Coen Teulings (CPB): Nederland is geen Amerika

Coen Teulings CPBDe economen van het Centraal Planbureau rukken uit met het boek ‘De Grote Recessie’, over de bankencrisis, de crisis in de echte economie en hoe het verder moet.

Het gebeurt, hopelijk, maar eens in de tachtig jaar. Een totale ontsporing van het bankwezen die ontaardt in een zeldzaam diepe recessie. Voer bij uitstek voor het Centraal Planbureau (CPB), de belangrijkste economische denktank van de overheid.

CPB-directeuren Coen Teulings en Casper van Ewijk presenteerden dinsdag 1 september De Grote Recessie, een breed opgezet boek “voor iedereen die wil weten hoe het écht zit met de crisis”.

De Grote Recessie biedt een goed leesbaar overzicht van de belangrijke spelers en dilemma’s, uiteraard met een solide economische onderbouwing. De verkoop van Amerikaanse Liar-loans en Ninja-hypotheken, de bankencrisis, de implosie van de wereldhandel, de huizenmarkt, de lessen van de crisis. Het zit er allemaal in.

Wie op zoek is naar verbluffende inzichten of gewaagde conclusies, moet wel goed speuren. Al steken de CPB-economen, in de marge van weloverwogen analyses, af en toe wel degelijk hun nek uit. Z24 maakte een kleine selectie.

Banken aan de ketting
Politici, opgelet! Beter toezicht op banken moet zo snel mogelijk geregeld worden, aldus het CPB. Liefst met internationale afspraken, want het momentum dreigt alweer verloren te gaan. “Zodra bankiers het gevoel krijgen dat de zaak weer draait, hebben zij voldoende politieke macht om hervormingen te voorkomen.”

Voor de toekomst is het belangrijk dat de overheid grote banken in crisissituaties snel onder curatele kan plaatsen, waarbij aandeelhouders een toontje lager moeten zingen. “Vanwege de grote maatschappelijke kosten van een faillissement van een systeemrelevante bank is het wenselijk dat de overheid bij wet regelt dat het dwingend kan nationaliseren.”

Duitse exit
De kredietcrisis richt een flinke ravage aan bij de overheidsfinanciën. Hamvraag is uiteraard: hoe ruimen we de boel weer op? Het CPB heeft wel een paar suggesties. Eén: bezuinig niet te snel. “De economie is vergelijkbaar met een zwaargewonde patiënt en die wil je ook niet te vroeg van de intensive care halen.”

Wel is het nodig voor de langere termijn een geloofwaardig exitbeleid neer te zetten. Het CPB hint erop dat Nederland daarbij een voorbeeld kan nemen aan Duitsland. “Duitsland heeft zelfs in de wet laten vastleggen dat begrotingstekorten vanaf 2016 aan een maximum gebonden zijn. Een dergelijke afspraak kan zeer disciplinerend werken.”

Huizenmarkt: Nederland is geen Amerika
Dicht bij de portemonnee van de burger, stelt het CPB dat de Nederlandse hypotheekmarkt niet vergeven is van de rommelkredieten, een enkele tophypotheek daargelaten. Over de huizenmarkt zijn de auteurs van De Grote Recessie zodoende niet extreem somber. “Er is hier geen almaar groter wordende op uiteenspatten staande zeepbel ontstaan.”

Al luidt de droge conclusie dat ook in Nederland de huizenprijzen dalen onder invloed van “normale” economische factoren. “Een toenemend aantal eigenaren zal zijn hypotheek niet meer kunnen aflossen. De huidige kredietcrisis laat dus nog maar eens zien wat elke aspirant-koper zou moeten beseffen: een eigen huis is geen loterij zonder nieten.”

Milieu is niet beter af
Suggesties dat de economische crisis goed is voor het milieu, verwijzen auteurs van De Grote Recessie naar het rijk der fabelen. Hoofdreden is de werking van markt voor emissierechten van koolstofdioxide.

