Het kabinet is niet van plan de woningmarkt te stimuleren door bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting te verlagen van de huidige 6 procent naar 3 procent.
Dat zei minister Bos van Financiën woensdagmorgen voor aanvang van het Kamerdebat over de kredietcrisis. Volgens Bos kan verlaging van de overdrachtsbelasting niet aan de orde zijn. „Dat zal er in de huidige situatie alleen maar toe leiden dat de huizenprijzen weer stijgen naar het oude niveau”, aldus de bewindsman.
Makelaars en projectontwikkelaars hadden, in verband met de ingezakte huizenmarkt, om dit soort steunmaatregelen gevraagd. Het kabinet voelt er echter weinig voor. Het gaf vanmorgen aan nog geen grote wijzigingen te willen aanbrengen in de op Prinsjesdag gepresenteerde Miljoenennota. Herziening wordt pas in het voorjaar overwogen. „We moeten nu geen maatregel op maatregel stapelen”, aldus Balkenende. „Men moet niet alle onzekerheden op de overheid projecteren. De staat kan niet de hele economie overnemen.”
Volgens Bos kan verlaging van de overdrachtsbelasting niet aan de orde zijn. „Dat zal er in de huidige situatie alleen maar toe leiden dat de huizenprijzen weer stijgen naar het oude niveau”, aldus de bewindsman.
Wow, nog even en ik ga voor het 1st in mijn leven voor de PvdA stemmen! Bos zegt “laat de markt zijn werk doen”. Prijzen van goederen kunnen stijgen en dalen. “That’s all in the game”. Bos is kennelijk niet van zins de helft van Nederland die een huis bezit te bevoorrechten boven de “niet huisbezitters”.
Ik denk dat Bos kan rekenen, en (inclusief de komende bank-bailouts) geen geld meer over heeft.
De woningmarkt wordt vanzelf weer gestimuleerd wanneer prijzen een normaler niveau gaan aannemen (minus 30-40%??). Dan worden de huizen vanzelf weer verkocht. Makelaars en eigenaren van woningen denken dat hun handel cq woning goud is. Omdat er niets verkocht wordt denk ik dat dt goud slechts zilver of koper is. Wat ik niet snap van makelaars is waarom ze niet een verdere prijsdaling inzetten; lagere prijzen doet verkopen, omzetsnelheid levert commissie op. De gehele markt wordt dan vanzelf weer aangeslingerd en zal op den duur weer groeien. De sleutel ligt bij de eigenaren en makelaars.
Goede vraag DJ. Waarom zetten makelaars niet in op een prijsdaling? Uiteindelijk is hun enige belang dat er snel wordt verkocht en gekocht. De prijs waartegen dat gebeurt is van ondergeschikte waarde.
Wellicht kan iemand hier een intelligente verklaring voor geven?
Wel ironisch dat een socialist de VVD moet laten zien wat een markteconomie inhoudt 😀
Het is meer een psychologisch iets, denk ik. Makelaars, huizenbezitters en anderen zijn zo gewend aan een alsmaar stijgende curve, dat men de schakelaar nog niet kan omzetten. Een ontkenningsfase die je ook wel aan allerlei uitspraken herkent (zachte landing, tijdelijke dip en dergelijke). Men kan nog niet goed geloven dat het ook de andere kant op kan. Dat zag je ook in de VS en GB in eerste instantie. Na een tijdje is dat voorbij en gaan de prijzen steeds sneller omlaag.
Velen kunnen blijkbaar marktwer-
king alleen accepteren als deze
in hun voordeel werkt, sommigen
denken zels dat de koop van een
huis een vanzelfsprekend recht
op overwaarde impliceert, waar-
bij de staat moet helpen dat te
verzilveren.
Het is goed dat Bos niet ingaat
op de dubieuze argumenten van de
vastgoedlobby,waar men onder het
mom van bezorgheid voor de eco-
nomie slechts de eigen profijte-
lijke positie wil behouden door
prijsopdrijvende maatregelen te
vragen.
Een prijsdaling van zo’n 15% zal
de economie weinig schaden en
als men dan toch overheidsmaat-
regelen wil, kunnen deze het
beste direct gericht zijn op
vergroting van de woningvoor-
raad.
Het is inderdaad vermakelijk te
zien hoe makkelijk steeds weer
de VVD haar liberale principes
inruilt voor benepen populisme
als de vastgoedlobby zich roert
en de huizenbezitter gepaaid
moet worden.
Wederom : niet de makelaars bepalen de prijzen maar de bewoners / verkopers. Daarnaast wachten mensen nu ook al een jaar of langer op de verkoop van hun woning (hebzucht ). Een naijl effect duurt dus nog even.
Daarnaast wachten velen op de evt. maatregelen van de overheid (…).
Ik zou willen stellen dat de makelaars inmiddels om zijn, en aansturen op een snelle correctie. Want, inderdaad, weer eerder brood op de plank. Zie recente NVM berichten. Mensen die moeten verkopen, gaan toch wel mee met wat hun makelaar denkt te kunnen krijgen.
Gevonden! In de categorie “hoe erg kan het worden”, de DNB huizenmarkt stress-test:
http://www.dnb.nl/en/binaries/706_eng_tcm47-146000.pdf
Wel 2002, dus maak het nog maar een stukje erger voor de 2009 versie. Met dalende huizenprijzen zit al snel 20% met een hypotheek die hoger is als de waarde van het onderpand.
Dat geldt overigens voor _heel_ veel van de nieuw verstrekte hypotheken, zie DNB jaarverslag 2006:
http://www.dnb.nl/en/binaries/ar2006_tcm47-158833.pdf
(figuur 4.1, pagina 70, LTV = verhouding hypotheek vs onderpand)
Too big to bail?
Ze kunnen beter de grondprijs waar de huizen op worden gebouwd verlagen!
Dat is 1 van de belangrijkste redenen waarom huizen op dit moment zo belachelijk duur zijn!
Zoals in Amsterdam daar heeft de gemeente besloten om op dit moment de grondprijs te bevriezen…..