Het staats-nieuwsprogramma Nieuwsuur kwam gisteravond met een reclamefilmpje voor de makelaars en de kredietverstrekkers. Nu snel gaan lenen anders krijg je nooit een ‘eigen’ huis, de prijzen kunnen immers niet dalen.
Natuurlijk was er niemand die zich afvroeg wat er met de huizenprijzen zal gebeuren als de kredietkraan dicht gaat.
bron: Nieuwsuur.nl
In het land der blinden is 1 oog koning.
Als deze mensen NOOIT meer MOETEN, of willen verhuizen….
Want KUNNEN verhuizen zonder HUILI HUILI zit er nooit meer in !
Moet eigenlijk oud nieuws zijn, maar ik had het nog niet opgevangen….
“Lucht voor gedupeerde huiseigenaren
De fiscus komt huiseigenaren tegemoet die door de crisis op de woningmarkt hun oude huis niet kunnen verkopen. De aftrek van dubbele hypotheeklasten (oude en nieuwe woning), wordt met een jaar verlengd naar 3 jaar.
Dat betekent dat 2011 nog aftrek genoten mag worden over huizen die sinds 2008 te koop staan en in 2012 van huizen die sinds 2009 te koop staan. Dit blijkt uit het Belastingplan 2011 zoals dat dinsdag door de Eerste Kamer is goedgekeurd. Ook de renteaftrek van de nog leegstaande (of in aanbouw zijnde) toekomstige woning wordt verlengd van 2 jaar 3 jaar.
In 2011 bestaat dus recht op hypotheekrenteaftrek voor een leegstaande woning die uiterlijk in 2014 daadwerkelijk de eigen woning wordt.
De goedkeuring van het Belastingplan had dit jaar heel wat voeten in aarde, omdat de Eerste Kamer zich verzette tegen de verhoging van de btw van 6 naar 19 procent voor podiumkunsten. Kabinet en Eerste Kamer zijn uiteindelijk uitgekomen op een uitstel van deze verhoging tot 1 juli 2011.
Als je dus in januari 2009 je huis te koop hebt gezet, dan mag je tot december 2012 op kosten van de staat de woning leeg laten staan om de hoofdprijs te vragen. Intussen staat de woning leeg, gaan er koude winters en warme zomers over heen en verpaupert de woning en buurt. Ik ben fel tegen kraken, maar gemeenten moeten echt wat gaan doen tegen spookhuizen die tot vier jaar leeg kunnen staan.
Garagebox als alternatief.
Hebben die 2 pamperkinderen geen eigen geld, ze wonen nog bij hun ouders.
33K is opgedrongen door EU; ik snap nu waarom Wilders er het liefst uit wil stappen….
De fiscus doet maar, ondertussen wel even de zzp’ers aanpakken. Lekkere lui daar o.l.v. Weekers en de Jager.
Haha,
niemand in dit stuk die zich bedenkt dat de markt zichzelf misschien gaat corrigeren als de leencapaciteit minder wordt en deze mensen een welgemeend advies geeft dat het beter zou zijn als ze nog even een half jaartje wachten. Als er geen kopers zijn voor de flatappartementjes, dan zullen verkopers uiteindelijk wel overstag gaan…
@3:
en bovendien goed om te weten voor wie leurt met een tweede huis dat de fiscus niet wil weten of u dit tweede huis verhuurt. Makkelijker kunnen we fraude niet maken.
Ik ben sowieso fel voorstander van kraken van woningen die meer dan een jaar leegstaan.
@4:
die EU maatregel is helemaal zo gek niet. Het enige probleem is dat door de HRA de prijzen ook in de huurmarkt volstrekt scheefgetrokken zijn. Schaf de HRA af en het 33K probleem verdwijnt (op enige termijn) als sneeuw voor de zon.
