Nederland staat op de tweede plaats in de wereld als het gaat om onverklaarbare stijgingen van de huizenprijs. Bijna eenderde deel van de gemiddelde prijsstijging op de huizenmarkt tussen 1997 en 2007 heeft niets te maken met factoren die normaliter van invloed zijn op de huizenprijs.
Dit kan worden gezien als een indicatie van overwaardering van de huizenmarkt, zo blijkt uit nieuwe berekeningen van het Internationaal Monetair Fonds. Volgens het IMF zijn prijsstijgingen van huizen in Oostenrijk, Zweden en Duitsland relatief evenwichtig. In de Verenigde Staten, waar prijzen in 2007 zijn gedaald, zijn huizen nog 11,2% overgewaardeerd. In Ierland werd de grootste onverklaarbare prijsstijging van woningen geconstateerd. De organisatie werkt met een model dat de invloed van diverse factoren, zoals de betaalbaarheid van koopwoningen en leeftijdsopbouw, op de prijsstijging van huizen meet.
Roberto Cardarelli de hoofdauteur van het hoofdstuk over huizenprijzen in de World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
zie ook: economist.com , mejudice.nl
De bubble is al wat langer aan de gang. Als je de huisprijzen ziet vanaf de laatste crisis, begin tachtiger jaren, zie je dat de sterke stijging, ver boven de inflatie uit, al ongeveer 20 jaar aan de gang is.
Erg verontrustend, een groot deel van onze welvaart is gebaseerd op de overwaarde van huizen, en stijgingen van 5 tot 10 procent per jaar zijn als gegeven, als natuurwet, door iedereen geaccepteerd.
Wat het IMF vergeet in de redenering mee te nemen is dat er in Nederland al ruim dertig jaar spraken is van een krapte op de huizenmarkt. De bouw loopt nog steeds achter op de vraag. Zo zien we dat ook de economen bij het IMF niet weten waar ze het over hebben zoals ook Wouter Bos, ING, SNS. ABN-Amro etc.. etc…
en tevens een stijging in het bevolkingsaantal, waardoor bouwgrond (ook bestaande huizen staan op bouwgrond) schaarser en schaarser word. Elke m² duurder en duurder word… en dat het dus logisch is, dat vastgoed prijzen sneller stijgen dan de inflatie, want inflatie word op meer berekend dan enkel wonen.
Tss, die zeepbel website toch… ocharme, wachten op de explosie die niet zal komen. En dat klein beetje dalen der prijzen is gewoon een doodsimpele schommeling, zoals al altijd is geweest. Niets nieuw onder de zon.
Chantal, Ben je echt zo simpel? Geloof je ook nog in sinterklaas?
meer als in deze website 😉
Iedereen weet toch neem ik aan dat er ook al ruim 10 jaar een overschot op de huizenmarkt is ipv krapte?? Uiteraard niet: iedereen neemt de sprookjes uit de media en officiele instanties voor waar aan……erg kortzichtig!! Huizen in NL zijn zo’n 35 a 40% overgewaardeerd en die bubbel knapt nu idd
Chantal,
Rond 1980 groeide de bevolking ook.
En was de grond ook schaars.
En toch daalden de huizenmarkt toen heel fors, nadat deze jarenlang met soms wel 10% was gegroeid.
Eenzelfde situatie is er vandaag de dag. De exorbitante stijgingen van de laatste jaren zijn niet terug te voeren tot de bevolkingsgroei of schaarser wordende grond. Maar tot doorgeschoten vertrouwen in immers stijgende prijzen en daaraan verbonden overkreditering door de banken.
Banken kunnen niet meer zoveel geld uitlenen, al zouden we willen.
