Waarom doet het rijke Nederland, met zijn AAA-status en zijn competitieve economie het zo slecht? Het Britse weekblad The Economist ging in op de problemen in de Nederlandse economie.
zie ook: The Economist, (2003): House of cards
De Economist ziet dat het fout gaat bij de consumenten, ‘Feeling poorer, homeowners have simply stopped spending. ‘. En dat Nederlandse huizenbezitters zich arm voelen klopt ook wel, want in geen enkel land in de eurozone hebben huishoudens zulke idioot hoge schulden als in Nederland.
De hypotheekrenteaftrek is de schuldige: ‘But residential-mortgage interest is fully tax-deductible. In a country where much of the middle class pays a 52% top income tax-rate, that still drives huge amounts of investment into housing. Moreover, Dutch banks have created a series of exotic “interest-only” mortgage products to maximise tax deductions, leading to the highest household-debt levels in the euro zone.’
Ze geven ook een oplossing: niet extra bezuinigen, de huizenprijzen verder laten dalen en banken schuld laten afbouwen.
bron: The Economist
Zoals altijd heeft economist een goed verhaal. De kunst is alleen niet om goede verhalen te hebben, de kunst is om een electorale meerderheid te behalen voor goede plannen 🙂
Is allemaal waar. Maar wat gebeurt er als mensen massaler dan nu besluiten de rente niet meer te betalen en zich tot de schuldsanering te wenden? 3 jaar een beetje krap zitten kan tonnen opleveren…
Banken veilen de huizen schouderophalend voor een habbekrats en leggen een dikke rekening neer bij de NHG….
‘en banken schuld laten afbouwen’.
Tja en daar gaat het voorlopig dus nog ff mis, komt wel maar dan zullen eerst de pensioenpotten ingezet moeten gaan worden.
Hoe moeten de banken dat dan doen, hun schulden afbouwen?
Len,
Nou nee, zo werkt het momenteel nog niet, hypotheekgevers zijn eerste schuldeisers en wanneer het niet ‘rendabel’ is voor de hypotheekgever vindt er gewoon geen schuldsanering plaats.
En vergis je niet, gezinnetje met kinderen spartelt behoorlijk tegen om de schuldsanering in te gaan, is geen picknick.
En dat gaat dus de volgende deceptie worden voor het volk, proberen drijvende te blijven dmv lenen bij ouders, familie en noem maar op, om er vervolgens achter te komen dat je tot je graf achtervolgd gaat worden voor die restschuld. De banken hebben de tijd hoor.
zie dat filmpje met die 2x huiseigenaar op de vorige topic die voor 6 ton het schip in ging via de executieveiling.
Geloof niet dat er melding gemaakt wordt over het feit of hij wel of niet de schuldsanering in gegaan is, maar ik zou het hem wel aanraden.
Die kerel is minimaal rond de 60, 3 jaar schuldsanering en je pensioen is veilig gesteld.
Krijgt ‘ie dat niet voor elkaar, dan is ‘ie de klos, mag ‘ie keurig na z’n pensioen alles boven de beslagvrije voet inleveren.
Maar ja, misschien dacht de bank ook wel in die richting.
Gewoon, door andere banken meer geld te laten creëren en dat te gebruiken om te deleveragen?
De overheid moet wel zwaar bezuinigen en daarmee de belastingen en grondprijzen flink verlagen. De welvaartstaat is gewoon te duur! De hardwerkende mensen zijn thans slaven van de overheid en komen nooit aan een eigen huis toe. Dit is niet vol te houden.
Wie heeft dit stukje in the Economist geschreven ? Kan het niet vinden.
Kan eigenlijk niemand anders dan ééntje van de bloggers zijn van dit blog.
Mooie samenvatting, dat wel 🙂
Complimenten.
Slaven van de bank zul je bedoelen. Op de collectieve schuld betalen we momenteel per jaar 10 miljard euro rente, op de private schuld 75 miljard.
Overigens voelen mensen zich niet alleen armer, ze worden het ook. Door stagnerende lonen en oplopende inflatie. Is al een tijdje aan de gang.
@2(Len),
De NL’ers zijn gewoon een naar volk geworden: elkaar een poot uitdraaien, geen dief zijn van je eigen portemonnaie, vraag-niet-hoe-het-kan,maar-profiteer- er-van, makelmannetjes, banksters, incompetente politici en journalisten, oplichters, VOC-mentaliteit, verloederende steden, Besserwisser, neidisch, dus je kan alles verwachten van zo’n NL-mentaliteit.
Het zou best eens die kant uit kunnen gaan, zoals je al enigszins laat doorschemeren. Wie zal het zeggen?
Voorlopig hebben we op 30 April nog een leuk feestje om de boel bij elkaar te houden.
Daarna zijn EU en Euro passé en dan moet je met dit NL-volk zeker de Hfl. weer gaan invoeren?
En de DM ziet ons aankomen!
‘leading to the highest household-debt levels in the euro zone ‘
En zo is het maar krek 🙂
http://2.bp.blogspot.com/-fYimdeDUy8I/Tt8YXRPrQhI/AAAAAAAAG04/yrJ2DGvSuxk/s1600/Dutch%2BHousehold%2BDebt.jpg
de WAT laten WATTEN>?!!??
Plato,
Ik zie niet zo waarom de welvaartsstaat te duur zou zijn .Ik zie tegenwoordig heel veel hard werkende mensen die welbeschouwd welvaart aan het vernietigen zijn.Veel hard werkende makelaars,bankiers,verzekeringsagenten mensen die spook vacaturen versturen,telefoon marketiers .Deze groepen laten de economie groeien maar kosten welvaart .Het zou een zegen voor de samenleving zijn als deze mensen een uitkering mochten geniet tot hun dood en nooit iets laten doen IPV heel veel welvaart te vernietigen voor een heel klein stukje eigen gewin
duidelijk een Engels prutsblaadje…
asd,
Oneens. Maar er zijn de afgelopen dertig jaar wel maatschappelijke structuren geschapen die een aanslag hebben gepleegd op de onderlinge betrokkenheid en soldidariteit. Denk alleen maar aan thema’s al de multicultuur, Nederland-ÉU, jong-oud, koper-huurder.
asd,
Drugdealers hebben gewoon een bijstands uitkering of anders een baantje via de gemeente voor ernaast en Fred Teeven gaat de meeste gevangenissen dichtdoen, enkelband vanwege besparingen… besparingen op de openbare orde. Zodat de “onderbuik” van de samenleving eerst murv geschopt wordt en niet kan gaan demonstreren
Er zijn ook nog hele volksstammen die een verzekering hebben afgesloten voor arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Met dat geld kun je net je hypotheek blijven betalen. Op die manier wordt je helemaal leeggezogen. Je hebt te weinig om te leven, maar teveel om dood te gaan.
Het silhouet van een falende staat wordt langzaam zichtbaar
eric406,
Maar Eric heeft zijn hypotheekkastje voor het geval er nood aan de man is .Wel een stuk veiliger in een vinex wijkje dan in een volks wijkje van de wbv
De Pessimist,
Oh, is verkeerde Eric vrees ik, sorry
Zijn de huishoud-schulden ergens ter wereld hoger?
Haha, precies wat ik dacht. Volledig eens met economist, die eigenlijk slechts het IMF wat aanvult. Alleen hebben ze net te weinig kennis over wat er verder speelt op het terrein van grondpolitiek en huurprijzen. Maar voor een buitenlands journalist: hulde 🙂
In Nederland heeft me besloten , overigens in de meeste (ex-)geindustrialiseerde landen, heeft men besloten de banken onvoorwaardelijk te steunen met bailouts en tegelijkertijd koos men er voor de obligatiehouders en aandeelhouders te behoeden voor enige afschrijving.
Hoezo electorale meerderheid ?
Maar even serieus… hoe kunnen banken hun schulden afbouwen? Mooi advies, maar in de praktijk niet te doen vrees ik.
In Nederland is op aanraden van het IMF, ECB, BoE en FED besloten , zoals in de meeste ex-geindustrialiseerde landen, om de banken te steunen met bailouts en tegelijkertijd te voorkomen dat obligatiehouders en aandeelhouders ook maar iets moesten bijdragen.
Hoezo electorale meerderheid ?
het is zo gewoon opgelegd en de kiezer is niet gevraagd zijn wens kenbaar te maken ?
Hetzelfde met de pensioengelden, de kiezer wordt niet gevraagd hoe die daarover denkt.
Misschien bedoelt tufkai een parlementaire meerderheid ?
Ja die kiezen er altijd voor om de banken en multinationals te steunen omdat daar voor de meeste politici een prachtige toekomst ligt, tenminste dat geloven ze zelf.
test
Spamfilter doorgeslagen ?
In Nederland is op aanraden van het IMF, ECB, BoE en FED besloten , overigens in de meeste (ex-)geindustrialiseerde landen, om de banken te steunen met bailouts en tegelijkertijd te voorkomen dat obligatiehouders en aandeelhouders ook maar iets moesten bijdragen.
Hoezo electorale meerderheid ?
Hallo admin, uw spamfilter staat ietsje te scherp
Of heeft huizenmarkt-zeepbel een nieuwe eigenaar ?
NVM of Qubic media ?
Beurse Beurs,
De banken zitten tussen a rock and a hard place. Als ze minder hypothecair krediet gaan verlenen dalen de huizenprijzen. Wordt hun onderpnad (nog) minder waard. Als ze ongestoord doorgaan met het verlenen van krediet stijgt de gemiddelde LTV. Zijn die gebundelde pakketjes van ze weer niet te verkopen.
Waren er nou maar wat pensioenfondsen die wat leningen van ze wilden overnemen.
@17(Dawg),@18(maarten),
Wat krège we noh? Oneens?
Volgens mij, 99,9% oneindig met elkaar eens.
Maarten gaat nog een stapje verder en dan heeft ie nog niet eens die gezonde Hollandse jongens die met een bijstandsuitkering in Syrië vechten op het oog.
Ik weet niet wat erger is, volgens mij toch wel een makelmannetje, bankster, P.v.d.A-er of VVD-er in de huidige tijd.
De wal zal het schip keren.
Hee Admin, er komen toch nog posts van Cartoonist door 😉
De pensioenfondsen gaan de Nederlandse hypotheken funden, daardoor krijgen de banken meer armslag.
En dat pensioengeld komt uit de lucht vallen 🙂
Of is er ergens anders dan een bank die in de penarie komt?
http://blogs.r.ftdata.co.uk/gavyndavies/files/2013/03/ftblog412.png
Behalve de UK, wat zijn eigen munteenheid heeft, liggen de rest van de landen boven de 150% private schuld tot BNP aan het infuus behalve één landje aan de kust wat nog steeds dapper weerstand biedt ……
….en altijd een angelsaksisch verhaal. Het GBP is ook een ordinair USD derivaat hé.
(Ben allang gestopt met lezen volgen economist)
Denk het ook. Bank heeft een langer leven. Ook al zijn ze straks van de staat. De SVB zorgt er wel voor dat ook de AOW centjes niet onaantastbaar zijn.
@32(Dawg),
Wat krège we noh?(II)
“Waren er nou maar wat pensioenfondsen, die wat leningen van ze wilden overnemen”?
Wat krège we noh?(III)
Notabene is Schäuble met zijn veto mordicus tegen het inzetten van pensioenfondsen om een bijdrage aan de oplossing van de shit op Cyprus te leveren, zo ook tegen het aanpakken van de kleine spaarders middels een heffing op hun tegoeden.
Naar volk hoor (jij niet) die NL-ers.
Zie ons niet mee mogen doen met de Noordelijke Euro.
Hoe zou ‘onze gulden’ er nu voorstaan in het ‘currency war’ geweld? Argentinië a.d. Noordzee?
Zie een flits voorbij komen van Zwitserleven/sns Kees Brusse. Terug in NL……:-)
Cartoonist,
http://www.beursbox.nl/nieuws-beleggen/laatste-nieuws/van-wie-is-dnb-2-dp1.html
Omdat er “andere” belangen meespelen?
Of een verhaal Angelsaksisch is, of oostenrijks of Japans doet me niet zoveel. Met sommige verhalen ben ik het eens en sommige niet. Kennelijk voel ik wel wat voor Angelsaksische verhaallijnen. (net als Oostenrijkse overigens)
De geconsolideerde NL boekhouding.
@41(Adamus),
“Het zou zo maar kunnen”.
Alhoewel Argentinië er na een aantal moeilijk jaren er nu een stuk beter voor staat met de Peso dan in de jaren negentig.
ABN klanten met een edelmetalen rekening kunnen vanaf 1 april niet meer fysiek geleverd krijgen…
http://www.zerohedge.com/news/2013-03-24/another-gold-shortage-abn-halt-physical-gold-delivery
Kariz kom er maar in
Ben maar een boek gaan lezen:
David Greaber – DEBT – The first 5000 Years.
@artikel
De hypotheekrenteaftrek is de schuldige: ‘But residential-mortgage interest is fully tax-deductible. In a country where much of the middle class pays a 52% top income tax-rate, that still drives huge amounts of investment into housing. Moreover, Dutch banks have created a series of exotic “interest-only” mortgage products to maximise tax deductions, leading to the highest household-debt levels in the euro zone.’
The Economist beschrijft gesubsidieerd huizen leasen.
Sat den de NL kranten niet zo scherp.
Gesubsidieerd (HRA) huizen leasen (100+% aflossingsvrij financieren) heeft geleid tot:
– hogehuizenprijzen en
– hogehypotheken.
Géén starterslening die daar een trein van maakt.
Wie dat denkt die snapt het gewoon niet (wil het niet snappen).
Zo slim als de heer Bob Maas zijn er kennelijk velen:
Juan heeft redelijk wat Geduld
èn het inmiddels behoorlijk gehad met die Bob Maas en noemt hem dan ook een iemand die (nota bene zelf) uitlegt watti niet snapt
(ookwel een “eikel” in de volksmond) :
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-03-2013/de-leugens-van-het-cpb-en-het-staatsjournaal/#comment-136051
Zo van:
In de financiële sector hebben ZE er een zooitje van gemaakt,
WIJ die lobbyden tot Gesubsidieerd Huizen Leasen (Vereniging Geleased Huys) zien niet dat er problemen zijn, noch dat WE er zelf een rol in hebben gehad.
Aflossen is onwenselijk volgens Drs Rob Mulder van de VGH anno mei 2011:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-06-2011/rutte-niet-blij-met-hypotheekvoorstel-rabobank/#comment-78966
buenas noches
Juan
Inderdaad! Vandaar de reactie van Zalm dat hij het wel een beetje risico vol vond dat de helft van zijn kredieten in de NL hypotheekmarkt zit.Hij wil dit graag afbouwen,…
http://www.bnr.nl/nieuws/politiek/286010-1303/zalm-hypotheken-te-grote-last-voor-abn-amro
Buitenlandse banken zijn vertrokken, die hebben reeds hun verlies genomen op de NL markt. De enige partijen die nog hypotheken verstrekken in NL zijn de partijen die dat echt moeten zoals RBAO,ING en ABN. Ze willen niet maar ze moeten wel anders stort de woningmarkt en daarmee zij zelf in.
Strategie van de banken nu is om hun aandeel van NL hypotheken op het totaal van kredieten te snel reduceren. Men kan dit alleen doen door andere partijen er in te luizen zoals de pensioenfondsen en de overheid.
PS: Als ik naar de bank ga om mijn geld door hen te beleggen zegt men altijd je moet je geld spreiden. Hadden ze zelf ook moeten doen en niet de helft van hun kredieten in NL huizen stoppen. Moeten we eens naar de ondernemerskamer voor mismanagement?
Ik mag hopen dat onderstaand een foutje is maar het zou zo maar kunnen:
“De Luxemburgse minister van Financiën Luc Frieden zei dat de eurogroep niet van plan was om het bedrag van de noodlening aan Luxemburg te verhogen. ”
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3414585/2013/03/24/Vooroverleg-sleept-zich-voort-eurogroep-nog-niet-bijeen.dhtml
Ik ook, slaap kindje slaap………
Zijn wij niet in Nederland kampioen zeepbellen blazen. De huizen markt de beurs spaarproducten verzekeringen.
Nu zit ik toevallig Businuss Class te kijken. Zit daar zo dame aan tafel met een vlotte babbel. Zwaar op gemaakt. Over de beurs. Zijn denkt alleen aan haar eigen luxe leven. Niet van haar klanten.
Dat probleem zie je in alles terug komen iedereen denkt aan zijn in komen. In de wereld waar geld de macht heeft over de geest.
Noem dit even de 2D wereld.
In de 3D wereld ga je zelf op zoek. Op internet vind je de waarheid.
Daar zit nu het probleem een kind van nu leer veel meer via internet. Dan zijn ouders.
In de 2D wereld verdubbelt informatie niet elke dag nu wel.
Doe was de baas slimmer dan zijn werknemer. Of de leerkracht slimmer dan zijn leerling.
Dat is nu afgelopen wij zijn instaat om binnen drie zoekwoorden via Google de laatste informatie binnen te halen.
Zo lang Den Haag Banken in de 2D wereld blijven denken. Bedenken ze geen oplossing maar maken Nederland kapot. Grooste voorbeeld zijn de PVV SP en FNV. Die leven nog in de 19 eeuw.
Decennia.
Frans,
Oorzaak en gevolg.
Daarom hebben we juist de huizenmarkt-zeepbel gecreëerd!
De enigste manier om de consumptie aan te jagen zonder dat de lonen omhoog hoeven is de leencapaciteit op te blazen. Loon matigen terwijl de productiviteit stijgt is vragen om problemen.
Gelukkig, Cyprus is “gered”, Who’s next ?
Ik doe een gooi: CYPRUS.
En anders hebben we de volgende kandidaten:
Luxemburg, Slovenie, Letland, Malta, Nederland, Spanje, Frankrijk, Griekenland, Italie………
Je vergeet Duitsland, ja echt.
Ondertussen in Amsterdam.
Afwaardering 25 % huizenwaarde, met grondprijzen die nu in het moeras gaan zakken……….
WOZ moet nu 25 % omlaag, maar ja, nieuwe rekenmethode hé ? en zo blijven we op papier rijk …….. 😉
Mickey Mouse waarden……
http://www.neprom.nl/Downloads/brieven/reactie-grondprijzenbrief-2013-tav-raad-amsterdam.pdf
Het is weer tijd voor een ijstijd 😉
Kortste interglaciale periode was 9000 jaar
http://www.klimaatfraude.info/images/holoceen-opt.jpg
Ondertussen in Utrecht/Dublin:
“Rabobank boekte weer af op Ierland
UTRECHT/DUBLIN – Rabobank boekte andermaal €300 miljoen af op zijn Ierse dochter Agricultural Credit Company (ACC). Daarmee komt de teller voor de probleemdochter in totaal op €1,7 miljard aan verlies.”
http://www.telegraaf.nl/dft/21417434/__Rabobank_boekte_weer_af_op_Ierland__.html
@Floor: okay, nemen we Duitsland ook mee.
Als DLD (of 1 van de andere grotere landen) in de problemen komt, wie gaat dat betalen ?
LUX kunnen ze niet eens “redden”.
Geef ze nog uiterlijk 2 jaar.
Hoeveel bedraagt het balanstotaal en EV van de Rabobank eigenlijk ?
Hoeveel onderpand-daling kunnen ze nog hebben ?
Gaat wel go-ed ? 26 miljard eigen vermogen Tier1 12 of 14 of zo iets……. maakt het nog wat uit dan….. 😉
Banken in Europa hebben een tekort van 300 -, en sommigen zeggen zelfs 400 miljard.
Vergeet niet de mensen die verantwoordelijk zijn voor de massale sloop van betaalbare “sociale” huurwoningen.
De Russische maffia betaalt de rekening voor Cyprus. Ik vind het een mooie opllossing.
In de pensioenpotten zit 1.050 miljard euro en als het nodig is worden ze ingezet om het systeem overeind te houden. De meeste landen hebben niet zoveel reserves.
In zware tijden zoekt geld een veilige haven. Ik denk dat Nederland een redelijk veilige haven is. Nederland heeft geen geld nodig want dat hebben we zelf. Daarom is het te verwachten dat vreemd geld in Nederland gestald zal worden. Omdat de angstige bezitter het in een veilige haven wil stallen krijgt hij een lage rente.
Onveilige havens hebben een enorm tekort en zijn gedongen een hoge rente te betalen. Maar wie wil zijn geld ergens stallen als je je geld mogelijk niet terug krijgt?
1) Pensioenpotten een deel van de hypo-portefeuille laten overnemen (en dan vooral het deel wat nog niet zo ver is afgelost)
2) Hele strenge eisen aan nieuwe hypo’s stellen
3) Huizenprijzen verder laten dalen, zodat ze minder hoeven leveragen, en een groter percentage eigen inbreng van de lener kunnen eisen. Dit is echter wel weer vervelend voor het hoog-geleveragede deel van het huidige portfolio, dus dat moet eerst van de hand, zie 1
4) Huizen executeren en doorverkopen aan investeringsmaatschappijen. Die investeringsmaatschappijen lenen het geld van de bank, maar dat is een bedrijfsinvestering, geen hypo
5) Tot het randje gaan met de hoogte van de hypotheekrente
6) Nauwelijks rente op spaargeld geven (het gepeupel spaart toch wel)
7) Tussentijdse aflossingen / bijstortingen eisen van huis’eigenaren’ die onder water staan.
8) Ze kunnen vast nog wel meer verzinnen. Dagje brainstormen en je hebt zo 50 manieren om je leverage te verlagen
In de cyclische denkwereld zeker van toepassing.
hmmm. bonussen verlagen?
Ze hebben wel wraak belooft …..