@4 @7 Die 33K-regel vind ik ook niet zo gek. Iemand die bovenmodaal verdient, hoeft niet gebruik te maken van gesubsidieerde huurwoningen. Er is op dit moment een ENORME wachtlijst (tot wel 20 jaar) voor huurwoningen dus ik hoop dat door deze maatregel in ieder geval de sociale huurmarkt weer normaliseert. Laten we wel zijn; voor de starters in het filmpje is het nog snel even kopen niet zo’n gek idee. Hun ouders staan garant en anders wonen ze de komende 5 jaar nog bij diezelfde ouders! Zo lang duurt het nl nog wel eer de woningen een behoorlijke stap naar beneden hebben gemaakt. Eerst neemt het aanbod nog flink toe en dan ineens zal de glijvlucht beginnen. De soep gaat overigens niet zo heet gegeten worden als hij wordt opgediend want de woningbouwconglomeraten blijven gewoon tegen de EU-regels hun woningen aan 33K+ verdieners verhuren.
Wedden dat Karel Schiffer over een paar jaar een hele mooie baan heeft bij de Rabo of een andere financiele instelling?
Zijn NHG is namelijk dé manier voor de banken om wel de lusten te hebben (hoge inkomsten vanwege hoge hypotheken), maar niet de lasten (afboeken van hypotheken niet nodig, want vadertje Staat staat garant).
@8:
de vraag is wel hoeveel van die mensen op de wachtlijst boven de 33K grens zitten en met de nieuwe maatregels geen kans meer makken, Als ik zo de diverse opmerkingen hier op het forum volg dan zijn er de nodige mensen die goed verdienen maar die zich toch in tientallen plaatsen hebben ingeschreven bij een WBV, in de hoop een (gesubsidieerd) buitenkansje te krijgen.
Afschaffen al die huursubsidie en vooral ook de sloop- en leegstandsubsidies, en huizen gewoon door de markt laten prijzen. Wie luxe wil wonen moet gewoon meer betalen, of je nu bijstand hebt of 2x modaal. Dan is het ‘woningtekort’ vast snel opgelost.
@9:
NHG/WeW is vooral een verzamelbak voor geflipte politici. Of dit ook voor Karel geldt weet ik niet, maar hij zal ongetwijfeld voor aan de banken bewezen diensten rijkelijk beloond worden.
Wat ik nog het meest belachelijk vond is dat er in de reportage vanuit werd gegaan dat de prijs niet naar beneden kan. 1 kritische vraag van de verslaggever zet de reportage in een heel ander daglicht.
Van hun site:
Heeft u vragen, opmerkingen of tips? nieuwsuur@nieuwsuur.nl
@ 8 Rob
Ik adviseer mijn zoon om nu niet te kopen. En ik ga zeker niet garant staan voor een verloren zaak. Als dat betekent dat hij thuis blijft bivakeren heb ik dat liever. We wonen nu in een koophuis, maar wel een gekocht in 1996 en dat maakt een berg verschil. We hebben nu namelijk het moment (bijna?) bereikt dat er geen “greater fool” meer te vinden is die nog in deze markt wil springen. Met de tijdsspanne van de daling ben ik het wel eens. De daling kan nog langer duren. Zie Japan waar de huizenmarkt al 15 jaar daalt (oh ja, hier is het anders…)
Propaganda als bovenstaand interview zou verboden moeten worden.
Overigens wens ik iedereen vrolijke feestdagen, want het leven gaat toch gewoon door ook al worden huizen weer normaal geprijsd. 🙂
Ik had het ongeveer een jaar geleden met een vriend van me over de NHG en hoe deze wel eens tot problemen zou kunnen gaan leiden. Een paar maanden / weken terug bleek opeens dat het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) inderdaad wel heel hard werd leeggetrokken en dat die premie van een half procentje bij aankoop wellicht toch niet voldoende was om de NHG overeind te houden.