En kopers lijken weer te beseffen dat de waarde van het huis ligt in wat je ervoor wilt/moet betalen, niet in verwachte toekomstige winsten.
chantal heeft volkomen gelijk ! logisch dat de huizenprijzen de afgelopen 20jaar 3x zo duur zijn geworden , er zijn ook 3x zoveel inwoners bijgekomen 20jr geleden waren er in nederland maar 5miljoen inwoners ,er zijn er nu ruim 16 miljoen een simpel rekensommetje … ik denk dat chantal gewoon een beetje in de onkenningsfase zit en ze niet wil/kan geloven dat ze pas geleden de miskoop van haar leven heeft gemaakt en nu probeerd ze andere mensen wanhopig om te praten zodat de daling niet verder inzet…
Charles,
20 Jaar geleden leefden er 15 miljoen mensen in Nederland, niet die 5 miljoen zoals jij hier schrijft.
Huizen prijzen zijn ook niet enkel afhankelijk van vraag en aanbod. Het persoonlijke inkomen, het gemak waarmee je kan lenen en de risico’s die je denkt te lopen spelen evengoed een rol.
Om dan nog maar te zwijgen van het idee dat de rente kosten voor jou aankoop door onbekenden gedragen worden ivm de Hypotheek rente aftrek.
Stop toch met mensen bang maken, dit soort websites zeepbel werkt alleen maar mee aan bangmakerij. Nederlanders zetten liever al het geld wat ze hebben op de spaarbank in plaats van investeringen in de maatschappij als we zo doorgaan wordt het vanzelf een zeepbel die ontploft, investeren en niet zo krampachtig doen!!
@Investeren
Stop toch met mensen bang maken, dit soort websites zeepbel werkt alleen maar mee aan bangmakerij. Nederlanders zetten liever al het geld wat ze hebben op de spaarbank in plaats van investeringen in de maatschappij als we zo doorgaan wordt het vanzelf een zeepbel die ontploft, investeren en niet zo krampachtig doen!!
Onzinnige statement in dit verband. Het opbieden van huizenprijzen heeft helemaal niets met productief investeren te maken. Investeringen in de maatschappij doe je door nieuwe technologie te ondersteunen met je geld. Dat heeft niets met de huizenprijs te maken.
Volgens het Internationaal Monetair Fonds – toch geen hobbyclub – zijn woningen in Nederland de meest overgewaardeerde ter wereld. Deze eer kwam voorheen Ierland en het Verenigd Koninkrijk toe, maar sinds de huizenmarkten daar ingestort zijn, staat Nederland v.w.b. ongefundeerd hoge huizenprijzen wereldwijd op nummer één. De overwaardering van woningen bedroeg voor aanvang van de financiële crisis ongeveer 30% en zal nu – mede gezien de recente prijsdalingen en het feit dat de crisis nu al zo’n drie jaar duurt – rond de 20% liggen.
Hoe is deze overwaardering nu precies tot stand gekomen? Dit is vooral het gevolg van het feit dat huizen tegenwoordig worden gezien als gefinancierde belegging en niet meer als bezit. Andere omstandigheden, zoals de hypoptheekrenteaftrek (soms geldt deze fiscale subsidie zelfs voor twee huizen), de Nationale Hypotheekgarantie en (voorheen) gemakkelijk en goedkoop verkrijgbaar krediet hebben nog verder bijgedragen aan de zorgwekkende prijsontwikkeling op de Nederlandse huizenmarkt.
Waar staat de huizenmarkt nu? Op het moment wordt de Nederlandse woningmarkt precair overeind gehouden door zware overheidssteun (onder andere 10 miljard euro aan hypotheekrenteaftrek per jaar). Deze situatie is vanwege de krapte in de huidige begroting en toekomstige begrotingen echter niet langer houdbaar en zal op termijn onherroepelijk worden afgeschaft. Het is zeer belangrijk dat men zich realiseert dat “de rek er helemaal uit is.” De overheid kan niet meer bijspringen, onze nationale hypotheekschuld (ca. 630 miljard euro) behoort tot de hoogste ter wereld en rentestanden zijn nu extreem laag, maar zullen dat niet eeuwig blijven. De “huizenbubble” was “booming”, maar is nu gebarsten.