Bedrijven die het broeikasgas CO2 uitstoten, betalen daar via emissierechten een prijs voor. Het huidige systeem werkt zo dat de uitstoot van CO2 goedkoper wordt voor bedrijven, als de economie krimpt. “Bij hoge groei zorgt een hoge CO2-prijs ervoor dat bedrijven extra hun best doen om de uitstoot te beperken. (…) Bij lage groei laten zij dit achterwege.” Het gevolg: in slappe tijden nemen de prikkels om te investeren in duurzame energietechnieken af.

Het CPB wijst er fijntjes op dat een CO2-belasting in een recessie beter werkt om milieubesparingen af te dwingen. “Met een CO2-belasting blijven de kosten voor bedrijven bij een recessie gelijk, waardoor de uitstoot wél zal afnemen.”

Milieuoptimisten die menen dat investeren in een schoner klimaat een ‘free lunch’ is, krijgen een veeg uit de pan: “Net als alle goede zaken is ook een goed klimaat niet gratis.” Besparing van C02-uitstoot kost bedrijven of de overheid geld en is mogelijk schadelijk voor de werkgelegenheid.

We blijven gelukkig
Omdat zelfs economen tegenwoordig beseffen dat het leven om geluk draait, is er ook in De Grote Recessie serieuze aandacht voor het effect van de crisis op het persoonlijk welbevinden.

Voor wie het nog niet wist: Nederlanders zijn internationaal gezien al jaren bovengemiddeld gelukkig. Het goede nieuws is bovendien: een economische crisis heeft doorgaans een beperkt effect op het geluksgevoel. Dat daalt weliswaar tijdelijk bij het verlies van welvaart. “Maar als de sombere verwachtingen over de persoonlijke situatie zijn verdwenen en men gewend is geraakt aan de iets lagere welstand, dan zal de burger snel naar zijn oude geluksniveau terugkeren.”

Al zijn er wel een paar uitzonderingen. Werk is een cruciale geluksfactor. Dus mensen die hun baan verliezen en jongeren die geen werk kunnen vinden, zijn de klos. Zij moeten rekening houden met een fors lagere geluksscore

bron: Z24.nl

Kees de Kort over het CPB  (3:13 min, december 2008)

Share Button
Tagged with: , ,
60 comments on “Coen Teulings (CPB): Nederland is geen Amerika
  1. Kip zonder kop says:

    “Er is hier geen almaar groter wordende op uiteenspatten staande zeepbel ontstaan.”

    En vervolgens zeggen: “Een toenemend aantal eigenaren zal zijn hypotheek niet meer kunnen aflossen…”

    En de hypotheekrenteaftrek tweede huis mag weer tot 2012 en als daarna de HRA afgeschaft
    wordt?

    Die zeepbel wordt dus WEL almaar groter en groter!

  2. slaaf v.d.bank says:

    hoezo geen huizenzeepbel…hypotheek huis 4.5 x modaal = 135.000 dat zou NORMAAL MOETEN zijn. Dat betekent dat je nu 2 levens moet werken voor je huis. Want de gemiddelde prijs ligt nu op 235.000….

  3. rikketik says:

    Dit boek is al geschreven in 2004. Toen heette het “Deflatie in aantocht”, geschreven door Eric Mecking. De heren economen hebben dit boek destijds verguisd.

  4. John says:

    Zolang we hier op het blog maar met zijn allen gaan roepen dat er een zeepbel is, die uit elkaar gaat spatten kunnen we alle informatie die daar niet mee overeenstemt afdoen als onzin.

    Er is hier in Nederland inderdaad geen zeepbel zoals die in de US ontstaan was.
    Wel een wat overspannen huizenmarkt door schaarste aan nieuwbouwgrond (gecreerd door overheid), hypotheekrente aftrek (met in het kielzog aflossingsvrije hypotheken), een groeiende economie.
    Het enige dat in Nederland de prijs van een huis betaalt is de betaalbaarheid en die is met 10-15% afgenomen en de huizenmarkt gaat dit vertraagd ondervinden.

  5. Riko says:

    @ John,

    Wij zeggen het niet, maar The Economist, IMF en vele onafhankelijke economen doen dat.
    Volgens deze CPB goeroes heeft Nederland geen rommelhypotheken, maar ze zwijgen over het feit dat tot een paar jaar geleden hypotheken van 6 a 7 maal (soms tot 10x !) het inkomen normaal was ipv 4,5 a 5 maal zoals nu.

