91 procent gaat geen woning kopen

De Nederlandse huizenmarkt is de afgelopen maanden verder weggezakt. De koopbereidheid van consumenten is momenteel lager dan tijdens de crisis van ‘78-‘82., zo luidt verder één van de schrijnende conclusies van de Kwartaalmonitor Woningmarkt van de ING.

zie ook:  Het instorten van de huizenprijzen / huizenmarkt begin jaren 80 en  Wat gebeurde er in 1978 met de huizenmarkt?

Starters hebben het door de verlaging van de overdrachts-belasting weliswaar makkelijker gekregen, maar voor velen blijft het gat tussen vraag- en biedprijzen te groot. Meer dan 70% van deze groep heeft een inkomen dat lager of gelijk is aan ‘modaal’. Hierbij zit het grootste deel onder modaal (2011: €32.500). Volgens de financieringslastpercentages van het Nibud mag een gezin met een modaal inkomen bij een rente van 5% in 2011 maximaal zo’n 150 dzd euro lenen. Dat komt neer op een woning met een koopsom van 140-145 dzd euro. Op dit moment bedraagt de gemiddelde koopsom bijna 250.000 euro.

Sylvester Eijffinger, de graaiende professor, zat er helemaal naast

Voor het leeuwendeel van de consumenten speelt het vraag-stuk van de betaalbaarheid van een nieuwe woning overigens helemaal niet. Uit een enquête van het CBS blijkt dat 91% van de Nederlanders “zeker niet” de komende 12 maanden een huis gaat kopen of laten bouwen. Hiermee is de koopbereidheid van consumenten zelfs iets lager dan tijdens de huizenmarktcrisis van 1978-1982. Het tegenvallende effect van de belastingverlaging wordt een groot deel verklaard door een zeer laag consumenten-vertrouwen. Door de escalatie van de eurocrisis en signalen dat de Nederlandse economie inzakt, teruggevallen naar ‘Lehman’-niveaus. Ondertussen neemt op de arbeidmarkt het aantal werklozen weer toe. Door grotere zorgen over de economie en de eigen baan zijn consumenten de afgelopen maanden nog terughoudender geworden op de huizenmarkt. Huizenbezitters willen eerst verkopen en dan pas kopen, terwijl nieuwe toetreders liever eerst de kat uit de boom kijken.

koopbereidheid historisch laag

bron: ING Kwartaalmonitor Woningmarkt van 11 november  en de ING Kwartaalmonitor Woningmarkt van 24 augustus

Share Button
Tagged with: ,
248 comments on “91 procent gaat geen woning kopen
  1. dalen says:

    Tijd dat de loopjongens van de banken in Den Haag nieuwe maatregelen verzinnen om in het piramidespel te springen.

    Gewetenloze boeven

  2. dalen says:

    Ze hangen de kinderen en kleinkinderen op met hun idiote verzinsels om toch maar in te stappen.

    Uitlokking tot het deelnemen aan piramidespellen.

    Levenslang gevangenis moeten ze krijgen.

  3. abu says:

    Modaal inkomen =140.000 lenen
    Gemiddelde prijs= 250.000
    Gemiddelde vraagprijs 320.000

    Nog een te grote stap. Pas als deze 3 cijfers beter naast elkaar komen liggen dan wordt de bereidheid weer groter

  4. BalancedView says:

    Heel grote koopbereidheid hier hoor… tegen een discount van 50%… dat dan weer wel.

  5. Scheefwoner says:

    “Volgens de financieringslastpercentages van het Nibud mag een gezin met een modaal inkomen bij een rente van 5% in 2011 maximaal zo’n 150 dzd euro lenen. Dat komt neer op een woning met een koopsom van 140-145 dzd euro. Op dit moment bedraagt de gemiddelde koopsom bij-na 250.000 euro.”

    Volgens genoemde berekening moet er dus ruim 40% van de prijzen af en dan is dit ook nog berekend met gunstige 5% rente en inclusief HRA.

    Reken maar uit wat er nog verder af zou gaan zonder HRA en iets hogere rente.

    The party has just begun.

  6. sven says:

    Het paard is gedwongen te drinken, maar heeft geen energie meer om het te doen, is op sterven na dood 🙂

    Het paard aan het infuus leggen is geprobeerd maar véélst te kostbaar geworden voor de eigenaar, hij kon het niet meer betalen 🙂

  7. jvjv says:

    En wat denk je als er eurobonds komen gaat de rente door dak hier neem maar gemiddelde van europa min wat premie

  8. jvjv says:

    En wat denk je als er eurobonds komen gaat de rente door dak hier neem maar gemiddelde van europa min wat premie

  9. abu says:

    @6
    yiled op staatsonligaties stijgen door speculaties. Niet door geldgebrek. En de overheden zijn nog steeds oliedom en steunen de banken. Ik zou zeggen.TREK JE HANDEN VAN DE BANKEN AF EN DAN ZIEN WE HOE SNEL DE RENTES ZULLEN DALEN. Banken= satan.. Niet de bank zelf maar de traders die miljoenen verdienen over de rug van anderen

  10. abu says:

    yiled=yield
    on=ob

  11. Ralph says:

    “Most people get interested in stocks when everyone else is. The time to get interested is when no one else is. You can’t buy what is popular and do well.” W.B.

  12. Maria says:

    @11 Ralph

    In het verkeerde blog gepost?

  13. Marieke says:

    91 procent gaat geen woning kopen

    Count me in…..

    De vraagprijs van het appartement (2 kamer) naast mijne (huur) is zojuist verder verlaagd van 149 (begin 2009) via 145 naar 142 toen 139 en nu 135.000. Ik heb het er echt niet voor over maar het lijkt erop dat niemand er dus intrapt!

    Volgens mij zit echt iedere prijscategorie op slot….omdat ze allemaal in de verkeerde categorie zitten.
    Kijken wie de langste adem heeft.

  14. sven says:

    11

    Ja moet je geïnteresseerd zijn om in te stappen als de luchtbel net 2 seconden geleden is doorgeprikt ?
    De waarde van je aandelen kunnen in één klap waardeloos zijn, terwijl de waarde van een huis pas op een dieptepunt komt als de betaalbaarheid (zonder kunstgrepen) weer op gaat krabbelen en de krediet verstrekking op gang komt wanneer de huishoudens hun priveschulden tot acceptabele niveau’s hebben teruggebracht.

  15. hugo says:

    dalen: Gewetenloze boeven

    Doet me denken aan een songtext. Zal je de muziek besparen :). Hierbij de text;

    they’re gonna set you up
    so they can take you down
    they’re gonna suck you dry
    they’ve left the blood to be found
    they’re gonna rip you apart
    you’re gonna burn at the stake
    cos when it’s time to collect
    it’s only heroes who pay

  16. floor says:

    @abu
    Ik zou dat geen speculatie willen noemen, meer een realistische kijk op het risico.
    Door eurobonds gaan Duitsland en Nederland hun triple A status gegarandeerd verliezen, financiële markten prijzen dat in en maken je kapot indien je vol blijft houden, maar dat terzijde.

  17. AVE says:

    @ Floor

    Ik weet het niet hoor, maar ik denk dat de Duitsers gisteren hun hand overspeeld hebben.

    Ze dachten te profiteren van de mogelijkheid om goedkoper te lenen dan ooit, maar de markt had er geen trek meer in bij 1,98% rentevergoeding. Effect was dat de uitschrijving maar de helft opbracht van wat het had moeten opbrengen.

    Ik weet nu wat die helft denkt die dus wel op deze Duitse staatsobligaties ingetekend hadden: “hadden wij ook niet onze poot stijf moeten houden?”

    We zullen het de volgende keer zien.

  18. Rien says:

    En de rente staat op het punt om snel op te lopen. Als ze denken dat de woningmarkt nu op slot zit, dan moeten ze over 2 a 3 jaar nog maar eens kijken…

  19. Suzanne says:

    Jullie zijn het misschien niet van mij gewend, maar het is tijd voor wat nuance.

    Laat ik voorop stellen dat je nooit een huis moet kopen voor de prijs die ervoor wordt gevraagd. Want die vraagprijzen, die slaan over het algemeen helemaal nergens op. Daar zijn we het over eens.

    Maar als je nu eens een huis tegenkomt dat je leuk vindt, je er aardig wat af kunt dingen (zeg 25 – 30%), bijvoorbeeld omdat de eigenaars het huis in 1996 hebben gekocht en er nu vanwege scheiding oid van af willen (die zijn er, gewoon goed zoeken); je daarmee op een maandlast komt die je ook zonder HRA prima kunt blijven betalen, misschien moet je het dan wel doen? Want je kunt er donder op zeggen dat de rentes over een half jaar rond de 8, 9 % liggen en de vraagprijzen dan nog altijd met hele kleine babystapjes blijven dalen.

    Die neerwaartse klap in de prijzen komt gewoon niet, daarvoor zitten er teveel huiseigenaren met teveel schuld. Het is ws. niet zo, dat zij het huis niet voor minder willen verkopen, maar dat de bank ze geen mogelijkheid biedt om de restschuld te financieren.

    Naast een verwachte stijging van de rente, is de overdrachtsbelasting nu wel heel laag en kun je nog net de HRA meepikken: kans is dat ze hem niet in 1 keer afschaffen, maar bijv. alleen voor de nieuw afgesloten hypotheken. Kun je nog net even meeliften op de gewraakte regeling.

    Misschien is het zo, heeeeel misschien dus, áls je dan dat huis vindt, waar je graag had willen wonen voor een redelijke prijs, dat je het gewoon maar wel moet doen…?

  20. Double D says:

    Ik zou ook graag een discussie zien over de verwachte stijging van de hypotheekrente als gevolg van Basel 3 (die in 2012 voor de Nederlandse banken al gefaseerd wordt geimplementeerd). Banken moeten namelijk meer dure buffers aanhouden en kredietverlening zal onder druk komen te staan

    http://financieel.infonu.nl/geld/67349-prognose-hypotheekrente-en-spaarrente-2011-en-2012.html

  21. Dennis says:

    @Suzanne
    De rente gaat stijgen naar 8 of 9%? Wel knap dat je dat al weet. Blijkbaar heb je meer kennis van de markt dan wie dan ook, dat je dit kunt voorspellen. Ik hoor graag de wetenschappelijke onderbouwing van deze rente-percentages.

    Trouwens ook fijn dat je wilt profiteren van de ellende (scheidingsperikelen) van andere mensen. Ik kan hier toch de parallel trekken met de bankiers die jarenlang geprofiteerd hebben van de gemiddelde nederlander. Ik zou kunnen concluderen dat jij geen haar beter bent.

    Hypocriet hoor, kritiek hebben op het systeem, maar wel er van profiteren!

    Ik vind het overigens ondanks je bewering weinig genuanceerd.

  22. Istrilyin says:

    @sven

    Aandelen of een huis, wat is riskanter?

    Inderdaad kan dat pakket aandelen van 10.000 euro zomaar 1000 euro waard zijn. Vervelend!

    Het huis waar je 10.000 euro aanbetaling op deed kan zomaar 30.000 euro minder waard worden… Restschuld 20.000 euro, plus kopers kosten… Nog net iets vervelender!

  23. xenobinol says:

    hugo,

    Ik ken ook nog wel een liedje 🙂

    Not gonna get us
    They’re not gonna get us
    Not gonna get us
    Not gonna get us

    Starting from here, let’s make a promise
    You and me, let’s just be honest
    We’re gonna run, nothing can stop us
    Even the night that falls all around us

    Soon there’ll be laughter and voices
    Beyond the clouds over the mountains
    We’ll run away on roads that are empty
    Lights from the airfield shining upon you

  24. xenobinol says:

    Dennis:

    Hypocriet hoor, kritiek hebben op het systeem, maar wel er van profiteren!

    Principes kosten geld, zo simpel is het. Ik ga dit systeem nooit ondersteunen. Meedoen is gedogen en daarmee houdt je dit gedrocht in stand en persoonlijk vind ik dat onacceptabel.

  25. Suzanne says:

    Dennis: k hoor graag de wetenschappelijke onderbouwing van deze rente-percentages.

    Een stijging van de hypotheekrentes kan op meerdere manieren en om meerdere redenen gebeuren.

    Als de ECB eurobonds gaat uitgeven, komt dat de facto neer op geld bijdrukken. Dat levert inflatie op. Om inflatie de kop in te drukken zal de ECB de rentetarieven verhogen. Dat leidt dan tot hogere hypotheekrentes.

    De andere manier is, dat banken zelf steeds lastiger aan geld kunnen komen. Onderling is het wantrouwen groot. Dat betekent dat het geld schaars wordt, en dus duur. Als de banken het zelf niet langer voor lage rentes kunnen lenen, gaan ook de rentetarieven op hypothecaire leningen omhoog. Een bewijs hiervoor kan gevonden worden in de rentes op spaarleningen, die omhoog gaan. Voor banken momenteel een relatief makkelijke en goedkope manier om geld aan te trekken.

    Tot slot kan de huizenmarkt zelf aanleiding worden om de rentes te verhogen. Als de gesecuritiseerde hypotheekportfolio’s op de int. markten minder opbrengen, omdat de markten minder vertrouwen hebben in de stabiliteit van de NL huizenmarkt (dat vertrouwen was vreemd genoeg totnutoe vrij grenzeloos), dan zal de bank meer rente in rekening moeten brengen om nog een aardige marge te houden op hun hypotheekproducten.

    En tot slot: de hypotheekrentes zitten al in de lift.

    en beste Dennis, moet ik nu alweer medelijden hebben met een groep mensen: de arme stakkers die in scheiding liggen? Zal ik dan maar niet vragen of ze voor hun huis ook voor minder willen verkopen omdat ze al zo zielig zijn? Dan hebben ze in ieder geval nog een ton overwaarde in hun zak te steken, als doekje voor het bloeden zeg maar. Wat een goed idee van je.

  26. Suzanne says:

    xenobinol: Principes kosten geld, zo simpel is het.

    Mee eens.
    Kans is ook dat wij nooit een huis zullen kopen. (Want ook ik ga het ondanks goede argumenten nu niet doen, maar dat heeft meer met anderen zaken te maken).
    Maar niet iedereen heeft het geld om al te principieel te zijn.

    En dan zeg ik: misschien nu juist wel ?

    Al was het maar om dan weer fijn bij de minderheid te horen (9%).

  27. PeterKaas says:

    @ Suzanne en Xenobinol:

    De kernvraag is gaat de rente stijgen?

  28. lapje says:

    @xenobinol, Dennis
    Hoe meer mensen meedoen aan dit systeem hoe sneller het gaat klappen. Sabotage van binnen uit. Je kan beter wel even voorrekenen wat je maximale verlies is, want anders dan Suzanne denkt, gaan de huizenprijzen ook klappen, want het gaat er niet om wat de potentiele verkoper wil, maar wat de marginale koper en verkoper overeenkomen. Kopers zijn gelimiteerd, dus verkopers: kom naar je beneden en krijg je slaag.

  29. xenobinol says:

    PeterKaas:
    @ Suzanne en Xenobinol:

    De kernvraag is gaat de rente stijgen?

    De rente is momenteel laag om het systeem niet te laten klappen, de rente gaat pas stijgen als men geaccepteerd heeft dat er geen andere opties meer zijn. Momenteel zitten we nog steeds in de fase van ‘pappen en nathouden’. Al het goedkope geld word door de banken aangewend om hun kapitaalpositie te verstevigen, zodra ze daar genoeg van hebben verwacht ik dat ze hun verliezen gaan nemen door wanbetalers op een beestachtige manier te slachten, dat is immers een goede motivatie voor de rest van de slaven om netjes te blijven betalen. Uiteraard gaan de rentestanden oplopen, vooral als investeerders nergens meer een beetje rendement kunnen halen en de inflatie gaat oplopen.
    Ik vermoed dat we een ongekende teruggang in welvaart gaan meemaken, het gevolg van 2 decennia van ongebreidelde kredietexpansie en een laag risico besef.

  30. PeterKaas says:

    Eens. Dat is mijn verwachting ook. Ik zou dit ook zeker meenemen in de overweging om een huis te kopen, ja of nee. Dus zeker niet kort financieren en een buffer om eventueel bijstorten op te vangen. But time will tell if we are right.

    Btw: principes hebben hier niets mee te maken. Of wil je geld (schuld) helemaal verbannen?

  31. dr.t says:

    sommige woningen van realistische eigenaren, of door nood gedwongen eigenaren worden 30% onder de gebruikelijke prijs aangeboden. Dan lijkt me een mooi moment om in te stappen.
    Voorwaarde is wel dat je ergens lang wilt blijven wonen.
    Prijsverlaging heeft dan al plaatsgevonden. Hypotheek lang lopend laten vast leggen. NHG erbij, kosten koper zijn laag.

    Heerlijk wonen is de beloning.

  32. Suzanne says:

    Eens met dr t

  33. Jan Doedel says:

    Nederlandse markt bestaat niet regionale verschillen zijn groot en worden groter. Waar ik woon (veluwe) staan ruim 10% van de huizen te koop. Vergrijsde dorpen met baby-boomers die willen cashen (te laat) yuppen met water aan den lipjes. Bodem nog lang niet in zicht. Zing, lach, leef, woon, bid en bedonder.

  34. xenobinol says:

    PeterKaas:

    Btw: principes hebben hier niets mee te maken. Of wil je geld (schuld) helemaal verbannen?

    Ik wil de geldontwaarding door het onevenredig bijdrukken t.o.v. de productie, zien verdwijnen. Geld verdienen door gecreëerd geld uit te lenen, het zogenaamd innen van rente zou afgeschaft moeten worden. Banken zouden nutsbedrijven moeten worden die slechts een kleine premie incasseren voor het risico op default. Zo voorkom je dat geld gebruikt wordt om speculatieve zeepbellen te financieren.

  35. nhz says:

    dalen: Uitlokking tot het deelnemen aan piramidespellen.

    he, wat negatief. Dit is juist educatie, nobele geesten zoals Valentijn van ING leggen in de Fabeltjeskrant uit hoe ook jíj kunt profiteren van de crisis, je moet het alleen willen. Steek je maximaal in de schulden en laat de samenleving er voor opdraaien! Valentijn vindt de zuurpruimen op dit blog vast erg zielig, het leven kan zo leuk zijn als je enthousiast meespeelt met de banksters 🙂

    Scheefwoner: Reken maar uit wat er nog verder af zou gaan zonder HRA en iets hogere rente.

    The party has just begun.

    yep, koopbereidheid nu al op een minimum terwijl de meeste factoren nog gigantisch omlaag kunnen. Een veel hogere werkloosheid, flink stijgende rente en nog strengere eisen van banken liggen op korte termijn voor de hand. En dat die HRA en NHG dan onhoudbaar zijn snapt iedereen behalve politici.

    jvjv: En wat denk je als er eurobonds komen gaat de rente door dak hier neem maar gemiddelde van europa min wat premie

    gemiddelde? echt niet, ik denk dat die eurobonds binnen de kortste keren traden alsof het Italie of Griekenland is. Tenzij SuperMario alles mag opkopen, want daar zal het wel op uitdraaien, QE-EU.

    abu: TREK JE HANDEN VAN DE BANKEN AF EN DAN ZIEN WE HOE SNEL DE RENTES ZULLEN DALEN

    jij gelooft blijkbaar in sprookjes, en in de boze wolf van de markt.

    Suzanne: je er aardig wat af kunt dingen (zeg 25 – 30%), bijvoorbeeld omdat de eigenaars het huis in 1996 hebben gekocht

    volgens mij moet je dan minstens 80% kunnen afdingen, in ieder geval bij mij in de omgeving.

    Suzanne: Want je kunt er donder op zeggen dat de rentes over een half jaar rond de 8, 9 % liggen en de vraagprijzen dan nog altijd met hele kleine babystapjes blijven dalen.

    ALS dat al gebeurt dan mogen de makelaars blij zijn als ze dan nog 5% van de omzet van 2007 halen.

    Dennis: De rente gaat stijgen naar 8 of 9%? Wel knap dat je dat al weet. Blijkbaar heb je meer kennis van de markt dan wie dan ook, dat je dit kunt voorspellen. Ik hoor graag de wetenschappelijke onderbouwing van deze rente-percentages.

    zou zomaar de gemiddelde hypotheekrente kunnen zijn van de afgelopen 30 jaar; nieuwkomers op de huizenmarkt hebben geen flauwe benul van wat een normale rente is. De laatste jaren was de rente voor huiseigenaars negatief (gecorrigeerd voor inflatie) en dat vindt men blijkbaar normaal, dat je beloond wordt voor het kopen van een huis.

    Istrilyin: Aandelen of een huis, wat is riskanter?

    ja, huis met polderhypotheek kun je beter vergelijken met futures 😉

    dr.t: sommige woningen van realistische eigenaren, of door nood gedwongen eigenaren worden 30% onder de gebruikelijke prijs aangeboden. Dan lijkt me een mooi moment om in te stappen.

    30% onder de 100-200% overvraag-prijs. Goed instapmoment voor wie van een flinke duikeling houdt; maar ik geef toe, voor de gemiddelde subprime NHG klant maakt het niks uit want daar valt straks toch niks te halen als het mis gaat.

  36. Jan says:

    Vraagje; mijn salaris thans 140K spaargeld (cash) 500K wat kan ik kopen?

