Minister Wouter Bos (Financiën) voelt er niet voor om banken te dwingen meer of hogere hypotheken te verstrekken.
Bos heeft dat de Kamer laten weten naar aanleiding van berichten dat banken jonge aanvragers tot 24 jaar geen volwaardige hypotheken willen geven.
Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hebben banken hun criteria sinds het begin van de financiële crisis niet aangepast, maar hanteren ze de bestaande criteria wel strenger.
Afwijzingsgrond
De leeftijd van een starter op de woningmarkt kan geen afwijzingsgrond zijn voor een hypotheekaanvraag, aldus Bos.
Banken kijken onder meer naar de financiële positie van de aanvrager en naar de waarde van het onderpand.
Als een consument het idee heeft dat er toch sprake is van leeftijdsdiscriminatie, kan hij zich melden bij het Klachteninstituut financiële diensverlening (Kifid), schrijft Bos aan de Kamer.
bron: nu.nl
Voor mijn dochter, 19 jaar, onlangs een hypotheek gezocht.
De DSB bank verstekt geen hypotheken on de 23 jaar werd ons medegedeeld door de DSB medewerker.
Leeftijdsdiscriminatie en algemeen bekend lijkt me.
Als ik een bank zou zijn dan zou ik eigenlijk ook geen toplening geven aan een 19 jarige.
Je moet je als samenleving ook afvragen of het wel normaal is dat een 19 jarige een schuld aangaat van minimaal meer dan 125.000 Euro…
Niks toplening.
Het ging om een hypotheekbedrag (totale lening dus) van 90.700 + 10.000 eigen geld bij een inkomen van 1400 netto. Allemaal helemaal niet schokkend dus. Vraag dus eerst voordat ge oordeelt
Blijkbaar denkt Bos nu dat de kredietcrisis, die ontstaan is door het verstrekken van onverantwoorde leningen/hypotheken, niet op te lossen is door het verder verhogen en vermeerderen van onverantwoord krediet. Lijkt mij niet zo’n hele gekke gedachte, gegeven dat de houdbaarheid van ons financiele systeem valt of staat met het vertrouwen hierin. Terecht stelt hij overigens verder dat de leeftijd van de hypotheek aanvrager geen rol mag spelen in het toetsingsproces bij banken.
Ik vind het prima dat banken een leeftijdsgrens stellen om iemands arbeidsverleden en werkkring in de beoordeling van een hypotheekaanvraag mee te kunnen nemen. En dat kan nu eenmaal niet bij een schoolverlater. En of het nu gaat om een tophypotheek of niet, het blijft een groot bedrag waarvoor iemand zich verantwoordlijk moet voelen. En is er dan sprake van leeftijdsdiscriminatie? Ik zie het probleem niet: de verkoop van drank en het halen van je rijbewijs is immers ook gebonden aan een minimumleeftijd. En wat die leeftijd moet zijn blijft natuurlijk arbitrair, maar 23jr voor een hypotheek lijkt mij helemaal niet vreemd. Laat dit verder aan de banken over, daar hoeft de politiek zich niet mee te bemoeien. Banken doen eindelijk wat zij te lang hebben verzuimd: letten op iemands kredietwaardigheid.