Ik overweeg om donderdag hierheen te gaan: http://michielmulder.wordpress.com/2013/03/24/het-grote-hypotheekdebat/
Alleen vrij moeilijk nu al te zeggen of ik daar op tijd kan zijn en thuis weg kom nu ik nogal wat loop te slepen met baby’s en peuters deze dagen 🙂
Door andere fracties te gebruiken bij fractional reserve banking. In Basel 3 staat bijvoorbeeld iets van rond de 10%. Dat wil dus zeggen dat als ik 100k op de bank zet, de bank dus die 100k als 10% onderpand kan gebruiken voor 900k aan leningen. Ofwel mijn 100k geeft de bank het recht om 900k uit te lenen. Maar als ik dus mijn 100k weghaal, dan hebben ze dus 900k ongedekt. En let op, vroeger ging het bij bv ING makkelijk om 5% ipv 10%. Dus op mijn 100k konden ze dan 1900k uitlenen. Banken kunnen ook kiezen om bv 70% te behouden, maar als het volgens de wet mag, houden ze het minimale aan dat moet. Kortom, bijna elke bank loopt op problemen als een relatief klein deel van spaarders wegloopt.
Logisch dus dat een bank een lening van 300k graag snel via een veiling oplost, en er met 150k uit komt. Zo komt hun balans er beter uit te zien, en laten we eerlijk wezen, die 300k aan hypotheek die ze verstrekt hebben aan de ongelukkige, die heeft in eerste instantie niet eens bestaan, dat geld hebben ze bij machte van de ECB/IMF gewoon gecreeerd uit het niets (gewoon ingetypt achter de computer en poef, daar is het geld). Maar iedereen (nou ja de mensen die dit forum niet lezen) zijn bereid om voor dat virtuele geld een “American” dream te kopen, en er hun hele werkzame leven voor weg te tekenen (subtiel he die moderne slavernij). Maar net als de American dream: je moet wel slapen om erin te geloven…
En omdat zovelen in die droom zijn gaan geloven krijg je een enorm verzet tegen aantasting van iets wat niet houdbaar is. Er is door tevelen te veel in “geinvesteerd”. Dat zie je nu ook met het hele media circus wat van stal wordt gehaald om de mensen “vertrouwen” te geven. Ja hoor mensen de prijzen van woningen zijn “gestegen” (andere rekenmethode). En de vraag naar koopwoningen stijgt (dwingen door huurverhogingen).
Maar als je het echte geheel volgt; werklozen, WW aanvragen, groei VS (staatsbestedingen & tekort gieren omhoog terwijl de groei nagenoeg niets is voor wat ze uitgeven), groei China (ook gemanipuleerd door de staat aldaar), 38% daling autoverkopen en al dat soort nieuws, dan is er geen groot genoege clown om de waarheid te verhullen. De beweging is neerwaarts en de belangrijke signalen lijken geen matiging van die beweging aan te geven.
tufkaj,
Het zou eerlijker zijn als ze dit ‘het grote wij willen geen verlies nemen’ debat zouden noemen. Mulder cum suis dromen nog steeds over massa’s makke schapen die vrijwillig een molensteen hypo om willen hangen voor een postzegel woonruimte in A’dam.
En de projectontwikkelaars die massaal middensegment huurwoningen zouden moeten gaan bouwen willen 30 a 40% van de grondprijs af en niet die laffe 10 a 15% korting die Van Poelgeest heeft aangeboden:
“De grondkosten beslaan 35 tot 50 procent van de stichtingskosten; afhankelijk van de plek in de stad. Hoe dichter bij het centrum, hoe hoger de prijs. We kunnen alleen hoge productieaantallen behalen als de gemeente de grondprijs met 30 tot 40 procent naar beneden bijstelt.”
http://www.nul20.nl/dossiers/nieuwbouwinvesteringen-komen-maar-mondjesmaat-van-grond-middensegment-huur-bewegend-doel
Ik ben benieuwd hoeveel miljard groot het gat bij het Amsterdamse vereveningsfonds is bij 40% afwaardering op de grondportefeille. Amsterdam binnenkort artikel 12 gemeente?
“De woningmarkt moet namelijk weer gaan lopen om onze economie vitaal te houden, en hiervoor moeten we de hypotheekmarkt weer op gang krijgen.”
Uitgangspunt is al verkeerd! Doe geen moeite, het helpt toch niet.
Na de boom komt onvermijdelijk de bust. Te denken dat je met dezelfde mechanismen van boom weer tot leven kunt wekken tijdens de bust is stupide.
Probeer hier in NL maar eens een rekening van 100k in een keer naar een ander bank te schuiven. Zie je meteen hoe goed je bank ervoor staat. Rabo laat alleen blokken van 50k toe (meerdere per dag). SNS slechts blokken van 25k per dag. Toen was het voor mij al snel duidelijk dat SNS op zijn bek zou gaan. En wat doen die nu, die sturen een brief/mail dat ze nu een staatsbank zijn, en dus superveilig zijn, dus je kunt je geld er weer veilig neerzetten. Mijn interpretatie: ze hebben nog steeds een onderkapitalisatie van SNS. Jammer voor ze, maar daar steek ik mijn geld niet in. Zeker nu Dijselbloem al duidelijk heeft gemaakt geen schroom te kennen om prive geld van spaarders in te zetten om een bank te behouden. Kortom de overheid bepaald wat JIJ met JOUW geld moet doen. Nou, ik dacht het niet. Mijn rekeningen zijn al leeg, maar ik niet 😉
Kortom, NL banken zijn ook niet zo zeker van hun zaak vwb onttrekken van geld. Gewoon een mechanisme dat ze hebben om snel ondergekapitalisatie te voorkomen. Waarom denk je dat dat bedrag naar 100 euro ging in Cyprus?
NL banken veilig. Wat een mop, laat je niets wijsmaken…
Inderdaad, de onvolprezen Mises raadde (memoreerde?) dat ook aan hier in 2008. Net je kop boven water kunnen houden, maar er moeten er niet teveel van komen.
kreeg vandaag een reactie van kuubmakelaars terug over de prijzen van strandhuisjes in een eerdere post:
Geachte heer ***,
De vraagprijzen van de strandhuisjes staan juist vermeld op internet. Dus de 120.000, 125.000 en 170.000 zijn correct.
Hopend u hiermee voldoende te hebben geinformeerd.
Met vriendelijke groet
Kuub Makelaars
Jessica de Kok
jessica@kuubmakelaars.nl
Tja,hoop dat de huidige bezitters er nog lang van mogen blijven genieten!
Steve,
Amsterdam TBTF. De prins trouwt er.
Door Putin geoormerkten moeten -ook- de rekening betalen. Gelukkig is het voor “Jan Kees de Jager ll” een winwin oplossing. Jammer dat wij allemaal verarmen. Hoe ken da?
Allemaal papieren waarde.
“Pensioenfondsen” kunnen dus ook garanties afgeven aan de banken. Of ze hebben dat al stiekem gedaan en moeten ze nu inlossen.
Schat maar eens in wat de waarde van hun agrarische onderpand is. Wat de gek er voor geeft.
Hoe lang gaat Credit Agricole (Frankrijk/duivendrecht) het nog volhouden?
DB super in leverage.
Zolang het tot die 3 beperkt blijft.
Arg. heeft genoeg USD als reserve. Dat missen we als EU ? 🙂 (zolang het grote gros denkt dat eu hetzelfde is als euro)
Ben je gek geworden? Alleen als het basissalaris met hetzelfde bedrag wordt verhoogd, anders nooit! 😉
Vroeger dacht ik dat mijn geld van mij was. Nu kom ik er achter dat alles, maar dan ook werkelijk alles van de staat is. De staat rekent zich niet alleen je bezittingen toe, ze bepalen ook wat je moet denken en doen. Dat gaat overal zo, voor je eigen bestwil.
Wat veel mensen vergeten is dat bezit als het nodig is met geweld beschermd moet worden. De persoon of instantie die over dat geweld beslist is de baas. De enige optie die je hebt is een stapel geld of edelmetaal verstoppen – informeer naar de voorwaarden bij uw overheid.
Daarom heeft het ook ‘overheid’, omdat ze over jou beslissen.
Eigenlijk zou de gespreksleiding bij het begin van zo’n debat de vraag moeten stellen wie er een “eigen huis” heeft. Iedereen die zijn hand opsteekt dient direct de zaal te verlaten… Waarschijnlijk inclusief de gespreksleiding zelf! 😉
Jij hebt echt niets te doen he? Als je ze toch schrijft, klaag dan ook eens over die foto’s gemaakt met groothoeklens.
Klopt, maar dat probleem heb je ook met valuta, aandelen, edelmetaal, OG, landbouwgrond, het is allemaal waard wat de gek er voor geeft.
Beleggen in drinkwater of lucht om te ademen zou nog het beste zijn. Zo ver gaan ze nog niet, nu speculeren ze met een plek om te wonen.
Dat gaat niet helemaal op. Als er over wegen wordt gepraat en je stuurt iedereen weg die een auto heeft, dan komt die nieuwe weg er niet.
Nico de Geit,
Het kapitaal van weggebruikers zit niet in de wegen. Ik ken niemand die sentimenteel / emotioneel wordt van de waarde van een weg. Jij wel? 😉
Ken er zat die buiten zinnen raken en hele domme dingen gaan zeggen zodra het onderwerp huizen op tafel komt.
Hoe hulp aan starters in Engeland terecht kwam bij banken: https://twitter.com/resi_analyst/status/316126480520318976
Dat valt me nog mee, ik had verwacht zo’n 40% van de totale prijs. Overigens ook een trend om in de gaten te houden het verhogen van bouwleges? http://amstelveen.blog.nl/wonen/2013/03/07/d66-tegen-hogere-bouwleges
Net gebeld met CBS btw, wat iemand sprak me wat glazig toe over mijn vraag. Stuur wel een mail, hopen dat ze een beetje antwoorden daar.
Hoorde van iemand die dakkapel op huis liet hijsen aanneemsom 16K. Moest volgens gemeente €26K zijn 😉 Ik schrok van de legeskosten: paar duizend euro.
Pot verwijt de ketel.
Geen minister voor wonen maarvoor schuldsaniring /afboeken
http://www.nu.nl/economie/3379769/meer-actie-van-banken-nodig-bij-betalingsachterstanden.html
Klop, klop, wie is daar? “De Bank”. Ow.
Nu.NL: ‘Meer actie van banken nodig bij betalingsachterstanden’
“Als preventieve maatregel zouden hypotheekverstrekkers bijvoorbeeld actuele gegevens bij hun klanten moeten opvragen, zoals de recente WOZ-waarde van een woning en het actuele inkomen. Als er een verhoogd risico is bij een klant, dan kan er vervolgens een gesprek plaatsvinden om de hypotheekconstructie opnieuw te beoordelen.”
“Opnieuw beoordelen”, is dat banktaal voor: aflossen, bitch?
Voorts ben ik verrast dat de WOZ-waarde nog niet bij de bank bekend is. Je zou toch zeggen dat je als hypotheeknemer wilt weten wat het onderpand ‘waard’ is. Geeft te denken dus. Maar een jaarlijkse LTV/LTI-check is uiteindelijk alleen maar goed.
Welkom terug Juan, dr. T.
@47(Patrick),
Dan kan men beter met zijn claim op fysiek edelmetaal naar de bròer van de ABN-AMRO topman gaan: die staat namelijk op de markt en weet er zeker wel een mouw aan te passen!
Uit hetzelfde artikel: “Ook zouden de kredietverstrekkers nog betere betalingsregelingen kunnen treffen. In het geval dat klanten een restschuld houden, zouden banken kunnen overwegen geen rente over deze restschuld te heffen.”
Kost het ook geen HRA. Dit vind ik verder geen probleem. Van Poelgeest opperde al een keer het idee van doorstroom-leningen om je restschuld te financieren, dit in plaats van startersleningen. Dat versoepelt de woningmarkt pas echt.
Claude,
In het geval dat klanten een restschuld houden, zouden banken kunnen overwegen geen rente over deze restschuld te heffen.
Gaan de spaarders deze restschulden financieren?
Een afspraak maken indien iemand 2 maanden achterstand heeft lijkt me ruim voldoende. Overigens wie zegt dat de woz-waarde niet bekend is bij de bank.
Ik heb wel wat beters te doen. Hier rond hangen bijvoorbeeld 🙂
Beter restschulden financieren (via de HRA doen we het deels al) dan startersleningen.
Er worden géén pensioenfondsen ingezet en de kleine spaarders worden nièt op Cyprus met heffingen belast.
Kijk, dat is nou de inzet van Schäuble, die in de Eurogroep van Jeroen Dijsselbloem met zijn recht van veto heeft gedreigd. Èn met succes!
Durft hier iemand op dit blog nog te spreken over de inzet van NL-pensioenfondsen om de al zwaar met belastinggeld gefinancierde NL-banken overeind te houden? Naar volk hoor!
Tja, volgens mij weten ze het echt niet. Heb hier in ieder geval nooit iets over gelezen. Zou natuurlijk een makkelijk systeem zijn: men neme de hypotheekschuld minus de eventuele bankspaarsaldo of ander exotisch belastingontwijkend product, men zet ernaast de WOZ-waarde (voor wat het waard is, maar toch), men berekent de verhouding. Indien verhouding hoger dan 1 een e-mail met het verzoek om toch maar eens een keer langs te komen. Verder kan op dezelfde manier de gewenste verhouding voor het inkomen worden berekend (max. hypotheekschuld = (brutoinkomen * 4,5) + (bruto inkomen partner * 4,5 * 33%)), als ik het goed heb dan.
Trouwens, al vaker gezegd en zeker na ‘Cyprus’: het is verstandig om eventueel spaargeld niet bij dezelfde bank aan te houden als de bank waaraan je een hypotheek gegeven hebt.
Als er een half jaartje geleden zo’n bericht op nu.nl stond waren de reacties allemaal in de trand van “Mensen met een hypotheekschuld zijn geen wanbetalers. Zij kunnen er ook niks aan doen.” etc. Als je nu de reacties doorleest is er toch wel iets veranderd… Zou het besef eindelijk aan het inzinken zijn?
http://www.nu.nl/geldzaken/3379769/meer-actie-van-banken-nodig-bij-betalingsachterstanden.html
Juistem! PAY UP, BITCHEZZZ! Anders sturen we de repo-man achter je aan! Let maar op, er gaan de komende tijd nog véél meer maatregelen getroffen worden om de bankbalansen op orde te krijgen. Vakantiegeld zit er ook aan te komen, benieuwd wat ze gaan verzinnen om dat ‘in overleg met de klant’ te gaan confisqueren…
Verplichte en bindende afloscheck anyone? https://www.eyeopen.nl/hypotheek/afloscheck
Zou een bank natuurlijk zo allemaal op kunnen vragen bij het Kadaster. Maar, als je de lener dit kunt laten aanleveren, waarom niet? En als de lener dan een verkeerd getalletje aanlevert (bijv omdat er nog een bezwaar loopt bij de gemeente), dan geef je ze een boete wegens opzettelijke misleiding.
WOW, dit zou wat zijn als het waar is…
RUMOR, unconfirmed: KREMLIN TO “FREEZE ASSETS” OF GERMAN COMPANIES IN RUSSIA AS ANSWER TO EU ON CYP
van de Twitter van Ewald Engelen, dus vooralsnog niet al te serieus te nemen 😉
We zien het wel in de Groene Amsterdammer.
Eens. Echter las ik tussen de regels door alweer dat deze lening alleen beschikbaar komt voor mensen die doorstromen naar een nieuwbouwwoning. Dat is dan wel weer een heel slecht plan.
is ook alweer ontkend 😉
tufkaj,
Poeh! Gelukkig maar!
Voor alle verkopers bij wie de verkoop van de woning nog niet zo wil vlotten, volgt hier een muzikale kooptip om de stemming er in te houden en de verkoop te bevorderen.
Band: “De deurzakkers”
Albumtitel: “Het hele jaar feest”.
Met onvergetelijke titels als:
“Wij vieren feest”
“Het feest kan beginnen”
“Nie kniezen, nie zeuren”
“Geef ons de sleutel maar”
“Het is hier binnen beter dan buiten”
“Polonaise Hollandaise”
En last, but not least “Zak es lekker door!”
Voor degene die denkt: leuk bedacht, maar die verkoopstimulerende muziek bestaat in het geheel niet: Google maar eens op band en albumtitel of zie hieronder.
http://3.bp.blogspot.com/-iUPG68qRe84/UQbLyc-s7aI/AAAAAAAAAdw/TiUo6TFYtJ0/s1600/De+Deurzakkers+-+Het+Hele+Jaar+Feest+front.jpg
Mvg,
Potentiele kamikaze koper die na het lezen van de info hier toch nog maar even wacht.
Mochten de middelen momenteel ontbreken om deze prachtcd te kopen, dan biedt You Tube uitkomst:
http://www.youtube.com/watch?v=UOi4gnH_u7U
+1!
Wie doet er mee een mooi persbericht uitgeven voor 1 april?
Daar zeg je me wat. Van een weggebruiker zou je dus eigenlijk kunnen vragen het wegennet te funden. Maar dat doet de overheid niet. Een doorsnee autobezitter betaalt drie tot vier maal meer voor de wegen dan dat onderhoud kost. (btw, bpm, houderschapsbelasting, heffing op brandstof, etc.)
In Griekenland had je het vergunningensysteem voor vrachtwagens, vergelijkbaar met taxi’s hier. Die vergunningen werden peperduur doorverkocht.
Een strandhuisje voor 170k, je betaalt voor de vergunning om daar een huisje te mogen hebben, het huisje zelf is niet veel waard. Met veel huizen is dat hetzelfde: je betaalt om op dir plek te mogen wonen.
Niets op RT, niets in de Moscow Times. Lijkt me ook onzin want Europa is afhankelijk van Russisch gas. Treinen vol volkswagens en Audi’s rijden die kant op in ruil voor het gas.
Bij heel wat mensen heerst nogal een vreemd beeld van Rusland.
“Erik T uit Leidscheveen stimuleert eigenhandig huizenmarkt uit dip”
Leidscheveen, 1 Arpil 2013 – Door de aankoop van een onverkoopbare geachte jaren 50 woning heeft Erik T, een ervaren showroommedewerker van 29, eigenhandig de kettingreactie te weeg gebracht waar de NLse huizenmarkt op zat te hopen. Het huizentreintje, zoals makelaar Herman S. het omschreef, kwam op stoom doordat de vorige eigenaren konden doorstromen naar hun droomwoning, een aanleunwoning in Zoetermeer. De eigenaren van die woning, die al 3,5 jaar te koop stond, konden weer doorverhuizen naar een twee-onder-één-kapper in Heerlen, waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen. Dit heeft binnen een periode van krap anderhalve week geleid tot het geheel verdwijnen van de huizenvoorraad op Funda. Een woordvoerder van Funda zegt; “we konden onze ogen niet geloven. De Fundateller – wij kijken op de Fundateller op floris.nu, omdat die betrouwbaarder is dan onze eigen cijfers – liep met de seconde terug.”
Eelco Brinkman, scheidend voorzitter van bouwend Nederland, bood Erik T een door zijn vrouw beschildere tulpenbol aan, als dank voor het uit de put trekken van de bouwsector. Boele Staal, voorzitter van de NVB, heeft zijn zoon aangeraden nu ook te kopen met de woorden “Voordat je het weet mis je de boot”.
Verwacht wordt de de volgende meesterzet van Erik T, het plaatsen van een dakkapel, een ware dakkapel-hausse zal veroorzaken. De toeleveranciers van dakkapels zijn alvast grondmaterialen aan het inslaan om de komende explosie van de markt aan te kunnen. Ook is men alvast begonnen met het ronselen van extra Poolse bouwvakkers. Volgens Eelco Brinkman zou “het vliegwiel dat hierdoor in werking is gezet best wel eens kunnen doorwerken tot in Polen en wellicht bereiken we Rusland wel. Rijke Russen staan namelijk te springen om goede investeringen nu ze veel geld zijn kwijtgeraakt in Cyprus.”
Wat Erik T daarna gaat doen is nog niet bekend. Op de markt werd afgelopen zaterdag druk gespeculeerd dat hij gaat rentenieren, maar zelf blijft hij nuchter. “Ach mijn vorige huurwoning is nog steeds niet verhuurd. Dus misschien koop ik die er ook nog wel bij. Dan kan ik er eigenhandig voor zorgen dat de huurprijzen blijven stijgen.”
Nico de Geit,
Ja… Het leek mij ook al heel ver gezocht. Gelukkig is het gerucht ook ontkracht want het zou een waar drama worden als het waar was
tufkaj,
Welke strekking wil je aan het bericht geven?
Mastah,
iets van een nog verder doorgeparodieerde actie van Blok, banken, makelaars etc om de starter te helpen misschien?
snorkel,
Ohnee… het was een Vinexje!
snorkel,
haha, maar dan wat geloofwaardiger he 🙂 Misschien eens op de speld kijken voor inspiratie 🙂 (Tufkaj heeft ooit ook voor de speld een artikel geschreven btw, best geinig)
tufkaj,
Oh, is dit niet geloofwaardig dan? 😛
Misschien een ‘woonvergunning’ die je afsluit om vijf jaar in een gemeente te mogen wonen? Na de 5 jaar wordt per geval bekeken of de vergunning verlengd wordt. Het plan is door Blok ism makelaars verzonnen om de doorstroming op gang te helpen.
tufkaj,
– Recht op winst eigen woning komt in grondwet?
– Plan om in krimpregio’s grote touristische pyramide’s te bouwen om bouwvakkers bezig te houden
– Thuiszittende bouwvakkers kunnen voordelige 2e lening afsluiten om eigen huis op te knappen
Net op de radio slap, nee heel slap VPRO interview met Elco. Treurig, de man is voornamelijk de hele tijd ah woord was te verwachten want praat als brugman. Waarom doen journalisten hun werk niet! Jubelverhalen over de noord zuidlijn en dat ondanks dat ze onder de bijenkorf doorgaan geen steen naar beneden is gevallen. Denk je dat die journalisten dat wel even afstraffen met beginnen over de problemen die onstonden bij woningen ad Mauritskade maar nee hoor, niets ervan. Elco zegt ergens ook nog even tussen neus en lippen door waarom er zoveel kantoren gebouwd voor leegstand? Hee, we zijn ook nog ondernemers hoor, als er iets te verdienen valt why not? Welnu daar gingen de journalisten niet meer naar vragen natuurlijk. pfffff Als je ‘t dan niet kan, begin er dan niet an! Treurig. Diep treurig.
snorkel,
Geniaal!