  37. Istrilyin says:

    @Jan

    Bijna alles tot een miljoen… Dat geeft een behoorlijk grote keuze. Eerst gewenste locatie, ruimte etc bepalen zou ik zeggen.

  38. PeterKaas says:

    xenobinol,

    Ik bedoelde eigenlijk: deze discussie gaat niet om principes, geloof of andere morele zaken. Het is namelijk heel simpel: de markt waardeert dat niet.

  39. abu says:

    @ jan

    Nu een huis van een miljoen. over een jaar of twee een huis welke nu ruim 2 miljoen waard is.

  40. abu says:

    @ 16 floor

    Risico besef is een deel van de hoge rente en ordinair gokken en wedden als speculant tegen landen is een ander component van de hoge rente. Eerst de grondstoffen, dan de obligaties, wat daarna.
    Kijk naar Duitsland. Veilige haven maar toch geen geld kunnen binnenhalen. En wat gebeurd er… We moeten nu zoeken naar problemen zodat we de rente omhoog kunnen krijgen en ons rendement.. Dus dat gebeurd er nu en dan gaat de rente oplopen. En dan zeg je dat speculatie geen onderdeel is.

  41. nhz says:

    abu: Risico besef is een deel van de hoge rente en ordinair gokken en wedden als speculant tegen landen is een ander component van de hoge rente.

    hoge rente … de rente is historisch laag, je hebt echt geen idee waar je het over hebt.

    abu: Dus dat gebeurd er nu en dan gaat de rente oplopen.

    jij bent wel heel erg gehersenspoeld zeg … zou het niet gewoon zo zijn dat niemand zin heeft om geld te lenen aan Duitsland voor 10 jaar, als je daar veel minder dan de inflatie voor terug krijgt en ook nog risico loopt dat de hoofdsom aan het eind van de rit niet terug komt (want ook Duitsland heeft een enorme staatsschuld, en als de EU kleptocraten straks hun zin krijgen wordt die nog véél groter).

  42. p.j.v.a. says:

    Met eurobonds stijgt de hypotheekrente zo naar 6-7 %. Lage inflatie of niet.

    Dat wordt 10-15 jaar afzien voor verkopers en kopers.

  43. abu says:

    @ 39

    Ik heb het over de rente op de staatsobligaties. De hoge yield welke nu wordt gevraagd, heeft niet alleen te maken met risicobesef maar ook deels door speculatie. De rente is laag maar de risico opslag (waar ook een speculatie opslag in zit).

    Als ik als JP Morgan een bericht uitzet dat ik vind dat spanje niet genoeg doet aan de schulden. Dan weten Barclays, ING, etc. dat ik niet ga kopen. Als zij ook stoppen dan gaat de yield omhoog, prijzen dalen en dalen etc. Dit noem je het grijze gebied van speculeren en is een vorm van kartel. Via de kanalen laten blijken wie wat doet. En daar op inspelen.
    makkelijk zat.

  44. Joop says:

    @ 33,xenobinol

    Ik ben er ook voor dat banken nutsbedrijven moeten zijn, dwz niet gaan gokken met ´t geld van de spaarders.
    Maar tegen een kleine premie geld uitlenen zal zeepbellen niet voorkomen.
    Integendeel als geld lenen goedkoop wordt, dan heb je dezelfde situatie als na de dotcom-crash: goedkoop geld dat een huizenbubbel veroorzaakt.

    Waar het om gaat is dat geld tegen een reeële marktrente wordt uitgeleend en niet, zoals nu gebeurt, tegen een kunstmatig, door centrale banken bepaald, rentetarief.

    Het is dan ook niet de vrije markt geweest die de crisis veroorzaakt, maar de poging de economie/markt onder controle te krijgen door de rente te bepalen.

  45. Frans says:

    Een andere reden om nu GEEN huis te kopen is voor mij is dat ik niet mee wil doen aan het betalen van banken. Punt uit & disucssie gesloten wat dat betreft.

    Eurobonds: ik moet zeggen dat ik erg depri wordt van alle laatste ontwikkelingen: steeds meer aanstellingen van “technocraten” lees financieele terroristen, het verlagen van de rente, en nu dan eurobonds een stap dichterbij.
    Het is ongelofelijk hoe groot de macht is van het kankergezwel genaamd banken.
    En nu dan het voorbereidende werk in Syrie voor de aanstaande oorlog met Iran, zoals voor de oplettende lezer al vele maanden, zo niet jaren in de pen zat.
    Ook achter de coulissen (goed geschreven? geen idee, ben geen taalmens) staat het commitee van 8 personen te trappelen om de belastingregels van de EURO landen te gaan vaststellen, en zo dus de autonomie van deze landen af te nemen.
    Alle bestuurders zitten te slapen achter het stuur, of zijn deel van de elite die naar wereldmacht streeft.
    Als dit zo doorgaat dan worden we allemaal slaven in een wereld die niet waard is om in geleefd te worden.
    Zum kotsen!!!

  46. Frans says:

    haha! Geen taalmens: quod demonstrandum in bovenstaande!

  47. lorenzo says:

    Jan: Vraagje; mijn salaris thans 140K spaargeld (cash) 500K wat kan ik kopen?

    Een Ferrari 599 GTB icm een woning , in een situatie/land waarin je iets minder belasting betaald dan in het mooie Nederland , toch ? Hier als voorbeeld : Vraagje; mijn salaris thans 140K spaargeld (cash) 500K wat kan ik kopen?

    Ik doe een suggestie : Vraagje; mijn salaris thans 140K spaargeld (cash) 500K wat kan ik kopen?

  48. lorenzo says:

    Deze woning ( of iets anders natuurlijk) : http://www.tweedewoning.eu/woningen/toon/2325014

  49. xenobinol says:

    Joop:
    @ 33,xenobinol

    Ik ben er ook voor dat banken nutsbedrijven moeten zijn, dwz niet gaan gokken met ´t geld van de spaarders.
    Maar tegen een kleine premie geld uitlenen zal zeepbellen niet voorkomen.
    Integendeel als geld lenen goedkoop wordt, dan heb je dezelfde situatie als na de dotcom-crash: goedkoop geld dat een huizenbubbel veroorzaakt.

    Waar het om gaat is dat geld tegen een reeële marktrente wordt uitgeleend en niet, zoals nu gebeurt, tegen een kunstmatig, door centrale banken bepaald, rentetarief.

    Het is dan ook niet de vrije markt geweest die de crisis veroorzaakt, maar de poging de economie/markt onder controle te krijgen door de rente te bepalen.

    Ik zei ook dat de geldcreatie gepaard moest gaan met een evenredige toename van de productie, m.a.w. er mag geen sprake van van geldontwaarding. Per definitie kan in zo’n systeem geen rente gerekend worden.

  50. Cinelux says:

    11 Ralph: Never catch a falling knife.

    😉

  51. Frans says:

    O.K. Nieuwe vorm van censuur blijkbaar: een al eerder geplaatste link van mij is verwijderd op dit blog: tant pis!

  52. Get a Life! says:

    Ik weet het niet met die langetermijn rentes.
    Herfinancieren van lopende schulden zal problematisch worden bij voortdurend stijgende rente. Het is er de beleidsmakers dus alles aan gelegen om de rente zo lang mogelijk kunstmatig laag te houden.. In Japan hebben ze daar inmiddels lange tijd ervaring mee. Rente hoger dan 7% is onhoudbaar..

    Mocht het zo zijn dat de EU lidstaten zover gaan dat ze uiteindelijk bereid zijn hun soevereiniteit op te geven om de EUR van de ondergang te redden, zonder de bevolking hierbij om goedkeuring te vragen, dan zal dit uiteindelijk resulteren in oorlog… Tegen de gevestigde orde wel te verstaan!

    Hoever laat het volk over zich heen lopen door een handjevol beleidsmakers die hun visie ten koste van alles wil implementeren.

    Oh ja, de huizenmarkt…

  53. Frans says:

    @ 52 Get a Life: Juist ja!

  54. tufkaj says:

    Het leukste stuk uit die kwartaalcijfers vond ik eigenlijk de 2e grafiek op pagina 2, waar de correlatie tussen te koop staand aanbod en daling een beetje te zien is. Zou daar graag veel meer data bij vinden, als ik de tijd had…

  55. nhz says:

    abu: Ik heb het over de rente op de staatsobligaties. De hoge yield welke nu wordt gevraagd, heeft niet alleen te maken met risicobesef maar ook deels door speculatie. De rente is laag maar de risico opslag (waar ook een speculatie opslag in zit).

    ook de rente op staatsobligaties is historisch gezien laag, behalve dan in de landen die inmiddels in de crashfase beland zijn zoals Griekenland. Ook de ruim 7% die Italië nu betaalt is historisch gezien een tamelijk gemiddelde waarde, helemaal als je naar het lire tijdperk kijkt. Ook al wordt er overal moord en brand geschreeuwd, maar dat zijn mensen die denken dat je de markt eeuwig kunt manipuleren.

    En wat betreft risico: stel dat je zo’n Duitse bond koopt tegen 2% rente, waarbij je ieder jaar dus 1% verlies maakt t.o.v. officiele inflatie (onder de onwaarschijnlijke aanname dat de inflatie niet nog verder gaat oplopen doordat de geldpers op vol vermogen aan gaat, EU optie 1). En wat denk je dat er gebeurt met die bond als Duitsland volgend jaar uit de euro stapt (EU optie 2)? Heb je gelijk 50% verlies te pakken, misschien nog wel erger. Dus zelfs 5-6% rente lijkt me in het gunstigste geval een kans om je geld terug te krijgen, van speculeren of geld verdienen is al helemaal geen sprake.

    abu: Dit noem je het grijze gebied van speculeren en is een vorm van kartel.

    ach … je kunt net zo goed zeggen dat de presentatie van de Eurobonds van Barroso tegelijk met die Duitse bond veiling een heel dom (manipulatief?) idee is. Je moet wel gek zijn om die bonds te kopen als baasje Barroso zegt dat de geldpers op vol vermogen moet gaat draaien.

    Joop: Waar het om gaat is dat geld tegen een reeële marktrente wordt uitgeleend en niet, zoals nu gebeurt, tegen een kunstmatig, door centrale banken bepaald, rentetarief.

    precies; de rente is niet te hoog, maar juist veel te laag gezien de omstandigheden.

    xenobinol: Per definitie kan in zo’n systeem geen rente gerekend worden.

    dat kan (moet) wel, want in de rente zit ook een risico opslag.
    Ook bij islamitisch bankieren krijg je rendement op je investering, gewoon omdat niemand anders zin heeft om geld uit te lenen gezien het risico dat het niet terugkomt.
    Dit staat geheel los van inflatie.

    Get a Life!: In Japan hebben ze daar inmiddels lange tijd ervaring mee. Rente hoger dan 7% is onhoudbaar..

    ik lees dan ook steeds vaker verhalen van mensen die het weten kunnen die zeggen dat die periode van superlage rente in Japan op zijn eind loopt.

    Get a Life!: Hoever laat het volk over zich heen lopen door een handjevol beleidsmakers die hun visie ten koste van alles wil implementeren.

    Oh ja, de huizenmarkt…

    De kunst voor de politici is om te zorgen dat een voldoende grote groep van de kiezers profiteert van je beleid. En bij voorbaat natuurlijk zoveel mogelijk invloedrijke kiezers die overal hun tengels tussen hebben, zoals de boomers. In NL is dat duidelijk het geval t.a.v. het woningmarkt beleid, bijna alle huiseigenaars profiteren en ook een grote groep sociale huurders heeft dik profijt van het systeem. Tel daarbij nog de sukkels die nu al genieten van het feit dat ze straks – als ze een molensteen hebben kunnen kopen – ook gaan profiteren van de HRA, en daarom VVD/CDA/PVV stemmen. Dan heb je een ruime meerderheid die garandeert dat het zo nog heel lang doorgaat.

  56. Juan Belmonte says:

    Suzanne: Want je kunt er donder op zeggen dat de rentes over een half jaar rond de 8, 9 % liggen en de vraagprijzen dan nog altijd met hele kleine babystapjes blijven dalen.

    Als dat zou gebeuren, krijgt mevrouw Dr Ir Maartje Martens, twee maanden ná dat halfjaar plotsklaps haar gelijk.

    Maar wellicht duurt haar gelijk nog ietsje langer, this is the polder man, ueh perdón señora.

    Over de waarschijnlijkheid van 8-9% over een half jaar:
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-10-2011/pvda-geen-overdrachtsbelasting-voor-starters/#comment-89275

    Oordeelt u zelf, b.v. op basis van een visie van een bank die al een paar honderd jaar bestaat.

  57. Juan Belmonte says:

    @ artikel

    91 procent gaat geen woning kopen

    De “markt” (zeg maar dàt deel van de woningmarkt dat zonder HRA, NHG, starterssubsidies, startersleningen, generatiehypotheken in staat is om geheel zelfstandig het Wonen te bekostigen) begint nu wel door de hebben dat er ook nadelen aan Kamikazekopen kunnen zitten.

    Wij zeiden al reeds wat eerder:
    Wie het laatst liegt
    betaalt het gelag 🙂

  58. Juan Belmonte says:

    Frans: een al eerder geplaatste link van mij is verwijderd op dit blog: tant pis!

    Gebeurt Juan ook wel eens en dan denkt-i meteen dat het de meest briljante gedachten waren, maar dat is natuurlijk niet zo.

    Soms verschijnen ze een tijdje later ook weer 🙂

    Geduld werkt vaak
    op allerlei manieren

  59. Juan Belmonte says:

    Off-topic (Juan laat het Spaanse nieuws steevast doorsijpelen)

    La compraventa de pisos cae un 31,9% y se sitúa en su mínimo histórico

    Juan kan er ook nix anders van maken dan
    Daling huizenverkopen met 32% tot historisch lage niveaus

    Bron: http://www.elmundo.es/elmundo/2011/11/24/suvivienda/1322136282.html

    Maarueh de economische muggen Portugal en Griekenland zijn natuurlijk veel grotere problemen dan Spanje 😛

    We hebben de hoogste opleidingsgraad ooit, maar wie denkt er nog gewoon na ?

  60. nhz says:

    Juan Belmonte:

    We hebben de hoogste opleidingsgraad ooit, maar wie denkt er nog gewoon na ?

    De bedoeling van het hoger onderwijs in Nederland is dan ook dat mensen stoppen met normaal nadenken, en als volledig geprogrammeerde drones (vol met bijvoorbeeld Keynesiaanse nonsense) de opleiding verlaten. Stel je voor dat al die mensen die straks een BELANGRIJKE baan krijgen dankzij hun titel écht zouden gaan nadenken …

  61. Peter2 says:

    Dennis:
    @Suzanne
    De rente gaat stijgen naar 8 of 9%? Wel knap dat je dat al weet. Blijkbaar heb je meer kennis van de markt dan wie dan ook, dat je dit kunt voorspellen. Ik hoor graag de wetenschappelijke onderbouwing van deze rente-percentages.

    Trouwens ook fijn dat je wilt profiteren van de ellende (scheidingsperikelen) van andere mensen. Ik kan hier toch de parallel trekken met de bankiers die jarenlang geprofiteerd hebben van de gemiddelde nederlander. Ik zou kunnen concluderen dat jij geen haar beter bent.

    Hypocriet hoor, kritiek hebben op het systeem, maar wel er van profiteren!

    Ik vind het overigens ondanks je bewering weinig genuanceerd.

    Dus shoppen bij een winkel die opheffingsuitverkoop heeft is ook al hypocriet tegenwoordig?

    Of wat te denken van een huis kopen dat wegens hypotheek achterstand wordt geveild?

    Kom, laten we overal extra veel betalen in deze “zielige” gevallen, dan is ons karma weer in orde.

  62. Buddy says:

    @58
    Vergeet de mensen niet die nu al in een BELANGRIJKE baan zitten.

  63. Peter2 says:

    abu:
    @ 39

    Ik heb het over de rente op de staatsobligaties. De hoge yield welke nu wordt gevraagd, heeft niet alleen te maken met risicobesef maar ook deels door speculatie. De rente is laag maar de risico opslag (waar ook een speculatie opslag in zit).

    Als ik als JP Morgan een bericht uitzet dat ik vind dat spanje niet genoeg doet aan de schulden. Dan weten Barclays, ING, etc. dat ik niet ga kopen. Als zij ook stoppen dan gaat de yield omhoog, prijzen dalen en dalen etc. Dit noem je het grijze gebied van speculeren en is een vorm van kartel. Via de kanalen laten blijken wie wat doet. En daar op inspelen.
    makkelijk zat.

    Het zijn NIET particulieren die obligaties kopen, maar professionele beleggers als banken, pensioenfondsen en centrale banken van andere overheden. Daarmee valt meteen de bodem weg onder je gehele redenatie.

  64. dalen says:

    @ 21

    “Hypocriet hoor, kritiek hebben op het systeem, maar wel er van profiteren!”

    Als je goed nadenkt, kan je zelf wel verzinnen wie er jarenlang van dit in en in ‘rotte’ hypocriete systeem hebben geprofiteerd, lees misbruikt hebben ten koste van de rest.

    Ik heb totaal geen medelijden met die blaaskaken die 3 x per jaar op vakantie naar verre tropische paradijzen moesten. Waar ik altijd de filmpjes van moest bekijken wanneer je op visite kwam en welke mooie auto’s, caravans en/of boten ze wel hebben.

    De rekening voor het uitgeven van niet-verdiende geld, gaat nu gewoon betaald worden.

    Het is niet te hopen dat dit ***kabinet hier de luier onder gaat houden, want dat verdienen ze niet.

    Er komen andere tijden en alleen een blinde en een dove zullen dat ontkennen en niet willen zien.

    Ik zou zeggen “feest nog even fijn verder”.

  65. Jan says:

    Pijnloze aftrek van hypotheekrente mogelijk?! Eindelijk iemand die in mogelijke oplossingen denkt http://www.refdag.nl/opinie/pijnloze_afschaffing_hypotheekrenteaftrek_mogelijk_1_605464

  66. Steven says:

    wat ik vandaag weer las… Als je een huis koopt dan mag je dus de rente aftrekken van je loon en krijg je daarom ook meer compensatie voor kinderopvang en dergelijke. (omdat je loon zogenaamd minder is). ahum.. Dus omdat je de rente mag aftrekken van je loon krijg je meer subsidie voor de kinderopvang.. Ook al lees je het 10 keer: het blijft volkomen krom.

    liever vandaag dan morgen stoppen met al die onzin.

  67. sven says:

    @ 22

    Je begrijpt toch zeker wel uit mijn tekst, dat het moment om in te stappen je géén 20k euro verlies gaat opleveren ?!

  68. Peter2 says:

    @66 Steven,

    Welkom in wonderland 🙂

  69. dalen says:

    @ 65

    De SGP is ook de partij in de Eerste Kamer die het kabinet hard nodig heeft.

    Afgelopen dinsdag is er ook een wetsvoorstel afgeschoten die het kabinet er door wilde fietsen. SGP deed niet eens mee aan de stemming.

    Rutte en zijn graaibende willen niet luisteren dus het wordt exit. Jammer dat ze er nog snel allerlei maatregelen doordrukken ten gunste van de bouw- en bankenmaffia.

    Mooie baantjes komen er nu snel aan voor de graaiers.

  70. abu says:

    @66

    Geld ook voor zorgtoeslag. Als je 40.000 verdiend en je betaald 12000 hypotheekrente. Dan verdien je volgens de belastingdienst 28.000 en heb je recht op zorgtoeslag (500per jaar) en een hoger kinderopvangtoeslag…. En dan moeilijk doen over scheefhuurders… begrijp je dat???

  71. Steven says:

    aan 70 (Abu)

    tja. te gek voor woorden inderdaad. weet niet of ik er klapperende oren of tanden van moet krijgen… 🙂

  72. floor says:

    @abu en steven
    Volgens mij zitten jullie daar een beetje fout.
    Premies worden volgens mij berekend en toegepast over je belastbaar inkomen, dus zonder enige aftrek.
    Mind you, ben reeds lang uit de kleine kinderen, so you could have fooled me, maar hier geloof ik helemaal niets van.

  73. Steven says:

    aan Floor (72)

    Ik las het in de Pers (dat gratis blad): weet niet of het echt waar is, maar belastbaar inkomen is volgens mij inkomen min rente voor het huis. (correct me if I am wrong)

  74. renren says:

    Waarschijnlijk is het toch zo:

    Aftrekbare kosten
    Hebt u in het jaar waarover u de schatting maakt aftrekbare kosten voor de inkomstenbelasting? Dan moet u daar ook rekening mee houden.

    Voorbeelden

    U koopt een huis. Sommige kosten voor de aanschaf van uw huis mag u eenmalig aftrekken van de belasting. Die kosten had u vorig jaar niet. Daarom is uw toetsingsinkomen dit jaar lager.

    U bent dit jaar gescheiden en betaalt nu alimentatie voor uw ex-partner. U mag deze kosten aftrekken van de belasting. Die kosten had u vorig jaar niet. Daarom is uw toetsingsinkomen dit jaar lager.