… maar natuurlijk staat de overheid wel weer garant, dus het maakt niet uit…
Misschien moeten we de term “moral hazard” eens in het Nederlands vertalen en heel groot op de gevel van De Nederlandsche Bank, het torentje van de MP en de gevel van de Autoriteit Financiële Markten schilderen…
POTENTIEEL MORELE SCHADE
Ik ben echt benieuwd wat er gaat gebeuren als het WEW straks leeg is. Gaan er dan mensen uit hun woning gezet worden? (How very American…) Of gaat de overheid weer een “eenmalige” injectie doen? Waarschijnlijk gaat men de premie straks gewoon optrekken naar 1,5% of zo. Dat maakt toch niets uit, want dat financieren we gewoon lekker mee…
Zo vermoeiend en dom allemaal…
@13 (Erik)…
Gelukkig zijn er nog mensen die nadenken. Goed advies; wie nu koopt is namelijk niet verstandig bezig. Inderdaad is “Japan” ons voorland. Dit wordt gewoon een lange, slepende crisis met constant en gestaag dalende huizenprijzen, waarbij huiseigenaren die hebben gekocht tussen 2006 en 2010 en nu moeten verkopen er helemaal niet goed voorstaan. Als men niet hoeft te verkopen, is er weinig aan de hand, maar als men heeft gespeculeerd op waardestijgingen van vastgoed en inflatie om de schuldenlast te verlichten, staat men er onder de huidige omstandigheden heel slecht voor. De trend is namelijk volledig contrair.
Laat je zoon gewoon een paar jaar werken en sparen en over een paar jaar een huisje gaan huren. Daarna kan hij altijd nog kopen.
@14:
waarom zouden ze de premie verhogen als het WeW leeg is? Zodra de NHG premie boven de pakweg 0.75% komt is het uit met de pret, want de enige reden dat mensen NHG nemen is dat het netto goedkoper is; ik denk dat de politiek dat donders goed in de gaten heeft, en dus vooral geen marktconforme premie wil.
Zet het allemaal maar op de rekening van de belastingbetalers, na de TBTF failliete banken en talloze onrendabele bedrijven kan dat er ook nog wel bij. En misschien worden pensioenfondsen ook nog verplicht een ‘maatschappelijk verantwoorde’ duit in het WeW zakje te doen, allemaal ten bate van zielige huiseigenaars.
En die NHG hypotheken zelf worden toch wel verkocht, mét AAA rating van Moody’s want met de volle dekking van de Nederlandse belastingbetaler. Business as usual, net zolang tot Nederland echt failliet is dankzij de huizenbubbel; en dan is het écht te laat om nog maatregelen te nemen.
@ nhz, er zit nog 800 miljard in de pensioenfondsen, dat is de volgende dekking voor de AAA rating, Olland is nog lang niet failliet, tenzij het geld van de pensioenfondsen niet kan worden vrijgemaakt, want niemand heeft nu nog genoeg reserves, die raken op. We zullen het allemaal live kunnen meemaken.
@16:
we zullen zien hoeveel saldo er over een jaar nog is, als de obligatiebubble gebarsten is. Want dat gaat nu echt gebeuren denk ik.
@16 goeie opmerking, het gaat over meer dan huizen.
Denk trouwens dat iedereen het in 2011 meer en meer over voedsel zal hebben en huizen op de achtergrond raken. Mag van m’n vriendin geen voorraadje aanleggen, anders had ik hier allang voor een jaar voedsel staan. Niet dat ik het zeker weet, allemaal afweging kansen..
@18:
ik denk ook dat we sterk stijgende voedselprijzen gaan zien in de winkel (of steeds kleinere verpakkingen, of meer water er doorheen etc.). Er is helaas niet zoveel voedsel wat je makkelijk lang kunt bewaren en ook nog echt gezond is.
De Agri commodities like momenteel met een blow-off top bezig te zijn, dus wellicht krijgen we begin volgend jaar een stevige korrektie (is te hopen voor veel Tweede/Derde Wereldbewoners, want die hadden dit jaar tientallen procenten prijsstijging; dat doet pijn als een groot deel van je inkomen aan voedsel op gaat).
@ 14
Het jammere is de VVD als zelfbenoemde liberale partij de problemen niet wilt zien, en dus ook niet over hervormen nadenkt. De belangen van de politieke achterban zijn te groot om hervormingen voor te stellen. Men kan de waarheid nog niet aan.
Een echte liberaal zou de woningmarkt schonen van hypotheeksubsidies en waarborgfondsen i.c.m. een lagere inkomstenbelasting.