Ok. Wat gedachtenspinsels die misschien leiden tot betere ideeën:
-een persberichtje van “Stichting Uitstromer” die graag Stoppers-leningen wil geven. Deze stoppers kunnen met die lening een appartement in het verzorgingstehuis betalen. Zo kunnen de huidige verzorgingstehuis bewoners doorstromen naar de begraafplaats en komt het lijkwagen-treintje op gang? De staat heeft ook veel te winnen, want omdat we allemaal langer leven is het crisis bij begrafenisondernemers, en die pensioenen zijn veel te duur.
-Blok wordt wegens succes gepromoot naar de Europese Commissie. Daar gaat hij startersleningen voor Zuid-Europese landen regelen en Blok-hypotheken voor staatsschulden (de helft aflossen is immers ook prima, maar wel extra rente betalen over dat extra bedrag)
-Om de Nederlandse elektronica-sector aan te zwengelen doet de PVV een pleidooi om niet 100% van je krediet bij MediaMarkt af te hoeven lossen. Geert Wilders zegt: Je TV is na 30 jaar toch nog zeker de helft waard, zeker als je onderhoud goed bijhoudt! Zo kunnen we de ontslagen bij Philips voorkomen en de Nederlandse economie weer gezond maken.
-NVM neemt belang in Nederlandse Spoorwegen: “samen kunnen we de huizentreintjes weer laten rijden”, afgelopen 2010 was er al een experiment waarbij huizentreintjes in de praktijk werden getest: http://www.treinennieuws.nl/treinongeluk-plein-stavoren
tufkaj,
Leuk, welk artikel was van jouw hand?
Ik zie trouwens terug op de Speld, hypotheek op het Torentje “voor het vertrouwen”: http://www.speld.nl/2010/07/29/de-jager-wil-hypotheek-op-het-torentje/
en de housewarming-minister: http://www.speld.nl/2013/02/25/vvd-blok-moet-van-imago-van-feestminister-af/
Zat trouwens te denken, “eigen bijdrage hypotheekrente aftrek?” (a la http://www.speld.nl/2012/09/19/eigen-bijdrage-voor-mensenrechten-twistpunt-bij-formatie/ )
Europa is uit de crisis…….
We confisqueren gewoon de banktegoeden …….
http://uk.reuters.com/article/2013/03/25/uk-eurogroup-cyprus-dijsselbloem-idUKBRE92O0IL20130325
Cyprus deal is het nieuwe patroon…….. zegt Dijsselbloem….. oh jee….. 😉
Persbericht, iets met gratis kavels door gemeenten ?
‘Eigen bijdrage hypotheekrenteaftrek naar 400 euro’
AMSTERDAM – De eigen bijdrage op de hypotheekrenteaftrek gaat volgend jaar naar 400 euro. De verhoging geldt voor iedereen, maar voor lagere inkomens wordt nog gezocht naar een mogelijke compensatie.
Dat meldt RTL Nieuws donderdag op basis van anonieme bronnen.
Het plan komt uit de koker van de vijf partijen die samen het begrotingsakkoord sloten na het mislukken van het Catshuisoverleg. PVV, 50Plus, SP, Partij voor de Dieren en SGP willen een miljard bezuinigen op de hypotheekrenteaftrek, maar daar zijn nog weinig details over bekend.
Wel zouden de nu nog zelfstandig adviserende financieel specialisten in loondienst van de banken moeten komen en niet meer mogen verdienen dan de balkenendenorm.
Vereniging Eigen Huis vindt dat de eigen bijdrage aan de hypotheekrenteaftrek niet zomaar verhoogd kan worden, als er niet eerst is gekeken naar andere oplossingen. “Er zit nog zoveel lucht in de vastgoedwereld zoals onnodige renovaties, verspilling van grondstoffen en slechte samenwerking tussen architect en projectontwikkelaar. Daar is nog veel winst te behalen, dus begin daar nou eens. De hypotheekgever betaalt nu al belasting en krijgt keer op keer een aanslag” zegt Erik T, directeur Hypotheekgevend Nederland.
gebaseerd op: http://www.nu.nl/geldzaken/2802233/eigen-risico-zorg-400-euro.html
Mastah,
zullen we anders ff een forum-topicje openen om dit draadje niet al teveel te vervuilen vor wie er geen behoefte aan heeft?
@134(tufkaj,
Inderdaad, een beetje l*llig allemaal en niet echt geestig.
Dus als ik de economist goed begrijp. Schulden op laten lopen en schulden afbouwen.
private schulden afbouwen is belangrijker dan overheidsschulden. (zo begrijp ik het)
Uiteraard, al het spaargeld in de wereld weegt niet op tegen overheidsschuld. Eerst schulden aflossen en vervolgens werken voor den Haag -of de buurman, de meelifter op de socialistische bagagedrager.
Wel gedurfd hoor die Dijsselbloem: “Het reddingsplan voor Cyprus is een blauwdruk voor het oplossen van de bankenproblematiek in de verdere Eurozone”.
Jawel, dankzij Schäuble en niet dankzij Dijsselbloem. Anders was het wantrouwen in o.m. het garantiedepositostelsel nog groter geworden dan het nu al is.
En jà, “Het ergste van de crisis is voorbij”. Is dat zo Dijsselbloem? Ga je met die uitspraak niet opnieuw de fout in? Je lijkt wel een makelaar.
En de spaarder is vanaf heden vogelvrij verklaard:
http://www.nu.nl/economie/3380117/plan-cyprus-blauwdruk.html
Vraag mij af of het nu gaat om het bedrag op alle rekeningen samen of op per rekening. Anders ga ik morgen maar even een paar nieuwe bankrekeningen openen. Ik geloof namelijk ook niet dat die 100.000 grens blijft staan.
Snorkel: Neem me niet kwalijk op Zondag en Maandag heb ik altijd vrij. Morgen op de zaak heb ik weer alle tijd, maar alvast bedankt voor het mooie stuk in de krant, ben trots op je.
Adamus,
Nee, daar gaat het allemaal niet om. Als de particuliere sector moet deleveragen en de overheid knijpt tegelijkertijd haar bestedingen af en/of verhoogt de belastingen dan krimpt je economie zo snel dat de schuldenlast alleen maar moeilijker te dragen wordt. Ga jij je schulden maar eens aflossen als het inkomen uit je zaak lager wordt en tegelijkertijd de belastingdruk oploopt.
Dawg,
Ergens wel raar. In landen waar de pleuris echt is uitgebroken schreeuwt het volk om dergelijke bezuinigingen vooral niet uit te voeren. Hier is volgens mij bij een groot deel van de bevolking de mening dat we die drie procent gewoon moeten halen. Over het aflossen van private schulden hoor je eigenlijk helemaal niemand.
tufkaj,
rare wereld. private schulden zijn private schulden. Ik heb ze persoonlijk wel afgelost. (voelt erg fijn moet ik zeggen). hypotheek is toch ook een private schuld? : ook die heb ik niet. Ik HAD een schuld van 23000 maar dat is niets vergeleken met de schulden die men heeft voor bijv. een lullige waardedaler als een vinex. Het besef is er nu wel, maar men zit nog te veel als een hond naar de overheid te kijken die oplost/ eten geeft. Weinig van te verwachten denk ik op den duur. Maar je weet maar nooit wat voor een draak van een regeling ze straks weer verzinnen. NHG vind ik persoonlijk de ergste. (gratis putoptie op huizen)
tufkaj,
Je kan je afvragen hoeveel mensen zich realiseren dat de particuliere schulden in de Westerse wereld over de afgelopen veertig gemiddeld vier maal sneller zijn gestegen dan de overheidsschulden. Of dat, om bij Nederland te blijven, de staatsschuld jaarlijks zo’n 10 miljard euro aan rentelasten kost, maar de particuliere schuld 75 miljard.
We hadden nog wel wat te goed van de Russen. Mijn oma vertelde mij vroeger het spannende verhaal dat een oom van haar dood was gebleven achter de krant nadat hij gelezen had dat zijn Russische spoorwegenobligaties na de revolutie van 1917 waardeloos waren geworden. Peter Paul de Vries is in 1996 als directeur VEB nog bezig geweest om via Europa nog e.e.a. terug te vorderen. Nou Peter Paul, bij deze dus.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/archief/article/detail/420919/1996/12/04/Oude-Russische-staatsobligaties-raken-in-trek.dhtml
Dacht dat “blauwdrukkers” vooral bij de afdeling “handhaving” zaten, maar de woordvoerder van de 17 ministers van financiën is ook niet vies van blauwdrukken. Simpel hé voor domme economen.
asd,
Dijsselbloem heeft in zoverre gelijk dat onhoudbare schulden voor het eerst daadwerkelijk worden afgeschreven in plaats van doorgeschoven naar een hoger niveau. Ten koste van rekeninghouders. Dat dan weer wel. Als dit de nieuwe beleidslijn gaat worden zag ik overigens graag eerst wel de opsplitsing van de huidige bankkolossen in investeringsbanken en banken met een publieke nutsfunctie. En een Basel IV dat banken verplicht hun eigen vermogen op te hogen naar 30% of meer van het balanstotaal.
Allemaal wel leuk natuurlijk wat Dijsselbloem nu verkondigt en ik vind het ook helemaal prima, maar bij Spanje gaat deze blufpoker natuurlijk niet op.
We zullen deze zgn rechte rug van Jeroen maar even op het conto van Merkel (of Schäuble) schrijven ivm de verkiezingen in September
Ik zie, tot mijn verbazing, nog steeds zo nu en dan (otherwise verstandige) mensen om me heen die het helemaal niet nodig vinden om hun schulden af te betalen. “Er staat toch kapitaal tegenover?”, “Als ik niet wil afbetalen moet ik dat toch zelf weten?”, “Ik heb er helemaal gene behoefte aan mijn hypotheek af te lossen” en de allermooiste: “Wat heeft de bank er over te zeggen of ik mijn hypotheek moet afbetalen?”. Vreemd genoeg ageren die mensen juist wel tegen “arme sloebers die hun huur/wehkampschulden/mobiele telefoonkosten niet kunnen betalen”. Ik zie het toch als een soort van grootheidswaanzin; de illusie dat universele waarheden voor iedereen gelden behalve voor hun.
Gelukkig zie ik ook steeds meer mensen die het wel beginnen te snappen… Vandaag tijdens de lunch een hele tafel met bijna allemaal (6 van de 8) huiseigenaren die het er toch wel over eens waren ik, als huurder, het toch wel “goed voor elkaar” heb. SCORE!
Wordt inderdaad wel een beetje spannend zo, Cyprus wordt neergezet als financieel waterhoofd maar hebben wij hier in NL ook niet een te grote bankensector?
http://www.trouw.nl/tr/nl/7964/Schuldencrisis/article/detail/3412337/2013/03/20/Deja-vu-gevoelens-bij-redding-Cyprus-wie-is-de-volgende.dhtml
Zo bedraagt de gezamenlijke balans van de grootste vier Nederlandse banken bijna vier keer het bruto binnenlands product. Alleen ING is al 1,5 zo groot als de Nederlandse economie. Op nationaal niveau is zo’n instelling dus niet te redden, mocht het misgaan. Hoe lang gaat dat nog goed?
Maar wat moet je dan, al je geld van de bank halen en straks bij een exit zit je met zwarte euro’s die je moeilijk kunt omwisselen tegen de nieuwe munteenhied. Omzetten in USD of in goud? Wie het weet mag het zeggen.
snorkel,
Ik kan me tot op zekere hoogte wel verplaatsen in de gedachtegang van het volk dat meent dat tegenover hun hypotheekschuld ook ‘kapitaal’ staat. Die zijn geconditioneerd door de afgelopen dertig jaar waar schuldgroei en inflatie de huizenprijzen omhoogstuwde en de hypotheekschuld deed wegsmelten. Velen hebben hun ouders of bekenden op die manier hun ‘wooncarriere’ zien maken en kunnen zich gewoon niet voorstellen dat het nu wel eens anders zou kunnen lopen.
snorkel,
Ja, hoor ik hier ook steeds meer dat mensen graag met mij willen ruilen alleen omdat ze de druk van de bank slavernij zat zijn.
Maar ook nog zat die liever een nieuwe auto kopen dan hun hypotheek aflossen
Onder het mom van die centjes pakken ze niet meer af….dat aflossen red ik toch al niet zo’n schuld daar kan ik niet tegen sparen zeker niet deze hoge vaste lasten!
Waarom niet?
snorkel,
Kennis van mij zei het ook laatst..: Eigenlijk zit jij het makkelijkst door die crisis. Maar dat vind ik ergens weer zo’ n rare opmerking. Ik heb die crisis heel ruim van te voren gezien en uitgelegd. en om nou te zeggen dat ik daarom door toeval beter zit dan met een heftige hypotheek is voor mij zoiets als zeggen: het kan vriezen en dooien,,: maar het lag er gewoon dik bovenop hoe het verloopt (denk aan de Kondratiev winter en Japan bijv).
Met het verschil dat jij wél naar het weerbericht hebt gekeken en dus een lekkere warme jas aan gedaan hebt. Je weet wat ze zeggen: Geluk begint met een goede voorbereiding.
Ook mooi: If you fail to prepare, you prepare to fail.
snorkel,
JA GOEIE. maar het ging me om het woordje “eigenlijk”.. Zo van: je deed het eigenlijk niet goed, maar toch heb je mazzel. verder weinig meer in te brengen: blijf het fantastisch vinden gelijk gestemde (slimme) zielen te lezen.
Steven,
Ja… Dat kan ik me heel goed voorstellen.
In het verleden was het risco gering. Nu de risico’ s groter worden ligt het voor de hand een periodieke premie in te voeren. En: Hoe groter het risico, hoe hoger de premie. Privatiseren van de NHG kan natuurlijk ook.
snorkel,
Misschien is geld ook gewoon te moeilijk voor heel veel mensen en heeft de kapper en leraar wel andere capaciteiten.Of je nu voor berijd bent of niet dit gaat je raken.Zelf zie ik geen uitweg zonder onrust of oorlog meer. de parallellen met 1935 zijn een op een .Nu alleen nog wachten iemand die de deur intrapt en dan maar kijken of je nog op tijd in dat vliegtuig zit en dat je genoeg andere valuta hebt .
Spaarders groen en geel na Cypriotische blauwdruk
Nederlandse spaarders zien groen en geel nadat het duidelijk is geworden wat de Cypriotische Blauwdruk gaat betekenen voor Nederlandse spaarders.
“Zij die rood staan hoeven er niet aan mee te betalen”, aldus een spaarder te Zutphen die niet met naam en toenaam bekend wil worden “Witheet ben ik erover”, voegde hij eraan toe.
Nu is gebleken dat spaarders moeten meehelpen om onder water staande banken extra af te lossen, blijkt nu ook volgens het CPB dat Nederlanders minder spaarvermogen bezitten dan ze eerst dachten. Met name Casinobezoek, verre vakanties en interieurverbeteringen blijken de boosdoeners te zijn van de snel slinkende spaargelden van voorheen sparende Nederlanders.
“Ik wilde de economie helpen” aldus een voormalige spaarder die naar eigen zeggen 200,000 euro in het casino van Monte Carlo verloor. “Wij hechten veel waarde aan een dure vloerbedekking” aldus een ander.
Het is onbekend wat de daadwerkelijke economische effecten van de Cypriotische Blauwdruk zullen zijn, maar het CPB is op dit moment bezig om de doorberekeningen voor vrijdag af te hebben zodat hierover gedurende het paasweekend op een hoge berg in Zwitserland kan worden besloten. Tot zover onze correspondent.
Spreiden over valuta, aandelen, fysiek edelmetaal, verhuurd OG en landbouwgrond. Die valuta heb je nodig om bij te kunnen kopen als de prijzen dalen. Als er een koopmoment is moet je toe kunnen slaan.
Wat euro’s contant is ook altijd prettig. En vergeet niet je kasten te vullen met levensmiddelen etc.
Toch nog even een ideetje voor de 1 april grap:
Scheefhuurders kunnen zich opgeven voor onderhandse verkopen. Zij worden dan als eerste benaderd bij dreigende executieverkopen, en krijgen 30% korting op de huidige WOZ waarde. Dit om de tussenhandel uit te schakelen. Verder kan op deze manier een dreigend tekort aan sociale huurwoningen worden voorkomen, nu het aantal verplichte verkopen Spaanse vormen aan gaat nemen. Afspraken met WEW zijn al gemaakt. Er zijn echter ook voorwaarden aan verbonden: verplicht 100% annuiteiten hypotheek, de woning die achter wordt gelaten is een sociale huurwoning, en nog wat onzin voorwaarden. De verkoper krijgt de eerste optie op de huurwoning.
@148(Adamus),
Nog effe en ze drukken ’em allemaal: “Waar-hè-heen…”. Vooral die van de afdelingen handhaving hebben er een handje van, om niet te spreken van voorlichters.
@149(Dawg),
Dijsselbloem is in de Eurogroep niet meer dan een replica van Schäuble. Het is deze laatste, die zijn stempel (op de blauwdruk) heeft gezet. Nu worden tenminste de veroorzakers harder aangepakt, dankzij Merkel/Schäuble. Hij vindt Dijsselbloem dan ook een politieke onbenul.
Dat opsplitsen van megabanken zou van mij nog wel een stapje verder mogen gaan. Het begin is er.
Basel IV? Dat zou mooi zijn. Ik denk, dat Basel III nog een hele toer zal worden?
@150(Floor), zo zie ik het ook.
@151(Snorkel),Dat het inzicht bij velen zo langzaam doorbreekt, verbaast mij ook.
Nog te vaak wint een krommetenende geborneerdheid het van rationeel denken.
1 april – Chinese staatsfondsen gaan beleggen in Nederlandse hypotheken. Verwacht wordt dat de huizenprijzen de komende jaren gaan exploderen. De Chinese beleggingsgoeroe Ho Chi Yoo sluit stijgingen van 25% per jaar niet uit. Grafiekje erbij van de verwachtingen.
Afnemers van de hypotheken krijgen een reis naar China kado. Een Chinese hypotheek hoeft niet afgelost te worden en ook het betalen van rente is voorbij. Dat is allemaal mogelijk vanwege een briljant uitgedachte strategie. Wat citaten van een Chinese strateeg, enz. En ook nog een gratis dakkapel.
Je moet je geld gewoon niet op een bankrekening hebben willen staan.
(Goud en zilver I might add)
Wel apart dat mensen die zo ageren tegen particuliere schuld, het niet erg vinden om een overheidsschuld te hebben. Dat is haast net zo erg als mensen die zeggen dat tegenover een schuld kapitaal staat.
@Nico ik dacht dat dat die andere Chinese hoogwaardigheidsbekleder was How So Hi?
I would also note that ABN AMRO Bank just said that even if you hold gold in their system, you can’t get it out. If you want to sell it they will give you cash, otherwise your gold is in good hands. This just confirmed what I’ve always believed, and this is that the gold in the banking system has been hypothecated and re-hypothecated so many times that nobody is going to be able to get their physical gold.
http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2013/3/25_Cyprus,_Massive_Global_Debt,_Derivatives_%26_The_End_Game.html
Minister Dijsselbloem opgepakt voor het oproepen tot een bankrun
1 april 2013 – Den Haag. Na vorige week de huiszoeking bij IMF voorzitster Lagarde afgelopen week is het dit maal de beurt aan Eurogroep-voorzitter en minister van financien Jeroen Dijsselbloem. Zijn uitspraken dat de bail out van Cyprus een blauwdruk is voor maatregelen in andere landen is namelijk opgevat als oproep tot een bankrun. Aangezien dit sinds 2012 verboden is, heeft de minister iets uit te leggen…
1 April:
Nederland is uitgekozen wegens zijn briljante ligging. Rotterdam is gekozen als begin punt. Elk jaar zal 5 miljard in de woningmarkt gepompt worden zodat de “echte” Rotterdammers elders gaan wonen omdat Rotterdam te duur wordt. Hierdoor stijgt de woniningprijs in de rest van Nederland met gemiddeld 7,23 procent per jaar en zal het vervelende gewerk door Chinezen worden overgenomen in. Het voordeel is dat de arbeidsproductieviteit flink stijgt en dus een nog sterkere bodem legt onder de woningprijzen. De Nederlandse bevolking hoeft eigenlijk niets te doen behalve een woning kopen.
oeps? Ik had een hele andere tekst verwacht? (sorry voor de rare fouten)
De Garantie-Hypotheek: niet aflossen, geen rente betalen, je leven lang gratis wonen en ieder jaar de gegarandeerde stijging van overwaarde (10 tot 35%) incasseren. Werken hoeft niet meer.
Nico de Geit,
dit zeg ik niet, maar komt van een site: De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is dé garantie op hypotheken tot € 320.000,-. Met NHG leent u verantwoord en veilig. Bovendien kunt u met NHG profiteren van een fikse korting op uw hypotheekrente. Dit voordeel kan oplopen tot 0,6%. Dat scheelt honderden euro’s per jaar!
https://www.nhg.nl/consument/ik-wil-een-woning-kopen/wat-is-nhg.html
Nico de Geit,
het lijken wel de tropen, lekker hangmateren, af en toe een mango oprapen en als je nog tijd of zin hebt een beetje bouwen
uit de vpro tegenlicht(WOW!): accountants dont account to anybody
(Ik vind de NHG dus maar een maffe regeling)
maarten,
Ik ben wat oud aan het worden maar als je mee wild bouwen.
aan de Mekong river bananen en mango’s in de tuin.
1 air is 2500 euro
huis 30.000.
De Pessimist,
http://www.thaihomeplan.com/index.php
http://www.realiteitsblog.nl/economie_crisis/val-laikibank-had-je-maar-het-jaarverslag-moeten-lezen/#.UVDHM8u9KSP
Kan ik ook voor een erker kiezen?