    Bron: http://www.toeslagen.nl/particulier/toetsingsinkomen/toetsingsinkomen-03.html

  75. tufkaj says:

    Jan:
    Pijnloze aftrek van hypotheekrente mogelijk?! Eindelijk iemand die in mogelijke oplossingen denkt refdag.nl/opinie/p…ek_mogelijk_1_605464

    Hee, die wilde ik net plaatsen 🙂

    Maar briljante kronkel wel dat door afschaffing HRA de IB met 4% kan dalen, en dus de huren 4% kunnen worden opgevoerd 😀

    Stel je toch voor dat de financier van het belastingfeestje (vrije sector huurder) profijt zou hebben van de afschaffing zeg! Moeten we niet willen.

  76. floor says:

    @Steven
    I think you are wrong.
    Maar goed, ik heb er geen zin in, maar vul de gegevens maar in op de belastingsite en dicht jezelf een aantal koters toe en een hypotheek, dan weet je alles.

  77. floor says:

    @tufkaj
    Hier in Nederland heeft men het altijd over de sociale huur, wanneer men het over huurprijzen etc. heeft.
    Vrije sector is zo gering, speelt geen rol.
    Wat niet wil zeggen dat die gewoon lekker meestijgen natuurlijk.

  78. abu says:

    @floor

    Nee floor jij hebt het verkeerd. Het is echt zo. Zoek het maar op.
    Ik doe belastingaangiftes als leuke bijverdienste, dus ik kan het weten. Het gaat om belastbaar inkomen. Dus salaris minus alle aftrekposten.

  79. floor says:

    @renren
    Dat zijn eenmalige aftrekposten, zoals voor het huis en alimentatie is ook inkomen wat je niet geniet, betaald de ontvangende partij belasting over.

  80. floor says:

    Belastbaar inkomen is iets anders dan je toetsingsinkomen toch?
    En toeslagen worden berekend over je toetsingsinkomen en aftrekposten (zoals hypotheek) over je belastbaar inkomen, dat is IB.
    Zou ik mij zo kunnen voorstellen.
    Maar mijn naam is haas tegenwoordig, bij mij is alles belastbaar.

  81. nhz says:

    dalen: Het is niet te hopen dat dit ***kabinet hier de luier onder gaat houden, want dat verdienen ze niet.

    dat doen ze wél, en dat zullen ze ongetwijfeld blijven doen tot het bittere eind; simpelweg omdat ze zelf bij de profiteurs horen.

    Steven: Als je een huis koopt dan mag je dus de rente aftrekken van je loon

    en als je géén huis koopt dan moet je de veronderstelde spaarrente (die je natuurlijk bij lange na niet krijgt van de boevenbanken) optellen bij je loon en nog eens heel veel extra belasting betalen, om al die kinderopvang etc. mogelijk te maken. En dan gebruiken die kinderopvang criminelen ook nog eens fiscale truuks (ongetwijfeld met dank aan wat bevriende Tweede Kamer criminelen) om honderden miljoen aan belastinggeld in hun zak te kunnen steken.

    floor: Belastbaar inkomen is iets anders dan je toetsingsinkomen toch?

    het hele boxensysteem is door en door rot, vooral vanwege de extreme uitzondering voor huiseigenaars met hypotheek en een aantal andere uitzonderingen die – natuurlijk – door de Tweede Kamer in de Kamer is toegevoegd voor hun eigen troetelkiezers waarbij de tweeverdieners met kids en tophypotheek met stip bovenaan staan.
    Ik heb geen inkomen, maar de belasting denkt mij een enorm inkomen toe op basis van mijn spaargeld. Ik betaal als gevolg daarvan veel belasting en heb nergens recht op, geen toeslagen, geen sociale huurwoning enz.. Een hypotheek zou in mijn geval trouwens ook niks helpen, want die mag je niet aftrekken van een (verondersteld) box3 inkomen.

    het systeem deugt van geen kant, maar omdat een bepaalde groep favoriete burgers er mega van profiteert zal het nog wel heel lang zo blijven 🙁

  82. Juan Belonte says:

    Watdanookwel nieuw zal zijn

    Wie nu rekent met 100% HRA
    over 1,5,10,20,30 jaar
    is
    ……………
    toch ècht een Kamikazekoper 🙂

    Zelfs minister Mr. PH Donner gaf toe datti snapte dat de waarde van een huis anders is als HRA veranderd wordt.

    Idem voor die ozo historisch lage rente.


    Het herontdekken van marktelementen in de woning-“markt” gaat in een polder vijf maal langzamer dan bij de overige aardbewoners, waarmee in ieder geval gesteld is dat ook de Hollandse Polder op Aarde ligt. 🙂

  83. nhz says:

    Juan Belonte: De auteur is adviseur stedelijke ontwikkeling bij advies- en ingenieursbureau DHV.

    kortom, die meneer heeft het allergrootste belang bij het handhaven van de bubble en is vermoedelijk zijn hele carriere gehersenspoeld met de ‘voordelen’ van ons fantastische systeem. Ik hoop dat al deze firma’s en hun medewerkers met de bubble straks voorgoed ten onder gaan; ik kan ze missen als kiespijn.

  84. nhz says:

    Juan Belonte: waarmee in ieder geval gesteld is dat ook de Hollandse Polder op Aarde ligt.

    wat niet uitsluit dat straks alles onder water ligt 😎

  85. Juan Belonte says:

    Off-topic
    De heer Donner kan ook punten scoren:

    “De huidige verplichting om in de omgevingsvergunningprocedure altijd advies bij de welstandscommissie over een bouwplan in te winnen, wordt vervangen door een ‘kan-bepaling'”, zo staat in de brief van de ministers aan de Kamer.

    http://nieuws.nvm.nl/actual/november_2011/welstandscommissie_niet_meer_verplicht.aspx

    Waarmee meteen een mooi vergelijk:
    – een boom kappen in Rotterdam kost dit jaar niks (wel een vergunningaanvraag maar die is gratis)
    – een boom kappen volgend jaar in Rdam kost 700 euro de Poelgeest is (zelfs) in Feijenoord-Oord Rotterdam uit de fles

    Let maar op dat weinig gemeenten van die mogelijkheid gebruik gaan maken. Scheelt inkomsten.

    Uiteindelijk is het alleen de burger zèlf (in een crisis) de enige die regeldruk ècht kan verminderen.

    Maar nogmaals: het idee van de heer Donner is sympatiek voor iedereen behalve Welstands-commissie-leden met een monopolie op bouwdetails.

  86. Juan Belonte says:

    nhz: wat niet uitsluit dat straks alles onder water ligt

    Overlevings-reflex nhz, … tegen de Spanjolen: dan maar onder water 🙂

  87. Juan Belonte says:

    nhz: kortom, die meneer heeft het allergrootste belang bij het handhaven van de bubble en is vermoedelijk zijn hele carriere gehersenspoeld met de ‘voordelen’ van ons fantastische systeem.

    Valt J.i. wel mee nhz.

    Deels eens: ook een adviesclub is gebaat bij hoogewaardeerde klanten.

    Maar een adviesclub is in het geheel van de woning-“markt” totaal geen speler, net zo min als NVM en VGH dat op termijn zijn.

    Vraag en aanbod, financieringsruimte, toekomstige waarde-ontwikkeling en risico-inschattingen zijn elementen die wèl een rol zijn gaan spelen, Hogehuizenprijsminnend NL is uit eigen beweging nooit op die -13% gekomen (en daarom zit de boel ook zo vast)

    Immers:

    Stilstand met Hogehuizenprijzen
    is de nieuwe vooruitgang 😛

    Over een half jaartje zien we Dr Dolf van den Brink wel weer op TV met een kijk-ik heb-tot-nu-toe gelijk verhaal.

    Geduld
    Hogehuizenprijsminnend is NL is uitgekuld

    Komt tijd
    komt raad

  88. Juan Belonte says:

    nhz: kortom, die meneer heeft het allergrootste belang bij het handhaven van de bubble en is vermoedelijk zijn hele carriere gehersenspoeld met de ‘voordelen’ van ons fantastische systeem.

    Valt J.i. wel mee nhz.

    Deels eens: ook een adviesclub is gebaat bij hoogewaardeerde klanten.

    Maar een adviesclub is in het geheel van de woning-“markt” totaal geen speler, net zo min als NVM en VGH dat op termijn zijn.

    Vraag en aanbod, financieringsruimte, toekomstige waarde-ontwikkeling en risico-inschattingen zijn elementen die wèl een rol zijn gaan spelen, Hogehuizenprijsminnend NL is uit eigen beweging nooit op die -13% gekomen (en daarom zit de boel ook zo vast)

    Immers:

    Stilstand met Hogehuizenprijzen
    is de nieuwe vooruitgang 😛

    Over een half jaartje zien we Dr Dolf van den Brink wel weer op TV met een kijk-ik heb-tot-nu-toe gelijk verhaal.

    Geduld
    Hogehuizenprijsminnend NL is uitgekuld

    Komt tijd
    komt raad

  89. Juan Belonte says:

    Herhaling is de kracht van reclame 😛

    Lees (dubbel op de knop gedrukt, excuus 😛 )

  90. floor says:

    @Juan
    Wanneer je van een boom af wil ga je toch geen vergunning aanvragen, maakt niet uit of het gratis is of E 700.
    Anders heb ik nog wel wat leuke oplossingen hoor, kan nhz misschien wel zeggen hoe dat spul heet, laat je boom in ieder geval zo hard groeien dat ie kapot groeit.
    En dan komen ze ‘m nog steeds gratis weg halen neem ik aan.

  91. Juan Belonte says:

    floor: Wanneer je van een boom af wil ga je toch geen vergunning aanvragen, maakt niet uit of het gratis is of E 700.

    Dat is wèl de op democratische wijze vastgetelde werkwijze voor het verwijderen van een boom (ookwel wet geheten)

    Maar het kan nóg sterker: u kunt natuurlijk ook bij de rechter een zaak aanspannen om te bevorderen of te verhinderen dat een bepaalde Orka sterk genoeg is om in de natuur uitgezet te worden.
    Jammer dat daar géén vergunningen voor zijn 😛

    Ondertussen is men in BRIC gewoon productie aan het draaien maar dat is een commentaar in de zijlijn.

  92. Juan Belonte says:

    Jammer dat daar géén vergunningen voor zijn

    MOET ZIJN

    Jammer voor de desbetreffende Gemeente dat daar géén vergunningen voor zijn

    Toch weer een potentiële dienstverlening en daarmee een melkkoe, hard nodig nu de grondopbrengsten “wat tegenvallen”.

  93. Steven says:

    leefden we nog maar in de oertijd. dan bouwden we met familie en vrienden zo een huis. Met alle technologie van nu moet een simpel huis nu minstens 6 jaarlonen kosten. (1 jaarloon voor een beetje huis lijkt me beter passen met alle techniek en prefab mogelijkheden) off. tot morgen.

  94. floor says:

    @Juan
    Die BRIC vallen volgens mij ook tegen hoor.
    Ze hebben reeds een nieuw BRIC uitgevonden, MIST=Mexico – Indonesië – South Korea – Turkije.
    Zeg maar zo’n beetje de laatste landen waar de corruptie nog voor het volle pond hoogtij viert, want dat schijnt de enige manier te zijn waarop men de boel aan de praat kan houden.

  95. Juan Belonte says:

    … wat Juan opeens doet realiseren..

    waar blijven al die berichten over Gemeentetekorten en begrotingen voor volgend jaar

    Het is immers bijna December, Sinterklaas is in het land. De Poelgeest in immer niet voor niets uit de fles.

    adamus, ll, Okkie, FT (lang gelee)

    Straks komt de Consumentenbond nog met een lijst van Gemeenten en hun tekorten en verwachte (WOZ gebaseerde) afwentelingen op huiseigenaren, een TombolaTopZoveel.

  96. Juan Belonte says:

    floor: Die BRIC vallen volgens mij ook tegen hoor.

    Nou…
    Als de valuta zo zijn dat er een factor 10 zit tussen loonkosten kan men wel wat diesel verstoken om wat te verslepen.

    MIST=Mexico – Indonesië – South Korea – Turkije.
    Waar is de I van Iran ? MISTI ?

  97. Juan Belonte says:

    Steven: leefden we nog maar in de oertijd. dan bouwden we met familie en vrienden zo een huis.

    Kan nog steeds:
    Goedkope woning is in NL ook maar dan een recreatiewoning uit 2002 voor 155.000 euro waar men niet permanent mag wonen…
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-11-2011/kees-de-kort-toekomst-huizenmarkt/#comment-91976

    Allen de WOONVERGUNNING is een probleem, niet de grondkosten en de bouwkosten 😛

  98. Juan Belonte says:

    Verder over bouwkosten:

    Juan toont weer dat starterswoningen er vanaf 80.000 en 129.000 euro gewoon zijn

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-11-2011/kees-de-kort-toekomst-huizenmarkt/#comment-91567

  99. sven says:

    @65

    De auteur van dit artikel heeft duidelijk een belangenpet op. Deze redenatie houdt alleen maar prijsmanipulatie in stand. De huidige “woningwaarde” heeft niks meer te maken met reëele waarde. De prijsstijging van de afgelopen jaren zijn opgebouwd uit overwaardes financieren en er dan auto’s voor kopen, overdrachtsbelasting mee financieren, 6 tot 10 keer je inkomen mogen lenen, valse jaaropgaves gebruiken, middels taxaties waardes manipuleren en dan nog een euro. Kortom er is niets aan een woning gebeurd wat die belachelijke waardestijging rechtvaardigd. Sterker nog een auto wordt minder waard want hij slijt. Een woning krijg je ook meer onderhoud aan naarmate hij ouder wordt. Het gekke is dat men voor een auto dan niks meer wil geven. Maar een woning wordt duurder dan de prijs waar hij de eerste keer voor verkocht is, of je er nu vanalles aan moet doen of niet. Dit is werkelijk te zot voor woorden om dit in stand te houden. Dit alles in acht genomen, moet er zelfs een nog grotere correctie dan 30 % gaan plaats vinden om naar een acceptabel prijsniveau terug te komen. En dat gaat pijn doen, maar foutief speculeren kan heel erg veel pijn doen. En dat is waar ook deze auteur niks van wil weten en dan allerlei onzin gaat lopen uitkramen. Over de prijscorrectie heb ik het al gehad, dat wordt meer ongeacht of de hypotheekrente aftrek er aan gaat. Vijftig jaar over het aflossen van je hypotheek mogen doen dat is natuurlijk helemaal van de zotte, dan is iedereen al dood voordat zijn hypotheek is afgelost. Deze auteur is duidelijk er niet van op de hoogte dat wanneer je geen of een geringe eigen woning schuld hebt, dat je dan helemaal geen eigenwoningforfait hebt. Dus geen renteaftrek ook geen forfaitbedrag. De overdrachtsbelasting is nu 2% maar bewerkstelligd niets, plus je kunt die huizenkopers wel op alle fronten tegemoet gaan komen maar wie gaat dat betalen??? Oh stom van me, de huizenkoper niet natuurlijk. Hij moet zijn oplossing ook gaan financieren. En volgens hem is het een pijnloze oplossing. Volgens mij een zeer eenzijdige pijnloze oplossing (alleen de huizenbezitter wordt gespaard), want dan moet het geld weer ergens anders vandaan komen. Alle andere opties zijn al uitgekleed, dus we zijn nu met bezuinigen echt aangeland bij de hypotheekrente aftrek. Deze auteur is het ook niet opgevallen dat de overheid massaal aan het lenen is geslagen dus waar deze auteur zijn belastingverlaging van gaat financieren?? Oh ja, mensen die afhankelijk zijn van een sociale huurwoning die moeten we voor de huizenbezitter zijn karretje gaan spannen, doe de huren omhoog, oh en gelijk huursubsidie “verruimen”. Wie betaald dat?? Iedereen moet het ontgelden, maar niet die speculerende huizenbezitter. En hoezo gaat de “extra” opbrengst de verruiming van de huursubsidie compenseren?? Gaan de verhogingen die een enkele scheefhuurder extra betaald de hele verruiming van de huursubsidie opvangen, dacht het toch echt niet. En hoezo zijn we een wirwar van regelingen kwijt?? Na de zin “wat is er voor nodig” komt me toch een opsomming van zaken wat op zichzelf al een wirwar is en waar ongetwijfeld een wirwar van regels uit zal voortkomen. En het is al duidelijk wat wonen kost: veel te veel geld voor een primaire levensbehoefte. Daarom moet dat middels een prijscorrectie van 70% ook weer terug gebracht worden naar acceptabel niveau zodat het weer een huis wordt om in te wonen en geen speculatie object. Maar ja, de auteur heeft zijn beroep dan ook in de stedelijke ontwikkeling, dus je weet dan wel dat ze deze bubbel in stand willen houden vanwege eigen belang.

  100. Charlie says:

    @Juan Belmonte

    Column Hans de Geus: Wie vertaalt de term ‘woekerpolis’ in het Spaans?

    http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/degeus/2011/articles/Wie-vertaalt-woekerpolis-in-het-Spaans.xml

  101. dalen says:

    iemand dit gezien?

    Paul Witteman wil af van de HRA

    http://www.dagelijksestandaard.nl/2011/11/paul-witteman-wil-af-van-de-hra

    Allemaal blablabla maar er wordt wel steeds meer over gepraat.

    Weer een punt om nu snel te kopen nu het nog kan. Dit is een aanrader om de verkoopprijs van een huis op te schroeven, of zie ik dat verkeerd?

    Makelmannetjes kom er eens in. Jullie weten het altijd goed te verkopen.

  102. Donner says:

    @ 65

    Briljant plan ! (not)

    +11 miljard hypo rente
    -2 miljard overdrachtsbelasting
    0 eigenwoningforfet wegstrepen als HRA wordt afgeschaft
    -4,5 miljard 4% voordeel inkomstenbelasting gemiddeld inkomen
    -4,5 huurcompensatie

    onder de streep kost dus de huizenbubbel in deze constructie minimaal evenveel geld maar zal de huizenbezitter zwaar bevoordeeld worden op kosten van de belastingbetaler

  103. SchuurHuurder says:

    Vraag voor de mensen die suggereren om 30%+ van een woning af te dingen: hoe zouden jullie zo’n onderhandeling ingaan? Stel de vraagprijs is 250k, dan kan je toch moeilijk 150k gaan bieden lijkt mij?

  104. xenobinol says:

    SchuurHuurder:
    Stel de vraagprijs is 250k, dan kan je toch moeilijk 150k gaan bieden lijkt mij?

    Natuurlijk kan dat wel, ga er alleen niet vanuit dat de verkopende partij gaat toehappen. Als iemand niet hoeft te zakken met zijn prijs valt er niet te onderhandelen, daarvoor moet eerst de polder verder onder water komen te staan. Geduld is een schone zaak.

    Overigens zou ik gewoon zo laag bieden, dat zure gezicht van de tegenpartij is het minstens waard 🙂

  105. lorenzo says:

    Juan Belmonte: huizenverkopen met 32% tot historisch lage niveaus
    Bron: elmundo.es/elmundo

    Klopt niet , de daling is ruim groter , de media gewoon een beetje links laten liggen en zelf gaan nedenken op basis van feiten is het devies in deze.

  106. nhz says:

    Juan Belonte: Maar een adviesclub is in het geheel van de woning-”markt” totaal geen speler, net zo min als NVM en VGH dat op termijn zijn.

    dat zijn ze wel, ze zijn één van de grootste ingenieursburo’s. Al denk ik wel dat ze ook goed zouden kunnen verdienen als de bubble klapt, en we klein, creatief, energie-efficient enz. moeten gaan bouwen in de polder. Maar vaak zie je dat zo’n organisatie helemaal vergroeit met het systeem waardoor ze groot zijn geworden.

    floor: Anders heb ik nog wel wat leuke oplossingen hoor, kan nhz misschien wel zeggen hoe dat spul heet, laat je boom in ieder geval zo hard groeien dat ie kapot groeit

    je doelt vermoedelijk op bepaalde onkruidverdelgers (weet trouwens niet of dat bij bomen werkt). Bij mij in de buurt rijden ze meestal gewoon een paar keer tegen de boom aan met een stevige auto; dan zeg je een tijdje later tegen de gemeente dat de boom er ziek en gevaarlijk uit ziet en veiligheidshalve gekapt moet worden. Werkt altijd, blijkbaar – nog nooit gehoord dat ze iemand daarvoor veroordeelden. De meeste bomen moeten hier sneuvelen om de SUF-bezitters vinden dat het parkeerplaatsen te klein zijn (tja, die bomen dateren soms nog uit de tijd van de DAFjes en Kevers, die weten niet beter).

    Juan Belonte: Juan toont weer dat starterswoningen er vanaf 80.000 en 129.000 euro gewoon zij

    bij mij in de omgeving wordt inmiddels geadverteerd met vrijstaande woningen met tuin voor minder dan 150K euro; dat gaat ergens op lijken, al moet het voor minder dan 100K bouwkosten ook kunnen (zie de Oosterburern). Prijs is wel zonder de grondkosten, dus je moet dan wachten tot de gemeente bijna failliet gaat en ieder stukje cashflow kan gebruiken. Geduld 😉

    sven: Dit alles in acht genomen, moet er zelfs een nog grotere correctie dan 30 % gaan plaats vinden om naar een acceptabel prijsniveau terug te komen.

    zeker weten, de beurs was al even terug bij het nivo van 1996, en de echte daling moet nog komen. Als de huizenprijzen terug gaan naar nivo 1996 dan moet er bij mij in de buurt nog minstens 75% van de prijs af; dit nog even afgezien van de tijdelijke overshoot omlaag die je meestal ook nog krijgt.

    sven: Maar ja, de auteur heeft zijn beroep dan ook in de stedelijke ontwikkeling, dus je weet dan wel dat ze deze bubbel in stand willen houden vanwege eigen belang.

    precies, vast onderdeel van de vastgoed maffia.

    dalen: Paul Witteman wil af van de HRA

    goh, is Paul minder gaan verdienen?

