Ger Hukker: verhoging Nationale Hypotheek Garantie kost de overheid geen geld

Volgens Ger Hukker kost een verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie de overheid geen geld, maar is dat wel waar?

In Nederland zijn veel hypotheken gefinancierd onder voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie.

Voor deze hypotheken lopen banken geen risico op een restschuld, omdat het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) garant staat voor aflossing van het hele leenbedrag. Huishoudens betalen hiervoor een beperkte bijdrage aan WEW en krijgen daarvoor rentekorting van de bank. Onderdeel van de voorwaarden is dat huishoudens gedurende de looptijd van de hypotheek moeten aflossen. Na verloop van tijd neemt het risico op een restschuld daardoor af en kan WEW voor vele Nederlandse hypotheken garant staan.

De onderzoekers van NIBC wijzen er op dat bij een daling van de huizenprijzen het vermogen van WEW al snel tekort kan schieten. Mocht deze situatie zich ooit voordoen dan kan WEW een beroep doen op renteloze leningen van de overheid.

NHG Logo

Benadrukt moet worden dat NHG-voorwaarden uitsluitend het risico op een restschuld van banken afdekt.

Huishoudens profiteren van een rentekorting, maar zijn wel aansprakelijk als op enig moment sprake is van een restschuld. De vordering van de bank wordt op dat moment overgenomen door WEW. Een terugbetalingsregeling tussen het huishouden met een restschuld en WEW is dan een waarschijnlijk vervolg.

bron: Rabobank

Share Button
Tagged with: , ,
8 comments on “Ger Hukker: verhoging Nationale Hypotheek Garantie kost de overheid geen geld
  1. Joop Kl; says:

    Die meneer Hukker is natuurlijk de grootste leugenaar die er is, hij praat alleen maar voor eigen parochie omdat de leden van het NVM met bosjes gaan omvallen als de markt niet snel aantrekt. Veel beter kan zijn clubje verontschuldigingen aanbieden aan het Nederlandse volk omdat zij jaren lang hebben meegeholpen aan het oppompen van de zeepbel uit louter winstbejag!

  2. marcel t says:

    De huizenmarkt heeft de laatste jaren een gematigde reeele groei doorgemaakt.
    Er is zeker geen zeepbel als in de jaren 80.
    Er zijn verkopers die in eerste instantie de hoofdprijs wilde hebben ,en deze hebben nu een eerlijke prijs genoteerd.
    Ook zijn er verkopers die om welke rede dan ook een veel te lage prijs gaan hanteren. (bijvoorbeeld goofystraat 7 almere). Deze is momenteel fors lager dan de waarde….
    Dergelijke krenten kunnen potentiele kopers uit de markt pikken.
    Een algehele waarde daling licht niet voor de hand bij de nederlandse huizenmarkt bij de huidige rente en het oplopende woning tekort (nieuwbouwprojekten worden vaak uitgesteld).
    Steden in nederland met een hoge groei (denk aan almere) hebben zelfs nog een inhaalslag voor de boeg. (lees hogere huizenprijzen).

  3. xandr says:

    Als de rente-lasten groter zijn dan vrij besteedbaar inkomen (cash-flow), zullen of de inkomsten moeten stijgen, of de schulden moeten afnemen. Met het verschuiven van schulden wordt alleen maar een dieper gat gegraven, met een failliete overheid als eindresultaat.

  4. Lex says:

    @Marcel

    Als jij de zoveelste incarnatie van Marc bent… Het is wel handig als je even dezelfde naam hier blijft gebruiken ipv steeds een andere.

    Marcel:De huizenmarkt heeft de laatste jaren een gematigde reeele groei doorgemaakt.
    Er is zeker geen zeepbel als in de jaren 80.

    Lex: The Economist over die zogenaamde reële groei:

    http://fac.comtech.depaul.edu/jwoo1/courses/globa-house.htm

    Kortom: een bubbel dus.

    Marcel:
    Er zijn verkopers die in eerste instantie de hoofdprijs wilde hebben ,en deze hebben nu een eerlijke prijs genoteerd.

    Lex: Niet volgens de meeste makelaars die zich nog steeds beklagen over de irreële prijzen die kopers denken te kunnen vragen voor hun woningen, waarna ze onverkoopbaar blijken te zijn.