Vanaf 1 april bij de betere tussenpersoon:
De Herkauw-Hypotheek; hèt ideale instrument voor wie nu even krap zit, maar binnenkort weer een erfenis, overwaarde of casino winst verwacht. Voor u is er nu een product op maat. Het kan immers niet lang meer crisis blijven en de huizenprijzen zijn zo weer op het oude niveau. Eerst opeten, dan ophoesten.
De Verrassingslening; wie houd er niet van avontuurlijk wonen? Met deze lening is elke maand anders. Middels dwingend incasso innen wij maandelijks een willekeurige aflossing en een random rente. Dit kan zo laag zijn dat u een heerlijke extra vakantie kunt boeken. Geen geld meer voor de boodschappen? De koffie staat klaar op ons kantoor. Daarnaast kunt u jokers verdienen door nieuwe klanten binnen te halen en hiermee een (moeilijke) maand pareren.
Het Kangoeroe Krediet; ben jij een starter met een krappe beurs? De gemeente Kutkrabbeveen komt nu met de oplossing! Wij nemen een stukje van de grond onder het ouderlijk huis in onderpand, waarop jij het fietsenschuurtje kunt oppimpen naar een prachtige compacte starterswoning. Met twee dakkappellen en wat isolatie bied een stenen schuur ruimte en vrijheid genoeg.
+1
Kan een bepaalde persoon het woord blauwdruk niet meer in de mond nemen. Dat is niet goed voor de waarde van mijn beleggingen waarmee ik mijn hypotheekschuld wil aflossen en al helemaal niet goed voor de dekkingsgraad van mijn pensioenfonds. 🙂
Om aan de begrotingsnorm van 3% te voldoen gaan we nu Dijsselbloem zijn blauwprint gebruiken en het spaargeld in de spaarhypotheek eenmalig belasten.
Ho,ho, niet zo snel. We zitten wereldwijd met schulden die te snel zijn gegroeid in verhouding tot de inkomens. En de BIS meldde onlangs dat dat probleem sinds het uitbreken van de schuldencrisis alleen maar groter is geworden. De schulden zijn sinds 2008 namelijk met 40% gestegen. Meer schuld, of dat nu bij de overheid zit of in de particuliere sector, gaat dat probleem niet kleiner maken. Vraag is alleen of je er iets mee opschiet als overheid en particuliere sector gelijktijdig hun bestedingen gaan insnoeren.
I guess the EURO’s worst enemy is Dijsselbloem.
As the Washington Post wrote:
“…from here forward, depositors in European banks know that they are on notice, from no less than the Eurogroup president: If your money is in a bank that runs into problems, you’re going to pay. It is an admirable victory for market purism, and a loss for those who want to keep the European financial system in business.”
And Dijsselbloem’s subsequent retraction (I guess a variant of the quintessential Dutch “Grapje! Moet kunnen, toch?”) only confirms (to the Guardian) that European politicians are so inept that they cannot even organize a booze-up in a brewery if asked to.
Dijsselbloem heeft de waarheid gezegd, de belastingbetaler moet hier niet voor betalen en wat mij betreft laat je die banken failliet gaan.
En toch gaan we betalen.
De vraag is dan waarvoor ?
http://www.bankersumbrella.com/1/post/2013/03/the-cyprus-deal-is-not-a-deal.html
http://bit.ly/109rpfG
No safe “assets”, ook huizen niet.
Ondertussen in Denemarken.
Gaat ongeveer gelijk op met NL.
Daling huizenprijzen nu 20%, en de aflossingsvrijen zijn daar nu ook een bedreiging ……….
http://www.bloomberg.com/news/2013-03-24/danish-interest-only-mortgage-jolt-threatens-market-s-p-says.html
De afgelopen weken heeft een verschuiving plaatsgevonden van de magnetische velden, de polen zijn nu aan het schuiven.
Schepen hebben enorme problemen hun positie te bepalen, de kompassen moet nu per uur worden bijbesteld.
De warme golfstroom weet nog niet waar ie nou naar toemoet en staat in dubio.
In Noorwegen groeien de gletsjers nu met 1 km per dag.
NL zal snel bedolven worden onder de aanstormende gletsjers uit het Noorden en uit de Alpen.
De bevolking zal moeten evacueren, maar Rabo vertelde net in een persbericht, dat de hypotheekrentebetaling gewoon doorloopt, de hypotheek verhuist gewoon mee, naar het zuiden……….
We staan aan de vooravond van een nieuwe ijstijd.
Ja, dat kan. En ook de inkomenseisen zijn voorgoed verleden tijd.
Frans,
http://www.zerohedge.com/news/2013-03-24/another-gold-shortage-abn-halt-physical-gold-delivery
Voor wie nog niet doorhad dat de scheefhuurverhogingen een cadeautje aan de wocos en bouwers zijn: http://nos.nl/artikel/488504-bouwsector-werkt-aan-greendeal.html
De beste 1 april grappen kun je niet verzinnen, die staan gewoon in het echte nieuws!
Top ING vindt eigen salaris ‘onhoudbaar’ laag
http://www.welingelichtekringen.nl/economie/167358/top-ing-vindt-eigen-salaris-onhoudbaar-laag.html
Zou ik jullie mening mogen?
Mijn situatie: zo’n 100k spaargeld (waar ik mij steeds meer zorgen over maak), zit in een zeer slechte huurwoning, wil binnen een half jaar een nieuwe baan gaan zoeken en zou als ik een huis zou kopen zoeken in de prijsklasse 200-250 duizend.
Aangezien ik waarschijnlijk geen vast contract ga krijgen kan het zijn dat ik mogelijk nog jaren moet huren voordat ik in aanmerking zou komen voor een hypotheek. In die tijd moet ik nog maar zien wat mijn spaargeld waard is of wat ik ervan af moet staan. Mijn opties zijn:
– In mijn huidige huurwoning blijven (kleine 600/maand) of een wat mooiere huurwoning (900/maand) zoeken en doorgaan met sparen. Hopen dat er niets groots gebeurd waardoor mijn spaargeld veel waarde verliest.
– Een van de woningen kopen in de voorgenoemde prijsklasse. Bij verlies van mijn baan is het qua lasten nog jaren vol te houden.
Het is natuurlijk wel een risico om een schuld aan te gaan vlak voordat ik een nieuwe baan ga zoeken, zeker in een dalende markt. Ik kan echter wel een flink stuk zelf inbrengen waardoor mijn risico beperkt blijft. Wat zouden jullie mij aanraden?
Adamus,
Die meneer Paul Cohen is de zaak lekker aan het opruien, nog afgezien van de foute informatie.
Niet de Spanjaarden hebben meer privé vermogen dan de Duitsers, dat waren de Italianen, tenminste dat was de uitkomst van het onderzoek.
Bovendien blijken velen over een wel heel erg kort geheugen te beschikken.
Eerste voorstel van de Troika was het belasten van alles boven de 100.000 euro, het was de Cypriotische regering die daar niet aan wilde. De Cypriotische regering was bereid de spaarcenten van het volk af te romen om al die zwartspaarders en witwassers binnenboord te houden.
snorkel,
‘omdat bekwame bestuurders zich niet met een laag salaris laten afschepen’
Gaan we weer, die dooddoener wordt te pas en te onpas van de plank gerukt.
Ik heb een nieuwtje voor dit arrogante zootje, bekwame bestuurders in de bankenwereld bestaan niet!
En wanneer je denkt ergens beter af te zijn moet je vooral vertrekken, niemand die je tegenhoudt.
Al het bail-out geld al terugbetaald trouwens?
Deze optie. Als je toch nog een baan gaat zoeken (zonder vast contract), dan is flexibiliteit een zegen. Je zegt dat je zoekt in de categorie 200 tot 250k, in veel gebieden in Nederland kun je voor 900 euro best iets moois huren dat in dezelfde categorie valt, of nog mooier. Liefst iets nieuws en dan bij beleggers (zoals Vesteda) of Woco’s natuurlijk. Heb je toch de luxe en fijnheid van een nieuw huis. Maar niet het risico.
Ik begrijp dat je je zorgen maakt over je spaargeld. Je zou het over verschillende rekeningen kunnen spreiden. Toch lijkt me de kans dat er iets naars gebeurt met je 100k lager dan dat er iets naars gebeurt met een koopwoning. Met 80k inleg verwacht ik trouwens wel dat je een hypotheek zou moeten krijgen van 170k.
Je moet ook maar denken, vanaf 1 juli 2014 staat de NHG grens op 265k en net boven de NHG grens bevinden zich de beste deals.
RefDag: de cijfers over de woningmarkt moeten positiever! http://www.refdag.nl/nieuws/economie/huizencijfers_mogen_helderder_1_725748?localLinksEnabled=false
Ik ga er vanuit dat de huizenprijzen blijven dalen, en dat gaat nog jaaaaren duren. Op een gegeven moment is de bodem bereikt en daarna gaat het weer heeel langzaam omhoog – dat is mijn verwachting. Dat lijkt me het juiste moment om in te stappen.
Vermogen kun je spreiden over valuta, aandelen, edelmetaal en verhuurd onroerend goed en landbouwgrond. Ik verwacht dat deze vijf gemiddeld minder snel zullen dalen dan Nederlandse huizenprijzen.
Ik heb alle tijd, ik huur een comfortabele woning van een pensioenfonds. Ik betaal 980 euro huur en ze willen de woning kwijt voor 350-400k.
Ik ben vier jaar geleden de wijk waar ik een deel van mijn jeugd doorbracht uitgevlucht vanwege islamisering en ik verwacht dat Nederland nog een fikse rekening gaat krijgen voor het mislukte multiculturele project.
Ik heb eigenlijk alleen maar interesse in ex-babyboom woningen. Vrijstaand in een bosrijke omgeving. En daar komen er straks heel veel van op de markt. Het valt niet uit te sluiten dat ik voor die tijd mijn heil elders zoek of dat ik tegen die tijd failliet ben of geen interesse meer heb om te kopen.
Uitzending gemist ?
Over narcisten en psychopaten.
Vanaf 11.58
http://www.nederland2.nl/programmas/4097-de-slag-om-nederland/uitzending/42668?missed=true
Je koopt een woning voor 250k, en na een aantal jaren is die woning nog 125k waard. Dan is je eigen geld volledig verdampt en heb je een restschuld van 25k.
Schuurhuurder, Veilinghuis kopen, opknappen met spaargeld, niet alles uiteraard, restant beleggen op verantwoorde manier.
SchuurHuurder,
Lekker blijven huren, die spaarcenten worden niet geconfisceerd, ze worden ‘afgeroomd’, zoals alles afgeroomd (wij betalen trouwens allang 1,2%) wordt om de dood eenvoudige rede dat al het vermogen minder waard is geworden.
Huizenprijzen gaan alleen veel meer afgeroomd worden, dus wanneer je die spaarcenten nu in een huis steekt word je dubbel afgeroomd.
Wat raad ik je aan: Alle voor jouw belangrijke zaken benoemen (werk, leefomgeving, vrijheid in mobilitiet etc etc.).Een doelstelling formuleren en daar naar te handelen.
met alle respect , maar ken verschullende mensen die onze lieve heer op de blote knieen bedanken dat ze hier een vriendje of vriendinnetje hebben getroffen en vertellen mij weleens verhaaltjes.
Nu schijnt er een gevluchte meneer te zijn die meer centjes heeft als ik maar wat langer in de badkamer is blijven en zitten en niet eens meer op hulp hoeft te wachten …en..en …
vaak helpt het om zelf een tijdje ergens te verblijven om enige indruk van het land te krijgen .
Dat is veelal het eerst advies aan mensen die aan emigreren denken .
Target 2 system is operating normally ……..
http://www.ecb.int/paym/t2/html/index.en.html
plus 1.. zie ik ook zo
Het leven is zo heerlijk simpel soms.
Bedankt allen voor de adviezen.
@ Nico, waar baseer jij een prijsdaling van 50% op? Met mijn berekeningen (ookal ben ik een leek) kom ik op niet veel meer dan 15-20% uit vanaf nu. Gezinsinkomen * 3,5 of 4 komt op zo’n 175-200? Ook de welbekende grafiek van Maartje Martens met een correctie voor de gestegen arbeidsparticipatie en bijtelling van het inkomen van de vrouw zie ik niet een overwaardering van 50% nu.
@ erik, heb veel te weinig verstand van huizen om mij in veilingen te gaan mengen. Er zullen zeker goede deals te vinden zijn, maar de kans dat ik de plank compleet mis sla is mij wat te groot. Zo’n gok durf ik niet te nemen.
@ Floor, waarom denk je dat het spaargeld veilig is? Die 1,2% merk ik inderdaad al jaren in mijn IB. Zolang de er deflatie is in de huizenprijzen kan ik er redelijk mee leven, aangezien dat is waar ik voor spaar.
Dat de huizen nog wel even door blijven dalen geloof ik zeker, de OZB zal ook nog wel blijven stijgen. Verdere aanpassing van de HRA ben ik echter niet zo bang voor, aangezien ik toch een lage hypotheek zou hebben en die snel wil aflossen. Ik zie niet zo veel politieke wil om de huizenbezitter nog verdere belasting op te leggen, in ieder geval niet op korte termijn. Mocht dit gebeuren zal het waarschijnlijk gaan om aanpassing van de HRA door een stijging van het EWF denk ik. Zou ik wel financieel merken, maar zeker niet desastreus.
@ Bug, mooi advies. Hier moet ik inderdaad zeker over nadenken :).
SchuurHuurder,
ps. als je perse nu wil kopen uit zorg dat je de boot straks misloopt: veilighuis, opknappen etc. zie eerdere post
bedenke:
nieuwe baan betekent naast – geen vast contract- miscchien ook dat je geografisch mobiel moet zijn?
wanneer dat het geval is en je bent nog in de opbouwende jaren van een jonge loopbaan.. dan zou ik persoonlijk nu geen koophuis willen..
met Floor ben ik het eens – mits je goed de ontwikkelingen volgt – het niet zo een risiko zal lopen met die 100.000
suggestie: een testballontje oplaten gaan bij een bank:
100.000 inbreng: op huis van 250.000 en als flexwerker met een inkomen van x ( dat wat jij als min. hebben wil bij je nieuwe baan)
( kweetniet of dat alweer gelijk een consultatie fee betekent.. )
Schuurhuurder: Goed gezien, prijzen zakken zeker in het segment waar jij wilt kopen(afhankelijk van locatie), echt niet meer dan max 15%. Kijk gewoon op de markt naar een huis welke naar jou zin is en scherp geprijsd. Kopen beetje opknappen en moet jij kijken waar je over 15 jaar staat met dat huisje. Huurwoningen worden alleen maar duurzaam verbouwd ne niet meer gebouwd. koopwoningen worden al helemaal amper meer gebouwd. De vraag gaat straks echt het aanbod inhalen, wie wil en nou voor altijd bij mams en paps blijven wonen??
of je je moet haasten in een dalende markt?
volgens mij is het positieve antwoord van de bank voorgeprogameerd:
die nemen jou echt met handkus..
100.000 inbreng ..
dat is een droom LTV; dan maakt het hun zeker niets uit dat als je een flexcontract hebt..
afbetaalde huiseigenaar,
Is inderdaad een flink nadeel om eerst te kopen en dan pas naar een baan te zoeken i.v.m. de mobiliteit. Ben niet zo bang om de boot te missen qua prijs, aangezien ik deze niet zie stijgen de komende jaren. Ik vrees voornamelijk voor mijn spaargeld, helemaal als deze door zou groeien tot 150 de komende jaren.
Risico loop je eigenlijk sowieso wel. Bij huizen weet je echter zeker dat je veel kwijt bent, bij spaargeld heb je nog enige hoop om er niet teveel op te verliezen. Zo’n huizenveiling zie ik niet zitten, ik heb simpelweg te weinig verstand van woningen hiervoor. Bovendien heb ik nog een partner die dat ook niet wil.
Misschien is het inderdaad wel mogelijk een hypotheek te krijgen zonder vast contract indien ik dermate veel zelf inbreng. Een bankmedewerker hier die dit weet? 😉
Huis verhuren ook niet altijd goed idee…….
http://www.telegraaf.nl/binnenland/21421918/__Miljonair_kampeert_voor_villa__.html
Ik kijk alleen maar naar buiten en ga af en toe naar de supermarkt, en dan snel weer naar binnen. Als eenvoudige kaaskop ondervond ik geen problemen.
Over die badkamer: Berezovsky was gewoon een criminele psychopaat. Je kunt Nederlanders gerust gebrek aan zelfreinigend vermogen verwijten. Alhoewel, Pim Fortuyn werd ook vermoord omdat hij een ‘racist’ was.
Start
huis 250k
eigen inbreng 100k
hypotheek 150k
LTV 0,6
over 10 jaar -30% (bij kopen)
huiswaarde 175k
hypotheek 150k
LTV 0,86
over 10 jaar bij niet kopen
spaargeld 100k bij 1,5% rente = 122k
huiswaarde 175k
Hypotheek = 53k
LTV = 0,3
bij niet dalen waarde huis
LTV = 0.51 ((250-122)/250)
Daarnaast kun je nog sparen (misschien ook als je in een huurhuis van 900/m) zit
tsjonge jonge wat een moeilijke keus. In financieel opzicht dan 🙂
O ja bij kopen ben je ongeveer netto 875 euro/m kwijt (excl onderhoud en mooiere badkamer, keuken en opbergschuur) en heb je na 10 jaar ongeveer 25% van je hypotheek afgelost (ann). Alleen loop je bij huren een stuk lager risico.
Ik weet niet hoe de huizenprijs zich gaat ontwikkelen. Wat ik wel weet is dat ik er nu goed aan doe te blijven huren. Ik denk dat de huizenprijzen voorlopig blijven dalen en dalen. Op een gegeven moment is de bodem bereikt en daarna gaat het heel langzaam weer omhoog. Dat punt is nog lang niet bereikt.
Ik ben ondernemer en ik zie mijn omzet dalen. Ik had daar wel op gerekend, maar toch. Ik reken er ook op dat al die keuken- en badkamerboeren het loodje leggen, maar voorlopig doen ze nog net alsof er niets aan de hand is. Ik verwacht dat dat gaat veranderen de komende jaren: werkloosheid, een krimpende welvaartsstaat en onrust.
Voorlopig zit ik prima in mijn huurwoning van het pensioenfonds. Misschien kan ik voor het geld waarmee ik nu een appartement kan kopen over een flink aantal jaren een vrijstaande woning onder de bomen kan kopen, misschien ook niet, we zullen zien.
Een huis kopen in Nederland is alleen interessant als je denkt dat de bodem is bereikt.
Van die 980 huur die ik betaal kun je gerust 1/3 onderhoudskosten aftrekken.
Over mijn verwachting van dalende prijzen: het bevolkingsaantal blijft gelijk, maar er komen meer ouderen, zieken, kanslozen, armoedzaaiers, criminelen, werklozen, enz. Een hoop teleurgestelde mensen: babyboomers die hun huis niet kwijt raken, immigranten die hier niet vonden wat ze hoopten, hoogopgeleiden die geen baan kunnen vinden, enz.
Bug,
Touché. Met de aanmerking dat de maandelijkse lasten wel een paar 100 euro lager zijn bij een kleine hypotheek dan bij een 900e huurhuis. Wanneer dit gebruikt wordt voor de aflossing ligt het weer wat dichter bij elkaar.
Maar ik ben het wel eens dat het verstandiger is om eerst een nieuwe baan te hebben waar ik mij goed voel en dan pas na een of enkele jaren te kijken om iets te kopen. Hopelijk zijn de prijzen dan ook enigszins gedaald waardoor ik nog minder hoef te lenen. Bedankt in ieder geval voor jullie input :).
Bug: Dream on………
Start
huis 250k
eigen inbreng 100k
hypotheek 150k
LTV 0,6
over 10 jaar -30% (bij kopen)
huiswaarde 175k
hypotheek 150k
LTV 0,86
De gemiddelde lonen gaan dus dalen en daarmee zou ook de huizenprijs moeten dalen.
Bug: Als ik van jou berekening uit ga dat gaan we dus vanaf de top van 2008. 19%+30%+4%(overdrachts belasting)+inflatie inleveren. Oftewel circa 60%.
Mag ik vragen waar je dat op baseerd? Vind het echt totale onzin, zeker in het segment tot 250k.
SchuurHuurder,
Ik denk dat het er helemaal van afhangt hoe erg je denkt/vreest dat het allemaal nog gaat worden. Verwacht je apocalyptische toestanden dan zou ik direct m’n geld van de bank halen, ingeblikt voedsel voor een paar jaar kopen en dat in je kelder verstoppen. Met de rest ga je bij Amsterdam Safe langs, of je legt wat goudstaafjes in je kelder (dan wel zelf een kluis kopen en alarm aanleggen)
Als je niet zo fatalistisch bent ingesteld zou je kunnen gaan denken aan biflatie-strategien: Jezelf beschermen tegen komende prijsstijgingen van commodities zoals energie en voedsel. Aangezien je een huurhuis hebt zijn bv zonnepanelen geen optie, maar een zuiniger auto misschien wel. Investeer ook in jezelf; zorg wordt onbetaalbaar. Een huis kopen? Dat zou ik alleen doen in een huizenprijzeninflatiescenario, waar we nu bepaald niet in zitten. Op dit moment worden de huizen nog steeds sneller waardeloos dan je spaargeld. En we zijn er nog lang niet: een gemiddeld huis gaat naar (positief ingeschat) €120k en waarschijnlijk nog daaronderdoor, zie http://oi48.tinypic.com/3535pvs.jpg (let op, prijzen zijn allemaal in euro’s van 2009!)
Verder zou je eens kunnen Googlen op biflation investment strategies en dergelijken. Er wordt best wel wat over geschreven (maar toegegeven; niet alle adviezen en discussies zijn van even goede kwaliteit).
Verwacht je hyperinflatie, ook dan is een huis bezitten geen goed idee: http://oi48.tinypic.com/3535pvs.jpg – Eigenlijk is het enige scenario waarin een huis bezitten leuk is een “normale inflatie over de gehele breedte”.
Stel 300 euro. Kosten koper (6%) van 250.000 is 15.000 euro. Niet kopen scheelt je dan 50 maanden/4 jaar dat verschil in lasten. En dan hebben we het niet eens over onderhoud en specifieke belastingen.