  6. el eli says:

    Vandaag in Apeldoorn zijn een heleboel woningen nieuw op de markt of in prijs verlaagd. Ik houd het nu al een tijdje in de gaten maar dit is eigenlijk de eerste keer dat het zo duidelijk is. Er gaat toch wat lucht uit de markt nu lijkt het wel.

  7. John says:

    @riko

    Voor instellingen als IMF en Economist zijn we een dwergstaatje, en worden factoren als hypotheekrente aftrek niet eens meegenomen bij de vergelijking met andere landen.

    De huizenprijzen zullen nog 5-10% naar beneden gaan maar meer niet.

  8. Ludwig von Mises says:

    @ John. Eens.

    @ Riko. Oneens.

  9. Dalen says:

    @8

    Vergeet niet dat de werkloosheid behoorlijk gaat stijgen en dat wij met geflatteerde cijfers worden opgezadeld. De (verborgen)werkloosheid, zzp’ers, deeltijdwerkers enz enz worden niet meegenomen, zal hoger uitkomen dan wordt voorgesteld.

    Daarnaast bezuinigen de bedrijven enorm en zal de rente stijgen n.a.v. al he gecreerde geld.

    Dat de huizenprijzen worden bepaald door de betaalbaarheid is logisch. De mensen denken immers niet na of het wel een reele waarde is.

    In Belgie kan nog steeds een grote villa gebouwd worden voor 2 ton. Dus de rijtjeshuizen in NL kosten veel minder.

  10. Goudzoeker says:

    SNS Reaal schrapt 70 banen… en verwacht hiermee binnen 3 jaar 10 miljoen euro op jaarbasis te besparen.

    Leuk baantje!!!

  11. kees says:

    @5
    Wij zeggen het niet, maar The Economist, IMF en vele onafhankelijke economen doen dat.

    Net zo onafhankelijk als Coen Teulings 😉

  12. kees says:

    @10 Achmea(rabo): totale stop.
    Voor degenen die kunnen blijven is er financiëel niets aan de hand en dat geldt ook voor 1miljoen overheidsetc.dienaren.

  13. kees says:

    @9 zzp’ers komen niet in beeld als ze ook een partner met inkomen hebben. Alleen als enige kostwinner kunnen ze de bijstand in.

  14. Bouke says:

    Kees de Kort is dit keer wel wat mild en erg genuanceerd!

    Over de huizenmarkt geef ik het CPB wel gelijk. Er zijn natuurlijk niet zoveel rommelkredieten verstrekt. Wel gaat de huizenmarkt dalen om 1000 andere redenen

  15. matthijs says:

    @5: Ik ken niemand met een hypotheek van 7x tot 10x jaarinkomen hoor, dit zijn denk ik excessen en ik kan me niet voorstellen dat die een groot deel van de uitstaande hypotheken uitmaken.

  16. Ludwig von Mises says:

    @ Matthijs. Je hebt natuurlijk gelijk, maar Riko wil gelijk krijgen, niet hebben. 10 keer jaarinkomen is absurd.

  17. Buddy says:

    Kees de Kort over Teulings:
    Een subsidie-junk die z’n dealer tevreden probeert te houden.

    Intussen is 80% van de NL bevolking subsidie junkie geworden.
    I.c.m. uittredende babyboomers en een versnelt oplopende staatsschuld heb je het doom scenario voor de NL huizenmarkt te pakken.
    Die paar (on-)gelukkige starters die momenteel instappen maken niet het verschil.

    Het IMF-rapport was van zeer hoog niveau en hield terdege rekening met de unieke situatie op de NL huizenmarkt.

  18. kees says:

    @15
    misschien dga’s bij van Lanschot, maar ze lenen tegenwoordig de centjes van de Rabo uit geloof ik.
    Deckers: “de bankencrisis is voorbij”…..; aan 1 grote sponsor heb je genoeg.
    Al minstens een jaar hangt er bij de hypotheekwinkels een begrafenisstemming en niet omdat er tig x het inkomen aan hypotheek wordt verschaft.
    Het wachten is in die branche op een Roomsche uitvaart met veel praal en wierook 😉

  19. Peter says:

    “De economie is vergelijkbaar met een zwaargewonde patiënt en die wil je ook niet te vroeg van de intensive care halen.”

