Het CDA in de Tweede Kamer vindt dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ,,een te grote broek” heeft aangetrokken in de beoordeling van voormalig DSB-bestuurder Gerrit Zalm. In komende herbeoordelingen van DSB-bestuurders kan er niet nog eens sprake zijn van een onvoldoende beargumenteerd oordeel.
,,Dit is eens maar nooit weer”, stelt CDA-Kamerlid Elly Blanksma maandag in een eerste reactie op de toets van professor Michiel Scheltema op de herbeoordelingen van de toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) en AFM. DNB had een positief oordeel over Zalm, de AFM deed de aanbeveling om Zalm te laten opstappen. Het CDA volgt Scheltema in zijn oordeel dat de kritiek van de AFM onvoldoende onderbouwd is.
Net als de VVD is Blanksma blij dat de Kamer zo heeft aangedrongen op een onafhankelijke toets op de onderzoeken door de toezichthouders. Blanksma concludeert dat Zalm ,,ongeschonden uit de strijd” is gekomen.
bron: Telegraaf.nl
Over een te grote broek aantrekken gesproken. Mevrouw kan er zelf ook wel wat van zo te horen.
Als de positie van Zalm vanwege zijn prestaties bij een kleine bank als DSB al ter discussie komt, hoe kan hij dan de goede man zijn voor grotere bank? Een bank flink gefinancierd met publiek geld.
Niet dat ik iets tegen Zalm heb, hij kan ook bij mij op veel sympathie rekenen. Als minister van financiën heeft hij zeker ook positieve dingen op zijn naam staan, iets dat niet veel ministers kunnen zeggen. Maar ben je daarmee dan meteen geschikt om een bank te runnen?
Begrijp niet wat de politiek zich bemoeit met de AFM, een toezichthouder nb.
Ik zie dit in het kader van de trias politica ookwel de gescheiden machten.
PS waarom dit bericht op deze site? Ging toch over een zeepbel van de huizenmarkt?
@Peter
Als een door de wol geverfde oud-minister van Financiën geen bank in overheidshanden zou kunnen leiden, wie dan wel?
@Dalen
Eindelijk controleert de kamer de AFM, er liggen nog wel wat mogelijkheden om organen te controleren, de regering bijvoorbeeld (slecht voorbeeld: is nu tijdens de crisis vrijwillig demissionair) DNB (beter voorbeeld)….
@2 Wat staat er bovenaan deze site?
Past perfect bij het niet meer geloven van de overheid. Wanneer is voor de laatste keer tegen een politicus of hoge ambtenaar gezegd dat hij of zij iets fout deed?? Lekker zakken vullen, wij betalen wel.
Tja de AFM begon een poos geleden over het beperken van de tophypotheken……dan weet je dat je de politiek op je dak krijgt.
Als rookgordijn wordt Zalm gebruikt maar het gaat inderdaad over inperking van de toch al verwaarloosbare macht van de AFM.
Stel maar uit, vroeg of laat valt er niets meer te kiezen.
@3 Juan Belmonte:
“Als een door de wol geverfde oud-minister van Financiën geen bank in overheidshanden zou kunnen leiden, wie dan wel?”
Hij heeft eerder bij een bank gewerkt en dat is niet goed afgelopen, of wel soms? Een goede minister hoeft geen goede bankier te zijn en zijn verleden in die rol spreekt momenteel dus niet voor hem.
Wie dan wel? Er zijn best wel banken te vinden die goed geleid zijn en dus ook mensen die bewezen hebben er sturing aan te kunnen geven. Alleen zal een iemand zoals ik de namen van die publiekelijk onbekende mensen niet kennen natuurlijk.
Neemt niet weg dat ze er zijn, en zo’n figuur zou bij mij de voorkeur genieten boven een ex-politicus. We hebben immers al genoeg scharrelende politici rondlopen in het grote geld circus en dat is tot nu toe alles behalve vlekkeloos verlopen. Dus waarom hardnekkig dezelfde fout blijven herhalen en achter dezelfde mensen aan blijven hobbelen? Zijn er dan nooit consequenties voor falende (ex-)politici?
Ach een groot rookgordijn, een beetje verdeel en heers politiek. En een beetje doorgestoken kaart.
We weten dat zijn opvolger vanaf 10 juni beschikbaar. Wout.