Graag inhoudelijk.
Mogelijk begrijp je geen lor van wat je bekritiseerd.
Ik neem geen standpunt in. Zowel bij scherpe daling als bij gelijkblijvende prijzen is het mogelijk verstandiger niet te kopen. Ik heb geen glazen bol alleen agrarisch verstand. Nogmaals in 1995 vond ik de prijs van de huizen al erg hoog tov inkomen. Ik geloof niet dat ik mijn zienswijze anno 2013 hoef te herzien.
Bug,
Bij een hypotheek van 160.000 komt er volgens berekenhet een bruto maandbedrag van 820 uit, netto 617 een stuk minder. Ook zou ik vroegtijdig meer aflossen aangezien ik erg zuinig leef. Onderhoud en OZB ben je natuurlijk nog wel extra kwijt.
Nico de Geit,
Je hebt gelijk dat het inderdaad nog een tijd zal zakken, mede door de oorzaken die je noemt. Ik ben wel van mening dat het voor een groot deel een overshoot zal zijn qua daling, waardoor je niet per se een slechte koop doet als je het niet op het aller laagste punt koopt. Het blijft natuurlijk natte vinger werk, voorspellen wanneer de bodem bereikt wordt.
snorkel,
Copy-paste-foutje: tweede url (over huizenbezit bij hyperinflatie) had http://gonzalolira.blogspot.nl/2011/02/inflation-hyperinflation-and-real.html moeten zijn
Ik ben nog redelijk jong, dus kopen wil ik sowieso (nog 50 jaar huren lijkt mij duurder). Het is voornamelijk de vraag nu kopen of over een aantal jaar. Dus die 6% kk ben ik op een gegeven moment kwijt (hoewel waarschijnlijk wel 6% over een lager bedrag). Over de onderhoudskosten en ozb heb je natuurlijk gelijk. Ook zal ik nog extra verzekeringen moeten afsluiten bij koop.
Knap. Wat denk je per maand aan aflossing kwijt te zijn de komende 30 jaar bij 100% aflossen.
Daar komen ook nog allerlei onkosten bij, OZB, opstal, forfait. Afbouw HRA naar 42% (20jr) dus je mag gemiddeld maar 49,5% aftrek voor de komende 10 jaar rekenen.
Eerlijk denk ik dat je eerder richting 1000/m gaat. maar zeker weten doe ik het niet.
SchuurHuurder,
Bij een huis kopen moet je je een aantal dingen afvragen:
– Moet ik verhuizen? Bijv gezinsuitbreiding, etc… Of kun je mooi blijven zitten waar je zit.
– Ben ik er zeker van dat ik hier wil blijven wonen. Dat kan niemand voor jou beslissen
– Ben ik er zeker van dat ik het kan blijven betalen? Zo niet, dan gooi je pas echt letterlijk geld door het riool en blijf je met niks achter. Jij lijkt er op dit vlak een stuk beter voor te staan dan vele medelanders
– Wil ik verdienen aan mijn stapel stenen? Daar zou ik op dit moment maar niet al te erg van uit gaan. Op de héle lange termijn wel weer, maar bekijk het zo: Iemand die over 5 a 10 jaar instapt hoeft veel minder ‘in te halen’ als jij.
– Wat verwacht ik van de economische situatie? Eigenlijk is de enige situatie waarin een huis kopen verstandig is gematigde (tot 0) inflatie over de gehele breedte; zowel in commodities, als diensten, als kapitaalgoederen, als LOON/INKOMSTEN! Nu hebben we inflatie in de helft van de economie en deflatie in de andere helft. Bovendien hebben jij en ik, als gewone burgers, geen beschikking over het extra geld dat wordt bijgedrukt omdat onze lonen (of winsten als zelfstandige) niet stijgen.
Schuurhuurder. Als je een huis koopt 15% onder de marktwaarde van dit moment ben je op dit moment al de k.k. kwijt en heb je nog ruimte om een daling op te vangen(als dit nodig zou zijn wegens verhuizing etc).
Die verzekeringen stellen geen ruk meer voor.
Opstal betaal ik 7 euro per maand.
Overlijdensrisico had ik al in me huurhuis maar die heb je ook voor circa 30 euro(60%).
OZB is iets van 120 euro per jaar bij mij in Den Haag.
Onderhoud wordt steeds goedkoper en struim de verschillende veiling site’s is af voor nieuwe badkamer/keukens etc.
Bug: Een behoorlijk normaal inkomen voor mensen die overwegen om te kopen is een huishoud inkomen van 50k.
Daar koop je prima een huis voor van 200k-225k.
Ik zie dus geen reden waarom die prijzen in dit segment door de voegen zouden zakken. Behalve bij huizen die echt oud zijn en/of veel achterstallig onderhoud hebben.
Als je een betaalde woning hebt en je gaat dood slaat de staat meedogenloos toe. Het geïnvesteerde vermogen zit vast in je woning. Is je geld liquide dan zijn er veel meer mogelijkheden om het over te dragen.
Vermogen parkeren bij verwanten heeft risico’s maar heeft ook voordelen. Ga je bijvoorbeeld failliet dan blijft dat vermogen buiten beschouwing – informeer naar de voorwaarden. Ik moet er niet aan denken dat mijn huis in een faillisement terecht komt. Zit je gehuurd dan gebeurd er niet zoveel zolang je de huur betaalt.
Werkeloosheid, rente stijging, verdere afbouw HRA. Moet ik er nog een paar opnoemen. Effect globalisering op lonen, duurdere grondstoffen voeding …..
Het is niet waarschijnlijk dat we terugkeren naar de top van 2008. Dat gebeurt misschien wel een keer, maar dat maken wij niet meer mee. Wie weet verandert Nederland wel in een jungle, bewoond door wilde beesten.
Tulpenbollen keerden ook nooit meer terug naar hun waarde op de top.
Bug: De huren gaan ook snel naar 800 euro. En dan heb ik het over sociale huur.
Neem dat ook even in je berekening mee. En wat als de rente naar 1% gaat…..dat zou mijn helemaal niet verbazen.
Bug,
De EWF en aflossing zitten volgens mij bij die berekening inbegrepen. Ik heb namelijk annuïtair gekozen en heb 250.000 als WOZ ingevuld. Die afbouw van de HRA maak ik mij niet zo druk om aangezien dat “tientjes per jaar” werk is. Om een Ericje te doen: de huren zullen waarschijnlijk harder stijgen dan deze extra kosten. Op hoeveel je uiteindelijk uit komt weet ik ook niet precies hoor.
snorkel,
Hoef er niet op te verdienen, maar liever ook niet al teveel op inleveren. Het is meer een kwestie van woongenot t.o.v. de kosten. Mijn huidige huurwoning is niet best, goed genoeg om nog een paar jaar in te wonen, maar niet langer dan nodig is. Dit is iets waar ik zelf een beslissing in moet nemen. Als ik iets zou kopen moet het wel iets zijn waar ik mijzelf ten minste 10 tot 15 jaar in zie wonen, anders begin ik er sowieso niet aan.
Afbouw NHG naar 260k lijkt mij een hele grote factor worden de komende 2 jaar.
Snorkel: Zekerheid dat je iets kan blijven betalen is er nooit, niet een koop of in een huurhuis. Of je moet natuurlijken bulken van het geld. Meeste mensen niet en dan zijn er tig zaken die kunnen gebeuren in een mensenleven waardoor je niet in staat bent om je lasten te dragen. De vraag is ben je op dat moment dan beter af in een koop of in een huurwoning……?? De huidige situatie gooit huurders hun huizen uit en laat kopers in hun huis wonen. Dus ja wat is wijsheid.
Nico de Geit,
Klopt, de top van 2008 zullen we niet snel meer bereiken… dat gaan jij en ik inderdaad niet meer meemaken 😉 Neemt niet weg dat je wel op vastgoed kunt “verdienen”, want er komt ooit weer een stijging (weliswaar na de meest significante daling ooit gemeten: de daling vanaf 2008 tot… 2020/2030?). Zoals met alles is de timing essentieel.
erik(trol),
Als huurder kun je gewoon je sleutel inleveren en bij je familie op zolder gaan wonen. ben je in 1 klap van alle gezeik af zonder restschuld/loonbeslag/WSNP. Jinglemail bestaat best wel in NL, maar alleen voor huurders 😉
Het gemiddelde inkomen in Nederland zal dalen omdat er meer ouderen komen, de economie krimpt, de multiculturele samenleving is mislukt, meer zieken, meer kanslozen, enz. Mensen met capaciteiten vertrekken terwijl kanslozen zich razendsnel voortplanten.
Als de rente omhoog gaat neemt de leencapaciteit af. En de rente is nu extreem laag, zo laag dat het niet interessant is om te sparen.
Eerst moet de lucht uit de economie en ook uit de huizenprijzen. Al die bedrijven die niet lopen moeten verdwijnen, werknemers ontslagen, enz. Ze draaiden voornamelijk op uitgegeven ‘overwaarde’ – ca. 50 miljard euro ieder jaar – en dat is nu voorbij.
We zitten dus in een spiraal naar beneden. Op een gegeven moment wordt er een nieuw evenwicht gevonden, maar dat is nog ver weg.
Ja dat klinkt leuk Snorkel, maar ik zie mij niet zo snel met 2 kinderen bij me familie gaan wonen. Je kan in zo een situatie veel beter in een koopwoning zitten en overleggen om de rente tijdelijk niet te hoeven betalen, of nog beter een huis kopen welke zelfs met bijstand te betalen is. Je kan dan in elk geval in je eigen buurt blijven wonen, wel zo prettig voor jezelf maar vooral voor je kinderen.
erik(trol),
Waarom niet? Er zijn zat tijden in de geschiedenis geweest waar dat heel normaal was.
Dat jij iets niet WILT betekent nog niet dat het niet KAN 😉
Nico:
Eerst moet de lucht uit de economie en ook uit de huizenprijzen. Al die bedrijven die niet lopen moeten verdwijnen, werknemers ontslagen, enz. Ze draaiden voornamelijk op uitgegeven ‘overwaarde’ – ca. 50 miljard euro ieder jaar – en dat is nu voorbij.
Eens! Denk echter dat de bodem eerder bereikt is dan jij denkt. Zeker als de hypotheekrente nog veel lager gaat worden(wat ik denk).
Vanuit de bank gezien. Is zoiets verstandig ?
Banken reageren niet op trollen. Dat dan weer niet.
Ik snap dat als de rente omlaag gaat dat er weer geleend kan worden, maar banken zijn nu behoorlijk wankel. Is dat, ondanks deze crisis, toch nog een optie om mensen over de streep te krijgen om een hypotheek te nemen ?
Ruront,
Nee joh, de banken WILLEN helemaal niet meer hypotheken uitzetten. Dat heeft Zalm (in bedekte termen) zelf gezegd en Dijsselbloem ook (ook in bedekte termen). Er is helemaal geen noodzaak om mensen “over de streep te krijgen”. Alleen mensen met een flink pak eigen geld (zoals Schuurhuurder) en die netjes aflossen zijn welkom, want die dragen bij een het verlagen van de leverage. De renteopslagen gaan pas omlaag als de banken gedeleveraged zijn, maar op dat moment zal de ECB de rentes weer verhogen.
erik(trol),
Ik denk het ook hoor Erik de rente gaat naar 0% Met al het geweld de oude belangen blijven verdedigen .incompetente bedrijven,overheden en privé personen in stand houden tot de laatste snik .Dit heeft niks meer met kapitalisme meer te maken.Ik zie pas als er geen welvaart meer is maar wel heel veel geld dat sommigen zich achter de oren gaan krabbelen wat er nou is misgegaan.
in 200-225K segment prijzen gaan zaken want er zijn 300-350K woningen die worden voor 230-250k verkocht. dat weighs down midden segment. In andre worden, waroom zou ik Toyota Aygo kopen voor E 10,000, als er een Mercedes voor 11,500 bestaat?
as simple as that
De bodem, een gecamoufleerde valkuil.
Ik ben nou circa 10 maanden intensief alle nieuwe woningen in prijs segment 200-300k aan het volgen die in de omgeving van 5km van mijn huidige woningen nieuw te koop worden aangeboden.
Vraagprijzen zijn al 6 maanden vrijwel gelijk. En geen enkele woning die 300k-350k was, is veel gezakt, laat staan de(paar) huizen die er staan voor 225k-300k. Hoogstens paar duizendjes.
Word er veel verkocht? Nee dat dan ook weer niet. Naar mijn idee blijft de markt op slot tot de hypotheken verstrekt gaan worden, of er daadwerkelijk nog 15% van de huizen tot 300k af gaat. Echter dat betekend dramatische verliezen voor de huidige bewoners(Meeste hebben de laatse paar jaar gekocht), en hebben hun vraagprijzen al op minmiaal gezet. Bel maar is naar een makelaar, onderhandelen is meestal niet meer mogelijk. Dus tot die tijd, wordt er gewoon minder verkocht en gaat vanzelf de groep die hun huis al tig jaar te koop heeft staan tot de conclusie komen dat het geen zin heeft en haalt het huis uit de verkoop.
En natuurlijk speelt de rente een belangrijke rol, moet jij is kijken als je een huis kan kopen en de rente voor 30 jaar op 2% kan zetten, hoeveel huizen er verkcoht gaan worden.
Ik zeg kom maar op met die staatsbank.
Trouwens ook veel beter voor de hele economie. Beter tegen zeer lage rente financieren, dan hele lage huizenprijzen waarbij half Nederland failliet is door de prijsdalingen en de hoge hypotheken en dus niks voor de economie kunnen betekenen.
erik(trol),
De afbouw van de NHG grens gaat wel wegen op de betaalbare prijzen. Hypotheken buiten deze grens worden veel moeilijker verstrekt omzet er minder vraag naar is uit het buitenland. De huizen binnen van 250-300 duizend gaan daardoor de komende twee jaar moeilijker verkocht worden. Aangezien het voor veel verkopers niet mogelijk is om te zakken zullen de transactie aantallen inderdaad teruglopen.
Lol. Meer van dit soort stukjes, brengt een lach.
The falling leaves…
erik(trol),
Hahahaha. Jij wilt dus (met je lage rente en hoge schulden) precies het tegenovergestelde van wat de banken, de minister, het IMF, The Economist en de EU willen (namelijk lage schulden vanwege Basel en hoge rentes om de banken te herkapitaliseren). Wie denk je dat dit spelletje touwtrekken gaat winnen Erik? 😉
In één ding heb je wel gelijk; de categorie tussen de €200k en €225k zal altijd tussen de €200k een €225k blijven. Alleen zullen de kneusjes er onder uit vallen en zullen daar van boven af betere huizen voor in plaats komen. De prijzen binnen één prijscategoerie zullen dus minimaal veranderen, maar wat je er voor krijgt wordt wel steeds beter.
Je hebt speculeren en leren.
Waarmee begint het? En dan? De startmotor repareren?
Eric blijf dromen, pas nog iemands gesproken die zijn woning verkocht heeft. Moest 15% cash inbrengen om woning verkocht te krijgen (anders passeert de bank niet). Gelukkig was de nieuwe woning ook een dergelijk percentage onder WOZ gezakt. Maar je moet het wel hebben liggen, lenen is geen optie.
Niet echt prettig als je slaaf bent van je huis en moet blijven wonen en betalen.
Zijn woningen in de prijsklasse van 200 -300 kEuro
Off topic.
Als koningen zo leuk zijn waarom dan geen 3 koningen?
Groei is king toch? De economie ligt in coma, mensen worden ouder en dementer. In 2025 een half miljoen dementen die 3000 euro per dag kosten en wij sluiten bejaardentehuizen. Good thinking! http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/psychische-stoornissen/dementie/welke-zorg-gebruiken-patienten-en-kosten/
Vrouwen worden ouder en de doodsoorzaak nummer 1 voor mannen van 40 is veel hoger dan die van vrouwen, waaraan ze dood gingen wist ik niet. Stress of piekeren over schulden?
http://www.newscientist.com/blogs/culturelab/2013/03/taking-the-worlds-pulse-using-supersmart-graphics.html
Hoe ging dat precies? Ging dat over de restschuld? Geen mogelijkheid voor een PL?
Een boel hopelijk. Maar de LTV zal niet veranderen. En de LTI wellicht marginaal. Ik ben wel met je eens dat het zou helpen als de rente zou dalen. Echter, hoe gaan de banken dan het verlies op alle wanbetalers (77.000 met betalingsachterstand > 4 maanden! dat is bijna een hele jaarverkoop) goedmaken?
Claude: Als die wanbetalers kunnen overstappen naar een hypotheek met 2% rente i.p.v. 6% dan zullen er een hoop geen probleem meer hebben.
Vergis je niet. Verschillende gemeente, waaronder Den Haag, doen dit al. Zij helpen mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen, door de hele hypotheek van de bank over te nemen. Bank blij, krijgen immers veel meer geld er voor dan op de veiling of bij gedwonge verkoop, eigenaar blij kan blijven wonen waar hij woont, gemeente blij minder mensen naar de noodopvang wat nog meer kost. En de gemeente kan hypotheken aanbieden met veel lagere rente……..
Zo is het maar net.
bank blij, ‘eigenaar’ blij, gemeente blij, belastingbetaler fucked! Great! I’ll buy it!
Hoe zei Snorkel het ook alweer.
‘If you don’t fail to prepare you don’t prepare to fail.’ Zoiets.
Omdat je aan een aygo minder onderhoudskosten heb ? 🙂
Animal Crackers,
If you fail to prepare, you prepare to fail
Beetje lullig misschien, de quote klinkt epic, maar ik moest door alle reparaties die ze ‘hervormingen’ noemen onwillekeurig toch even denken aan:
If you fail to prepare, you fail to repair.
Schade 😉
Aan mijn huurwoning moest ook het nodige gebeuren toen ik hier kwam in 2009, tapijt, schilderwerk, lamellen en gordijnen, enz. In 2019 is dat allemaal totaal afgeschreven. Tegen die tijd kijk ik wel of ik nog een keer ga schilderen of ga verkassen. Kortom: huren kan ook.
En Schuurhuurder, als je dan zo graag wilt kopen, waarom met geleend geld? Je kunt toch ook iets in de aanbieding kopen en daar tien jaar blijven zitten?
Animal cracker, Waarom zou de belastingbetaler Fucked zijn? De belastingbetaler is pas fucked als al die huizen die nu al onder water staan en al die andere die straks hun lasten niet kunnen betalen een beroep gaan doen op NHG, dan pas is de balastingbetaler Fucked. En wie dacht je dat die schuldsanering betaald? De constructie die deze gemeente’s kiezen is voor iedereen beter. Van mij mogen ze het morgen landelijk invoeren, al is het alleen om het vertrouwen in de economie enigsinds terug te brengen, en mensen weer wat geld over houden om te spenderen.
@trol
Die circa 30.000 kan niet in de hypotheek. Een PL van 30.000 krijg je niet altijd en drukt fors de maximale hypotheek die je kan nemen. Een PL van 30.000 Euro kost circa 520-600 Euro per maand, je moet dat wel behoorlijke ruimte in je inkomen hebben wil je uberhaupt je hypotheek kunnen blijven betalen. Vergis je ook niet met de huidige hypotheken ben je jaren verder voor je uberhaupt 10% hebt opgebouwd in je spaarpot. Met kosten koper kan je pas na jaren verhuizen, zonder dat je cash geld hoeft te gebruiken. Moet je geen ruzie krijgen met mevrouw Trol. Mag je waarschijnlijk geeneens de hypotheek alleen op jouw naam zetten.
Een lage rente om de hoge huizenprijzen overeind te houden? Wie gaat dat funden? De pensioenfondsen? Al die babyboomers willen wel een keer iets uitgekeerd krijgen.
Een lage rente op hypotheken betekent een rampzalig rendement voor pensioenfondsen en anderen die de hypotheken funden. En er zal ook nog een hoop verlies genomen moeten worden door de banken – dus een nog lager rendement.
Uiteindelijk zal de lage rente onhoudbaar blijken omdat niemand meer wil funden en stort alsnog alles in elkaar.
@trol, was inderdaad restschuld
Waar gaan we heen?
http://www.rolfvandermarck.com/2012/10/de-eed-van-hippocrates-het.html
God knows 🙂
Wat minder benzine nodig – dat is wel.
Heel goed Nico! Het blijft verbazingwekkend dat sommigen denken dat geld uit letterlijk uit de hoge hoed komt en dat je het best wel (aflossingsvrij) kunt uitlenen tegen rentepercentages onder de inflatie. Die mensen hebben niet helemaal begrepen hoe de wereld werkt. Ze zijn wel erg goed in het naar zichzelf toe rekenen, dat dan wel.
Kortom, die mensen denken dat deze situatie prima houdbaar is: http://product.datastream.com/dscharting/gateway.aspx?guid=e63fda71-2d5f-44a5-a64a-9d31743ce0c2&action=REFRESH – volledige kul natuurlijk!
Nico: Niemand zegt dat de rente altijd zo laag moet blijven. Tevens denk ik toch dat we heel snel naar een constructie toegaan waarbij je je pensioen voor een groot deel zal moeten opbouwen door het afbetalen van je aangekochte huis, niks mis mee. Wel zal er heel goed gekeken moeten worden naar huisvestingsbehoefte om geen over aanbod te krijgen.
Als door de lage rente, mensen ook daadwerkelijk hun hypotheek kunnen betalen, en er gestimuleerd gaat worden om af te lossen, geeft dit vertrouwen investeerders,spaarders, beleggers etc. Dit lijkt me beter voor de pensioenfondsen dan beleggen in schuld welke op termijn onbetaalbaar blijkt te zijn. Dan maar lager rendement en de rest opbouwen via eigen woning.
