Antillianen en Arubanen die rond de eeuwwisseling veel goedkoper dachten uit te zijn met een hypotheek in euro’s, betalen nu een hoge prijs.
Het leek in 2001 een slimme zet voor Antillianen en Arubanen: je hypotheek bij de Rabobank oversluiten in euro’s. Je betaalde dan namelijk twee tot drie keer zo weinig rente als bij een hypotheek in Antilliaanse guldens. De koers van de euro schommelde tussen de 1,1 en de 1,7 Antilliaanse gulden (Afl). Maar inmiddels moet er voor de euro meer dan 2,50 gulden worden betaald en is de rente ruim 7 procent. Mensen raken in grote financiële problemen. Een aantal moet zelfs hun huis verkopen omdat zij de hypotheekrente niet meer kunnen opbrengen.
Tussen januari en juni zijn er al 30 huizen geveild waarbij er sprake was van betalingsachterstand, op 18 augustus worden er nog eens 16 huizen geveild, 9 op Aruba en 7 op Curaçao.
Van het huis van mevrouw P. uit Montaña heeft de oproep tot openbare verkoop op 18 augustus al in ochtendkrant Extra gestaan. Ze probeert haar hypotheek nog over te hevelen naar een andere bank maar zegt dat de Rabobank op Curaçao haar daarvoor de tijd niet gunt.
Mevrouw P. is 51 jaar en alleenstaand. Ze heeft een betalingsachterstand van drie maanden op haar hypotheek die ze in 2001 in euro’s heeft afgesloten bij de Rabobank tegen een rente van 3,5 procent.
Ze heeft al veertien jaar een vaste baan bij de semi-overheid en is niet de notoire wanbetaler die je verwacht bij iemand met betalingsproblemen. Ze heeft haar uitgavenpatroon juist constant bijgesteld en de hypotheek voorrang gegeven, ‘maar voor eten, water en licht moet je betalen’. Ze voelt zich slachtoffer van de dramatische val van de dollar van de afgelopen jaren: de dollar en de Antilliaanse gulden zijn immers aan elkaar gekoppeld.
Toen mevrouw P. in 2001 een hypotheek afsloot met een rente van 3,5 procent leende ze 95 duizend euro, oftewel 165 duizend Antilliaanse guldens op. Ze moest toen 700 Antilliaanse gulden per maand aflossen, een kwart van haar toenmalige netto salaris. Een tijd lang bleef de koers van de euro stabiel hangen rond de 1,70 gulden.
De euro kost vandaag echter ruim 2,50 gulden. De tegenwaarde van de hypotheek van mevrouw P. is nu 250 duizend gulden en de rente is gestegen naar ongeveer 7 procent. Ze moet maandelijks 1.450 gulden. aflossen, bijna de helft van haar huidige nettosalaris.
‘Ik heb de Rabobank voorgesteld me de tijd te geven de hypotheek over te sluiten bij een lokale bank of me een wisselkoers te rekenen die ligt op het gemiddelde van de afgelopen jaren, maar daar zijn ze niet op ingegaan’, vertelt mevrouw P.
Ze heeft haar huis zelf gebouwd. Op advies van een vriend sloot ze haar hypotheek over in euro’s, bij de Rabobank. Wie had nou verwacht dat die eurokoers zo zou stijgen?
Frank Weise, een vastgoedhandelaar op Aruba en Curaçao, trekt zich het lot aan van meerdere gedupeerden. ‘De Rabobank doet niets onwettigs door de mensen met betalingsachterstand de wacht aan te zeggen en hun huizen in de verkoop te gooien’, zegt Weise, ‘maar het stuit tegen de borst dat ze op deze manier op Aruba en de Antillen willen stoppen met hypotheken die door de wisselkoersproblematiek wiebelige producten zijn geworden.’
Hij beweert dat van de 690 hypotheken die er vanaf 1997 op Aruba en de Antillen in euro’s zijn afgesloten er al 30 zijn beëindigd door executie van het pand.
Zowel de leidinggevende van de Rabobank op Curaçao als de woordvoerder van de bank in Eindhoven geven alleen maar impliciet toe dat er klanten zijn met aflossingsproblemen die te wijten zijn aan de fors gestegen wisselkoers. Ze benadrukken dat het volgens hen steeds complexe dossiers zijn en de betalingsachterstand vaak meerdere oorzaken heeft. Ze ontkennen dat het bij de komende veilingen alleen maar gaat om mensen die door de dure euro in de knel zijn gekomen.
Mevrouw P. denkt na de veiling van haar huis weer in te trekken bij haar moeder.
bron: de Volkskrant
hetzelfde probleem speelt in de Baltische staten en Oost-Europa (leningen in euro of in Zwitserse Francen); maar dan gaat het om minstens 100 keer zoveel gevallen.
Veel van deze mensen konden vermoedelijk alleen een hypotheek krijgen door af te sluiten in andere valuta met een kunstmatig lage rente.
vraag: was Rabo hier dom of slim?
Rabo is aan het opschonen?
Hadden die boys op IJsland met hypotheken in Yen niet ook zulke problemen?