    SchuurHuurder: Stel de vraagprijs is 250k, dan kan je toch moeilijk 150k gaan bieden lijkt mij?

    hoezo niet? Je kunt beginnen met de aankooprijzen van de afgelopen 10-15 jaar op te zoeken. Zorg wel dat je goed op een stoel zit voordat je die doorkijkt …

    Ik heb ooit voor een pand dat al 1.5 jaar te koop stond (begin jaren ’90) een bod gedaan van 40% onder de vraagprijs. Dat namen ze eerst niet serieus maar ik kon het uiteindelijk voor een paar % meer kopen. Je moet gewoon goed inschatten wat iets waard is op de vrije markt, of wat de eigenaar er minimaal voor wil hebben.

    Een strategie die ik in de VS wel vaker hoorde was grofweg: begin met 35% onder de vraagprijs te bieden, en geef ze een weekje bedenktijd. Als ze dan geen ja zeggen doe je een nieuw bod van -40% met bedenktijd van 2 dagen; rinse and repeat 😉

  107. snorkel says:

    @104, Schuurhuurder

    Heb eens een filmpje gezien van een huizenhandelaar (kan het jammergenoeg niet meer vinden). Zijn tactiek is
    – Geef de gedacht van ‘je droomhuis’ nu direct op. Er zijn zat huizen en zat deals te maken, dus houd meerdere ijzers in het vuur en bewerk meerdere huizen tegelijk
    – Doe nooit zaken met de makelaar, maar altijd rechtstreeks met de eigenaren (bijvoorbeeld door middel van een briefje in de bus)
    – Maak het persoonlijk (en zielig): Uw huis zou ideaal zijn voor mijn jonge gezien, etc etc… Maar ik kan van de bank maar x bedrag krijgen, en met deze en deze kosten kunnen wij echt niet meer bieden
    – Jouw bod is altijd ongeveer de helft van de vraagprijs
    – Als je geen reactie krijgt of een afwijzende, geef ze een maand of 2 om er over na te denken en probeer het dan nog een keer, met hetzelfde verhaal en hetzelfde bod
    – Na ongeveer een half jaar zou je 1x omhoog kunnen gaan met je bod. Je zou dit kunnen verklaren door een salarisverhoging, erfenis, etc. Maar ga nog steeds niet hoger dan 60% van de vraagprijs (jij hebt dan namelijk als 20% bij je bod op gedaan en dat is voor jou al heel veel). Als ze dit niet accepteren, move on

    De logica hierachter is de je de eigenaren moet laten wenen aan de gedachte dat ze hun droomprijs nooit gaan vangen. Daar hebben ze vaak veel tijd voor nodig. Maar het gaat volgens de meneer uit het filmpje een stuk makkelijker als er geen makelaar tussen zit.

    Disclaimer: Ik weet niet of dit in de huidige huizenmarkt ook nog geldt, en er bestaat altijd de kans dat ‘je droomhuis’ aan je neus voorbijgaat. Zorg dus dat je evt partner er hetzelfde over denkt 😉

  108. Schuurhuurder says:

    @ snorkel

    Bedankt voor de uitleg, dat is inderdaad een interessante tactiek. Zou inderdaad wel een tijd overheen kunnen gaan voordat je iets kan krijgen, maar voor 40-50% korting is dat natuurlijk de moeite waard. Tot die tijd zit ik nog lekker in mijn schuur ;). Als je dat filmpje nog eens vindt, houd ik mij aanbevolen.

  109. dalen says:

    @ 107

    “Maar het gaat volgens de meneer uit het filmpje een stuk makkelijker als er geen makelaar tussen zit.”

    Het is nog nooit een goed idee geweest om zaken te doen met een makelaar. Het klopt meestal niet wat ze beweren, houden potentiële kopers af- lees jagen ze weg, zijn niet bereidt om een afspraak te maken voor een bezichtiging, kantoor is een beperkt aantal uren open, zaterdags te lui om te werken, terwijl dan de meeste gegadigden vrij hebben, doen aan koppelverkoop om je nog een hoge hypotheek door je strot te duwen, zijn te beroerd om informatie toe te zenden of je terug te bellen, kortom volgevreten ****** die niet gewend zijn om te werken.

    Bovenstaand rijtje kan zeker nog flink aangevuld worden.

  110. dr.t says:

    103.

    Maar toch HRA afregeling afbouwen in combinatie met opheffen huurbescherming (hoogte als opzeggen) lijkt me we de aangewzige methode om de woningmarkt vlot te trekken.

    Huizen worden weliswaar minder waard, maar je kan je eigen woning dan tenminste met goed fatsoen en kostendekkend verhuren.

    De IB belasting kan dan ook voor compensatie zorgen.

    Laat alleen de woningbouwvereniging bouwen voor sociale huurders en val particulieren ermee niet lastig.

  111. Claude says:

    Knipselkrantje:

    Z24: Nederlandse huizen ruim 20% te duur http://www.z24.nl/z24geld/artikel_248946.z24/_Nederlandse_huizen_ruim_20_procent_te_duur_.html

    Telegraaf: Huizenmarkt crasht http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/11000262/__Huizenmarkt_crasht__.html?cid=rss
    “In zijn totaliteit kan ik alleen maar donkere wolken ontdekken boven mijn eigen huis en die (sic!) van u. ”

  112. abu says:

    @dr.t

    Je kan niet kostendekkend verhuren omdat de kostprijs te hoog is. Mensen hebben te hoge prijzen betaald. Als de prijs 30% daalt, dan is het probleem opgelost en dan hoef je niets aan de huurbescherming doen.

    PS. Je bent bezig met symptoom bestrijding ipv het probleem. En ik weet dat je als makelaar een ander kijk hierop hebt

  113. abu says:

    prijspeil huizen 1995= 40
    in 2011= 105

    prijs 2,5x over de kop gegaan als de inflatie ongeveer op 2% per jaar zet dan moet de prijspeil rond de 60% zijn. Dus ruim 40% te hoog.

  114. abu says:

    prijspeil huizen 1995= 40
    in 2011= 105

    prijs 2,5x over de kop gegaan als de inflatie ongeveer op 2% per jaar zet dan moet de prijspeil rond de 60% zijn. Dus ruim 40% te hoog.

  115. Get a Life! says:

    Niet veel nieuws voor ons maar negatieve (lees:realistische) berichtgeving in de media is mooi meegenomen.

    http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/11000262/__Huizenmarkt_crasht__.html

  116. ll says:

    Waarom kan je in Olland geen staatsobligaties kopen in de supermarkt ?

  117. Mieke says:

    Beste mensen,

    Wij zijn een van de gelukkigen die hun huis 3 jaar geleden hebben verkocht. We wonen nu in het buitenland maar zijn voornemens weer terug naar NL te komen. Wat raden jullie ons aan? Een huis huren of proberen tot een zeer goede prijs af te dingen en dus een huis te kopen? Mijn gevoel zegt dat ik weer graag een plek voor mezelf heb waar ik alles naar mijn zin kan maken. Mijn verstand zegt dat het beter is om een tijd te huren. We hebben een gezin met 3 kinderen in de basisschoolleeftijd.

  118. Dennis says:

    @Suzanne

    Mooi verhaal. Ik zie alleen wel erg vaak het woord “als” terugkomen. Dit terwijl je in een berichtje eerder nog met zeer grote stelligheid beweert dat de rente toch echt naar 8 a 9% gaat stijgen! Dat de rente gaat stijgen lijkt me wel waarschijnlijk. Al ware het alleen maar om het feit dat er weinig ruimte is om verder omlaag te gaan. Wat mij stoort is dat iemand zomaar wat roept. Waarom niet een rente van 4%? of 5%? (Euribor bedoel ik dan). Het maakt nogal wat uit of je 5% of 9% rente betaalt/ontvangt.

    Zolang de ECB als “veilige” bank wordt gebruikt om zowel geld van banken te stallen als geld aan banken te lenen op basis van euribor tarieven lijkt een tekort aan liquiditeit voor banken me niet realistisch. Overigens de stijging van de huidige spaarrentes wordt verklaard door de nieuwe regelgeving voor wat betreft kapitalisatie van banken, niet omdat ze moeilijk aan kapitaal kunnen komen.

    En je argument dat de gesecuritiseerde hypotheekportfolio’s minder op gaan brengen op de markt en daardoor meer rente zal worden gerekend lijkt me niet realistisch. Kijk wat er in de VS is gebeurt, de hypotheekrentes daar zijn geenszins gestegen ondanks alle sub-prime perikelen (in tegendeel, zie o.a. http://www.bankrate.com)

    Met alle respect maar voor al je argumenten waarom de rente naar 8/9% gaat stijgen zijn meerdere onderbouwde tegenargumenten te verzinnen.

    Ik heb zeker de wijsheid niet in pacht maar irriteer me aan mensen die stellig beweren te weten wat er de komende tijd gaat gebeuren (zowel bulls als bears), terwijl niemand dit weet en het alleen maar gissen blijft van beide kanten.

    en beste Suzanne, je moet doen en kopen wat je wilt en profiteren van wie je wilt. Ik zou mezelf niet meer in de spiegel aan kunnen kijken, maar dat is mijn mening/gevoel daarover.

  119. ll says:

    @ Juan, er is helemaal geen lokaal nieuws, alleen in Apeldoorn blijkbaar. 🙂

    Onze superego’s ( college ) spreken alleen van grote publieke projecten, en doen alsof er geld genoeg is……..

    Het is net alsof er een mediastilte is ingeroepen, inzake de huizenmarkt, alleen zijn er wel verdacht veel open dagen van erg dure spookflat’s met dwaallichtjes, die ze aan de straatstenen niet kwijt kunnen…………

    Heel veel leegstand hier…….

  120. sven says:

    dr t

    Ik heb wel een briljant idee om de belastingbetaler niet verder in zijn portemonnee te laten pakken.

    De winsten die bij huizenverkoop worden behaald gaan rechtstreeks naar de belastingbetaler in de vorm van een verlichting IB.
    Nu worden huizenbezitters nog in het zadel gehouden door de belastingbetaler, dus in plaats van kromliggen voor huizenspeculanten gaan we het omdraaien.

  121. dr.t says:

    @dr.t

    Je kan niet kostendekkend verhuren omdat de kostprijs te hoog is. Mensen hebben te hoge prijzen betaald. Als de prijs 30% daalt, dan is het probleem opgelost en dan hoef je niets aan de huurbescherming doen.

    Waarom laat men het niet aan de vrije markt over of een huurprijs kostendekkend wordt of niet. Bang dat huurders dan slechter af zijn? en dan te bedenken met hoe weinig terughoudend gepleit wordt dat huizenverkopers hun verlies maar moeten pakken.

    Dat staat niet met elkaar in verhouding en laat zien hoe eenzijdig je tegen de problematiek aankijkt. Zolang het de ander is die moet bloeden komt het je goed uit.

    Het komt ook niet overeen met het idee dat het goed zou zijn als de huizenmarkt in totaliteit aangepakt wordt.

  122. Get a Life! says:

    Inderdaad. Ipv overdrachtsbelasting aan de voorkant van een transactie een winstheffing bij verkoop doorvoeren.. Paar plooitjes gladstrijken maar zoals hier al eerder is verkondigt zou dat een mooie vervanger voor de overdrachtsbelasting zijn..

  123. Dennis says:

    Het komt me overigens voor dat niemand hier een idee heeft wat het kost om een huis te bouwen. Iedereen heeft het over te hoge prijzen voor bestaande bouw, maar als je een vergelijkbaar huis nieuw gaat bouwen zou je wel eens heel dichtbij de prijs kunnen komen van de bestaande woning. Zo gek zijn die prijzen dus nog niet. En nee dat ligt niet aan de giga-lonen in de bouw! Die zijn er nl. niet. Het overgrote deel van de kosten van een huis zijn nog steeds de materialen en de installaties.

    Om een voorbeeld te geven, een eenvoudige eensgezinswoning van ca. 120m2 woonoppervlak, kost als je het allergoedkoopste materiaal gebruikt en niet naar levensduur e.d. kijkt ca. € 70.000 ex btw en exclusief de grondprijs (kale kostprijs dus geen winstmarge). Grondprijs is afhankelijk van de regio waar je woont, maar komt al snel op gemiddeld € 67.000 uit (obv prijsniveau 2003!). Dan zit je al op € 151.000 en dan moet je nog de keuken, badkamer, tuinaanleg etc hier bij optellen.

    Neem dat ook eens mee in de beoordeling of de prijs voor een bestaande woning echt zo hoog is. Betekent overigens niet dat ik niet vind dat de huizen momenteel te duur zijn, maar de extremiteit van de percentages die hier genoemd worden lijkt mij niet realistisch.

  124. Get a Life! says:

    @Dennis

    Wat denk je dat de waarde moet zijn van een 12-in-een-dozijn doortochthok uit de jaren 60/70 met een geschatte levensduur van 40/50 jaar? Ga je dan uit van de grondprijs minus de sloopkosten en leges voor vergunningen om dat nieuwe huis te plaatsen?
    Het volgende punt van aandacht is waarschijnlijk de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad. Mijn inziens is een behoorlijk percentage rijp voor de sloop danwel rigoureuze renovatie wat ook weer centjes kost…

    De prijsdaling wordt waarschijnlijk veel heftiger dan jij op dit moment denkt.

    Maar ben met je eens dat nieuwbouw minder zal dalen dan bestaande fantasieloze en uitgewoonde huizen. Fenix daargelaten..

    En voor het bouwen van een nieuw huis ga je natuurlijk shoppen in Duitsland!

  125. Kariz says:

    Dennis:
    Kijk wat er in de VS is gebeurt, de hypotheekrentes daar zijn geenszins gestegen ondanks alle sub-prime perikelen (in tegendeel, zie o.a. http://www.bankrate.com)

    Met dank aan de FED die massaal de MBS heeft opgekocht.

    Word wakker!

  126. abu says:

    @124
    Je vergeet een belangrijk deel van je betoog. De wet van vraag en aanbod. De vraag is hoog alleen niet tegen de prijs van nu.
    De kostprijs was 70.000 omdat men toch niet innovatief bezig hoefte te zijn. De prijs kan heel makkelijk omlaag door innovatie, daling grondprijs, daling van keukens (binnen 10 jaar meer dan verdubbeld in prijs), etc. etc.
    De afgelopen jaren, sky was de limit en nu meer realiteit, meer bereidbaar tot onderhandelen, minder bereid om de volle pond te betalen.

    Hou ook rekening met de achterstallige onderhoud van de te koop staande panden en de veroudering van keuken, badkamer, etc, etc.

    We moeten naar een systeem dat je een huis koopt en binnen 20 jaar kan afbetalen en deze volledig afschrijft als deze niet is onderhouden. Dat is meer realistisch en zorgt voor een stabiele en realistische prijs.
    Nu wil iedereen de hoofdprijs. Ten koste van een ander. Wij westerlingen zijn verpest door het kapitalisme. Niet dat communisme een beter systeem is. We zijn toe aan iets nieuws

  127. Bouke says:

    @124, 125

    Ik heb zo’n huis uit 1962 gekocht met 30 jaar achterstallig onderhoud. Rijp voor de sloop. Dat heb ik dan ook gedaan (op enkele binnenspouwbladen en fundering na). Nieuw huis gebouwd in eigen beheer.

    De meeste kosten gaan wel degelijk zitten in arbeid. Een bungalow (A-label; topmateriaal en inclusief afbouw) met 230 m2 kan je bouwen voor 2.5 ton. En dan bouw ik er slechts eentje. Als je er 10 aan elkaar bouwt, kan het nog veel goedkoper. Goedkopere inkoop, efficiëntere arbeidsinzet, geen keuken van 16 mille, je hoeft niet 10x een constructeur te betalen, etc. etc.
    Een beetje professionele partij moet zulke huisjes kunnen bouwen voor 125k. Komt er natuurlijk nog wat bij voor de grond.

    Lastig punt: Ik kon mijn huis slopen. Dat gaat niet bij de meeste huisjes uit de zestiger en zeventiger jaren, want dat zijn rijtjes. Hoe moet je de sloop van die huizen organiseren? Het valt me op dat ik soms hele straten uit de jaren zeventig zie, waarvan de huurhuizen al eens gesloopt zijn en nieuw opgebouwd, maar de koophuizen staan er allemaal nog.

  128. xenobinol says:

    Bouke:
    Het valt me op dat ik soms hele straten uit de jaren zeventig zie, waarvan de huurhuizen al eens gesloopt zijn en nieuw opgebouwd, maar de koophuizen staan er allemaal nog.

    In mijn regio worden die huurhuizen met een betonskelet gerenoveerd door de buitenmuur, dak, kozijnen e.d. helemaal te vernieuwen, je hebt daarna een zo’n goed als nieuw huis. Kosten zijn iets van 80k euro per woning, dat is inclusief nieuwe keuken, badkamer en CV installatie. De huizen die van ‘eigenaren’ zijn zien er daarna uit alsof het een ghetto is 🙂

    Feitelijk pleit dat ervoor om voor complete woningblokken ook een VVE op te richten of deze enkel door een corporatie te laten bouwen. Wil je kopen? Koop dan een vrijstaande woning 😉

  129. ll says:

    Deutschland is Marken aan het drukken……..

    Alle verloven zijn ingetrokken…..

    Onbevestigde bron 🙂 via W.Middelkoop, rtlz

    Deutschland zegt, Europa hat einer Staatsschuldenkrise…….

    En dan zeg ik, moeten dezelfde politici die deze staatsschuldencrisis veroorzaakt hebben hem ook gaan OPLOSSEN ?

    Gooi ze allemaal met pek en veren op straat, stelletje onbenullen 😉

  130. abu says:

    @130
    Je kan als duitsland niet dreigen zonder daad bij woord te voegen. Duitsland dreigt en druk daarnaast d-mark. Dit wil zeggen dat de druk hoger is voor de andere landen.
    De euro blijft alleen wel op voorwaarde van duitsland. Wordt tijd om verliezen te nemen. Zoals KdK zegt is dit ook echt de enige oplossing.

  131. ll says:

    European banking system: not dead, just resting…….

    The Norwegian Parrot Sketch 🙂

    http://www.forbes.com/sites/timworstall/2011/11/24/european-banking-system-not-dead-just-resting/

  132. Juan Belmonte says:

    ll: @ Juan, er is helemaal geen lokaal nieuws, alleen in Apeldoorn blijkbaar.

    Komt nog wel in beeld: eerder zagen we problemen in Eindhoven Amsterdam, etc om maar niet te denken aan … De Blauwe Stad.

    Die Juan ook met zijn eeuwige Geduld … 🙂

  133. Juan Belmonte says:

    lorenzo: Klopt niet , de daling is ruim groter , de media gewoon een beetje links laten liggen en zelf gaan nedenken op basis van feiten is het devies in deze.

    Prima laten we het erop houden dat de daling in Spanje dan minimaal 32% is.

    Een bronvermelding uwerzijds zou uw verhaal sterker maken.

  134. ll says:

    Er staan 2 banken op omvallen in Litouwen Snoras en Raimundas.
    Maximaal 70 euro cash pinnen, plastic pasjes worden NIET meer geaccepteerd………, alleen cash…….

    Door fraude van Antonoff

    ” Wat betreft de omvang van de vermeende malversaties: er wordt gevreesd voor het omvallen van zowel Snoras als Raimundas. ”

    Volgens persbureau AP pinnen Letten massaal het maximale bedrag (omgerekend liefst €70) bij Raimundas. ”

    http://www.quotenet.nl/biz/bankrun-na-arrestatiebevel-vladimir-antonov.php

    Zo gaat het dusssss……..

  135. Juan Belmonte says:

    Charlie: Column Hans de Geus: Wie vertaalt de term ‘woekerpolis’ in het Spaans?

    Merci voor de link, overigens is 10-20% marge in bedrijfstermen gewoon een prima bedrijfsrendement, voor bouwers is 3-4% zelfs mooi.

    Woekerpolis is een vrijwillig gekocht product, ten tiujde van internettransaparantie, vije pers, het betsaan van consumentenbond en financiëel toezichtshouders.

    Het enkel en alleen veroordelen van de aanbieders van dergelijke producten is te makkelijk, de koper en toezichthouder en periferie deden ook mee.

  136. BalancedView says:

    En de belastingbetaler gaat wederom betalen in Brabant:

    http://www.nu.nl/economie/2678056/brabant-krijgt-onverkoopbare-huizen-in-bezit.html

    Vreemd he… dat met zulke constructies huizenprijzen traag dalen? Je verkoopt dan nooit onder die 90% natuurlijk!

    @Dennis

    Kijk eens in Detroit rond… je ziet dan dat huizenprijzen van bestaande huizen nog niet bijna bepaald worden door de grond- en bouwkosten.