    En welke ziekte heeft die patient dan? Te veel schulden…en wat is de intensive care voor een oplossing…de shulden verder laten oplopen, in ieder geval de mensen niet forceren met minder te leven.

    De schulden komen bij de overheid te liggen zodat de rekening grotendeels bij de volgende generaties en niet koop zieke mensen komt te liggen.

    Hoe kunnen die CPB jongens zichzelf en hun eigen kinderen nog in de ogen kijken?

  20. Tamara says:

    Nee, Nederland is geen Amerika.
    En Koen Teulings is geen Roubini!

    Dat iemand cijfers kan weergeven in grafieken en statistieken kan bijhouden, kortom een redelijke boekhouder is, betekent nog niet dat je inzicht hebt in economische processen.

    Dat Koen Teuling af en toe politieke uitspraken doet ligt dan ook niet in de lijn van zijn werk.

    Bankiers de schuld geven van de crisis is nogal makkelijk; dit is in mijn ogen alleen maar een excess en leidt af van de werkelijke oorzaken:

    hebzucht, schulden, meer hebzucht, meer schulden. Schulden en nog eens schulden.
    Lenen tot je er bij neervalt!

    Buitensporige consumptie op de pof heeft wereldwijd geleid tot milieuproblemen van ongekende omvang, een klimaatcrisis en uitgeputte bronnen. Ook deze kosten zullen nog betaald moeten worden door de belastingbetalers. Deze kosten zaten namelijk nog niet inbegerepen in de prijs van de (veelal op afbetaling gekochte) consumptiegoederen.

    Dus, behalve deflatie en dalende huizenprijzen zullen wij nog een milieurekening moeten vereffenen.
    Tel daarbij op de toenemende kosten in de gezondheidszorg en onderwijs (aantal student groeit enorm) en ga dan eens berekenen hoe onze economie er voor staat.

    Dat Nederlanders bovengemiddeld gelukkig zijn? Hoe meet meneer Teulings dat? In verhouding tot wie en op welke gronden?

    Toch weer nattevingerwerk?

  21. michzelluf says:

    @20. ”Bankiers de schuld geven van de crisis is nogal makkelijk; dit is in mijn ogen alleen maar een excess en leidt af van de werkelijke oorzaken:

    hebzucht, schulden, meer hebzucht, meer schulden. Schulden en nog eens schulden.
    Lenen tot je er bij neervalt!”

    Bankiers waar onder alan greenspan en clinton hebben de mogelijkheden van banken (off balance producten) vergroot samen met de rente verlaging…
    ze zijn zeker verantwoordelijk voor een versnelling van de problemen.

    Echter…
    het financiële systeem (keynes)is gebouwd/ontworpen om ooit om te falen, al is dat niet het doel…

    Het kruit om te ‘stimuleren’ via lage rente is op, het gratis inkopen van productiegoederen zal een halt geroepen worden. de kredietmaatschappij in de VS is aan het veranderen in een politie maatschappij.

  22. John says:

    @21 er worden wereldwijd vragenlijsten afgenomen die naar de geluksbeleving informeren.
    Zoiets is qua methodologie natuurlijk nooit waterdicht te krijgen maar de cijfers zeggen wel iets.

    Onze economie gaat inderdaad krimpen, en mensen zullen zuiniger om moeten gaan met energie.
    Dat een stap terug in de materiele ‘welvaart’, het ’emotionele’ welbevinden niet in de weg hoeft te staan vind ik een waardevolle opmerking.
    Twee weken curacao of nederlandse camping qua geluksgevoel maakt het voor velen niet zoveel uit.

  23. Tamara says:

    John, als je al jaren op de pof vakantie hebt gevierd op Curacao, zou je het dan nu ineens leuk vinden op de Nederlandse camping?

    Waarom heb je dat dan niet eerder gedaan? Daar kom je dan wel een beetje laat achter, lijkt me.

  24. kees says:

    Zoiets is qua methodologie natuurlijk nooit waterdicht te krijgen maar de cijfers zeggen wel iets.

    Zeker weten!