Wat zal er in de toekomst gebeuren? Ik heb geen glazen bol, maar een ding kan ik hier wel over zeggen. Huizenprijzen zullen bij stabiel monetair beleid (belangrijke voorwaarde) niet meer hard gaan stijgen de komende tien jaar. Als huizenprijzen tien jaar op hetzelfde niveau blijven zal dat ervoor zorgen dat de overwaardering van woningen, het zogenoemde “pricing gap”, vanzelf verdwijnt en huizenprijzen weer hun normale positie in de economie in gaan nemen. Reken dus met een jaarlijks groeirendement van zo’n 1-2% als je nu een huis wilt kopen en laat je niets wijsmaken door handige hypotheekadviseurs.
Hoe word ik dan toch snel en gemakkelijk rijk? Dat ga ik hier niet uit de doeken doen, maar door een huis te kopen gaat dat in ieder geval zeker niet meer lukken. Die tijd ligt sinds 2007 voorlopig nog wel even achter ons. Maar over twintig jaar is het wellicht opnieuw feest…
Net een interessant artikel gelezen op economist.com. De stijging van huizenprijzen kan ook deels gelinkt worden aan demografische ontwikkelingen. mensen kopen vaak een huis in de vroege volwassenheid 30 -40 jaar. Een koop wordt gezien als investering voor de toekomst. Echter met bereiken van ouderdom ziet men vaak dat de huizen weer worden verkocht (kleiner wonen – goedkoper huren- naar verzorgingstehuis). De babyboomgeneratie heeft in de jaren 80 vermoedelijk eerste huis gekocht. In periode 2000- 2007 tweede of groter huis. Komende jaren zal deze generatie hun huizen gaan verkopen. In Japan heeft deze ontwikeling voor ernstige krimp op de huizenmarkt veroorzaakt.
Ben benieuwd of Chantal 3 jaar na dato nog iets te zeggen heeft…
Dat heeft ze niet :-)ze zal wel druk aan het werk zijn, haar restschuld moet toch terug betaald worden 😉
1. Per 1 juli 2013 zijn bestaande bruto uitkeringen verhoogd met 0,57%. De huur is met 4% verhoogd, waarvan 2,5% inflatie. Waar is de rechtvaardigheid te vinden in het verhogen van de huur met 4% terwijl mijn WIA uitkering met met 0,57% is verhoogd?
2. De meeste woningcorporaties waren oorspronkelijk verenigingen, de zogenaamde woningbouwverenigingen. De woningen waren eigendom van de vereniging met zijn leden. Er is daarmee geen enkele rechtvaardige grond om huurders de rekening van de hypotheekrentesubsidie te laten betalen die kopers ontvangen ondanks dat zij een volledig onverantwoord piramidespel zijn ingestapt. De Nederlandse woningmarkt is het grootste legale piramidespel van Europa! Alle internationale instanties waarschuwen hier al jaren voor en ik snap ook totaal niet dat de politiek dit maar niet wilt horen! Dat de hypotheekrentesubsidie in stand wordt gehouden door de VVD met zijn daardoor aangetrokken electoraat is oneerlijk, onrechtvaardig, moreel verwerpelijk en geschiedkundig volkomen onrechtmatig!
3. Worden huiseigenaren die ´scheefwonen´ ook financieel bestraft? Nee, alleen huurders betalen de rekening. Huiseigenaren die in verhouding tot hun inkomen lage woonlasten hebben worden niet beboet voor ´scheefwonen´. De hypotheekrenteaftrek wordt nauwelijks beperkt. Huiseigenaren die lage woonlasten hebben omdat hun met subsidie aangekochte koopwoning nu is afbetaald krijgen ook geen plotselinge scheefwoonboete voor hun kiezen. Een gelijke behandeling van huiseigenaren en huurders is wat dat betreft ver weg.