Daar gaat 50+ nooit mee akkoord. Zij hebben NU AL én overwaarde op hun huis én een mooie pensioenaanspraak. Waarom zouden ze met minder rendement genoegen nemen? Elke keer als het woord korting ook maar valt ivm pensioenen staat ahlf NL op zijn kop.
ps, Verdomme Erik, je wordt steeds meer gewoon onderdeel van de discussie hier, want precies deze problemen worden hier al tijden besproken. 2013 is het jaar van ontslakken, ontschulden en onttrollen 😉
3x raden wat dan het eerste is wat geheel afgeschaft gaat worden.
Lege kantoren, de gapende gaten van de volgevreten holle bolle gijs. Die koopt niemand.
http://www.twynstragudde.nl/NL/Ideen-Overzicht/Publicaties/Leegstand-kantoren-is-vorm-van-krimp.html
Had ie het nou over versterven?
erik(trol) 273:
zo werkt dat toch niet…
Als kophuizen nog 50% daalen zit de gemeente met een strop of wat???
Je komt niet verder met financiele kwakzalverij, maar marktwering: verlies nemen volgens aanbod/vraag 😉
De gemeentes bloeden al door GHG en even had nen in Den Haag blijkbaar de illusie, dat de huizenmarkt weer herstelt.
Een oplossing als in de USA lijkt mij beter: huis ruimen sleutels in een enveloppe en bij de bank droppen!
Laat de banken, die massaal 120% tophypotheken afgesloten hebben op ‘bovenwaarde’, maar peinzen, hoe ze dit kreatief wegpoetsen met bv. Deloitte, Ernst&Young, KPMG, PWC enz. ^^
Het is over en uit: endgame!
Karmageton ‘n magnetroll kan ook
Vroeger geloofde ik in reïncarnatie maar dat was in ‘n vorig leven
Eerste Kamer heeft openbaarmaking WOZ-waardes aangenomen. Hoe lang nog voordat mensen in bezwaar gaan tegen een te lage vastgestelde WOZ-waarde? Verkoopt wat onhandig, een huis met een verkoopprijs van 3 ton met een WOZ-waarde van 2,5 ton.
Claude,
Al volop aan de gang, makelaars hebben ‘n zee van tijd nu. (de tijd dringt)
Refke: Wij zijn tegenwoordig de eigenaren van deze banken, jst wij met ze allen, elke afwaardering gaan ons keihard treffen.
Refke: Ik denk dat de gemeente daar minder mee zit. Die kunnen de huizen tot in de eeuwigheid op hun balansen laten staan. Uiteindelijk doet de inflatie dan het werk. De eigenaren mogen al lang blij zijn dat ze in hun huis mogen blijven wonen en niet onder de brug of tussen de junken in de noodopvang. Verhuizen is dus toch niet aan de orde.
Een beetje de Amerikaanse methode. Goedkoop geld en dan wachten tot het beter gaat. Vandaag zag ik dat daar weer een jaar-op-jaar-stijging was van ruim 8%. Zij hebben wel echter een vele diepere duikeling gemaakt dan hier (terwijl zij relatief minder waren gestegen). En op het hoogtepunt werd er zelfs minder geleend dan hier. Ander verschil is natuurlijk dat Amerikanen desnoods zelf het geld kunnen drukken. Nu valt dat in de EU op een of andere manier ook wel te fixen, maar uiteindelijk zijn die Funding Gap en de eisen van Basel natuurlijk niet verzonnen.
Ik zou het toejuichen dat iedereen een lage rente zou hebben. Alleen zou ik er voorlopig niet vanuit gaan. De komende jaren hebben we honderden miljarden euro’s aan extra geld voor hypotheken nodig (door babyboomers die afgeloste huizen gaan verkopen aan dertigers zonder of met weinig eigen geld). Dat geld komt niet Nederland in met een laag rente-tarief. En dat geld gaat niet gegeven worden door pensioenfondsen tegen een laag rente-tarief.
Dus voorlopig snap ik waar je vandaan komt, maar de tijd dat de huizenprijzen omhoog gaan met een lage rente en andersom, daar zitten we simpelweg (nog) niet. Maar mocht de rente daarentegen echt naar 2% gaan voor 30 jaar vast, tja, dan heb je wel een punt qua gamechanger. Maar dan voel ik me toch nog even verplicht om Juan de Meelezer te citeren:
Als de rente niet langer de prijs van geld weerspiegelt, treden er andere mechanismen op
Ik denk dat de WOZ-waardes in de meeste gevallen achter de feiten aanlopen.
Snorkel: Er zal toch een manier gevonden worden geld van de te rijke over te hevelen naar degene met te veel schulden. Eerlijk of niet eerlijk……..
Animal Crackers,
kennelijk mag het echter nog niet: https://www.wozspecialisten.nl/nieuws.php?id=168 . Ik vraag me af of dit zo blijft na deze wetswijziging.
Nico de Geit,
maar wellicht nog wel voor de dromen van de verkoper.
Nico de Geit,
Het weerloze slachtoffer…
Als er iets loos is, is het dat het niet genoeg oplevert natuurlijk. We rekenen op jullie!
Kantoortijd om. Je mag naar huis!
http://nul20.nl/tijdelijke-verhuur-woningen-makkelijker Tijdelijke verhuur woningen makkelijker
Vandaag door de Tweede Kamer. “Ook vervalt de maximale huurprijs van te koop staande leegstaande woningen. De huurprijs wordt voortaan door de eigenaar-verhuurder en tijdelijk huurder bepaald.”. Invoerdatum waarschijnlijk 1 juli.
Volgende stap: boete op leegstaande woningen?
Hoe komen mensen altijd bij dalingen van meer dan 50%?
Na mijn idee is de duitse huizenmarkt gezond, daar zijn de prijzen niet 50% lager dan hier. Ja er zijn extreme aanbiedingen daar, maar als je goed kijkt zijn dat allemaal de opknappers. Deze huizen zullen de komende tijd ook steeds goedkoper in nederland wonen omdat verbouwen gelukkig steeds minder in de hypotheek gestopt kan worden.
Ik zou het wel heel gezond vinden dat we naast de huidige regeling van direct aflossen, hier meteen 100% aflossen van maken en dat er nog maar 80% van het totaal bedrag geleend kan worden.
Wat is er mis om een paar jaar extra bij paps en mams te wonen of de eerste 4-5 jaar met huisgenoten een huis huren.
Claude Zegt:
26 March 2013 om 5:36 pm (Quote) (Reply)
nul20.nl/tijdelijk…woningen-makkelijker Tijdelijke verhuur woningen makkelijker
Vandaag door de Tweede Kamer. “Ook vervalt de maximale huurprijs van te koop staande leegstaande woningen. De huurprijs wordt voortaan door de eigenaar-verhuurder en tijdelijk huurder bepaald.”. Invoerdatum waarschijnlijk 1 juli.
Volgende stap: boete op leegstaande woningen?
Mooi! Hoe lang is tijdelijk? Heel lang!
Zo kan de huurwet mooi omzeild worden.
Het bizarre is dat dat in NL dezelfde personen zijn; De rijke ís degene met veel schuld! Ga daar maar eens over nadenken 😉
De daling gaat door, de bodem is nog ver weg. Er is al 20% af sinds 2008, en daar mag je 5 jaar inflatie van 3% bij optellen – ca. -35% sinds 2008 dus.
Voor de door mij gehuurde pensioenfondswoning betaal ik 980 euro huur per maand. Ik kan de woning van hen kopen voor 350 – 400k. Al doen ze daar de helft af, dan is het nog niet interessant. Er gaat steeds van alles stuk en op een gegeven moment moet de boel gewoon plat.
Mooie locatie hoor, maar de prijzen zijn nog steeds absurd hoog. Daar komt bij dat ik ondernemer ben en de omzet zie dalen.
http://oi48.tinypic.com/3535pvs.jpg
Degene met te veel schulden wordt zijn huis uitgejaagd door de bank zodat er iemand in komt die centjes binnenbrengt. De persoon met te veel schuld mag nog heel lang zijn restschuld aflossen.
http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/wp-content/uploads/DIN-20121221-004.gif
http://www.ftm.nl/upload/content/images/LTIratiomodaal.png
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/wp-content/uploads/2012/11/huizenprijzen-gecorrigeerd-inflatie.png
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/huizenprijzen_300jaar.jpg
tufkaj,
Hé die lastige grafieken, beter eindeloos hopen op stimuleringen en lagere rentes ;)..
Deze ben je vergeten:
http://www.goldonomic.com/Japan%20Real%20estate%20crash.gif
http://www.generationaldynamics.com/ww2010/g070219b.gif
niet eerlijk,
( Copyright Juan )
Times are changing 😎
Risico van geld bij de bank wegzetten wordt groter, ( Dijsselbloem ) bank moet dan meer gaan betalen om geld aan te trekken, rente’s moeten dan gaan stijgen, zowel hypotheken- als spaarrente…………..
Ondertussen in Ierland.
Regular savers interest rates 3 tot 3.5%
http://www.moneyguideireland.com/best-savings-rates/regular-savings
Beetje slordig
No one knows exactly how much money has left Cyprus’ banks, or where it has gone. The two banks at the centre of the crisis – Cyprus Popular Bank, also known as Laiki, and Bank of Cyprus – have units in London which remained open throughout the week and placed no limits on withdrawals. Bank of Cyprus also owns 80 percent of Russia’s Uniastrum Bank, which put no restrictions on withdrawals in Russia. Russians were among Cypriot banks’ largest depositors
http://www.reuters.com/article/2013/03/25/eurozone-cyprus-muddle-idUSL5N0CG13920130325
Nico de Geit, waar huur je?
klinkt interessant
In sommige landen is het risico groot, dat betekent een schaars aanbod en grote vraag naar geld, dus een hoge rente.
In sommige risico is het risico klein, dat betekent een enorm aanbod en geen vraag naar geld, dus een lage rente.
Ik denk dat Nederland een vrij veilige haven is.
Ik huur van een pensioenfonds. Maar het is uiterst lastig om een woning te huren. Alle huurwoningen waar ik hiervoor woonde zijn na mij verkocht, en ook deze woning gaat na mij in de verkoop.
Veel mensen vinden 980 euro huur te duur, weg gegooid geld, enz. Maar voor een woning in een achterstandswijk waar ik hiervoor woonde werd vier jaar terug 650 euro per maand gevraagd. Dan betaal ik liever iets meer.
Valt mee. Banken creeren hun eigen deposito’s. Hebben ze geen spaarders voor nodig. Ik leen 10.000, betaal ‘t aan jou voor je denkbeeldige tweedehands auto. Jij zet dat geld op je spaarrekening. Hoppa. Welkom in de wondere wereld van het fiatgeld.
Nico,
Hoe groot is de woning die je huurt? Zit er een tuin bij?
Te duur hangt toch af van waar je voor betaald.
1000 Euro voor een leuke grondgebonden woning in de randstad zou ik voor tekenen. (wel een beetje leuke buurt, niet ypenburg of leidschenveen)
Frau Ulrich heeft namelijk nog geen sluier
http://www.express.be/business/nl/economy/oligarchen-leren-de-eu-een-lesje-russisch-geld-in-cyprus-verdween-al-op-dag-1-van-de-crisis/188159.htm
De woning is best wel klein, oud en koud, maar er zit een flinke tuin bij. Veel hoge bomen, maar ook heel veel oude mensen. Het uitschot dat het gevolg is van allerlei uit de hand gelopen overheidsprojecten vind je hier niet.
Slechts enkele kilometers verderop kom je in een heel andere wereld terecht – 60% geïslamiseerd.
Ik betaal graag veel voor weinig. Ik betaal feitelijk vooral voor de plek en niet zozeer voor het huis. Als je zoiets koopt heb je een enorm risico, bijvoorbeeld als de overheid je wijk gaat veranderen door ‘kansarmen ook een kans te geven’ .
Misschien verandert heel Nederland wel in één grote achterstandswijk. Daarom is het goed om flexibel te blijven.
Yep, de klanten van vanLanschot. De dga’s van bedrijfjes die floreerden in de consultancy.
15 jaar lang telkens meer aflossingsvrij opgenomen en daar leuk van leefden -6miljoen hypotheek voor een paar pandjes die waarschijnlijk niet boven 2miljoen geëxecuteerd worden. Het schavot is nu te klein om ze af te maken.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloemhof_(Rotterdam) hier zijn ook kopers aan de Lange Hilleweg in de beloften van de lokale politiek gestonken.
OMG… jij bent… krullebol!
http://www.youtube.com/watch?v=YA4qzvAF_Rw&feature=youtu.be
en verder vond ik net een mooi filmpje waarin wordt uitgelegd hoe de starterslening het duwtje in de rug is om het huizentreintje op stoom te brengen:
http://www.youtube.com/watch?v=9XfVl6_R7_k
Ik vergat die, omdat niemand hem nog had toegevoegd in het forum:
http://forum.huizenmarkt-zeepbel.nl/Thread-grafieken-om-te-bookmarken
😉
Dat kan niet, Il is “maar” een eenvoudige huisvrouw (?) met verschrikkelijk veel financiele kennis!!
Maar wel meestal alleen in de ochtend “beschikbaar”!
erik(trol),
Beste Eric ,Ik betaal liever belasting om een van de 9000 zwerfkinderen onderdak te kunnen bieden dan een plebejer die zijn deel van de welvaart al geconcumeerd heeft in zijn huis te houden.In pakken en wegwezen schade ga je maar bij de RABO halen niet bij de belastingbetaler.
Maria,
Is in ieder geval wel vrouw, dacht heel lang geleden dat het een man was, maar werd toen heel gedecideerd gecorrigeerd.
Die ja. Van die lui die hun eigen ouwe moedertje er nog bijnaaien voor een paar centen, en hun secretaresse er bij naaien voor een paar centen. Van die lui die de dikste Volvo die er is rijden, maar wel op Duits kenteken, en tegelijkertijd met hun vingers in de pot van het schoolreisje van de kinderen zitten. Van die lui dus.
Amen to that!
De overheid denkt het probleem op te lossen door nieuwbouw te plegen. Maar of je nu nieuwe of oude woningen aan problematische bewoners verhuurt, het blijven problematische bewoners.
De pessimist, Ja pfff zo ken ik er nog wel een paar.
Leiki bank in London was gewoon de gehele tijd open… en verder een zuivelmarkt-zeepbel
http://www.parool.nl/parool/nl/30/ECONOMIE/article/detail/3415654/2013/03/26/Zuivelprijzen-binnenkort-flink-omhoog.dhtml
Hmm in den haag liggen partikulieren in de rij om bouwgrond te kopen nu. bron (telegraaf)
Floor,
Ach Floor, de hele wereld is niet meer wat hij lijkt te zijn geweest!
Een woning voor Detroitse prijs: http://www.funda.nl/koop/almere/huis-48639516-amersfoortweg-34/omschrijving/
@maarten 340:
Dit is te gek vor woorden… €Utopia ^^
idd: heb ff info opgezocht en Laiki heeft ook filialen in div. andere landen, die ongetwijfeld gewoon open waren…
http://www.laikibankgroup.com/EN/Pages/Home.aspx
Het lijkt mij buitengewoon interessant te weten te komen hoeveel impact die klucht nu op ING direct in Zyprus heeft: ze zitten overall in Europa in en m.n. in de €urozone (Diba in D, ING Direct dus ook in Zyprus:
http://www.cyprus44.com/forums/28151.asp
In Spanje en D is ING de grootste onlinebank, als dat in Zyprus ook zo is, dan kan dat behoorlijk aantikken 😉
Weet iemand meer?
Net als JKdJ twee petten op had, toen hij Spanje hielp , had JD dat dus blijkbaar ook…
Nu blijkt glashelder, dat het onmogelijk is, banken nationaal te monitoren en aantepakken:
sinds de scheiding van nuts- en zakenbankieren is opgeheven zijn deze met verzekeringen fuseerd en tot global player muteerd en die zich aan WallStreet en City of London aan elke kontrole ontrekken…
Tel op, wat de Shadowbanks en special purpose entity (SPE, in EU=SPV)nog verdoezelen:
http://demonocracy.info/infographics/usa/derivatives/bank_exposure.html
welnu, dan kun je maar een conclusie trekken: hopeloos.
OT maar even vermelden:
Dijsselbloem voor waarheid en aub:houden zo!!!
Vergeet het maar, teveel eer :-)….. bleef even in een stuip. toen ik het las. Geen man maar vrouw.
Klopt allemaal hoor, gewoon een argeloze huismoeder. De kennis die jullie mij toedichten heb ik hier op dit blog opgedaan ( net zoals Tufkaj is het niet ? ) , en een beetje extra, dat wel, daarvoor allen dank….. speciaal Eric Mecking, voor zijn boek Deflatie in Aantocht.
Ondertussen in België
Huizenmarkt staat nu ook onder druk ?
Koop een villa en krijg een Ferrari er gratis bij……
http://www.gva.be/nieuws/in-de-rand/aid1355237/koop-villa-en-krijg-ferrari-cadeau.aspx
Het ijstijdenbesluit het is eigenlijk net een Kondratieff golf, komt altijd terug.
http://www.knmi.nl/faq_klimaat/images/ijstijd-fig1.jpg
Voor een nieuwe ijstijd komt altijd een periode van global warming, en niet andersom zoals velen beweren 😉
Het werkt 🙂
http://www.bbc.co.uk/news/business-21948429
Ik denk dat je dan te optimistisch bent over wie er straks nog geld genoeg hebben om in al die woningen te trekken. De banken hebben een groot probleem!
de markies,
Het gaat niet om hoeveel geld de nieuwe bewoners hebben, maar om “hoeveel ze NIET hebben tov de waarde van de woning” (dus; LTV). In principe zijn dalende huizenprijzen ook voor de bank voordelig, want daarmee hoeven ze minder uit te lenen tov de waarde van het onderpand en kunnen ze dus gemakkelijker Baselnnormen halen. Enige nadeel is dat banken de waardedaling an sich niet aankunnen, dus dat moet nog even op een andere partij worden afgeschoven. En natuurlijk het liefst een partij die snel betaalt. NHG of Pensioenfondsje misschien?
beste ll ..
ik lees jouw bijdragen zowieso met plezier en met aandacht..
terughoudend, to the point en financieel onderlegd..
gezond boerenverstand danwel huisvrouwen economie..
hoewel m / v überhaupt niet relevant is:
dan “oute” ik mij nu ook: proud to be a woman 🙂
Jawel, maar de suggestie dat er rijen kopers klaar staan om Atlantis te gaan bewonen lijkt me niet juist!
de markies,
Daar heb je helemaal gelijk in!
We zouden al een heel eind zijn als er om eigen inbreng van vermogen wordt gevraagd bij de aankoop van een huis.
In het filmpje dat een paar dagen geleden rondging had de bank veel geld uitgeleend aan ICT’ers. De bank dacht dat dat niet fout kon – wel dus, en heel erg fout.
Artsen schijnen nu nog steeds tophypotheken te krijgen – als je arts bent ‘kan het niet fout’ denkt de bank blijkbaar. Maar de lonen voor Nederlandse artsen schijnen veel hoger te zijn dan de in ons omringende landen. En de overheid moet straks bezuinigen.
Als de bank nieuwe kopers nu gewoon geld mee laat nemen dan is het risico voor de bank kleiner. Bovendien zou de vraag gesteld moeten worden: hoe wil je gaan bijstorten als dat nodig is?
Banken doen dat niet want dan zijn er veel te weinig kopers. We zullen zien hoe het verder gaat.
Whaha echt grappig, ook ik ben een vrouw…….dacht al dat ik een vreemde hobby had dit soort blogs te volgen, maar het zijn er nog best een aantal geinteresseerde en onderlegde dames die hier actief zijn. Geweldig!
Volgens mij hebben de banken het “volume draaien” voorlopig even opgegeven (zie ook uitspraken Zalm). De boel op orde krijgen is nu even veel belangrijker.
Ben ik het volledig mee eens! Ik wilde niet meer zeggen dat de kopers die voldoende eigen geld mee kunnen brengen (op korte termijn) volgens mij niet groter is dan de groep die gedwongen moet verkopen met restschuld.
in vorige posting tussen ‘zeggen’ en ‘dat’ ontbreekt het woordje ‘dan’.
Twitter Jacques Monasch (PvdA)
RT @JANDELANGESNEEK: Hij stond nog maar 1 dag op onze site, maar is alweer verkocht (o.v.f.)!! G. Nautastraat 6 @ #Sneek. Nu koopovereen …
Zulke tweets aan een woordvoerder Woonmarkt roept toch vraagtekens op?
Misschien wordt het interessant om bij het Kadaster de gegevens van woordvoerders commissie Woonmarkt op te vragen.
een slimme meid is op haar toekomst voorbereid 🙂
Dat is maar goed ook, aangezien (blijkt uit onderzoeken) de vrouw meestal de koopbeslissingen in het huishouden neemt 😉 Meer dames op huizenmarkt-zeepbel!
Ik wist dat je vrouw bent hoor 😉 En volgens mij was ‘krullebol’ een term van jou. Een enorm deel van wat ik weet komt van dit blog en ik voel me regelmatig nog een groentje bij wat ik hier voorbij zie komen 🙂
Nico de Geit,
Banken lijken zowieso altijd achter de feiten aan te lopen. Zal je zien dat als goud en andere edelmetalen op hun top zijn je geld mag lenen om het te kopen.
Nu een bod doen van een ton terwijl ze vijf ton vragen is zinloos. Misschien dalen de prijzen nooit zover, misschien wel. Gisteren nog even een grafiekje bekeken van 300 prijshistorie, en het zou best wel eens kunnen dat de bodem zo’ n 15% van de top in 2008 is.
Ik blijf in ieder geval lekker afwachten. De prijzen blijven dalen en dalen, en als eenmaal een bodem is gevonden gaat het weer heel langzaam omhoog. Geen enkele reden tot haast, tenminste als je redelijk woont.
Ik ben ondernemer en mijn omzet daalt, en daalt. Ik had dat wel verwacht maar als het gebeurt sta je toch even te kijken. Hier en daar verhalen over zzp’ers die een uitkering gaan aanvragen, enz. Dat hoort er allemaal bij.
Als half Nederland van een uitkering wil leven gaat dat natuurlijk niet goedkomen. Dat wordt korten op uitkeringen, demonstreren, stenen gooien naar de politie, de banken en weet ik wat. Boosheid, ellende. Geit neemt een slok thee.