    Laat je kinderen op de eerste schooldag vertellen dat ze 3 weken in Bakkum hebben gezeten 🙁
    We gaan nu voor een shitprijs naar Thailand, Turkije dat bekt echt niet.

  25. Tamara says:

    Ondanks de run op de lastminutevakanties is 2009 voor de reisbranche een verloren jaar. Tot en met de eerste week van augustus lag de omzet 14% lager dan in dezelfde periode van vorig jaar.(zibb)

    Bron: Telegraaf, 27 juli Campinghouders zeggen weinig last te hebben van de recessie. Het aantal boekingen ligt ongeveer even hoog als een jaar geleden. Wel merkt brancheorganisatie Recron dat meer Nederlanders dan vorig jaar de tent opzetten in eigen land. Dit beeld wordt bevestigd door campinghouders uit heel het land.
    „Mensen vragen zich hardop af waarom ze naar het buitenland zouden gaan als ze het hier ook leuk kunnen hebben”, zegt Manuela Plaisier van het vakantiepark Eiland van Maurik in de Betuwe. Volgens haar is de recessie vaak het onderwerp van gesprek bij de receptie.

    En van Koen zouden we hier blij van worden?

    Gisteren net een mooie rondreis geboekt naar Costa Rica, voor een hele scherpe prijs (ook deflatie in de reiswereld), kijk daar wordt ik nou gelukkig van!

  26. kees says:

    @25 pas maar op straks wordt je nog voor “profiteur” uitgemaakt.

  27. kees says:

    zegt Manuela Plaisier van het vakantiepark Eiland van Maurik in de Betuwe.

    het park waar nu huisjes verkocht worden voor “permanente” bewoning, alleen niet meer voor die leuke prijzen.

  28. John says:

    @24
    Jij ziet 3 weken Bakkum als iets om je voor te schamen in naam van je kinderen hahahaha.

    Ik hoop van harte dat de crisis op dat soort denkbeelden een louterend effect heeft.

  29. Dalen says:

    Tot nu toe is de crisis mij goed uitgekomen. Gisteren nieuwe auto gekocht met 6000 euro korting en de LED TV van voor de vakantie was ook met een giga korting.

    Ik heb te doen met degeen die nu nog in detailhandel zit want dat was al de laatste 10 jr niets meer maar nu……

    Voor mij, maar dat is erg egoistisch, mag het zo ff doorgaan. Ontslag voor iedereen mag natuurlijk wegblijven.

  30. Tamara says:

    @27 Kees
    Dan hebben mensen toch permanent vakantie als je in het vakantiepark Eiland van Maurik in de Betuwe gaat wonen?

    Als je alle recreatiewoningen in Nederland gaat verkopen voor permanente bewoning is de z.g. schaarste op de huizen”markt” vanzelf snel opgelost!

  31. Riko says:

    @ John 7,

    Hoezo 5 tot 10 % omlaag? Huizenprijzen bleven toch altijd stijgen. Oh nee ze konden in ieder geval nooit dalen. Oh nee nu kunnen ze maar maximaal nog eens 10% omlaag.

    We spreken elkaar over een jaar weer 😉

  32. Riko says:

    @ John & Ludwig,

    Een paar jaar geleden was 6 a 7 maal normaal, dat is mij namelijk ook aangeboden. Uitschieters (niet veel maar ze zijn er!) tot 10x zijn bekend dus hou jezelf niet voor de gek 😉
    http://www.hypotheek-voor-zelfstandigen.nl/maxhyp.php

  33. g says:

    goed gevonden Riko!

  34. Henri says:

    @el eli (6)
    Waar heb je dat gezien? Funda? huizenzoeker? Ik hou de huizenprijzen ook in de gaten en voornamelijk in Apeloorn.

  35. kees says:

    @31
    eigenlijk zouden de prijzen 10% +, dus zijn ze nu 20-/- ‘t maar hoe je het bekijkt.

  36. kees says:

    @30
    dat is niet de bedoeling blijkbaar.
    We zijn niet op de wereld om zaakjes op te lossen, maar om “doortezeiken” en de buurm/vr. af te persen.