Hij was trouwens helemaal geen goede minister van financiën. Hij was gewoon minister in een tijd dat het economisch goed ging en hoefde niks te doen, zo simpel is het.. Maar ja, Nederlanders zijn zo onvoorstelbaar conservatief en kwekken na wat ze in hun specifieke blaadje lezen. Zalm was goed, whatever..
———–
When a government prints vast sums of money and spreads it around among the less fortunate, there may be some social benefit, albeit a temporary one with a high ethical cost (moral hazard). However, when a government prints vast sums of money and hands to a small class of wealthy financiers to cover the losses they made speculating in the financial markets, it causes nothing but enormous harm. These banks are drowning the economy in the bathtub while picking its pockets. There is *no recovery*, as will become quite evident by the middle of the year.
So he’s saying an economy on government supplied steroids is not good practice. But they shouldn’t stop spending. What exactly does that mean? I interpret that as we are F’d in the A no matter what.
Pssst… even terzijde… de teller van Funda is door de 200.000 grens heen… Ik denk net als de ING deze week meldde, dat het weer helemaal goed gaat komen met de huizenmarkt.
8
zou uit de oostenrijkse school kunnen komen.
9
belletje is geweest. Het gaat anders opgelost worden. Wil niet zeggen dat het prettiger wordt.
8
Bos was ook goed; zegt iedereen. Deed het enige juiste wat “wij” ook zouden doen in die situatie (middelkoop). Incl. liegen om 15.00 en om 15.15 (!) de zaak overnemen.
@Peter:
het bedrijfsmodel van DSB is ontworpen door de heer Dirk Scheringa (weinig credit voor de heer Zalm) en gegroeid in 30 jaar, waarbij de heer Zalm er inderdaad ook eentje heeft meegemaakt en het beleid onvoldoende snel heeft veranderd, voor zover dat mogelijk was. DSB werkte als paria van de financiele wereld en bediende (ook) subprime en met langdurige kunstmatig lage rentes (en grote geldgroei) is dat lang vol te houden.
Ook eens: de DSB is geen eer op Zalm’s cv.
Zalm praat er zich weer eens uit in dit fragment (is zijn vak) en stelt twee belangrijke zaken:
– het is lenen èn terugbetalen
– scheefleners bij wie het terugbetalen misgaat wonen boven hun stand
Toch lijkt het me dat een controlerend, orgaan zoals eerder al werd opgemerkt, zijn controle onafhankelijk zou moeten doen.
Anders kunnen we het net zo goed direct aan die trut van het CDA vragen.
Wellink is een prominent CDA’er. Niet dat ik iets wil insinueren natuurlijk.
@15:
inderdaad, dit is een duidelijk signaal. De AFM is een doekje voor het bloeden, ze moeten vooral niet proberen om tanden te krijgen. Mevrouw laat nog eens duidelijk zien dat volgens haar partij (en de meeste partijen) politici en hun vrienden boven de wet staan.
degene die betaalt, bepaalt.
Dacht dat wij dat waren.
Om met mises te spreken: “waar zeuren we over”
Het is een kwestie van overleven. Zalm blijkt uiteindelijk zijn afkomst niet te verloochenen.
17
dat zijn toch echt de bankiers.
Misschien wordt het tijd voor een tactische 80jarige oorlog?
bigd
ik ben een paar jaar geleden ergens in zeist nog verdwaald op hun congres, maar geen Nout gezien hoor. Geen bewaking ook overigens.
Van inflatie naar hyperinflatie in de Weimar, voor de liefhebbers M*V=P*T
http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/oorlog/22283-hyperinflatie-in-duitsland.html
http://www.150vv.nl/?do=profile&mid=32
http://www.parlement.com/
“carrière oligarchie” à la pvda.
21
mv = pt mooie knutselformule voor scholieren. Ik heb het boek van de Heidi en Alwin Toffler nog niet herlezen, maar ik denk dat halverwege de jaren 80 die formule wat hun betreft losgelaten kon worden.
degene die betaalt, bepaalt.
Dacht dat wij dat waren.
Wie bestolen wordt betaalt niet bewust…
Juan, blijft de vraag: is Zalm een bankier?
Zalm is lang baas geweest van een planbureau.