En half NL door uwv digitaal wordt opgeroepen met de andere helft te speeddaten en vrijwilligers werkzaamheden te gaan verrichten voor de andere helft -bestaande uit werkenden, wao’ers, wajongers, zieken etc.
CV van Ijsselbloem wel eens bekeken? Leert ook dagelijks -maar doet hier nooit mee. Jammer.
Voorlopig kan 81% van de Nederlanders op het eind van de maand een bedrag sparen ( http://www.knack.be/nieuws/belgie/crisis-wordt-erger-er-is-geen-beterschap-in-zicht/article-4000269041740.htm ). Dus we hebben het nog relatief goed.
Waar we subiet mee moeten kappen is het maken van schulden en het afbetalen van schulden. De door jou hierboven genoemde 50 miljard ‘overwaarde’ aan nepgeld die jaar in jaar uit in de economie is gepompt moet terugbetaald worden. Dat is een hard maar noodzakelijk proces. Daarna moeten modale gezinnen voor modale huizenprijzen betalen die ze in 30 jaar op relatief normale manier kunnen aflossen. Een modaal huis zou dan zo rond de 150.000 euro moeten kosten, in plaats van 210.000 euro.
Nog boeiender, tenminste voor degene die iets meer te besteden hebben, is de hele >3,5 ton-categorie. Doordat er verkeerd is gebouwd (hoeveel tweeverdienende academici hebben we in Nederland die vrijwillig al die panden van >6 ton gaan kopen die ze volledig moeten aflossen in 30 jaar?) zakt de pyramide van boven in elkaar. Vooral voor deze groep heeft wachten zeker zin.
Voor de lagere prijsklassen kan het best dat midden/eind 2014 al het koopmoment daar is. Waarom zou je wachten voor een daling van zeg 15k meer. Boven een bepaald bedrag zal de daling veel en veel substantiëler zijn. Boven de 5 ton staan er 28.100 huizen te koop. Vorig jaar werden er ruim 5.000 verkocht. Ik bedoel maar. Bovendien kwamen in deze categorie vroeger ook nog best wat overwaarde-stapelaars die niet ‘van nature’ huizen kochten in de hoogste categorieën. Die zien we voorlopig natuurlijk ook niet meer terug.
3/4 medicijnenstudenten is vr. D.w.z. salarissen gaan omlaag. In ieder geval de inkomsten gaan omlaag, ze werken ook meer in groepspraktijken, 4-daagse werkweek etc.
De tijd van de apotheekhoudende huisarts die in 1975 350.000 gulden verdiende is denk ik verleden tijd.
Er zijn tweeverdieners en grootverdieners die ieder jaar €50.000 overhouden. Als je allebei manager bent bij ING kan (kon) dat. Dat we gemiddeld €400 pmnd sparen zegt me niets, dat kan ook als koppeltje met 2x een uwv uitkering van €1700 netto en een huur van €700
Ik probeer de grafiek te begrijpen van de lijnen met duitse, spaanse en nederlandse cijfers. Ik zie de prijs van duitsland de hele tijd rond de 100 blijven liggen. Wat is echter de eenheid aan de rechter kant? is dat 100k, 100%, iets anders?
Ik woon zelf namelijk aan de duitse grens en heb ook een jaartje in berlijn gezeten. De prijzen zijn lager in duitsland, maar als iemand zegt dat het rond de 100k is dan weet ik zeker dat die grafiek niet klopt.
Ja je kunt voor 110.000 of 120.000 soms al iets vrijstaands kopen met leuk stukje grond. Dit zijn echter altijd huizen die grote achterstand hebben in onderhoud. Waarbij je moet gaan afvragen of het niet goedkoper is om het af te breken en nieuw te bouwen. Dat deze huizen een lage prijs hebben zal dan ook komen door het duitse hypotheek systeem dat je maar 80% van de waarde aan hypotheek kunt opnemen. Bij een opknapper moet je dan al snel minimaal 70.000 aan spaartegoed meenemen.
Dit zie ik ook steeds meer in nederland gebeuren, bij mij in de buurt staan gezinshuisjes voor onder de 100.000 te koop, als je puur kijkt naar perceel en woon oppervlakte dan zijn het echt koopjes. Probleem is dat de vorige bewoners vaak oude mensen zijn die de laatste 30 jaar bijna niks meer aan het huis hebben gedaan(geen verwarming, geen isolatie, keuken en badkamer nog uit de jaren 70-80) Iemand die dit zou kopen moet niet raar opkijken als ze 50k in moeten brengen om het huis naar deze tijd te upgraden
We moeten het misschien maar eens over de volgende zeepbel gaan hebben: fossiele energie:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3416135/2013/03/27/Fossiele-voorraden-een-nieuwe-financiele-zeepbel.dhtml
rubje,
Dat is (hoogstwaarschijnlijk) een index, per individueel land. Het zegt dus niks over absolute prijzen, maar alleen over de stijging/daling. Zelfs al zou een gemiddeld huis in DE €25 kosten maar nooit dalen of stijgen in prijs, dan blijft de index altijd 100. Als tegelijkertijd een gemiddeld huis in NL €250.000 kost maar enorm stijgt (en daarna daalt) in prijs dan begint dat lijntje op 100 maar zie je een enorme bubble in het lijntje.
Een aanvulling bij het eerste grafiekje dat tukfaj plaatste is dat een deel van de NLse bubble “buiten beeld valt” aan de linkerkant. Dat zie je aan de richtingscoëfficient in 1996, maar ook als je andere grafieken er bij pakt is duidelijk dat we al eerder zijn begonnen met lucht blazen dan 1996. Onze bubble is dus eigenlijk nog iets groter dan dat grafiekje doet vermoeden. Groter relatief gezien dan, want absoluut gezien valt er niet zo heel veel over te zeggen
Beurse Beurs,
ik word heel droevig als ik dat verhaal lees.
81% van de mensen geld over in Nederland, spreek ik zeker vaak die andere 19%…….
Claude, ik denk dat wij het eens zijn, tja shit happens.
Claude,
Ik ook, maar ik heb wel mijn beleggingen al heel lang weg uit fossiel gehouden. Nu al komen al de NUON’s, RWE, Essents, etc. in de problemen doordat ze ingehaald worden door goedkopere zonnestroom en ik vermoed dat het niet lang meer duurt voordat de andere fossielen ook aan de beurt zijn.
Op aruba mag je geen zonnecellen plaatsen omdat “de oliecentrale op het eiland nog niet is afbetaald”. Ondertussen moet Aruba al die olie importeren want behalve zon heeft het eiland niet zo veel. Hoe krom kan het zijn?
Nico, in vorige topics is reeds gesproken over nominale en reële dalingen van huizenprijzen.
Nogmaals: dat werkt alleen wanneer de inflatie enigszins gecompenseerd wordt door loonstijgingen!
Als ik even je voorbeeld aanhaal: 20% van de (nominale) huizenprijzen is er in 5 jaar af en inflatie bedraagt 3% per jaar.
Stel dat de bodem van de huizenprijzen bereikt is (zoals knot,blok,teulings,trol ons willen doen geloven) en komende jaren/decennia vindt geen stijging van lonen en huizenprijzen plaats, en de inflatie blijft op 3%…
Nico, als ik op deze manier doorredeneer, kun je over 23 jaar zeggen dat de huizenprijzen 100% gedaald zijn..
(100% – 35% = 65%, 65%/3% = plm 23 jaar).
Kortom: geef de voorkeur aan nominale veranderingen van prijzen!
ps. je keuze voor huurhuis (klein huis/grote tuin/fatsoenlijke locatie) juich ik van harte toe.
snorkel,
zie ook dit rapport van de Deutsche Bank http://www.dbresearch.com/PROD/DBR_INTERNET_EN-PROD/PROD0000000000290566.pdf
Als je grafiek 2 en 3 bekijkt, zie je trouwens als extra bonus dat we in Nederland vanaf 2011 nog 100/140ste is 30% te gaan hadden. Ten opzichte van Duitsland nog wel wat meer. Enfin.
Beurse Beurs,
oh, daarover ben ik het wel eens. Maar als ik Marjan Minnesma van de Stichting Uganda het volgende hoor zeggen: “Om er voor 80 procent zeker van te zijn dat de opwarming deze eeuw beperkt blijft tot 2 graden, mag in de periode tussen 2000 en 2050 hooguit 886 gigaton kooldioxide worden uitgestoten. Daarvan is al ruim eenderde de lucht in, waardoor 565 gigaton resteert.”
Dan denk ik: OMFG.
Schaliegas plus innovatie op zonne-energie zouden samen mooie dingen moeten kunnen doen. In ieder geval onze afhankelijkheid van bepaalde landen kunnen doen afnemen. Maar dit soort klimaat-gekkie-propaganda daar word ik altijd een beetje mis van. Zeker als het ineens berekenbaar is in aantallen kiloton en dat we daarom maar fossiele brandstoffen in de grond moeten laten zitten. Voor deze eeuw hebben we genoeg olie, etc. Neemt niet weg dat we vol moeten blijven inzetten op alternatieven, maar maak mensen niet op deze manier bang aub.
Ma ling: Even correctie aub. Ik geloof er niet in dat de huizenprijsdaling voorbij is, echter betaalbare woningen op de juiste locatie’s daar gaat niet veel meer van af.
rubje,
” Probleem is dat de vorige bewoners vaak oude mensen zijn die de laatste 30 jaar bijna niks meer aan het huis hebben gedaan(geen verwarming, geen isolatie, keuken en badkamer nog uit de jaren 70-80) Iemand die dit zou kopen moet niet raar opkijken als ze 50k in moeten brengen om het huis naar deze tijd te upgraden”
Vergeet het maar, wij hebben zo’n huis in 2002 gekocht en dit allemaal moeten doen. we hebben het voor 110.000 volledig opgeknapt, offertes voor alle delen vergeleken van diverse bedrijven steeds, het normale tot goedkope segment( ikea keuken, keukenconcurrent badkamer, laminaat en geen houten vloeren enz) en zou je het alleen door een Nederlands bouwbedrijf laten doen schat ik eerder 170.000 euro. Incl vloeren, dakkapellen, nieuwe ramen en deuren, trappen, tuin. Dus zie je een opknapper waar je verliefd op wordt, reken ajb op dit bedrag……en dan hebben wij het nog voor 40% door hardwerkende toen nog goedkope Polen ( 10 euro pu in 2003-2004) laten doen…….
Ik denk dat we naar een verarmde samenleving gaan. Veel oude mensen, veel kansloze immigranten, veel zieken, veel mensen die niet in staat zijn te concureren in een mondiale markt. De mensen die wel capabel zijn vertrekken nogal eens, inclusief naar hun vaderland terugkerende immigranten.
Voorheen werd 50 miljard euro in de economie gepompt door het vergroten van de hypotheken – ‘overwaarde’. Nu moet die 50 miljard euro per jaar worden terugbetaald met rente? Dat veroorzaakt een negatieve spriraal waarvan de bodem ver weg is.
Artsen behoren tot het sociale stelsel. Als mensen zelf moesten betalen zou het heel rustig worden. De bank gebruikt branche-informatie uit het verleden om in te schatten of iemand wel of niet voor een lening in aanmerking komt – het ontbreekt banken aan boerenverstand. Het hele sociale stelsel dreigt onbetaalbaar te worden.
Mensen zonder geld zouden geen huis moeten kunnen kopen. Het hebben van vermogen is een veel betere indicator dan branche-informatie. Bovendien is vermogen een garantie op zichzelf.
Ik koop helemaal niets meer door bij een bank te lenen. Al dat gezeik van ze. Veel te lang wachten of ze wel of niet willen lenen, ze willen verplicht allerlei verzekeringen aan je slijten, enz.
Voor koopjes ben je aangewezen op veilingen omdat mensen simpelweg hun verlies niet willen nemen.
Claude,
Interessant. Blijkt dat wij in NL inderdaad eerder zijn begonnen met wonen onbetaalbaar maken dan Spanje. Ook mooi dat de Duitse Bank onze NLse prijscorrectie “prices have moved sideways” noemt. Half NL staat op zijn kop, maar onze grote broer is niet onder de indruk 😉
Conclusie: het enige land in de EU dat een grotere “onbetaalbaar wonen” bubble had was Ierland, maar daar is er al veel meer van de prijs af. Wij zijn 2e, maar hebben nog lang niet zo veel correctie achter de rug. Vlak na ons kwam Spanje. Belgie is even bezig geweest met een inhaalslag.
Op herhaling http://adbroere.nl/web/nl/columns/de-bis-bank-architect-van-de-spaardersbelasting.php
“De weinigen die het systeem zullen begrijpen, zullen zo geïnteresseerd zijn in haar winsten of zo afhankelijk zijn van haar gunsten, dat er geen oppositie in deze klasse zal zijn, terwijl anderzijds de grote massa aan mensen, geestelijk onbekwaam om de enorme voordelen te begrijpen…. de last (het systeem) zonder klachten zal dragen, en niet in de gaten zal hebben dat het systeem vijandig is aan hun eigen belangen.” N.M. Rothschild& Sons 1863
Claude,
Laten we ook de energieverbruik luchtbel maar doorprikken. Ook 50% minder verbruiken: makkie. Schaliegas ook weer een hype om de burger te plukken.
Je kan zo de politiek in. Laten we de schaapjes niet bang maken (laten we aan Dijsselbloem over)
Mee eens, ik ben ondernemer (dienstverlening) en zie mijn omzet en inkomen alleen maar dalen. Ik denk dat mijn omzet en inkomen blijft dalen de komende decennia.
Als die daling door blijft gaan komt een keer het punt dat ik mijn huur van 980 euro en stookkosten van 200 euro niet meer kan betalen uit de opbrengsten van mijn bedrijf. Dat betekent dat ik de huur moet gaan betalen van mijn spaargeld.
Als het zover komt, en de situatie verandert niet, dan zal ik goedkopere huisvesting moeten vinden. Als dat in Nederland niet lukt, dan maar elders. Ik ben blij dat ik geen langlopende verplichtingen ben aangegaan zoals een hypotheek.
Ik kan nog jaren in mijn huurwoning blijven zitten. Ik verwacht dat er koopjes in de markt komen, al dan niet via veilingen. De eerste druppels van een storm die los zal barsten zijn al gevallen.
Het valt mij op dat mensen hun illusies niet los kunnen laten. Als je vast besloten bent je huis te verkopen, dan verlaag je toch iedere maand de vraagprijs, net zolang de woning is verkocht?
Die illusies worden onder andere door de overheid gevoed: zij zeggen dat de bodem is bereikt, enz.
Probleem dat de studenten hebben zal bij de rechter niet overeind blijven: immers gedekt door een of meerdere hoogleraren 😉
Iedere ROC, waterschap etc. zou een hoogleraar binnen moeten loodsen om de “rotzooi” af te kunnen dekken.
Lekker zonnetje hier en nog gratis ook.
Bij een rijtjeswoning nog te doen, maar een bungalowtje 1965 incl. schrootjelafond gaat zomaar richting €150K verbouwingskosten. Het blijft sober en de tuin moet dan ook nog gefatsoeneerd worden….
Dat verwacht ik ook. Er kan best nog 10% van alle huizenprijzen afgaan. Maar beredeneringen dat er nog 50% of 70% afgaat daar geloof ik niet in. Er zijn voldoende rampscenarios te beredeneren om 50% daling te proberen te onderbouwen. Mochten die scenarios echter allemaal uitkomen dan lijkt me dat we eerder in ww3 terecht komen met noord Europa tegen zuid Europa of dat nederland op het niveau van een 3e wereldland terecht is gekomen.
In deze extreme situaties zal waarschijnlijk niemand zich meer zorgen maken of ze wel een hypotheek of huur kunnen betalen maar alleen maar bezig zijn met overleven.
Niet dat gezeur dat er nu in Nederland heerst over ik heb niet genoeg geld om 2 keer per jaar op vakantie te gaan of ik heb niet genoeg geld om op elke kamer een flatscreen te hangen. Of dat je meubels en kleding elk jaar moet voldoen aan de nieuwe mode…
Tja, en als je zoiets op de veiling hebt gekocht voor een prikkie, moet je dan rouwig zijn als de boel tot de grond toe afbrandt door de ‘wraak’ van de oude eigenaar/bewoner? Alles plat en nieuw bouwen is misschien veel aantrekkelijker.
Nog beter: een recente woning die voldoet aan de laatste eisen kopen voor een prikkie. Als dergelijke betere woningen op de markt komen, wie koopt dan die oude troep?
Als je dat echt denkt, dan zou ik als ik jou was halverwege 2014 een huis kopen. Maar daarna niet gaan klagen als het verder daalt, OK? Ook niet als de overheid de regeltjes verandert. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee!
Alles wat je opnoemt is correct. Complete verarming, min of meer een derde wereldoorlog, Nederland gaat richting 3e wereldland.
Babyboomers worden oud. Enorme schulden moeten worden terugbetaald. Het multiculturele project is mislukt, om Merkel te citeren: ‘totaal mislukt’. Kansrijke immigranten gaan terug naar hun vaderland, kansrijke Nederlanders pakken hun kans elders.
Het sociale systeem komt onder zeer zware druk te staan waardoor de overheid zich gedwongen ziet de belastingen te verhogen en iedereen die iets heeft te plukken, gevolgd door een verdere uitstroom van kansvollen. Wat overblijft is een land vol kanslozen, ouderen, zwervers en junkies.
Zoals we in de afgelopen decennia hele wijken zagen veranderen in achterstandswijken, zo zal ook heel Nederland veranderen in een grote achterstandswijk als er niet op tijd wordt ingegrepen. Veel bedrijven verlieten Nederland in de afgelopen decennia omdat elders beter en goedkoper geproduceerd kon worden.
Misschien zit de bodem echt wel op 15% van de top in 2008. Maar ik weet niet of ik daar wel bij wil zijn. Gelukkig heb ik geen hypotheek of langlopende verplichtingen en kan ik zo mijn biezen pakken.
Nico de Geit,
Over het algemeen ben ik al best negatief, maar zo erg zie ik nederland nog niet achteruit gaan…
Maar stel dat jij gelijk hebt…. wat maakt het dan nog uit of je hebt gekocht of gehuurd? Als ik de andere post goed lees betaal jij 900 euro per maand huur, ik 700 euro per maand aan hypotheek. Op het moment zijn we allebei blij met de plek waar we wonen.
Mocht nederland dan over een aantal jaar op dat punt aangekomen zijn dat jij beschrijft horen we hopelijk allebei bij de kansrijken en gaan we ons heil in een ander land zoeken. Mocht het allemaal echt zo extreem worden, wat zou een koper er dan van weerhouden om een one way ticket te kopen naar een ander land…. welk nadeel heeft de koper tov de huurder?
We zitten in een spiraal naar beneden. De fundamenten zijn niet best. Zachte troost: in veel westerse landen is het niet beter maar erger, kijk naar Ierland, Griekenland, enz. Vergeleken met die landen staat Nederland er goed voor.
Lijkt me duidelijk: ik kan ieder moment mijn huur opzeggen en mijn biezen pakken, iemand met een hypotheek heeft verplichtingen – hoe wil je je huis verkopen, hoe wil je je restschuld aflossen?
Mogelijk kom je het land niet eens uit als je schulden hebt, boetes hebt openstaan, studieschuld, belasting, als je wordt gezocht, enz. Achterstand met betalen? Eerst de achterstand inlopen, pas daarna op vakantie, daar gaan we naartoe. Zeker als mensen massaal hun biezen pakken.
Geld mee naar het buitenland? Eerst belasting erover betalen. Daar gaan we heen.
OT
http://pauwenwitteman.vara.nl/Gast-detail.1575.0.html?tx_ttnews%5Btt_news%5D=29872&cHash=15c53362d406d0547e7dbcd54a14445f
Dijsselbloem legt hem allemaal nog een keer uit bij P&W.
Wat een ijskonijn, die Dijsselbloem. Als je het geldwereldje zo tegen je in het harnas kan jagen, doe je toch iets goed.
eens. Die percentages haal je alleen als je x aantal jaren inflatie (CPI) aanmerkt als daling huizenprijs.
Die vlieger gaat m.i. niet op.
Rekenen met nominale huizenprijzen is in deze tijd EN realistischer EN simpeler. Nu is er landelijk 20% van de top af. 10-20% zie ik er nog wel vanaf gaan in vredestijd…
1 April verzameling van de thread: http://forum.huizenmarkt-zeepbel.nl/Thread-1-april-persberichten
@ Nico de geit,
Denk even na. Waarom zou een huizenbezitter zijn huis eerst moeten verkopen? Je kan ongeacht of je koper of huurder bent op elk moment een vliegticket boeken. Zo lang je je spaargeld (of wat er van over is) maar tijdig wegsluist bv door alvast grond te kopen in je nieuwe “thuisland” op naam van een rechtpersoon etc.
Indien al jouw doemscenario’s wat betreft emigratie voor huizenbezitters werkelijkheid worden denk jij nu werkelijk dat jij als huurder dan wel met je spaargeld mag vertrekken?!
Suri, Je hebt doemdenkers en doemdenkers….Ik hoor meer bij de ras optimisten, we gaan gewoon retour naar een normale economie, er zal een slagveld gaan plaatsvinden en de werkloosheid zal nog behoorlijk verder oplopen, door de zeer zure appel heen bijten zou ik zeggen. Uiteindelijk komt het goed en hebben we weer ruimte om te groeien, zij het met hele kleine stapjes.
Ma Ling,
Als de huizenprijs terug wil naar het 300-jarig gemiddelde dan moet het naar €100k a €120k in euro’s van 2009. Dat is in euros’ van 2020 ongeveer €140k – €170k (beetje glazenbol kijken, maar daarom is het ook een voorspelling)
In euro’s van 2012 is een gemiddeld huis nu €210k, dus bijna €260k in euro’s van 2020. Er gaat dus inderdaad iets minder dan de helft nog vanaf vanaf nu.