    Marcel:
    Ook zijn er verkopers die om welke rede dan ook een veel te lage prijs gaan hanteren. (bijvoorbeeld goofystraat 7 almere). Deze is momenteel fors lager dan de waarde….

    Lex: Als alle huizenprijzen in Nederland op de werkelijke waarde zouden zitten (bouwkosten, grondkosten, etc.) dan zouden ze wel 30 tot 40% lager zijn.

    Marcel:
    Dergelijke krenten kunnen potentiele kopers uit de markt pikken.
    Een algehele waarde daling licht niet voor de hand bij de nederlandse huizenmarkt bij de huidige rente en het oplopende woning tekort (nieuwbouwprojekten worden vaak uitgesteld).

    Lex: Vooralsnog loopt de teller met de koop staande woningen op en op in sneltreinvaart.

    Ook loopt de variabele rente op en kunnen mensen amper nog een hypotheek krijgen.

    Marcel:
    Steden in nederland met een hoge groei (denk aan almere) hebben zelfs nog een inhaalslag voor de boeg. (lees hogere huizenprijzen).

    Lex: 😀 De prijzenbubbel is het sterkst te zien in de grote steden. Daar zal dus ook sneller de prijs kelderen wanner die leegloopt. Weleens gehoord van de term betaalbaarheid overigens?

    Verder heb je blijkbaar gemist in het nieuws dat de huizenmarkt in Amsterdam op zijn gat ligt en die in Rotterdam zodanig slecht is dat de gemeente al een plan heeft ontwikkeld om huizen op te gaan kopen (merkwaardige actie als alles zo goed zou gaan als jij beweert).

    En wat Almere betreft… In september daalde daar volgens de huizensite Miljoenhuizen de prijzen nou juist al met 4%.

    Maar ik kan me voorstellen dat je dat als huizenbezitter in Almere niet zo leuk vindt om te horen.

  5. Lex says:

    @xandr: Daar zijn de bubbelaars niet in geinteresseerd. Ze zien alleen hun eigen papieren winsten. Als het dan vervolgens onvermijdelijk misgaat, geven de bubbelaars ook nog eens daarvoor de schuld aan degenen die niet optimistisch genoeg waren om in eeuwigdurende winsten te geloven 😀

  6. xandr says:

    “After the market top, sales begin to decline as prices stay high. After a little while prices begin to come down and at first it’s a saw tooth pattern. Prices decline, sales pick up, prices go back up… Then sales decline, prices decline, sales pick up, prices go back up… All the while people are hopeful that they can get their price and they’re willing to ride out the “temporary” slowdown.

    Soon as more and more people are forced on the market it begins to look less temporary and people begin to aggressively sell their property. A sort of rational panic sets in where people want to sell NOW because they know it will only get worse. I say rational panic because people are making the right decision to sell at what ever price they can because as more and more inventory comes to market the price will keep declining.

    At the bottom everyone that either wanted or was forced to sell has and you’ve cleared out the inventory. There are very few sellers and there are also very few buyers. Housing on a fundamental level makes sense again and houses are once again “cheap” based on incomes. Slowly people like me will move in and start buying.

    After a while the demand will start to lift prices and more people will start buying. Buying raises prices, raising prices attract buyers…. The cycle starts over. After a while people are buying not because it makes fundamental sense, but because their neighbor made a killing and they want to get in line. That will continue until we run out of buyers again…

    Wash rinse and repeat… ”

    Niet mijn tekst, wel mijn verwachting.

  7. Lex says:

    Het vaste patroon inderdaad…

  8. marcel (de echte) says:

    Ik zie nu pas wat veel reacties er zijn.
    De tijd zal leren wie er gelijk heeft.
    In nederland is de woningprijs direkt gekoppeld aan de vraag , de rente , en het woning type.
    De rente is nog steeds laag en daalt nog, de vraag gaat over 6-12 maanden als een bubbel omhoog omdat 50% van de nieuwbouw is gestaakt en wat er gebouwd werd verhuurt !!, de woningtypes (om maar bij het 1e voorbeeld te blijven: goofystraat 7)ofwel de vrijstaande woningen zijn in de grote steden maar montjesmaat aanwezig en de vraag zal dus toenemen. Ik refereer hier dus naar de reeds gemaakte opmerking dat almere (als voorbeeld)de 5e stad gaat worden en dat de prijzen aldaar na 6-12 maanden wel eens kunnen exploderen. (ja ja , pas na een dip).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*