Enig idee hoe rood Zalm in zijn hbs-tijd was? 🙂
@19:
we zullen zien of die oorlog er komt. Ik vond die Spanjaard gisteren in Tegenlicht wel interessant, moet zijn boek maar eens lezen. Er is alle reden voor een oorlog tegen de banksters, maar misschien wil deze samenleving liever doen alsof er niks aan hand is en gaat het binnenkort gewoon over de rand van de klif.
@26
Mij zou die oorlog niet verbazen hoor. Zeker in de States zit veel woede. Tegenlicht kon ik gister niet kijken, ga ik vanavond wel even inhalen.
Griekenland is in elk geval niet alleen: http://business.timesonline.co.uk/tol/business/columnists/article7046086.ece
DIY zal nooit getolereerd worden. Past niet in de boekhouding van de Jager. Of wordt het een subgrootboek dat niet aansluit? Sideletter?
Geloof er niks van.
Betaal een achterlichtboete niet. Gevolgen: binnen zonder kloppen.
Boomers gaan niet de straat op. Tot 40 jaar ook niet. Wie wel? Niemand toch.
@27:
er zat niet zoveel lijn in de aflevering maar wel interessant materiaal, dus toch een aanrader. Misschien moet ik eerst de hele serie zien. Vond het wel opvallend hoe de Letse oprichters van de ‘Geluksbank’ (voor ruilen van goederen / diensten) als de zaak net draait al spreken over internationale expansie over de hele wereld; het klonk toch wel erg als bankiertjes in de dop.
@29:
ik denk ook niet dat mensen nog de straat opgaan; maar wat wel gebeurt is dat onder de kap de zaak gaat smeulen, dat de sociale samenhang verdwijnt en dat mensen hun eigen plan gaan trekken. Dat loopt vroeg of laat volledig uit de hand.
Even terug naar de huizenbubble: in 1979/1980 hadden we tanks in de straten ter bescherming van de grote huizenspeculanten. Hoe gek gaat het deze keer worden? Partijen als CDA deinzen voor niets terug als het om dit soort belangen gaat. Ik denk dat ze straks heel blij zijn dat het leger terug is uit Afghanistan.
@16,
Veel belangrijker Nout is BIS de BIS staat compleet ‘above the law’
http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=13239
31
Correctie. BIS is de law. En de law is: geleend geld betaal je terug.
Hetzij door belasting te heffen danwel door geld te drukken hetgeen ook een vorm van belastingheffing is.
Redelijk toch?
14
Ik las je comment na mijn post.
Die Zalm, die begrijpt iets goed.
@32:
“En de law is: geleend geld betaal je terug. “
dan moet je zeggen: “geleend geld betaalt iemand terug”. Dat is iets HEEL anders, en zeker niet redelijk. Ja laat maar komen die ‘War on the Banksters’. Als medewerker van een bank, zeker als je wat hogere in de pikorde zit, zou ik me toch zorgen gaan maken; ze kunnen niet allemaal asiel krijgen in Zwitserland.
34
Je denkt nog staads dat we in Ijsland wonen.
Wij zijn de winnaars in Nederland.
Waarmee ik niet beweer dat er niet meer geld is uitgeleend door Nederland dan de debiteuren kunnen terugbetalen – onverdund.
mooie uitleg van Schiff
http://www.youtube.com/watch?v=ElzNM5-LxyU&feature=player_embedded#
Austrian school is Astronomie
Keynes is Astrologie
voor sommigen hebben piskijkers hun nut bij het zoeken naar schijnzekerheid. Charlatans genoeg.
ik denk ook niet dat mensen nog de straat opgaan; maar wat wel gebeurt is dat onder de kap de zaak gaat smeulen, dat de sociale samenhang verdwijnt en dat mensen hun eigen plan gaan trekken. Dat loopt vroeg of laat volledig uit de hand.
Of het uit de hand loopt kan ik niet beoordelen, maar los zand kun je al heel goed zien in bv Rotterdam. Het interesseert daar niemand een fuck. Als miniatuur heb ik het ook gezien in Nieuweschans en daar is geen allochtoon te bekennen, maar wel white trash dat de hond in het parkje van de leuke huizen laat schijten.
Geloof er niks van dat het gepeupel achter de bankiers aan gaat. snap ook niet waar Nout bang voor is. Zegt eerder iets over de persoon Nout.