  137. Juan Belmonte says:

    Juan blijkt erg genuanceerd vandaag, hierboven neemt-i het ook nog eens op voor de verzekeraars, geen lol an te beleven.

    buenas noches
    Juan

  138. ll says:

    @ BalancedView , tja het gaat hier blijkbaar om een garantieregeling voor het opkopen van 2e huizen, moet je nagaan,…….. wij burgers staan voor zo’n 200 miljard garant voor zowat alles, behalve voor de export, die garantie is geprivaticeerd, gelukkig maar, maar ook weer niet,….. want nu kan er niets worden geexporteerd zonder garantie, want de pot is leeg……., en dus geen export….probleempje 😉

  139. dalen says:

    Wat een titel “Huizenmarkt crasht”

    http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/11000262/__Huizenmarkt_crasht__.html

    Het zal toch niet waar zijn. Rutte gooi er eens een schep(je) belastinggeld tegenaan.

    We zullen ze leren met zo’n titel. Niks crash, alles komt goed, niet waar?

    Slaapt u rustig verder. Komt er een bod: afwijzen is de remedie. Prijzen stijgen tocht weer………….2040.

  140. dalen says:

    Wat een titel “Huizenmarkt crasht”

    http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/11000262/__Huizenmarkt_crasht__.html

    Het zal toch niet waar zijn. Rutte gooi er eens een schep(je) belastinggeld tegenaan.

    We zullen ze leren met zo’n titel. Niks crash, alles komt goed, niet waar?

    Slaapt u rustig verder. Komt er een bod: afwijzen is de remedie. Prijzen stijgen toch weer………….2040.

  141. deutsche Mark says:

    Lastig punt: Ik kon mijn huis slopen. Dat gaat niet bij de meeste huisjes uit de zestiger en zeventiger jaren, want dat zijn rijtjes. Hoe moet je de sloop van die huizen organiseren?

    Alle huizen in een rijtje in 1 klap renoveren.
    Wel lastig als niet alle bewoners zomaar eventjes ~80k€ bij de bank kunnen lenen om zo’n renovatie te bekostigen. Sommigen zitten nog met een tophypotheek, anderen zijn met pensioen en hebben niet meer genoeg inkomsten, of nooit afgelost en lekker bijgeleend voor auto of vakantie.
    Gewoon geen planning wat de toekomst aangaat: “we zien wel …”

    Dat er in Dld. veel minder rijtjes en veel meer vrijstaande huizen zijn heeft z’n voordelen. En z’n redenen, want bij ons zijn huizenbouwers meestal individueel bezig, en zijn er nauwelijks grote bouwprojecten.
    Als je zelf je huis laat neerzetten heeft het een hoge prioriteit dat het vrij staat. Dan heb je het in de toekomst altijd makkelijker met renoveren/om-,uitbouwen.
    In steden waar goed aan de grond is te verdienen, zie je bij ons ook wel wat nederlandse trekjes in het nieuwbouwbeleid. Vervelende ontwikkeling, maar in NRW waar ik woon overwegend geen thema.

    De matige kwaliteit van veel NL-huizen is overigens een thema dat ik hier de laatste tijd een beetje gemist heb.
    Ik zat laatst op funda een te surfen in straten waar ik zoal heb gewoond, en m’n zoontje van 11 zat nieuwsgierig mee te koekeloeren, want hij vind huizen/wonen best een spannend thema.
    Bij een groot aantal huizen, vooral in de randstad was zijn mening dat ze deze maar snel moesten gaan slopen. Hij kon niet begrijpen dat zulke krotten nog bewoond laat staan verhandeld worden. Als een jochie van 11 dit al ziet is de situatie op z’n minst ernstig te noemen.

    En renovatie is meer dan een nieuwe keuken/badkamer of een paar strak gestuucte woonkamerwandjes. Vreselijk vind ik die huizen waar in dit soort dingen veel geld gestopt is, terwijl het groot onderhoud angstvallig van de agenda wordt verbannen. (een vlag op een strontschuit)

    Er staat Nederland iig nog veel te wachten als het om wonen gaat. En niet alleen op financieel gebied.

  142. Peter2 says:

    Deze is voor Juan (omdat het Spanje betreft):

    http://schiffradio.com/b/ANDREW-SCHIFF:-Spains-Infrastructure-Spending:-A-Flight-to-Nowhere/-710372741145965104.html

    Weten we in ieder geval waarvoor de socialisten daar geld hebben geleend. Met ING als counter party risk neem ik dan maar even aan.

  143. nhz says:

    Marketwatch: Voor de volgers van de soap in Apeldoorn:

    gelijk aanmelden voor een real life soapserie bij Endemol (oh nee, die hadden zelf een vergelijkbaar probleempje ..).

    dalen: Bovenstaand rijtje kan zeker nog flink aangevuld worden.

    maken vaak onder tafel een deal met de makelaar van de tegenpartij die altijd in jouw nadeel is, enz. …

    dr.t: Huizen worden weliswaar minder waard, maar je kan je eigen woning dan tenminste met goed fatsoen en kostendekkend verhuren.

    kostendekkend op basis van de nieuwe waarde zonder HRA, wel te verstaan. Ik denk niet dat de gemiddelde huiseigenaar straks zo rekent. Als ze nu niet akkoord gaan met 500 euro huur, dan straks (zonder HRA) helemaal niet.

    Dennis: Waarom niet een rente van 4%? of 5%? (Euribor bedoel ik dan). Het maakt nogal wat uit of je 5% of 9% rente betaalt/ontvangt.

    Italie betaalt inmiddels 8%, Griekenland zou nog veel meer betalen als de ECB niet al hun obligaties zou opkopen. Ik wed dat binnen enkele maanden een groot deel van Europa minstens 8% rente moet betalen op hun staatsleningen, want ze zijn allemaal feitelijk failliet. Waarom zou in hemelsnaam een scheefleners dan minder dan 8% rente moeten betalen? Ik bedoel maar, de staat heeft nog een geweldsmonopolie om inkomen af te dwingen, de scheeflener kan hooguit dreigen met stoppen de hypotheekcentjes te betalen, toch?

    Dennis: Kijk wat er in de VS is gebeurt, de hypotheekrentes daar zijn geenszins gestegen

    je wou toch niet gaan beweren dat er in de VS nog marktwerking is voor hypotheken? Het is 100% overheidsmanipulatie (F&F verstrekken/dekken ongeveer 98% van alle hypotheke, en de FED zorgt dat de rente ongeveer nul is).

    Dennis: Met alle respect maar voor al je argumenten waarom de rente naar 8/9% gaat stijgen zijn meerdere onderbouwde tegenargumenten te verzinnen.

    er is één goed tegenargument en dat is manipulatie; maar ‘you can’t fool all the people all the time’.

    Get a Life!: Inderdaad. Ipv overdrachtsbelasting aan de voorkant van een transactie een winstheffing bij verkoop doorvoeren..

    da’s wel DE manier om te zorgen dat de politiek de bubble opnieuw gaat opblazen! Want feitelijk is die ‘winst’ gewoon huisprijsinflatie, en dat wordt verregaand door politici en centrale bankiers bepaald. Van echte winst is geen sprake.

    Ik zou zeggen (a la Bos): de afgelopen 20 jaar stegen de huizen gemiddeld 15% per jaar in waarde, we gaan dat virtuele rendement dan belasten in box3, net als bij spaargeld, tegen 30%. Kortom voor ieder jaar dat je in een huis hebt gewoond betaal je bij verkoop gewoon 4.5% van de opbrengst, de werkelijke opbrengst doet niet ter zake. Begrotingsproblemen gelijk opgelost 😎

    Dennis: Zo gek zijn die prijzen dus nog niet. En nee dat ligt niet aan de giga-lonen in de bouw!

    leg dan eens uit waarom de bouwkosten in Duitsland, met zijn gemiddeld hogere lonen, VEEL lager zijn dan in Nederland? En dan praat ik dus over de prijs exclusief grond. Alles is een bubble, ook de lonen in de bouw en veel bouwmaterialen.

  144. floor says:

    Mieke,

    Kan ik heel kort over zijn, huren dus.

  145. nhz says:

    Bouke: De meeste kosten gaan wel degelijk zitten in arbeid.

    ik hoor al jaren dat de bouwkosten voor 2/3 tot 3/4 uit loon bestaan. Materiaalkosten zijn dus nauwelijks van belang, loon enorm. En dat is met allerlei creatieve truken opgerekt. De Pool die het schilderwerk doet krijgt misschien 4 euro per uur, maar op de rekening staat gewoon 50 euro per uur (en voor sommige soorten werk nog meer).

    Bouke: Hoe moet je de sloop van die huizen organiseren?

    ik zie de laatste tijd regelmatig advertenties van bouwbedrijven of architecten die daar creatieve oplossingen voor hebben, ze schuiven een soort nieuw huis in de rij. Of het aantrekkelijk is om een mooi huis neer te zetten tussen een rijtje jaren-60-treurnis, dat is een andere vraag …

    Juan Belmonte: Woekerpolis is een vrijwillig gekocht product, ten tiujde van internettransaparantie,

    ik weet niet hoe je woekerpolis definieert, maar veel van die polissen zijn van vóór het internet (1990 of nog eerder).

    deutsche Mark: Als een jochie van 11 dit al ziet is de situatie op z’n minst ernstig te noemen.

    ja, die is nog niet volledig geindoctrineerd door de Fabeltjeskrant, in tegenstelling tot Henk en Ingrid.

    deutsche Mark: Vreselijk vind ik die huizen waar in dit soort dingen veel geld gestopt is, terwijl het groot onderhoud angstvallig van de agenda wordt verbannen.

    ik zie juist dit momenteel op grote schaal in de omgeving: afbraakpanden (vaak van huisjesmelders) die voorzien worden van gipsplatenwandjes, minimumkeukentje en douchecel van de goedkoopste bouwmarkt, dikke lik verf op de buitenkant en dan verkopen per appartement. De hele klus wordt meestal in een paar weken gedaan door een ploeg uit Oost-Europa. Zo wordt een pand dat feitelijk nog geen 10.000 euro waard is (de grond) in korte tijd omgetoverd naar iets dat misntens 500K moet opbrengen. Je zal maar zoiets kopen en na verloop van tijd een spijker in de wand slaan en per ongeluk zien wat er achter zit …

    Peter2: Weten we in ieder geval waarvoor de socialisten daar geld hebben geleend.

    nu hebben ze de PP, dan gaat het geld gewoon rechtstreeks in de zakken van politici en bevriende ondernemers – zonder enige tegenprestatie.

  146. Huurder says:

    Ik weet inmiddels genoeg, het is tijd om mijn spaargeld weg te trekken bij banken en het onder eigen beheer te plaatsen.

    Zodra het strafbaar is om over je eigen geld te beschikken, wil ik niet meer op deze wereld zijn.

  147. xenobinol says:

    deutsche Mark:

    Als een jochie van 11 dit al ziet is de situatie op z’n minst ernstig te noemen.

    Juist kinderen hebben het grote voordeel dat hun beoordelingsvermogen nog niet vertroebelt is, je zou juist aan kinderen kunnen voorleggen of iets logisch is. Kinderen geven goudeerlijk hun mening.

  148. ll says:

    @ Juan, herenakkoord, kaveltje wisselen, Blauwe Stad, Marc Calon, Henk Bleker. Hoera er is weer nieuws, Juan weer blij…….. 🙂

    Bleker moet mogelijk getuigen….. Blauwe Stad…….

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/3051436/2011/11/26/Bleker-moet-mogelijk-getuigen-over-bouwproject-Blauwestad.dhtml

  149. Juan says:

    ll: @ Juan, herenakkoord, kaveltje wisselen,

    De provincie Groningen probeert de schade van tientallen miljoenen euro’s te beperken door twee bouwbedrijven die indertijd bij het project waren betrokken – BAM en Ballast Nedam – alsnog te dwingen tot afname van 200 bouwkavels. Daartoe zouden ze verplicht zijn op grond van een overeenkomst met de provincie uit 2007.

    Hier staat letterlijk wat Juan niet snapt, hier zie het open een bloot.

    Grondspeculanten (waaronder gemeenten en Provincie) pakken 400-500% marge op landbouwgrond. Dat is véél te ver gegaan.

    Hogehuizenprijsminnend NL sloopt de bouwbedrijven. Of eigenlijk Hogegrondprijsminnend NL sloopt de bouwbedrijven. En de consument mag betalen met een strophypotheek, aflossingsvrij, met HRA en liefst met woekerpolis dan wel beleggingscomponent.

    De DNB zat erbij en keek ernaar. De politiek en AFM idem.

    Kijk als het toen afgesproken is, dan ligt er een afspraak, die moet nagekomen worden, totdat er dingen gebeuren die we niet willen en op dat laatste lijkt het nu wel.

    Want wie wil nu BAM of Ballast (private sfeer, die máken IETS) failliet hebben om de tekorten door niet gerealiseerde woekerwinsten op grond in de collectieve (die consumeren vooral)sfeer, dat is de omgekeerde wereld.

    En als dat zou gebeuren, dan komt er een buitenlandse partij die koopt alle machines voor een appel en een ei en gaat voor de helft van de prijs de overige Hollandse bouwers te lijf.

    Lange termijn gedachten ?

    Juan snapt het niet, dat spel moet toch tijdig te doorzien geweest zijn?

  150. Juan says:

    Maar ja Juan is geen oekoenoom, die zullen wel andere meningen hebben.

    La mano invisible
    tampoco se ve en la corrida de torros

    zelfs in het stierenvechten
    zie je de onzichtbare hand niet 😛

  151. Juan says:

    Peter2,

    Dank Peter2

    A perfect, and highly publicized, example is the Castellon airport, which cost the Spanish government nearly 150 million euros ($213 million). Although Castellon was finished in March of this year, it has yet to welcome a single flight.

    3 miljoen huizen staan leeg in Spanje. Een heel vliegveld ligt klaar om door zweefvliegers en radiografisch bestuurbare vliegtuigfanaten te worden geapprecieerd 😛

    Juan denkt dan aan overcapaciteit. Drs Rob Mulder van de de VGH ziet (waarschijnlijk ook dan) schaarste.

    Overcapaciteit dankzij jarenlange kunstmatig lage rente, een rente die de geldgroei niet in toom hield en (achteraf) forse risico’s verborg.

    Maar dat is natuurlijk geen Keynessiaans denken dus dat mag niet en bovendien heeft Juan geen economie gestudeerd dus heeft-i daar geen verstand van.

    We hebben het hoogste opleidingsniveau ooit
    maar wie denkt er nog na ?

  152. Juan says:

    Zizo de Arena is weer de uwe, Juan gaat wat máken 🙂

  153. lorenzo says:

    Juan Belmonte: Prima laten we het erop houden dat de daling in Spanje dan minimaal 32% is.
    Een bronvermelding uwerzijds zou uw verhaal sterker maken.

    Bij deze de bron : Lorenzo

  154. nhz says:

    ll: Bleker moet mogelijk getuigen….. Blauwe Stad…….

    misschien kan Bleker het hele gebied opkopen om zijn vurig gewenste mega varkensfabrieken alsnog mogelijk te maken. Jammer dan voor die paar mensen
    die zo dom waren er een kaveltje te kopen.

    Juan: Kijk als het toen afgesproken is, dan ligt er een afspraak, die moet nagekomen worden, totdat er dingen gebeuren die we niet willen en op dat laatste lijkt het nu wel.

    het gaat er toch om dat Bleker onder tafel een andere afspraak gemaakt heeft? Het zou me niks verbazen, die vent deugt van geen kant. Minstens zo erg als maffiabaas Verhagen, maar veel mensen denken dat het een braaf boertje is.

    Juan: 3 miljoen huizen staan leeg in Spanje. Een heel vliegveld ligt klaar om door zweefvliegers en radiografisch bestuurbare vliegtuigfanaten te worden geapprecieerd 😛

    gelijk verkopen aan de Amerikanen voor het verder opvoeren van hun drone wars, nu ook in Europa 🙂 Misschien heeft zelfs HeliBen wel interesse, kan hij zo het gratis geld ook gericht over het hardleerse Europe uitstrooien.

    Maar het zou ook kunnen dat Spanje meer huizen moet bouwen in de omgeving voor investeerders uit o.a. Nederlander; dan komen die vliegtuigen vanzelf wel. Zo ging het tenslotte twintig jaar lang in grote delen van Spanje, hoewel soms in omgekeerde volgorde.

  155. hans says:

    Ik betaal nu 1250 euro huur en elk jaar wordt de vrije sector huur met zo’n 3% verhoogd. Over 10 jaar betaal ik dus zo’n 1680 euro huur. Als ik een vergelijkbaar huis koop betaal ik 400.000. Kosten ongeveer vergelijkbaar (1200 voor netto hypo, huurwaardeforfait en incl 300 euro onderhoud per maand).
    Ik verwacht gecorrigeerd voor inflatie flink dalende prijzen op middellange termijn, maar nominaal over 10 jaar geen daling. Wat is een goed instapmoment? Als ik 10 jaar wacht ben ik dief van mijn eigen portemonnee en zolang wil ik niet wachten. Nu kopen is alleen interessant als je 15 tot 20% onder vraagprijs betaalt en daar hebben wij nog geen verkoper akkoord mee gevonden.
    Iemand suggesties? En niet wachten op de crash van 40% want daar geloof ik niet in aangezien nu kopen vaak al voordeliger is dan huren, extreem lage bouwcijfers zorgen voor toenemende woningnood en de hoge inflatie huren nog onaantrekkelijker maakt.

  156. Scheefwoner says:

    @ artikel

    NIEUWS:

    “Uit een enquête van het CBS blijkt dat 91% van de Nederlanders “zeker niet” de komende 12 maanden een huis gaat kopen of laten bouwen.”

    OUD NIEUWS:

    “Dit jaar vindt 75% van de starters het nu een gunstige periode om een huis te kopen. Vorig jaar was dit nog maar 20%. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO voor het Woonbericht van ING.
    Wacht niet te lang meer.”

    http://www.hypodomus.nl/nieuws/nieuws-huizenmarkt/starters-hebben-weer-vertrouwen-in-de-woningmarkt

    Je zal maar als schaapje alles geloven wat de boze wolf vertelt.

  157. Scheefwoner says:

    Benieuwd tegen welke rente België maandag 2 miljard euro uit de markt haalt na de ratingverlaging.

    http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20111123_165

    http://www.express.be/business/nl/economy/politieke-impasse-kost-belgie-uiteindelijk-ratingverlaging/156906.htm

    Goed uitgekozen moment om te gaan harken!

  158. tufkaj says:

    Scheefwoner,

    Het zal niet voor niets zijn dat ze snel een akkoord lijken te gaan bereiken: http://nos.nl/artikel/316878-akkoord-bij-formatie-in-belgie.html

  159. Scheefwoner says:

    hans: Ik betaal nu 1250 euro huur en elk jaar wordt de vrije sector huur met zo’n 3% verhoogd. Over 10 jaar betaal ik dus zo’n 1680 euro huur. Als ik een vergelijkbaar huis koop betaal ik 400.000. Kosten ongeveer vergelijkbaar (1200 voor netto hypo, huurwaardeforfait en incl 300 euro onderhoud per maand).Ik verwacht gecorrigeerd voor inflatie flink dalende prijzen op middellange termijn, maar nominaal over 10 jaar geen daling. Wat is een goed instapmoment? Als ik 10 jaar wacht ben ik dief van mijn eigen portemonnee en zolang wil ik niet wachten. Nu kopen is alleen interessant als je 15 tot 20% onder vraagprijs betaalt en daar hebben wij nog geen verkoper akkoord mee gevonden.Iemand suggesties? En niet wachten op de crash van 40% want daar geloof ik niet in aangezien nu kopen vaak al voordeliger is dan huren, extreem lage bouwcijfers zorgen voor toenemende woningnood en de hoge inflatie huren nog onaantrekkelijker maakt.

    Hans,

    Ik weet niet waar je woont maar hier in de regio is veel particuliere verhuur van mensen die in het huizenhoptreintje zaten. Ze hebben al een ander huis gekocht en het oude nog niet verkocht. Zijn allemaal eengezinswoningen die nu 850 to 950 in de verhuur doen. Waarom huur je niet zoiets? Kun je op je gemak de verdere daling afwachten. Die 25% lagere prijzen zijn er echt wel. Alle seinen staan op rood, je zou wel gek zijn om nu een huis te kopen zonder een minimale korting van 25%. Zelf kan ik zo instappen in een koophuis maar ik ga echt niet de gabakken lucht van een ander betalen. Geduld en lekker ff blijven huren.

    Eerst denken en dan doen bespaart je een hoop poen.

    Eerst gedaan en dan gedacht heeft veel leed gebracht.

  160. Scheefwoner says:

    tufkaj: Scheefwoner, Het zal niet voor niets zijn dat ze snel een akkoord lijken te gaan bereiken: nos.nl/artikel/316…matie-in-belgie.html

    Tufkaj

    Inderdaad lachwekkend na anderhalf jaar geouwehoer nu ineens de kogel door de kerk.

    Wellicht maandag weer een PLUSJE erbij voor België!

    Wel vreemd dat de goudprijs daalt.

  161. tufkaj says:

    Scheefwoner,

    Ik kan me zo voorstellen dat al die huizentreinhuurwoningen als aanvullende eis hebben dat je meewerkt met bezichtigingen en er max 6 maanden woont?
    Als ik een huizentreinverhuurder was kan ik me zo voorstellen dergelijke zaken te willen regelen. Een verhuurd huis is helemaal weinig waard in de verkoop lijkt me..

