Kees de Kort: Er worden weer rentelolly’s achterin de bus gedonderd

Kees de KortDe Europese Centrale Bank (ECB) heeft vandaag haar belangrijkste rentetarief met 0,75 procentpunt verlaagd tot 2,5 procent. Het gaat om de grootste renteverlaging door de ECB in haar tienjarige bestaan.

Inkrimping van 0,5 pct
De ECB verwacht in 2009 een recessie in de eurozone, met een inkrimping van gemiddeld 0,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Voor 2008 verlaagde de ECB haar verwachting, en rekent ze nog slechts op een toename met 1,0 procent van het bbp, tegenover 1,4 procent drie maanden geleden. “In twee maanden tijd hebben we het rentetarief verlaagd met 1,75 procentpunt, iets wat nooit eerder gebeurd is”, zei ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet vandaag tijdens een persconferentie in Brussel.

Derde verlaging op rij
De ECB verlaagde haar belangrijkste rentetarief nog op 8 oktober, in een gezamenlijke actie met de wereldwijde centrale banken, en begin november. Door de financiële crisis wegen volgens Trichet “uitzonderlijk grote onzekerheden” op de economie. Tezelfdertijd neemt de inflatie zeer snel weer af door de daling van de grondstoffenprijzen.

Toch wil dat volgens Trichet niet zeggen dat de eurozone zich in “een periode vergelijkbaar met een deflatie” bevindt. De economie in de eurozone zou volgens de ECB-voorzitter in 2009 wel voor het eerst krimpen sinds 1993. Over mogelijke nieuwe verlagingen van de rente de komende maanden wilde Trichet niets kwijt.

Britse rente laagste sinds 1951
De Britse centrale bank (Bank of England) verlaagde vandaag ook haar rente zoals verwacht met 1 procentpunt, tot 2 procent, of het laagste niveau sinds 1951. De Britse economie kromp in het derde kwartaal met 0,5 procent, wat meteen de eerste economische teruggang was in het land in zestien jaar.

Speculaties over de renteverlaging van de Britse centrale bank stuurden het Britse pond vandaag naar een historisch dieptepunt tegenover de euro: 1,1499 euro. (belga/svm/tw)

Wat merkt de consument hier van?
Het verlagen van de rente zal weinig effect hebben op de rente die betaald wordt door consumenten en bedrijven. Banken zijn er inmiddels wel achter dat het risico op het uitlenen van geld groter is geworden door de huidige economische situatie. Banken vragen daarom een hogere risicopremie (rente). Dit zorgt uiteindelijk voor meer druk op de woningmarkten, immers de premie die betaald moet worden voor een huis wordt steeds hoger.

Kees de Kort: Er worden weer rentelolly’s achterin de bus gedonderd

Share Button
Tagged with: , , , ,
5 comments on “Kees de Kort: Er worden weer rentelolly’s achterin de bus gedonderd
  1. Michel says:

    De afsluiting van Kees de Kort is fantastisch. Wat is er mis met een forse prijsdaling als dat mensen helpt die NU geen huis kunnen kopen maar straks wel. Voor die mensen is het een kans! En zo is het!

  2. Lex says:

    Op BNR vandaag was een andere deskundige te horen die al opmerkte dat men inmiddels al een jaar rente aan het verlagen is in de VS en dat de economie daar desondanks in een noodvaart omlaag dendert.

    En wat doet men? Hier in Europa ook gewoon nog maar eens rentelollys uitdelen.

  3. Jeff says:

    Ik hoorde het in de auto vandaag, zeer droge opmerking: rentelollies die na 10 minuten zijn opgelikt 🙂

  4. johnny says:

    Lex, geld kan op een zeker moment ook te goekoop zijn en wordt dan een paardemiddel ipv van dat het en gunstige werking heeft op de economie. Dit heeft mede bijgedragen aan de toestand van de economie in de VS .

  5. Lex says:

    @johnny Precies. Want eigenlijk maak je daarmee sparen steeds oninteressanter (terwijl dat een gezonde bezigheid is) en ongebreideld lenen steeds interessanter. Vandaar dat mensen in de VS nu amper spaargeld hebben om de moeilijkere tijden door te komen, maar wel enorme schulden.

    Nog even de gevolgen van ongebreideld maar nieuw geld bijdrukken daarbuiten gelaten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*