Dirk Brounen: de verlaging overdrachtsbelasting zorgt voor tijdelijk optimisme

Dirk Brounen, hoogleraar vastgoedeconomie in Tilburg verwacht dat het optimisme over de verlaging van de overdrachtsbelasting maar enkele weken duurt.

Share Button
Tagged with: , ,
15 comments on “Dirk Brounen: de verlaging overdrachtsbelasting zorgt voor tijdelijk optimisme
  1. Ain says:

    Wat hij zei bracht de jubelstemming uit het onderzoek van Eenvandaag mooi weer terug naar de realiteit. Goed dat ook dat wordt genoemd in zo’n programma.

    Wie zou trouwens de opvolger van Donner worden, degene die de nieuwe Woonvisie moet gaan verkopen?

  2. opzoeknaareenappartementje says:

    Minder overheid, wat dat niet een kreet waar de VVD haar partijprogramma verkocht? Kiezersbedrog?

  3. Rien says:

    Vergeet ook niet dat per 1 augustus een aantal veranderingen voor het verstrekken van hypotheken doorgevoerd worden.

    Een (kleine) opleving is dus best mogelijk.

    En natuurlijk zal de roverheid claimen dat zij daarvoor gezorgd hebben…

  4. Dow Jones says:

    Enkele weken…

    25 (vakantie)dagen om precies te zijn…

    Cheerio,

    Dow Jones

  5. nhz says:

    stel je voor dat er extra stagnatie ontstaat omdat al die koppige verkopers nu nog een jaar hebben om het onderste uit de kan te halen, die gaan echt niet 4% korting geven als deze regeling nog (minstens) een jaar duurt.

    De bodem van de woningmarkt is bereikt met dit briljante plan, waarom zou je met korting je huis wegdoen? Nog even wachten, die HRA voor de 2e woning wordt straks ongetwijfeld permanent net als de afschaffing van de OB…

  6. Claude says:

    Fitch: fors lagere ratings voor RMBS met NHG-garantie

    Woensdag 6 juli 2011 15:23

    AMSTERDAM (Dow Jones)–Na aanscherping van de waarderingscriteria voor gesecuritiseerde Nederlandse woninghypotheken (RMBS) met een Nationale Hypotheekgarantie (NHG), kunnen de ratings van deze transacties fors lager uitvallen, maakt Fitch Ratings woensdag bekend.
    Als zij geen extra kredietbescherming in zich opnemen, kunnen “de meeste” van de vijftig uitstaande securitisaties hun rating zien dalen tot “low investment grade”-niveaus, stelt de kredietbeoordelaar, in plaats van de huidige hoge rating AAA.
    De sterke daling komt vooral door de magere buffers in de securitisaties, niet door hogere risico’s van wanbetaling op de hypotheken, stelt Fitch.
    Na herziening van de criteria veronderstelt Fitch verliezen op de obligaties met een AAA-rating van 3,3% tot 7,7% van de huidige balans, terwijl de kredietbescherming doorgaans lager is dan 1%.
    Zonder de NHG-garantie zouden de verliezen in een stress-scenario gemiddeld 4 procentpunt hoger liggen, stelt Fitch.
    Fitch is voorzichtiger geworden over NHG-garanties, omdat ze niet altijd het hele hypotheekbedrag dekken, omdat de garantie daalt na verloop van tijd terwijl de hypotheek dat niet altijd doet. Ook is er een kans van circa 15% dat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), die de garantie beheert, NHG-claims weigert.

  7. bankschroef says:

    Ik vind het wel lachen al die schijnvertoningen, nieuwe maatregelen, die TV jubelprogramma’s waarin de huizencrisis zogenaamd eindelijk op z’n eind is. Maar in de achterkamertjes op het ministerie van financiën weten ze heus wel hoe onoplosbaar groot het huizenmarktprobleem is en ook blijft. HEEEEEEEEEEL GROOT.

  8. opzoeknaareenappartementje says:

    Donner is inmiddels z’n eigen carrière aan het redden: vorige week nog ik kwaakprogramma’s over de huizenmarkt en nu gevlogen!

  9. xenobinol says:

    Donner is echt één van de meest mislukte kopstukken in de Nederlandse politiek, die man moet snel weggepromoveerd worden 🙂

  10. nhz says:

    @8:
    zo’n wijziging van de ratings doet vermoedelijk het hele effect van de 4% fooi voor huiseigenaars teniet. Ik ben wel benieuwd welk risico ze nou zien hier, tenslotte is er in al die jaren weinig gewijzigd aan de NHG voorwaarden; het was subprime en het is subprime (dus ook ‘low investment grade’ is m.i. nog een overschatting).
    Wat bedoelen ze met de ‘magere buffers’ in de securitisaties, is de gratis put optie van de Nederlandse belastingbetaler dan niet van toepassing en is er een aparte buffer in het vehikel voor de investeerders?
    Zijn ze bang dat WeW straks noodgedwongen de touwtjes gaat aantrekken en claims wegens scheiding, baanverlies en andere fake-problemen (want dat zijn het, meestal – NHG hypo betekent sterk verhoogd risio op scheiding of baanverlies) niet meer gehonoreerd worden?

  11. ll says:

    @ claude, Fitch, het balletje is dus aan ‘t rollen 🙂

    http://www.profnews.nl/963783/nationale-hypotheek-garantie-is-niet-altijd-in-orde

  12. nhz says:

    @8,14:
    als die fraude nog niet meegenomen was in de recente waarschuwing van de ratings agencies, dan kunnen ze NHG hypotheken misschien gelijk afwaarderen naar ‘junk’ status in plaats van naar ‘low investment grade’. Ik bedoel maar, bij Portugal was dat ook zo gepiept toen het toevallig uitkwam, misschien kan Fitch eens een keer iets nuttigs doen en de NHG-bubble (en daarmee de polderbubble) doorprikken 😎

  13. ll says:

    @ nhz, het is allemaal list en bedrog.

    De grootste hedgefunds hebben zitting in de ISDA, en ook de grootste belangen 🙂

    http://en.wikipedia.org/wiki/International_Swaps_and_Derivatives_Association

  14. Juan Belmonte says:

    @artikel

    Prof Dr Dirk Brounen over de NL woning-“markt”:

    afkicken van de overheid

    als we kijken naar de landen om ons heen … daar is het meer een woningMARKT. In NL is het heelk erg gereguleerd.

    Nee maar, weer een weledelzeerhooggeleerde heer die Hogehuizenprijsminnend NL beschrijft.
    Het wordt nog wat (de komende 6 jaar 😛 )

  15. nhz says:

    @16:
    ach ja, wat is er niet leugen en bedrog in de financiële wereld…
    Struikrovers in een net pak, en in tegenstelling tot de situatie nog niet zo lang geleden staan ze ook nog boven de wet, alles mag.

    @17:
    maar in de praktijk is de HRA er voor de PvdA toch vooral om te zorgen dat hun eigen achterban blijvend boven huns tand kan leven. Een ondersteuning voor beter betaalde ambtenaren, maar mag natuurlijk niet voor alles daarboven gelden! Al denk ik dat een flink deel van Aerdenhout tegenwoordig minder verdient dan de gemiddelde PvdA bobo in onderwijs, gezondheidszorg en allerlei andere (semi-)overheids instellingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*