    OT
    Over doorzeiken: niemand meer te krijgen voor gemeenteraad, je moet tot ver na middernacht doorzeiken, als er al beslist gaat worden 😉

  37. Okkie says:

    @john:
    Kun je ons uitleggen waarom de huizenprijzen minder snel zouden dalen dan de betaalbaarheid. Het is trouwens de maximale lening die de waarde van huizen voor een belangrijk deel bepaalt en deze is veel meer gedaald dan 15%.

  38. Startertje says:

    @ John 7,

    Dat het IMF geen rekening heeft gehouden met de HRA betekent niet dat al de andere onderzoekers dat ook niet hebben gedaan. Een kultegenargument dus van je.

    Daarnaast bestond in 1995 de HRA ook al en toch zijn de prijzen van eensgezinswoningen verdrievoudigd en die van appartementen verviervoudigd!!!

    Dit is dus niet te verklaren door HRA, stijgende inkomens of toegenomen schaarste. Dit is enkel het gevolg van de explosie van schulden icm de extreem lage rente.

  39. kees says:

    @39Dit is enkel het gevolg van de explosie van schulden icm de extreem lage rente.

    zomaar als ware het een natuurverschijnsel een explosie.

  40. Frouke says:

    Nederlanders zijn bovengemiddeld gelukkig, maar hebben de grootste hypotheekschulden ter wereld…..ra ra hoe kan dat?

    Ze zijn zo happy, dat ze een vermogen neertellen voor een simpel rijtjeshuis, voor welk bedrag je een leuk vrijstaand huis met tuin kunt kopen in bijv. Duitsland.

    Of zijn ze inmiddels allemaal aan de Prozac en worden ze daardoor zo gelukkig?

  41. allert says:

    Hoor om mij heen (te)vaak dat het niet om het totaalbedrag gaat maar om de netto maandlasten. Als de lonen zakken en de banken moeilijk van hun geld afkomen, Hoe haal je dan de huidige woningprijzen. zie eerder commentaar 4.5 x 30k (modaal) = 135k en niet 235k.

  42. kees says:

    @42
    de banken hoeven niet van hun geld af te komen. Ze doen ook geen moeite om nieuw particulier geld binnen te halen. Allemaal status quo. Accountmanagers zijn alleen nog uit op verzekeringen afsluiten.

  43. Scheefhuurder says:

    Kenmerken van een hype, zeepbel, piramidespel of hoe je het ook wil noemen: bovenmatige intereresse in iets dat het eigenlijk niet waard is, zo snel mogelijk instappen omdat het morgen nog duurder zal zijn, emotie wint het van verstand. Met de huizenmarkt is het net zo, met het verschil dat overheid en belanghebbenden alles in het werk stellen om te voorkomen dat de bel leegloopt. Leeglopen kan pas als 1. Overheid stopt met het ondersteunen van de markt, 2. Gemeentes geen belang meer hebben bij hoge (grond)prijzen 3.Betaalbaarheid afneemt (HRA verminderen, werkloosheid omhoog, koopkracht omlaag etc), 4. Kopers en met name starters eindelijk gaan inzien dat het onzin is om je suf te lenen voor een huis. Veel gehoord argument is het woningtekort, weinig aanbod. Onzin argument, ik zou het eerder kunstmatige schaarste noemen. Niemand hoeft in dit land onder een brug te slapen, tenzij uit vrije wil.
    Zou voor de NL huizenmarkt een normaal marktmechanisme gelden, zonder allerlei verstorende ingrepen, dan waren de prijzen allang ingestort.
    Dus iedereen die de huizenmarkt een zeepbel vindt, heeft wat mij betreft gelijk. Maar helaas verwacht ik dat @John op korte termijn (t/m 2010) ook gelijk heeft: 10% daling en wat meer in hogere segment. Meer zit er voorlopig niet in het vat totdat overheid haar gigantische tekort gaat wegwerken en ook de HRA niet meer gehandhaafd kan blijven.

  44. bigD says:

    De nationale emotionele obsessie met huizenprijzen is indicatief voor de mate waarin we ons in een huizenzeepbel bevinden. Het debat wordt gevoed door een ongemakkelijk gevoel van onzekerheid dat we allemaal teveel betaald hebben. Als we werkelijk allemaal geloven dat huizenprijzen zich niet in een “bubble” bevinden, zouden we ons ook niet zo druk maken over de richting van de huizenmarkt.