Een hele bange man. 600K jaarloon? Een werknemerssalaris t.o. zijn bazen van ING etc.
Voorlopig inderdaad nog los zand. Afwachten of daar nog een lawine uit gaat komen.
We hadden het hier al gezien: http://www.z24.nl/economie/artikel_122724.z24/Nergens_zoveel_overhead_als_bij_gemeenten.html
Of deze: http://www.z24.nl/economie/artikel_93789.z24/Ministeries_nemen_juist_meer_ambtenaren_aan.html
Hoewel het kabinet zegt te willen snijden in de hoeveelheid ambtenaren, is het aantal bij ministeries juist toegenomen, zo valt op te maken uit de Prinsjesdagstukken.
The Times They Are A-Changin’
Come senators, congressmen
Please heed the call
Don’t stand in the doorway
Don’t block up the hall
For he that gets hurt
Will be he who has stalled
There’s a battle outside ragin’.
It’ll soon shake your windows
And rattle your walls
For the times they are a-changin’.
— Bob Dylan
@32 Roman law neem ik aan?
@ 35 mises,
de debiteuren met een geleend huis gaan het makkelijk terugbetalen. Huizenprijzen gaan alléén maar omhoog, wist jij dit nog niet?
geleende gaat moet afgelost worden. Logisch.
Geintje is dat het ook betaald gaat worden door lui die er niet aan meegedaan hebben. Zie de inflatie/geldpers waar mises aan refereert.
Belangrijk voor dga’s met 4 miljoen aflossingsvrij, voor 1998/99 afgesloten (fiscale trukendoos) cashflow handhaven en je schulden “verdampen”.
Ik heb dit gehoord van iemand dit klant is van vanLanschot. Wat die oude rijke die zijn geld daar gestald heeft waarschijnlijk niet hoort 😉
Frouke, uncle Bob schreef ook iets later foreveryoung…..
toen begon ik me net bewust te worden.
En dan weer on-topic: hier is nog wat nuance betreffende het oordeel over de AFM.
47
hij heeft niet alleen maar fouten gemaakt.
Lijkt wel een grafrede. Wordt hier iemand posthuum geëerd?
Wordt nu een klein dorpje ergens in het Gooi gebouwd, met grachtengordel. In Amerika heb je al lang gated communities. Blijkbaar denken er veel zoals wij op dit forum maar komt het totaal niet in de mainstream media. Zijn wij de voorlopers neem ik aan..
En een ophaalbrug geloof ik.. in ieder geval maar 1 toegangsbrug.
@ 50 Met kanonnen ?
Dus toch terug naar de Middeleeuwen.
@49:
zoals die kastelen van Soeters c.s. rond Den Bosch? Heel veilig allemaal, als het uit de hand loopt halen ze de ophaalbrug omhoog en zit je lekker opgesloten met de lokale drugsbaronnen (want die wonen daar blijkbaar in flinke aantallen, net als in Brandevoort). Dat wordt feest denk ik, zeker als de drugs opzijn.
In mijn woonplaats was ook zo’n kasteel gepland maar de laatste maanden hoor ik er niets meer over; misschien heeft toch iemand ontdekt dat dat een té makkelijke manier is om failliet te gaan als gemeente.
Ik heb ooit trouwens een paar jaar op (bij) een echt kasteel gewoond. Was toen verboden toegang daar, da’s wel lekker rustig. Als de pleuris uitbreekt moet je op zo’n plek wel oppassen voor stropers denk ik, dus ook niet alles.
http://www.nieuwbouwwijzer.nl/Maarssen/5949/Op-Buuren-Buiten-De-Heerenveste/
voor de upper middle class. De echte vesting is al weer achterhaald. Zo gaat dat met marketing.
De echte vesting is nog lang niet uitontwikkeld ook al zijn ze vrij ver. Deze vond ik wel vrij extreem maar wel leuk vorm gegeven
‘http://finance.yahoo.com/real-estate/article/108875/is-this-the-safest-house-in-the-world
Om in de stemming te komen;
….is designing integrated systems with detection, deterrence, defensive and offensive options. The heavily fortified and super secure residence occupies an easily defended promontory with 360-degree views. The well-defended dwelling stands five stories tall, measures almost 8,000 square feet and includes 32 rooms that all sit atop a virtually impenetrable batcave-like garage that will hold six, preferably armored, cars.
hier is de werkende link;
http://finance.yahoo.com/real-estate/article/108875/is-this-the-safest-house-in-the-world
K. de Kort over Zalm.
@56
Enniewee, de Kort noemt Engeland ook nog even een derdewereldland.