Zoals dit filmpje illustreert is het per 1 januari niet meer mogelijk voor een gemiddelde Nederlander om een huis te kopen met de huidige huizenprijzen, mits je 50k-100k eigen vermogen hebt, in contanten weliswaar. En wie heeft dat?
Vijf appartementen te koop in een appartementencomplex, met daarbij een doelgroep die 15-20% minder te besteden heeft. Drie keer raden wat er gebeurt…
Stijgende voedselprijzen zijn inherent aan de economische crisis, het is namelijk een correctie op de vertroebelde en verkeerd gevormde toekenning van “waarde”. Voor de dalende huizenprijzen geldt hetzelfde. Blijkbaar is de werkelijke waarde van voedsel hoger, en van huizen lager dan voorheen ingeschat. Historisch gezien is het heel normaal dat een redelijk gedeelte van het inkomen opgaat aan voedsel.
Op lange termijn wordt het steeds interessanter om je bezig te houden met productieve zaken. Het is al duidelijk te zien Duitsland het beter doet dan nederland door een veel grotere productieve industrie. De volgende winnaars zijn te vinden in de landbouw sector. Ook Africa wordt langzaam maar zeker minder arm de komende 30 jaar. Staatjes die het voor elkaar krijgen een stabiele regering te vormen kunnen een positief vermogen opbouwen terwijl het westen zich bezig houd met het herfinancieren van staatsschulden.
Nederland moet af van het beeld je met een kantoorpand vol nutteloze dienstverlening geld kunt verdienen. Dit was het verleden, de toekomst is back to basic.
iL
Een groot deel van de pensioenbeleggingen zit in de USA? Enig idee hoe dat teruggehaald kan worden?
Of blijft het aan de overkant zijn waardevastheid bewijzen.
De afrikaanse staatjes zullen eerst hun dollarschulden aan het IMF/USA moeten terugbetalen. Of China moet zo altruïstisch zijn om het over te nemen 😉
@21 Irydium
Op lange termijn wordt het steeds interessanter om je bezig te houden met productieve zaken. Nederland moet af van het beeld je met een kantoorpand vol nutteloze dienstverlening geld kunt verdienen. Dit was het verleden, de toekomst is back to basic.
Mee eens!
Ohohoh, wat zullen er binnenkort weer een hoop n00bs geslacht gaan worden die zich nu ff dor de makelaar nog een huis laten aannaaien.
@21:
zijn er dan staten in Afrika die vermogen opbouwen? Ik wist wel dat er daar overal individuen in de regering zijn die veel vermogen opbouwen 😉
Mee eens dat ze in Afrika vaak nuttiger werk doen dan hier, maar ik zie het nog niet goed komen daar. Het is een failed continent, en dat zit voor een deel blijkbaar echt in de genen (en voor de rest in de koloniale erfenis etc.). Tel daarbij op de toenemende problemen door overbevolking (wat via AIDS enigszins geremd wordt, maar dat’s geen oplossing waar je blij mee kunt zijn) en de zware impact van climate change op een vaak toch al marginale landbouw, en het ziet er niet goed uit.
Raar verhaal dit. Het goedkeuren van een hypotheek door de bank duurt al weken/maanden. Alsof het dan nog zin heeft om in de laatste dagen van 2010 een hypotheek proberen te krijgen.
@artikel
Voor mensen die de waarde van Geduld niet begrijpen is een supersnelle strophypotheek misschien wel een prima middel. “nog even snel een huisje kopen”, men had ook nog een paar sokken nodig dus waarom niet combineren ?
Hun keuze.
De kans op Kamikaze Koper-schap neemt zo wel toe en dergelijke risico´s worden niet of onvoldoende belicht in de reportage.
Vrijwel alle spins van Hogehuizenprijsminnend NL breken dan ook met de ethiek in de journalistiek.