  45. kees says:

    Laten we even niet over het hoofd zien dat inmiddels de huurprijzen ook aangepast zijn aan de zeepbel.
    Huizen met stichtingskosten -30jr geleden- van 50K €’s moeten nu ook 680 pmnd opbrengen. Enige oplossing lijkt volledige stagnatie van de markt voor de komende 15 jaar en inflatie het werk laten doen. Ouderen kunnen hun woning verkopen aan een fonds voor 60% van de ozbwaarde of op de markt aan mensen met cash. Jammmer voor de boomers die een 2de hypotheek hebben afgesloten om hun kinderen te helpen 😉 .
    Aflossingsvrije hyp.afschaffen of geen hra op dit deel. Corporaties confiskeren uiteraard 😉 of terug naar “bewoners-zelfbestuur” en natuurlijk het vermogen afwaarderen van de corporaties.
    Natuurlijk ook subsidies afschaffen op renovatie en nieuwbouw door corp.
    En zoals Ludwig schreef(of heb ik dat gedroomd?):huurders die hun gaffel de hele dag lopen vol te proppen in het vinexwinkelcentrum gewoon de volle huur laten betalen en niet subsidiëren met halve huren.

  46. Buddy says:

    @39 Goed gezien en Gemeenten/Grondbezitters zijn daardoor boven hun stand geld gaan uitgeven.
    In mijn regio heeft men nu 4 theaters in evenveel gemeenten waar eigenlijk maar een behoefte is voor 1.
    Alle 4 zullen nu nooit rendabel kunnen worden en belastinggeld blijven opslurpen.

    In dat opzicht verschillen we niet zoveel met de VS.

  47. kees says:

    toevoeging 46
    behalve het kanen door de onderklasse gaat de rest natuurlijk niet gebeuren 🙂

  48. Buddy says:

    @41
    Of zijn ze inmiddels allemaal aan de Prozac en worden ze daardoor zo gelukkig?

    Nederwiet wordt juist daarom gedoogd om de kosten van de gezondheidszorg te drukken.
    Goedkoper en van eigen bodem.
    Bemest met pure Hollandse poep uit de intensieve veehouderij!!!

  49. kees says:

    @47
    Dat van die theaters, maar ook “multifunctionele” sporthallen, is bewust opgezet. Als het er eenmaal is dat gaat het niet meer weg. Van dergelijke projecten weet men van tevoren dat ze failleren. Vaak opgezet in een stichting gefaciliteerd door gemeente en geld van de bank. Bij insolventie moet de gemeente alles overnemen en alleen de bank afkopen. “we konden niet anders”.

  50. kees says:

    Dit hoorde ik de vorige week ook mijn nichtje uit de VS zeggen na een maandje rondkijken in NL.
    Doet Teulings(pvda) gewoon aan participerend onderzoek net als wij allemaal? Niks wetenschappelijk.

  51. marloes says:

    Mijn huisje gekocht in 1886 voor 30.000 staat nu voor OZB voor 174.000, niet verbouwd precies hetzelfde, hoe kan dat dan, overwaarde 134.000 = gebakken lucht ? Uiteraard minus inflatie

  52. marloes says:

    sorry 1986 natuurlijk

  53. Bouke says:

    @Marloes

    Je huisje kan herbouwd worden voor maximaal 100k. Kwaliteit is dan wel hoger (isolatie e.d. en natuurlijk alles nieuw). De rest is gebakken lucht, die slechts vastgehouden wordt doordat het in NL onmogelijk wordt gemaakt om nieuwe huisjes neer te zetten.

  54. snorkel says:

    @16, Ludwig von Mises

    een oud collega van me heeft 2,5 jaar geleden een hypotheek afgelsoten van iets meer dan 9x zijn inkomen, op basis van een intentieverklaring door onze werkgever. en hij was nog hevig verontwaardigd dat zijn ouders hem niet nog een halve ton extra wilden toestoppen! jammer voor hem dat een half jaar later zijn _tijdelijke_ contract niet werd verlengd.

    vandaag de dag had hij maar een huis kunnen kopen voor de _helft_ (4,5x inkomen ipv >9x). bovendien moet er een _vast_ contract worden overlegd.

    nu is dit inderdaad een extreem geval (niet het enige extreme geval trouwens), maar we houden onszelf natuurlijk wel collectief voor de gek als we maar blijven volhouden dat dit geen invloed zal hebben op de huizenprijzen

  55. Ludwig von Mises says:

    @ Snorkel.