  162. Scheefwoner says:

    tufkaj: Scheefwoner, Ik kan me zo voorstellen dat al die huizentreinhuurwoningen als aanvullende eis hebben dat je meewerkt met bezichtigingen en er max 6 maanden woont?Als ik een huizentreinverhuurder was kan ik me zo voorstellen dergelijke zaken te willen regelen. Een verhuurd huis is helemaal weinig waard in de verkoop lijkt me..

    tufkaj,

    Je moet inderdaad meewerken als huurder, dat heb ik namelijk zelf meegemaakt. Vorig jaar 2 x zo’n huizenhophuis bezichtigd dat voor 1 jaar verhuurd was. Mijn bod werd echter te laag bevonden en nu zitten er weer andere huurders in. Bij vrijwel al deze verhuurde woningen op contractbasis staat het te koop boord er nog. Het addertje onder het gras voor de verkoper/verhuurder is dat je bij verhuur slechts 1 x HRA hebt. Als de woning vrij van verhuur is en duidelijk te koop staat dan pas mag je gebruik maken van de dubbele HRA (voor 3 jaar dacht ik maar daar zal ook wel een versoepeling voor komen) Maar geloof mij maar dat er volop 2 x HRA wordt genoten en dat de onverkochte woning lekker verhuurd wordt. Is gewoon fraude maar ja, ze hebben het al zo moeilijk zal de gedachte van Donner zijn.

  163. Scheefwoner says:

    @ 160

    Hans,

    Als je nu eens een lijst maakt met woningen die interessant voor je zijn en dan de laatste transactieprijs opvraagt bij het kadaster of sms postcode & huisnummer naar 2233. Bij het kadaster kun je ook nog de hypotheekschuld op het huis opvragen. Dan weet je welk vlees je in de kuip hebt. Verkopers die er al wat langer hebben gewoond en/of op leeftijd zijn nemen sneller genoegen met lagere biedingen dan de verkopers die op de top hebben gekocht. Na je selectie van diverse huizen wacht je tot de openhuizenroute (24 maart 2012) dan kun je buiten de makelaar om nog eens polsen waar je mee te maken hebt. Ik zou in deze tijd ook niet onderhandelen. Gewoon een eenmalig eindbod met een tijdslimiet. Je moet aan de andere kant wel de verkoper kunnen garanderen dat je de hypotheek makkelijk rond krijgt. Als je namelijk hoog van de toren blaast en je krijgt de deal niet rond dan ben je natuurlijk wel een lulletje van de bovenste plank.

    Ik heb mij altijd verbaasd hoe makkelijk mensen de aankoop van hun leven doen, maar die tijd is geweest.

    Oh, en nog wat sms wel naar 2233 en niet per ongeluk zoals ik ooit naar 3322 want dan krijg je een week lang smsjes van dames waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten.

  164. Scheefwoner says:

    @167

    lees: te koop bord

    sorry, je ziet er ook zoveel tegenwoordig.

  165. BalancedView says:

    @168

    Weet je zeker dat ook de hypotheekschuld openbaar is? Lijkt mij nogal privacygevoelige informatie namelijk.

    Je aanpak lijkt me wel de goede. Ik ben nog niet in die fase, maar als ik over 2 à 3 jaar evt. biedingen ga doen dan zeker op die manier.

    Ander alternatief is om dan luxer te gaan huren, maar huren is wel k*t als het maar voor 1 jaar is of als je er zomaar uitgezet kan worden.

    Sleutelvraag is: wanneer zet eindelijk de échte daling in?

    Ik lees wel regelmatig reacties onder het nieuws over de huizenmarkt op de telegraaf. Goede indicatie voor het huidige sentiment in NL. Je ziet echt een wereld van verschil in de reacties van nu en de reacties van pakweg een jaar geleden. Vertrouwen is echt weg, ook bij Jan met de Pet, Henk en Ingrid, Jan Modaal en Joe the Plumber.

    Wat me wel opvalt, is dat het aantal te koop staande huizen op Funda al een aantal weken stabiel is. Iemand enige duiding?

  166. Scheefwoner says:

    @ 170 BalancedView

    http://www.nujij.nl/economie/hoeveel-schulden-hebben-de-buren.3077862.lynkx#axzz1ep77cNXl

    Leve de transparantie. Nu nog eenvoudige liberale marktwerking zonder HRA/OB/Woningwaardeforfait/NHG.

    Een pure marktprijs en of je de prijs dan te hoog of te laag vindt that’s the way it is.

  167. tufkaj says:

    BalancedView: Wat me wel opvalt, is dat het aantal te koop staande huizen op Funda al een aantal weken stabiel is. Iemand enige duiding?

    Is volgens mij meestal deze tijd van het jaar. Aan de andere kant sluipt het totaal nogsteeds omhoog. Ook sluipt het aantal verkopen omlaag… En het aantal huurhuizen op funda stijgt nog best aardig: http://fundacijfers.staanhier.nl/graph3.php?soort=huur&gegeven=Totaal

  168. tufkaj says:

    uhm.. admin? plugins voor wordpress zijn over het algemeen makkelijker en stabieler dan zelf in de HTML gaan pielen 😉

  169. Juan Belmonte says:

    lorenzo: Bij deze de bron : Lorenzo

    Inderdaad, de allerbeste bron, zonder twijffel.

    ll: Blauwe Stad, Marc Calon, Henk Bleker

    Oost-Groningen ?

    Even mixen:
    Ik heb het uit de allerbeste bron
    Oost-Groningen …

    Dat doet denken aan:
    http://www.youtube.com/watch?v=2XjhcM6UIxY

  170. nhz says:

    hans: En niet wachten op de crash van 40% want daar geloof ik niet in aangezien nu kopen vaak al voordeliger is dan huren,

    kopen is vaak al goedkoper omdat huren veel te duur is en kopen zwaar gesubsidieerd wordt via o.a. HRA; zowel huren als kopen zal goedkoper worden, zodra het gratis geld op raakt en de overheid zijn greep op de woningmarkt verliest. En dat moment begint dichtbij te komen. Heb je natuurlijk alleen profijt van als je uit eigen zak een stevige aanbetaling op een huis kunt doen, als je alles moet lenen zul je er zeker niet op vooruit gaan en denk ik dat je straks juist minder koophuis krijgt voor dezelfde maandlasten.

    Scheefwoner: Benieuwd tegen welke rente België maandag 2 miljard euro uit de markt haalt na de ratingverlaging.

    de enige vraag is hoeveel SuperMario voor die staatsleningen wil betalen. Officieel mag de ECB ook geen Spaanse staatsleningen opkopen, maar het is duidelijk dat dat op grote schaal gebeurt. Allemaal leugen en bedrog, om de schijn te wekken dat alles onder controle is in Europa.

    Scheefwoner: Maar geloof mij maar dat er volop 2 x HRA wordt genoten en dat de onverkochte woning lekker verhuurd wordt. Is gewoon fraude maar ja, ze hebben het al zo moeilijk zal de gedachte van Donner zijn.

    volgens mij doen bijna alle scheefleners het zo, want de Belastingdienst heeft duidelijk gemaakt dat ze niet in deze zaken geinteresseerd zijn. Ongetwijfeld beleid van bovenaf in Den Haag 🙁

    Ik woon nu bijna 3 jaar in woningen die te koop staan (inmiddels 2e woning), en heb in die tijd twee bezichtigingen gehad. De laatste was op mijn huidige adres en was niet serieus (makelaar wilde gewoon een pandje in de buurt laten zien, als vergelijking); ik heb ze duidelijk gemaakt dat ze dat niet nog een keer hoeven proberen 🙂
    Ik heb overigens wel een jaarkontrakt, dat bovendien niet rechtsgeldig is omdat ik er zonder verder overleg al meer dan een jaar zit; dus dan is het gewoon permanent totdat ik weg wil, officieel 😉

    Scheefwoner: wacht je tot de openhuizenroute (24 maart 2012)

    ik heb ook wel gehoord van mensen die op basis van zo’n selectie de meest geschikte adressen gewoon een kaartje in de bus doen, waarin je duidelijk maakt dat je een betrouwbare huurder bent en dat dat voor hen vast interessant is (op het huis passen en geld toe voor de eigenaar!).

    BalancedView: Weet je zeker dat ook de hypotheekschuld openbaar is? Lijkt mij nogal privacygevoelige informatie namelijk.

    kun je tegen betaling van een tientje (dacht ik) bij Kadaster opvragen. Makelaar kan dit wel tijdelijk blokkeren, daar wordt naar mijn ervaring regelmatig misbruik van gemaakt om potentiele kopers relevante informatie te onthouden.

  171. lorenzo says:

    Juan Belmonte: Inderdaad, de allerbeste bron, zonder twijffel.

    Komplimenten ben ik inderdaad gevoelig voor . Heb laatst nog een grotere auto gekocht , me EGO pastte niet meer in het interieur.

  172. Juan Belmonte says:

    lorenzo: Heb laatst nog een grotere auto gekocht

    U was fan van Porsche nietwaar ?

  173. lorenzo says:

    Juan Belmonte: U was fan van Porsche nietwaar ?

    Klopt die is niet zo groot , er is nu ook een Panamera , maar wat lelijk dat ding , niet ?

  174. Juan Belmonte says:

    lorenzo: Panamera , maar wat lelijk dat ding , niet

    Porsche staat inderdaad niet bekend om design. Maar het zal uitstekend rijden en een vierdeurs diesel Porsche heeft wel iets, dat alle vorige modellen niet hadden: bruikbare relatief zuinige auto.

    Maar uw ego paste (zelfs) niet in de Panamera ?

  175. lorenzo says:

    Daar heeft Juan gelijk in , er is nog een zuinige (.) Diesel Panamera.

    Goed , we gaan de sessie naar een eind brengen , ik berg de spiegel op en vraag mijn opponent of het gebrachte beeld enige herkenning heeft geboden …
    Immers , alleen als er onderkenning is kan er iets gedaan worden aan het ”probleem” die ik toch iets te vaak zie bij Juan.

  176. Juan Belmonte says:

    lorenzo: mijn opponent

    Juan is J.i.l niet zozeer een opponent, Juan is een stierenvechter en die het leuk vindt om te wapperen met woorden.

    Dus als u graag wilt vertellen over uw zojuist aangeschafte auto heeft Juan zeker interesse, er is ook weinig ander nieuws, grote kans dat Juan dan gaat uitwijden over hammen wijnen en stierenvechten of de Spaanse huizenmarkt 🙂

  177. Juan Belmonte says:

    lorenzo: het gebrachte beeld enige herkenning heeft geboden

    Jazeker, Juan is een eigengerijd heerschap (overigens een randvoorwaarde voor een stierenvechter).

    Juan ziet zaken vaak net anders dan anderen, anders waren er zeker en vast ook niet zoveel Kamikazekopers geweest 🙂

  178. nhz says:

    lorenzo: Daar heeft Juan gelijk in , er is nog een zuinige (.) Diesel Panamera.

    ik denk dat je dan toch de nieuwe 918 Spyder moet kopen, die is potentieel zeer zuinig en groot genoeg voor elk ego wegens ontbreken van een dak 🙂

    De Panamera is niet echt fraai, maar nog altijd beter dan die verschrikkelijke Cayennes die hier overal rond het ambtenarenparadijs op de stoep staan (even laten zien wie er de baas is, blijkbaar).

    Ik wacht nog steeds op een Aptera, liefst met een Warpdrive 😎

  179. dalen says:

    @ 183

    Hier in Brasschaat is een Cayenne een achtergehaald vrouwen-autootje. Sorry vrouwen, bedoel hiermee dat iedere vrouw eerst in een grote SUV rondreed en nu een Cayenne.

    Doen nu ook boodschappen bij AH.

    Zie nu ook tuinmannen van de OCMW (sociale dienst) die voor 5 euro per uur moeten werken bij de dames.

    Dus een Cayenne betekent hier achteruitgang.

    Het is niet meer wat het was.

  180. dalen says:

    @ 162

    “Benieuwd tegen welke rente België maandag 2 miljard euro uit de markt haalt na de ratingverlaging.”

    Ik durf een weddenschap aan te gaan dat de rente hoger zal liggen. Er is bloed geroken en geproefd. Men weet nu hoe kwetsbaar het aangeschoten dier is.

    In Belgie zit veel geld (zwart, grijs en wit) maar de regering is platzak. Er is weinig industrie en wat er zit is totaal verziekt en in de macht van vakbonden. Ik ken vele mensen die bij overheidsinstellingen zitten en meer dan 6000 euro netto ophalen en nooit op hun werk zijn. Dat geldt ook voor havenbedrijven, dankzij een machtig systeem ingesteld door vakbonden die de diens uit maken.

  181. Juan Belmonte says:

    dalen: Dus een Cayenne betekent hier achteruitgang.

    Over de perceptie van de status van een auto, laten we nog eens twee jaar terug kijken:

    http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2009-2010/bankroet/de-ijsland-ervaring.html

    Zie 13:30.

    Iedereen zei: vissen en landbouw zijn iets van vroeger …
    Aandelen en grootschalige bouw was de nieuwe mode

    Maar nu zeggen ze vissen en landbouw zijn de toekomst



    Iedereen reed opeens in een zwarte Range Rover. Alsof ze allemaal ineens in drugsdealer waren veranderd. Want in het buitenland rijden vooral drugsdealers in deze auto’s.
    Maar in IJsland werd het een statussymbool. Maar toen de kroon sterk daalde moest men opeens twee maal zoveel (voor de lease) betalen.

    Het is dus nu geen statussymbool meer om een Range Rover te hebben.
    Het is meer van:loser, je betaalt bakken met geld voor die auto.

    Hierin ook duidelijke taal in deze documentaire: DNB heeft de keuze gemaakt om de problemen bij Icesave, die al in 2005 en 2006 duidelijk zichtbaar waren, door sterk oplopende rentes, voor de NL spaarder te negeren.
    Dure keuze is het geworden.

    Grappig is ook dat een satiricus uitlegt hoe het werkte 😛

  182. Buddy says:

    Ik voorspel Groupon & Socialdeals van NL makelaars in 2012

    Voorbeeld: Tijdelijk verlaagd in prijs (-25%) wanneer u voor middernacht d.d. beslist tot aankoop van deze gemoderniseerde doorzonwoning.

    De nieuwe hype zal de woningmarkt tijdelijk een impuls geven.

    Maar de onderliggende trend (NL bevolkingsopbouw + peakoil) beloofd echter weinig goeds. Ook al denk je nu je slag te kunnen slaan met zo’n Groupon deal, goedkoop met korting wordt dan toch nog duurkoop op lange termijn.

    Mijn devies: Wacht rustig het onthefbomen van de gigantische schuldenberg af.
    Of emigreer naar Duitsland.

  183. BalancedView says:

    @187

    Waarom heeft peakoil effect op de huizenprijs?

  184. Jan says:

    De mooiste en beste (deel)oplossingen voor onze geliefde huizenmarkt zijn de simpelste:
    http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/3050345/2011/11/27/Na-de-crisis-ging-onze-kachel-op-17-graden.dhtml#.TtIM8xB9vgE.twitter

    Keep it short and simple!

  185. Jan says:

    @185 mijn collega komt uit Belgie en zegt precies hetzelfde! Belgie will be the next Italie, Griekenland, Ierland, Portugal, Hongarije, Spanje…. nog landen vergeten? Volgens mij is het makkelijker om de andere landen op te noemen 🙂
    In Belgie zijn bijna alle banen overheidsbanen. verder zijn complete generaties van families werkeloos en is het normaal om niet te werken.

  186. dalen says:

    @ 190

    “In Belgie zijn bijna alle banen overheidsbanen. verder zijn complete generaties van families werkeloos en is het normaal om niet te werken.”

    Klopt Jan. Mijn huis is verbouwd door iemand die werkt bij een overheidsinstelling als storingsmonteur. Hij gaat vrijwel nooit werken, ziek (via werkbriefje van de dokter, als je eigen dokter het niet geeft ga je naar een ander), vrij, bloed afgifte (3 dgn vrij), verlof (1 jaar verlof is toegestaan, werkgever verplicht je te houden), zo kan ik nog 20 redenen opschrijven. Geldt ook voor de haven. Iedereen wil daar werken maar je moet vriendjes hebben die je binnenhalen. Kennis is niet van belang. Doodziek systeem.

    Belgie: leuk land maar wel weten hoe de hazen lopen anders ga je het schip in.

    Kennis had autobedrijf in Brussel. Na 5 jaar had hij het wel gezien. Met je Nederlandse mentaliteit ga je totaal kapot. Het is gunnen, vriendjes vakbonden enz. Bouwvergunningen worden aan de biljarttafel onderhandeld, zo ook je belastingaangifte, mocht je ooit controle hebben. Kleine ondernemers zijn vrijgesteld.

    We zullen morgen zien wat de financiele markten van Belgie vinden………ik denk dat ik het wel kan voorspellen.

  187. Patrick says:

    OT Ben benieuwd hoe goud hierop gaat reageren, t is toch gewoon een nieuw smaakje van QE.

    (@Kariz/Goudbelegger)

  188. Buddy says:

    @188
    http://theautomaticearth.blogspot.com/2008/12/debt-rattle-december-7-2008-energy.html

    en

    >80% benzineprijs gaat naar de staat om het restant van het sociale vangnet overeind te houden.

  189. nhz says:

    BalancedView: Waarom heeft peakoil effect op de huizenprijs?

    de invloed op het grote aantal huizen in de polder dat slecht geïsoleerd is lijkt me voor de hand te liggen; zeker omdat energiebelasting een makkelijke manier van geld verdienen is voor de overheid.

    Dawg: “Samenwerken” betekent hier dus dat de ECB via het IMF gaat printen.

    inderdaad, maar ondertussen loopt de boosheid in Duitsland, ook in de politiek, tegen deze plannen op tot het kookpunt. Goldman $ucks speelt hoog spel, ze zouden nog wel eens van een koude kermis (zonder Duitsland) thuis kunnen komen. Laat maar lekker klappen die boel, ik wed dat we dan ook definitief van G$ af zijn. Al zullen ze ongetwijfeld weer alle autoriteiten manipuleren om te zorgen dat ze niet hoeven uitbetalen.

    Buddy: >80% benzineprijs gaat naar de staat om het restant van het sociale vangnet overeind te houden.

    en over 5-10 jaar natuurlijk idem voor de superheffing op electrische auto’s 🙂

  190. lorenzo says:

    Juan Belmonte: Jazeker, Juan is een eigengerijd heerschap

    Dat mag , een voorwaarde zelfs om ondernemr te zijn in casu worden . Denk er eens over. Probeer wel te leren van andermans feiten en geen repeteermachine te zijn omwille van het EGO ( welke laatste voor een ondernemer een slechte eigenschap is..) , NHZ: ik zal de tip ter harte nemen , omwille van de meelezende belastingdienst zal er , hier althans , geen uitsluitsel volgen voor derden .
    Echter ”Ik wacht nog steeds op een Aptera, liefst met een Warpdrive” , betrof dit nog steeds het blokje auto’s ? Kan er geen chocolade van maken namelijk.

  191. nhz says:

    lorenzo: Echter ”Ik wacht nog steeds op een Aptera, liefst met een Warpdrive” , betrof dit nog steeds het blokje auto’s ? Kan er geen chocolade van maken namelijk.

    ja, dat ging over auto’s en energiezuinig. Aptera kun je googlen, ze zijn nog niet leverbaar (komt misschien ook niet meer, vanwege politiek gekonkel en burocratie) en de Warpdrive bestaat alleen nog maar in theorie; totdat de praktische probleempjes daarvan opgelost zijn (heeft alles met bubbles te maken) mag een goede hybride / EV / brandstofcel aandrijving ook 🙂

  192. hugo says:

    @192 (dwag)

    Technocraten… breek me de bek niet open. We moeten de mensen dwingen zich te gedragen zoals het model het voorschrijft anders werkt eea niet zoals bedacht. Werkt het toch niet? Dan moeten we meer dwang introduceren etc etc.

    Hier een leuk stuk over waar we het eerder over hadden. De prachtige wereld van derivaten. De zeepbel samen met de staatsschulden. ‘$707,568,901,000,000: How (And Why) Banks Increased Total Outstanding Derivatives By A Record $107 Trillion In 6 Months” http://www.zerohedge.com/news/707568901000000-how-and-why-banks-increased-total-outstanding-derivatives-record-107-trillion-6

    Dit zijn de officiële uitstaande derivaten via de BIS gemeld. Ik vond de presentatie van Hinde Capital wel een leuke tegenhanger van al die papier en digitale rotzooi. http://www.hindecapital.com/docs/hil_reports/Hinde%20Capital%20Singularity.pdf

    Goed weekend verder!

  193. Steven says:

    we zullen er aan moeten wennen dat we door de globalisering straks niet meer verdienen dan een gemiddelde chinees (ze produceren zelfs meer en zijn beter op school, dus minder kan ook best!). Daarom ben ik nu blij met het loon dat ik heb en spaar wat edelmetaal (en huur natuurlijk totdat de huizenprijzen acceptabele prijzen doen: of ik koop gewoon nooit: waarom zou ik? Kopen doe ik misschien een keer in Spanje of zo als er zo veel leeg staat dat ze blij zijn als je het gratis overneemd omdat ze de jaarlijkse kosten al vervelend vinden. (overdrijven is altijd leuk) 🙂 : maar overdrijvingen gebeuren gewoon. Je zal dat waarschijnlijk ook in Nederland zien. Op een gegeven moment heb je realistische prijzen, maar zit de vaart er zo naarbeneden in dat de prikkies komen.