Het beginsel van hoor en wederhoor wordt expliciet vermeld in de Gedragscode voor Nederlandse journalisten, die is opgesteld door het Nederlands genootschap van hoofdredacteuren, in de volgende regel:
4. De feiten, meningen en/of beelden die de journalist weergeeft, berusten uitsluitend op eigen waarneming of op bronnen die hem bekend zijn en die hij betrouwbaar acht. (…) Hij past hoor en wederhoor toe waar dit geboden is voor het verwerven van de feiten. Hij past eveneens hoor en wederhoor toe om niet door het algemeen belang gerechtvaardigde eenzijdigheid in berichtgeving te voorkomen.[1]
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoor_en_wederhoor_in_de_journalistiek
niet door het algemeen belang gerechtvaardigde eenzijdigheid in berichtgeving
We raken hier de achilleshiel van Hogehuizenprijsminnend NL, dat alleen voor het belang 64% van alle Nederlanders staat (de huidige huizenbezitters).
Dus continue wordt -om de huizenprijzen in de beleving maar hoog te houden- een eenzijdig beeld gegeven, propaganda is het juiste woord:
+ starterssubsidies, generatiehypotheken, NHG garanties die opgerekt voorkomen een correctie in prijzen, zonder te melden dat dàt het doel van al die kunstgrepen is
+ een run op de laatste starterssubsidies wordt in beeld gebracht zonder risico´s voor instappers te belichten
+ het beeld dat HRA onbespreekbaar is en dus in stand blijft voor 100% over 1,2,5,10,20,30 jaar wordt ook zonder risico´s gepresenteerd
+ dalingen van huizenprijzen staan op page 3 als 1,1% terwijl de CBS cijfers obv gemiddelden zes maal hoger uitkomen (die cijfers moet men zelf maar opzoeken en blijven buiten de beeldvorming)
+ de vraagprijs voor een modale woning is ruim 10 maal Jan Modaal, dit feit en de verhouding in het buitenland komen niet aan bod
+ géén publicatie van ongedwongen en gedwongen veilingen (waar de Tombola Top Tienduizend wèl uit put)
+ het beeld dat vastgoedbubbels in het buitenland (met minder schuld) geknapt zijn en de NL situatie (met meer schuld) komt niet feitelijk in beeld
Dat beleid van Hogehuizenprijsminnend NL heeft (mede) de zeepbel doen ontstaan en maakt de zeepbel alleen maar groter.
Er zijn twee redemedies voor wie een genuanceerder beeld nastreeft:
1) transparantie. B.v. op deze blog dat in 3 jaar in Spanje 300.000 huis-uitzettingen waren door hypotheekproblemen. In Duitsland kost een huis gemiddeld 100.000 euro minder.
2) geduld, er is een MARKT-element in de huizenmarkt en dat doet op termijn zijn werk wel, ook in het polderland van de Obelixen met HRA-toverdrank.
Wie de zaak van een afstandje bekijkt ziet ook dat er in 2011 dus verandering in moet komen. Immers financiering wordt -ook zonder HRA op korte termijn aan te pakken- lastiger.
Voor degenen die net als Juan graag (!) pessimistisch (dat is niet overdreven optimistisch) naar de wereld kijken, hier de Zwaarden van Damocles voor de huizenmarkt:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-11-2010/de-huizenmarkt-stort-in-2011-weer-in/#comment-56682
Deze gratis cabaret situatie
is een keer
niet grappig meer.
@nhg:
“Zodra de NHG premie boven de pakweg 0.75% komt is het uit met de pret, want de enige reden dat mensen NHG nemen is dat het netto goedkoper is”
Dat klopt niet helemaal: veel mensen nemen NHG omdat de bank het dan wél aandurft ze geld te lenen. Met NHG lopen de banken geen, of in ieder geval minder, risico. NHG lokt dus schadelijk gedrag uit van banken.
@29:
dat zal wel een rol spelen, maar in de praktijk kiest de consument gewoon de goedkoopste oplossing (how-much-a-month) en wordt er nauwelijks op risico’s en verplichtingen gelet. Uit onderzoek is bekend dat mensen NHG afsluiten vanwege de netto korting op de hypotheekrente.