@54:
lijkt me helemaal niet zo veilig, veel te afhankelijk van moderne techniek = onbetrouwbaar. Als het systeem instort kun je maar beter andere soorten van beveiliging hebben zoals een plek die gewoon slecht toegankelijk is en eigen voedselvoorziening etc. heeft, ver van de bewoonde wereld. Misschien op één van de vele eilandjes in de Bay of Islands in NZ; helaas al jaren erg prijzig daar ;-(
Of je gaat ergens onder de radioactieve rook van Borssele wonen, krijg je gelijk een ABM systeem gratis erbij en heb je vermoedelijk weinig last van Predators die ze op je af sturen 😉 en zonodig heb je ook goede mogelijkheden om hoge politici te chanteren 🙂
@58,
Een EMP zou inderdaad erg vervelend zijn voor optrekjes zoals gelinkt. Allicht dat een aantal Griekse eilandjes binnenkort in de aanbieding gaan. Wat mij betreft leuker dan wonen nabij industrieel erfgoed met alle bijkomende voordelen.
@59:
ik ken wel wat mensen die een tweede huisje op een (groter) Grieks eiland hebben, dat was ook jarenlang easy money dankzij de EU geldstroom (vooral voor de rijkere Grieken denk ik, die aan de verkoopkant opereerden). Weet niet of je daar goed zit met de aankomende sociaal/economische storm. Bovendien moet voedsel, drinkwater etc. vaak aangevoerd worden dus duur.
@25 Vraag is inderdaad of dat een voor- dan wel nadeel is.
Mooi rood is niet lelijk, waarschijnlijk was Zalm bijna net zo Rood als de heer wijlen Pim Fortuijn, die zo communistisch was datti in het Groningense academische van weleer onhandhaafbaar bleek, iets wat hem overigens bij gebleven is….
De AFM was van meet af aan veel kritischer over financiële producten, terwijl de DNB het allemaal wel best vond. Daarom verbaast het me niet dat de DNB zich achter Zalm schaart.
@Juan Belmonte:
Zalm is niet per definitie ongeschikt voor de functie, maar ik wens niet mee te betalen aan het salaris van iemand met een twijfelachtige integriteit en ethiek.
toevoeging aan nr.62:
Het frappante aan het rapport van Scheltema is dat de rol van de toezichthouders werden onderzocht en niet zozeer die van Zalm zelf. Scheltema had kunnen weten dat gezien het feit dat de DNB Zalm al die tijd zijn gang had laten gaan, de DNB Zalm wel zou gaan vrijpleiten.
@ 62 Okkie
Eens: politici zijn natuurlijk niet de beste voorbeelden van de meest integere figuren.
De rolverdeling AFM/DNB is precies die die u schetst: DNB controleert en autoriseert (formeel), AFM zit iets eerder in het proces van waarschuwen en kan dus vrijer spreken.
Hoe onafhankelijk is professor scheltema dan wel precies ?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Michiel_Scheltema
Hij is tot aan zijn nek verweven met de politiek en zal zeker niet zijn eigen nest bevuilen. Idem dito zijn vrouw.
Scheltema en Zalm zitten in hetzelfde ‘old boys’ netwerk
http://www.nieuwsbank.nl/inp/2004/09/14/Q073.htm
Trek zelf uw conclusie.
We worden nog verder beroofd
http://www.libertarian.nl/wp/2004/07/uw-recht-op-deflatie/
Als Balkende iets niet wil, dan gebeurt het niet. Ook al mag het gewoon volgens de grondwet…
http://www.youtube.com/watch?v=JQSfiXKeDfc
Sommige mensen noemen dat fascistisch
Tsja, dat heb je met zo’n leider
http://www.fd.nl/artikel/14341135/verlies-fortis-bank-nederland
@66:
goed stukje; grappig, ik realiseerde me pas op het eind dat het uit de VS kwam. Is hier ook 100% van toepassing.