  194. Steven says:

    d-t-(jammer inderdaad dat je niet kan editten: of maak het schrijfvenster wat groter, want dan heb je wat meer overzicht: en dus ook over de spelling.

  195. deutsche Mark says:

    Je kunt het schrijfvenster vergroten met het driehoekje rechtsonderin.

  196. nhz says:

    Steven: Kopen doe ik misschien een keer in Spanje of zo als er zo veel leeg staat dat ze blij zijn als je het gratis overneemd omdat ze de jaarlijkse kosten al vervelend vinden.

    je kunt al gratis een huis krijgen in sommige dorpjes in Spanje, als je een gezin met kids hebt (of misschien wel als je gewoon belooft voor bevolkingsaanwas te zorgen). Is natuurlijk wel op locaties waar nauwelijks werk is, en voor amusement moet je vast zelf zorgen 😉 Persoonlijk lijkt Spanje, en zeker de meeste regio’s waar het dan om gaat, mij wat riskant voor de toekomst, met al die climate change etc. Je moet dan vermoedelijk zelf ook je watervoorziening etc. regelen, valt niet mee als het maandenlang niet regent.

    Gaat in NL misschien ook komen, als de sloopsubsidie pot leeg is.

  197. Peter2 says:

    Het is de burger niet gemakkelijk gemaakt om zich te beschermen. Heb ik net besloten wat zilver te kopen, is de grens van BTW vrij zilver van je weet wel, ineens op 50k euro gezet. Daar sta je dan als kleine particulier :(.

  198. Steven says:

    aan nhz. ja ze zijn er toe in staat: gewoon mensen betalen hun huis te slopen zodat wij te veel blijven betalen voor de huur. de gekkigheid houdt natuurlijk eens op. hoop wel dat ik het nog meemaak.

  199. deutsche Mark says:

    Slopen is in principe geen ramp. Als er maar wat zinnigs voor in de plaats wordt gebouwd. Dat gebeurt niet, daar zit em het probleem.

  200. Steven says:

    aan Peter2

    ik koop gewoon elke maand via marktplaats zilveren munten: geen haan die er naar kraait. (behalve ik zelf)

  201. nhz says:

    Peter2: is de grens van BTW vrij zilver van je weet wel, ineens op 50k euro gezet.

    ik dacht dat dat nooit BTW vrij was? Voorzover mij bekend is alleen goud BTW vrij …
    Wel vreemd als er een 50K grens geldt.

    Steven: ik koop gewoon elke maand via marktplaats zilveren munten: geen haan die er naar kraait.

    maar in principe zit daar al BTW in de prijs lijkt me, van het moment dat ze gemaakt zijn; of betaal je nauwelijks meer dan de actuele (BTW-vrije) zilver spotprijs?

    deutsche Mark: Slopen is in principe geen ramp.

    in Nederland wel, want het gaat bijna altijd om huizen die prima bewoonbaar zijn. Het is dus pure kapitaalvernietiging, met als enige doel de prijzen op te drijven (resp. huurders te dwingen te verhuizen naar duurdere woningen, al dan niet met extra subsidie).

  202. Juan Belmonte says:

    lorenzo: Denk er eens over. Probeer wel te leren van andermans feiten

    Prima Lorenzo, Juan’s enorme ego staat soms andermans feiten in de weg (de schaarste van de VGH bijvoorbeeld) en Juan zal zijn uiterste best doen om open in de discussie te staan.

    Een bronvermelding helpt J.i. daarbij vrij goed om feiten, meningen (en ego’s) te onderscheiden. Juan gebruikt vaak eerdere statements als bron, dat is namelijk makkelijk.

  203. Frans says:

    Over auto’s gesproken…’
    Ik heb net weer mijn zo ongeveer jaarlijkse impuls weerstaan om een andere auto te kopen..
    Ik zag een leuke V6 diesel, maar tja, voorlopig nog maar even met 4 cylinders toe: eerst maar eens tot 1215 afwachten: dan zal toch zeker wel zo ongveer de omvang van de crisis zichtbaar zijn, en de euro niet meer in deze vorm bestaan, wellicht veel banken en landen failliet.

  204. ll says:

    Dom, dom, dom, de politiek.

    Slim, slim, slim, de Bank.

    De politiek heeft van private schulden ( de bankschulden ) nu publieke schulden gemaakt………, resultaat, alle landen van Europa zijn nu het haasje………

    http://latimesblogs.latimes.com/money_co/2011/11/europe-moodys-eurozone-credit-ratings-warning-bailout-.html

  205. lorenzo says:

    nhz: je kunt al gratis een huis krijgen in sommige dorpjes in Spanje, als je een gezin met kids hebt (of misschien wel als je gewoon belooft voor bevolkingsaanwas te zorgen). Is natuurlijk wel op locaties waar nauwelijks werk is, en voor amusement moet je vast zelf zorgen Persoonlijk lijkt Spanje, en zeker de meeste regio’s waar het dan om gaat, mij wat riskant voor de toekomst, met al die climate change etc. Je moet dan vermoedelijk zelf ook je watervoorziening etc. regelen, valt niet mee als het maandenlang niet regent.
    Gaat in NL misschien ook komen, als de sloopsubsidie pot leeg is.

    Typisch een reactie vanuit de polder , 3 hoog achter. Als ik jullie nu een vertel dat de prijzen alweer stijgen , in sommige gebieden , de mooie locaties . Nou , kom maar op met je tabellen.
    De toekomst is immers Zuid – Europa , want straks ben je een kneus als je nog begeeft in de files , het weer, de belastingdruk , mentaliteit usw…

  206. lorenzo says:

    Juan Belmonte: Juan gebruikt vaak eerdere statements als bron, dat is namelijk makkelijk.

    Dat klopt , het probleem in deze is dat de bronnen veelal dezelfde zijn als waar diegene naar verwijst .

  207. SchuurHuurder says:

    @ Steven 206

    Als je in winkels zilver of goud wilt kopen of verkopen, moet je je daar dan identificeren? Lijkt mij makkelijker dan elke keer via marktplaats iets proberen te krijgen.

  208. Merijn Knibbe says:

    Deflatie in aantocht.

    Vandaag heeft de Europese Centrale Bank nieuwe gegevens gepubliceerd over de groei van de geldhoeveelheid.

    * De groei is nog lager dan de voorgaande maanden (+2,6% en daarmee lager dan de inflatie, laat staan dat er ruimte overbijft voor economische groei)

    * Belangrijkste nieuws:
    – mensen vluchten in contant geld
    – en ‘lending for house purchase, i.e. door banken verstrekte hypotheken’ is 18% lager dan een maand eerder……..

    Ja, dat is maar een maandgegeven. Maar gezien de huidige situatie is het volledig consistent met het idee dat de huizenmarkt in de Eurozone aan het in elkaar storten is. Er is meer informatie nodig, maar dit signaal is: deflatie, crisis, werkloosheid.

    En nee, dat is geen goed nieuws.

  209. nhz says:

    Frans: Ik heb net weer mijn zo ongeveer jaarlijkse impuls weerstaan om een andere auto te kopen..

    af en toe moet ik de een milde impuls weerstaan om een auto te kopen, maar tot nu toe lukt het prima 🙂

    lorenzo: Typisch een reactie vanuit de polder , 3 hoog achter.

    2 hoog voor, op een toplocatie in de binnenstad (al is de polder nooit ver hier).

    lorenzo: Als ik jullie nu een vertel dat de prijzen alweer stijgen , in sommige gebieden , de mooie locaties

    als ik jou nou eens vertel dat in die (misschien ook heel mooie) gebieden waar het over ging de prijzen alleen maar omhoog kunnen? Totdat ze geld toe gaan geven als je een huis van 0 euro koopt, je weet maar nooit …
    Aan de Costa’s moet de prijs nog zeker 50% omlaag voordat de prijzen interessant worden voor mensen die nadenken. Maar OK, dat type vind je niet veel aan de Costa, dus misschien is er wel een markt voor al dat nog steeds zwaar overprijsde en doorgaans fantasieloze en kwalitatief slechte Spaanse vastgoed.

    lorenzo: De toekomst is immers Zuid – Europa , want straks ben je een kneus als je nog begeeft in de files , het weer,

    tja, als het zomers 45 graden in de schaduw is kun je beter binnen blijven; al kan een auto met airco misschien ook een optie zijn (die 918 Spyder klinkt dan toch een stuk minder aantrekkelijk).

    Steve: Op de emigratie beurs staat Zweden massaal mensen te werven.

    dat gaat voorzover ik weet ook om krimpgebieden waar weinig werk is en niks te doen. Bovendien is het een heel griezelig landje, met zo mogelijk nog engere mensen aan de top dan hier (de Wallenbergs etc.). Ik zou er niet over peinzen om daar te gaan wonen.

    Merijn Knibbe: Vandaag heeft de Europese Centrale Bank nieuwe gegevens gepubliceerd over de groei van de geldhoeveelheid.

    dan hebben ze vermoedelijk een nieuwe truuk bedacht om van alles buiten de balans te houden. Waar komt het geld voor die 200 miljard aan bunga-bunga bonds vandaan, die ze de afgelopen maanden gekocht hebben?
    ___________________

    leuk: de polderspeculantjes weten blijkbaar nog steeds niet beter dan dat je met vastgoed alleen maar geld kunt verdienen, en dat (virtuele) verliezen op vastgoed altijd voor rekening van een ander komen. Nog een lange weg te gaan voordat dit soort volk uit de markt blijft:
    http://www.bnr.nl/programma/juridischezaken/155713-1111/compensatie-als-omliggende-huizen-in-waarde-dalen

  210. GlobalHousingBubble says:

    Overzicht prijsverandering huizen sinds 1970 wereldwijd:
    http://www.ritholtz.com/blog/wp-content/uploads/2011/11/Sept09_CF1.jpg

    Afkomstig uit de ‘Big Lie’discussie van Ritholz nav een artikel in krant Washington Post:
    http://www.ritholtz.com/blog/2011/11/examining-the-big-lie-how-the-facts-of-the-economic-crisis-stack-up/

  211. ll says:

    @ Merijn Knibbe, maar we hebben er wel recht op, deflatie 🙂

  212. Steve says:

    @216

    Is het slecht nieuws als de geldstroom naar de huizen-piramidespel afneemt? Moet men doorgaan met het aangaan van leningen die men niet kan terugbetalen?

    Deleveraging is onontkoombaar. Aflossen of afschrijven om de schuldenberg naar een normaal niveau te brengen.

    Een econoom Steve Keen snapt dat en pleit er dan ook voor om de huidige dominante neo-klassieke economen te lozen uit de economie faculteiten.

    http://www.zerohedge.com/news/steve-keen-parasitic-bankers-deluded-economists-and-why-“we-are-already-second-great-depression

  213. V says:

    Wat er vandaag op de beurs gebeurd kan ik echt niet meer plaatsen. Bijna +3%, terwijl België en Italië recordrentes betalen en Duitsland de facto heeft verklaard dat er geen geld lening meer naar Europa gaat. Zijn beleggers nu echt zo dom dat ze denken dat een weekendje geslaagde kerstinkopen in de VS het tij doet keren, of is de ECB tegenwoordig ook al actief op de aandelenmarkt?

  214. Nou says:

    @220 NHZ,

    Die audiofile over de domme meneer is hilarisch zeker als die jurist zegt:” je mag er vanuit gaan dat dat weloverwogen is geweest”

    En dan die uitleg tja afspraak is afspraak. weer wat geleerd vandaag 🙂

  215. nhz says:

    GlobalHousingBubble: Overzicht prijsverandering huizen sinds 1970 wereldwijd:
    ritholtz.com/blog/…11/11/Sept09_CF1.jpg

    interessant grafiekje, maar ik vertrouw de onderliggende data niet. In mijn stad zijn talloze huizen te vinden die in 1970 misschien 10 of 20.000 gulden kostten, en nu (na wat opleuken) 400-800K euro. En vanaf begin jaren ’90 is de stijging vaak ook veel extremer (bijv. een huis dat een kennis in 1992 verkocht voor 18.000 gulden kost nu ruim 200K euro, en er is niks aan veranderd; een ander pand dat begin jaren 80 een tevergeefs te koop stond voor 70.000 gulden moet nu 1.2 miljoen euro opbrengen, met hooguit een wat betere keuken en badkamer). De stijging moet vele malen groter zijn dan hier voorgesteld, of hebben ze voor de verandering de ECHTE inflatiecijfers meegenomen?

    Steve: en pleit er dan ook voor om de huidige dominante neo-klassieke economen te lozen uit de economie faculteiten.

    zerohedge.com/news…ond-great-depression

    zou ik ook voor zijn; kunnen we dat vak gelijk afschaffen, want ik denk dat er dan bijna niemand overblijft op de uni’s en business schools.

    V: Wat er vandaag op de beurs gebeurd kan ik echt niet meer plaatsen.

    moet je ook nooit proberen, allemaal leugen en bedrog dat zelden nog wat met de echte economie te maken heeft. De beurs dient om de 1% te laten stelen van de rest, en om het stemvee de illusie te geven dat het goed gaat. En ja, er zijn allerlei aanwijzingen dat de ECB op veel meer terreinen actief is dan ze toegeven (en mogen) – vermoedelijk via een aantal banken die ze onbeperkt geld toeschuiven voor markt interventies.
    Als ik moet gokken denk ik dat de euforie van vandaag komt omdat men denkt dat QE-EU nu zeer snel officieel wordt, en dat dan de grootste rally aller tijden op de beurs echt van start kan. De race naar de bodem wel te verstaan, maar nominaal zal het er voorlopig wel leuk uitzien.

  216. Dim says:

    @nhz: die stijgingen die jij noemt vind ik moeilijk te geloven. Een huis van 18.000 gulden in 1992 kan nooit veel geweest zijn.

    Het is overigens wel interessant om de prijsstijging van hetzelfde huis te bekijken. Ik heb er maar een waarvan ik de prijzen redelijk zeker weet, namelijk die van mijn ouderlijk huis. Gekocht in 1986 voor €80K (Fl 176K) en verkocht in 2008 voor €270K, ik schat ongeveer 10% onder de ‘marktprijs’ wegens achterstallig onderhoud.

  217. lorenzo says:

    nhz: kwalitatief slechte Spaanse vastgoed.

    Doe de vergelijking met het Hollandse Vastgoed en de Portugese / Spaans vastgoed anno 2011 : mits de kennis er is gaan je ogen open van verbazing. Je huidige kwalitatieve locatie krijgt een ruim andere dimensie…

  218. deutsche Mark says:

    Dim:
    @nhz: die stijgingen die jij noemt vind ik moeilijk te geloven. Een huis van 18.000 gulden in 1992 kan nooit veel geweest zijn.

    Daar sluit ik me bij aan.
    Zulke stijgingen zijn hooguit incidentele “gelukjes” geweest, en zelfs dat betwijfel ik.

    Mijn ouderlijk huis (bollenstreek) werd door m’n ouders voor ~130k gulden in ’76 gekocht. Dat was ongeveer halverwege de bubbel van destijds. Hun verkoopprijs/jaar herinner ik me niet meer, maar nu staan vergelijkbare rijtjeshuizen in deze buurt rond de 240k€ te koop. Zo waanzinnig veel meer is dat nu ook weer niet.
    Daarbij moet ik nog wel aantekenen, dat die huizen in ’76 ongeveer 10 jaar “jong” waren, en de thans aangeboden exemplaren dus bijna 50 jaar “oud”, en niet meer op de laatste stand van de techniek. Om er een huis met toekomst van te maken, schat ik dat een investering van minstens 80k€ nodig is.

    De laatste huurwoning (R’dam) voordat ik midden ’90er jaren het land verliet, had een “waarde” van ~30k gulden. Dat vond ik persoonlijk zwaar overdreven voor zo’n krot.
    Die huizen zijn nu gesaneerd, en doen als starterswoning net boven de 100k€. Dat is dus wel een grotere stijging dan m’n 1e voorbeeld, maar met Nhz’s droomrendites nog absoluut onvergelijkbaar. Wel in lijn met het grafiekje dat verlinkt werd.

    En de duitse situatie met een lichte daling klopt ook, van enkele “hot-spots” afgezien. Die worden overigens moeiteloos door de waardedalingen in de oostduitse spookdorpen gecompenseerd.
    Voor doorsnee-NRW, waar wij in ’04 gebouwd hebben klopt het vrij aardig. De gedachte aan een evt. overwaarde is bij ons, en andere buurtbewoners iig nooit opgekomen. Misschien komt onze tijd nog, want Dld. heeft nog een bubbel tegoed, als ik het grafiekje juist interpreteer.

  219. Adamus says:

    Geloven we echt dat het contante geld meer waard wordt? De overheden moeten ook nog schulden aflossen en wie gaan dat betalen? Eerst zien dat we einde van de maand meer overhouden.
    Huizen worden dus minder betaalbaar. Prijzen hoeven niet omlaag, er is immers geen prijsvorming op de markt.
    Iemand enig idee wanneer de ontsteking van het derivatenbommetje in werking gaat?
    De overheden zijn reddeloos, redeloos en radeloos 🙁

  220. nhz says:

    Dim: @nhz: die stijgingen die jij noemt vind ik moeilijk te geloven. Een huis van 18.000 gulden in 1992 kan nooit veel geweest zijn.

    een simpel, heel klein arbeiderswoninkje, net als de rest van de straat waar de meeste huisjes nu rond de 200K moeten kosten. Grotere ‘arbeiderswoningen’ in het stadscentrum, met tuin etc., kon je toen nog kopen voor bijv. 40.000 gulden, en hele grote monumentenpanden voor 150-200.000 gulden (om een idee te geven van het prijspeil).

    Heeft voor een deel met de tijdgeest te maken, die huisjes staan op een toplocatie maar het was toen een beetje armoedige buurt waar een nette burger niet ging wonen; die woonden liever in een nieuwe buitenwijk. De huizen zijn sindsdien nauwelijks veranderd, behalve dan dat er nu giga overlast is van (dubbel) geparkeerde auto’s, door alle jonge tweeverdieners annex vastgoed speculantjes die er nu wonen.
    Bij grote monumentenpanden beetje zelfde verhaal, begin jaren ’90 werd je hier voor gek verklaard als je 150K gulden of nog meer voor zo’n groot pand wilde betalen (onderhoud, energielasten, hoge hypotheeklasten). 10-15 jaar later werd er bijna gevochten om 500-1000K euro voor precies dezelfde panden neer te tellen, met wellicht een nieuwe keuken en badkamer maar verder ook niks anders.

    Ik ken de prijzen hier heel goed omdat ik begin jaren ’90 voor mijn bedrijf een paar keer ‘groter’ moest verhuizen, en vele prospectussen etc. uit de tijd heb en ook veel panden van binnen heb bekeken. Na 2000 ook een aantal keren gegevens opgevraagd bij Kadaster, voor een paar euro heb je dan alle transacties van de postcode (vanaf 1993 geloof ik). Helaas wordt het steeds makkelijker om panden daar uit te halen wegens ‘zakelijke aankoop’; rijke mensen schijnen hier steeds vaker een pand te kopen via een BV of stichting, zal wel belasting sparen.

    deutsche Mark: Dat is dus wel een grotere stijging dan m’n 1e voorbeeld, maar met Nhz’s droomrendites nog absoluut onvergelijkbaar.

    het zijn geen droomrendementen, het zijn keiharde feiten die je zo uit de Kadaster database kunt halen. Natuurlijk geldt het niet voor alles, vorig jaar gaf iemand hier een voorbeeld van een pand dat in de jaren ’70 gekocht was in mijn stad, maar dan net buiten het centrum in een toen nieuwe (dure) buitenwijk, dat nu geloof ik 3x meer waard was dan het in de jaren ’70 kostte. Maar zelfs veel troosteloze appartementjes zijn hier nu 4-5x duurder dan begin jaren ’90.

    lorenzo: e huidige kwalitatieve locatie krijgt een ruim andere dimensie…

    daar heb je gelijk in, zoiets kan sterk veranderen. Prijzen blijven hier hoog omdat er veel overbetaalde ambtenaren (provincie, nep-universiteit etc,) in de buurt werken. Als de overheid echt geldgebrek krijgt wordt het hier vast minder vrolijk, want afgezien van de ambtenarij is er hier heel weinig te doen.

    In vastgoed is locatie alles, maar op lange termijn gezien spelen er heel andere zaken (ik denk vaak cyclisch, voor wie een heel lange adem heeft).

    Adamus: Geloven we echt dat het contante geld meer waard wordt?

    ik niet, geen schijn van kans op deflatie dus. P.S.: had ik jou al gemeld dat ik het girale goud bij AAB sinds de Deutsche Bank overname niet meer fysiek kan ophalen bij mijn bankkantoor? In theorie kun je er in Rotterdam bij HBU om gaan, maar da’s niet echt handig voor mij; ze zijn blijkbaar langzaam aan de strop aan het aantrekken. DB blijkt het girale goud ook niet te alloceren, dus als ze failliet gaan mag je de kruimels ophalen nadat G$, JPM etc. hun ‘eerlijk deel’ hebben opgeëist.

