaarde? NHG neemt normaal het risico voor de bank weg, voor de ‘eigenaar’ maakt het dan eigenlijk niks uit voor welk bedrag hij/zij verkoopt, als er toch niks te halen valt (wegens werkeloosheid, alle overwaarde opgemaakt etc.). Schijnt regelmatig voor te komen.

    @122:
    … voor als er een fuyf is, maar dat liefst eentje op andermans kosten.

    @123:
    ik betwijfel of dat verhaal klopt. Ik herinner me van jaren geleden dat meer dan 90% van de leningen in de omgeving van London zgn. liar loans waren, niks aanbetalen en soms leenden ze wel 10x het zogenaamde inkomen (schoonmaaksters die opgeven dat ze 200K per jaar verdienen). En dan soms ook nog op basis van een evident valse identitijd. Zolang de hypotheek betaald werd vond iedereen het best, en dat ging vanzelf door stijgende prijzen. In Ierland waren de excessen trouwens ook enorm, daar zit inmiddels wel goed de klad in de markt. UK gaat nog veel dieper vallen.

    @126:
    dat krijg je ervan als je alle kaarten zet op chipsproductie 😉

    @131:
    de tweedeling in de samenleving ten voeten uit: de bankiers en de rest. Nog even zo doorgaan en ze verstaan elkaar helemaal niet meer. Dat wordt nog lastig met lobbyen voor meer geld enzo.

    @140:
    en als je het geheel te lang door laat sudderen zonder actie te ondernemen worden de geuren minder aangenaam. Dat stadium hebben we inmiddels wel bereikt.

    @141:
    ik meen me te herinneren dat het gemiddelde voor alle NHG hypotheken van de afgelopen paar jaar 113% is. Dan is de recente waardedaling nog niet meegenomen, dus het moet inmiddels ruim 120% zijn. Lekker verantwoord allemaal in de polder.

    De fuyf is nog in volle gang, kan iemand de dipsaus doorgeven?

  132. nhz says:

    @142:
    maar wij hebben HRA 🙂

    dus volgens de hypotheekmannetjes en vrouwtjes is het pas bij 660% vergelijkbaar met de UK. Misschien kunnen Rutte c.s. er nog een schepje bovenop doen?

  133. Juan Belmonte says:

    @137 adamus

    Klopt.
    Juan beweert ook niet dat er voor heel NL iets aan de hand moet zijn als de huizenprijzen dalen.

    Het is een markt, de meeste mensen verhuizen niet en het leven gaat gewoon door.

    Het is Hogehuizenprijsminnend NL dat krachtig krampachtig, spastisch en met taboes te werk gaat om te doen alsof de wereld ineenstort als er één keer in de 20/30 jaar een flinke correctie optreedt, hoe langer men wacht hoe groter de klap en hoe langer de opnderwaardespiraal duurt.

    En Juan predikt Geduld.

  134. Juan Belmonte says:

    @141 Claude

    Goed punten.

    Even doordenken.
    En dan zou de totale waarde van particuliere koophuizen zo’n 1400 Miljard euro zijn en de NL hypotheekschuld 609 Mijard euro, terwijl 18% van de koophuizen hypotheekvrij is ?

    Het is ongeloveloos dat géén enkele journalist, ook een jaar nadat de cijfers hier kliphelder en kant-en-klaar op een rij staan DURFT te publiceren dat er wel een héél merkwaardige situatie bestaat omtrent “de betrouwbare overheid.”

    Als ze het niet weten, zijn ze dom (Juan leest ook gewoon de krant, die nota bene door journalisten wordt geschreven, hier staat die informatie in) en als ze het niet willen weten zijn ze laakbaar.

  135. Juan Belmonte says:

    Zo doorredernerend komt de totale NL hypotheekschuld ruim boven de 1000 Miljard uit.

    DNB zet iedere keer een stapje: eerst 609 + 0, dan 609 + 180 (vorig jaar zomer) dan 609 + 347 (juli 2010).

    Gelukkig zijn we nog niet aan het einde der tijden (hoewel sommigen dat voorspellen, Juan niet) en wachten we dus maar rustig af tot DNB weer meer een nieuwe (definitieve?) opgave komt van de nationale hypotheekschuld…..

    En ondertussen wil Kadaster zijn vingers in het politieke spel niet meer branden met cijfers en doet maar geen opgave meer.
    Mooi landje….

    Hahahaaaa, wat en bak 🙂

  136. Juan Belmonte says:

    Als Juan namelijk het einde der tijden zou zien naderen, zou hij geen Geduld nastreven maar hele grote HAAST.

    Snel nog wat stieren bevechten 🙂

  137. Claude says:

    @146

    Als de Loan to income value 563% was in 2008. En we willen naar maximaal 450% toe. Dan kom je op een ‘financierings-bel’ van 20% uit, net als die columnist van Vastgoedjournaal (of vastgoedmarkt, heeft ook op H-Z gestaan). Dat is inderdaad een vrij eenvoudige berekening.

    Mensen die nu een huis kopen, snijden zich in dusverre in de vingers, dat zij eigenlijk een huis zouden moeten kopen die 5,6x hun salaris kost tegen 4,5x van de prijs.

    Verder, die 1/3de van de starters in 2008 die een hypotheek hebben van meer dan 112% van de waarde zijn denk ik de groep die het grootste gelag betalen. Dat zal de groep zijn die het er meest geraakt is lijkt me.

  138. nhz says:

    @145:
    precies, in 1980 daalden de prijzen 40% binnen 1.5 jaar, en Nederland bestond daarna nog steeds (sterker, zelfs 30 jaar later bestaat het nog! met een nog veel grotere bubbel!!).

    @147:
    je weet vast dat de Maya’s voor 2012 de grote ‘reset’ voorspellen (niet het einde der tijden). Zou de polderbubble tot 2012 duren? De instorting moet welhaast een epische gebeurtenis worden …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*