Wat naief van mensen om valutarisico bij zulke constructies te negeren. Sluit dan op zijn minst een valuta termijncontract erbij af om het risico af te dekken. Maar ja, dan is het financiële voordeel opeens weg. Ra ra waarom zou dat zijn…
Dat soort dingen kan natuurlijk voorkomen.
Je speculeert min of meer op de huizenmarkt en op de valutamarkt.
Als het goed gaat hoor je ze niet, als het misgaat klagen ze steen en been.
Ik heb al eens gehoord dat het heel normaal is om 35-40% van je inkomen te betalen aan woonlasten heel normaal is. Ik moet er niet aan denken, maar dat is de norm.
In het geval van deze mevrouw zou ik er eens aan denken dat haar moeder bij haar intrekt voorlopig, om te kijken of het tij keert.
De huur van moeders hoeft niet meer te worden betaald, of het pandje van mam kan worden verkocht.
Je hele leven is natuurlijk een gok.
In de 80er jaren verlieten bij wat kleine tegenslag ook duizenden mensen hun pandje en gingen huren, nu is datzelfde pandje 4x zoveel waard. Deze mensen leven voor de tweede maal in hun leven in een tranendal.
Je kunt de bank wel de schuld geven, maar de bank geeft alleen geld om jou te laten speculeren. Niet zeuren svp. Zij zeuren ook niet als jij winsten boekt, en je suf consumeert, leent op basis van je winsten.
Voor de gemiddelde burger is het nogal moeilijk om de eventuele financiele gevolgen van veranderende valutamarkten en stijgende rentes te overzien.
De meeste mensen die een hypotheek afsluiten denken nauwelijks verder dan de kosten zoals die op dat moment gelden.
Wanneer er dan en een groot risico is op betalings problemen bij veranderende valuta & rente standen is het logisch dat er veel mensen flink in de problemen zullen komen wanneer het even tegenzit.
Waar eindigt de verantwoordelijkheid van de bank en begint die van de consument in gevallen als deze.
BTW misschien wel een leuk idee om er een huisje bij te kopen op Aruba. Lekker weertje en je euro is er een daalder waard.
@5:
De meeste mensen die een hypotheek afsluiten denken nauwelijks verder dan de kosten zoals die op dat moment gelden.
Situatie op de Antillen ken ik niet, maar in Oost-Europa en Ukraine werden dit soort vreemde valuta hypotheken verstrekt omdat de klanten anders de hypotheek gewoon niet konden krijgen. Het is een gekunstelde konstruktie waarvan beide partijen hadden moeten begrijpen dat het mis zou gaan, vooral de bank trouwens, laten we daar duidelijk over zijn. Maar de meeste van deze klanten hebben gewoon een huis gekocht dat vér boven hun stand was.
nee, de rabobank is stabiel en doet niet mee aan allerlei praktijken zoals collega’s.. Heemskerk, handige jongen!
over 2 jaar is hier de generatiehypotheek aan de beurt.
@starter:
Mijn schoonouders zouden hier wel iets in zien. Laat ik ze niet op een idee brengen. Als 4.5x het inkomen plus eigen geld niet genoeg is, blijven wij liever huren.
@7:
Maar hij kan wel liegen als de beste.
En als de huizenmarkt hier echt onderuit gaat ben ik benieuwd hoe de grootste hypotheekverstrekker van NL zich houdt.
Geen ledencertificaten voor mij.
@5 John.
“Waar eindigt de verantwoordelijkheid van de bank en begint die van de consument in gevallen als deze.”
Je neemt de gok zelf, je trekt het voordeel als het er is, maar dat geldt evengoed voor het evt. nadeel.
Iedereen is er zelf bij.
Als een bankier een jaar geleden zei dat je slim bezig was om te beleggen op de koers van de AEX omdat je dan je risico zou spreiden over alle fondsen, dan kom je toch niet zaniken als dat fonds zomaar halveert?
Jij bent de gretige belegger!
Als je verdient komt de bank ook niet bij jou zeuren om een aandeel.
John: Ik stel dit overigens in zijn algemeenheid.
@John nr.5:
Precies, maar voor een hypotheek in dezelfde valuta als waarin je wordt uitbetaald zijn de kosten wel te overzien. Het is niet zo slim om een financieel product af te nemen dat je niet snapt.
Waar eindigt de verantwoordelijkheid van de bank en begint die van de consument in gevallen als deze.
Een consument die een dergelijke lening accepteert kan op zijn minst naar de risico’s informeren. Is er bewijs dat die vraag is gesteld, maar de bank is achtergebleven in de beantwoording dan lijkt de verdeling van verantwoordelijkheden me duidelijk. Is de vraag niet gesteld ook.
Dezelfde vraag geldt overigens voor de staat en de bank, al heb ik daar een ander antwoord in gedachte.
@M:
Ik vind het merkwaardig dat bepaalde risicovolle hypotheken niet standaard van een financiële bijsluiter met kromlopend mannetje worden voorzien. Een hypotheek waarbij op currency wordt gespeculeerd lijkt mij sowieso een goed voorbeeld van een complex product. Maar misschien mogen Nederlandse banken op de Antillen doen waar ze zin in hebben.