  221. Juan Belmonte says:

    Adamus: Prijzen hoeven niet omlaag, er is immers geen prijsvorming op de markt.

    Verliezen worden zelden van harte en met enthousiasme genomen. De daling gaat daarom nog wel even duren. Daarom geldt voor verkopers: hoe langer men wacht des te lager de opbrengst.

    Maar het uitstel gedrag van het verlies niet willen nemen ten opzicht van de top (voor velen nog steeds per saldo overwaarde, maar minder) is irrationeel gedrag dat heel menselijk is.

  222. Juan Belmonte says:

    Merijn Knibbe: Deflatie in aantocht.

    Met minus 13% (sinds top) op huizen hebben we al een voorbeeld van deflatie of is dat te simpel ?

  223. Juan Belmonte says:

    nhz: Nog een lange weg te gaan voordat dit soort volk uit de markt blijft:
    bnr.nl/programma/j…izen-in-waarde-dalen

    De prijs van de eengezinswoningen is in een keer flink gedaald: 70.000 euro. Het kan zijn dat de ontwikkelaar van deze panden zich bij nader inzien heeft bedacht en de vraagprijs gewoon heeft bijgesteld omdat die te hoog was ingezet.

    Kijk een Kamikazekoper die zich bewust wordt van:

    Wie het laatst liegt
    betaalt het gelag 😛

  224. Steven says:

    aan NHZ (beter laat dan nooit reactie op 207, ik was simpelweg niet op de site al die tijd)

    nhz: maar in principe zit daar al BTW in de prijs lijkt me, van het moment dat ze gemaakt zijn; of betaal je nauwelijks meer dan de actuele (BTW-vrije) zilver spotprijs?

    Ik betaal zelfs vaak minder!! De echte “zilverinhoud” prijs kan je makkelijk volgen op http://www.zilver-inkoop.nl/quotes.html Maar let op versleten munten, want die missen uiteraard wat massa.

  225. Juan Belmonte says:

    Steve: Het CDA vindt dat wij moeten investeren in het behouden van jongeren en dus de grondprijs substantieel moeten verlagen.

    Kijk, boerenverstand, prima.

    Juan denkt wel eens:
    – al dat gedoe door “hulpverleners” rondom innovatiebeleid…

    De meest concrete maatregel die het Kabinet kan nemen om innovatie te stimuleren is om het HogegrondPrijzenBeleid (HRA, NHG, bankierende provincies, bankierende gemeenten, starterssubsidies, etc) te staken.

    Dan hebben innovatieve jongeren de kans om een schuurtje te bemachtigen. Kunnen ze prutsen 🙂

    Innovatie:
    – ontstaat niet met netwerkborrels met mensen die niet zèlf innoveren
    – maar wèl in schuurtjes door mensen die ook niet weten wat ze precies doen maar wel zèlf doorprutsen tot ze iets nieuws in handen hebben.

    Stilstand met Hogehuizenprijzen
    is de nieuwe vooruitgang

  226. Juan Belmonte says:

    Steve: De ‘race to the bottom’ voor bouwgrond lijkt daar te gaan beginnen. Gemeenten die vechten tegen de krimp en gaan investeren in het behoud van hun bevolking ipv starters financieel tot op het bot uit te kleden.

    Exact, mooie link ook, dank.

    Als we geen grond verkopen komt 2012 uit op een fors verlies. Er is gerekend met 16 miljoen aan grondverkopen en wij hebben grote twijfels of dat met dure grondprijzen gehaald kan worden. We moeten een voorbeeld nemen aan de supermarkten: verlaag de prijzen, dat levert meer omzet. Doen we dat niet dan moeten we voor 2013 nog veel meer bezuinigen dan wij nu hebben voorgesteld en gaat de OZB met forse sprongen omhoog.

    Juan noemt dat laatste: de Poelgeest is uit de fles, naar de Amsterdamse wethouder met de quote van de eeuw:
    Over de burger die zou moeten opdraaien voor verliezen op overgewaardeerd particulier vastgoed
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-08-2011/de-nederlandse-vastgoed-zeepbel-dreigt-uit-elkaar-te-spatten/#comment-84988

    En het wachten is op een club die de tekorten van gemeenten in kaart gaat brengen. Want in zuinige gemeenten kan men geruster een huis kopen dan in gemeenten die op grote voet leven dankzij begrote grondopbrengsten tegen PolderPrijzen 😛

  227. Juan Belmonte says:

    @ Merijn Knibbe

    We moeten een voorbeeld nemen aan de supermarkten: verlaag de prijzen, dat levert meer omzet.

    In bovenstaande is ook een voorbeeld van deflatie ?

  228. nhz says:

    hilarisch, zojuist de Fabeltjeskrant weer eens in de bocht met een item over de huizenmarkt (enigszins vrij weergegeven want uit mijn hoofd). Over het leed van de huiseigenaars die hun fantastische huizen aan de straatstenen niet kwijtraken.
    Hoe anders is het in Duitsland! Booming business, makelaars maken overuren, koopprijzen en huren blijven stijgen (real estate only goes up! gegarandeerde investering als alternatief voor de beurs! Geen risico, je kunt over twee jaar altijd met winst verkopen!)

    Geen woord natuurlijk over het verschil in prijsnivo tussen Duitsland en NL, al kun je inschatten dat de getoonde Art Deco woning in NL minstens 2-3x zo duur zou zijn. Verslaggever: ‘er is geen HRA dus een huis kopen is lang niet voor iedereen weggelegd’. Maar: ‘de rente is laag vergeleken met Nederland’. Oja, het ligt dus aan de banken die de scheefleners ongenadig uitpersen, en onze overheid die veel te weinig doet voor de scheefleners.

    Stelletje pathetische leugenaars; zou dit item weer rechtstreeks van de Nederlandse Vereniging van Manipulators komen, of bedenken de overbetaalde sukkeltjes zulke Fabeltjes zelf? Wat een land, reddeloos verloren gezien het feit dat dit soort TV er blijkbaar moeiteloos ingaat bij de kleutertjes (Henk en Ingrid).

  229. Ralph says:

    Juan Belmonte:
    @ Merijn Knibbe

    We moeten een voorbeeld nemen aan de supermarkten: verlaag de prijzen, dat levert meer omzet.

    In bovenstaande is ook een voorbeeld van deflatie ?

    Nee. Voedselprijzen worden (kunstmatig) hooggehouden en zijn erg onderhevig aan inflatie en prijsschommelingen (vandaag weer een bericht; 25% van de landbouwgrond wereldwijd is uitgeput). Grote ketens kennen weinig winstmarge, maar wel veel omzet. Daarom draaien de meeste kleine zelfstandige supermarkten verlies als ze überhaupt nog bestaan.

  230. Juan Belmonte says:

    Ralph: Nee. Voedselprijzen worden (kunstmatig) hooggehouden

    Juan begrijpt uit uw redenering: als de voedselprijzen zakken is dat geen deflatie omdat ze kunstmatig hoog zijn.

    In dat geval hoeven we vanuit een woningmarkt-perspectief niet bang te zijn voor deflatie immers die prijzen zijn dankzij
    – kunstmatige lage rente
    – schuldstimulator HRA
    – bankierende provincies
    – bankierende gemeenten
    – NHG
    – onverantwoorde financieringsconstructies waarin het risico op niet-terugbetalen onvoldoende is ingeprijsd (b.v. >100% aflossingsvrij op meerverdieners)

    ook kunstmatig hoog

    Maar helemaal snappen doet-i het nog steeds niet

  231. Steven says:

    aan Ralph 241

    De prijzen gaan gewoon naar beneden. gemiddeld staan er 300 meer te koop per week op funda. We hebben het steeds zelfs over bruto salarissen, maar huizenprijzen zijn netto. Dus een prijs van 200.000 euro is gewoon 200 keer duizend netto voor Jan Modaal (wie we er ook mee bedoelen maakt niet uit). en daar nog maandelijks rente over betalen. Vele mensen met een IQ boven de 120 zien dat dat niet klopt. Henk en Ingrid zien dat pas als ze jaren lang met hun kop onder water worden geduwd, maar de feiten zijn er.

  232. deutsche Mark says:

    nhz:
    Ik ken de prijzen hier heel goed …….

    het zijn geen droomrendementen, het zijn keiharde feiten die je zo uit de Kadaster database kunt halen. Natuurlijk geldt het niet voor alles, …….

    Ik weet niet waar jouw “hier” is, maar mij zijn zulke buitensporige stijgingen niet bekend.
    “geldt het niet voor alles” zou ik liever door “geldt voor slechts enkele voor de gehele markt niet representatieve uitzonderingen” vervangen.

    Misschien is het in enkele achterbuurten waar je eerst levensgevaarlijk woonde, en het na schoonmaakacties van de gemeente eindelijk ‘s avonds weer over straat kon het geval geweest, maar zulke uitzonderingen zijn onbruikbaar om algemene conclusies trekken.
    Hier op de blog is het gebruik van uitersten om de mening te onderbouwen bij menigeen erg in trek.
    Lorenzo bv komt altijd weer met het Emsland om te bewijzen hoe goedkoop mooie duitse huizen zijn. Als er bewezen moet worden, dat bij ons nu ook een koopgekte is begonnen, worden de huizen in Plenzlauer Berg of aan de Alster erbij gesleept. Allemaal onzin. Dat zijn niet representatieve krenten in de pap.
    Dat is hetzelfde om iemand die net een lottomiljoen gewonnen heeft als doorsnee voorbeeld voor de gestegen gezinsinkomens voor de dag te toveren. Journalisten beheersen dit soort propaganda goed, maar op deze blog is het voor het niveau beter om de zaken een beetje te relativeren.

    Die vastgoedprijsgrafiekjes vatten een complete nationale markt samen in 1 dun lijntje dat het gemiddelde, inclusief alle uitschieters naar boven en onder, weergeeft.
    Het grafiekje geeft overigens wel weer, dat er een bubbel is, en dat er nog een verdere prijsdaling gaat volgen.

  233. Satbuggy says:

    Mensen met een HRA zijn de lul.
    De berichten over de HRA komen steeds vaker voor de laatste tijd.
    Dit komt van bovenaf om ons alvast te laten wennen voor hetgeen wat komen gaat.

    Vragen jullie jezelf weleens af of Nederland de HRA nog wel kan opbrengen?.

    Nu dat de huizenmarkt stilstaat doordat de banken geen krediet meer geven brengt de HRA geen geld meer binnen voor de bank en ‘onze’ staat.

    Dus nu kost de HRA alleen nog maar geld omdat er geen huis meer verkocht word.

    Als enige land in Europa met een HRA en een gezamelijk hypotheek schuld van totaal 700 miljard zijn wij nog erger dan de Amerikanen en kan het nooit meer lang duren voordat wij een 2e griekenland worden als wij onze triple AAA rating kwijt raken.

    Het maakt verder niet uit dat het kabinet de HRA wilt houden en of het idee van de jonkies van het CDA nou wel of niet goed is.

    Het krediet is simpelweg op.

  234. Juan Belmonte says:

    Satbuggy: De berichten over de HRA komen steeds vaker voor de laatste tijd.
    Dit komt van bovenaf om ons alvast te laten wennen voor hetgeen wat komen gaat.

    Lijkt logisch en is in lijn met:

    http://www.z24.nl/analyse/artikel_249306.z24/Mathijs_Bouman__Rutte_krijgt_de_wind_van_voren.html

    (eerlijk toegegeven: gezien op dat twitter ding) 8)

  235. deutsche Mark says:

    nhz:
    zojuist de Fabeltjeskrant weer eens in de bocht …..

    Hoe anders is het in Duitsland! Booming business, makelaars maken overuren, koopprijzen en huren blijven stijgen (real estate only goes up! gegarandeerde investering als alternatief voor de beurs! Geen risico, je kunt over twee jaar altijd met winst verkopen!)

    Klinklare onzin!
    Lachwekkende propaganda.
    Nog niet voor 5% van de duitse vastgoedmarkt het geval, waarschijnlijk nog ver daaronder (1-2% vd markt wordt gehyped, schat ik)
    Maar goed, van journalisten met hun oversized oogkleppen kun je weinig anders verwachten.

  236. floor says:

    That’s right Satbuggy, dat zeg ik al jaren, gewoon even wachten totdat iedereen het in z’n portemonnee voelt, met inbegrip van de overheid.
    Moet je kijken hoe snel veranderingen plaats vinden wanneer de centen op zijn.

  237. lorenzo says:

    deutsche Mark: Lorenzo bv komt altijd weer met het Emsland om te bewijzen hoe goedkoop mooie duitse huizen zijn

    Als ik wederkerig de duurste regio neem kan hetzelfde commentaar van jouw van toepassing zijn. Ergo , kan de potentiele klant niet beter zelf uitmaken waar wat kost ? Deze zelfde weet ook dat een Panda ietsje minder kost dan een Mercedes .

  238. nhz says:

    Ralph: Grote ketens kennen weinig winstmarge, maar wel veel omzet.

    waarbij je wel moet aantekenen dat ze juist op versprodukten zoals groente en melk woekerwinsten maken; om te kunnen stunten met de gore industriële troep die de grote voedselconcerns ons het liefst voorschotelen.

    deutsche Mark: “geldt het niet voor alles” zou ik liever door “geldt voor slechts enkele voor de gehele markt niet representatieve uitzonderingen” vervangen.

    ik denk het niet, want in bijv. de binnenstad van Amsterdam en enkele andere grote steden waarvan ik voorbeelden ken geldt precies hetzelfde. Ook aan de Herengracht (bekend van de index) zijn de prijzen sinds eind jaren 80 10-20x hoger, en niet 3-4x zoals de statistieken van het Ministry of Truth je doen geloven. Ik kan ook wel uitleggen hoe die statistiek zoveel lager uitpakt maar dat is niet relevant, het is gewoon niet de werkelijkheid.

    Als ik nou een minder florissant voorbeeld moest kiezen dan zou ik kijken naar krimpregio’s of steden met een minder goed imago bijv. Vlissingen (vlakbij) of Zeeuws Vlaanderen. Daar zijn de prijzen de afgelopen tien jaar doorgaans weinig meer gestegen, maar ze zijn ook daar nog steeds vele malen hoger dan eind jaren ’80.

    Satbuggy: Mensen met een HRA zijn de lul.

    helemaal niet, die hebben al twintig jaar lang vet geprofiteerd en de boevenbende in Den Haag zal er voor zorgen dat ze ook bij afschaffing royaal gecompenseerd gaan worden. Dus misschien moeten ze wat inleveren ten opzichte van hun extreem bevoorrechte situatie van nu (bevoorrecht t.o.v. huurders of wie zijn huis gewoon zelf betaalt), maar die voorkeurspositie zal vast blijven.

    Satbuggy: Dus nu kost de HRA alleen nog maar geld omdat er geen huis meer verkocht word.

    het kostte altijd al geld, dus ik snap niet wat je hier nou wil gaan beweren.

    Satbuggy: Het krediet is simpelweg op.

    nee hoor, als het aan de politiek ligt gaat de ECB gewoon onbeperkt bijdrukken; de laatste tegenstanders (met name bij de Oosterburen) worden momenteel uit de weg geruimd.

    deutsche Mark: Lachwekkende propaganda.

    dat snap ik, maar de kleuters die naar de Fabeltjeskrant kijken zullen zeggen: ziejewel! Dat mijn huis niet verkoopt voor de droomprijs komt door manipulatie van overheid en banken, ze moeten gewoon veel meer doen om huiseigenaars te helpen!

    deutsche Mark: Maar goed, van journalisten met hun oversized oogkleppen kun je weinig anders verwachten.

    ik denk niet dat dit ‘oogkleppen’ zijn, ik denk dat het doelbewuste manipulatie is. Waarom mag er in onze Fabeltjeskrant NOOIT gezegd worden dat de prijzen (te) hoog zijn??? Leugen en bedrog regeert.

  239. deutsche Mark says:

    lorenzo: Als ik wederkerig de duurste regio neem kan hetzelfde commentaar van jouw van toepassing zijn. Ergo , kan de potentiele klant niet beter zelf uitmaken waar wat kost ?

    Als je het citaat niet zo ongelukkig had afgebroken, had je kunnen lezen dat ik het omgekeerde geval ook aanhaalde.
    Zowel de uitschieters naar onder als naar boven zijn weinig geschikt om iets met betrekking tot de doorsnee situatie te onderbouwen.

    Wat je overigens met “potentiele klant” bedoelt is me niet helemaal duidelijk.
    “Wij” duitsers, en daar reken ik me inmiddels zelf ook toe ondanks m’n nederlandse paspoort (overwoog al meermaals te wisselen), weten al lang genoeg wat het Emsland te bieden, en vooral NIET te bieden heeft. Door de ongelukkige ligging is het als levensmiddelpunt voor bijna alle duitsers een totaal oninteressante locatie. Er is niks, je kunt er niks, en het is ver weg van alles dat nodig en leuk is in het leven.
    Zelfs op m’n oude dag zou ik daar niet tussen de boertjes gaan wonen, ondanks het goedkope vastgoed.

    Wat nederlanders in deze streek te zoeken hebben, is me ook een raadsel. Als je in Groningen werkt ben je vooral naar b.v. Esterwegen (waar je laatst enige objekten verlinkte) een eeuwigheid onderweg. Dan woon je nog leuk tussen de militaire oefenterreinen en de auto-testbaan (6x2km!) net achter Papenburg. Erg aantrekkelijke omgeving. Alleen dicht langs de A31 is een optie, maar daar zijn de prijzen al flink hoger.

    Ben je makelmannetje in deze buurt, Lorenzo?
    Zo ja, hoeveel klanten keren na enige tijd teleurgesteld weer terug naar “huis”, omdat het leventje in Esterwegen toch een beetje tegenvalt?

    Ik denk niet dat een potentiele nederlandse klant de gevolgen van een verhuizing naar Esterwegen kan overzien. Er bestaat in nederland niet iets vergelijkbaars, wat de klant kent en hem een idee geeft van de konsequenties.
    Het leven bestaat uit meer dan maandelijkse woonlasten en HRA.

    Het besef voor praktisch “onbewoonbare” gebieden lijkt in nederland verloren gegaan. Vroeger had je nog “de provincie” waar niemand uit de randstad ook maar over peinzde heen te verhuizen. Vandaag de dag is nederland tot de beroerdste uithoeken bewoond, en het halve volk staat dagelijks urenlang in de file om deze “droomlocaties” te bereiken.
    Hoe de mensen zonder ertegen in opstand te komen van de politiek gepikt heeft het woonbeleid zo te organiseren weet ik niet, maar wel weet ik dat ik in dit nederland nooit meer terugkeer.

  240. lexion says:

    Ik heb een groot mehrfamilienhaus in Weener. We hebben in dat pand zelf ook een groot appartement met een tuin van 2000 m2. We verhuren 4 woningen. Alles zelf opgeknapt en verbouwd.

    Er wonen veel Nederlanders in Weener. Het is hier in Ost friesland geheel anders dan in Nederland. Toch kan ik iedereen aanbevelen hier te komen wonen. Wij wonen in een prachtig oud pand en hier is genoeg te doen. We zitten vlak bij de plaats Leer. En Winschoten is 20 km. Groningen 54 km over de snelweg.

    Wij hebben alle voorzieningen op loopafstand en de boemeltrein naar Groningen stopt hier ook.

    Aufwiederschnitzel

  241. lorenzo says:

    deutsche Mark: Zowel de uitschieters naar onder als naar boven zijn weinig geschikt om iets met betrekking tot de doorsnee situatie te onderbouwen.

    Ik beweer in deze niet de doorsnee te weerspiegelen , ik wordt er wel steeds mee geconfronteerd , nou dank dan maar .
    ”Potentiel klanten” zijn potentiele klanten , dat kan er 1 zijn voor een Panfa of de 599 GTB.
    Jouw of mijn mening hierover doet dan niet ter zake , de keus moet opengelaten worden volgens mij.
    Ik merk jij zit niet in de business (nee geen makelmannetje). Mijn beroep is vrij kunnen zijn , zonder last en beperkingen.

  242. deutsche Mark says:

    @ Lexion

    Weener is zeker een optie. Dat ligt stukken interessanter dan bijv. Esterwegen. Is ook dichtbij de A31, wat zoals ik al schreef best goede locaties biedt.

    @ Lorenzo

    Ik zit natuurlijk niet in de business, want dan was ik nooit naar Dld. geemigreerd. De business was de afgelopen 15-20 jaar in NL zoveel attractiever dan in Dld., dat slechts een dwaas uit NL was weggegaan.

    Ik was echter destijds niet in staat behoorlijk werk in NL te vinden, en ook geen behoorlijke woning. Dat is nu niet meer aan de orde, en ik ben ook redelijk vrij, met weinig lasten en beperkingen.
    Ik heb dus voor mij goed gekozen.

    Wat anderen doen is idd hun zaak, maar het zelfde leventje met alleen een ander huis in een ander land voort te (kunnen) zetten, zoals het hier weleens wordt voorgesteld, is niet realistisch.
    Waarbij dat verder van de grens toeneemt, totdat de afstand te groot wordt om noch gedeeltelijk in NL verder te leven/werken. Dan is het nog slechts een vakantieland, zoals voor mijzelf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*