In de praktijk zullen de gemiddeld wat strengere NHG voorwaarden in kombinatie met een kleine renteopslag straks voldoende zijn om een huis minder ‘betaalbaar’ te maken dan via een gokhypotheek zonder NHG, en dan is het game over voor WeW.
Hier in ons lokale sufferdje ook weer een verhaal over een jong stel dat nog even snel wil ‘profiteren’, ‘nu het nog kan’:
http://www.bndestem.nl/algemeen/brabant/7858480/Nog-snel-een-huis-kopen-voor-1-januari.ece
Gatverpielekes! En ik had nog zó gehoopt op een paar van deze “nu het nog kan” kopers!!
Dan volgt nu een periode van wennen aan het feit dat we een veel kleinere woning kunnen kopen dat we dat vorig jaar konden. Die weerstand zal wel niet helpen om de doorstroom die er nog was (ik geef toe: dat was al niet veel) een halt toe te roepen. Motten we daar ook nog twee jaar aan wennen…
Helaas.
Maar ik tel mijn zegeningen: een lekker huis, niet te duur en ik kan aardig rondkomen. Het kán slechter….!
Die Arnoud Bout: “Als we de hypotheekrenteaftrek afschaffen, zakken de prijzen direct enorm omlaag..”
Mooi toch?
Die huizen waren de prijs toch al nooit waard. Ze waren kunstmatig hoog door de hypotheekrenteaftrek die het prijsmechanisme verstoorde.
Waarom zouden jonge mensen de te hoge huizenprijzen van andere mensen, die ze met hun volle verstand aangegaan zijn onder het mom van ‘huizen worden toch altijd meer waard, moeten subsidiëren door een kunstmatig dure woning te kopen?
Daarbij, Boot is econoom. Dan moet hij weten dat middelen schaars zijn. Als mensen enorm veel geld (onnodig) investeren in de huizenmarkt — wat met de handhaving of geleidelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek het geval zal zijn — kunnen ze dat geld niet voor andere zaken uitgeven. Zij hebben dan geen geld voor een auto, een reis om de wereld of een startkapitaal voor een eigen zaak.
Ik koop geen huis. Ik denk er niet aan.
@31
Het lijkt inderdaad wel of mensen niet na willen denken.
Over een paar maanden is het huilen als blijkt dat het hui van de buren voor 20% minder in de verkoop staat.
Verminderde vraag (lees: lagere maximum hypotheek) in combinatie met gelijkblijvend of groter aanbod leidt tot een marktevenwicht met lagere prijzen.
Iedereen die economie heeft gehad op de middelbare school weet dit.
Velen gaan er van uit dat dit niet geldt voor de huizenmarkt. Roze wolk…
@33 (Jimmy)…
“Die huizen waren de prijs toch al nooit waard. Ze waren kunstmatig hoog door de hypotheekrenteaftrek die het prijsmechanisme verstoorde.
Waarom zouden jonge mensen de te hoge huizenprijzen van andere mensen, die ze met hun volle verstand aangegaan zijn onder het mom van ‘huizen worden toch altijd meer waard,’ moeten subsidiëren door een kunstmatig dure woning te kopen?”
Aanrader, een grappig boekje voor de feestdagen…
http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/bye-bye-babyboomers/1001004010216736/index.html
Cheerio,
Dow Jones
“Velen gaan er van uit dat dit niet geldt voor de huizenmarkt. Roze wolk…”
Ik hoorde laatst over twee ontwikkelingen die de toekomst van makelaars hard zullen raken.
1) Twitter maakt het mogelijk om online je huis in de aanbieding te zetten zonder makelaartussenkomst.
2) Architecten en aannemers doen steeds meer direct zaken met potentiële huizenkopers zonder constante en directe tussenkomst van middenmannetjes als projectontwikkelaars en ambtenaren die geen andere functie dienen dan een procentje en een fooi te pakken.
Snel, koop nog even vlug een huis, voordat de zinkende boot mist!
Ha, ik heb nét mijn appartement verkocht (24-dec) aan zo iemand die ‘m na 1 jan niet meer kon betalen. Zelf zit ik nu gehuurd… een paar jaartjes uitzitten maar?