    Ik ben niet zo geinterreseerd in anecdotes, wat je beschrijft is de uit zondering en niet de regel.

    De regel is dat mensen die een NHG hypotheek hebben verplicht de helft aflossen gedurende de looptijd.

    Feit is dat we 50% eigen geld hebben in onze woningen met zijn allen.

    Wat jij en Okkie beweren is wat jullie willen denken omdat jullie niet denken willen.

  56. Ludwig von Mises says:

    @ Kees, 46. Je hebt het niet gedroomd…

  57. snorkel says:

    @ Ludwig, ik was nog begonnen aan een bijvoeging over dat dit een exces is, maar had dat toch maar achterwege gelaten vanwege het dramatische effect. bij dezen dan nog:

    natuurlijk is dit niet bij elke hypotheekverstrekking gebeurd in de afgelopen jaren… en geloof mij maar, als er iemand dit een exces vindt dan ben ik het wel! maar dat neemt niet weg dat het wel degelijk gebeurd is en dat het maximaal te lenen bedrag tegenwoordig ontegenzeggelijk lager ligt. dit heeft 100% zeker effecten op de huizenprijs! maar daar ga je voor het gemak maar niet op in…

    en om nou te zeggen dat het een uitzondering is… misschien, maar waar baseer jij dat op? (een deel van) het hele probleem is juist dat veel hyptoheeknemers de “4,5x regel” veel te gemakkelijk hebben overschreden -> de uitzondering was regel geworden! en als dat buitensporige bedrag niet binnen de NHG valt, dan nemen we toch geen NHG! de “waarde” kan toch alleen maar omhoog! kijk maar naar de prijs waarvoor het huis verderop in de straat op Funda staat!

    trouwens, hoe kom je er bij dat we 50% eigen geld hebben in onze woningen met zijn allen? heb je een bron, of heb je dat zelf geconcludeerd? je bent intelligent genoeg om te begrijpen dat de eis in de NHG voorwaarden hier niet automatisch toe leidt

    en om dan nog maar even op je belediging in te gaan: het kan net zo goed zijn dat jij niet alles weet. sterker nog, als jij alles wist en kon voorspellen dan zou je je tijd niet hier verspillen. dat iemand tot een andere conclusie komt dan jij betekent niet dat ze niet kunnen denken. ik ben blij dat ik destijds verstandiger ben geweest, terwijl mijn collega (die op hetzelfde salaris zat) het geld van de bank over de balk smeet, daarvoor nogsteeds een fikse rente betaalt, en nu met de gebakken peren zit.

  58. ludwig von mises says:

    De waarde van de Nederlandse woningen dekt de hypotheekschuld nog ruim, aldus het CBS. Eind 2005 bedroeg de totale uitstaande hypotheekschuld 36% van de totale WOZ-waarde van woningen. De schuld steeg wel sneller dan de waardeontwikkeling van koopwoningen.

  59. ludwig von mises says:

    snorkel,

    Vergeef me als ik wat bot overkom. Het is niet beledigend bedoeld. Mijn vriendin, die wat meer eq heeft dan ik, zegt me wel eens dat ik teveel verwachtingen heb van de mensen. Ik irriteer me snel aan mensen die niet begrijpen wat ik zeg.

    Als ik arrogant ben is dat niet omdat ik niet weet waarmee ik bezig ben, integendeel.

    Met de redenering dat ik mijn tijd niet met jou zou verdoen als ik inderdaad kon voorspellen wat ik verifieerbaar hier juist voorspel doe je jezelf tekort.

    Probeer je niet aan me te ergeren, maar te begrijpen wat ik zeg en stel vragen als je het niet begrijpt. Maar spreek me niet tegen tenzij je heel zeker weet dat je gelijk hebt en schrijf hier geen dingen op die niet kloppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*