Op het toppunt (aug 2008) kostte een gemiddeld huis bijna €260k in euro’s van 2008. Dat is bijna €370k in euros van 2020. Ten opzichte van de top gaat er dus echt wel meer dan helft af.
En dan heb ik nog niet eens een doorschieter naar beneden meegerekend. Huizen zijn in de geschiedenis ook decennia lang geprijsd geweest ONDER het 300-jarig gemiddelde en dat is ook na 2020 niet uitgesloten.
Zie http://oi48.tinypic.com/3535pvs.jpg voor het 300-jarig verloop. Het kan zijn dat dit keer écht anders is en dat we écht de formule voor eeuwige groei hebben gevonden, maar lijkt dat je waarschijnlijk?
hahaha! +1
erik(trol),
eerst even dit aanpakken..
http://www.zonnewind.be/eu/financien/salarissen/luxe-eu-hoge-salarissen-geen-belasting.shtml
Opes… “In euro’s van 2013” natuurlijk!
Een vliegticket boeken zal wel lukken, maar je moet ook door de controle. Als je boetes open hebt staan mag je die eerst afrekenen. Ik weet niet precies hoe het werkt, ik krijg bijna nooit boetes en de boetes die ik krijg betaal ik direct.
Aan die boetes kun je straks misschien achterstand op het aflossen van schulden/belastingen toevoegen. Banken en overheden gaan hand in hand.
Het land uit is één ding, maar denk niet te licht over een permanente verblijfsvergunning voor een ander land. Voor mij is het duidelijk dat de Nederlandse staat eerst met je wil afrekenen voordat je definitief vertrekt.
Als je in Nederland je schulden niet betaalt zullen ze je najagen, vrijwel overal ter wereld. Andere staten zijn niet dol op mensen die op de vlucht zijn voor hun verplichtingen.
Suri staat voor Suriname? Tja dan liggen de kaarten anders natuurlijk. Niet terug gekeerd van vakantie. Hetzelfde geldt voor mensen met twee paspoorten, met een beetje handigheid kunnen ze er tussenuit glippen.
Er zijn nogal wat kopers die laten weten dat als de boel instort ze gewoon hun verplichten niet nakomen. In principe zou de executiewaarde van het onderpand NOOIT onder het gefinancierde bedrag mogen komen. Dat dit wel gebeurt valt de banken ernstig kwalijk te nemen.
+1 heerlijk schateren 🙂
Nico de Geit,
Het zou zelfs nog erger kunnen: In Nederland bestaat een regeling voor expats, waardoor ze significant minder loonbelasting hoeven betalen. De rationele hierachter is dat de expat geen gebruik heft gemaakt van NLse voorzieningen zoals een opleiding, daar dus ook niet aan bij hoeft te dragen en dus een belastingkorting krijgt. Het omgekeerde (een NLer die wél van onze voorzieningen geprofiteerd heeft in zijn jonge jaren, maar dat later niet gaat terugbetalen omdat hij vertrokken is) wordt niet door de vingers gezien. Maar het is natuurlijk best denkbaar dat de NLse staat haar geld dat ze in jou (en je opleiding/kinderopvang/etc) geinvesteerd hebben terug wil zien.
Off topic
Waarom doet het rijke Monsanto ‘t zo goed?
http://naturalsociety.com/senate-passes-monsanto-protection-act/
In de senaat daar kennen ze de docu van Gary Null ‘War on Health’ niet natuurlijk. Veel te druk (van bovenaf). Eng.
Er is alle reden om aan te nemen dat de prijs eronder gaat duiken. Nederland is geen land vol capabele, zuinige, hardwerkende jonge mensen meer, maar een land vol oude, zieke, incapabele mensen en werkloze managers met hoge eisen. De Nederlanders die wel op de wereldeconomie kunnen concureren worden steeds zeldzamer.
Ik hou rekening met een heel diep dal – huizenprijzen van 15% van de top van 2008. De huizen die over 10, 20 jaar te koop staan zijn niet de goed of redelijk onderhouden woningen van 2008, maar zijn lange tijd niet onderhouden. Veel babyboomers zullen geen geld meer hebben om hun woning te onderhouden, gas en voedsel gaan voor.
Niemand weet natuurlijk wat de toekomst brengt, en de toekomst hangt ook af van beslissingen die genomen worden en ontwikkelingen die zich voor doen. Voorlopig zitten we in een neerwaartse spiraal en het lijkt erop dat dat nog lang doorgaat.
Misschien moet ik me echt op gaan maken voor de economische winter – eigenlijk doe ik dat al. Voordelig wonen staat ook op het verlanglijstje, huren lijkt me momenteel het best, bij gebrek aan beter.
Studieschuld zal in ieder geval terugbetaald moeten worden. De overige kosten in rekening brengen is schandalig, ik ging uitsluitend onder dwang naar school (leerplicht) maar ik acht ze ertoe in staat. De overheid meent dat alles van haar is, niet alleen het bezit van haar onderdanen, maar ook die onderdanen zelf.
Bij het verlaten van Nederland verwacht ik eigenlijk meer een eindheffing van 50% van je vermogen of zo. Eerst betalen, dan het land uit.
Om een visa te krijgen voor sommige landen heb je al een hele stapel papieren nodig, voor emigratie zal het alleen maar erger zijn. Een land dat niets te bieden heeft zal lage eisen stellen en omgekeerd.
Nadat jaren geleden een Woco in het zuiden de erfpacht introduceerde is het nu de beurt aan een makelaar die hiermee hoopt zijn omzet te houden.
Private woningen die eerst te koop aangeboden werden met grond worden nu met een nieuwe prijs naar buiten gebracht en onder in de kleine letters staat vermeld dat er wel per maand een bepaald bedrag afgetikt dient te worden aan erfpacht.
Naar alle waarschijnlijkheid trappen hier weer eeen aantal mensen in die over 6 jaar wakker worden en zich zorgen beginnen te maken over de maandelijks terugkerende betaling. Te laat dus, beter op voorhand waarschuwen.
Voor emigratie: je kunt gewoon elders gaan wonen in een ander land zonder dat te melden. Alleen je schulden, tja daar zouden ze wat mee kunnen doen, bij de grens. Alleen bij werkverleden heb je dan ontbrekende jaren voor je aow opbouw, maar ja dat schat ik als bijna veertiger zowiezo als laag of afwezig in zodra ik 67-70 ? Tegen die tijd ben…..maak me geen illusies!! Die pot wordt leeggegeten door de grote groep voooor mij.
LOL ! Toch leuk als ze een item over je maken, Eric zal er toch wel gecharmeerd van zijn je muze te zijn.
Maria,
Misschien een nieuw business model: De grond wordt in erfpacht gegeven door een gespecialiseerde beheerpartij, de belastingen en alle bijkomende kosten zoals onderhoud en servicekosten worden ook door deze partij overgenomen. Ook de aankoopsom wordt 100% aflossingsvrij door deze partij gefinancierd en hierover wordt niet-fiscaal-aftrekbare rente betaald. Alle betalingen worden maandelijks netjes op één factuur verzameld. De koper kan bovendien elk moment de koop ongedaan maken, waarna de woning overgaat naar de gespecialiseerde beheerpartij. Een eventuele restschuld wordt ook door de beheerpartij gedragen.
En we noemen het: HUUR!
@Tufkaj, hier moet een 1 april artikel inzitten ergens 😉
Huur is dus eigenlijk een soort van mash-up van al het beste van koopgarant, erfpacht, 100% aflossingsvrij, NHG en een service/klusabonnement! 😉
en Jinglemail
oh, en om elke Nederlander de kans geven aan deze nieuwe constructie mee te doen wordt er voor lage inkomens een toeslag uitgekeerd door de belastingdienst. Zie daar, het wonen 5.0 akkoord! Alle partijen werken mee en het heeft alleen maar voordelen voor de burger, de overheid, de banken, de bouwbedrijven en de pensioenfondsen
Nederland heeft zich nog duidelijk niet aangepast aan de nieuwe omstandigheden.
LOL! Huurders hebben dan ook recht op de overwaarde! De onderwaarde wordt uiteraard over de maatschappij uitgesmeerd.
Maar snorkel, ik probeer eigenlijk uit te leggen dat die € 100k van nu best ook € 100k in 2020 kan zijn.
Deze bedragen indexeren obv meerjarige inflatiecijfers werkt misschien niet meer (ivm uitblijven inkomstenstijgingen). Of m.a.w: als we straks 4 euro voor een prei en het vierdubbele voor een kWh-tje betalen wil nog niet zeggen dat huizen beter betaalbaar zijn. Of dat we een woningprijs van € 170k in 2020 als in lijn met het 300-jarig gemiddelde kunnen zien.
Dat de prijzen nog veel verder kunnen dalen zal ik niet ontkennen. Ik denk alleen dat er ergens een grens ligt tussen de mogelijke huizenprijsdaling in vredestijd (nog -20%?) of in echt beroerde tijden zoals hierboven door anderen is aangehaald.
Vervolgens ben ik er nog niet over uit wat oorzaak en gevolg zijn:
– Zal woningprijsdaling van nog zo’n 20+% leiden tot onvrede/rellen/oorlog?
– Zal onvrede/rellen/oorlog leiden tot veel grotere dalingen van de huizenprijzen.
– een mengelmoes van bovenstaande is uiteraard ook mogelijk.
1 ding is wel zeker: mochten er dergelijk beroerde tijden aankomen, dan hebben we wel wat anders dan huizenprijzen om ons zorgen over te maken.
snorkel,
haha, hij is goed 🙂
De Hhuizenmakt-zeepbel moet je zien als deel van de gierende Asset-Inflatie en daar horen ook aandelen bij btw…, waarvan je maar wenig tot niets hoord in NL 😉
Het is een beetje ‘houd de dief!’- methode, als het alsmaar om levensonderhoud bij inflatie gaat, dus schijnbaar ook huizenprijzen.
Ongenerkt is door de liberaliseering van de banken een monster onstaan, dat je nooit meer in de lamp van Aladin krijgt, slechts in 1001 sprookjes.
Of nationaal of €urozonaal toezicht maakt niet uit:
wie op bovenwaarde spekuleerd heeft – bewust of onbewust – heeft tot 2008 gewoon ‘gecashed’ en kon vertrekken met een zak vol geld…
http://useconomy.about.com/od/glossary/g/asset_bubble.htm
http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324445904578286252393164598.html
Dat trek je nooit meer recht zonder crash.
BTW…:
Ik ben hierop gekomen door een video van Prof. Hankel, verbeten tegenstander van de ESM en in D avan de Hessische Landesbank Frnkfurt (elke duitse deelstaat heeft/had een klijn koningrijkje aka landesbank)
Helaas in het duits, ok:
http://youtu.be/WjHFBusahf8
Nederland heeft voor capabele mensen met vermogen niet zo heel veel te bieden.
Mensen die platzak hier binnenkomen krijgen met voorrang een grote gesubsidieerde woning, geld om die woning in te richten en een uitkering om alle kosten te betalen.
Ik had nog gemaild met CBS overigens over de nieuwe PBK berekening:
Ik denk dat het veilig is om te stellen dat dus Banken en verzekeraars hebben geïnformeerd naar de berekening. Alleen verkochte woningen tellen mee voor de marktwaarde, echter huizen in een minder courante straat tellen meer mee in de cijfers. Dat zou kunnen betekenen dat de minder courante woning zwaarder op de cijfers drukt en deze dus lager uitpakken dan voorheen.
Of zie ik iets verkeerd?
Dat kan inderdaad. Een versnelling van de daling van huizenprijzen zou daar aan bij kunnen dragen 😉
Maar alle gekheid op een stokje: Op zich kan ik me wel vinden in jouw aanpak om alleen in nominale indexen te praten. Het voorspellen van de inflatie/deflate (of beide tegelijk = biflatie) is voor de komende jaren bijna ondoenlijk. Aan de andere kant biedt dit geen enkel perspectief en is het ook letterlijk nergens op gebaseerd, anders dan op gevoel. Jouw gevoel zegt je dat nog eens 20%-punt er af echt (in totaal dus 40% vanaf de top) wel de max is. Eerlijk gezegd klinkt het mij ook al als heel veel in de oren, maar… De stijging die we gezien hebben is ook gewoon ongekend. En die stijging was toch echt niet alleen nominaal, dus zal de daling dat ook niet zijn. Toegegeven, ik heb ook geen idee wat de inflatie gaat doen. Mocht die omslaan in deflatie dan kunnen we zo een nieuwe berekening maken 😉
In zo’n grafiek worden bedragen gecorrigeerd voor inflatie. Hoe je de inflatie berekent is een verhaal apart. Mijn verwachting is dat gas en voedsel flink duurder zal worden en dat de huizenprijzen zullen dalen.
Logisch: Mensen gaan eerst eten, stoken, en daarom blijft er minder geld over om te wonen.
Lonen zullen naar elkaar toegroeien. Waarom moet een Nederlander meer verdienen dan een Pool of iemand uit Oekraïne als beiden even productief zijn?
Als lonen naar elkaar toegroeien zullen uiteindelijk ook de huizenprijzen naar elkaar toegroeien. Te verwachten valt dat bij gelijke productiviteit de prijzen in Oekraïne straks gelijk zijn aan die in Polen, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Maar eerst de HRA nog.
@ Nico de Geit,
Waarom zou een koper op het moment van emigratie wel belastingschulden en betalingsachterstanden op bv de hypotheek hebben, maar de vrije sector huurder (met hogere maandlasten) niet?
Deze vorm van “internationale Jingle Mail” komt reeds veel voor en is niet te stoppen door banken/overheden.
Het valt niet uit te sluiten dat je op enig moment in de toekomst het land niet meer uit mag als je: boetes open hebt staan (dat is nu al zo). Bij het BKR weten ze precies of je achterstand hebt met betalen. Voordat je het land verlaat zouden ze dat even kunnen checken, al is het maar om je te pesten. Vergeet niet: banken en overheden zijn één pot nat.
Momenteel is die controle niet streng, maar dat kan maar zo veranderen.
Jezus wat een onduidelijke uitleg! Hieruit lees ik: Men neme een straat in NL waar 100 huizen staan (met waarde W) en waar er 10 verkocht worden. De prijsindex van deze straat is de gemiddelde verkoopprijs (V). W>V
– Voorheen telde deze 10 woningen mee voor het geheel in de regio, met gewicht V
– Nu tellen deze 10 woningen mee voor het geheel in de regio, met gewicht W (en W>V)
Hoe minder huizen er in een straat verkocht worden en hoe meer korting gegeven, hoe groter het verschil in oude gewicht V en nieuwe gewicht W. Een incourante straat telt dan dus “méér meer” mee dan een courante straat. We komen dan dus in de nieuwe situatie inderdaad op een iets lagere index uit dan voorheen.
Ik kan me voorstellen dat dit voor banken en verzekeraars een betere indicator is. Zij hebben natuurlijk vooral te maken met waardebepaling van niet-verkochte objecten. Ze kunnen dan gemakkelijker de WOZwaarde van een bepaald pand vergelijken met de ontwikkelingen in die straat/regio en de eigenaar kan hier niet meer tegenin brengen dat in de prijsontwikkelingen geen rekening is gehouden met niet-verkochte woningen.
Het maakt niet uit op wat voor een schulden: boetes, belasting, je huur, betaling van je hypotheek, studieschuld, creditcard, je betalingsrekening of je telefoonabonnement, enz.
Wel fiscaal aftrekbaar van wat ik er snel van gelezen heb!
Inderdaad:
Wat meestal niet genoemd wordt is dat de huren lager zijn doordat in analogie met de hypotheekrente de rente betaald door de investeerders in huurwoningen ook aftrekbaar is. Op deze wijze profiteren huurders uit de lagere inkomensklassen zelfs meer van de renteaftrek dan woningbezitters uit dezelfde inkomensklasse.
tufkaj,
Verder uItgeschreven in het zeepbel-forum op http://forum.huizenmarkt-zeepbel.nl/Thread-1-april-persberichten?pid=359#pid359
nee hoor uitzendbureau Start stuurt ze straks verplicht aan het werk, om 7 uur bij de bus melden anders geen uitkering richting? bollenvelden etc.
Om te kunnen exporteren heb je goedkope arbeid nodig.
Huizentreintjesderivaat loopt als een trein
Den Haag, 1 April 2013 – Steeds meer mensen kopen Find-Your-Rescuer/Aflosser Opties om problemen met de hypotheek voor te zijn. Veel Nederlandse huishoudens staan namelijk onder water of zien de bui al hangen. Middels de zogenaamde FYR/A optie, die de hypotheekgever op elk moment in de rentevaste periode kan aanschaffen, verzekert hij zich van een koper indien hij zo ver onder water komt dat hij ‘zijn OVchip moet opwaarderen’. Dit werkt als volgt: De klant met drie ton hypotheek en twee ton woningwaarde verhuisd naar een woning met twee ton hypotheek en één ton woningwaarde middels het risiconemende been van dit derivaat. Zijn huidige woning laat hij overnemen door iemand met vier on hypotheek en drie ton woningwaarde middels het risicogevende been. Zo kan iedereen weer snel op eigen benen staan in de omgekeerde huizentrein. Deze opties zijn in verschillende smaken te verkrijgen, de beenlengte van een ton noemt men de intercity; terwijl de sprinter korte benen kent van 50.000 euro. De “International” van twee ton zal naar verwachting in het derde kwartaal op de markt komen, maar enige vertraging is zeker niet uit te sluiten. Minister Vlok is zeer tevreden met de constructie: “Waar de prijs wellicht zal dalen, zal het transactievolume fors stijgen. Dit is zo mee te nemen in de modellen, dat we naar verwachting in 2014 stabiliseren op station Heerlen Centraal. Tenzij het veel gaat sneeuwen in de winter van 13/14, want dan worden vanaf Den Bosch geen bussen ingezet en staat u in de kou.” De kanttekening die Dazzlebloom in deze plaatst, is dat de pensioenfondsen noorzakelijkerwijs het risiconemende been in het hogere segment op zich dienen te nemen. “Om te voorkomen dat woningen boven de 2 miljoen ontsporen. Ze hebben voldoende in kas en zo’n groot huis is prima te verhuren als goedlopende stationsrestauratie. Staarbuks betaald dankzij de Nederlandse regering al jaren nauwelijks belasting, een marktconform huurcontract voor een periode van 20 jaar is in deze slechts een liefdevolle tik.”
Volgens mij gaat het als volgt:
In 2005 is de totale woningwaarde geijkt, bijv. : totaal is 1000 mrd. Vervolgens is gekeken hoe deze waarde is verdeeld over een aantal strata (niet te verwarren met een straat), bijv. tussenwoningen 500 mrd, hoekwoningen 200 mrd, appartementen 200 mrd en vrijstaand 100 mrd.
Om nu de index te berekenen, wordt gekeken naar de ontwikkeling van de prijzen van de verkochte tussenwoningen, hoekwoningen, appartementen en vrijstaande woningen, om vervolgens een naar 2005 waarde gewogen gemiddelde te berekenen (er wordt dus per categorie gekeken naar de prijsontwikkeling en deze ontwikkeling wordt vervolgens geëxtrapoleerd op de waarde van de gehele categorie).
Een dergelijke berekening zal niet significant afwijking van de oude methodiek en is misschien zelfs wel beter naar mijn mening. Ik geloof nou niet echt dat een saaie blauwe organisatie als het CBS hele exotische afwijkende methodieken heeft geïntroduceerd.
Dit is mijn interpretatie, maar garantie tot aan de deur!
Den Haag, 1 April 2013 – De NHG is niet meer in staat de restschuld bij scheiding te dekken, maar bied de Nederlandse gezinnen wel een alternatief. Sjeffer legt de constructie uit: “Dat je niet meer met je eigen partner door één deur kunt betekent niet dat alle deuren voor aflossing gesloten zijn.” Zo kun je kiezen voor een ruilpartner: Iemand uit een huwelijk met een compatibele woningwaarde en inkomenssituatie. “De ervaring leert dat dit doorgaans een beter passende partner is dan de rebound die men in de kroeg uitkiest. Het is naturlijk wel even wennen voor de mensen. Je komt als overheid toch met de deur in huis vallen.” Om de eerste schrik wat te verzachten bied de Voedsalbank een noodrantsoen voor de kersverse geliefden bestaande uit een Chateau Migraine uit 2007, een beschimmelde kaas en een CD met belegen liefdesliedjes. Mevrouw Waterlander uit Ede is echter verbolgen over de oplossing: “De nieuwe partner is nog kaler en buikiger dan de oude, dat doet de deur dicht!” Onduidelijk is of er vergelijkbare initiatieven in ontwikkeling zijn voor NHG hypotheekgevers die hun baan verliezen.
Bloembollen kunnen met de moderne oogsttechniek (op soort van visnet) ook in Polen worden geteeld 😉
Velen jongeren verkiezen er voor om gevechts training op te doen in Syrië dan zich als slaaf ter werk gezet laten worden .het zal allemaal wat harder worden in de toekomst wanneer deze knapen terug komen.
oh , ? Grootste probleem is dat ze juist te weinig weten en daarom juist hun doel mislopen, hypotheek , studieschuld ….
Nou, dat mag je even nader uitleggen. Investeerders die hun rente op leningen aftrekken van de belasting? Dit zijn natuurlijk gewoon bedrijfskosten. De winst van een investeerder is wat overblijft na aftrek van alle kosten. Ik denk niet dat investeerders zo beleefd zijn om met minder winst genoegen te nemen en dat “voordeeltje” door te berekenen naar alle huurders toe.
Met de tsunami aan uitkerings gerechtigden zou het binnenkort voor gemeenten wel eens heel fijn kunnen zijn om hele goedkope huisvesting te bouwen om hun paupers van een dak (eerste levensbehoefte)te voorzien.Ik heb het idee dat huur toeslag en uitkering niet door de zelfde overheid worden betaald en dat is jammer.Laat gemeenten mee delen in het goedkoper onderbrengen van de paupers.
ONZIN! Veel mensen lossen hun hypotheekschuld heerlijk af! Dus straks NUL woonlasten.
De huurder zit gegarandeerd tot z’n graf in de almaar stijgende huurlasten ja, dat klopt!